alkollü ağız gargarası caiz mi diyanet / Kolonya,Krem ve Parfüm Gibi Alkol İçeren Ãœrünler Hakkında Bilgi

Alkollü Ağız Gargarası Caiz Mi Diyanet

alkollü ağız gargarası caiz mi diyanet

Kolonya Abdesti Bozar m&#;-Diyanet?,Kolonya Abdesti Bozar m&#;-Cübbeli?,Parfüm Abdesti Bozar m&#; Nihat HAT&#;PO&#;LU?,Kolonya Abdesti Bozar m&#; Sorularla &#;slamiyet?,Krem Sürmek Abdesti Bozar m&#; Nihat HAT&#;PO&#;LU?,Kolonya Koklamak Abdesti Bozar m&#;?,Parfüm Abdesti Bozar m&#;?..

Kolonya,Krem ve Parfüm Gibi Alkol &#;çeren Ürünler Abdesti Bozar m&#;
Öncelikle bir hususa i&#;aret etmekte fayda vard&#;r:Bir kere alkollerin hepsi sarho&#; edici de&#;ildir. Yani Kur’ân’da “hamr”olarak geçen ve “sarho&#; edici”özelli&#;i bulunan alkol türleri necistir ve haramd&#;r. Bunun d&#;&#;&#;nda, meselâ, etil alkol cinsinin sarho&#; edici bir yap&#;s&#; olmad&#;&#;&#;ndan haram s&#;n&#;f&#;na girmemekte ve necis say&#;lmamaktad&#;r. 

Bakara Sûresinin “hamr” ile ilgili âyetlerinin tefsirinde Elmal&#;l&#; Hamdi Yaz&#;r bu konuda &#;u hususlara temas etmekte ve &#;öyle demektedir:

“Üzüm &#;arab&#;ndan yap&#;lmayan ispirto, bira vesaire müskirat içilemezse de elbiseye veya bedene sürülmesi de namaza mâni olur diye iddia edilemez.” (Hak Dini Kur’ân Dili, 2: ) 

Bu nakilden de anla&#;&#;laca&#;&#; gibi, deodorant, parfümleri ve kolonyadaki alkol Hanefi mezhebinin baz&#; imamlar&#;na göre necis kabul edilen alkol cinsine girmedi&#;inden elbiseye veya bedene sürülmesiyle namaza mâni olmaz. &#;âfii ve Hanbeli gibi di&#;er mezheplere göre pis say&#;ld&#;&#;&#; için sürülen yeri y&#;kad&#;ktan sonra namaza durmak gerekir.

Di&#;er bir konu da kulland&#;&#;&#;m&#;z maddelerin suyu geçirip geçirmeyece&#;i: Bildi&#;iniz gibi abdest ve gusülde y&#;kanmas&#; gereken yerlerimizin &#;slanmas&#; farzd&#;r. E&#;er kulland&#;&#;&#;m&#;z malzeme suyu geçirmeyecek kadar kat&#; ise bu durumda abdest ve guslümüze zarar verir. Ancak suyu geçiriyorsa her hangi bir zarar&#; yoktur. Tavsiyemiz, mecbur de&#;il isek &#;üpheli &#;eylerden kaç&#;nmam&#;zd&#;r. Fakat, suyu geçiriyor ve içinde domuz ya&#;&#; gibi haram madde yoksa kullanman&#;z caizdir. Abdest ve gusüle engel de&#;ildir.

Hanefi mezhebine göre içinde alkol olan bir kremi ya da parfümü kullanmak namaza engel olmaz. Yani böyle bir krem sürmek günah olmad&#;&#;&#; gibi, içinde alkol olan bir kremi sürdükten sonra k&#;l&#;nan namaz da geçerlidir.

Alkol içermeyen di&#; macunlar&#; varken, a&#;&#;z ve di&#; temizli&#;i için kullan&#;lan ve bile&#;iminde alkol bulunmayan ilaçlar mevcutken and&#;&#;&#;n&#;z tür e&#;yay&#; kullanmak elbette do&#;ru olmaz ve tavsiye edilemez. E&#;er içerisinde alkol bulunmayan di&#; macunu yoksa yutmamak &#;art&#;yla kullan&#;labilir

&#;çerisinde alkol bulunan di&#; macunu ve a&#;&#;zda çalkalanan alkollü ilaç kullanmak…

Bütün alkoller haram de&#;ildir. Sadece &#;arap ve benzeri sarho&#;luk veren alkol, etil alkol oldu&#;u için haram ve necis kabul edilmi&#;tir. Bu sebeple etil alkolün d&#;&#;&#;ndaki alkoller için ayn&#; hüküm geçerli de&#;ildir.

Rasulüllah Efendimiz;“tedavi olun, zira Allah hiç bir hastal&#;k yaratmam&#;&#;t&#;r ki, çaresini de yaratm&#;&#; olmas&#;n” diye buyururken: “&#;üphesiz Allah &#;ifan&#;z&#; size haram k&#;ld&#;&#;&#; &#;eyler” de yaratmam&#;&#;t&#;r" (1. Ebu Davud, T&#;b 11; Muvatta, Ayn ) diye de buyurmu&#;lard&#;r. Târik b. Süveyd adl&#; sahabî ona &#;arab&#; (hamr) sordu da o da yasaklad&#;. Tar&#;k, “ama ilaç olarak kullan&#;yoruz” deyince de, “o deva de&#;il derttir” (2) buyurdular. Buharî'nin nakletti&#;ine göre &#;bn-i Mesut Allah ilac&#;n&#;z&#; size haram k&#;ld&#;&#;&#; &#;eylerde yaratmam&#;&#;t&#;r" ( Buhari, E&#;ribe ) ve Rasülüllah (sav)‘&#;n “kim &#;arapta, (hamr) tedavi ararsa Allah ona &#;ifa vermesin!” buyurdu&#;unu zikretmi&#;tir.

Bu hadis-i &#;erifler &#;&#;&#;&#;&#;nda cumhur (f&#;k&#;hç&#;lar ço&#;unlu&#;u) pis ve haram, &#;eylerle bu arada içki ( hamr ) ile (ola&#;an durumlarda) tedavi olunamayaca&#;&#; görü&#;üne varm&#;&#;lard&#;r. Ola&#;an durumlar; alkol ya da ba&#;ka pis maddeler ihtiva eden ilaçlar&#;n yerine ba&#;kas&#; bulunabildi&#;i, ya da bulunamasa dahi hasta için hayatî bir durumun söz konusu olmad&#;&#;&#; zamanlard&#;r. Ama alkol ihtiva eden ilaçlar&#;n yerini tutacak ba&#;ka ilac&#;n olmad&#;&#;&#;, hastan&#;n da böyle bir ilac&#; almad&#;&#;&#; zaman hayatî tehlike geçirece&#;i mütehass&#;s (hâzik) bir müslüman doktor taraf&#;ndan söyleniyorsa böyle ilaçlar&#;n zaruret mikdar&#; al&#;naca&#;&#;n&#; hemen hemen bütün f&#;k&#;hç&#;lar kabul ederler.

 Alkollü içkiler konusunda Hanefi Mezhebinin görü&#;leri çok farkl&#; ve detayl&#;d&#;r: Sekir (sarho&#; edici alkol) ihtiva eden içkiler dörde ayr&#;l&#;r:

1. Hamr: Ya&#; üzüm suyunun çi&#; olarak bekletilip keskinle&#;mesi ve mayalanmas&#; (fermantasyon) ile köpük atmas&#; &#;eklinde elde edilir. Bu, maddesiyle (li-aynihi) kaba pisliktir. Sirkele&#;tirilmeksizin, ne gaye ile olursa olsun yararlan&#;lmas&#; haramd&#;r, sat&#;&#;&#; caiz de&#;ildir. Dezenfekte ve saç bak&#;m&#; gibi &#;eylerde kullan&#;lamaz. Kaynat&#;lmas&#; ile istihale (kimyasal reaksiyon ile bir ba&#;ka maddeye dönü&#;me) olu&#;muyorsa kaynat&#;larak da kullan&#;lamaz. Mezhepte mutemet görü&#;e göre tedavi gaye de yararlan&#;lamaz. Bunun Türkçe’deki kar&#;&#;l&#;&#;&#; üzüm &#;arab&#;d&#;r. Bu hükümlerde az&#; da, ço&#;u da e&#;ittir.

2. T&#;lâ: Ya&#; üzüm suyundan üçte ikisi ya da daha az&#; buharla&#;&#;ncaya kadar kaynat&#;l&#;p, sonra da sarho&#; edici hale gelen içkidir. Üçte ikisinden az&#; gidecek kadar kaynam&#;&#;sa “bazik”, yar&#;s&#; gidecek kadar kaynam&#;&#;sa “muhassaf” ad&#;n&#; al&#;r. Bu ikisi ittifakla haramd&#;r. Üçte ikisi gidecek kadar kaynarsa “müselles” ad&#;n&#; al&#;r ki, esas “t&#;lâ"da budur, imam Muhammed'e göre haramd&#;r di&#;erlerine göre helaldir. Fetva &#;mam Muhammed'in görü&#;üne göredir. Dolay&#;s&#; ile "T&#;lâ"da "hamr” gibi pistir.

3. Seker: Ya&#; hurma suyundan çi&#; olarak yap&#;lan ve keskinle&#;ip (mayalan&#;p) köpük atan içkidir.

4. Nakî: Kuru üzümden çi&#; olarak elde edilen ve kabar&#;p köpük atan sudur. Bu son ikisi haram olmakla beraber, pis olu&#;lar&#; Serahsî'ye göre hafiftir. Ayr&#;ca “hamr” d&#;&#;&#;nda kalan üçü kabar&#;p keskinle&#;medikçe ittifakla helâl ve temizdirler (Bu konuda daha geni&#; detay için bk. &#;bn Abidîn, VI/ vd.).

Hanefî mezhebine (&#;mam Azam ve Ebu Yusuf'a) göre bu dört çe&#;it mayiin d&#;&#;&#;nda kalan me&#;rubat helâl ve temizdir, al&#;m sat&#;m&#; caizdir. Buna göre bu yöntemlerin d&#;&#;&#;nda bir madde ve yolla elde edilen ispirto, kolonya, dezenfekte de ve çözücü olarak &#;urup ve esanslarda kullan&#;lan alkol türleri temizdir, al&#;n&#;p sat&#;labilir.

Ancak hangi maddeden olursa olsun, sarho&#; edecek miktar&#; ittifakla haramd&#;r ve cumhura (f&#;k&#;hç&#; ço&#;unlu&#;una) ve Hanefî mezhebinde fetva verilen &#;mam Muhammed'in görü&#;üne göre her ço&#;u sarho&#; edenin az&#; da haramd&#;r, pistir, al&#;m-sat&#;m&#; caiz de&#;ildir. Baz&#; f&#;k&#;hç&#;lara göre de içki (sarho&#; ediciler) haram olmakla beraber pis de&#;ildirler, dezenfektede ve haricen kullan&#;labilirler.

Dolay&#;s&#; ile Hanefî Mezhebi bu konuda “orta yol” olmakla özellikle günümüz için uygulanabilecek bir kurtar&#;c&#;d&#;r. Ama cumhurun ve bu mey anda &#;mam Muhammed'in görü&#;ünü göz ard&#; edemeyece&#;imize göre Hanefî mezhebi dedi&#;imiz &#;mam Azam ve Ebu Yusuf görü&#;ünü ihtiyatla kar&#;&#;lamal&#;,’ sadece ve geçici olarak tedavide ve dezenfektede kullanmal&#;d&#;r.

Bu söylenenler s&#;v&#; me&#;rubat için geçerlidir. Banotu (bene) ve afyon gibi kat&#; olanlar ise müstahzar ilaç olarak mubah say&#;ld&#;&#;&#;ndan tedavi gayesiyle ve sarho&#; etmeyecek miktarda al&#;nabilirler. Temiz olduklar&#;ndan sat&#;lmalar&#; da caizdir ( seafoodplus.info Abidin,VI/) (Allah'u alem).

Haraml&#;&#;&#;nda ve pis olu&#;unda ittifak edilen hamr (&#;arap)&#;n tedavi maksad&#;yla kullan&#;lmas&#;na gelince, bir grup Belhli &#;mamdan nakledildi&#;ine göre, bak&#;l&#;r. E&#;er fayda sa&#;layaca&#;&#; kesin ise almas&#; helâl olur (Fetâvây-&#; Hindiyye V/; Kasanî de ayn&#; &#;eyi söyler bk. 1/61). Çünkü insan&#;n zaruret halinde haram olan &#;eyleri, zaruret miktannca yemesi, bo&#;ulmakta olan&#;n, helâl s&#;v&#; bulamazsa bo&#;az&#;n&#; açacak kadar içki (hamr) içmesi caizdir.

&#;mam Muhammed'e göre insan ve domuz d&#;&#;&#;ndaki canl&#;lar&#;n kemiklerinden herhalükarda ilaç olarak yararlan&#;labilir. Baz&#;lar&#;na göre de eti yenmeyen hayvanlar ancak &#;er'î usûlde bo&#;azlanmalar&#;, kemikleri de kuru olmas&#; halinde onlardan ilaç yap&#;labilir .

Pis ve haram oldu&#;unda ittifak edilen “hamr” (&#;arap) zaruret olmad&#;kça tedavide kullan&#;lamayaca&#;&#; gibi, saç parlatmada, gargarada ve &#;&#;r&#;nga olarak (enjektabl) da kullan&#;lamaz (&#;bn-i abidinVI / ).

Domuzdan vb. haram &#;eylerden maddeler ihtiva eden ilaçlar&#;n terkibini iyi bilmek gerekir. E&#;er ba&#;kala&#;&#;m (istihale = kimyasal tepkime) varsa pisli&#;i gitmi&#; olaca&#;&#;ndan kullan&#;lmas&#; haram olmaz. &#;stihale yoksa zaruret bulunmad&#;kça ya da baz&#;lar&#;na göre kesin çare oldu&#;u , alternatifi de bulunmad&#;&#;&#; adil mütehassisi taraf&#;ndan söylenmedikçe kullan&#;lmas&#; haram olur.

F&#;k&#;h kitaplar&#;m&#;zda; h&#;nz&#;r&#;n tuzlada kal&#;p tuzla&#;mas&#;,. gübrenin topra&#;a kar&#;&#;&#;p toprakla&#;mas&#;, teze&#;in yan&#;p kül olmas&#;, &#;arab&#;n sirkele&#;mesi, mis ahusunun kan&#;n&#;n misk olmas&#;; pis olan zeytinya&#;&#;n&#;n sabun yap&#;lmas&#; gibi olgular istihaleye, örnek olarak gösterilir (bk. Tahtavî: Ayr&#;ca bk. Mahluf, 11/, ; Kâd&#;han, IH/; &#;bn Kudâme,Mu&#;nî, IH/; Nemenkânî, el-Fethurrahmânî, 1/63; el-Hattâb, el-Menhel, II/ Zuhayli, el-F&#;khu'1-&#;slâmî..) Ancak Ebu Yusuf istihaleyi bir temizlenme sebebi olarak görmez. Ama fetva onun görü&#;üne göre de&#;ildir.

Bu söylediklerimizle sorular&#;n&#;z&#; bir ölçüde cevaplad&#;&#;&#;m&#;z&#; san&#;yoruz. Ancak mes'elenin ne kadar kompleks ve hassas oldu&#;u da ortada. Bu itibarla ilaç alanlar&#;n mes'eleyi bilinçli olarak soru&#;turmas&#;, ilaç yazanlar&#;n da, alternatifi olmayan haram maddeli ilaçlara alternatif bulma, olanlar&#;n da alternatifini ve varsa senteti&#;ini kullanma konular&#;nda çok titiz davranmas&#; gerekir. Ne derece do&#;ru ve t&#;bba uygun bilmiyoruz ama Konyal&#; bir hocam&#;z &#;öyle bir olay nakletmi&#;ti: Arkada&#;&#;m&#;n annesine bir doktor mübtela oldu&#;u bir gö&#;üs hastal&#;&#;&#; için &#;s&#;t&#;c&#; olarak bira içmesini, bunun yerini alacak ba&#;ka bir &#;eyin olmad&#;&#;&#;n&#; söylemi&#;, mes’ele bir Müslüman doktora aktar&#;l&#;nca o suland&#;r&#;lm&#;&#; pekmezin bu i&#;i, çok daha tesirli olarak görece&#;ini anlatm&#;&#;t&#;. Sonuçta çok iyi oldu.

Kur'an-&#; Kerim'de &#;arab&#;n pis oldu&#;u bildirilmektedir. (Maide, 5/)

Hanefi mezhebine göre, &#;araptan ba&#;ka sarho&#;luk verici alkollü maddelerin içilmesi haram olmakla birlikte bunlar&#;n t&#;pk&#; &#;arap gibi necis olup olmad&#;klar&#; konusunda farkl&#; görü&#;ler ileri sürülmü&#;tür. &#;mam Ebu Hanife, &#;arap ve üzümden yap&#;lanlar&#;n d&#;&#;&#;ndaki alkollü içkilerin bir dirhemden (&#;slatt&#;&#;&#; yer avuç içinden) fazlas&#;n&#;n elibiseye bula&#;mas&#; halinde bile namaza engel olmayaca&#;&#;n&#; söylemi&#;tir. (Serahsi, Mebsut, 24/) Buna göre, kolonya ve ispirto gibi &#;eylerin içilmesi haram ise de al&#;n&#;p sat&#;lmalar&#; ve kullan&#;lmalar&#; caiz görülmü&#;tür.

&#;afi mezhebine göre ise, üzümden imal edilen &#;arap ile di&#;er maddelerden elde edilen ve sarho&#; edici nitelikte olan alkollü içkilerle kolonya aras&#;nda fark yoktur. Bunlar da &#;arap gibi necistir ve haram k&#;l&#;nm&#;&#;t&#;r. Bula&#;t&#;klar&#; yerin y&#;kanmas&#; gerekir. Esas hüküm bu olmakla beraber, esans, parfüm ve benzeri &#;eyleri kullan&#;ma elveri&#;li hale getirebilmek amac&#;yla bunlara kat&#;lan az miktardaki katk&#; maddeleri, necis olsalar bile görmezden gelinebilecek ve affedilecek necasetlerden say&#;lm&#;&#;t&#;r. (Ceziri, 1/19; Mehmed Keskin, Büyük &#;afi &#;lmihali, s. )

&#;u yaz&#;y&#; da okuman&#;z&#; tavsiye ederiz:
Kolonyan&#;n ve bu gibi maddelerin pis olup olmamas&#;, içkinin (hamr) pis olup olmamas&#;yla ilgili bir mes'eledir. Bilindi&#;i gibi dinimizde içki (hamr), akl&#; koruma gayesiyle haram k&#;l&#;nm&#;&#; ve büyük günahlardan say&#;lm&#;&#;t&#;r. &#;çkiden bahseden ayetlerin sonuncusunda &#;öyle buyurulur:

“Ey iman edenler! içki, kumar, putlar, k&#;smet çekilen zarlar hep &#;eytan i&#;i pis &#;eylerdir, içki ile kumarda, &#;eytan s&#;rf aran&#;za dü&#;manl&#;k ve kin sokmay&#; ve sizi Allah (cc)'&#; anmaktan ve namaz k&#;lmaktan al&#;koymay&#; ister. Art&#;k vazgeçiyorsunuz de&#;il mi?” (Mâide 5/)

Görüldü&#;ü gibi burada içki (hamr) “pis” diye nitelendirilmi&#;tir. Konumuzla ilgili birinci önemli nokta budur. &#;çkinin “pis” oldu&#;unu kabul edersek, neyin içki (hamr) oldu&#;u mes'elesi kar&#;&#;m&#;za ç&#;kar, ikinci önemli nokta da budur. 

Bunlar&#;n izah&#;na geçmeden &#;u hususu da hat&#;rlatmakta yarar vard&#;r: islâm'&#;n yasaklad&#;&#;&#; içki, en geni&#; anlam&#;yla “hamr”, yani sarho&#; eden alkoldür, yoksa her çe&#;idiyle “alkol” de&#;ildir. Binaenaleyh, sarho&#; etmeyen alkol türleri varsa ki, bildi&#;imiz do&#;ru ise metil-alkol böyledir, onlar haram içki s&#;n&#;f&#;na girmezler, yani “hamr” de&#;illerdir.

Ayr&#;ca bir &#;eyin pis olmas&#; ile içilememesi ayr&#; ayr&#; &#;eylerdir. Onun için içilemeyen her &#;ey pis demek de&#;ildir. Bu yüzden eski ve yeni baz&#; alimler; içkinin (hamr) içilmesi haram olmakla beraber kendisi pis de&#;ildir, üste-ba&#;a bula&#;mas&#; namaza mani olmaz, kanaatindedirler. Meselâ, eskilerden Rabî'a, Leys b. Sa’d, &#;mam &#;afiî'nin arkada&#;&#; el-Müzenî, sonrakilerden de baz&#; Ba&#;dat ve Kayravan alimler, daha sonra da San'ânî, &#;evkânî ve S&#;dd&#;k Hasan Han bunlardand&#;r. 

Çok az&#;nl&#;kta kalan bu alimler delil olarak &#;unu söylerler: Ayette içkiye “pis” (rics) denmesi onun maddî pislik oldu&#;unu (de&#;il, manevî pislik oldu&#;unu anlat&#;r. Keza haram k&#;l&#;nd&#;&#;&#; zaman&#; Medine sokaklar&#;na dökülmesi de temiz oldu&#;unu gösterir. Çünkü pis olsayd&#; sokaklar&#;n onunla pisletilmesine müsaade edilmezdi.

Bu alimlerin çok az&#;nl&#;kta olmalar&#; bir yana, görüldü&#;ü gibi, tutunduklar&#; deliller de güçlü de&#;ildir. Bu yüzden, “Müctehid imamlar, içkinin (hamr) haram ve pis oldu&#;unda icma (görü&#; birli&#;i) halindedirler.” denmi&#;tir.Çünkü:


1. &#;çkinin (hamr) pis olu&#;u “rics” kelimesiyle ifade edilmi&#;tir. Arapçada “rics”, pis koku, d&#;&#;k&#; ve kazurat yan&#;nda hem maddî hem manevî pislik için, “rics” ceza için, “riks"de maddî pislik için kullan&#;l&#;r. Kastedilen sadece manevî pislik olsayd&#; "rics” kelimesi seçilmezdi.

2. Rasûlüllah (sav)'a mü&#;riklerin kaplar&#;ndan yermek yeme soruldu&#;unda, y&#;kay&#;n sonra yiyin, buyurmu&#;lard&#;r. Onlar bizden ayr&#; olarak içki ve domuz eti kulland&#;klar&#;na göre, kaplar&#;n&#;n y&#;kanmas&#; bunlardan dolay&#; istenmektedir, demek ki, bunlar pistir.

3. Ayette içkiden (hamr) mutlak olarak “kaç&#;n&#;lmas&#;” istenmi&#;, sadece “içmeyin”, denmemi&#;tir. Kaç&#;nmak hem içmemek, hem de ona bula&#;mamakla olur.


“Hamr&#;n” pis oldu&#;unu cumhura (f&#;k&#;hç&#;lar&#;n kahir ekseriyetine) göre böylece tespit ettikten sonra neye “hamr” dendi&#;ini de ö&#;renirsek, ba&#;taki mes'elemizin cevab&#; ortaya ç&#;km&#;&#; olur.

&#;mam Ebu Hanîfe ile baz&#; Küfe alimlerine göre “hamr” sadece üzümden yap&#;lan ve pi&#;irilmeden, bekletilip keskinle&#;erek köpük atan sarho&#; edicinin ad&#;d&#;r. Di&#;erlerine “nabîz” denir. Hemen hemen di&#;er bütün f&#;k&#;hç&#;lar ise her sarho&#; edicinin “hamr” oldu&#;u görü&#;ündedirler. Çünkü:

1. Her sarho&#; edicinin “hamr” ve haram oldu&#;unu söyleyen de&#;i&#;ik hadisler ve rivayetler vard&#;r.

2. Enes Hadisinde:

“&#;çki haram k&#;l&#;nd&#;&#;&#;nda üzümden çok az içki (hamr) yap&#;l&#;yordu. &#;çkilerimiz (hamrlar&#;m&#;z) genellikle ya&#; ve kuru hurmadand&#;.”denir ki, burada hurmadan yap&#;lana da “hamr” ad&#; verilmektedir.

3. &#;bn Ömer Hadisinde: “&#;çki (hamr) yasa&#;&#; indi&#;inde o, be&#; &#;eyden yap&#;l&#;yordu: Üzüm, hurma, bu&#;day, arpa ve m&#;s&#;seafoodplus.info akl&#; örten (mahmurlatan) &#;eydir.”  denir ki, bu konuda bu çok daha aç&#;kt&#;r.

4. Bir önceki hadiste de geçti&#;i gibi, kelime manas&#; itibariyle “hamr”, örtmek, kapatmak demek oldu&#;undan, sözlük anlam&#; itibariyle akl&#; örten, yani sarho&#; eden her &#;eye “hamr” denmelidir. Fahruddin Râzî bunu bu anlamda en güçlü delil sayar ve, “bunu bir çok hadisin destekledi&#;ini de dü&#;ünün” der.

5. &#;çki ile beraber kumar&#; da yasaklayan ayette, bu yasa&#;a illet olarak (yada hikmet olarak), &#;eytan&#;n bunlarla insanlar aras&#;na dü&#;manl&#;k ve kin sokmas&#; gösterilmi&#;tir. Bu da her sarho&#; edicide bulundu&#;una göre, hiç bir konuda birbirlerinden farklar&#; olmamal&#;d&#;r.

6. Yine ayn&#; ayetle kumar yasaklanm&#;&#; ve alimler buradan hareketle her türlü kumar&#;n haram oldu&#;unda icma etmi&#;lerdir.
 Binaenaleyh, içki hakk&#;nda da ayn&#; &#;ey dü&#;ünülmelidir. Zaten"Ço&#;u sarho&#; eden &#;eyin az&#; da haramd&#;r.“ hadisi vard&#;r. Üç mezhebin görü&#;ü bu olmakla beraber, Hanefî mezhebinde de fetva verilen görü&#; budur.


Bunlar ve benzeri birçok hadisle sarho&#; eden her &#;eye "hamr” dendi&#;ini, hamr&#;n ise cumhura göre pis oldu&#;unu ö&#;renmi&#; olunca, sarho&#; etme özelli&#;i olan kolonya, ispirto vb. alkollerin cumhura göre pis ve haram oldu&#;u ortaya ç&#;kar. 

Ancak Hanefîler ve özellikle de imâm Azam ve Ebu Yusuf (bu konularda &#;mam Muhammed genellikle di&#;er mezheplerde oldu&#;u gibi dü&#;ünür) mes'eleyi adeta bir kimyager edas&#; ile tahlil ve tasnîfe tabi tutmu&#;lar ve me&#;rubat cinsini özelliklerine göre yedi ayr&#; gruba ay&#;rm&#;&#;lard&#;r. 

Onlar&#;n da bu konudaki delil ve izahlar&#; hafife al&#;nacak ve yabana at&#;lacak gibi de&#;ildir. &#;mam Serahsî'nin El-Mebsût'una (XXIV/2 vd.) ve &#;mam Kâsânî'nin Bedâyi'ine (V/l 12 vd.) bakanlar bunu aç&#;kça görebilirler. Onlar&#;n tasnifine göre:

1. &#;arap (hamr) çi&#; ya&#; üzüm suyunun, kabar&#;p keskinle&#;erek köpük atm&#;&#; halidir. (Ebu Yusuf ve Muhammed'e göre hamr olabilmesi için köpük atmas&#; &#;art de&#;ildir.) Bu, bütün imamlara göre kaba (mu&#;allaza) pisliktir. Bir dirhem mikdar&#;ndan fazla miktar&#; namaza manidir.(16)

2. Ya&#; ve kuru hurmadan ve kuru üzümden yap&#;lan içkiler (seker, fadîh, nakî). Bunlar da aynen &#;arap gibi kaba pisliktirler. Pis olmad&#;klar&#;na dair bir rivayet de vard&#;r. Ebu Yusuf a göre ise (hafif pislik olup) sadece fazla miktar&#; namaza manidir.(17)

3. Yedi grup içkinin geriye kalanlar&#; ise-sarho&#; edenlerini içmek haram olsa dahi-pis olmay&#;p, namaza mani de&#;ildirler.

Bütün bu söylediklerimizden ç&#;karaca&#;&#;m&#;z sonuç &#;u olabilir; Üzüm ve hurmadan yap&#;lan alkollü (sarho&#; edici) içkiler ittifakla haramd&#;r ve pistir.

Hanefî Mezhebinin d&#;&#;&#;nda kalan mezheplere göre ço&#;u sarho&#; eden her içkinin az&#; da haramd&#;r ve pistir.

Hanefî Mezhebinde, özellikle Ebu Hanîfe ve Ebu Yusuf a göre üzüm ve hurma d&#;&#;&#;ndaki &#;eylerden yap&#;lan içkiler, sarho&#; edenlerini içmek haram olsa bile, pis de&#;ildirler.

&#;imdi tekrar sizin sorunuzu ele al&#;rsak: Kolonya, ispirto, &#;ampuan, esans, mürekkep, parfüm, krem vb. s&#;v&#;lar üzüm ve hurma d&#;&#;&#;nda bir &#;eyden yap&#;l&#;yorlarsa ki, &#;u anda hepsinin öyle oldu&#;unu san&#;yorum-veya bu iki &#;eyden yap&#;lsa dahi sarho&#; edici alkol ihtiva etmiyorlarsa bu iki imama göre pis de&#;ildirler, namaza mani olmazlar. Alkol ihtiva etmeleri halinde di&#;er bütün imamlara göre pistirler. 

Bu durumda müslümanlar&#;n önünde iki yol vard&#;r:

1. Ya bunlardan dahi kaç&#;nmay&#; ba&#;arabilen birisi ise takvaya ve ihtiyatl&#; olana sar&#;l&#;p cumhurun (müctehitler ço&#;unlu&#;unun) yoluna girmek,“&#;üpheli olan&#; b&#;rak, olmayana git.”
“Helâl da haram da bellidir… Arada &#;üpheli &#;eyler vard&#;r. Onlardan sak&#;nan dinini ve &#;rz&#;n&#; korur.”
hadislerini ölçü edinmek.

2. Veya; bana &#;mam Azam ve Ebu Yusuf un bu görü&#;te olmas&#; yeter. “Dinde kolayl&#;k vard&#;r.” buyurulmu&#;tur. “Umumî belvâ” (kaç&#;n&#;lmaz derecede yayg&#;n) hal alm&#;&#; &#;eylerde, cevaz kap&#;s&#; varsa caiz demek daha evlâd&#;r. “Zaman&#;m&#;z &#;üpheli &#;eylerden kaçabilme zaman&#; de&#;ildir.”diyerek, bu tür s&#;v&#;lardan kaç&#;nmamak. Her ikisine de bir &#;ey denilemez.

Görüldü&#;ü gibi mes'ele biraz daha fertlerin &#;slâmî titizlikteki dereceleriyle alakal&#;d&#;r. Ancak &#;unu da belirtmek gerekir: Bu tür s&#;v&#;lar&#;n kolonya ve ispirto (etil alkol) d&#;&#;&#;ndakilerinde alkolün di&#;er maddelerle yeni terkipler olu&#;turup (istihale, kimyasal tepkime) sarho&#; edicilik özelli&#;ini kaybetmesi kuvvetle muhtemeldir. Ba&#;ta da söyledi&#;imiz gibi, bile&#;iminde alkol oldu&#;u yaz&#;lan ya da söylenen her &#;ey haram ve pis demek de&#;ildir. Bu tür maddelerin tahlili konusunda müslüman kimyac&#;lara ihtiyac&#;m&#;z vard&#;r.

Sadece Hanefi Mezhebindeki baz&#; imamlara göre kolonya kullan&#;labilir. Fakat cumhura (f&#;k&#;hç&#; ço&#;unlu&#;a) uyarak kolonya kullanmayanlar her halde daha ihtiyatl&#; davranm&#;&#; olurlar.

Sual: İlaç için hazırlanan ve içinde etil alkol olan şurupları içmek caiz midir?
CEVAP
Necis olan sıvı, mesela ispirto; ilaç gibi şeylere bir menfaat için karıştırılınca karışım temiz olur, fakat ilaç için olmayanları içmek haramdır. (İslam Ahlakı)

Demek ki, ilaç için olan karışımlar affediliyor ve caiz oluyor.

Domuz maddeli ilaçlar
Sual:
Sentetik yapılmayan, hayvanlardan, özellikle domuz ve sığırdan alınan Anilaz ve Tripsin gibi maddeler ihtiva eden ilaçlar kullanabilir mi?
CEVAP
Kullanılır, hangi hayvandan alındığını araştırmak gerekmez.

Haram şeyi ilaç olarak kullanmak
Sual: Haram olan bir şeyi ilaç olarak kullanmanın ve ihtiyacı olan birine kan vermenin dinimizdeki hükmü nedir?
Cevap:
Konu ile alakalı olarak Dürr-ül-muhtârda deniyor ki:
“Zaruret olmadıkça insanın bir parçasını kullanmak haramdır. Kullanması haram olan şeyi ilaç olarak yemek ve içmek de caiz değildir.” İbni Âbidîn hazretleri bunu açıklarken buyuruyor ki:
“Kullanılması haram olan şey, temiz olsun, necis, pis olsun, ilaç olarak kullanmak haramdır. Fakat, hastalığa iyi geleceği bilinir ise ve ondan başka ilaç yoksa, kullanılmasına izin verilmiştir. Ölüm tehlikesi olduğu ve başka çare bulunmadığı zaman, kadına ve erkeğe kan vermek caiz olur.” Şeyh Tâhir-üz-Zâvî, fetvâsında diyor ki:
“İslâm dini, sıhhati korumayı ve bedenin selametini emretmektedir. Hastaya kan vermek, insani vazifedir. Çünkü, hayatı korumak, bazen kan verilmesine bağlı olmaktadır. Kan vermek, süt kardeşliğine sebep olmaz, nikâhı bozmaz.”

Alkollü içkileri kullanmak
Sual: Alkollü içkilerin içilmesi, ilaç olarak tedavide ve sanayide kullanılmasının dinimizdeki hükmü nedir?
Cevap:
Allahü teâlâya asi olmak yani haram işlemek, insanı dünyada ve ahirette felakete götürür. Bu sebeple Allahü teâlâya asi olmaktan kaçınmalıdır. Ehl-i sünnet itikadını öğrenmeyen, imanı bunlara uygun olmayan, haramları, farzları bilmeyen ve bunlara uymayan kimse, Allahü teâlâya asi olur, haramlardan sakınmaz, günah işler. Haramların en büyüğü, ehl-i sünnet itikadını bilmemek, ikincisi namaz kılmamak, üçüncüsü de içki içmektir. Dinimizde sarhoş eden her içki haramdır. Şarap ve her türlü alkollü içkileri içmek, haram olup, büyük günahtırlar. Bir kimse, bu günahları işlerken Besmele söylese veya helal olduğuna itikat etse, yahut Allahü teâlânın haram etmesine ehemmiyet vermese, imanı gider. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Şarap içmek, büyük günahların en büyüğü ve bütün fenalıkların ve günahların anasıdır.)

(Bütün fenalıklar bir yere toplanmıştır. Bu yerin kilidi zina, anahtarı şaraptır ve bütün iyilikler bir yerde toplanmıştır. Bu yerin kilidi namaz, anahtarı abdest almaktır.)

(Allahü teâlâyı seven ve Kıyamete inanan kimse, içki içilen yerde oturmasın.)

(Şarabı yapmak, üzümünü sıkmak, taşımak, dağıtmak, satmak ve içmek, günahta beraberdir ve bunların namazlarına, oruçlarına, haclarına, zekâtlarına ve sadakalarına sevap verilmez. Meğer ki tevbe ederler.)

(Baldan ve arpadan yapılan içkiler ve sarhoş eden her içki haramdır.)

İmam-ı Muhammed Şeybânî hazretleri;
“Çok içilince sarhoş eden içkinin azı da haramdır” buyurmuştur ve fetva da bunun üzerinedir.

Başka ilaç varken, bunları ilaç olarak içmek de haramdır. Hariçten kullanmak caiz ise de, necistirler, uçmakla temizlenemez, yıkamak lazımdır. El-fıkhü alel mezâhibil-erbe'a kitabında deniyor ki:
“Sarhoş eden sıvıların hepsi, dört mezhepte de şarap gibi galiz, fena necasettir. Hanefide avuç içi yüzeyinden fazlası ile, diğer üç mezhepte görülebilen az miktarı ile kılınan namaz sahih olmaz. Şafiide ve Hanefinin bir rivayetinde, ilaç ve kolonya yapmakta kullanılan miktarı, çok olsa da affedilmiş olup, namazın sıhhatine mani olmaz.”

Esrar, afyon, eroin gibi uyuşturucu şeyleri keyif için yemek, içmek haram olup, tedavi için caizdir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir