kadınlarda orucu bozan akıntılar / Kahverengi leke (adet lekesi) orucu bozar mı? Diyanet yanıtladı! - Ramazan Haberleri

Kadınlarda Orucu Bozan Akıntılar

kadınlarda orucu bozan akıntılar

Oruçluyken Regl Olmak: Diyanet Bilgileri

Ergenlik döneminden başlayıp menopoz dönemine kadar devam eden vajinal kanamalar, regl veya adet olarak tanımlanır. Regl döneminin süresi ve kanama miktarı herkeste değişkenlik gösterir. Her 21 ila 35 günde bir kez kadınlar regl olur. Regl dönemi kadınların hayatında önemli bir yer tutmaktadır.

Hormonların etkisi ile yaklaşık bir aylık süreçte rahim iç yüzeyinden kanın atılması durumudur. Kadınların sık sık yaşadığı problemler arasında oruçluyken adet olmak vardır. Oruçluyken regl olmak pek çok kadının başına gelebilir. Biz de oruçluyken adet olmak orucu bozar mı sorusunun yanıtını sizin için araştırdık. İşte detaylar…

İlginizi çekebilir: Duş Almak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

oruçluyken adet olmak orucu bozar mı

Oruçluyken Adet Olmak Orucu Bozar Mı? Diyanet Yanıtladı

Pek çok kadın oruçluyken adet olmak orucu bozar mı Diyanet bu konuda ne söylemiştir, merak etmektedir:

Oruçluyken adet olunca oruç bozulmaktadır; yani oruçluyken adet olunca oruç bozulur mu sorusunun cevabı nettir ve evettir.

“Oruca niyetlenen bir kadın gün içinde adet görmeye başlarsa ne yapmalı?” sorusuna Diyanet’in cevabı şöyledir:

“Oruca niyetlenen bir kadın, gün içerisinde âdet görmeye başlarsa orucunu bozar, temizlenince bu günün orucunu da kaza eder. (Merğînânî, el-Hidâye, II, 276)”

Kadınlar regl süresi bittiğinde sonrasında orucunu kaza etmesi gerekir. Yani kişinin iftar vaktine kadar oruçlu durması gerekmez. Adet görmeye başladığınız an orucunuz bozuldu demektir. Sadece evde oruçlu kimseler varsa onların yanında yiyip içmemesi gerekmektedir. Lohusalık zamanlarında da kadınların oruç tutmaması gerekir.

Hanefi mezhebine göre oruçluyken adet olmak orucu bozar. Kahverengi lekeler adet bittikten sonra da sürebilmektedir. Kadınların adet olmaya başladıktan sonra oruca ara vermeleri gerekir. 10 güne kadar kanamaları normaldir. 10 günden sonrası ise özür kabul edilir.

Kahverengi leke görülmesi 10 günlük sürenin içerisinde ise oruç bozulur. 10 günden sonraki lekeler adet bitmiş sayılacağı için orucu bozmaz.

Bir kadın oruçlu iken adet olursa adetini bozmak durumundadır. İslam âlimleri bu konuda görüş birliği içerisindedir.

Adetli kadının oruç tutması haram olarak kabul edilmektedir. Yani oruçluyken kadın adet olup orucunu bozarsa fıkhın bir hükmünü yerine getirmiş olacaktır ve sevap kazanacaktır.

Ramazan orucu tutarken adet olmak, kandilde oruçluyken adet olmak ya da nafile oruçluyken adet olmak sonradan o günün kazasını gerektirir yani orucun çeşidinden bağımsız olarak kaza gereklidir. İftara 1 saat kala adet olmak orucu bozar mı gibi sorular da bazen akılları karıştırabilmektedir. İftara ne kadar süre kalmış olursa olsun adet olmak orucu bozmaktadır.

Krem Sürmek Orucu Bozar mı?

Diyanet’ten alınan bilgilere göre, vücuda sürülen krem emilerek kana karışmaktadır. Yani deri üzerindeki gözenekler ve deri altındaki kılcal damarlar yoluyla kana karışmaktadır.

Cildin emişi yavaş ve çok az olmaktadır. Dolayısıyla krem orucunuzu bozmamaktadır. Yine yapıştırılan ilaçlı bantlar da orucu bozmaz.

Oruçluyken yüze maske yapmak da orucu bozmaz. Çünkü maske derinin üst kısmına uygulanır. Derinin altına geçmez ve gıda olarak kabul edilmediği için maske yapmakta bir sakınca yoktur.

İlginizi çekebilir: Krem Sürmek Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

oruçluyken adet olmak

Deodorant Sıkmak Orucu Bozar mı?

Deodorant yeme ve içme grubunda yer almadığı için orucu bozmaz. Yani oruç tutarken deodorant kullanabilirsiniz.

Dini açıdan deodorant hiçbir sorun olarak görülmektedir. Ramazan ayında veya tuttuğunuz diğer zamanlarda orucu etkilememektedir. Solunum yolunuzu rahatsız etmemesi açısından deodorantı uzak mesafeden sıkmanız önerilmektedir.

İlginizi çekebilir: Parfüm, Kolonya, Deodorant Orucu Bozar Mı?

deodorant orucu bozar mı

El Kesilmesi veya Kanaması Orucu Bozar mı?

El kesilmesi ve kanaması orucu bozmaz. Burun kanamasında eğer kan ağzınızdan mideye giderse orucunuz bozulabilir. İç huzursuzluk yaşadığınız takdirde, orucunuzu daha sonra kaza etmeniz önerilmektedir.

“Allah, hiç kimseye gücünün üstünde bir şey yüklemez. (Herkesin) kazandığı (iyilik) lehine ve işlediği (kötülük) ise aleyhinedir. Rabbimiz, eğer unuttuk ve hata yaptıysak, bizi hesaba çekme.” (Bakara Sûresi:286)

oruçluyken el kesilince oruç bozulur mu

Kan Vermek Orucu Bozar mı?

Bazı İslam bilginleri kan vermekle orucun bozulacağını söylemişlerdir. Ancak çoğu İslam alimi kan vermenin orucu bozmayacağını söylemiştir.

“Hacamat yapanın ve yaptıranın orucu bozulur” hadisinin “Hacamat yapanın ve yaptıranın orucu bozulma tehlikesiyle karşı karşıyadır” şeklinde anlaşılması gerekir.

Hacamat yapan kişi emerek kanı boğazına alabilir. Boğaza kan kaçma ihtimali artmaktadır. Hacamat yaptıran ise zayıf düşebilir. Bu durumda yemek yemesi ve su içmesi gerekmektedir. Yani kan vermek ve almak durumu oruçluyken hoş karşılanmamaktadır.

İlginizi çekebilir: Kan Vermek Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

kan vermek orucu bozar mı

Adet Kanaması Ne Kadar Olursa Oruç Bozulur?

Adet kanamasının miktarı kişiden kişiye değişmekle birlikte adet kanaması her daim orucu bozmaktadır.

Oruçlu iken Kan Gelmesi Orucu Bozar mı?

Kadınlarda adet kanaması dışındaki lekelenmeler orucu bozmaz.

Adet Lekesi Oruca Engel mi? Kahverengi Leke Orucu Bozar mı Diyanet Cevabı Nedir?

Diyanetin açıklaması şu şekildedir: “Düzenli adeti olan bir kadının adet dönemi öncesinde gördüğü lekelenmeler adet hükmünde kabul edilir ve o andan itibaren adet günü sona erene kadar adetli sayılır. Dolayısıyla lekelenmelerin olduğu günlerde de namaz kılamaz ve oruç tutamaz. Ancak on gün geçtiği halde akıntı devam ediyorsa mutat olan âdetinden sonraki akıntılar adet değil özür kanıdır. Akıntısı on günden fazla devam eden bir kadın, “özür sahibi” kimselerin yaptığı şekilde abdest alır ve namazını kılar (Mevsıli, el-İhtiyar, I, 99).”

Adet Olduktan Sonra Ne Zaman Oruç Tutulur?

Adet günlerinin sürelerini kadınlar kendileri en iyi bilirler, adet bittikten sonra yine oruç tutulabilir, uygun bir dönemse tutulamayan oruç kaza edilebilir. Diyanet’in bu konudaki şu açıklaması yardımcı olabilir:

“Adet süresi Hanefîlere göre en az üç, en çok on gün olabilir. Adet günlerinin süresi, daha önce yaşanmış tecrübelere göre belirlenir. Düzensiz kanamalarda, üç ile on gün arasındaki kanama âdet sayılıp, o günlerde oruç terk edilir. Daha sonra kaza edilir. On gün dolduktan sonra gusledilip, namaz ve oruca başlanır. İki âdet arasındaki temizlik süresi de 15 günden az olmaz.”

oruçluyken adet olmak orucu bozar mı

Oruç Tutarken En Çok Yapılan 8 Hata

Kusmak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Göz, Kulak, Burun Damlası Orucu Bozar Mı?

Diş Fırçalamak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Oruç Tutmanın Sağlığınız İçin Bilimsel 10 Faydası

Adet lekesi orucu bozar mı? Oruçluyken adet öncesi ve sonrası gelen kahverengi akıntı oruç bozar mı, kaza gerekir mi?

Haberin Devamı

Âdet görmesi gecikmiş kızlar ne zaman mükellef olurlar?

Dinî hükümlerle mükellef olma, ergen olmakla başlar. Kızlar âdet görmekle büluğa ermiş yani ergen sayılırlar.

15 yaşına kadar ergenliğe ulaşmamış bir kız, 15 yaşını bitirdiği tarihten itibaren hükmen ergen ve mükellef sayılır (Mevsılî, el-İhtiyâr, II, 234-235; Tahtâvî, Hâşiye, 108; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 226).

Kadınlardan gelen beyaz ve kokusuz akıntı abdesti bozar mı?

Kadınlardan gelen; âdet, lohusalık ve özür kanı dışındaki akıntıların abdesti bozup bozmadığına dair Hz. Peygamber’den (s.a.s.) nakledilen bir bilgi bulunmamaktadır. Fıkıh kaynaklarında ise, erkek kadın ayırımı yapılmaksızın iki yoldan (önden ve arkadan) gelen her şeyin abdesti bozduğu ifade edilmektedir (Merğînânî, el-Hidâye, I,106; İbn Kudâme, el-Muğnî, I, 230; Nevevî, Ravda, II, 102; Kâsânî, Bedâî’, I,24; İbn Cüzey, el-Kavânîn, 89).

Haberin Devamı

Günümüzdeki tıbbî verilere göre sağlıklı her kadından beyaz ve kokusuz bir akıntı (rutûbetü’l-ferc) salgılanması normal bir durum olarak kabul edilmektedir. Bu akıntı rahimden değil, daha aşağıdan gelmekte, herhangi bir necis madde ile de karışmamaktadır. Bu nedenle temiz kabul edilen akıntı abdesti bozmadığı gibi çamaşıra bulaşması da namaza engel değildir (Kâsânî, Bedâî’, I, 24; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, I, 305).

Oruçluyken çok az akıntı gelince oruç bozulurmu?

Oruçluyken çok az akıntı gelince oruç bozulurmu?

flg123
5 gündür adetli olduğum için oruç tutamadım dün abdest aldım ve bugün niyetlendim çok az ve rengi de kahverengi parmak ucu kadar akıntım geldi orucum bozulurmu acil cevap yazarmısınız?


Cevap: oruçluyken çok az akıntı gelince oruç bozulurmu

nur yoldaşı
selamün aleyküm şu halde adet bitmemiş demektir. oruç bozulmuştur. hiç bir şekilde doğal renk dışıda farklı renkte akıntı gelmemeli oruca ve namaza devam için.


Cevap: oruçluyken çok az akıntı gelince oruç bozulurmu

flg123
teşekkür ederim ALLAH razı olsun


Cevap: Oruçluyken çok az akıntı gelince oruç bozulurmu?

nur yoldaşı
s.a. yukarıdaki sorunuzdan sizin dini hassasiyetinizi anlıyorum; ne güzel, size gıpta etmek gerekiyor. bir ilahiyatçı olarak size saygı duyuyorum…Allah Ramazan ayınızı mübarek, ibadet ve dualarınızı kabul etsin efendim.


Kayıtsız Üye
1 – adetime daha çok var ama kahve rengi akinti geldi orucum bozulurmu // Adetime daha çok var ama kahverengi bir akıntı geliyor orucu bozmam lazum mi acil cevap verin lütfen

2 – Benden pembe akıntı geliyor orucun bozulur mu

3 – Regl günüm geçti bugün oruçluyum ve Çok az bir Kan geldi Orucum bozulurmu ?

4 – S a ben niyetliyim su an karnim ağrıyor ve kahverengi renginde akntim geldi oruc bozulurmu ogrenmek istiyorum cvp yazarsanz sevnrim


arifselim
1- Adet zamanına henüz uzun bir süre varsa bu akıntılar adetten sayılmazlar.

2- Eğer adet kanaması ise evet orucun bozulur.

3- Regl zamanında isen o zaman orucun bozulur.

4- Aleykum selam. Adet başlangıcın öyle ise ve zamanı da gelmişse orucun bozulmuştur.


Kayıtsız Üye
– Adetime 3 gün var. Şuanda niyetliyim. Çok az bir kahverengi akıntı geldi. Orucumu bozmalı mıyım?

– Adetim biteli 14 gun oldu bugün oructum kahverengi leke gelmis orucum bozulmusmudur gusül gerektirirmi.?


imam
akıntı gelirse oruç bozulur mu
< oructum kahverengi leke gelmis orucum bozulmusmudur >
Adet başlamış ise oruç bozulur.


Kayıtsız Üye
1 – Merhaba adet dönemi bittikten bir hafta sonra kahverengi akıntı geldi bu oruc tutmama engel olur mu yoksa tutabilirmiyim ?

2 – Oruçluydum karnım biraz ağrıyodu ve beyaz akıntım geldi orucum bozulurmu acil cevap

3 – Bugun adetimin 7. Gunu normalde 5. Gunde bitiyor ve bugün niyetlendim hafif kahve bir leke geldi oruc bozulur mu ?

4 – Adet gunlerim normalde ama benden önce pembe leke sonra kahverengi geldi orucumu bozmalimiyim adet agrilarimda var ama

5 – Orucluydum biraz balgam gibi kan geldi dahada gelmiyor orucum bozuldumu

6 – Orucluyken kiz arkadaşimla mesajlasiyoduk ve istemeyerek çok az sıvı geldi ama icimde öyle kötü bir his yoktu nasıl olduysa oldu
orucum bozulur mu


arifselim
1- Merhaba. Adet dönemi geçmişse artık bu akıntı adet değildir. Oruç tutabilirsin.

2- Adet zamanında değilsen bu akıntının bir zararı yoktur ve orucunda bozulmaz.

3- Adet düzenin varsa ve sürekli 5. günde bitiyorsa, adetin bitmiştir ve orucunu tutabilirsin.

4- Adet günlerinde isen oruç tutamazsın.

5- Önemli olan adetinin gelip gelmediğidir. Adet zamanın ise orucun bozulmuştur.

6- Bu sıvı eğer mezi ise orucu bozmaz. Mezi ince şeffaf ve yapışkan bir sıvıdır.


Kayıtsız Üye
Geçmişte ramazanda oruç tutarken gusül aldıktan sonra kahverengi leke geldi ben guslüm bozulmamıştır diye devam ettim oruca ama şüpheye de düştüm kazasını yapmam gerekiyor mu hanefi mezhebine göre


arifselim
Bu akıntıların ne olduğunu anlamak için adet sürenin dolup dolmadığına bakmalısın. Eğer süresi dolmuşsa daha sonra gelen bu lekelenmeler orucunu bozmaz. Şüphede kaldığın günler olmuşsa her ihtimale karşı kaza etmen uygun olur.


Kayıtsız Üye
İki gündür kahverengi akıntım var ve adet günüme en az 2 hafta var .Niyetliyim ve sabah kalktığımda kahverengi leke yine vardı.Sonra öğlen az miktarda kan gelmiş orucum bozulur mu?ACİLLLLL


mum
< öğlen az miktarda kan gelmiş orucum bozulur mu? >
Adet değilsiniz oruç tutmaya devam edin


Kayıtsız Üye
Adet donemim bu ay gecen aya gore bir hafta erken geldi ve baslangictan bu yana 10 gun gecti dun orucumu tuttum ama bugün akintim da bir damla kan gördüm acaba orucum bozulmus mudur ve namaza devam etmem gerekir mi acikcasi şüphe içine dustugum için namazımı kilamadim ama orucumu da bozmadim ne yapmam gerekir


arifselim
Bir kadın için adetin en uzun süresi 10 gündür. On gün dolduğunda akıntı olsa bile gusül alınır ve hem namaza hemde oruca başlanır. Orucun geçerlidir ve kılmadığın namazlarını da kaza etmen gerekir.


oruçluyken akıntı gelirse oruç bozulur mu, oruçluyken leke gelirse oruç bozulur mu, akıntı gelirse oruç bozulur mu

Bu kategoride yer alan Oruç tutamıyorum bununla ilgili neler yapabilirim başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Benzer Yazılar:

Adetten önce ve sonra yaşanan lekelenme orucu bozar mı? Adet lekesi orucu bozar mı? Adetten sonra gerçekleşen akıntı orucu bozar mı?

Bilindiği üzere her sağlıklı kadının her ay düzenli olarak yaşadığı adet döneminde, oruç tutulmaz. Bu sebeple Müslüman kadınlar, adet oldukları dönemde oruçtan muaf olurlar. Ancak adet döneminden önce veya sonra gerçekleşen kahverengi akıntının da orucu bozup bozmadığı özellikle araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki, oruç tutacak olan Müslümanlar kadınların orucu, adetten önce ve sonra gerçekleşen lekelenmeden etkilenir mi?

ADET LEKESİ ORUCU BOZAR MI?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından paylaşılan bilgiye göre Kadınlar ay hâli (hayız) ve lohusalık (nifas) denilen özel hâllerinde namaz kılmazlar, oruç tutmazlar. Daha sonra tutamadıkları oruçlarını kaza ederler. Oruca niyetlenen bir kadın, gün içerisinde âdet görmeye başlarsa orucunu bozar, temizlenince bu günün orucunu da kaza eder (Merğînânî, el-Hidâye, II, 276). İftar vaktine kadar oruçlu gibi davranması doğru değildir. Ancak Ramazanın hassasiyetine riayet ederek başkalarının yanında yiyip içmemesi uygun olur.

regl1

ADET ÖNCESİ VE SONRASI GELEN AKINTI ORUCU BOZAR MI?

Her kadının âdet gördüğü gün sayısı eşit değildir. Bu süre Hanefîlere göre en az üç, en çok on gün olabilir. Âdet günlerinin süresi, daha önce yaşanmış tecrübelere göre belirlenir. Düzensiz kanamalarda, üç ile on gün arasındaki kanama âdet sayılıp, o günlerde oruç terk edilir. Daha sonra kaza edilir. On gün dolduktan sonra gusledilip, namaz ve oruca başlanır. İki âdet arasındaki temizlik süresi de 15 günden az olmaz.

Adet süresi içinde kanama 3 günün sonunda kesilmiş iki gün sonra yeniden gelmişse kadın yine de adetli sayılır. Kadının adetinin bitmesi için 10 günlük süre içinde akıntının bembeyaz olması gerekir. Pembe, kahverengi lekeler adetten sayılır ve oruç tutulmaz.

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası