34 haftalık bebek hareketleri nasıl olmalı / Hamileliğin Haftası - 34 Haftalık Gebelik | Uni Baby

34 Haftalık Bebek Hareketleri Nasıl Olmalı

34 haftalık bebek hareketleri nasıl olmalı

Bahçeci Sağlık Grubu

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte Hafta

Gebelik sürecinde sonlara yaklaşılırken, annelerin yaşadığı merak ve heyecan artar. 34 haftalık gebelik, doğum heyecanının yavaş yavaş başladığı, bebek alışverişlerinin hızla devam ettiği ve hastane çantalarının hazırlanmaya başladığı oldukça keyifli bir dönemdir. Annedeki heyecanın yanı sıra bebek de içerideki hayatında sonlara yaklaşmakta olduğundan dış ortama adapte olabilecek şekilde gelişimini tamamlamaya başlar. Boyu ve kilosu önemli ölçüde artmış olan bebeğin boyundaki ve kilosundaki artış halen devam etmektedir. Bu süreçte anne adayı da hareketlerinde çektiği zorluğun artması nedeniyle günün büyük bir kısmını dinlenerek geçirmek ister. Anne ve bebek için beklenen buluşma anına adım adım yaklaşılırken işte gebeliğin haftasında yaşanan değişiklikler&#;

34 Haftalık Gebelik

Gebeliğin haftası ile birlikte bu haftaya kadar çok hızlı bir şekilde devam eden annedeki kilo artışı yavaşlamaya başlar. Oldukça ağırlaşmış olan anne adayı için bugünler zorlu geçiyor olsa da büyük kavuşma anına yalnızca haftalar kalmış olduğu hatırlanarak buna odaklanıldığında günler daha rahat geçecektir. Bu hafta itibariyle anne adayında 10 kilo civarında bir kilo artışı gerçekleşmiş olup geriye kalan haftalarda kilo düzeyinde bir artış gerçekleşmesi ideal değerler açısından yeterli olacaktır. Bu verilen değerler gebelik öncesindeki kilosu normal aralıkta olan anne adayları için geçerli olmakla birlikte gebelik öncesinde zayıf veya kilolu olan kadınlarda alınması gereken kilo miktarı da değişecektir. Erkek bebek sahibi olacak anne adaylarında bebekte önceki haftalarda inmeye başlamış olan testisler bu hafta itibariyle olması gereken yerlerine doğru inmeye devam etmektedir. Bu haftada yapılacak olan muayeneler esnasında testislerin inmiş olup olmadığı da değerlendirilir. Nadir de olsa bazı erkek bebekler olması gereken yere inmemiş olan testislerle doğabilmektedir. Bu durumda ise hekim tarafından yapılacak değerlendirmelerle küçük bir operasyon gerçekleştirilebilir veya bebeğin ilk doğum gününe kadar inmesi beklenebilir.

34 Haftalık Bebek Kilosu &#; Boyu

Gebeliğinde 34 hafta geride bırakılırken pek çok anne adayının merak ettiği konulardan bir tanesi de 34 haftalık bebek kilosu ve boyunun ne kadar olması gerektiğidir. Bu haftadaki bir bebek 2 kilogram veya biraz altında bir ağırlığa sahiptir. Boy uzunluğu ise yaklaşık olarak 45 cm. seviyesine ulaşmıştır. Verilen bu değerler ortalama rakamlar olmakla birlikte anne adayları bebeklerinin bu değerlerin altında veya üzerinde olması konusunda endişeye kapılmamalıdır. Her bebeğin büyüme ve gelişim eğrisi kendine özgüdür ve büyümeye ilişkin herhangi bir sorunun tespit edilmesi halinde hekim tarafından gerekli bilgilendirmeler zaten yapılacaktır. Dolayısıyla 34 haftalık bebek kaç kilo olur sorusunun yanıtını aramak yerine anneler doğru bilgi için hekimlerine danışmalıdır.

Bebekteki hızlı kilo artışının nedenlerinden bir tanesi de kemiklerin olgunlaşarak sertleşmesidir. Tüm vücut kemikleri yavaş yavaş sertleşerek olması gereken yapıya erişmeye başlarken kafatası kemikleri henüz sertleşmez. Bunun nedeni doğum sırasında baş kemiklerinin bir miktar esnemesi gerekmesidir. Doğum sonrasında bıngıldak olarak da adlandırılan yumuşak kafatası kemikleri belirli bir süre içerisinde sertleşecektir. Bunların yanı sıra anne adayının 2 haftada bir gittiği rutin muayeneler gebeliğin son ayına yaklaşılan bu dönemde haftada bire düşürülebilir. Bunun amacı doğuma yaklaşılırken annenin ve bebeğin daha sıkı takip altında tutulmasıdır.

34 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?

34 haftalık hamile olan anne adaylarının birçoğunun kafasında 34 haftalık gebelik kaç aylık, 34 haftalık bebek kaç aylık olur gibi sorular dolaşmaktadır. Bunlara bir cevap vermek gerekirse, 34 haftalık hamile olan bir anne adayının 8 aylık hamile olduğu söylenebilir. Ortalama 9 ay 10 gün kadar süren gebelik döneminde 8. aya ulaşılmış olması, doğuma çok az bir süreç kalmış olduğunu işaret eder. Dolayısıyla olası bir erken doğum ihtimali de göz önünde bulundurularak anne ve bebek için gerekli hazırlıklar yavaş yavaş tamamlanmalı, bir hastane çantası hazırlanarak bir kenarda hazır olarak bekletilmelidir.

34 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

34 haftalık gebelik ile birlikte anne adayları doğum sancılarının nasıl olduğu, doğumun başladığının nasıl anlaşılabileceği gibi konularda hekimlerine danışmalı ve dikkat etmesi gereken konular hakkında bilgi almalıdır. Bu dönemde yalancı sancılar veya hazırlık sancıları olarak adlandırılabilen birtakım ağrılar ortaya çıkabilmektedir. Bunlar gerçek doğum sancılarından farklı olmakla birlikte gerçek sancılar sürekli ve artan şiddetlerde periyodik olarak gözlenir. Büyüyen karınla birlikte anne adayında kasık, sırt ve bel ağrıları da şiddetini arttırır. Bunu azaltabilmek adına hamilelerin gün içerisinde sık sık uzanarak dinlenmesinde ve çok uzun süre boyunca ayakta kalmamasında fayda vardır.

Karın ağrısı, karında şişme hissiyatı, adet sancısına benzer kramp tarzı ağrılar ve ateş gibi olumsuzlukların görülmesi halinde bunun bir sorunu işaret ediyor olabileceği ihtimali üzerinde durulmalı ve derhal sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır. Bu dönemde aynı zamanda vücut emzirmeye hazırlandığından sağlıklı ve dengeli beslenmeye ekstra özen gösterilmeli, protein kaynağı olan et, süt, yumurta, balık ve kuru baklagillerin düzenli şekilde tüketilmesine gayret edilmelidir. Ayrıca mide yanması ve reflü sorununun azaltılabilmesi açısından az hacimde besin içeren sık öğünler yapılmalı, aşırı yağlı, baharatlı ve asitli besinlerden uzak durulmalıdır.

34 Haftalık Gebelikte Doğum Olur mu?

Gebelik; genellikle hafta veya 9 ay 10 gün süren bir yolculuktur. Buna karşın 34 haftalık doğan bebek sayısı da oldukça fazladır. Her ne kadar erken doğum istenmeyen bir durum olsa da 8. aydan sonra herhangi bir sağlık sorunu veya tetikleyici nedene bağlı olarak veya sebepsiz şekilde erken doğum gerçekleşebilme ihtimali söz konusu olabilir. Bu nedenle doğum çantasının hazırlanarak her ihtimale karşılık bir kenarda bekletilmesinde fayda vardır. Aynı zamanda haftada bire düşen doktor kontrollerinde de erken doğum belirtisi olup olmadığı değerlendirilecek ve anne adayına gerekli bilgilendirmeler yapılacaktır. Böyle bir ihtimalin söz konusu olduğu anne adayları hekim tarafından verilen önerilere dikkat etmelidir.

34 haftalık doğum yapanlar için bebekte gelişimin henüz tam olarak tamamlanmamış olmasına bağlı bazı komplikasyonların gelişebilme ihtimali daha yüksek olsa da günümüzdeki yenidoğan yoğun bakım uygulamaları ve tıp teknolojisindeki gelişmelerle birlikte anne ve bebek bir süre devam eden kuvöz macerasının ardından sağlıklı bir şekilde birbirine kavuşabilmektedir. Bu nedenle erken doğumun söz konusu olduğu anne adayları da endişelerini bir kenara bırakarak bebeğine ve onu emzirmeye odaklanmalıdır.

34 Haftalık Gebelikte Bebeğin Hareketleri

Anne adayları 34 haftalık gebelikte bebek hareketleri nasıldır sorusunun yanıtını sıklıkla merak etmektedir. Hamilelikte 34 hafta geride bırakılırken bebek için anne karnında hareket edilebilecek alan oldukça kısıtlanmıştır. Dolayısıyla hem hareketlerin anne tarafından hissedilmesi hem de ultrason muayenesi esnasında bebeğin hareketlerinin gözlenmesi eski belirginliğini kaybedebilir. Bu oldukça normal bir durumdur. Hareketlerin sıklığı azalmış olsa dahi ultrason görüntülemesi sırasında çok daha net ve kendinden emin hareketler görülmesi mümkündür. Ek olarak anne adayları da bebeğin hareketlerini gün içerisinde birkaç kez ve dinlenme saatlerinde hissediyor ise bu durum bebeğin sağlıklı olduğunu anlamak için yeterlidir.

34 Haftalık Bebek Görüntüsü

Bebeğini merak ve heyecanla bekleyen anne adaylarının bu haftada sıklıkla merak ettiği bir diğer husus ise 34 haftalık bebek görüntüsüdür. Bu haftadaki bir bebeğin görünümünün nasıl olduğu konusunda internette birçok görüntüye rastlamanız mümkündür. Fakat bu ultrason görüntüleri bebeğin pozisyonu, ultrason cihazının cinsi ve daha birçok etkene bağlı olarak değişebilir. Anne adayları her bebeğin duruşunun ve görüntüsünün farklı olduğu unutmamalı, internet üzerinde bulduğu görüntüler ile kendi bebeği arasında karşılaştırmaya gitmemelidir. Şanslı anne adayları bu haftalarda yapılan ultrason görüntüleri esnasında bebeğinin yüzüne ait net bir görüntü elde edebilir ve bunun çıktısını alabilir. Eğer böyle bir resim elde ettiyseniz bunu saklayın. Bebeğiniz doğduğunda bu görüntü ile ne kadar benzer olduğunu fark edeceksiniz.

35 Haftalık Gebelik

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>


hafta hafta 

 

 

hamilelik haftası

(34+0 - 34+6. GÜNLER)

Bebek hareketleri önemlidir, ancak çeşitli aplikasyonlarda görülen "tekme sayacı" gibi sizi bebek hareketlerini takıntılı bir şekilde saymaya yönelten uygulamalar doktorunuz size önermediyse sıklıkla gereksizdir.

Bebek hareketleri bebeğinizin sağlıklı olduğunu gösteren en önemli bulgulardan biridir. Sağlıklı bebek, fazla enerjisini hareket ederek harcar.

Bu hareketler bebeğinizin kaslarının gelişmesi açısından önemlidir. Bebeğiniz ayrıca yaptığı solunum hareketleriyle solunum kaslarını da güçlendirerek dış dünyaya hazırlanır.

Çeşitli nedenlerle (sizin uzun süredir aç olmanız, yorgun olmanız, uykusuz olmanız gibi) bebeğiniz belli zamanlarda nispeten daha az oynayabilir.


Video: Anne karnında bebek hareketleri sayılmalı mı? Hareket ne zaman artar, ne zaman azalır?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Hareket azalmasının tanımını her anne adayı kendisi yapmalıdır. Düzenli olarak hareket etmekteyken, hareket etme alışkanlıkları aniden değişen bir bebekte mutlaka problem olması gerekmez, ancak bazen ileri inceleme amacıyla NST (nonstres test) yapılması gerekebilir. 



DOĞRUSUNU ÖĞRENELİM

Yandaki resimde bebeğinizin doğum kanalına girişini görüyorsunuz. Pelvis (leğen) kemiklerinin oluşturduğu "çatı", içinde etrafı kas ve bağdokusu ile kaplı yaklaşık 10X10 cm. çapında bir kanal olan doğum kanalı, bebeğin dış dünyaya açıldığı yoldur. Bu kanalın içi dümdüz değil, girintili çıkıntılıdır. Rahim kasılmaları, leğen kemiklerinin oluşturduğu doğal tümsek ve çıkıntılar bebeğe nereden nasıl geçmesi gerektiğini gösterir.

Bebeğiniz leğen kemiklerinin üst sınırlarının oluşturduğu kanal girişine (resim) başını yatay sokar, kanalın ortasına geldiğinde başını 90 derece hareket ettirerek yüzünü size doğru döndürür, kanalın çıkımına geldiğinde halen bu pozisyondadır ve bu şekilde başını çıkarır. Baş çıktıktan sonra omuzların da doğum kanalına girebilmesi için başını sizin bacaklarınızdan birinin iç yüzüne doğru döndürür.

Bu esnada doğum yardımı yapan kişinin yardımıyla tüm vücut doğurtulur

Doğum kanalını yol, bebeği yolda seyreden araç, birinci evrede rahim kasılmalarını, ikinci evrede anne adayının ıkınmasını da motor (yani itici güç) olarak gördüğümüzde bazen doğum eyleminin neden ilerlemediğini anlayabiliriz:

  • Yol bozuksa (çatının hafif darlıkları), motor yavaş çalışıyorsa veya durmuşsa (rahimde kasılmaların zayıflaması veya durması, ikinci evrede anne adayının ıkınamaması), araç yolda düzgün seyredemiyorsa veya yola ters girmişse (bebeğin kanal içinde ilerlemek için gerekli manevraları çok çeşitli nedenlerle yapamaması, makat ile doğum kanalına girmesi) yolculuk (doğum eylemi) usulüne uygun devam edemez. Bu durumlarda yolculuğun zor da olsa tamamlanabilme ihtimali olmasına karşın araç güvenliğini sağlamak için yol değiştirilir.

  • Yolun önünde engel varsa (plasentanın doğum kanalını tıkaması, çatının aşırı dar olması), araç yola enlemesine girmişse (bebeğin yan durması) yolculuğun başlaması bile mümkün değildir.


Video: Çatı darlığı dışarıdan anlaşılır mı? - Baseni geniş kadınlar daha kolay mı normal doğum yapar?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Yolculuk hangi evresinde takılırsa takılsın doktor müdahalesiyle bebeğiniz yolunda gitmeyen olayın düzeltilmesi suretiyle veya başka bir yol kullanılarak sağlıklı bir şekilde bizim dünyamıza getirilecektir.



Bu ultrason kesitinde ince uzun çizgiler bebeğinizin uyluk kemikleridir (femur). Uyluk kemiği (bacağın üst kısmında bulunan kemik) insan vücudunun en uzun kemiğidir ve bu kemiğin uzunluk ölçümü üçüncü trimesterde yapılan gebelik haftası tayininde hata payı en düşük olan incelemedir.

Her ultrason incelemesinde doktorunuz bu kemiğin uzunluğunu da ölçmektedir.

Uyluk kemiğinin 7 ile çarpımı bebeğin rahim içindeki yaklaşık boyunu verir.


Video: Anne karnındaki bebeğin boyu ve kilosu nasıl hesaplanır? (uyluk kemiği ve ayak tabanı uzunluğu)

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Bebeğiniz gelecek haftanın sonunda, yani 36+0'da doğsa bile sorunsuz bir şekilde ("küvöze girmeden", yani yoğun bakım gerektirmeden) yaşamını sürdürme ihtimali son derece yüksektir.


Bu haftanın sonunda bebeğinizin boyu yaklaşık 44 cm. ve ağırlığı () gram!


HAFTANIN ÖNERİSİ

Normal doğum için uygun bir anne adayıysanız bu olasılığınızı artırmanız kesinlikle mümkündür. 

Bunun için size bir Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak önereceklerim şu şekilde olacaktır:

  • Normal doğum yapmayı çeşitli nedenlerle istemeyebilirsiniz. Bu doğaldır. Bu konuda kendinize karşı dürüst olun. Normal doğum yapmaya kesinlikle karar verdikten sonra ise bunu doktorunuza mutlaka söyleyin ve onu kararlılığınıza inandırın. Bir doktor için en zor anlardan biri "normal doğuma kararlı" olan anne adayının doğum başladıktan sonra "ben vazgeçtim" demesidir.
  • Başarının belki de en önemli unsuru hastaneye başvurma zamanınızdır. Henüz doğum eyleminiz başlamadan başvurduğunuzda muhtemelen hayal kırıklığıyla evinize geri döneceksiniz. İkinci kez yine eylem başlamadan başvurursanız bu kez sizi geri göndermek zor olacak ve hastaneye yatış işleminiz yapılacaktır. Doğum eyleminiz başlamamış olsa dahi hem yakınlarınız hem de siz "saat tutmaya" başlayacaksınız ve bir süre sonra gelişen "neden hala doğum yapamadım?" tutumu doktorunuza yansıyacaktır. Dışarıda bekleyen yakınlarınız da yine doktorunuza "hala doğum yapmadı, neden?, "olmazsa sezaryen yapıverin." gibi yaklaşımlarda bulunacak ve doktorunuz kendini baskı altında hissedecektir. "Bir arkadaşıma doğumhanede 2 gün sancı çektirdiler, sonra doğurdu" gibi hikayeler çoğunlukla doğumhaneye erken başvuranlara aittir.
  • Anadolu'da çoğu kadın doğumhaneye son anda başvurur ve kısa zamanda doğum yapar. Anneleri onlara "iyice sancını çek, rahim ağzın iyice açılsın ki doktor sezaryan yapmasın" şeklinde öğütlemiştir. Bu da sakıncalı bir durumdur zira doğum eyleminin bebek açısından en kritik anları evde atlatılmıştır.
  • Epidural imkanınız varsa bunu mutlaka değerlendirin, bu sizin ağrınızı hafifletecek ve size güç verecektir.
  • Doğumhane kapısında bekleyen kişi sayısı ne kadar fazlaysa doğumhane ekibi ve sizin üzerinizdeki baskı da o kadar fazla olur. Aile büyükleri ve arkadaşlarınıza hemen haber vermek yerine biraz zaman geçmesini ve doğum eyleminin yoluna girmesini bekleyin.
  • Etrafınızda sezaryen ile doğum yapmış örnekleri değil, normal doğum örneklerini bulun. Hemen her anne kendi doğum şeklinin en iyi olduğunu söyler ve bunda haklıdır, zira hem bebeği hem de kendisi sağlıklıdır. "Kötü normal doğum deneyimi" yaşamış olan anneler elbette olabilir, ancak bu anneler azınlıktadır.
  • Bazı hastanelerde sezaryen doğumlar çok yüksek orandadır ve buralara normal doğum için gecenin bir yarısında geldiğinizde size serviste yataklarının kalmadığını bile söyleyebilirler. Bazı hastanelerde gece nöbetçi doktor bile bulunmamaktadır. Doğum yapacağınız hastanenin doğumhanesini mutlaka görün ve gece acil bir durum için gerekli donanımın bulunup bulunmadığını sorun. Normal doğumun iyi işlediği hastanelerde hem tecrübeli bir ebe, hem de nöbetçi doktor mutlaka bulunur.
  • Doktorunuzun baştan sona tüm doğum eylemi boyunca sürekli yanınızda olmasını talep etmek onun enerjisini azaltır ve bu gerçekçi bir istek değildir. İlk muayenenizi veya ilk birkaç muayenenizi muhtemelen doğumu gerçekleştirecek doktor yapmayacaktır. Bunu bilmelisiniz. Doktorunuz doğum eyleminiz yoluna girdiğinde sizin yanınızda mutlaka olacaktır.

Bu öneriler normal doğum yapabilecek olan anne adaylarının bu olasılıklarını sonuna kadar kullanmaları için verilmiştir ve dikkatinizi çektiği üzere anahtarın biri sizde biri de doktordadır

Sabırlılık ve sabırsızlık doktordan anne adayına veya anne adayından doktora bulaşabilir birşeydir.



"senin bebeğin normal doğum için iri" demiş doktor, morali çok bozuk



hafta hafta 

 

 


Hafta hafta hamilelik video ağırlıklı versiyon için tıklayın >>

34 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

Hamileliğinizin haftasında heyecan arttıkça, bebeğinizin ideal kilo ve boy artışı, haftada annenin alması gereken kilo miktarı ya da bebeklerin neler yapabildikleri gibi konular birçok ebeveyn tarafından merak edilmektedir. Sizin ve bebeğinizin sağlığına değer veren Budizzz olarak 34 haftalık gebelik hakkında merak ettiğiniz her şeyi açıklamaya ve yenidoğan bebek hazırlıkları için vakit ayırmanızı sağlamaya çalıştık.

34 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

Hamilelikte hafta- ay hesabı, alışık olduğumuz metotlardan biraz daha farklı hesaplanmaktadır ve bu sebeple, birçok ebeveyn açısından hesaplaması zor olmaktadır. Eğer siz de gebeliğinizin ay takibini yapmakta zorlanıyorsanız, Hafta Hafta Gebelik rehberimizi takip ederek hem hamileliğinizin kaçıncı ayında olduğunuzu düzenli öğrenebilir hem de bebeğinizin gelişimi hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

  • 34 haftalık gebelik gün üzerinden hesaplanmaktadır. Bu sebeple 7 ay 28 günlük hamile kabul edilirsiniz.
  • 8. ayı da geride bırakmak üzere olduğunuz bu günlerde, doğuma kalan süre ise ortalama olarak 6 haftadır.

Düzenli takip için Gebelikte Hafta Ay Hesaplayıcı'mızı düzenli kullanabilirsiniz.

34 Haftalık Bebeğin Boyu ve Kilosu

34 Haftalık Bebek Gelişimi

Ortalama Boy

45 cm

Ortalama Kilo

kg

Tablodaki veriler 34 haftalık bebeklerin ortalama boy ve kilo değerleri göz önüne alınarak oluşturulmuş olup bebekten bebeğe farklılık gösterebilir.

  • “34 haftalık bebeğin büyüklüğü ne kadardır?” sorusuna cevaben ise bir kavun büyüklüğünde olduğunu söyleyerek cevap verebiliriz.
  • Bebeğinizdeki bu ani kilo artışının sebebinin büyük oranda, kemiklerinin sertleşmesi olduğunu söyleyebiliriz.
  • Bebeğinizin boy ve kilo değerlerinin tablonun dışında olması sizi endişelendirmemelidir. Hamileliğinizin bu haftalarında doktorunuzun önerdiği 2 haftalık kontrollerinizi aksatmadığınız sürece, doktorunuz hem bebeğinizin gelişim eğrisini hem de amniyon sıvısı miktarını gözetim altında tutacak ve gerektiğinde müdahale edecektir.

34 Haftalık Bebeğin Ultrason Görüntüsü

34 haftalık bebek ultrason

  • Bebeğinizin ultrason görüntüsünün internette bulduklarınızdan ve başka annelerinkinden farklı olması sizi endişelendirmemelidir; çünkü her bebeğin anne karnındaki duruşu ve hareketleri birbirinden farklıdır.
  • 34 haftalık bebeğinizin ultrason görüntüsünde adeta yenidoğan bir bebeğin video kaydını izliyor gibi hissetmeniz doğaldır; çünkü bebeğiniz artık yenidoğan bebeğin yapabildiği neredeyse her şeyi yapabiliyor.
  • Bu dönemde annelerin en çok endişelendiği konu bebeklerinin baş aşağı dönmüş olup olmamasıdır; bu dönüş yaklaşık olarak 32 ilâ hafta arasında gerçekleşmektedir.
  • Eğer bebeğiniz henüz baş aşağı dönmemişse endişelenmenize gerek yoktur; çünkü bebeklerin büyük çoğunluğu doğum pozisyonunu haftaya kadar almaktadır. Bebeğiniz şu an kendini en rahat hissettiği pozisyonda kalmaya devam ediyor.
  • Bebeğinizi, ultrason görüntüsünde, ilk kez baş aşağı gördüyseniz ise erken doğumdan şüphelenmeniz normaldir; ancak korkmayın, hafta baş aşağı dönen bebekler dâhi ya da haftada doğabilmektedir.

34 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

  • 34 haftalık olan bebeğinizin akciğerleri hariç bütün organları ve sistemleri, işlevlerini hemen hemen her açıdan yerine getirmeye başladı.
  • Bebeğinizin solunum sisteminin gelişimini tamamlaması için ise bu haftayı da atlatması gerekmektedir.
  • Sistemleri ve organları gelişmiş olan bebeğiniz, herhangi bir erken doğum durumunda çok az müdahale ile kolayca hayata tutunabilecektir. Artık yalancı kasılmaları erken doğum sanıp telaşlanmalarınız azalabilir.
  • Bebeğinizin dış dünyayı keşfi nedeniyle, beyin kıvrımları ve çukurları oluşmaya da devam ediyor.
  • hafta bebeğinizin vücut ısı kontrolü de Vernix Caseosa adı verilen ve bebeğinizin cilt yüzeyini kaplayan macunumsu yapının yanı sıra beyni tarafından da yapılıyor.
  • Vernix Caseosa tabakası, bebeğinizin doğum sırasında rahim kanalından geçmesini de kolaylaştıracağı için doğuma kadar bebeğinizin cildini kaplamaya devam edecektir.
  • Bebeğinizin cildini kaplayan ve lanugo adı verilen tüyler ise haftada neredeyse tamamen ortadan kalkmıştır.
  • 34 haftalık bebeğinizin sizinle neredeyse bir bütün olduğunu söylememiz de yalan olmaz. Artık bebeğiniz, sizin yiyip içtiklerinizin tadını alıyor; duygu durumu değişikliğinizi fark edebiliyor, gece ve gündüzü hissederek sizin uyku düzeninize göre kendi hareketlerini dâhi düzenleyebiliyor.
  • Geçirdiği gelişimleri ve algılarının açıklığını göz önüne alarak bebeğinizin sahip olduğu ilkel hafızada kötü hatıralar bırakmamak için, hamileliğinizin son haftalarını oldukça huzurlu ve sakin bir ortamda geçirmenizi tavsiye ederiz.
  • Ayrıca bebeğinize müzik dinletmek, kitap okumak ya da onunla sohbet etmek gibi etkinlikler yaparak hem vakit geçirebilir hem de onun huzura kavuşmasını sağlayabilirsiniz.

34 Haftalık Gebelikte Anne

Hamileliğinizin son günlerine yaklaştığınız haftada, kendinizi yorgun hissetmeniz ve bedeninizdeki değişimlere ayak uydurmakta zorlanmanız oldukça normal. Özellikle bebek alışverişi, doğum çantası hazırlığı gibi konuların yarattığı stres ve büyüyen rahminizin baskısından doğan sıkıntılar göz önüne alındığında, yaşadığınız sürecin zorluğu anlaşılabilir. Ancak 34 haftalık gebelikte anne hakkında bilinmesi gerekenlere hâkim olduğunuz ve doktor kontrollerinizi aksatmadığınız sürece endişelenmenize gerek olmayabilir.

Hamileliğin Haftasında Anne Vücudu

  • Bu hafta rahminiz göbek deliğinden 14 cm, rahmin tepe noktasına kadar ise 34 cm yüksekliğe ulaşmış bulunmaktadır.
  • Hamileliğinizin haftasında fiziksel yorgunluk hissetmeniz ve uyumakta zorlanmanız oldukça normal. Eğer böyle şikayetleriniz varsa ve hareketlerinizin kısıtlanmasına sebep oluyorsa, ayaklarını yüksek bir yere koyarak dinlenmeye ya da hamilelikte doğru uyku pozisyonlarını deneyerek, yorgunluğunuzu atmanızı sağlayacak uykuyu almaya çalışabilirsiniz.
  • haftada kasıklarınızdaki ve bacaklarınızdaki artan ağrıların sebebi ise büyüyen rahminizin vücudunuza yaptığı baskıdır.
  • Kasıklarınızdaki ağrıya erken doğum belirtilerinden en az 2 tanesi eşlik ediyorsa, sancılarınız sıklaşmamış dâhi olsa doktorunuza başvurmanız gerekebilir.
  • Büyüyen rahminiz nedeniyle son birkaç haftadır yaşadığınız mide ve bağırsak sorunları, bebeğiniz kasık bölgenize indiyse haftada azalabilir.
  • Bebeğinizin böbrek üstü bezlerinden salgılanan hormonlar, göğüslerinizdeki süt üretimini tetiklediği ve bebeğinize doğumdan sonra vereceğiniz ilk sütün olan kolostrumu ürettiğiniz için, memelerinizde hassaslık ve akıntı olması da gayet doğaldır.
  • haftada üretmeye devam ettiğiniz kolostrum isimli süt, bebeğinizi dünyaya geldiği ilk günlerde koruyacak olan antikorları içereceği için, hamilelikte beslenme kurallarını aksatmamanızı tavsiye ederiz.
  • Hamileliğinizin haftasında yalancı sancılarınızın sıklığı sizi rahatsız edebilir ve erken doğum korkusu yaşatabilir. Ancak Braxton Hicks konusunda bilgi edindiğiniz sürece, yalancı sancı ve doğum sancısını rahatlıkla ayırt edebilirsiniz.

Hamileliğin Haftasında Kaç Kilo Alınmalı?

“Hamileliğin haftasında ideal kilo kaçtır?” sorusuna, hamilelik kilosunu belirleyen faktörlerin çeşitliliği nedeniyle cevap vermek zordur; ancak alınması gereken ortalama kilo hemen hemen sabittir.

  • haftada hamileliğin başından itibaren aldığınız kilonun yaklaşık 13 kg’a ulaşması gayet normaldir.
  • Eğer ideal kilonuzun altında hamile kaldıysanız 13 kg’dan daha fazla kilo almış olmanız da normaldir.
  • Hamileliğin son haftalarındaki hızlı kilo alma eğilimi nedeniyle, idealden fazla kilo almamak ve sağlığınıza dikkat etmek için, kontrollü olmanızı tavsiye ederiz.

 Gebeliğiniz boyunca gitmeniz gereken kontrolleri kaçırmamak için Sağlık Bakanlığı'nın Doğum Öncesi Bakım Programı'nı takip etmenizi şiddetle tavsiye ederiz.

Sıkça Sorulan Sorular

Anne karnındaki 34 haftalık bebeğin boyu kaç cm’dir?

Gebelikte haftada bebeğin boyu yaklaşık 45 cm’e ulaşmıştır ve bir kavun büyüklüğündedir.

Gebeliğin haftasında bebek kaç kilodur?

Gebelikte haftada bebeğin kilosu yaklaşık kg’a ulaşmıştır.

Anne karnındaki bebeğin tüyleri ne zaman dökülür?

Bebeğinizin cildini kaplayan lanugo tüyleri, haftada neredeyse tamamen dökülmüş olacaktır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası