felsefe dusuncenin ozellikleri / Felsefi Düşüncenin Özellikleri temel nitelikleri konu anlatımı ders notu sınıf felsefe tyt yks

Felsefe Dusuncenin Ozellikleri

felsefe dusuncenin ozellikleri

Felsefi Düşüncenin Özellikleri

Felsefi Düşüncenin Nitelikleri

Felsefi Düşüncenin Özellikleri

Temellendirilmiş olmak: Temellendirilmemiş görüşlerin felsefede bir değeri yoktur. Peki öyleyse temellendirme nedir? Bilimin aksine felsefede bir önermeyi doğrulama ya da yanlışlama imkânı yoktur. Çünkü doğrulama ve yanlışlama gözlem, deney veya ölçüme dayalı olarak yapılabilir. Hâlbuki felsefe konuları gözlem, deney ve ölçüm alanında yer almaz. Bu nedenle felsefede bir önermenin kanıtlanması temellendirmekle mümkündür. Temellendirme, ileri sürülen bir iddia için makul dayanak ve gerekçe göstermektir. Kısaca bilimde kanıt göstermek ne ise felsefede de temellendirme odur.

Tutarlı olmak: Felsefede temellendirme kadar tutarlılık da önemlidir.&#; Tutarlılık, bir düşüncenin kendi içinde mantıksal bir uyum sergilemesidir. Başka bir ifadeyle, bir felsefi öğretinin kendi içinde çelişkisiz olması demektir. Kendi kendisiyle çelişen bir öğreti kendi kendini çürütüyor demektir.

Sorgulayıcı olmak: Felsefe ile uğraşanlar eleştirel olmak durumundadır. Bu bakımdan felsefe, ele aldığı her bilgiyi aklın eleştiri süzgecinden geçirir. Eleştirel düşünmede kişi, kendisinin veya başkasının ileri sürdüğü önermeleri kabul etmeden önce doğru olup olmadıklarını denetleyip, yanlış çıkanları reddetmek ister. Eleştirel düşünmenin bir yolu sorgulamadır. Gerçek filozof, edindiği bilgileri yetersiz bulan, tedirginlik duyan, ama yine de arayan ve sürekli olarak eleştiren bir kimsedir. İnançların, törelerin ve alışılagelmiş düşünce biçimlerinin dışına çıkamayan; bunlara körü körüne yani bilinçsizce bağlı olan kimse, doğrunun ve bilginin ne olduğunu kesinlikle bildiğine inanır; bunlardan kuşku duymaz.

Kuşkucu olmak: Eleştirel düşünme, şüpheci olmayı gerektirir. Kant bu tavrı, &#;gerekçeleri, temelleri olmadığı sürece herhangi bir görüşü, iddiayı kabul etmeme&#; olarak tanımlamaktadır. Eleştirel olmak veya kuşkucu olmak felsefede kritik öneme sahiptir. Ancak bu demek değildir ki filozof, her koşulda eleştirel ve kuşkucu olacaktır. Örneğin; gündelik yaşamın akışını eleştiri ve kuşku temelinde sürdürmek mümkün değildir. Ancak filozof, bir konuyu felsefe bağlamında ele alıyorsa bu konudaki mevcut bütün bilgileri eleştirel bir biçimde ele almak, doğruluğunu sorgulamak durumundadır. Bir dedektif gibi olmalıdır filozof. Filozof gibi dedektif için de hiçbir şey ilk göründüğü gibi olmayabilir. Bunun için dedektif ince eleyip sık dokuyarak, doğruları ve yanlışları ayırt ederek suçluyu bulmalıdır. Yanlış bilginin doğru bilgi muamelesi görmesi de, yanlış bilginin doğru bilgiyi toplumdan kovması da istenecek bir durum değildir elbette. Bu bakımdan Bertrand Russell &#;Doğru olduğuna dair bir kanıt bulunmayan bir önermeye inanmak sakıncalıdır.&#; demiştir.

Öznel olmak: Felsefe sistemleri öznel olduğu için birinin diğerinden daha üstün olduğunu ya da birinin doğru diğerinin yanlış olduğunu söylemek mümkün değildir. Bu nedenle yetkili zihinler tarafından oy birliği ile kabul edilmiş hiçbir felsefe sistemi yoktur. Örneğin, Platon ile Aristoteles büyük filozoflardır ama onların &#;sistemler&#;i birbirinden tamamen farklıdır. Her sanatçı -ressam, müzisyen veya şair gibi her filozofun dünyayı kendine özgü bir görme ve ifade etme tarzı, kendi &#;dünya görüşü&#; vardır. Nasıl ki, &#;Suç ve Ceza&#;yı Dostoyevski&#;den başkası yazamadıysa &#;Pratik Aklın Eleştirisi&#;ni de Kant&#;tan başkası yazamazdı. Bu bakımdan sanat eseriyle felsefi eserin sahip olduğu bireysellik veya subjektiflik durumları arasında fark yoktur.

Mantıksal olmak: Felsefeyi tüm diğer disiplinlerden ayıran en önemli özelliği, felsefenin mantıksal akıl yürütmeye dayanmasıdır. Buna göre, filozoflar, bu mantıksal akıl yürütmeleri ya kendileri yaratırlar ya da başkalarının akıl yürütmelerini eleştirirler. Filozoflar, aynı zamanda bu akıl yürütmelerin temelinde bulunan kavramları analiz eder ve açıklığa kavuştururlar.

Düşünme etkinliği olarak felsefe: Felsefe yapmak bir düşünme etkinliği olduğu için felsefe öğretimi sadece yapılan felsefeleri öğretmek ve öğrenmek olmamalı, felsefe yapmayı öğretmek ve öğrenmek olmalıdır. Nitekim ünlü filozof Kant`ın ifadesi ile &#;Öğrenilecek felsefe yoktur. Ancak felsefe yapmak öğrenilir.&#; Nasıl spor eleştirmeni olmak ile spor yapmak aynı şey değilse başkalarına ait düşünceleri açıklamak da felsefe yapmak değildir. Ne zaman ki kendi düşüncelerimizi üretmeye başlarız, işte o zaman felsefe yapmaya başlamış oluruz.

Derin düşünme: Sadece filozoflar düşünmez elbette. Felsefi düşünmeyi diğerlerinden ayırt eden bir özelliği &#;derin bir düşünme&#; (refleksiyon) olmasıdır. Derin düşünme (refleksiyon), sahip olduğu bilgileri soruşturma konusu yapan zihnin bir çeşit kendi üzerine dönme hareketidir. Başka bir deyişle felsefe, düşünme üzerine düşünmedir. Felsefi bilgi -sadece o olmasa da- her zaman insanın kendine bakışıdır. Çünkü felsefe derin bir düşünme, düşüncenin kendi üzerine dönmesidir.

Felsefi Düşüncenin Nitelikleri, Felsefi Düşüncenin Özellikleri

Felsefi düşüncenin nitelikleri ya da felsefi düşüncenin özellikleri konusu, neyin felsefe ve neyin felsefe olmayan olduğunu ortaya koyacak bir bilgi ağı sağlayacaktır. Bu bağlamda bilgi, insan yaşamının sürdürülebilmesinde başta gelen varoluş koşullarından biri olup insanın binlerce yıllık uğraşısının ürünüdür. Bu durum; farklı yaşam katmanları, uzmanlık alan bilgilerinin bazı ortak özellikleri ve sürekliliği olduğunu göstermektedir.

Kesin bir sınıflandırma mümkün olmasa da felsefi düşünce tarzına atfedilen, üzerinde uzlaşılmış, felsefi düşüncenin nitelikleri şu şekilde sayılabilir: sorgulama (sorun odaklı), merak etme, şüphe duyma, eleştirel olma, refleksif (düşünümsel) olma, yığılımlı ilerleme, rasyonel olma (akıl temelli), sistemli olma, tutarlı olma ve evrensel olma (Şekil ).

Felsefi Düşüncenin Özellikleri

Felsefi Düşüncenin Nitelikleri Nelerdir?

  • Sorgulama
  • Merak etme
  • Şüphe duyma
  • Hayret etme
  • Yığılma
  • Eleştirellik
  • Refleksif olma
  • Rasyonellik
  • Sistemlilik
  • Tutatlılık
  • Evrensellik

1. Sorgulama

Felsefi düşüncenin en önemli ve ayırt edici özelliği sorgulayıcı olmasıdır. Felsefede bir problemi çözmenin ilk adımı soru sormaktır. Sorgulama; bir amaca yönelik, soruları sistemli bir şekilde sorarak anlamaya çalışma ve gerçeğe ulaşma çabasıdır. Sokrates’e göre hayatın anlamı ve değeri onun sorgulanmasıyla başlar.

2. Merak etme

Merak, insanı yeni arayışlara sürükleyen zihin durumudur. Merak; bilim ve felsefenin temelinde yer alan, zihni harekete geçiren bilme isteğidir. Merak eden insan, bu merakı sayesinde sorgulamaya ve gerçeğe ulaşmaya çabalar. Felsefede merak, yaşamı tanımayı istemek ve onu anlamaya çalışmak olarak da anlaşılabilir.

3. Şüphe duyma

Felsefi şüphe, yeni sorulara kapı açar ve dünyaya farklı bir bakış geliştirmeye olanak sağlar. Bir düşünceyi körü körüne kabul etme, felsefeye uygun olmayan bir tavırdır. Felsefi tavır, bilginin akılsal denetlemeye tabi tutulup mantıklı hâle gelmedikçe doğru kabul edilmemesidir. Bu nedenle ilk adım şüphe etmektir. Felsefi şüphenin belli bir amacı ve sistemi vardır, gelişigüzel değildir.

Şüphe duymak, felsefi düşüncenin özelliklerinden birisidir.

Şüphe duymak, felsefi düşüncenin özelliklerinden birisidir.

4. Hayret etme

Felsefede hayret etme, şaşırma anlamından çok daha fazlasını ifade eder. Filozof, dünyayı alışılageldik hâliyle kabul etmez. Dünya, çoğu insana alışkanlıkların ve ön kabullerin etkisiyle şaşırtıcı gelmez. Her şeyi olduğu gibi kabul etme bir sorun gibi görünmez ancak filozof için durum böyle değildir. Filozof, her şeyi ilk defa görüyormuş gibi ona şaşırabilen insandır. Felsefe, bu sayede sıradan düşüncelerden ayrılır. Dünyaya yeni bir gözle bakabilmenin ilk adımı hayret etmedir. Hayret eden insan merak eder ve araştırmaya başlar.

5. Yığılımlı ilerleme

Filozoflar, felsefenin ilk ortaya çıktığı çağdan bu yana benzer sorulara farklı yanıtlar vermiştir. Yığılımlı olma, felsefi düşüncenin birbirini etkileyen ve bu etkileşimle ilerleyen bir niteliğe sahip olmasını ifade eder. Bu ilerleme, bilimdeki gibi niceliksel bir birikim değildir. Felsefi düşünce; bilim, sanat ve daha birçok alandaki bilgilerin oluşum ve artışını sağlamıştır. Birbirini etkileyen filozoflar, ortak bilgi birikimine katkıda bulunmuştur.

6. Eleştirel olma

Eleştirel olma, herhangi bir düşünceyi ya da görüşü ele alırken onu olduğu gibi kabul etmek yerine akıl süzgecinden geçirmektir. Eleştirel düşünce; akıl yürütme, analiz ve değerlendirme süreçleriyle inşa edilen düşünce biçimidir. Bir problem ele alınırken onu birtakım sınamalara tabi tutma, onu oluşturan bütünü parçalarına ayırma, iyi ve kötü yanlarını ortaya koyarak değerlendirme eleştirel olmanın temel ögeleri olarak ifade edilebilir.

7. Refleksif olma

Düşünce, herhangi bir nesneye veya duruma yönelik olabilirken düşüncenin kendine (kendini konu edinmesi) veya başka bir düşünceye yönelmesi refleksiyondur. Bir ağacı düşünme refleksiyon değildir. Ancak ağaca dair algı ve ağaç fikrinin ne olduğu konusunda düşünme refleksiyondur. Ayrıca mevcut bilgi, sanat ve görüş üzerine düşünmeler de refleksif olarak nitelendirilebilir.

Refleksif olmak, düşünülen üzerine tekraren düşünmek anlamına gelmektedir.

Refleksif olmak, düşünülen üzerine tekraren düşünmek anlamına gelmektedir.

8. Rasyonel olma

Rasyonel olma, akılcı veya akılsal olma anlamına gelir. Felsefe, konu ve yöntem açısından akılsal bir uğraşıdır. Rasyonel olma, felsefenin zihinsel bir etkinlik olmasının yanında akıl ilkeleri ve akıl yürütme kurallarına uygun olması anlamlarına da gelmektedir.

9. Sistemli olma

Felsefi düşünce, düzenli olan tutarlı bir yapıya sahiptir. Bu yapı içinde düşüncelerini açıklayan filozof, kendine ait bir sistem inşa eder ve düşünceleri için bir açıklama modeli oluşturur. Bu model içerisindeki düşünceler birbiri ile aşamalı ve bağlantılıdır. Bu bağ bütüncül bir bakışın da temelini oluşturur.

Tutarlı olma

Felsefi düşüncede tutarlılık, düşünce basamaklarının birbirine zıt düşünceler içererek birbiriyle çelişmemesi yani uygun olması anlamındadır. Her felsefi düşüncenin olgusal anlamda ispatlanması mümkün olmadığı için yapılacak değerlendirme, felsefi düşüncenin daha çok iç tutarlılığıyla ilgili olacaktır. Bir görüşü oluşturan temel düşünce basamaklarının birbiri ile çelişmemesi veya birbiri ile uyumlu olması tutarlılığı güçlendirir.

Evrensel olma

Felsefi sorunların bulunduğu çağı aşması ve herkes için geçerli olması durumudur. Felsefenin bütün insanlığı ilgilendiren sorunlarla uğraşması ve felsefi birikimin birçok uygarlığın ortak katkılarıyla oluşması onun evrensel bir değer taşımasını sağlar. Felsefede yanıtlardan çok, soruların evrenselliğinden bahsetmek mümkündür.

Felsefi Düşüncenin Nitelikleri

Felsefi Düşüncenin Nitelikleri

Hangi Düşünceler Felsefi Değildir?

Bir şeyin ne olduğu bilindikten sonra onun ne olmadığı hakkında sonuçlara varmak da öğretici olabilir. Bu anlamda “Felsefi olmayan düşünme tarzları hangileridir?” sorusuna verilebilecek cevaplar ayırt edici olacaktır. Sorgulamaya ve temellendirmeye dayanmayan, doğru bilgiye veya doğru eyleme yönelmeyen anlık düşünceler; örneğin günlük çıkarlara yönelik akıl yürütmeler, bir olaya karşı verilen ani tepkiler, dürtülere-güdülere dayalı çağrışımlar, üzerinde düşünülmemiş hayaller, basit kanaatler veya ön yargılar felsefi düşünme tarzı sayılmaz.

Felsefenin Diğer Düşünce Biçimleriyle İlişkisi

Felsefenin ne olduğunu anlamak için yakın düşüncelere yani doğa ve insan bilimlerine, matematik ve sanatla ortaklaştığı veya farklılaştığı hususlara da bakmak gerekmektedir. Elbette bilimsel bilgi araştırmacının, şiir şairin, teknik bilgi teknisyenin işidir. Bilimler belli bir konuyu, tikel olanı konu edinir. Bilim; duygu ve kanaatlerden özerk “objektif” çalışmayı, bulgularını gözlem ve deneyime dayandırmayı ve onları ispatlamayı esas alır. Sanatsal düşünme tarzı ise aynı zamanda sanatçının duygu ve düşüncelerinin merkezde olduğu dil, anlatım ve özgün ürünleri destekleyen düşünme şeklidir. Bu düşünce tarzları doğrudan felsefi düşünce tarzı olmamakla birlikte bilgi alanları ne kadar çeşitlenir, bilgi ne kadar çoğalırsa doğru bilgiye ulaşma imkânı da o kadar artmakta ve felsefenin ufkunu açmaktadır.

Felsefe bilim ve sanata katkı sunmaktadır. Şiir, teknik bilgi ve bilimin ne olduğu fikri; felsefi bir bakışla oluşturulmaktadır. Ayrıca “filozof şair-şair filozof” veya “felsefede şiir-şiirde felsefe” de mümkündür ama yapılan şiir veya felsefe, farklı faaliyet biçimleridir. Şiir “İlim kendin bilmektir.” dediğinde veya bilim insanları “Sayı nedir?”, “Bu yaptıklarımın anlamı nedir?” diye sorguladığında bu tavırlarındaki düşünme tarzı, şiirsel veya bilimsel düşünme tarzından daha çok felsefi düşünme tarzıdır. Bilim, sanat ve felsefe birbirine indirgenemezse de birbirini desteklemektedir.

Felsefe Yapmak ve Felsefi Düşünce İlişkisi

İnsan için önemli olan yalnızca felsefe okumak ve felsefeyi bilmek değildir, felsefe yapmaktır, felsefi davranabilmek veya felsefi bir tutum takınabilmektir. Felsefe yapmak ise felsefi düşünmeyi gerektirir.

Felsefi düşünceyi özümsemiş kişilerin ise yalnızca ağaçları değil ormanı görebildikleri ilk bilgilerle yetinmeyip ileriye ve arka planlara da bakabildikleri, yüzeysel düşünmeyip konulara nüfuz edebildikleri düşünüfunduszeue.infoıca dogmatikliği aşabilme önyargılı olmama gibi tavırlar sergileyebilecekleri söylenebilir.

Felsefi düşünce, insanın merak ve hayretine bağlı olarak soru sormanın sonucu olan ve insanla, insan yaşamıyla ilgili problemlere karşı eleştirici ve sorgulayıcı bir düşünce türüdür. Felsefi düşünceyi özümsemiş kişiler dogmatikliği aşan, ön yargılı olmayan ve olaylara geniş açıdan bakan kişilerdir.

Felsefi Düşüncenin Nitelikleri: Kısaca

  • Felsefi düşüncede sorular cevaplardan daha önemlidir. Çünkü felsefede verilen cevaplar son ve kesin cevaplar değildir. Bundan dolayı bu sorulara cevap arayışı her zaman kesintisiz devam eder (özü).
  • Felsefi düşünce refleksif bir düşüncedir (Düşüncenin kendi üzerine tekrar yönelmesi refleksif düşüncedir). Yani felsefi düşünme sadece sorgulananı tek taraflı düşünme değildir. Aynı zamanda sorgulamanın kendisini veya sorgulama sonucunu da sorgulamaktır. Bu çift yönlü bir düşünmedir.
  • Felsefi düşünce, eleştirici ve sorgulayıcı bir düşüncedir.
  • Felsefi düşünce akla dayanan bir düşüncedir. Felsefi düşüncede ortaya konulan önermeleri doğrulama, yanlışlama olanağı yoktur. Çünkü önermeler bilimde olduğu gibi olgularla test edilerek doğrulanamaz. Felsefi düşüncede ortaya konan önermelerde kendi için tutarlı olması aranır.
  • Felsefi düşünce temellendirmeye dayalı bir düşüncedir.
  • Felsefi düşüncenin analiz (çözümleyici) ve sentez (kurucu) gibi işlevleri vardır.
  • Her felsefi düşünce, o düşünceyi ortaya atan filozofun özgün görüşüdür. Bu nedenle felsefi düşünce özneldir.
  • Her şey felsefenin konusudur. Bu nedenle felsefi düşünce ele aldığı konular açısından evrensel bir düşüncedir.

Hazırlayan: Sosyolog Ömer Yıldırım
Kaynak:
 Atatürk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 1. Sınıf &#;Felsefeye Giriş&#; ve &#;Sosyolojiye Giriş&#; Dersleri Ders Notları (Ömer YILDIRIM); Diğer Ders Notları (Ömer YILDIRIM)

Tweetle

Biraz Edebiyat Yapalım; Felsefi Düşüncelerin Özellikleri

Bu düşünce akımları, aslında hayatın genel akışına baktığımız zaman, oldukça da faydalıdır. Günlük hayatımızda kullanırız. Bazen bilinçli olduğumuz zaman bazen ise bilinçsiz olduğumuz zaman, böyle bir durum ile karşı karşıya kalırız. Aslında bilemeyiz ama bildiğimiz kadarı sayesinde de edebiyat yapabiliriz.

Felsefenin Ortaya Çıkışı

Phileo, Yunanca’da; arıyorum, ardından gidiyorum ve seviyorum anlamlarına gelmektedir. Felsefi terimler, bu anlamda, taşıdığı anlam çokluğu ile de bizleri şaşırtır. Sophia ise; bilgelik ve bilgi anlamlarına gelmektedir. Tüm bu sonuçlar doğrultusunda; bilgiyi seven, bilgeliği seven ve Phileosophia ise bu anlamlara gelir. Sahip olduğu anlam bütünlüğü buradan gelmektedir.

İlk olarak, felsefe nerede ortaya çıkmıştır sorusuna; M.Ö. 7. Yüzyılda, İyonya uygarlığında olan Miletos kentinden ortaya çıkmıştır diyebiliriz. Tabi ki İyonya’dan öncesinde de; Çin, Hindistan, Mezopotamya ve Türkler’de de farklı düşünce tarzları vardı. Felsefenin ortaya çıkışı, tam da düşünüşlerin üzerine geldi. Tabi ki felsefenin ortaya çıkabilmesi içinde bazı şartlar gerekliydi. Bu şartlardan bazıları; farklı düşünce, inançlara karşı hoşgörü, yüksek refah düzeyi ve aynı zamanda kişinin merak duymasıdır.

Felsefi Düşüncelerin Özellikleri

Felsefi Düşünce Ne Demek?

Felsefi düşünceler, insanın günlük hayatında karşısına çıkan bazı problemleri çözmeye yarayan düşünceler olacaktır. Kısacası felsefi düşünce; gerçekten soru sormakla ve insan hayatındaki problemleri çözmeye çalışmakla ilgilenmektedir. Konu üzerine baktığımız zaman, aslında insanlar günlük hayatında hep bir düşünüş içerisindedir. Fakat düşüncelerinin sonucunda bazı noktalara varamazlar. Felsefi düşünce, insan hayatındaki sorunlar ile gerçekten ilgilenir ve onlara çözüm bulur.

Felsefi düşüncenin dayandığı en temel nokta, insan hayatı olacaktır. İnsan, hayatında karşısına çıkan sorunları, sadece elinin tersi ile itecektir. Zamanı geldiğinde onları çözüme kavuşturacak ve sonrasında da belki çözebilecektir. İnsanlar hayatlarında neyin önemli olduğunu anladığı zaman, düşüncelerinde de gerçeğe yönelik anlamlar barındırır. Dolayısıyla felsefi düşüncenin ortaya çıkışı, aslında insanın problemlerinin çözülmesine dayanmaktadır. Felsefenin amacı, bu anlamda insan hayatını düşünce tarzı ile kolaylaştırmak olacaktır.

Felsefi Düşüncenin Özellikleri Nelerdir?

Felsefi düşüncenin özellikleri, en başta evrensel olmak ve olabilmek ile alakalı olacaktır. Felsefi düşünce içerisinde olan insanlar, genellikle her konuya karşı tamamen şüpheci bir tavır takınır. Bu takındığı tavırlar içerisinde ise hala daha tutarlı olabilme kısmı baş göstermektedir. Düşüncenin özellikleri; şüpheci yaklaşmak, tutarlı olmak ve ne olursa olsun evrensel olmak olacaktır.

Bu bağlamda felsefi düşüncenin özelliklerini anlayabilmek içinde; niteliklerinin de bilinmesi gerekecektir. Felsefi düşüncenin özellikleri maddeler halinde, şu şekilde olacaktır; merak, şüpheci olmak, nesnel olmak, kümülatif olmak ve dogmatik olmamak. Farklı görüşler konusunda açık olan bu düşünce tarzı, tüm insanlara karşı da açıktır.

Felsefi Düşüncelerin Özellikleri

Felsefi Bilginin Özellikleri Nelerdir?

Felsefi bilgi, diğer bilgiler gibi belirli bir ayrım olmadan yaklaşımda bulunmaktadır. Hem toplumu hem varlığı hem de insanı tamamen ayrıştırmadan ele almaktadır. Felsefi bilgi örnekleri, bu açıdan insan içerisinde merak uyandırır. Bu konuya değinmeden önce, felsefi bilginin özelliklerinden söz edeceğiz.

Öncelikle, felsefi bilgi, çevrede olan her duruma merak duymaktır. En önemli özelliği de bu olacaktır. Tamamen kümülatif olduğu için, her filozofun düşüncelerinin ortak bir noktada buluşmasıdır. Farklı bakış içerisinde olan tüm insanlara yer vermesidir. Felsefi bilginin gerek doğru olması gerek ise de yanlış olması ne sonuçlanabilir ne de bir çözüme kavuşturulabilir. Felsefi bilgi, bakış açılarıyla birlikte ortaya konan bir bilgidir. Bir örnek olarak ise; Platon Sokrates’in öğrencisidir.

Felsefi Düşüncenin Özellikleri ile İlgili Örnekler

Felsefi düşüncenin özelliklerine bağlı olarak bazı cümleler bulunur. Bu cümleler neticesinde ise hem felsefi düşüncenin özelliklerini hem de yaklaşımlarını anlayabilirsiniz. Bu kısmı düşünme etkinliği olarak düşünebilirsiniz. Aslında bu cümleler, hayatımızın her alanında da bulunur. Düşüncelerin kendi bağlamında hem soru soran hem de gerçek olan kısımları da bulunur.

Felsefi Düşüncelerin Özellikleri

Edinilen bilgiler çerçevesinde, sizlere bazı cümleleri ileteceğiz. Örnekler; güneş her gün doğudan doğar, güneş her yerde doğudan doğar, güneş her zaman doğudan doğacak mı, ya güneş yarın doğudan doğmayacaksa, gibi cümleler olacaktır. Kendi üzerine farklı düşünüşler çerçevesinde, bu tarz cümleler ve sorular felsefi düşüncenin temelidir.

Felsefenin İnsan Yaşamındaki Etkisi Nedir?

Felsefe insan yaşamında hem derin hem de asla silinmeyecek olan bir yere sahip olacaktır. Felsefenin insan yaşamındaki etkisi nedir, sorusuna aslında sadece merak demek bile doğru olacaktır. Merak etmeden, insan bir adım öteye gidemeyecek ve merak duymadan yeni bir şeye de atılamayacaktır. Modern felsefenin özellikleri maddeler halinde; doğanın felsefe konusu olması, bireycilik, ulusçuluk ve duygu özgürlükleri gibi temel nitelikler halinde sıralanır. Bu bağlamda hem modern hem de orta çağ felsefesi, insan hayatının her döneminde yer alır.

Tamamen insanın özgürleşmesi, kendini ve düşüncelerini en iyi şekilde ortaya koyabilmesi anlamına gelir. Antik dönemden günümüze kadar, her ne kadar farklılaşarak geliyor olsa bile; temeli hem toplum hem de insan olmaktadır. Dolayısıyla felsefe insan hayatındaki ilk yüzyıllardan günümüze kadar gelmiş ve gelecek yüzyıllarda da anlamını koruyacaktır. Bu konu üzerinde düşünme tarzları farklılaşma bile, hizmet edilen temel aynı kalacaktır.

Toplam Yorum: 0

Yorum Bırak
*İçeriğe yorum yazabilmek için üye olmanız gerekmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası