lise mezunu askerlik erteleme / Öğrenci Erteleme İşlemleri MSB | T.C. Millî Savunma Bakanlığı

Lise Mezunu Askerlik Erteleme

lise mezunu askerlik erteleme

ASKERALMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ


DOKTORA, LİSANSÜSTÜ, DİL ÖĞRENİMİ, LİSANS VE DAHA AŞAĞI SEVİYEDE ÖĞRENİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN ERTELEME İŞLEMLERİ

1.  Kanunun 20’nci maddesinin ikinci fıkrasına göre; lisans ve daha aşağı seviyedekilerden azami olarak; lise veya dengi okullarda öğrenim görenler 22 yaşını, fakülte ve meslek yüksekokullarında öğrenim görenler 28 yaşını, geçmemek üzere mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar askerlikleri ertelenir. Bu kapsamda;

     (a) Öğrencilerin askerlikleri, bir defada okulun azami öğrenim süresi kadar, bu süre sonunda mezun olamayanların ise öğrenime devam ettikleri sürece her eğitim öğretim yılının en az bir döneminde kayıt yenilemiş olmak şartıyla birinci fıkradaki yaş sınırı sonuna kadar ertelenir.

     (b) Farklı programlara yatay geçiş yaptıranlar dâhil yatay geçiş yaparak okul değiştirenlerin azami öğrencilik sürelerinin hesaplanmasında ilk kayıt yaptırdıkları okulun kayıt tarihi esas alınır.

         (c) Çift anadal programına kayıtlı öğrencilerin askerlikleri, bir programdan mezun olduklarında diğer anadal programındaki öğrenciliğinin devam etmesi halinde bu anadal programındaki öğrenciliğine göre ertelenir.

     (ç) Aynı anda birden fazla öğretim kurumunda öğrenime devam edenlerin askerlikleri, öğrencilikleri bildirildiği sürece mezun oluncaya kadar ya da ilişiği kesilinceye kadar lehine uygun olan okula göre ertelenir.

     (d) Bitirdiği okulun dengi veya daha aşağı seviyedeki bir okula kayıt yaptıranların ya da aynı seviyede birden fazla yükseköğretim kurumunda öğrenim görmekte iken bunlardan herhangi birisinden mezun olmaları halinde aynı seviyede devam eden diğer öğrenimleri nedeniyle askerlikleri ertelenmez.

     (e) Mesleki eğitim merkezleri ile meslek okullarında eğitim görenlerin askerlikleri, 22 yaşını geçmemek üzere kurs veya okulun bitiş tarihine kadar ertelenir. Lise ve daha üst seviyede bir öğrenim kurumundan mezun olanların mesleki eğitim merkezleri ile meslek okulu nedeniyle askerlikleri ertelenmez.

2.  Kanunun 20’nci maddesinin dördüncü fıkrasının (b) bendine göre; devlet veya kendi hesaplarına yurt içinde veya yurt dışında dil öğrenimi, yüksek lisans eğitimi yapanların askerlikleri, 32 yaşını doldurdukları yılın sonunu geçmemek üzere ertelenebilir.

3. Kanunun 20’nci maddesinin dördüncü fıkrasının (c) bendine göre; doktora, yapanların askerlikleri, 35 yaşını doldurdukları yılın sonunu geçmemek üzere ertelenebilir.

LİSANÜSTÜ, LİSANS VE DAHA AŞAĞI SEVİYEDEKİ ÖĞRENİM KURUMLARINDAN TERK, İLİŞİĞİ KESİLEN VEYA MEZUN OLANLARIN ERTELEME VE DENKLİK İŞLEMLERİ

Kanunun 20’nci maddesinin üçüncü fıkrasına göre; öğrenim kurumlarından terk, ilişiği kesilen veya mezun olanların ertelemeleri istekleri halinde mezuniyet veya ilişik kesme tarihinden itibaren;

     a) Lise veya dengi okuldan mezun olanların üç yıl, mesleki ve teknik liselerden mezun olanların altı yıl, fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokullarından ilişikleri kesilenler ile meslek yüksekokulundan mezun olanların iki yıl, dört yıl ve daha uzun süreli yükseköğretim kurumlarından mezun olanların iki yıl, yurt dışındaki öğrenim kurumlarından mezun olanlara ise denklik işlemlerini tamamlayabilmeleri için ilave bir yıl,

     b) Yüksek lisans eğitimini tamamlayanlara bir yıl, yurt dışındaki öğrenim kurumlarından mezun olanlara ise denklik işlemlerini tamamlayabilmeleri için ilave bir yıl,

süreyle ertelenir. Bu erteleme süreleri; lise veya dengi okul mezunları için 22, mesleki ve teknik lise mezunları için 25, fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokullarından ilişikleri kesilenler ile meslek yüksekokulu mezunları için 28, dört yıl ve daha uzun süreli yükseköğretim kurumu mezunları için 32 yaşını tamamladıkları yılın sonunu geçemez. Yurt dışındaki yükseköğrenim kurumlarından mezun olanlara, denklik işlemlerini tamamlayabilmeleri için verilen bir yıllık erteleme süresinde yaş sınırı aranmaz.

     c) Yurt dışı yükseköğrenim kurumları mezunlarının erteleme süreleri mezuniyet tarihinden itibaren hiçbir şekilde üç yılı geçemez.

     ç) Erteleme süresi içerisinde yükseköğretim kurumuna kayıt yaptıranların askerlikleri öğrencilik nedeniyle ertelenir. Askerlik çağına girmeden önce lise veya dengi okullar ya da meslek yüksekokullarından mezun olanlar ile fakülte veya meslek yüksekokullarından ilişiği kesilenlerin ertelemeleri, askerlik çağına girdikleri yıldan itibaren başlar.

KAMU PERSONELİ, STAJ, ADAY MEMUR, HİZMETİNE İHTİYAÇ DUYULAN KAMU PERSONELİ, SANATTA YETERLİLİK, TUS, ORJİNAL ARAŞTIRMA YAPANLARIN ERTELEMELERİ

1.  Kanunun 20’nci maddesinin dördüncü fıkrasının (b) bendine göre; devlet veya kendi hesaplarına yurt içinde veya yurt dışında staj ile aday memurların askerlikleri, 32 yaşını doldurdukları yılın sonunu geçmemek üzere ertelenebilir.

2. Kanunun 20’nci maddesinin dördüncü fıkrasının (a) bendine göre; Kamu kurum ve kuruluşlarında görevli olup, hizmetinin özelliği sebebiyle ertelenmesine ihtiyaç duyulan kamu personelinin, kamu kurum ve kuruluşlarında mecburi hizmete tabi yükümlülerin askerlikleri 32 yaşını doldurdukları yılın sonunu geçmemek üzere ertelenebilir.

3. Kanunun 20’ nci maddesinin dördüncü fıkrasının (c) bendine göre; sanatta yeterlik, tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık eğitimi yapanların askerlikleri, 35 yaşını doldurdukları yılın sonunu geçmemek üzere ertelenebilir.

4. Kanunun 20’nci maddesinin dördüncü fıkrasının (ç) bendine göre; yüksek öğrenim mezunlarından, mesleklerine ait staj ve ihtisaslarını tamamladıktan sonra, yurt içinde veya yurt dışında çalıştıkları bilim dallarına, dünya ölçüsünde bir yenilik veya ilerleme getiren orijinal araştırmalarda bulunanlar, çalıştıkları ilim müesseselerince belgelenen ve talep edilenlerin askerlikleri, 35 yaşını doldurdukları yılın sonunu geçmemek üzere ertelenebilir.


Askerlik tecil ettirme işlemleri hakkındaki bu yazımızda son ve güncel mevzuata göre askerliği tecil ettirmek için gerekenler ve askerlik nasıl tecil edilir hakkında bu yazımızda ayrıntılı bilgi verilecektir.

Bilindiği üzere asker alma kanunu olan Sayılı Kanun tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş ve asker alma işlemlerinde önemli değişiklikler olmuştur. Askerlik tecil yaşlarında sınırlar bu kanunla değiştirilmiştir. İnternette maalesef bu konuda çok fazla bilgi kirliliği mevcut. Biz sizin için bu yazıda Kanundaki ilgili hükümlerden hareketle Askerlik tecil işlemleri ve askerlik tecil için gerekli belgeler hakkında bu yazımızda net bilgi vereceğiz.

Askerlik tecil şartları nelerdir ?

İlgili Kanuna göre askerlik çağına gelenlerin bilgileri her yıl İçişleri Bakanlığı’na gönderilir. Askerlik çağına girenler ile tescil hakkı sona erenlerin yoklama işlemleri her yıl 01 Ocak ile 31 Aralık tarihleri arasında yapılır.

Askerlik erteleme diğer adıyla tescil hakkından yararlanma aşağıdaki durumlardan birisi ile yapılabilir. Askerlik erteleme şartları sağlamayanlar zorunlu askerlik görevine alınırlar.

  • Eğitim durumu nedeniyle erteleme,
  • Sağlık soruların nedeni ile erteleme,
  • Kamu görevi nedeniyle erteleme,
  • Milli sporcu olması nedeni ile erteleme,
  • Aynı anda kardeşi ile birlikte çağrılma nedeni ile erteleme.

Öğrenime devam edenler açısından askerliği tecil ettirme şartları nelerdir ?

Askerlik erteleme/tecil hakkından yararlanılabilmesi için gerekli şartlar şu şekildedir;

  • Lise ve dengi okullarda okuyanlar 22 yaşını tamamladıkları yılın sonunu geçmemek kaydı ile askerliklerini erteleyebilirler,
  • Fakülte ve yüksekokullar ile meslek yüksekokullarında okuyanlar 28 yaşını tamamladıkları yılın sonunu geçmemek kaydı ile askerlikleri erteleyebilirler.
  • Mezun olduktan sonra bitirdikleri okul ya da bir alt bölümde öğrenim görenlerin askerlikleri tekrar ertelenmez.
  • Çift anadal okuyanların bir bölümden mezun olmaları durumunda diğer bölümden mezun olma hükümleri esas alınarak erteleme işlemleri değerlendirilir.
  • Yurtdışında öğrenim gören öğrencilerin askerlikleri öğrenim durumlarının ilgili temsilciliklerce onaylanması durumunda ertelenir.

Mezun olanlar askerlik tecil etme hakkından nasıl yararlanır ?

  • Lise ya da dengi okuldan mezun olanların tecili istekleri halinde 3 yıl, mesleki ya da teknik liseden mezun olanlar için ilave 3 yıl yapılır. Liseden ya da dengi okuldan mezun olanların tecili en fazla 22 yaşın tamamlandığı yılın sonuna kadar, mesleki ya da teknik liseden mezun olanların ise tescili en fazla 25 yaşı tamamladıkları yılın sonuna kadar yapılabilir.
  • Dört yıllık lisans bölümlerinden mezun olanların askerlikleri istekleri durumunda 2 yıl, yüksek lisans bitirenlerin askerlikleri ise 1 yıl süre ile ertelenir. Yurtdışında öğrenimini tamamlayanlara istekleri durumunda denklik işlemini tamamlamaları için ilave 1 yıl daha süre verilir. Bu kapsamda erteleme maksimum 32 yaşın tamamlandığı yılın sonuna kadar yapılabilir.

Açıköğretim askerlik tecil hakkından yararlanır mı ?

Açıköğretim liseleri ya da üniversitelerinde öğrenim görenler ile mezunlar da aynen yukarıdaki hükümlere tabiidir. aöf askerlik tecil işlemlerinde örgün öğretime göre Herhangi bir farklılık yoktur.

Askerlik nasıl tescil ettirilir ?

Askerlik erteleme işlemleri için iki yol bulunmakta.

  • Bağlı olduğunuz şubeye gerekli evraklarla başvurarak askerlik erteleme talebinde bulunabilirsiniz.
  • E-devlet üzerinden talepte bulunarak askerliğinizi tescil ettirebilirsiniz

Askerlik tecil ettirme e devletten nasıl yapılır ?

Askerlik tecil işlemini şubeye gitmeden e-devletten kolayca yapabilirsiniz. E-devletten erteleme işlemi oldukça kolaydır. E devletten başvuru yaptıktan sonra ayrıca askerlik tecil belgeleri ile şubeye başvuru şartı aranmamaktadır. E devletten askerlik tecil ettirmek için aşağıdaki aşamaları takip ediniz;

  • Öncelikle buradan T.C. numaranız ve e-devlet şifrenizle başvuru e-devlet askerlik erteleme ekranına giriş yapın: e devlet askerlik tecil başvurusu.
  • Eğer mevcut durumda askerlik teciliniz varsa burada tecil bitiş tarihiniz zaten görüntülenecektir.
  • Yoksa buradan yeni askerlik tecil uzatma bavşurusu oluşturarak tecil işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
  • Sistem öğrenim durumunuzu veri tabanından çekerek işlem yapar.
  • Eğer yurtdışında okuyorsanız ya da mezunsanız E-devlet bunu görmeyebilir. Böyle bir durumda gerekli belgeler ile şubeye başvurmanız gerekir.

Askerlik tecili için gerekli belgeler nelerdir ?

Yukarıda e-devletten askerlik nasıl tecil ettirilir kısmında da belirttiğimiz gibi e devlet askerlik tecil ettirme işlemi yaptıysanız ayrıca askerliği tecil ettirmek için gerekli evraklar ile şubenize başvurmanıza gerek yoktur. Ancak e-devletten tecil işlemini yapamadıysanız aşağıdaki Askerlik tecil ettirmek için gerekli belgeler şubeye süresinde başvurmanız gerekmektedir. Askerlik tecili için gerekli evraklar ise şunlardır;

  • Diploma ya da mezuniyet belgesi fotokopisi,
  • Son 6 ayda çekilmiş fotoğraf,
  • Kimlik fotokopisi

Askerlik tecil sorgulaması nasıl yapılır ?

Askerlik durumu ile tecil durumunuzu e devlette  askerlik tescil belgesi sorgulama T.C. kimlik numaranız ve şifrenizle girerek sorgulayabilirsiniz.

Lise mezunu askerlik erteleme

Lise mezunları mezuniyet kapsamında 22 yaşını tamamladıkları tarihe kadar askerliklerini erteleyebilirler. Meslek lisesi mezunları ise 25 yılı tamamladıkları yılın sonuna kadar askerlik erteleme haklarını kullanabilirler.

Lisans mezunu askerlik tecil

Lisans mezunları ya da öğrenime devam edenler maksimum 28 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar askerlik tecil haklarını kullanabilirler.

Askerlik 2. kez tecil edilir mi?

Askerlik tecil uzatma şartları sağlandığında kanunen askerliğin ikinci defa tescil ettirilebilmesi mümkündür.

Askerliği tecil ettirmek için ne lazım?

Askerliği tescil ettirmek için e-devletten ya da elden evraklarla başvuru yapabilirsiniz. Askerlik şubesine başvuracaksanız diploma/mezuniyet belgesi, fotoğraf ve kimlik fotokopisi başvuru için yeterli olacaktır.

Askerlik ilk tecil nasıl yapılır?

Öğrenim durumundan dolayı tecil işlemlerini e-devletten online olarak yapabilirsiniz.

Lise mezunu için askerlik erteleme

quote:

1. Y&#;k&#;ml&#;lerin askerlikleri istekleri halinde mezuniyet veya ilişik kesme tarihinden itibaren yoklamaları yapılmadan;

a. Lise veya dengi okuldan mezun olanların &#;&#; yıl,

b. Mesleki ve teknik liselerden mezun olanların altı yıl,

c. Fak&#;lte, y&#;ksekokul veya meslek y&#;ksekokullarından ilişikleri kesilenler ile meslek y&#;ksekokulundan mezun olanların iki yıl,

&#;. D&#;rt yıl ve daha uzun s&#;reli y&#;ksek&#;ğretim kurumlarından mezun olanların mezuniyet tarihinden itibaren iki yıl,

d. Y&#;ksek lisans eğitimini tamamlayanların bir yıl, s&#;reyle ertelenir. Bu erteleme s&#;releri; lise veya dengi okul mezunları i&#;in 22 yaşını, mesleki ve teknik lise mezunları i&#;in 25 yaşını, fak&#;lte, y&#;ksekokul veya meslek y&#;ksekokullarından ilişikleri kesilenler ile meslek y&#;ksekokulu mezunları i&#;in 28 yaşını, d&#;rt yıl ve daha uzun s&#;reli y&#;ksek&#;ğretim kurumu mezunları i&#;in 32 yaşını tamamladıkları yılın sonunu ge&#;emez.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası