paralel bağlı devre direnç hesaplama / Devrelerdeki Toplam Direnç Nasıl Hesaplanır - wikiHow

Paralel Bağlı Devre Direnç Hesaplama

paralel bağlı devre direnç hesaplama

*Her bir devre elemanının gerilimi (volt), toplam gerilime eşfunduszeue.info Gerilim UT = U1=U2=U3

*Toplam akım şiddeti (amper), her bir devre elemanının çektiği akım şiddetlerinin toplamına eşittir. Toplam Akım Şiddeti I T = I1+I2+I3

*Toplam direnç formülü ise şöyledir: Toplam Direnç: 1/RT = 1/R1+1/R2+1/R3

Paralel devrenin detaylı özellikleri ve açıklamaları:

*Her bir devre elemanının gerilimi (volt), toplam gerilime eşittir. Yani gerilim her yerde aynıdır. Örneğin aküde 12 volt gerilim ölçülürse, paralel bağlı lambalarda da 12 volt gerilim ölçülür.

Toplam Gerilim UT = U1=U2=U3

*Toplam akım şiddeti (amper), her bir devre elemanının çektiği akım şiddetlerinin toplamına eşittir.

Toplam Akım Şiddeti I T = I1+I2+I3

Paralel devrede akım şiddeti birçok kola ayrılır ve bu kollardaki devre elemanlarını besler. Akım şiddeti bir elektron akışı olduğuna göre, elektronlar vardan yok, yoktan var olamayacağına göre, devredeki elektron sayısı değişmez, 4 kola ayrılan 1 amperlik akım şiddeti, paralel bağlantının diğer ucunda tekrar birleşip, tekrar 4 amper akım şiddetini meydana getirir. Buna Kirchoff (kirşof) kanunun ilk maddesi denir. Yani toplam akım, kollara ayrılan akımların toplamına eşittir. I T = I1+I2+I3 . Paralel kollardaki direnç değeri küçük olandan yüksek akım; direnç değeri büyük olandan düşük akım geçer. Dirençler eşitse, eşit akım geçer.
 

Paralel Devrede Akım Şiddetinin (Amper) Hesaplanması

Motorlu araçlardaki elektrik tesisatında, tüm elektrikli alıcıların elektrik kaynağı aküdür. Araçtaki her alt elektrik tesisatı, kendi içinde seri bağlıdır. Fakat tüm araç tesisatı göz önüne alındığında, tüm elektrikli sistemler birbirine paralel bağlıdır. Yani bir far lambası devresi seri bağlıdır, fakat far tesisatı, sinyal tesisatına paralel bağlıdır. Yani sinyaller arızalanınca, farlar bundan etkilenmez, yine onlarca alt elektrik devresinde, birbirlerine paralel bağlı olduklarından, elektrik gerilimi eşit dağılır (12 volt). Her donanımın elektrik tesisatında gerilim 12 volttur. Fakat akım şiddeti (amper) bölünür, tüm tüketicilerin çektiği akım (amper), toplam akım, akü amperinden çekilir. Örneğin kalorifer 7 amper, farlar 5 amper, silecekler 8 amper; toplam çekilen akım 20 amper (Birinci Kirchhoff (Kirkof) Kanunu).



Birinci Kirchhoff (Kirkof) Kanunu: Elektrik akımı elektronların hareketidir, paralel devrede, kablo tesisatı bir düğümden  paralel hatlara (dallara) ayrılırlar ve  daha sonra tekrar birleşerek bataryanın eki kutbuna ulaşırlar. Paralel devrede kollara ayrılan elektrik akımı, bu kollarda &#;kısmi akım&#; meydana getirir. Kollara ayrılıp akan elektronlar, yok olamayacağına göre, kollar birleştiğinde tekrar elektronlar da burada toplanır.  Kirchhoff kanunu der ki, kısmi akımların toplamı, toplam akıma eşittir. ITop= I1 + I2 + I3&#;

Paralel devrede gerilim tüm hatlarda eşittir. Elektrik akımı (amper), dirençlerin büyüklüğüyle ters orantılı olarak dağılır. Yani küçük dirençten büyük akım geçer. Büyük dirençten küçük akım geçer.

Birinci Kirchhoff (Kirkof) Kanunu: Buna &#;Düğüm Kuralı&#; da denir. Paralel devrede, paralel kolların oluştuğu düğüm noktalarındaki akımların toplamı sıfırdır. Burada düğüme gelen akım pozitif, düğümden çıkan akım negatif olarak alınır. I1 + I2 + I3 -ITop= 0

  

Paralel Devrede Akım Şiddeti (amper) ve Direnç İlişkisi

Paralel bağlı devrede akım şiddetinin (amper) hangi hatta ne kadar gideceğini, o hattaki direnç belirler. Hattaki direnç ile, geçen akım şiddeti ters orantılıdır. Direnç yüksekse, akım şiddeti (amper) daha düşüktür; direnç düşükse, akım şiddeti (amper) daha yüksektir. Akım şiddeti yani elektronların akışı (hareketi) her zaman kolay yolu, daha az dirençli olan yoldan geçmeyi severler, paralel bağlı devrede birden çok kollara ayrılmış ve sonuçta aynı hedefe (diğer kutuba) bağlanan yollar vardır, bu durumda akım şiddeti en kolay yol hangisiyse oradan akmak isteyecektir.



Örneğin direnci daha düşük bir lamba varsa, daha çok oradan akar, yani o lambanın çektiği akım daha fazla olur. Mesela paralel bağlı 3 adet lamba olsun, bir iletken tel ile 4. Paralel hat çekilirse, akımın tamamı bu telden geçecektir, çünkü bu iletken telin direnci çok çok azdır. Bu durumda diğer lambalardan akım geçmeyeceği için sönecektir. Bu durumunun aslında kısa devrenin tanımı olduğu da görülmektedir.

Paralel devrede akımın daha düşük dirençli devre elemanından daha fazla geçmesini, su tesisatı örneğiyle de açıklayabiliriz. Bir su borusu 3 kola ayrılsın ve daha sonra tekrar birleşsin, iki su borusu çapı küçük olsun, bir boru ise çok kalın olsun, bu durumda suyun akışı daha büyük çaplı borudan gerçekleşecektir, küçük çaplı dar borulardan daha az su akacaktır. Akan suyun toplam miktarı ise değişmez ve her bir boru hattından akan suyun toplam miktarına eşittir.Tıpkı elektrik akımının yapacağı gibi.



Örneğin araçlarda kullanılan çift flamanlı stop (fren) ve park lambası. Tek bir ampul içerisinde birbirine paralel bağlı iki adet ampul teli (flaman) bulunur.

Parklar açıldığında daha ince telli olan ve direnci daha yüksek (3ohm) olan park lambası teli yanar, daha az akım (amper) çeker, daha sönüktür. (Yüksek direnç, düşük akım çeker)

Fren pedalına basıldığındaysa, daha kalın telli ve direnci daha düşük (1ohm) olan tel yanar, daha çok akım çeker, daha parlaktır. (Düşük direnç, yüksek akım çeker)

Bu durum ohm kanunu formülüyle de açıklanabilir. V=IxR olduğuna göre I= V/R olur, yani akım eşittir gerilim  bölü direnç, gerilim 12Volt sabit olduğuna göre, direnç arttıkça akım şiddeti düşer, direnç azaldıkça akım şiddeti artar. Paralel bağlı devrede her bir devre elemanı için I=V/R formülü uygulanırsa, her birinin çektiği akım hesaplanabilir.

Motorlu araçlarda (otomobillerde) bulunan onlarca elektrik devresi, örneğin; park lambası, stop lambası, sinyal, fan, far devresi, hepsi aküden beslenir ve araç tesisatı göz önüne alınırsa bir birlerine göre bir paralel devre oluştururlar. Farlar bozulduğunda fan çalışması etkilenmez, tümü 12 volt gerilimle beslenir, çektikleri akım (amper) toplam olarak aküden (alternatörden) karşılanır.



*Toplam direnç formülü ise şöyledir: Toplam Direnç: 1/RT = 1/R1+1/R2+1/R3 bu formüldeki RT değeri bize toplam direnci verir.

Paralel bağlı devrede birden fazla devre elemanı paralel olarak bağlanmıştır ve her birinin direnci farklı farklı (aynı da) olabilir. Tüm dirençlerin toplamı (RT) (yani eşdeğer direnç), her zaman, devredeki en düşük direnç değerine sahip elemanın direncinden daha küçüktür.

Paralel Devre Eşdeğer (Toplam) Direnç Hesaplaması

Paralel bağlanmış dirençlerin eşdeğer direnci (toplam direnci) hesaplandığında. Eşdeğer direnç her zaman, paralel bağlı dirençlerin ayrı ayrı en küçük değerinden daha düşüktür. 

Örnek: R1= 3 ve R2 = 8 ohm&#; luk iki direnç paralel bağlanmış olsun ve 12 V gerilimle beslensin.

I1 ve I2 akımlarını, toplam akımı, R1 ve R2 yerine geçen toplam direnci hesaplayınız.

UT=U1=U2 Devre gerilimi her bir elemana eşit uygulanır.

Ohm kanunu her bir devre elemanına teker teker uygulanarak, I akım şiddeti değerleri bulunur.

U=I.R ise I=U/R formülünden;

  I1=U/R> I1=12/3 -->I1=4 amper

  I2= U/R> I2=12/8 -->I2= 1,5 amper

Toplam akım: IT= I1 + I> IT= 4 + 1,5 -->IT= 5,5 amper.

Eşdeğer (toplam) direnç;

1/RT = 1/R1 +1/R2--> 1/RT = 1/3+ 1/8 -->1/RT=11/>RT=24/11 -->RT= 2,18 ohm

Seri ve Paralel Devre Arasındaki Farkları

Seri  devrede akım şiddeti eşittir. Gerilimler toplanır.

Paralel devrede gerilimler eşittir. Akımlar toplanır.

 

Paralel Devrede Akım Şiddetinin Hesaplanması ve Kirşof Kanunu

Paralel elektrik devresinde, toplam akım şiddeti, kollara ayrılan akım şiddetlerinin toplamına eşittir. Kirşof kanununa göre (kirşof düğümler kuralı); paralel devrede bir düğümden giren akım, kollara ayrılan akımların toplamına eşittir.


(Bkz: Seri Elektrik Devresi)
(Bkz: Hesaplama Örnekleri)

Ana konu (Bkz: Temel Elektrik- Elektriğin Esasları)

Eşdeğer Diren&#; Nedir? Eşdeğer Diren&#; Nasıl Hesaplanır, Form&#;l&#; Nedir?


Bir devre içinde birden fazla direnç ile birlikte akım ve potansiyel fark değişik davranışlar göstermeye yardımcı olur.

Eşdeğer Direnç Nedir?

Eşdeğer direnç, aslında fiziksel olarak var olmayan ama matematiksel olarak çalışan dirence denir. Yapılan bu matematiksel hesaplama sonucunda birlikte bir devre içinde birden fazla direnç oluştuğunda, eşdeğer direnç üzerinden dengeleme yapılır. Bu durum ise, seri direnç ya da paralel direnç üzerinden değişkenlik gösterir.

Özellikle de gerilim ve akım hesaplaması için eşdeğer direnç kullanılır. Aynı zamanda etkin bir çözüm yöntemi sağlar. Bu sayede herhangi bir devre içinden ne kadar direnç ya da dirençlerin geçeceği konusunda değer bilinir.

Eşdeğer Direnç Nasıl Hesaplanır?

Eşdeğer direnç hesaplamaları iki farklı şekilde yapılır. Bunlardan birisi de seri bağlı dirençler bir diğeri ise paralel bağlı olan dirençlerdir. Seri bağlı dirençlerde elemanlar uç uca bağlanarak bir üretici bağlandığı zaman seri devre oluşur.

Eşdeğer Direnç Formülü Nedir?

Haberin Devamı

Genel seri bağlama formülü şu şekildedir;

Rt = R1 + R2 + R3 + R4 + R5

Paralel bağlama formülde şu şekilde yapılır;

Rt = R1 x R2 x R3

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası