polimer nedir / Polimer Nedir? Polimer Özellikleri ve Çeşitleri Nelerdir? | Mühendistan

Polimer Nedir

polimer nedir

Polimer

Sıvı ortam altında bir yüzey üzerinde bir atomik kuvvet mikroskobukullanılarak kaydedilen gerçek doğrusal polimer zincirlerinin görünümü. Bu polimer için zincir kontur uzunluğu~ nm'dir; kalınlık ~ nm'dir.

Polimer, birçok tekrar eden alt birimden oluşmuş çok büyük moleküllerden veya makromoleküllerden oluşan bir madde veya malzemedir.[1] Geniş özellik yelpazesinden dolayı[2], hem sentetik hem de doğal polimerler, günlük yaşamda temel ve her yerde bulunan bir rol oynarlar.[3] Polimerler polistiren gibi bilinen sentetik plastiklerden biyolojik yapı ve işlev için temel olan DNA ve proteinler gibi doğal biyopolimerlere kadar çeşitlilik gösterirler. Hem doğal hem de sentetik polimerler, monomerler olarak bilinen birçok küçük molekülün polimerizasyonu yoluyla oluşturulur. Küçük moleküllübileşiklere göre daha büyük moleküler kütleye sahiptirler ve bu özellikleri sertlik, yüksek elastikiyet, viskoelastisite ve kristal yerine amorf ve yarı kristal yapılar oluşturma eğilimi gibi benzersiz fiziksel özellikler üretir.

"Polimer" terimi Yunanca πολύς (polus, "çok" anlamına gelir) ve μέρος (meros, "parça" anlamına gelir) kelimesinden türemiştir ve yapısı çok sayıda tekrar eden birimlerden oluşan, yüksek nispi moleküler kütle ve eşlik eden özelliklerden kaynaklanan büyük molekülleri ifade eder.[4] Polimerleri oluşturan birimler, gerçekte veya kavramsal olarak düşük nispi moleküler kütleli moleküllerden türetilir.[4] Bu terim, modern IUPAC tanımından farklı bir tanımla 'te Jöns Jacob Berzelius tarafından icat edildi.[5][6] Kovalent bağlı makromoleküler yapılar olarak modern polimer kavramı 'de, sonraki on yılı bu hipotez için deneysel kanıtlar bulmakla geçiren Hermann Staudinger[7] tarafından önerildi.[8]

Polimerler, polimer bilimi (polimer kimyası ve polimer fiziği dahil), biyofizik ve malzeme bilimi ve mühendisliği alanlarında incelenir. Tarihsel olarak, tekrar eden birimlerin kovalent kimyasal bağlarla bağlanmasından ortaya çıkan ürünler, polimer biliminin ana odağı olmuştur. Ortaya çıkan önemli bir alan, artık kovalent olmayan bağlarla oluşturulan supramoleküler polimerlere odaklanmaktadır. Latekskauçuğunpoliizopreni, doğal bir polimerin bir örneğidir ve straforunpolistireni, bir sentetik polimer örneğidir. Biyolojik bağlamlarda, esasen tüm biyolojik makromoleküller - yani proteinler (poliamidler), nükleik asitler (polinükleotidler) ve polisakkaritler - tamamen polimeriktir veya büyük oranda polimerik bileşenlerden oluşur.

Kaynakça[değiştir kaynağı değiştir]

  1. ^"polymer

    Polimer Nedir?

    Kelime anlam&#; olarak bak&#;ld&#;&#;&#;nda; poly "birçok" ve mer "tekrarlayan alt birim" anlam&#;na gelen polimer, makromolekül veya büyük molekül ad&#; verilen unsurlar&#;n bir araya gelmesiyle olu&#;an madde veya malzemedir. Çok geni&#; bir yelpaze içerisinde yer alan, do&#;al veya sentetik olarak elde edilebilen polimer türleri, günlük ya&#;am&#;m&#;z&#;n önemli bir parças&#; durumundad&#;r. Öyle ki, en do&#;al halinde vücudumuzun DNA zinciri içerisinde kendisine yer bulan polimerler, proteinden plastik malzemeye kadar oldukça geni&#; bir alanda kar&#;&#;m&#;za ç&#;kar.

    Yapı Sektöründe Kullanılan Farklı Polimer Türleri

    Yap&#; sektöründe s&#;v&#; ve toz polimerler, farkl&#; amaçlarla ve uygulama &#;ekilleriyle yayg&#;n olarak kullan&#;l&#;r. Bununla birlikte malzemenin kullan&#;m yerini ve amac&#;n&#; belirleyen temel etmenlerin ba&#;&#;nda polimerin yap&#;sal olarak hangi s&#;n&#;fa ait oldu&#;u gelir.

    • Termoplastik Polimerler
    • Termoset Polimerler
    • Elastomerler

    Bu &#;ekilde 3 ayr&#; s&#;n&#;fta toplanan polimerler, &#;s&#; alt&#;nda gösterdi&#;i davran&#;&#; &#;ekillerine göre kendisine uygun bir kullan&#;m alan&#; bulur. Örne&#;in termoplastik polimerler genellikle amorf ya da kristal halde olur, sünek davran&#;&#; sergiler ve dü&#;ük mukavemete sahiptir. Bu malzeme &#;s&#;t&#;ld&#;&#;&#;nda kolayca yumu&#;ar ve yeniden &#;ekillendirmek mümkündür. Ancak termoset polimerler, molekül yap&#;lar&#;nda çapraz ba&#;lar&#;n varl&#;&#;&#; nedeniyle &#;s&#;t&#;larak yeniden yumu&#;at&#;lamaz, sert ve k&#;r&#;lgan bir yap&#;ya sahiptir. HDPE (High Density PolyEthylen), termoset polimere bir örnek olup yayg&#;n olarak do&#;algaz borular&#;nda kar&#;&#;m&#;za ç&#;kar.

    Çimento Esaslı Polimer Kullanımı

    Toz polimerlerin en yayg&#;n kullan&#;m alan&#; buldu&#;u yap&#; bile&#;enleri aras&#;nda s&#;va ve yap&#;&#;t&#;rma amaçl&#; kullan&#;lan çimento ürünleri yer al&#;r. Harc&#;n yap&#;&#;t&#;rma kabiliyetini art&#;rmas&#;n&#;n yan&#;nda esneklik ve su direnci sa&#;lar. Bunun yan&#; s&#;ra haz&#;rlanan malzemenin i&#;lenebilirlik süresinin uzamas&#;n&#; sa&#;lar. Bu da uygulay&#;c&#;n&#;n daha rahat hareket edebilmesi anlam&#;na gelir.

    Toz polimer unsurlar ilave edildikleri harc&#;n bile&#;enlerinin homojen bir &#;ekilde kar&#;&#;mas&#;n&#; ve böylelikle harc&#;n performans&#;n&#;n artmas&#;n&#; sa&#;lar. Malzemenin termal ve mekanik gerilim özellikleri bak&#;m&#;ndan de&#;erlerini artt&#;rarak elastikiyet kazanmas&#;n&#; sa&#;lar. Toz polimer ilavesi ile elde edilen harçlar yüksek yap&#;&#;ma özelli&#;i kazan&#;r. Ayr&#;ca iyi derecede alkali mukavemeti ile donma ve çözülmeye kar&#;&#; dirençli bir yap&#; elde edilmi&#; olur.

    Bu özellikleri ihtiva eden harçlar ile yap&#;labilecek i&#;lere göz atacak olursak; mantolama i&#;lemlerinde, seramik kaplama i&#;lerinde, su yal&#;t&#;m s&#;va ve yap&#;&#;t&#;r&#;c&#;lar&#;nda, tamir harçlar&#;nda ve derz dolgular&#;nda kullan&#;m&#; gayet uygundur.

    Boya ve Kaplamalarda Polimer Kullanımı

    S&#;v&#; Polimer malzemelerin en yayg&#;n kullan&#;ld&#;&#;&#; alan boya ve kaplama malzemeleridir. Bu alanda kullan&#;lan polimerler akrilik polimerler olup genelde emülsiyon halindedirler.

    "Su bazl&#; akrilik boya" olarak adland&#;r&#;lan ürünler, su (akrilik polimer emülsiyonu) ve pigmentte as&#;l&#; kalmas&#; sa&#;lanan akrilik reçine parçac&#;klar&#;ndan olu&#;ur. Kuruma esnas&#;nda su buharla&#;&#;r ve reçine parçac&#;klar&#; bir araya gelerek oldukça dayan&#;kl&#; bir boya katman&#; olu&#;turur. A&#;&#;nma direnci, solma mukavemeti, &#;&#;&#;k ve &#;s&#; iletkenli&#;i bak&#;m&#;ndan optimum fayda seviyesinde bulunan akrilik polimerler, kaplama malzemelerinde leke ve çatlama gibi deformasyonlara kar&#;&#; gayet ba&#;ar&#;l&#; sonuçlar verir.

    Yo&#;un &#;ekilde s&#;cak ve so&#;uk ortamlara ve UV &#;&#;&#;nlar&#;na maruz kalacak binalara d&#;&#; cephe kaplama ürünleri seçimi yapacaksan&#;z akrilik polimer malzemeler iyi sonuçlar elde etmenizi sa&#;layacakt&#;r.

    Add bookmark

    Tags

    Makaleyi faydalı buldunuz mu?

    Daha fazla bilgi için üye ol ya da giriş yap.

    Giriş yap

    Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

    Mühendistan Google News

    Polimer kelimesi Antik Yunanca’da “birden çok” anlamına gelen poly ve “parça, birim” anlamına karşılık gelen meres kelimelerden türetilmiştir.

    Polimer Nedir?

    Polimerler, isminden anlaşıldığı üzere doğada tek başına bulunabilen monomer adı verilen çok sayıda küçük moleküllerin kovalent bağlarla bir araya gelerek oluşturduğu makromoleküllerdir.

    Polimerin Yapısı

    Polimerlerin yapısal oluşumunu basitçe ifade edecek olursak birbirini tekrar eden özdeş ve çok sayıda birimin oluşturduğu uzun zincir moleküllerdir. Çok sayıda olan bu monomer yapıların uygun koşullarda polimerizasyon tepkimesi sonucu birbirleriyle kimyasal bağ yaparak polimer moleküllerine dönüşürler.

    Örnek olarak verildiği üzere, çok sayıda etilenin polimerizasyonu ile polietilen (PE) gibi uzun ve zincir bir yapıyı çağrıştıran moleküller oluştuğu için polimer molekülü, polimer zinciri ve makromolekül tanımlamaları aynı anlamı taşımaktadır. Polimerlerin, metallere göre nispeten ucuz, kolay işlenebilir, birim ağırlıkları düşük ve özellikle yüksek oksidasyon, korozyon ve kimyasal dirence sahip olmaları son yıllarda metaller ile eşit oranda kullanılabilecek rekabettedir diyebiliriz.

    Molekül yapısı itibariyle polimerlerin fiziksel özellikleri sadece molekül ağırlığı ve şekline göre değil, aynı zamanda molekül zincirlerinin yapısına da bağlıdır. Özellikle molekül zinciri uzunluğunun artması molekül ağırlığının artmasına da sebep olur. Bu artış, polimerlerin ergime veya yumuşama sıcaklığının artışına da sebep olacaktır.

    Polimerleri molekül zincirlerinin yapılarına göre

    1. Lineer (Doğrusal) Polimerler
    2. Dallanmış Polimerler
    3. Çapraz Bağlı Polimerler
    4. Ağ Yapılı Polimerler

    olarak sınıflandırabiliriz.

    Polimer Çeşitleri

    1. Lineer (Doğrusal) Polimerler

    Birimlerin uç uca eklenip tekrarlanarak doğrusal zincir oluşturduğu polimerlerdir. Bu zincirler arasında yoğun şekilde hidrojen ve van der Waals bağları vardır. Bu yapıdaki endüstriyel polimerlerden bazıları şunlardır: PVC (poli-vinil klorür), polietilen, florokarbon ve naylonlar.

    2. Dallanmış Polimerler

    Polimerler ana zincire yandan bağlanarak sentezlendiği halidir. Yan dal olarak eklenen birimler üzerinde de dallanmalar oluşabilir. Yan dalların oluşumu zincir moleküllerinin paketlenme kabiliyetini ve artan hacim sebebiyle polimerin yoğunluğunun düşmesine sebep olacaktır.

    3. Çapraz Bağlı Polimerler

    Çapraz bağlı polimerlerde lineer zincirler birbirine değişik yönlerde van der Waals bağları yerine kovalent bağla bağlanırlar. Bu tipteki polimerler suda genişler veya sıcaklığa maruz kaldıklarında şekil ve boyut değiştirebilirler.

    4. Ağ Yapılı Polimerler

    Birden fazla fonksiyonlu monomerlerin ağsı yapıyı 3 boyutlu olarak oluşturdukları yapıdır. Çok sayıda aktif kovalent bağa sahiptir.

    Polimer Çeşitleri

    Binlerce farklı polimer sentezlenmiş durumda ve gelecekte muhakkak daha fazlası üretilecektir. Konvensiyel olarak incelersek, tüm polimerler proses özelliklerine veya polimerizasyon mekanizmasının çeşidine göre esasında üç grupta tayin edilebilir.

    almost infinite number of polymer materials excites 3d printing exec Mühendistan

    Termoplastikler

    Plastikler, tıpkı halk dilindeki kelime anlamına karşılık gelir ve bir çok kez ısıtılarak yeniden şekillendirilebilirler. Günümüzde kullanımı en yaygın gruptur. Çoğunlukla doğrusal zincirler içerir. Mukavemetleri oldukça düşüktür. Yaygın olarak kullanılan örnekleri; polistiren, polietilen (PE), poli-vinil klorür (PVC).

    Termosetler

    Ağsı yapıya sahip amorf polimerlerdir. Şekillendirmek istediğimizde kalıcı sertleşirler ve ısı verdiğimizde yumuşamazlar ve hatta yüksek sıcaklıklara çıkıldığında zincir ve bağ yapıları kırılıp bozulabilirler.

    Elastomerler (Kauçuklar)

    Elastisite özelliği yüksek ve aynı zamanda amorf yapıya sahiptirler. Viskoziteye sahip olan elastomerler bu sebeple viskoelastisite olarak bilinirler.

    Polimerlerin Üretimi (Sentezlenmesi)

    Polimer moleküllerinin polimerizasyon tepkimeleriyle oluştuğunu biliyoruz. Peki bu polimerizasyon yöntemleri nedir? sorusu akıllara gelebilir. Temelde kondensasyon (basamaklı polimerizasyon), zincir (katılma polimerizasyonu), Koordinasyon polimerizasyonu olarak üç grupta sınıflandırabiliriz.

    Kondensasyon (Basamaklı Polimerizasyon)

    En az difonksiyonel monomerlerin reaksiyona girerek polimer molekülünü oluşturduğu reaksiyona verilen addır. Adım adım ilerleyen süreç polimerin mol kütlesi süreye bağlı olacak şekilde artış gösterir. Oluşan polimerin yapısı monomerlerinden farklıdır. Kondensasyon reaksiyonları tersinirdir. Ayrıca kontrollü bir şekilde reaksiyon durdurulabilir. Kondensasyon polimerizasyonuna dialkol ve diasitin reaksiyonu sonucunda poliesterin oluşumu örnek verilebilir.

    Zincir (Katılma Polimerizasyonu)

    Katılma polimerizasyonu monomerlerin aktif bir şekilde büyümekte olan polimer zincirlerine katılımına denir. İşlemin sonlanması yeterli büyümeye ulaşmış polimer zincirlerinin pasif hâle gelmesiyle etkinliğini kaybetmesi adımıdır. Zincir katılma polimerizasyonunda sürekli katılımla artan zincirlerin molekül ağırlığıni arttırdığı için ortamın viskozitesi hızla artar. Çoğunlukla doymamış bağlar içeren propilen, stiren vb. monomer yapıların polimerizasyonu örnek olarak verilebilir.

    Koordinasyon Polimerizasyonu

    Polimerizasyon, koordinasyon ile diğer bir söylemle kompleks yapıcı ajanlar üzerinden yürüyebilir. Bu koordinasyona, elde edilen moleküllerin sterospesifik bir düzende olduğu için sterospesifik polimerizasyon da denilebilir. Koordinasyon polimerizasyonunun ortaya çıkışı monomere ve katalizör sistemine bağlıdır. Bu uygulamanın ilk örneği etilenin polimerizasyonuna uygulanmıştır. Koordinasyon polimerizasyonunda koordinasyon katalizörlerine Zeigler katalizörleri denir.

    Polimer Örnekleri

    Doğada bulunan polimerler, laboratuar şartlarında üretilen sentetik polimerler veya biyo uyumlu polimerlere hayatımızda bir çok alanda rastlayabiliyoruz. Ağaç, kauçuk, ipek, yün, pamuk doğal polimerlerdendir. Canlıların biyolojik süreçlerinde önemli rol oynayan protein, nişasta, enzim ve bitkilerdeki selüloz biyopolimerler için iyi örneklerdir. Endüstriyel kullanımlarda PVC yani polivinilklorür, silikon, naylon, polistiren. Ayrıca kevlar, bakalit, epoksi, polyester, teflon, polikarbonat en bilindik örneklerden sayılabilir.

    Polimer Nerelerde Kullanılır?

    • Dişçilik alanında, stabilite ve korozyon dayanımı için dolgu yada protez.
    • Gözlerimizde, oksijen geçirgenliği ve jel oluşturma kabiliyeti sebebiyle poliakrilamidler.
    • Ortopedi alanında, mekanik kısıtlara veya deformasyona karşı yeterli mukavemet sağlayabilmesi sebebiyle ve kemik-kas ile iyi uyumundan dolayı polietilen, PMMA.
    • Uzay ve havacılık sektöründe, sıcaklığa bağlı şekil değiştiren şekil hafızalı polimer reçineler kullanılabiliyor. En önemli avantajı pil gibi bir enerji kaynağına ihtiyaç duymadan talebi karşılayabilmesidir. Ayrıca hafifliğin önemli bir kriter olduğu havacılık ve uzay sektöründe malzeme seçiminde bu anlamda tasarruf sağlanabilmektedir.
    • Tekstil alanında, su geçirmez ve nefes alabilen kumaşlarda polimerler kullanılabilmektedir.

    Hayatımızın bir çok alanında büyük önemi olan Polimerlerin nanoteknoloji ve elektronik devre tasarımları vb. alanlarda Malzeme Bilimcilerin şimdi ve gelecekte çığır açabilecek yepyeni ürünlerin AR-GE’sine zemin hazırlayacağı şüphesizdir.

    nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.