en yüksek rektör maaşı / Rektörler ne kadar kazanıyor? - Makro Ekonomi Haberleri

En Yüksek Rektör Maaşı

en yüksek rektör maaşı

Akademisyen Maaşları Ne Kadar? Öğretim Görevlisi Maaşları

Akademisyen Maaşları Ne Kadar? Öğretim Görevlisi Maaşları; Yeni yapılan zamlar ile birlikte akademisyen maaşlarında da artış gözlendi. Rektör Maaşı Ne Kadar? Dekan Maaşı Ne Kadar? Profesör Maaşı Ne Kadar? Araştırma ve Öğretim Görevlisi Maaşları ne kadar gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda…

Üniversitelerde farklı akademik unvanlarla görev yapan üniversite hocalarının maaşları, sahip oldukları unvana göre değişiklik gösterir. Örneğin bir üniversitede “dekan yardımcısı” unvanı ile görev yapan bir personel ve unvanı “doktor öğretim üyesi” olan bir personelin maaşı birbirinden farklıdır. Bu maaş değişikliğini belirleyen tek unsur unvan değildir, bulundukları kadro ve görev yaptıkları süre de akademisyenlerin maaşlarının belirlenmesinde etkilidir.

Medeni durumları, çocuk sayıları gibi farklılıklar söz konusu olduğunda ise devlet tarafından bu personellere yapılan eş ve çocuk yardımı gibi ek ödenekler devreye girer. Ayrıca, öğretim görevlilerinin aldıkları maaş miktarı kamu üniversitelerinde ve vakıf üniversitelerinde de değişiklik gösterir. Bununla birlikte profesör, doçent ve yardımcı doçent olarak görev yapan akademik personellerin çalışmalarına yapılan her atıf, aldıkları maaşa ek gelir olarak yansır.

Akademik kadroda yer alan akademisyen maaşları da tıpkı diğer kamu görevlilerinin maaş oranları gibi toplu memur sözleşmesi, enflasyon farkı gibi nedenlerle her yıl düzenli olarak değişikliğe uğrar.

Rektör Maaşı Ne Kadar?

Bulunduğu üniversitenin akademik ve yönetimsel olarak en üst düzey yetkilisi sayılan rektörler aynı zamanda üniversitedeki en yüksek maaşa sahip kişilerdir.

Rektör unvanına sahip olan üniversite personellerinin aylık kazancı 35.152 TL civarındadır. Rektörlük görevi yapan kişinin eşinin çalışma durumu ve sahip olduğu çocuk sayısındaki değişikliğe göre bu rakam artış gösterebiliyor.

Dekan Maaşı Ne Kadar?

Dekan, üniversitede bulunan bir fakültenin ya da yüksekokulun yönetimini sağlayan, bağlı olduğu fakültede ya da yüksekokulda en fazla yetkiye sahip olan kişidir. Dekanlar, Yüksek Öğretim Kurulu tarafından belirlenen görevleri yerine getirmekle ve çalıştıkları fakültenin tüm yönetimsel süreçlerini sağlamakla yükümlüdürler. Ülkemizdeki üniversite dekanlarının hepsinin profesör unvanına sahip olmaları zorunludur, profesörlüğü bulunmayan bir kişi dekan pozisyonunda görev alamaz. En az üç yıllık profesörlüğü olan dekanların aldıkları maaş miktarı 28.340 TL ve dekan yardımcılarının maaşları ise 15.200 TL olarak belirlenmiştir. Belirtilen bu ücretler net maaş tutarlarıdır.

Profesör Maaşı Ne Kadar?

Profesörlük, bir sanat ya da bilim dalında görev yapan, en yüksek akademik düzeydeki kişilere verilen bir unvandır. Ülkemizdeki üniversite ve yüksekokullarda görev yapan profesörler, rektör ve dekanlardan sonra en fazla maaş alan kişilerdir. Fakat profesörlerin maaşları hesaplanırken yalnızca unvanları değil, görev süreleri ve tecrübeleri de göz önünde bulundurulur, alacakları maaş miktarı da buna göre belirlenir. 2023 yılı itibariyle görev sürelerine göre profesörlerin aylık olarak kazandıkları maaşlar aşağıdaki gibidir:

  • Bir üniversitede en az dört yıl boyunca profesörlük yapmış kişiler için 24.000 TL,
  • Üç yıl boyunca profesörlük yapmış kişiler için 23.880 TL,
  • İki yıl boyunca profesörlük yapmış kişiler için 23.000 TL,
  • İki yıldan az profesörlük deneyimi bulunan kişiler için ise 22.360 TL.

Doçent Maaşı Ne Kadar?

Doçentlik için profesörlük ve uzmanlık arasındaki köprü diyebiliriz. Doçentlerin aldıkları maaşın miktarı da deneyimlerine, görev yaptıkları illere ve eğitim kurumlarına göre değişiklik gösterir. 2023 yılı itibariyle ülkemizde doçent olarak görev yapan kişileri deneyim sürelerine göre değerlendirecek olursak doçentlerin aylık net gelirleri vergi oranlarına göre ortalama 21.060TL civarında alır.

Yardımcı Doçent Maaşı (Doktor Öğretim Üyesi) Ne Kadar?

Yardımcı doçentlik pozisyonu, 1981 yılında YÖK kanunu ile oluşturulmuştur. Yardımcı doçent doktorlar, bilinen yeni ismiyle doktor öğretim üyeleri, lisans ve lisansüstü eğitimine devam eden öğrencilere eğitim vermekle sorumludur. Yardımcı doçentler, uzmanlardan farklı olarak öğretim üyelerine tanınan tüm haklara sahiptirler. Maaşları da bu noktada doçentlere yakın seviyede olur. Yardımcı doçentlerin aylık geliri, ortalama 20.450 TL seviyesindedir.

ÖABT Nedir? Açılımı Nedir? Hangi Branşlarda Uygulanır?

Araştırma ve Öğretim Görevlisi Maaşları

Öğretim görevlileri, üniversitelerde ders veren kişilerdir.

2023 yılı itibariyle öğretim görevlisi maaşı ise, ek ödeneklerle birlikte 18.820 TL civarındadır.

Vakıf Üniversitesi Öğretim Görevlisi Maaşları

Devlet üniversitelerine ek olarak son yıllarda ülkemizde pek çok vakıf üniversitesi açılmış ve açılan bu kurumlar bünyesine yeni fakülteler katarak hızla eğitim vermeye başlamıştır. Artan üniversite sayısı ile beraber akademik personel ihtiyacı da hızla artış göstermiştir. Türkiye’de devlet üniversiteleri Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı tarafından kendilerine verilen atama iznine paralel olarak akademik personel alımı yapabiliyorken, vakıf üniversiteleri için bu durum daha farklıdır. Özel üniversiteler bünyelerine kattıkları personelin maaş ve sigorta ücretlerini de kendileri ödedikleri için istedikleri kadar öğretim görevlisi alma hakkına sahiptirler. Bu yüzden vakıf üniversitelerini birer şirket gibi düşünebiliriz. Her özel üniversitenin öğretim görevlisi maaşları birbirinden farklıdır. Hatta aynı üniversitede görev yapan araştırma görevlilerinin aylık geliri bile birbirinden farklı olabilmektedir.

Fakat, vakıf üniversitelerinde görev yapan araştırma görevlilerinin aldıkları maaş miktarının devlet üniversitelerinde görev yapan araştırma görevlilerinin aldıkları maaştan daha az olduğunu kesin olarak söyleyebiliriz. Özel üniversitede öğretim görevlisi maaşları ise, öğretim görevlisinin niteliklerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Personel, sektörde aranan ve kariyer yapmış biriyse devlet üniversitesinde çalışan meslektaşlarından daha yüksek maaş alır. Diğer durumlarda ise maaş, devlet üniversitelerinde verilenden daha düşük olur.

Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Maaşları

Meslek yüksekokullarında görev yapan öğretim görevlisi maaşları ile fakültelerde görev yapan akademik personellerin maaşları birbirlerinden farklı değildir. Burada da maaşın belirlenmesindeki ölçüt; görev süresi, görev yeri ve çalışılan pozisyondur. Vakıf üniversitesi ile devlet üniversitesi maaşları arasında fark olabilir.

Meslek Yüksekokulu Nedir?

Meslek yüksekokulu, mesleğe yönelik 2 yıllık ön lisans eğitimi veren kurumlardır. Bu kurumlar meslek elemanı yetiştirir. Eğer ilgili meslek okulunda zorunlu yabancı dil eğitimi varsa, bu süreç 3 yıla kadar uzayabilir. Türkiye’de üniversitelere, bağımsız vakıflara ve polis okullarına bağlı farklı meslek yüksekokulları vardır.

Akademisyen Nasıl Olunur? Doçent, Profesör Olma Şartları (Güncel)