terkos gölü nerede nasıl gidilir / Terkos Gölü | Gezimanya

Terkos Gölü Nerede Nasıl Gidilir

terkos gölü nerede nasıl gidilir

Terkos (Duru) G&#;l&#; nerede ve hangi şehirde? Terkos G&#;l&#; oluşumu, &#;zellikleri, derinliği, b&#;y&#;kl&#;ğ&#; ve efsanesi

Terkos gölü, diğer adıyla Durusu olarak bilinen Terkos Gölü İstanbul'un kuzeybatısında Karadeniz tarafında yer almaktadır.

Terkos Gölü Nerede Ve Hangi Şehirde Yer Almaktadır?

 Terkos Gölü İstanbul sınırları içinde yer alan bir göldür. Diğer adı Durusu olan Terkos Gölü İstanbul’un Avrupa Yakası'nda şehrin kuzeybatısında lagün kökenli bir oluşuma sayesinde oluşmuştur. İstanbul’da bulunan Terkos Gölü Çatalca ve Arnavutköy ilçeleri sınırları içinde yer almaktadır. Özellikle İstanbul'dan kaçmak isteyenler için oldukça fazla tercih edilen Terkos Gölü sık sık İstanbul merkezinden insan akınına uğramaktadır.

Terkos Gölü Oluşumu, Derinliği, Büyüklüğü

 Daha önceleri Karadeniz'de Bir koy olan Terkos Gölü zamanla dalga biriktirmesiyle oluşan kumsal sayesinde denizden ayrılarak göle dönüşmüştür. Yüzyıllar boyunca devam eden oluşum sonucu denizden ayrılan kum tepelerinin genişliği, Terkos Gölü ve deniz arasında 2 kilometrelik bir alan oluşturmuştur.

 Terkos Gölü birçok devlet tarafından beslenmektedir. Terkos Gölü az tuzlu su özelliği ile bilinmektedir. Terkos Gölü'nün derinliği seviyesinden yüksekliği 4,5 metre ve -2 metre arasında bulunmaktadır. Genişliği 5 kilometre uzunluğu 13 kilometre olan Terkos Gölü toplam su alanı olarak 39 kilometre karelik bir alanda yer almaktadır.

Terkos Gölü Özellikleri

 Türkiye'nin en büyük en kalabalık şehri olarak bilinen İstanbul tatlı su rezervine önemli bir bölümünü karşılayan Terkos Gölü'nde yıllık su potansiyeli metreküp olarak ölçülmektedir. İstanbul’un tatlı su ihtiyacını büyük oranda karşılayan Terkos Gölü suyu da az tuzlu bir özelliğe sahiptir.

Terkos Gölü Efsanesi

 Terkos Gölü diğer adıyla Durusu Efsanesi ile de bilinen bir göldür. Yüzyıl civarında İstanbul'a gelen Fransız Elçi İstanbul'un susuzluğunu görerek Osmanlı Sarayı'ndan bir heyeti Fransa'ya davet etmiştir. İstanbul su problemini çözdü bileceğini anlatan Fransız Elçi, Terkos Gölü su kaynağı olarak göstererek burada Terfi Merkezi Ve Pompa İstasyonu kurulması için yılında temel arttırarak 2 yıl sonra İstanbul'un su ihtiyacını büyük oranda karşılayan bir kaynak oluşmasını sağlamıştır. Böylece halen günümüzde İstanbul su ihtiyacının %22 civarına karşılayan Terkos Gölü İstanbul’da yaşayanlar için önemli bir kaynaktır.

False

Terkos G&#;l&#; Nerede Ve Nasıl Gidilir? Hangi Şehirde? Terkos G&#;l&#;'n&#;n B&#;y&#;kl&#;ğ&#;, Oluşumu Ve &#;zellikleri

Terkos Gölü Nerede ve Nasıl Gidilir?

Farklı yapısı ve özellikleri ile bilinen Terkos Gölü dünyadaki milyonlarca sayıda olan göller arasında yer almaktadır. Türkiye'nin en gözde şehirlerinden birisi olan İstanbul'da yer alan Terkos Gölü her yıl çok sayıda kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Karadeniz tarafında yer alan Terkos Gölü İstanbul'un kuzeybatısında bulunmaktadır. Farklı ve özel bir oluşum ile meydana gelen Terkos Gölü doğanın içerisinde sakin ve huzurlu bir alan olarak ön plana çıkar.

Hangi Şehirde?

Terkos Gölü, Türkiye'nin büyük şehirlerinden birisi olan İstanbul'da yer almaktadır. Halk arasında Durusu olarak da bilinen Terkos Gölü Avrupa Yakası'ndaki şehrin kuzeybatı yönünde bulunmaktadır. Ayrıca Terkos Gölü lagün kökenli bir oluşum olarak bilinmektedir. Terkos Gölü, İstanbul'un Çatalca ve Arnavutköy ilçesinde yer almaktadır.

İstanbul'u gürültüsünden ve kalabalığından kaçmak isteyen kişiler genellikle hafta sonları Terkos Gölü'ne giderek piknik yaparlar. Doğal güzellikleri ile bilinen Terkos Gölü yılın neredeyse her günü İstanbul şehir merkezinden ve çevre illerden insan akınına uğramaktadır.

Terkos Gölü'nün Büyüklüğü, Oluşumu ve Özellikleri

İstanbul'un en çok ziyaret edilen alanlarından birisi olan Terkos Gölü önceki zamanlarda Karadeniz'de bir koy olarak biliniyordu. Zamanla dalgaların birikmesi ile birlikte Terkos Gölü'nde kumsal oluşmuştur. Oluşan kumsal sayesinde Terkos Gölü denizden ayrılarak göle dönüşmüştür. Terkos Gölü'ndeki bu oluşum yüzyıllar boyunca devam etmiştir. Yüzyıllar boyu süregelen bu oluşum neticesinde ayrılan kum tepelerinin genişliği ile birlikte Terkos Gölü ve denizin arasında 2 kilometrelik bir alan oluşturuluştur. Bunun yanı sıra Terkos Gölü çok sayıda devlet tarafından besleniyor.

İstanbul'da yer alan Terkos Gölü az tuzlu suyu ile bilinmektedir. Ayrıca bu gölün derinliği de seviyenin 4,5 metre ile 2 metre arasında bulunuyor. Terkos Gölü'nün genişliği 5 kilometre olup uzunluğu ise 13 kilometre olarak bilinmektedir. Terkos Gölü'nün toplam su alanı 39 kilometre karelik bir alandadır.

Terkos Gölü İle İlgili Merak Edilenler Nelerdir?

Türkiye'nin en bilinen göllerinden birisi olan Terkos Gölü günümüzden yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. Karadeniz'de bir koy olan Terkos Gölü sonrasında kumsal ile denizden ayrılarak göl halini almıştır. Terkos Gölü'nü denizden ayıran kum tepelerinin genişliği yaklaşık 2 kilometre olarak bilinmektedir. Ayrıca bu gölün yıllık milyon metreküp su potansiyeli de vardır.

İstanbul'daki Terkos Gölü Belgrad Deresi, Fındık Dere, Kanlı Dere, Deli Yunus Deresi, Başköy Deresi ve Çiftlikköy Deresi tarafından beslenmektedir. Durusu Gölü olarak da bilinen Terkos Gölü İstanbul şehir merkezine yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.

Terkos Gölü'ne Nasıl Gidilir?

Oluşumu ile dikkat çeken Terkos Gölü'ne ulaşım oldukça kolaydır. Terkos Gölü'ne gidebilmek için TEM Otoyolu kullanılmalıdır. Özellikle Hadımköy gişeleri geçildikten sonra Hadımköy- Durusu tabelasından sağ tarafa girilir. Sonrasında ise 10 kilometre daha gidilir. Durusu Köyü tabelaları takip edilerek göle kısa bir zamanda ulaşım sağlanır.

Terkos Gölü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden 80 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. TEM İkitelli gişelerinden 50 kilometre uzaklıkta yer alan Terkos Gölü Hadımköy çıkışından da 35 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Özellikle hafta sonları İstanbul'un her köşesinden Terkos Gölü ziyaret edilebiliyor.

Terkos Gölü özellikleri ile ön plana çıkmaktadır. Genişliği 5 kilometre olan Terkos Gölü yaklaşık 12 kilometrelik uzunluğa sahiptir. Doğası ve sakinliği ile ön plana çıkan Terkos Gölü her hafta sonu çok sayıda ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Yemyeşil bir doğanın içerisinde yer alan bu gölün çevresinde piknik de yapılmaktadır.

Durugöl ve ya Durusu olarak bilinen Terkos Gölü'nde tekneler ile gezintiler de yapılmaktadır. Yer kabuğunun şekillendiği dönemlerde oluşan Terkos Gölü yıllar içinde yüzlerce canlıya da ev sahipliği yapmaktadır. Dalgaların biriktirdiği kıyı setti ile deniz bağlantısı kesilen Terkos Gölü coğrafi yapısı ve doğal güzellikleri ile ön plana çıkıyor. Terkos Gölü de mutlaka ziyaret edilmelidir.

Terkos Gölü, İstanbul

Makedonya Tatil

Terkos Gölü, İstanbul&#;un Avrupa yakasında, kentin kuzeybatısında, şehir merkezine yaklaşık 50 km uzaklıkta yer alan doğa harikası bir yer. Günümüzden yüzyıllar öncesinde Karadeniz&#;e bağlı bir koy olan göl, zaman içerisinde bir kumsal ile denizden ayrılarak göle dönüşmüş. 2 km genişliğindeki kum tepeleriyle Karadeniz&#;den ayrılan göl, İstanbul&#;a en yakın kaçış rotaları arasında.

Durusu Gölü ismiyle de bilinen göl, irili ufaklı çok sayıda dere tarafından besleniyor. Hafta sonları doğayla baş başa vakit geçirmek, piknik yapmak ve şehirden uzaklaşmak isteyenlerin akınına uğrayan Terkos Gölü&#;nde kanoyla gezi ve balık tutma aktiviteleri yapılıyor. Kış aylarında sessiz ve sakin bir atmosfere bürünen gölün yakın çevresinde butik oteller ve pansiyonlar var.

Terkos Gölü

Terkos Gölü, İstanbul

Terkos Gölü, İstanbul&#;un Avrupa yakasında, Çatalca ve Arnavutköy ilçelerinin yakınlarında bulunuyor. İstanbul&#;un kuzeybatısında, şehir merkezine yaklaşık 50 km uzaklıktaki göl Durusu Gölü ismiyle de biliniyor. 39 km² alanı kaplayan ve en derin yeri 11 metre olan gölün ortalama genişliği 5 km ve uzunluğu ise 12 km.

Belgrad Deresi, Fındık Dere, Kanlı Dere, Deli Yunus Deresi, Çiftlikköy Deresi ve Başköy Deresi tarafından beslenen Terkos Gölü, lagün kökenli, az tuzlu bir göl. milyon m³/yıl su potansiyeli ile İstanbul çevresindeki tatlı su rezervlerinin yüzde 22’sine sahip Terkos Gölü, şehir kullanım suyunun önemli bir bölümünü karşılıyor.

Etrafı sazlık, suyu az tuzlu fakat berrak olan gölde sudak, yayın, turna, alabalık, kızılkanat, çapak, sazan, kadife balığı, karagöz balıkları yaşıyor. Göl çevresindeki sazlıklarda ise kaz, ördek, karabatak, saka, balıkçıl, martı, yelve, yelkovan gibi kuşlar bulunuyor.

Özellikle hafta sonları ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği Terkos Gölü kıyısı piknik yapan ailelerle dolup taşarken, gölde balık tutabilir, kanoyla gezintiye çıkabilirsiniz. Dolu dolu bir gün yaşayabileceğiniz, ayrıca yılın belli zamanlarında avcılık sporu da yapılabilen göl ve çevresinde sincap, kokarca, yaban domuzu, porsuk ve çakal gibi çeşitli hayvan türleri de yaşıyor.

Özellikle nesli tehlikede olan Sibirya kazı, büyük orman kartalı gibi hayvan türlerine ev sahipliği yapan göl, yemyeşil doğası ve gürültüden uzak ortamıyla ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Diğer yandan İstanbul’un içme suyu ihtiyacını da karşılayan gölde yaz aylarında yüzenleri görmek de mümkün.

Çatalca ve Arnavutköy ilçesine yakın bir konumda bulunan, İstanbul Havalimanının batısında yer alan Terkos Gölü, karmaşık bir yapıya sahip olan vadinin ilerleyen dönemlerde alçak bir eşikle Karadeniz’den ayrılmasıyla oluşan bir yapıya sahip.

flyistaSerbia

Terkos
terkos gölü -istanbul

Yerkabuğunun şekillendiği dönemlerde Karadeniz’de bir koy iken günümüzde alçak bir kumsalla denizden ayrılarak içinde yüzlerce canlının barındığı bir göle dönüşen Terkos Gölü, dalgaların biriktirdiği kıyı setti ile denizle bağlantısı kesilerek göle dönüşmüş. Gölü denizden ayıran kum tepeleri ise 2 km genişliğe sahip.

İstanbul&#;u yüzyılda ziyaret eden Fransız elçisi şehrin susuzluğunu gözlemliyor ve Osmanlı Sarayı’ndan bir heyeti Fransa’ya davet ediyor. İstenirse şehrin su probleminin çözümlenebileceğini belirten Fransızlar, çizilen krokilerde Terkos Gölü&#;nü su kaynağı olarak gösteriyorlar. ’te şimdiki fabrika binasının temeli atılıyor ve 2 sene süresinde fabrika inşaatı bitirilerek İstanbul&#;a su sağlanıyor.

Terkos Gölü’ne kadar gelmişken, Durusu-Büyükçekmece yolu üzerindeki Durusu Park’a mutlaka uğrayın. Kulüp Otel niteliğindeki tesis, yolun kenarından Terkos Gölü kıyısına kadar uzanan hektarlık doğa harikası bir alanda kurulu.

Durusu Gölü&#;nün bulunduğu bölgenin tarihi günümüzden yaklaşık yıl öncesine dek uzanıyor. Gölün kuzeybatı istikametinde göl kenarında kale içi olarak bilinen yarımada üzerinde Cenevizliler tarafından bir &#;korsan yatağı&#; olarak kurulmuş. O zamanlar deniz ve gölün irtibat halinde olduğu, daha sonraları doğal etkenler ile birbirinden ayrıldığı net bir şekilde görülebiliyor.

Kaleiçi olarak bilinen yarımada üzerinde bulunan kale kalıntılarında kale içinde Trikos adında bir manastırın bulunduğu ve köy ile gölün adının buradan geldiği düşünülüyor.

terkos gölü nasıl gidilir
Terkos gölü nerede
durusu terkos gölü

Terkos Gölü kahvaltı ve yeme içme

Girişin ücretsiz olduğu Terkos Gölü’nün etrafında bulunan restoran ve kafeteryalarda güzel bir kahvaltı yapabilir ve yemek yiyebilirsiniz. Kahvaltı fiyatları ise açık büfe hafta içi 40TL, hafta sonu ise 50TL. Mangal çeşitleri ise TL arasında değişiyor.

MaltaFlyista

Fiyatlar mekanlara göre farklılık gösteriyor. Dilerseniz, Trikos Et ve Mangal Restaurant&#;ta hem kahvaltı hem de mangal keyfi yapabilirsiniz. Mekânda serpme köy kahvaltısı, öğle ve akşam yemeği ile ızgara et çeşitleri bulunuyor.

Terkos Gölü nerede

Terkos Gölüne nasıl gidilir

Terkos Gölü’ne ulaşım için, TEM Otoyolu’nu kullanmayı düşünüyorsanız, Hadımköy gişelerini geçtikten sonra Hadımköy-Durusu tabelasından sağa girip yaklaşık 10 km daha yol aldığınızda karşınıza Tank ve Süngü Heykeli çıkıyor. Heykelin solundan yola devam edip Durusu Köyü tabelalarını takip ederek köye ve göle ulaşabilirsiniz.

Terkos Gölü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden 80 km, TEM İkitelli gişelerinden 50 km, Hadımköy çıkışından sonra da 35 km uzaklıkta yer alıyor. İstanbul Havalimanı ise Terkos Gölüne yalnızca 27 km uzaklıkta.

Terkos Gölü, Fatih Sultan Mehmet’ten, II. Murat’a kadar birçok hükümdarın avlandığı bir bölge olarak yemyeşil dokusu, onlarca ağaç, bitki ve yaban hayvanı türüne ev sahipliği yapıyor. Terkos Gölü’ne hâkim tepede bir otelin de bulunduğu alanda, güzel bir hafta sonu geçirebilirsiniz.

MaltaFlyista
Seyahat Yazarı, Blogger. “Yolda olmak” duygusuna âşığım Aslında veteriner hekimim, ayrıca bilgi yönetimi okudum, marka yönetimi üzerine MBA yaptım. 14 yıl çalıştığım şirketimle yolum 'da ayrılınca, tekrar bir işe girmek yerine hayallerinin peşine düşüp, uzak masal ülkesi Yeni Zelanda’ya gittim. 22 ay boyunca ülkeye dönmeden Okyanusya ve egzotik Asya ülkelerinde seyahat ettim. O zamandan bu yana tam zamanlı seyahat edip gezi rehberleri hazırlıyorum.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası