kulak kiri neden fazla olur / Kulak kirini görmezden gelmeyin! - Sağlık Haberleri

Kulak Kiri Neden Fazla Olur

kulak kiri neden fazla olur

Kulak kiri (BUŞON)

KULAK KİRİ (BUŞON) NEDİR?

 

Halk arasında kulak kiri olarak bilinen buşon, dış kulak olarak tanımlanan ve kulak kepçesi ile kulak zarı arasında yer alan bölgede oluşur. Dış kulağın daralan orta bölgesinde, cilt yüzeyinin altında kulak salgısını oluşturan salgı bezleri bulunur. Bu salgı bezleri, dışarıdan kulak içine giren toz ve kirin kulak zarına ulaşmasını engellemek için nemli bir salgı üretir. Kulağın içine giren toz ve kir, dış kulak yolunda bulunan ve tıp dilinde serumen adı verilen salgıya yapışır ve kurur. Salgının kurumasıyla birlikte kulak kiri, dış kulaktan kulak kepçesine doğru atılır. Tozlu ve kirli ortamlarda çalışan kişilerde kulak kirinin daha sık görülmesinin sebebi de budur. Dolayısıyla kulak kiri, yaygın olarak düşünülenin aksine bir tür kir değil, kulağı enfeksiyonlardan koruyan ve kulağın tahriş olmasını önleyen doğal bir savunma sistemidir.

 

Buşon teşhisi nasıl konur
 

Buşon tanısı otoskopik muayene ile kulak burun boğaz hekimi tarafından konabilir.  Otoskopik muayenede; buşon varlığı tanı koydurucudur. Bu gibi durumlarda kulak burun boğaz hekimine başvurmak faydalı olacaktır.

Kulak kiri neden olur?

Dış kulak yolunun girişinde cilt altında salgı bezleri bulunur. Salgı bezlerinin salgıladığı serumen adlı koyu kahverengi ya da açık sarı renkli salgı, kulağın içinin nemli olmasını sağlar. Bu salgının esas görevi havadaki toz ve kum taneciklerinin yanı sıra bu gibi küçük partiküllerin kulak zarına ulaşmasını engellemektir. Dış kulak ile temas eden bu yabancı maddeler, dış kulağın silindirik yapısına yapışır. Serumen adlı bu salgı aynı zamanda dışarıdan gelebilecek bakterilere karşı da kulağı korur. Kulak yoluna giren yabancı maddelerin kulak içi salgısına yapışması ile birlikte kulak salgısı kurur. Cildin içten dışa doğru olan hareketinin yanı sıra çenenin hareket etmesiyle birlikte kulak yolunda bulunan kurumuş salgı, kulak kepçesine doğru atılır. Kulak kiri olarak bilinen buşon oluşumunun temel sebebi kulak zarını, yabancı cisimlere ve bakterilere karşı korumaktır. Kulak salgısının çok sık temizlenmesi, kulak zarını savunmasız bırakarak enfeksiyon oluşumunu kolaylaştırır. Aynı zamanda kulak yolunda oluşan kuruluğa bağlı olarak kaşıntı gibi şikayetler de görülebilir. Kulak kiri neden olur sorusu bu şekilde yanıtlanabilir. Kulak kiri aslında kulağın kirli olduğu anlamına gelmez, halk arasında böyle isimlendirilmişfunduszeue.info kirinin oluşum nedenleri ise şöyledir:

  • Tozlu ve kirli ortamlarda uzun süre ile bulunmak
  • Deniz, havuz ve duş sırasında kulak salgısının şişmesi
  • Dış kulak yolunun yapısal olarak dar olması ve bu yüzden buşonun kulak dışına atılamaması
  • İşitme cihazı, tıkaç ve kulaklık gibi cihazların sık kullanılması
  • Kulak temizliğinin, kulak içine yabancı cisim sokularak yapılması
  • Kulak salgısının fazla olması

Kulak kiri neden birikir?

Kulak salgısı, kulak yolunu koruduğu ve geçici bir koruyucu sıvı tabakası oluşturduğu için faydalıdır. Kulak salgısının yokluğu, dış kulak yolunun kurumasına ve buna bağlı kaşıntılara sebep olur.
Kulak kiri, kulağın yapısının gereği kuruyunca kulak kepçesine atılır. Ancak bazı durumlarda kulak kiri, dış kulak yolunda birikerek işitme kaybı gibi şikayetlere yol açabilir. Kulak kirinin birikme nedenlerinin en yaygın olanı kulağın, bilinçsiz olarak temizlenmesidir. Kulak kiri, kulak zarından uzak ve kulak yolunun dışarıya yakın kısmında oluşur. Bu yüzden kulak çubuğu ile kulağın içini temizlemek, dış bölümde oluşan kulak kirinin kulak zarına doğru itilmesine ve bu bölgede birikmesine yol açar. Bunun yanı sıra tozlu ve kirli ortamlarda uzun süre ile bulunmak, dış kulak yolunun yapısal olarak dar olması kulak kirinin birikmesine ve dışarıya atılamamasına neden olur. Kulak salgısı, her zaman kulak yolunda bir miktar bulunur. Ancak bazı kişilerde denize, havuza ya da duşa girmek gibi eylemlerin sonucunda kulak kiri bir miktar şişer ve birikime yol açar.

Kulak kiri belirtileri nelerdir?

Kulak kiri olarak bilinen buşon, vücudun doğal savunma mekanizmalarından biridir. Aslında kir olmayan buşon, bazı kişilerde hiçbir şikayete yol açmazken bazılarında kulak yolunda birikime yol açarak yakınmalara neden olabilir. Hastaların kulak kirine bağlı olarak yakınmaları çoğunlukla, kulak tıkanıklığı, işitme duyusunun azalması, uğultu, çınlama, baş dönmesi, kuru öksürük, kulakta dolgunluk hissi, ağrı, koku, akıntı ve kaşıntı şeklindedir. Bu şikayetler her iki kulakta olabileceği gibi tek taraflı da olabilir. İşitme kaybı, kişinin kendisini sosyal ortamdan soyutlamasına neden olacak kadar şiddetli olabilir. Bu gibi şikayetlerin varlığında kişi KBB uzmanına başvurarak muayene olmalı ve gerektiğinde kulak kiri temizleme işlemi yaptırılmalıdır.

Hasta kendi kulağını temizleyebilir mi, kulak çöpleri sakıncalı mıdır?

 Kulak kiri olarak adlandırılan kulak salgısı, kulak zarına uzak ve kepçesine yakın bir bölgede oluşur. Bu yüzden kulak kirinin temizliği, kulak temizleme çubuğu olarak bilinen pamuklu çubuk ya da kulağın iç kısmına sokulan diğer yabancı cisimlerle yapılmamalıdır. Bu tip işlemler ile yapılan kulak temizliği, kulak kirinin içeri doğru itilmesine neden olur. Son derece hassas olan kulak yolu ve kulak zarı, kulağın yabancı cisimlerle temizlenmeye çalışılması ile zedelenebilir ve hatta bu işlem, kulak zarının yırtılmasına yol açabilir. Kulak kiri temizliği, temiz bir bez ile dış kulağın içine sokmadan temiz bir bez veya pamukla yapılır, daha ileri gitmemelidir. Ancak kulak kirinin şişmesi ya da yapısal darlığa bağlı olarak kendiliğinden kulak dışına atılamaması durumunda KBB uzmanına başvurularak kulak temizliği yaptırılmalıdır. Bu tip problemi olan kişiler her 6 ya da 12 ayda bir kez kulaklarını temizletebilir..

Doktor kulak kirini nasıl temizler?

Kulak temizliğinin kulağına yabancı cisimler sokularak yapılması son derece sakıncalıdır. Kişinin, kulak kirine bağlı şikayeti olması durumunda kulak temizliği için KBB uzmanına başvurması gerekir. Hekim, kulak muayenesinden sonra kişiye rahatsızlık veren kulak kirini farklı yollarla temizleyebilir:

  • Küret: Hekim, öncelikle ilgili kulağa kulak kirinin yumuşaması için özel bir solüsyon damlatır. Ardından buşon küreti ile kulak kirini dışarı çıkarır.
  • Aspirasyon: Küret işleminde olduğu gibi öncelikle kulak kirinin yumuşaması için hekim, özel solüsyonu kulağa damlatır. Ardından vakumlama işlemi olarak bilinen aspirasyon işlemine başlar. Bu işlem, aspiratör adlı cihazla yapılır. Sertleşmiş ve kulak dışına atılamayan kulak kiri, bu cihaz sayesinde çekilerek kulak dışına çıkarılır.
  • Lavaj: Kulağın yıkanması olarak da bilinen lavaj işlemi öncesinde kulak kirinin yumuşayarak kulaktan çıkışını kolaylaştırmak için kulağa birkaç gün özel bir solüsyon damlatılır. Ardından  baş yana doğru yatırılır. Kulak kiri tamamen boşaltılana dek özel bir enjektörle ılık bir su kulak içine püskürtülür.

Artık günümüzde  kulak zarı delinmesi veya delik zar nedeniyle orta kulak enfeksiyon riski nedeniyle kulak yıkaması az kullanılmaktadır.

Tüm kulak temizleme yöntemleri sonrasında kişi hemen gündelik hayatına dönebilir.

 

Kulağı temizletmek alışkanlık yapar mı?

Kulak temizletme işlemlerinin hiçbiri, yaygın olarak bilindiği gibi alışkanlık yapmaz ya da kulağın daha çabuk kirlenmesine yol açmaz. Kulağın temizlendikçe daha fazla kulak kiri üretmesi de doğru değildir. Dış kulağın kulak kepçesine yakın olan kısmından salgılanan salgının temel amacı, kulağın nemli tutularak dışarıdan gelebilecek toz ve kirin kulak zarına ulaşmasını engellemektir. Kulak kirinin bazı insanlarda daha fazla olmasının sebebi ise kulağın sık sık temizletilmesi değil diğer kişilere nazaran daha fazla kirli havaya maruz kalınması, fazla koyu salgı üretilmesi veya  kulak yolunun yapısal olarak dar olmasından kaynaklanır. Kirin kulağı tıkama süresi kişiden kişiye değişir, genelde 6 ay bir yıl arası tıkanır.

 

funduszeue.info

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/06/ tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: funduszeue.info

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler

Tümünü Göster

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki

Bugün Öğrendim ki

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Kafana takılan neler var?

Daha Fazla İçerik Göster

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın % okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Alıntı Yap

Evrim Ağacı Formatı

APA7

MLA9

Chicago

Ç. M. Bakırcı. Kulak Kiri Nedir, Neden Önemlidir? Kulak Kiri Temizlenmeli mi?. (10 Ekim ). Alındığı Tarih: 25 Haziran Alındığı Yer: funduszeue.info

Bakırcı, Ç. M. (, October 10). Kulak Kiri Nedir, Neden Önemlidir? Kulak Kiri Temizlenmeli mi?. Evrim Ağacı. Retrieved June 25, from funduszeue.info

Ç. M. Bakırcı. “Kulak Kiri Nedir, Neden Önemlidir? Kulak Kiri Temizlenmeli mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 10 Oct. , funduszeue.info

Bakırcı, Çağrı Mert. “Kulak Kiri Nedir, Neden Önemlidir? Kulak Kiri Temizlenmeli mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 10, funduszeue.info

'te bilimi Türkiye'nin her yanına götürmemize yardım etmek ister misiniz?

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

yılından beri Türkiye'de bilim iletişimini geliştirmek adına durmaksızın ter döküyoruz ve sizin gibi bilimseverlerin destekleri sayesinde Türkiye'nin en çok ziyaret edilen, en güvenilir, en büyük bilim arşivini yaratmaya devam ediyoruz. Sitemizde reklamlar görüyor olsanız da bunların bize getirisi önemsenmeyecek kadar az. Bizi ayakta tutan, Türkiye'deki bilimseverlerin gönüllü destekleri. Eğer yılında da Türkiye'de bilimi yeşertme çabalarımıza katkı sağlamak isterseniz, maddi destekçilerimiz arasına katılabilirsiniz. Hatta bu sayede sitemizi ve mobil uygulamamızı tamamen reklamsız bir şekilde kullanmanız mümkün olacak. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Evrim Ağacı

Evrim Ağacı

Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close

“ Kafamızdaki dünya, gerçekliğin bire bir kopyası değil; maruz kaldığımız mesajların yaygınlığı ve duygusal yoğunluğu, olayların sıklığıyla ilgili beklentilerimizi çarpıtıyor.”
Daniel Kahneman

Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?

Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu. Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda avantajından biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak reklamların %'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş yapmanızı tavsiye ederiz).

Kulak Kiri Nedir? Nasıl Temizlenmelidir?

Kulak kiri yani buşon kulak kepçesi ile kulak zarı arasında kalan bölgede oluşuyor. Dış kulağın orta kısmında salgı bezleri bulunuyor ve bu salgı bezleri kulak salgısını salgılama görevini üstleniyor. Dış ortamdan kulak içerisine ulaşan toz ve kirin kulak zarına ulaşmasını engelleyen bu salgının kulak sağlığı açısından son derece önemli olduğunu belirtmek gerekiyor.

Çünkü dışarıdan kulağa giren toz ve kir, serumen adı verilen salgıya yapışıyor ve kuruyor. Salgı kuruduğunda kulak kiri dış kulak bölgesinden kulak kepçesine doğru atılıyor. Halk arasında kulak kiri, bir ‘kir’ olarak değerlendirilse de asında vücudun savunma sistemlerinden biridir. Çünkü kulak salısı sayesinde kulak enfeksiyonlara karşı korunur ve aynı zamanda kulağın tahriş olması da engellenir.

Kulak Kiri Nasıl Temizlenmelidir?

kulak kiri nasıl temizlenmeli

Elbette kulak kiri nasıl temizlenmeli sorusunun yanıtı her birey için çok büyük bir önem taşıyor. Öncelikle kulak kirinin kulak zarına uzak bir noktada oluştuğunu belirtmek gerekiyor. Halk arasında kulak temizliğinin pamuklu kulak çubukları ile yapılması oldukça yaygın bir tercihtir. Ancak kulak çubuğu ya da farklı cisimler ile kulakların temizlenmesi doğru değil. Bu yöntem maalesef kulak kirinin daha da ileriye itilmesine yol açıyor. Hatta bazı hastalarda bu yöntemin kulak zarının yırtılmasına bile neden olabildiğini unutmamak gerekiyor.

Bireyler kulak pisliği temizliğini temiz ve yumuşak bir bez kullanarak yapmalıdır. Kulağın bu bez ile silinmesi kulak kirinin temizlenmesi için yeterlidir. Ancak bazı kişilerde kulak salgısı çok daha fazla olabiliyor. Bu kişilerin 6 ayda bir ya da yılda bir kulak burun boğaz uzmanına başvurarak kulak temizliğinin yapılmasını sağlamalıdır. Özellikle tozlu ortamlarda sıklıkla bulunan kişiler için kulak temizliğinin düzenli bir şekilde yapılması çok daha fazla önem taşıyor. Kulak temizliğinde asla gelişigüzel yöntemler kullanılmamalıdır.

Bilgin olsun &#;> funduszeue.info

Kulak Kiri Neden Olur?


Genel olarak kulak kiri oluşum nedenlerini şu şekilde listeleyebiliriz:

Bu unsurlar kulak kirinin daha yoğun bir şekilde görülmesine de sebebiyet verebiliyor. Kulağı nemli tutan ve bakterilere karşı kulağı koruyan salgıların fazla olması ve kuruluk nedeniyle kulak pisliği kaşıntı gibi çeşitli şikayetlere de yol açabilir. Kaşıntı, kulak yolunda kuruluk olmasından da kaynaklanabilir. Her bireyde her daim bir miktar kulak salgısının olduğunu belirtmek gerekir.

Çeşitli unsurlara bağlı olarak salgının artması da mümkündür ve bu durumda kulakların çok daha titiz bir şekilde, doğru yöntemler uygulanarak temizlenmesi gerekir. Çünkü kulak salgısının dışarıya atılamaması bazı sağlık sorunlarına yol açabilir.

Kulak Kiri Belirtileri

kulak kiri belirtileri

Buşon yani kulak kiri bazı kişilerde hiçbir şikayete sebebiyet vermez. Ancak bazı kişilerde kulak salgısı, kulak yolunda birikmeye başlar. Bu da beraberinde şikayetleri getirebilir. Genel olarak kulak kirinin birikiminin neden olduğu rahatsızlıkları ve belirtileri şu şekilde listeleyebiliriz:

Bu şikayetlerin sadece tek kulakta olabileceği gibi her iki kulakta da olabileceğini belirtmeliyiz. Bu gibi durumlarda kulak kiri mutlaka temizlenmelidir. Yukarıda sıralanan şikayetlerden herhangi birinin görülmesi halinde mutlaka kulak burun boğaz uzmanına başvurmalı ve muayene olmalısınız. Çünkü gerekli müdahalenin yapılmaması durumunda şikayetler şiddetlenebilir ve hastaların yaşadıkları sıkıntılara yenileri de eklenebilir.

İlginizi çekebilir &#;> funduszeue.info

Kulak Kiri Ağrı Yapar Mı?

Şayet kulak kiri kulağın dış kısmına doğru atılmazsa ya da birikmeye başlarsa ağrıya neden olabilir. Ağrıya kimi zaman kulakta çınlama ya da uğultu gibi şikayetler de eşlik edebilir. Ancak kulakta ağrının farklı nedenlerle de ortaya çıkabildiğini unutmamak gerekir. Bu nedenle hafif bir ağrı olsa dahi zaman kaybetmeden kulak burun boğaz uzmanından randevu almalı ve gerekli muayenenin yapılmasını sağlamalısınız. Zira ihmal edilen kulak ağrıları ileride daha ciddi sorunlarla karşılaşmanıza neden olabilir.

Yabancı kaynaklar:
funduszeue.info

Zaten Destekçiyim

Serumen olarak da bilinen "kulak kiri", tüm memeli hayvanlar gibi insanda da üretilen, doğal bir kimyasaldır. Türkçedeki isminden de anlaşılabileceği gibi, kirli olduğuna dair yaygın halk kanısının aksine, kulaklarımızın temiz kalabilmesinin temel nedenidir. İngilizcede bu yapı "kulak mumu" veya "kulak ağdası" olarak bilinir. Dolayısıyla bu yazı boyunca ona "kulak kiri" diyecek olsak da, "kir" olmadığının anlaşılması önem arz etmektedir. Çünkü bu yapı, içeriği sayesinde tozu, kalıntıları ve şampuan gibi diğer maddeleri filtreler ve kulak kanalımızın enfekte olmasını önler.

Kulak kanalı, en basit tabiriyle bir "çıkmaz sokak"tır. Bu nedenle, vücudumuzun geri kalanının aksine, buradaki deri soyulduğu ve döküldüğü zaman, dökülen deri parçaları çıkacak yer bulamazlar. Evrimsel süreçte kulak kiri olarak bilinen bu yapı, dökülen bu deri parçalarından ve dış maddelerden kurtulmak için faydalı bir çözüm olarak gelişmiştir.

Kulak kanalımız içerisindeki sebase/yağlı ve kureminöz bezler tarafından üretilen kulak kiri, uzun zincirli doymuş ve doymamış yağlar, alkoller, skualen ve kolesterol gibi kimyasalları içeren bir yapıdır. Kesin yapısı kişiden kişiye farklılık gösterir ve diyete, etnik kökene, yaşa ve çevreye göre değişebilir.

Kulak kirinin kulağın işleyebilmesi için önemli bir rolü vardır ve bu sebeple ondan kurtulmaya çalışmak bir hatadır. Kulaklarımız kendi kendilerini temizleyebilen bir yapıdadırlar ve dolayısıyla bizlerin onları temizlemek için ekstra bir çaba harcamamız gereksizdir ve hatta neredeyse her zaman zararlıdır. 

Bazı insanlarda bu kendi kendini temizleme işlemi bozulabilir ve bu nedenle bu kimyasallar kulağın dışına çıkarken tıkanıp kalabilirler. Bu, kulak anatomisi gibi bazı sebeplerden kaynaklanabilir. Bazı insanların kulak kanallarında sivri kıvrımlar vardır ve kulak kiri dışarı çıkamaz. Bu nedenle içeride birikebilir. 

Kulak kirinin çalışmasını bozan bir diğer sebep ise, kulağa dışarıdan müdahale etmektir. Örneğin dışarından "kulak temizleme çöpü" gibi sopalar kulağa sokulduğunda, aslında kulak "temizlenmemektedir"; tam tersine, kulak kiri, kulak kanalının daha derinlerine itilmektedir ve orada hapsedilmektedir. Normalde kulak, bu itilmiş kulak kirini de bir süre sonra dışarı atmayı başarabilir. Ancak eğer ki bunu yapamazsa, yıllar içerisinde kir derinlerde birikerek kulak sorunlarına neden olmaya başlayacaktır.

Kulak kirinin içeri itilmesi sonucu birikmesi nedeniyle en sık görülen sorun acı, kulak içi rahatsızlık ve enfeksiyonlardır. Bazı durumlarda kulak zarının bundan etkilenmesi sonucu çınlama da görülebilir. Ayrıca derinlerde biriken kulak kiri, kulak zarının titreşimini bozarak sesin geçmesini zorlaştırabilir, böylece işitme sorunları baş gösterir. 65 yaşın üzerindeki insanların işitme sorunlarının %35'i, kulak kirinin birikmesiyle alakalıdır ve derinlerde biriken bu kir temizlendiğinde, sorun da büyük oranda ortadan kalkar. Eğer ki buna benzer şikayetleriniz varsa ve kulaklarınızı çubuklarla temizleme alışkanlığınız varsa, kulaklarınızı kontrol ettirmenizi tavsiye ederiz. Basit bir damla kullanımıyla birkaç gün içerisinde sorun tamamen çözülebilmektedir. Eğer damlayla çözülemezse, basit bir uygulama ile kulak içinde birikmiş kir alınabilir. 

Reklamsız Deneyim

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %% reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır. Kreosus Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık Daha fazla göster

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, % reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Destek Ol

Kulağı temizlemeye yönelik yapacağınız neredeyse her girişim, kulağın düzgün çalışmasını olumsuz etkileyecektir. Fakat bugüne kadar kulak temizleyicilerine yönelik civarında patentin alınmış olması, bu konuda yoğun bir talep olduğunu göstermektedir. Ne yazık ki insanlar, kulak kirinin temizlenmesi gereken bir olgu olduğuna fazlasıyla ikna olmuşlardır ve aksi yöndeki gerçekleri inatla reddederler. Bu, kültürel evrimle biyolojik evrimin çatışmasının en net ve sert örneklerinden birisidir. Her yıl sadece ABD'de ortalama kişi, kulağını temizleme sırasında kulak zarını delerek hastanelere kaldırılmaktadır. Bu delinmeler çok nadiren kendiliğinden iyileşmektedir; ancak neredeyse her zaman kalıcı sağırlığa ya da işitme kaybına neden olmaktadır.

Her ne kadar kulak kiri kültürlerimiz gereği bize iğrenç geliyor olsa da, vücudumuzun doğal bir parçasıdır. Tıpkı terimiz, gazımız, idrarımız, dışkımız gibi İlla kulak temizliği yapmak istiyorsanız, sadece kulak kepçesini temizlemenizi ve kanala hiçbir cismi sokmamanızı tavsiye ederiz.

Alıntı Yap

Okundu Olarak İşaretle

Paylaş

Sonra Oku

Notlarım

Yazdır / PDF Olarak Kaydet

Bize Ulaş

Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git

Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?

Kaynaklar ve İleri Okuma

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

funduszeue.info

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası