ikindi namazı kaç rekat / İkindi namazı vakti ve kılınışı! İkindi namazı nasıl kılınır? - Masiva Haberleri

Ikindi Namazı Kaç Rekat

ikindi namazı kaç rekat

İkindi namazı ka&#; rekat ve nasıl kılınır? Erkek & Kadın Diyanet ikindi namazı kılınışı ve niyeti (Detaylı Anlatım)

Haberin Devamı

İslam dininde namaz İslam’ın ikinci şartıdır ve Kelime-i Tevhidin kabulünden sonra uygulanması gereken ibadet şeklidir.

İkindi Namazı

Müslümanlar beş vakit namazı her zaman kılmak zorundadır. Bil hassa orta namaz olarak geçen ‘ikindi namazı kılınmalıdır. İkindi namazı öğle namazının bittiği vakit ile başlar ve akşam namazı vaktine kadar sürer.

İkindi Namazı ne zaman kılınır?

Gün ağarmaya başlayıp güneş doğuncaya kadar sabah namazı kılınır. Güneş en tepede olduğu zaman öğle vakti girer ve öğle vakti de cisimlerin gölgesinin bir misli olduğu zaman biter. Öğle vaktinden sonra ikindi vakti girer. Güneş battığı anda ise akşam vakti girer.

İkindi namazı kaç rekat kılınır?

Beş vakit namazın üçüncü vakti olan ve ‘orta namaz’ (bakara) olarak Kuran-ı Kerim’de geçen ikindi namazı dört sünnet ve dört farzdır. Hanefi mezhebine göre ikindi namazının ilk dört sünneti ve yatsı namazının ilk dört sünnetinde, ara oturuşlarda salli ve barik okunur.

Haberin Devamı

Orta namaz olarak bilinen ikindi namazının terk edilemez. Peygamberimiz ‘savaşta dahi’ beş vakit namazı terk etmemiştir. Bilhassa ikindi namazı terk edilmemiştir. Müslim ve Buhari’de birçok hadis kitabında ikindi namazını kılmayanın ‘amelinin boşa gideceği’ , ‘ailesini ve malını kaybetmiş gibi olacağı’ bildirilmektedir.

Diyanet İkindi Namazı Kılınışı ve Niyeti (Erkek & Kadın)

İkindi Namazı şu şekilde kılınır:

  • Önce abdest alınır ve kıbleye dönülür.
  • Niyet mutlaka yapılmalıdır. Niyet hafif sesli yapılır. ‘ Niyet ettim bu günün ikindi namazını kılmaya’ denir.
  • Tekbir kulak hizasından alınır ve eller bilekten göbek hizasından bağlanır. Sırayla subhaneke, fatiha ve zammı sure (Kuran-ı Kerim’de üç ayeti geçen bir bölüm ve sure) okunur.
  • 'Allahu Ekber' denir ve rukuya gidilir. Rukuda eller diz kapaklarına ve bacaklar dik şekilde durur. Sırt kısmı ise düz bir şekildedir. Üç ve katlarında ‘subhane Rabbiyel azim’ denir.
  • Semiallahülimen hamide' denir ve kıyama kalkılır. Kıyamda dik durulur ve bu esnada ‘rabbene lekel hamd’ denir.
  • Daha sonra 'Allahu Ekber' denir ve seddeye varılır. Secdede üç ve katlarında ‘sabhane Rabbiyel Azim’ denir. Bu esnada başka dualar edilir. Secdede ayet okunmaz ve sadece dua edilebilir. Ruku, secde ve kıyamda ayete okunmaz.
  • Tekrar 'Allahu Ekber' denir oturuş vaziyetine gelinir ve ‘rabbiğfirli’ denir ve tekrar secdeye gidilir. Secdede yine üç ve katlarında ‘subhanerabbiyel azim’ denir.
  • 'Allahu Ekber' denir ve secdeden tekrar aya kalkılarak kıyam vaziyetine gelinir. Kıyamda ikinci rekatta Fatiha ve zammı sure okunur. Daha sonra 'Allahu Ekber' denilir ve rukuya gidilir. Rukuda 3 ve katlarında 'subhanerabbiyel ala' denir.
  • 'Semiallahülimen hamide' denir ve kıyama kalkılır (yani dik duruşa geçilir). Bu vaziyette yine ‘rabbene lekel hamd’ denir.
  • Daha sonra 'Allahu Ekber' denilir ve secdeye gidilir. Secde iki defa yapılır ve secde anında ‘subhanerabbiyel azim’ 3 ve katlarında söylenir.
  • İki secde yapıldıktan sonra ayağa kalkılmaz ve ara oturuşa geçilir. Tahiyyat oturuşunda Ettehiyyatü, salli ve barik okunur. Daha sonra ayağa kalkılır. İlk iki rekat gibi namaz kılınır.
  • Son oturuşta Ettehiyyatü, salli, barik, rebbena atina ve rebbenağfirli duaları okunur. Daha sonra sağa ve sola selam verilir.
  • İkindi Namazının Farzı sünnet gibi kılınır. Tek farkı ara oturuşta sadece ettehiyyatü okunur. Salli ve Barik okunmaz. İkinci farkı ise son iki rekatta zammı sure okunmaz. Üçüncü farkı ise ikindi namazının niyetinde ‘niyet ettim ikindi namazının farzını kılmaya’ şeklinde niyet edilir. İkindi namazı ile ilgili dört mezhepte küçük farklar mevcuttur. Hangi mezhebe uyularak namaz kılınırsa İslam Dininde kabul görür. Dört mezhepte Kuran ve Sünnete göre namaz kılma şekilleri konusunda sünnete başvurmuştur.
  • Bayanlarda el bağlama göğüs üzerinde olur ve sağ el sol el üzerine konur. Sesli bir şekilde tekbir getirmezler. Rukuda dirseklerini bükerler ve eller iç kısımda olur. Oturuşta her iki ayak yanda kalacak şekilde otururlar. Bunun dışında okunan ayet ve dualar erkek ve bayan için aynıdır.

İkindi Namazı Nasıl Kılınır? İkindi Namazı Kaç Rekat, Hangi Dualar ve Sureler Okunur?

İKİNDİ NAMAZI TESBİHATI

Namaz tesbihatı vakit namazları kılındıktan sonra yapılan birtakım dua ve zikirlerden oluşur. Namazlardan sonra çekilen namaz tesbihatının birçok faziletleri bulunur. Tesbihat sünnet olan bir ibadettir. Peygamber Efendimizin namazlardan sonra yapılan tesbihatlar için birçok beyanı vardır.

"Allahumme entesselamu ve minkesselam, tebarekte ya zel celali vel ikram."denilir.

"Alâ Rasulina salavat"

"Ayetel Kürsi" okunur.

"Ve huvel aliyyul aziymizul celali subhanellah." 33 defa Subhanallah

"Subhanel bagiy daime nil hamdulillah." 33 defa Elhamdulillah

Rabbil alemiyne teala şanuhu allahu ekber." 33 defa Allahu ekber

"Lâ ilâhe illâllahu vahdehû lâ şerike leh. Lehu`l-mulku ve lehu`l-hamdu ve huve alâ kulli şey`in kadîr"

"Allahummehşurna fi zumretis salihin" ve ardından dua edilir.

Son olarak "El Fatiha" denilir ve Fatiha Suresi okunur.

EZBERLEMENİZ İÇİN DUALAR VE SURELER

Akli dengesi yerindeki tüm erişkin Müslümanlara günde 5 kez farz kılınan ve İslamiyet'in şartlarından biri olan namaz, kulun Allah'a en yakın olduğu anlardan biri olarak kabul edilir. Abdest alınması ve kıblenin belirlenmesinin ardından, Güneş'in dünyaya konumuna göre belirlenen namaz saatleri, vatandaşlar tarafından sıklıkla araştırılan konular arasında yer alıyor. İşte İstanbul ezan saatleri, sabah, öğlen, ikindi, akşam, yatsı namaz vakitleri

Ä°STANBUL NAMAZ VAKÄ°TLERÄ°

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası