michelangelo melek heykeli / Özelleştirilmiş ve Gerçekçi beyaz mermer melek heykeli - funduszeue.info Satın Alın

Michelangelo Melek Heykeli

michelangelo melek heykeli

İçimizdeki Melek bir oturuşta okunabilecek, roman tadında yazılmış bir kişisel gelişim kitabı. Aslında pek kişisel gelişim kitabı da demek istemiyorum, daha çok bir motivasyon kitabı diyebiliriz. Michelangelo&#;yu çok sevdiğimden ve sanırım hala ne yapmak istediğimi bulamadığımdan kitaba bir şans vermek istedim. Hayatımı değiştirdiğini söyleyemeyeceğim ancak beynime ileride yeşereceğine inandığım güzel tohumlar da atmadı değil.

İçimizdeki Melek, Michelangelo ve çalışmaları üzerinden hayata, kendimize ve yapmak istediklerimize nasıl yaklaşmamız gerektiğini anlatan hoş bir kitap. Bir roman gibi yazıldığından okuması da zevkli ve insanı kesinlikle sıkmıyor. Çok bir beklentiniz olmadan okuduğunuzda, hem Michelangelo hakkında birkaç güzel şey öğrenecek hem de belli başlı konularda eyleme geçmek isteyeceksiniz. Eğer motivasyon için bir kitap arıyorsanız ve kişisel gelişim kitaplarından pek hoşlanmıyorsanız önerebilirim. Keyifle!

İçimizdeki Melek, Michelangelo&#;nun Sırrı - Chris Widener

Optimist Yayınları&#;ndan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: İçimizdeki Melek, Michelangelo&#;nun Sırrı &#; Chris Widener

Öyle bir an gelirki ya başkası tarafından belirlenmiş bir yaşam sürmek ya da dilediğiniz gibi yaşamak arasında bir karar vermeniz gerekir.
Koca bir mermer bloğu yontmakla meşgul olan ünlü Rönesans sanatçısı Michelangelo&#;ya bir delikanlı, niçin bu yorucu işle uğraştığını sorar. Daha sonra en ünlü heykeli David&#;e dönüşecek olan mermerden başını kaldıran sanatçı bu soruyu şöyle yanıtlar:
&#;Genç adam, bu kayanın içinde bir melek var ve ben onu özgürlüğe kavuşturuyorum&#;
İçimizdeki Melek kitabında ünlü konuşmacı yazar Chris Widener Michelangelo&#;nun bu sözünden çıkarak hepimizin içindeki gizli potansiyeli keşfetmenin yolunu ortaya koyuyor.
Bu unutulmaz öyküde düş kırıklığına uğramış Amerikalı işadamı Tom Cook yaşamına yeni bir yön verebilmek amacıyla İtalya&#;ya gider. Son uğrak yeri olan Floransa&#;da karşılaştığı gizemli bir yaşlı adam ona Michelangelo&#;nun sanatını ve yaşamını anlatır. Michelangelo&#;nun sırları ona &#;ve hepimize&#; tutkumuzun peşine düşme gücünü nereden alabileceğimizi göstermektedir.
Herkes hem kral, hem savaşcı; değerli ve başarılı bir kişi &#;güzel güçlü&#;olmak o muazzam kapasiteye sahiptir.

Michelangelo Buonarroti, saygın bir heykeltıraş, mimar ve sanatçıydı. Genellikle Batı sanatı üzerinde diğer sanatçılardan daha fazla etkide bulunduğundan bahsedilir. Ayrıca birçok kişi tarafından Rönesans döneminin örnek bir figürü olarak kabul edilir.

Michelangelo evli miydi? Michelangelo nasıl öldü? Michelangelo ünlü olduğunda kaç yaşındaydı? Evet, bu temel Michelangelo gerçekleri cevaplanacak, ancak odak noktamız Michelangelo hakkında daha önce duymamış olabileceğiniz daha ilginç gerçekler olacak, o yüzden konuya girelim.

Michelangelo Kimdir?

michelangelo

Michelangelo di Lodovico Buonarotti Simoni bir Rönesans heykeltıraş, ressam, şair ve mimardı. Mart &#;te Caprese&#;de doğdu ve Floransa&#;da büyüdü. Gençlik yıllarında Domenico Ghirlandaio ve Bertoldo di Giovanni gibi tanınmış sanatçıların yanında çıraklık yaptı.

Ayrıca birçok Papa&#;dan ve çeşitli zengin patronlardan komisyonlar aldı ve diğerlerinin yanı sıra “Pietà” () ve “David” () gibi günümüz sanat tarihinin en güzel heykellerinden bazılarını yarattı.

Ayrıca Roma&#;daki Capitoline Tepesi ve renovasyonu gibi çeşitli mimari tasarımlar yarattı. Bildirildiğine göre, o bir Hıristiyandı, tutumlu yaşadı ve yüzlerce şiir yazdı. &#;te zamanının en büyük ve en prestijli sanatçılarından biri olarak öldü.

Michelangelo&#;nun Sanat Hayatı

Çoğu tarihçi, Michelangelo&#;nun yalnızca döneminin en etkili sanatsal figürü olarak saygı görmediği konusunda hemfikirdir. Birçoğu, etkisinin kendisinden bu yana her döneme nüfuz ettiğini iddia edecektir. Daha önce herhangi bir sanat ya da tarih eğitimi almamış biri bile onun birçok resmini, heykelini ya da mimari yapısını hemen tanıyabilir. Davut () heykeli ve Adem&#;in Yaratılışı () freski gibi ünlü eserler, yaratılışlarından yıldan fazla bir süre sonra bizi şaşırtmaya ve şaşırtmaya devam ediyor.

Ademin Yaratilisi Michelangelo

Michelangelo Buonarroti, kendisini daha çok bir heykeltıraş olarak görse de, Sistine Şapeli&#;ndeki fresk çalışması büyük olasılıkla en ünlü eseridir. Sanat kariyerine 13 yaşında Domenico Ghirlandaio&#;da üç yıl olması gereken çıraklık yaparak başladı. Ancak öğrenecek hiçbir şeyi kalmadığını hissettiği için sadece bir yıl sonra ayrıldı.

Michelangelo Hakkında İlginç Gerçekler

Michelangelo in his studio

Bu adamın hayatı hakkında çok şey biliniyor olsa da, en kişisel yönleri hakkında çok az şey biliyoruz. Michelangelo hiç evlenmedi ama şiirlerinin çoğunu dul Vittoria Colonna için yazdığı söyleniyor. Zamanının en çok yazılan ve en çok araştırılan adamlarından biriydi ve henüz hayattayken onun hakkında bir biyografi yazılan ilk kişiydi. Tarihçiler Michelangelo hakkında birçok ilginç gerçeği ortaya çıkardılar ve bugün bunlardan birkaçına göz atacağız.

Burnu Rakip Bir Sanatçı Tarafından Kırıldı

Michelangelo gençken, Avrupa&#;da çok saygın bir sanat hamisi olan Lorenzo de&#; Medici ile çalışmaya gönderildi. Yetenekleri ve keskin zekası nedeniyle diğer öğrenciler tarafından sevilmezdi ve bir keresinde Pietro Torrigiano adlı bir öğrenci tarafından o kadar sert bir şekilde yumruklandı ki kalıcı olarak hasar gördü.

Torrigiano&#;nun kırılan kıkırdağın çatırdayan sesini oldukça tatmin edici bulduğu söylenir ve Michelangelo&#;nun izini mezara kadar taşımak zorunda kalacağını belirtir.

Dolandırıcılık Girişimi Nedeniyle Fark Edildi

Michelangelo&#;nun kariyerinin ilk günlerinde, Yunan tarzı bir aşk tanrısı heykeli oydu. De&#; Medici onu gördüğünde, Michelangelo&#;nun onu uzun zamandır kumun altına gömülmüş gibi göstermesini önerdi. Medici daha sonra onu kazılmış bir antika olarak satacak ve satış değerini önemli ölçüde artıracaktı. Michelangelo heykelin hileli satışına katılmayı kabul etti ve heykel Kardinal Raffaele Riario tarafından satın alındı.

Kardinal&#;e, bunun yakın zamanda keşfedilen bir arkeolojik harika olduğu söylenmişti.

Pieta –

Riario, satışın hileli doğasını duyduktan sonra sonunda parasını geri alacaktı. Ancak o kadar etkilendi ki Michelangelo&#;yu Roma&#;da bir toplantıya davet etti. Sonunda ününün yükselmesine yol açacak heykeli, Pietà&#;yı () yaratacağı yer Roma&#;ydı.

David&#;i Oymak İçin Bir Blok Atılmış Mermer Kullanıldı

Michelangelo&#;nun heykellerinde kullandığı mermerin kalitesi konusunda çok talepkar olduğu söylendi. Yine de şaşırtıcı bir şekilde, ünlü heykeli David&#;i yapmak için diğer heykeltıraşlar tarafından işlenemez kabul edilen bir mermer blok kullandı. Levha “Dev” olarak biliniyordu ve Floransa Katedrali için heykeller için mermer ocaklarından terkedilmiş bir girişimin parçasıydı.

Michelangelo &#;de üzerinde çalışmaya başlamadan önce 40 yıldan fazla bir süredir taş ocağında oturuyordu.

Davut Heykeli

O zamana kadar, mermer pürüzlüydü ve bozuluyordu, diğer heykeltıraşların keskileriyle mermeri delmek için daha önceki beyhude girişimleriyle yaralıydı. Sonunda bugün bildiğimiz bir şahesere dönüşmesine rağmen, mermerin kalitesizliğinden dolayı dönemin diğer heykellerinden daha fazla bozuldu.

Dokuz Farklı Papa için Sanat Yarattı

Michelangelo, &#;ten başlayarak Julius II&#;den Pius IV&#;e kadar art arda dokuz Katolik Papa için sanat eserleri yarattı. Bu süre zarfında, çalışmaları, Papa&#;nın yatağı için süs topuzu işçiliğinden dört yıllık boyama sürecine kadar geniş bir kapsamdaydı. Bununla birlikte, Michelangelo&#;nun üç yıl boyunca çalıştığı Papa II. Julius ile olan ilişkisi gibi, hepsiyle her zaman samimi ilişkilere sahip değildi.

Michelangelo Askeri Savunma Tahkimatlarının Tasarlanmasına Yardımcı Oldu

&#;de Medici ailesi Floransa halkı tarafından kovuldu ve cumhuriyetçi bir hükümet kuruldu. Daha önce Mediciler tarafından istihdam edilmiş olmasına rağmen, Michelangelo cumhuriyetçilerin davasını kabul etti ve kısa süre sonra yeni atanan müdür olarak şehrin tahkimatının sorumluluğunu üstlendi.

Bu, kendi savunma duvarlarını gözlemlemek ve analiz etmek için şehirleri dolaşarak hafife aldığı bir iş değildi.

Gözcü burçları ve duvar tasarımları için çok sayıda eskiz ve plan yaptı. Bu tasarımlar, Ağustos&#;unda nihayet kuşatmaya yenik düşene kadar, şehri on aylık bir istila saldırısından korumaya yardımcı olacaktı. Neyse ki idam edilmedi ve hemen affedildi ve VII. Clement tarafından yeniden işe alındı. Papa &#;te öldüğünde, Roma&#;dan sonsuza dek kaçtı.

Kendini Eserlerine Dahil Etti

Kendini Eserlerine Dahil Etti

Michelangelo hiçbir zaman resmi bir otoportre yaratmadı ve çalışmalarını imzalamadı. Ancak, heykellerine ve resimlerine stilize edilmiş versiyonlarını ekleyerek kendini sahnelere sık sık dahil etti. Bunun iyi bilinen bir örneği, Aziz Bartholomew tasvirinde kendi imajını kullandığı Son Yargı&#;da görülebilir. Ayrıca Floransalı Pietà&#;da () ve Aziz Petrus&#;un Çarmıha Gerilmesi&#;nde () bir kalabalığın içinde kendini gizlice Aziz Nicodemus olarak tasvir etti.

Michelangelo Aynı Zamanda Şairdi

Michelangelo, en çok görsel sanat eserleriyle tanınmasına rağmen, zamanında soneleriyle de saygı duyulan çok yetenekli bir kişiydi. Kariyeri boyunca yüzlerce madrigal ve sone ürettiği söylenirdi. Bir ya da iki mısrayı yazmak için bir parça üzerinde çalışırken genellikle keskisini bırakırdı. Yaşlanmadan sekse ve hatta mesanesine kadar birçok konuda yazdı.

Yazdığı eserler o yaşarken basılmamış olsa da, yüzyıl Roma&#;sında yaygın olarak dağıtılmış ve hatta dönemin bazı bestecileri tarafından müziğe geçirilmiştir.

Ömrünün Son Haftasına Kadar Çalıştı

Pieta Rondanini

Michelangelo&#;nun son yıllarının çoğu Vatikan&#;da Aziz Petrus Bazilikası&#;nda devam eden inşaatın gözetmeni olarak geçti. Michelangelo artık sahada olamayacak kadar zayıf düştüğünde hala evden tasarımlar ve çizimler gönderiyordu. Yine de evde bile sonuna kadar heykeli üzerinde çalışmaya devam etti. 88 yaşında öldüğünde Rondanini Pietà () üzerinde çalışıyordu.

En Ünlü Eserleri Tahrip Edildi

&#;de, zihinsel dengesizliklerden muzdarip bir jeolog olan Laszlo Toth, Aziz Petrus Bazilikası&#;ndaki korkuluktan atladı ve Pietà heykeline çekiçle vurdu. Madonna&#;nın ön kolunun, burnunun, peçesinin ve göz kapağının bazı kısımlarını kırdı. Restorasyon çalışanları, dramatik saldırı sırasında onu cebe atan bir turist tarafından sonunda postayla Vatikan&#;a gönderilen bir parça da dahil olmak üzere, saldırı sırasında kırılan birçok mermer parçasını kurtarmak zorunda kaldı. Heykelin tekrar sergilenmeden önce onarılması 10 ay alacaktı.

Aynı şey &#;de bir saldırganın bir keskiyle ayak parmağını dövdüğü “Davut” heykelinin başına geldi.

Sanatını İntikam İçin Kullandı

Sanatini Intikam Icin Kullandi The Last Judgment

Michelangelo Buonarroti, Son Yargı üzerinde çalışmakla meşgulken, kendisine Törenlerin Üstadı Biagio de Cesena&#;nın da dahil olduğu bir maiyet eşliğinde Papa III. Paul tarafından ziyaret edildi. Biagio, resimlerdeki çıplak figürlerin sayısından büyük bir tiksinti duyduğunu belirterek, bunların bir barın duvarlarından daha iyi bir yerde sergilenmeyi hak etmediğini belirtti. Buna karşılık Michelangelo, Biagio&#;yu, cinsel organlarını ısırmaya çalışan yılanlarla çevrili cehennemde, ruhların yargıcı Minos olarak tasvir etti.

Nispeten Zengindi

Birçok sanatçı, beş parasız ölen, mücadele eden yaratıcı bir insan olma arketipine düşer. Ancak, zamanının en zengin sanatçıları arasında sayılan Michelangelo için durum böyle değildi. Papa II. Julius gibi varlıklı patronlar için yaptığı çalışmalar, istikrarlı bir iş ve gelir kaynağı sağladı. Aynı zamanda stratejik bir yatırımcıydı ve emlak yatırımlarında başarılı oldu.

Sistine Şapeli&#;ndeki Çalışması Kariyerini Sabote Etmeyi Amaçlıyordu

Sistine Sapelinin tavani

Michelangelo her zaman bir ressamdan çok bir heykeltıraş olarak kabul edildi. Raphael gibi diğer ressamlar onun yeteneklerini oldukça kıskandılar ve Papa II. Julis&#;i, Michelangelo&#;nun başarısız olacağı ve kariyerinin sona ereceği umuduyla şapeli boyaması için görevlendirmeye ikna ettiler. İlk başta, Michelangelo teklifi geri çevirdi. Ama sonunda yapmayı kabul etti ve dört yılını iskeleden resim yaparak geçirdi. Böylece tarihin en ünlü sanat eserlerinden birini yarattı.

Ünlü Michelangelo Resimleri ve Tabloları

Kilise, ekonomi ve akademik inanç alanlarını kapsayan önemli yeniliklerle birlikte, Rönesans boyunca yaşamın ve toplumun birçok bölümünde değişiklikler meydana geldi. Michelangelo, modern topluma yansıyan büyük bir yoğunlukla çalışan bu heyecan verici yeni ideolojinin gayretli bir destekçisiydi. Michelangelo&#;nun Rönesans sanat eserleri bu dönemi mükemmel bir şekilde temsil etmektedir. Michelangelo&#;nun ünlü sanat eserlerine daha derin bir dalış yapalım.

Aziz Antonio&#;nun Azabı ()

Aziz Antonionun Azabi

Tamamlanma Tarihi
TürYağ ve Tempera
Boyutlar47 cm x 35 cm
Mevcut konumKimbell Sanat Müzesi

Bu, Michelangelo&#;nun en eski yazarları tarafından bahsedilen ve yaşlarında üretildiği düşünülen bilinen ilk resim sanatıdır. Michelangelo kendini öncelikle bir heykeltıraş olarak görse de, kariyerine Floransa&#;da ünlü bir sanatçı olan Domenico Ghirlandaio&#;nun atölyesinde ressam olarak başladı. En eski biyografi yazarı Ascanio Condivi&#;ye göre, ilk eseri yüzyıl sanatçısı Martin Schongauer tarafından Şeytanlar Tarafından Ezilen Aziz Anthony&#;nin gravürünün yeniden boyanmış bir kopyasıydı.

Bu olağandışı tema, Athanasius&#;un azizle ilgili dördüncü yüzyıldaki anlatımında bahsedilir. Bu, Mısırlı münzevinin, gökyüzüne süzüldüğü ve acılarına katlandığı şeytani ruhlar tarafından saldırıya uğradığı bir vahiy olduğunu anlatır.

 

Michelangelo&#;nun resmi olmayan bir şekilde Ghirlandaio&#;nun atölyesine bağlıyken ve yaşlı bir tanıdık olan ressam Francesco Granacci&#;nin gözetiminde yaptığı tablo, ona önemli bir ün kazandırdı. Hala hayattayken, Condivi ve Vasari, cehennem varlıklarına gerçekçilik vermek için balık pazarından alınan numunelerin renkli pullarını ve diğer kısımlarını incelediğini yazdı.

Schongauer&#;in düzenini kademeli olarak değiştirerek, daha yoğun hale getirdi ve yaratıklara, birine balık pullarının eklenmesi de dahil olmak üzere daha fazla hayvan benzeri özellikler verdi. Ayrıca Floransa yakınlarındaki Arno Nehri Vadisi&#;ni anımsatan bir sahne de içeriyordu.

Bu eser, Michelangelo&#;nun genellikle elinden çıktığı düşünülen şövaleler üzerinde yaptığı dört resimden biridir ve bir Amerikan koleksiyonuna ulaşan ilk eseridir.

Defin Töreni ()

Defin Toreni

Tamamlanma Tarihi
Türsıcaklık
Boyutlar cm x cm
Mevcut konumUlusal Galeri

Genellikle erken dönem bir eser olarak kabul edilse de, bu eserin kronolojik yeri önemli tartışmalara konu olmuştur. Bazı hesaplara göre, ya Michelangelo&#;nun müritlerinden biri tarafından sanatçının bir eskizinden yapılmış ya da eserinin doğrudan bir kopyasıydı.

yılında ortaya çıkarılan kayıtlara göre, Michelangelo, yılında Roma&#;daki Sant&#;Agostino kilisesindeki cenaze şapeli için bir panel oluşturmak üzere sözleşme imzalamış, ancak sözleşmeyi kabul etmeyip parayı iade etmiştir.

Bu parça büyük olasılıkla, Michelangelo &#;de Floransa&#;ya döndüğünde yarım kalan Entombment&#;tı. Konu, Pietà&#;ya adanmış bir şapel için uygun olacaktı ve resimde gösterildiği gibi soldan aydınlatılacaktı.

Ulusal Galeri&#;nin kitabındaki sanat eserinin açıklamasına göre, Michelangelo &#;de heykel yapmaya başladığı Davut heykeli olacak devasa taş bloğunu almak için ayrıldı. Çarmıha gerilmiş İsa&#;nın çıplak bedeni bir dizi merdivenden yukarı çıkarılıyor parçanın sağ üst köşesindeki taşlarda boş bölgede betimlendiği düşünülen mezara. İsa&#;nın arkasında duran sakallı yaşlı adam, mezarını Mesih&#;in mezarı olarak kullanmaktan vazgeçen Arimathealı Yusuf&#;u veya Mesih&#;in kalıntılarını gömmek için hazırlamaya yardım eden Nicodemus&#;u temsil edebilir.

Kalan karakterleri, Michelangelo onları androjen bir şekilde tasvir ettiği için ayırt etmek imkansızdır.

Doni Tondo ()

Doni Tondo

Tamamlanma Tarihi
TürPanelde Tempera
Boyutlar cm x cm
Mevcut konumUffizi Galerisi, Floransa

Michelangelo&#;nun hayatta kalan tek tamamlanmış boyalı pano sanatı, Agnolo Doni&#;nin Maddalena Strozzi ile düğünü için sipariş ettiği ve esere adını veren Doni Tondo&#;dur. İsa, Anne, Yusuf ve bir bebek Vaftizci Yahya&#;yı tasvir ediyor.

Fondaki beş çıplak adam ise bağışlanma arzusundaki putperestleri temsil ediyor. Michelangelo, özel projeler için yaygın olan zarif altın oymalı sert ahşap çerçeveyi yaptı. Sanatın tamamen kendisine ait olduğu söylenir. Signorelli&#;nin Madonna&#;sı da dahil olmak üzere sanatçının birçok ilham kaynağı bu resimde bulunabilir. Leonardo da Vinci&#;nin The Virgin adlı eserinden esinlendiği düşünülmektedir.

Fondaki çıplak bireylerin, &#;da Roma&#;da keşfedilen ve Yunan heykeltıraşlar Polydorus ve Agesander&#;a atfedilen eski Laocoön ve Oğulları heykelinden ilham aldığı düşünülüyor. İlhamdan bağımsız olarak, sanat eseri tamamen Michelangelo&#;dur ve o zamanlar oldukça avangard olarak kabul edilen benzersizliğini örneklemektedir.

Klasik Yunan ve Roma heykelciliğinin barışçıl, hareketsiz tasvirlerinden önemli ölçüde ayrılıyordu. Sargı figürleri büyük bir güç ve hareketi temsil eder ve parlak renkler, daha sonra Sistine Şapeli fresklerinde kullanılan eserin ihtişamını arttırır. Bu küçücük resim, uzaktaki insanların yumuşak modellemesi ve öndeki konsantre özellikler nedeniyle çok derinliğe sahip.

Bu sanat eseri, Yüksek Rönesans&#;ın orantılılık ve ideal estetiğe olan bağlılığına karşı, doğal gerçekliğin üzerinde süslemeyi ve düzeneği tercih eden Maniyerizm&#;in temelini atmakla tanınır.

Adem&#;in Yaratılışı ()

Ademin Yaratilisi Michelangelo

Tamamlanma Tarihi
TürFresk
Boyutlar cm x cm
Mevcut konumSistine Şapeli, Vatikan, Roma

Sistine Şapeli&#;ni süsleyen devasa şaheserin bir parçası olan bu ikonik resim, Adem&#;i solda oturan, elini görüntünün sağ tarafını işgal eden Tanrı&#;ya doğru uzatan güçlü bir klasik çıplaklar olarak tasvir ediyor. Tanrı ona doğru gelir, hevesi beyaz dalgalı giysisi ve güçlü vücut hareketleriyle iletilir. Tanrı&#;nın etrafı kerubilerle ve meleksi varlıklarla çevrilidir, hepsi kırmızı bir bulutun içindedir. Bilginin simgesi Havva&#;yı temsil ettiği düşünülen bir dişi form ise Tanrı&#;nın kolunun altından meraklı bir ifadeyle dışarı bakar. Adem&#;in üzerinde yattığı yeşil çıkıntı ve kayalık arka plan, arkasında güçlü bir köşegen oluşturarak ölümlü insan ile göksel Tanrı arasındaki ayrımı vurgular.

Sonuç olarak, seyircinin bakışı, orta alanda çizilen ve neredeyse birbirine bağlanan Tanrı&#;nın ve Adem&#;in ellerine yönlendirilir.

 

Bazıları, sanki sanatçı, Tanrı&#;nın Adem&#;e sadece biyolojik yaşam değil, aynı zamanda çok önemli bir farkındalık armağanı sağlama niyetini öne sürmeyi amaçlamış gibi, kırmızı bulutun biçiminin insan beyninin şekliyle eşleştiğini belirtti. Bu, Adem&#;in kökenlerinin eşsiz bir temsiliydi. Tanrı, klasik sanatta uzak ve asil, farklı ve sadece ölümlüler olarak tasvir edilmez.

Michelangelo için, varoluşun her şeye gücü yeten kaynağını, kendi suretinde yarattığı insanlığa özellikle aşina olarak göstermek çok önemliydi. Bu, insanın dünyadaki vazgeçilmez rolüne ve her şeye kadir olanla bağlantısına dair hümanist inançları temsil ediyordu.

Bedenler, insan anatomisine ilişkin yüksek Rönesans bilgisine devam ederek, sanatını çok andıran heykel karakterini koruyor.

İşaya ()

Isaya

Tamamlanma Tarihi
TürFresk
Boyutlar cm x cm
Mevcut konumSistine Şapeli

Bu duvar resmi, Yüksek Altar&#;ın sağ tarafından dördüncü olarak oluşturulmuştur. Isaiah&#;ın giysisi onu sararken, Michelangelo&#;nun hayal gücü harekete geçer. Temsildeki renkler, özellikle restorasyonlardan sonra sakin ve parlaktır. Adam, Yeşaya&#;nın kutsal kitabının bir temsili olabilecek çarpıcı bir mavi kitabı yan tarafında tutuyor.

Eleştirmenler özellikle bu sanat eserini övdü.

 

Vasari, “Resim sanatının gerçek anası, gerçeklikten bu kadar tam olarak yeniden üretilmiş bu kişiyi inceleyen herkes, yetkin bir sanatçı tarafından benimsenmesi gereken tüm ilkeleri tam ölçekte vermeye değer, incelikle düzenlenmiş bir eser keşfedecektir” dedi. Bu Michelangelo tablosu, Sistine Şapeli tavanında gösterilen yedi Kutsal Kitap peygamberinden biridir.

Caravaggio&#;dan Norman Rockwell&#;e kadar birçok ressam bu freskten ilham aldı.

Tufan ()

Tufan

Tamamlanma Tarihi
TürFresk
Boyutlar cm x cm
Mevcut konumSistine Şapeli, Vatikan Şehri

Görüntüye bakan izleyici için, manzaranın sol tarafında bir dağın zirvesine sığınan korkmuş bir grup insan görülebilir. Yükselen su seviyelerinden sığınak aradıklarını gösteriyor. Diğer bir grup ise sağ tarafta fırtınadan sığınak buluyor. Buna ek olarak, görüntünün ortasında alabora olmaya hazır görünen küçük bir tekne var, arka planda Nuh&#;un Gemisi var.

Tufanı atlatacak tek tekne o. Michelangelo, Tufan&#;ı ve İncil&#;den diğer görüntüleri dört yıllık bir zaman diliminde boyadı ve resmin çoğunu tek başına yaptı. Michelangelo&#;nun yeni ya da karmaşık boyama yöntemleri icat etmek yerine eski yöntemlerle boyamayı tercih ettiği sanılıyor.

Heykele olan tutkusu, iyi tanımlanmış figürlerinden görüldüğü gibi, görüntüdeki insanları gördüğünde belirgindir.

 

Michelangelo, bu sanat eserinde insan figürünü etkili bir şekilde kullanmıştır. Resim onun en sevdiği araç olmamasına rağmen, resimleri heykelsi görünüyor. Her sahnenin karakterleri hem gücü hem de zarafeti temsil eder. Michelangelo&#;nun resim üzerindeki işçiliğinin hem çağdaşları hem de sonraki ressamlar üzerinde kalıcı bir etki bıraktığı düşünülmektedir.

Sistine Şapeli&#;ndeki resimlerinin tümü derin bir Hıristiyan konusuna sahiptir.

Michelangelo, çatının orta alanında, her biri İncil kaydından bir anlatı tasvir eden dokuz panel oluşturdu. Dokuz panel, her biri üç sahne içeren üç gruba ayrılmıştır. Setteki üç görüntünün her biri İncil&#;den bir anlatı anlatır. Üç grubun sonuncusu insanlığın sorunlarını, yani Nuh&#;un ailesini gösterir. Dokuz panelin hepsinin, halkın Tanrı ile birleşme arzusunun grafik bir temsili olduğu söyleniyor.

İlk Günah ve Cennetten Kovuluş (c. )

Ilk Gunah ve Cennetten Kovulus c.

Tamamlanma Tarihic.
TürFresk
Boyutlar cm x cm
Mevcut konumSistine Şapeli, Vatikan

Bu kasa, Yaratılış hikayesinden dokuz bölümden oluşuyor, güney tarafında Karanlık ve Işığın Bölümü ile başlayıp Nuh&#;un Sarhoşluğu ile sona eriyor. The Collapse of Humanity and the Ejection of Eden, altıncı bölüm olan The Ruin of Mankind and the Edenction from Eden&#;in ikinci bölümüdür.

Bu sanat eseri, Michelangelo&#;nun Rönesans döneminin başlangıcına doğru öncülük ettiği tarzda yaratılmıştır.

Klasik ilkelere bağlı kalmak zorunda hisseden birçok çağdaşının aksine, sanat eserini bir karakter çalışması duygusunu tasvir etmek için gerekli gördü. Akranlarından farklı olarak, bu senaryoda Adem ve Havva için çok kaslı çıplak modeller kullandı. Bu, yeterliliği onun yoğun erken anatomi araştırmasını gösterdiğini gösteriyor. Bu yaklaşım, özellikle Adem ve Havva&#;nın baştan çıkarıldığı sırada gösterişli, genç figürlerini, Aden&#;den kovulduktan sonra yaşlı, çirkin bedenleriyle karşılaştırdığında başarılıdır.

Michelangelo, ifade etmek istediği semboller için gerekenden fazla özellik kullanmaz ve sonuç olarak görüntü darmadağın olmaz ve anlatımına netlik getirir. Adem ve Havva&#;nın cennetten çıkışını ve inişini tek bir “M” şeklinde bağlamak için üç sütun ve iki kemer kullanmıştır.

Ortadaki sütun, Hayat Ağacı&#;nın etrafına sarılmış kadın.

Soldaki başka bir sütun, Adem ve Havva&#;yı nispeten lüks bir sahnede (çakıl taşları ve çürüyen bir ağaç kütüğü dışında) tasvir ediyor. Havva dalda aldatıcı tarafından kendisine verilen elmayı tutuyor. Bu ağacın ikinci dalı, sağ direği oluşturan Adem ve Havva&#;nın atılan damarlı, yaşlı formlarına işaret ederek, kılıçla uçan kızgın bir meleğe genişler. Manzaranın bu kısmı kasvetli.

Son Yargı ()

Son Yargi

Tamamlanma Tarihi
TürFresk
Boyutlar13,7 mx 12 m
Mevcut konumSistine Şapeli, Vatikan Şehri

Michelangelo&#;nun Sistine Şapeli&#;nin tüm sunak duvarını kaplayan bu ünlü fresk sanatı, Papa VII. Clement tarafından sipariş edilen temel yapının son bileşenlerinden biridir. Son Yargıyı yönetirken Mesih&#;in İkinci Gelişini tasvir eder. Büyük parçanın yaratılması beş yıl sürdü ve &#;den fazla ayrı figürin içeriyor.

İsa&#;nın odaktaki görüntüsü çılgınca bir etkinlikle çevrilidir, elleri tutkusu&#;nun yaralarını açığa çıkarmak için uzanmıştır. İsa, kaderlerine doğru süzülürken insanlığa bakar. Bakire Meryem, solunda, kurtarılanlara doğru bir bakış atıyor. Aziz Petrus ve Vaftizci Yahya, cennetin anahtarlarını taşıyan Mesih&#;in her iki yanında yer almaktadır. Şehitlerin birkaçı, çektikleri acıların resimleriyle temsil ediliyor.

Saint Bartholomew, yüzünün Michelangelo&#;nun bir otoportresini temsil ettiği iddia edilen etinin parçalanmasıyla öldürüldüğü için özellikle dikkat çekicidir.

 

Melekler, kurtarılan ruhlara yan taraftaki mezarlarından çıkarken yardım eder. Sağda, mahkumu Cehennem kapılarına taşıyan kayıkçı Charon resmedilmiştir. Minos, Dante&#;nin Cehenneminde kendisine biçtiği işlevde onları cehenneme kabul eder.

Dikkate değer başka bir grup da, Vahiy Kitabında tarif edildiği gibi kıyameti tasvir eden boynuzları üfleyen yedi ruhtur. Michelangelo&#;nun sanat eserlerinin tipik bir örneği olan sanatçı, karakterlerini çok atletik anatomilerle çıplak betimleyerek klasik senaryoya tartışma çıkardı.

Sakalsız İsa tasviri ve pagan folklorundan karakterleri kullanması o döneme özgüydü.

Havari Pavlus&#;un ihtidası ()

Havari Pavlusun ihtidasi

Tamamlanma Tarihi
TürFresk
Boyutlar cm x cm
Mevcut konumPauline Şapeli, Vatikan Sarayı

Michelangelo&#;nun ünlü sanat eseri, hem bireysel tekniğinde hem de renk kullanımında bir değişimi temsil ediyor. Tarsuslu Saul&#;un şiddetli ve gaddar Tarsuslu Saul&#;dan Havari Pavlus&#;a dönüşümünün kutsal anlatımını betimler. İncil hikayesinde, Saul, göz kamaştırıcı bir ışık huzmesi çarptığında daha fazlasını yakalamak için Şam&#;a giden ve Tanrı tarafından gökten kendisine hitap eden, neden olduğu konusunda onunla yüzleşen, Hıristiyanlara karşı kurnaz bir nefret ve inatçı işkencecidir. İbranice Saul, bu eylemin bir sonucu olarak Latince Pavlus&#;a dönüşür.

İyi bilinen bir hikaye olan &#;Şam Dönüşümü&#; kelimesi bugün hala bakış açısında büyük bir değişiklik olan birini belirtmek için kullanılmaktadır.

Duvar resmi, Michelangelo&#;yu becerilerinin zirvesinde, tekniğiyle oynarken gösteriyor. Eylem, sol üstten düz bir çizgiyi takip eder. Burada bir tanrı figürünün çehresi, bir melek sürüsü eşliğinde, resmin ortasından aşağıya, eyerinden fırlayan prostat Saul&#;a kadar, eşlik eder. Birinin attan indirilmesi, tipik olarak Ortaçağ sanat eserlerinde bir haysiyet düşüşünün sembolüydü ve bu durumda, kibirli Saul Rab&#;bin önünde alçaltılıyor.

Duvar resmi, Michelangelo&#;nun Tufan&#;ı anımsatan karakter kalabalığıyla daha canlı tablolarından biridir. Devrilen Saul&#;un etrafındaki yeryüzüne bağlı çok sayıda insan, Tanrı&#;yı ​​çevreleyen çok sayıda meleğe benzer. Rakamlar marjinal olarak abartılıyor ve sanat eseri, El Greco ve Pontormo&#;nun daha sonraki, daha Maniyerist sanat eserlerini önceden haber veriyor.

Anatomik doğruluğuyla tanınan bir sanatçı için, bu Maniyerizm bilgi veriyor. Michelangelo, o kadar şaşırtıcı bir anlatı tasvir ediyor ki, fiziksel figürün normal tasvirlerinin durumun tuhaflığını yapmayacağını ima ediyor gibi görünüyor. Gökyüzünün mavisi ile toprağın yeşili arasında net bir ayrım ile renk kullanımı olağanüstüdür.

Michelangelo, dünyevi ve cennetsel arasındaki ayrımı vurgulamak için renk kullanır, ancak ikisi, Saul&#;a düşen ışığın parlak sarısı ile birleşir.

Saint Peter&#;ın Çarmıha Gerilmesi ()

Saint Peterin Carmiha Gerilmesi

Tamamlanma Tarihi
TürFresk
Boyutlar cm x cm
Mevcut konumPauline Şapeli

Bu Michelangelo sanat eserinde kullanılan görseller abartılı olmakla eleştirilmiştir. Michelangelo&#;nun bunu kasıtlı olarak yaptığı öne sürülmüştür. Karakterleri, yerdeki gözlemci yukarı baktığında görüntüleri doğru boyutlarda görebilecek şekilde yarattı. Bu, Michelangelo&#;nun daha önce, en unutulmazı, Papa II. Julius&#;un mezarını süsleyen Musa figüründe kullandığı bir yöntemdir.

Din içindeki önemi nedeniyle Peter, Vatikan&#;daki çeşitli sanat eserlerinin odak noktasıdır.

O, kurucu Papa ve kurumun dayandığı temeldi. Resim, Aziz Petrus&#;un çarmıha gerilmesine yol açan olayları, başı öne eğik olarak tasvir ediyor. Peter&#;ın bileklerinden ve ayaklarından ciddi bir şekilde çivilenmiş olduğu çarmıhın direğe kaldırılmasını temsil ediyor. Michelangelo, Peter&#;ı Rönesans döneminin klasik şehit duruşunda tasvir etmez. Sakin bir yukarı bakış yoktur. Bunun yerine, Peter bakışlarını seyirciye yöneltiyor, vücudu son bir güç gösterisiyle çarpıtılıyor. Yüzü, zorlukların üstesinden gelmesinde bir güvencedir.

Bir insan sürüsü, Peter&#;ın sanat eserindeki öne çıkan konumunu çevreler ve çılgın bir ortam yaratır. Yoğun bir sahne, koşuşturma dolu. Bir adam, haç dik kalabilsin ve Petrus&#;un cezası başlayabilsin diye direğin deliğini çılgınca tamamlıyor. Önde iki korkmuş kadın var. İfadeleri, Peter&#;ın başına geleceklerden duydukları korku ve endişeyi ifade ediyor. Kenardaki insanlar, atlı savaşçılara doğru bir merdiven çıkıyor.

Michelangelo, resimde, resmin sol üst köşesinde mavi başlıklı at binicisi olarak görünmektedir. Resim restore edilirken fark edildi. Merkezde Peter&#;ın arkasında bir grup adam konuşuyor. Bunlardan biri muhtemelen yaşlı aziz konuşulanlara kulak misafiri olur diye sessiz tutuluyor. Resmin arka planındaki dağlarda herhangi bir detay tanımlanmamıştır. Dağlar, perspektif derinliğinin yanı sıra genişlik hissi sağlamak için puslu bir maviye boyanmıştır.

Michelangelo&#;nun Ünlü Heykelleri

Michelangelo&#;nun en tanınmış ve ünlü eserlerinden bazıları onun Rönesans Heykelleridir. Bu Michelangelo eserleri sadece sanatçının büyük becerisini göstermekle kalmıyor, aynı zamanda kendi hikayelerini anlatıyor ve kendi tarihlerine sahip. İşte en ünlü Michelangelo heykelleri.

Çarmıha Gerilme ()

Carmiha Gerilme

Tarih
TürPolikrom Ahşap heykel
Boyutlar (cm) x 35
NeredeSanto Spirito, Floransa
Değer4,2 milyon

Michelangelo bu parçayı 18 yaşında, San Spirito&#;da kendisine barınma sağlayan Augustine rahiplerine bir takdir göstergesi olarak yarattı. Heykelin konusu, çarmıha gerilmiş bir İsa, sanatta oldukça yaygındı, birçok heykel ve resme konu oldu.

Bu heykel, Michelangelo&#;nun bir sanatçı olarak kariyerine fazla ilgi göstermedi, çoğu kişi onu yaratanın kendisi olduğunu unutuyor.

 

Michelangelo&#;nun San Spirito&#;da cesetleri inceleyerek anatomi çalışmaya başladığı ve bunun gelecekteki çalışmalarında çok yardımcı olduğu söylenir. Heykel, İsa&#;nın Michelangelo&#;nun ünlü ikonik kaslı fiziğine sahip olmadığı için çocuksu olarak tanımlandı. Bununla birlikte, bunun komiserin isteklerini memnun etmek için yapılmış olması muhtemeldir.

Heykelde ayrıca, İncil&#;deki hikayede anlatıldığı gibi, bir Romalı asker tarafından bıçaklandığı andan itibaren, İsa&#;nın yanında bir mızrak yarası ve vücudundan damlayan kan bulunuyor.

Melek ( – )

Melek –

Tarih
TürMermer heykel
Boyutlar (cm)
NeredeSan Domenico Bazilikası, Bologna
DeğerBilinmiyor

Bir şamdan tutan diz çökmüş genç bir meleği betimleyen bu mermer Michelangelo heykeli, en eski eserlerinden biridir. Bu parça, Nicollo dell &#;Arca&#;nın benzer bir melek heykeline eşlik eden bir parça olarak Bologna&#;daki Arca di San Domenico tarafından görevlendirildi.

Nicollo dell&#; Arca&#;nın meleği Gotik cübbeler giymiş narin, yumuşak ve kadınsı bir genç olarak sunulurken, Michelangelo&#;nun “Melek”i güçlü, kartal kanatları ve sanatçının imzası olan kasları ile sunuluyor.

 

Bu melekte bir onur ve bütünlük özü var, heykelin konturları bir istikrar duygusu iletiyor ve parçanın silueti, olduğu süslü türbenin zeminiyle mükemmel bir tezat oluşturuyor.

Bacchus ( – )

Bacchus –

Tarih
TürMermer heykel
Boyutlar (cm) x 76
NeredeMuseo Nazionale del Bargello, Floransa
DeğerBilinmiyor

Bacchus, bir Hıristiyan yerine Pagan bir konuyu tasvir eden birkaç dini Michelangelo eserinden biridir. Aslen Kardinal Raffaele Riario tarafından yaptırılan ve bitmiş ürünü uygunsuz bulduktan sonra reddeden heykel, Roma şarap tanrısı Bacchus&#;u (Yunan mitolojisinde Dionysus olarak bilinir) müstehcen bir sarhoşluk pozunda tasvir ediyor. Tanrının gözleri yukarı doğru yuvarlanıyor, vücudu sendelemeyi veya sallanmayı düşündürecek şekilde konumlandırılmış. Sarmaşık bir çelenk takıyor ve sağ elinde bir yudum daha almak için dudaklarına götürdüğü bir kadeh tutuyor.

Diğer elinde ölümü simgeleyen aslan derisini tutar. Bu sembolizm, Yunan Herkül mitinden türetilmiştir.

 

Kamu malı Michelangelo&#;nun anatomi kullanımı, tanrıyı neredeyse androjen olarak tasvir ediyor ve Giorgio Vasari, tanrının tanımına uyan “hem genç bir adamın inceliği hem de bir kadının etli ve yuvarlaklığı” ile tanımlıyor. Pliny the Elder&#;s Natural History&#;den (77 AD) Praxiteles&#;in kayıp bir bronz heykelinin el yazmasından. Tanrının arkasında, Roma mitolojisinde bilindiği gibi, tanrının dikkatsiz elinden düşen üzümleri yiyen küçük bir satir ya da faun durmaktadır.

Faun kullanımı, tanrının Bacchus Kültü&#;nün sembolü olması bakımından önemlidir.

Pieta ( – )

Pieta –

Tarih
TürCarrara mermer heykel
Boyutlar (cm) x
NeredeAziz Petrus Bazilikası, Vatikan
Değer milyon dolar

Bu Michelangelo heykeli, sanatçı tarafından yaratılan ve pietà olarak da bilinen Meryem Ana&#;nın İsa&#;yı çarmıha gerildikten sonra beşik yaptığı İncil sahnesini betimleyen birçok pietà&#;nın ilkiydi. Bu sahne Avrupa sanatında yaygın olarak tasvir edilirken, İtalya&#;da o kadar yaygın değildi ve Michelangelo&#;nun çalışması, sahnenin mermer bir heykel aracı kullanılarak ilk kez sunuluşuydu. Rönesans döneminde, birçok sanatçı, dini anlatıları daha hümanist bir temsile çevirmeye başladı ve insan ile ilahi arasındaki çizgileri bulanıklaştırdı.

Bu, Michelangelo&#;nun, Meryem Ana&#;nın geleneksel Madonna temsilinden çok daha insani, anaç bir tarzda sunulduğu eserinde görülebilir.

 

Michelangelo, onu çoğu sanatçının eğiliminden daha genç olarak sundu ve acısını tasvir etmek yerine, onu, yakın zamanda çarmıha gerilmeye dair çok az işaret gösteren Mesih&#;e karşı derin bir anne şefkatine sahip bir anne olarak sundu. Heykelin kompozisyonu, Meryem&#;in başı üstte ve tabana doğru kademeli olarak genişleyen piramidal bir yapıda sunulmaktadır.

İlginç bir şekilde, bu, Michelangelo&#;nun şimdiye kadar imzaladığı ve Meryem&#;in göğsünü kaplayan kuşağın üzerinde Michael Angelus adının yazılı olduğu tek eserdir. Bu ismin kullanımı Başmelek Mikail&#;e atıfta bulunur.

Davut ( – )

Davut Heykeli

Tarih
TürMermer heykel
Boyutlar (cm) x
NeredeAcademia di Belle Arti di Firenze, Floransa
Değer milyon dolar

Davut Heykeli, hiç şüphesiz en tanınmış Michelangelo heykeli ve Rönesans döneminin en çok bilinen eserlerinden biridir. Heykel, Floransa Katedrali için Opera del Duomo&#;dan bir komisyondu ve Kilise&#;nin çatısı için bir dizi peygamber heykelinin parçası olması amaçlandı.

Heykel, başka bir sanatçının farklı bir proje için oymaya başladığı bir mermer blok kullanılarak yontuldu, ancak mermer yapısal olarak tehlikeye girdikten sonra parçayı terk etti. Ancak Michelangelo, taşla çalışacak kadar yetenekliydi ve işi 26 yaşındayken tamamladı.

 

Bu heykel, İncil&#;deki ünlü Davut ve Goliath hikayesinden peygamber Davut&#;u temsil ediyor. Çıplak heykel, konusuna rağmen, Goliath&#;ı öldürmek için kullandığı sapanla sol omzunun üzerinden sarkan uzun, kendinden emin ve görkemli duruyor. Michelangelo&#;nun anatomideki becerisi, David&#;in kaslı fiziğinde, klasik kontrapposto duruşuyla gücünü vurgulayarak kendini gösterir.

Bu kendinden emin duruşun yanı sıra David&#;in yüzündeki kararlı bakış da bir natüralizm duygusu taşıyor.

Bruggeli Madonna ( – )

Bruggeli Madonna –

Tarih
TürMermer heykel
Boyutlar (cm) x 64
NeredeOnze Lieve Vrouwekerk, Brugge
DeğerBilinmiyor

Michelangelo&#;nun bu büyük Rönesans heykeli, sanatçının Meryem Ana ve İsa&#;yı sıklıkla tasvir ettiği ciddi tavrı temsil ediyor. Bu, sanatçının yaşamı boyunca İtalya&#;dan ayrılan ve &#;te şu anki evine bağışlanan tek heykelidir. Bu heykel, Mary ve gençlerin sağlam kompozisyonuna yansıyan büyük ve yoğun tek mermer taş levhadan oyulmuştur.

Michelangelo&#;nun Madonna ve çocuğu tasviri, genellikle Mary&#;nin kucağında beşikte bebeğine gülümsediğini gösteren önceki ve çağdaş tasvirlerden büyük ölçüde farklıdır.

 

Michelangelo&#;nun heykeli, genç İsa&#;yı, annesinden uzaklaşmak üzereymiş gibi, onun dünyaya çıkışını simgeliyormuş gibi gösteriyor. Annesi, oğlunun ilahi kaderinin farkında olarak onu kısıtlamaz.

Bu parça ile Michelangelo&#;nun (bu parçadan kısa bir süre önce tamamladığı) “Pietà”sı arasında benzerlikler vardır. Gölgelerin kullanımı, Meryem&#;in giysisinin akma biçiminde ve Bakire&#;nin uzun oval yüzünde görülen bir chiaroscuro deseni yaratır.

Ölmekte Olan Köle ()

Olmekte Olan Kole

Tarih
TürMermer heykel
Boyutlar (cm)
NeredeLouvre, Paris
DeğerBilinmiyor

Michelangelo&#;nun bu Rönesans heykeli, kendisini tutan zincirlerden kurtarmaya çalışan aktif bir mücadele içindeki bir köleyi tasvir ediyor. Heykel, köleliğe karşı insan direnişini aktif olarak tasvir ediyor. Michelangelo, köle duruşunun kullanımıyla, sağ omzunu ve dizini kaldırarak ve gövdenin burkulmasıyla izleyiciye doğru, sahibinden veya baskıcıdan uzaklaşarak hareket ettikleri izlenimini veriyor.

Bu parçanın gücünün çoğu cilasız, sanki bitmemiş gibi doğasından geliyor.

 

Figürün sırtındaki boş kol yarası, kurtulmak için sürekli bir mücadeleyi ifade ediyor. Michelangelo, kölelerin efendileri tarafından maruz kaldığı aşağılamayı gösteren bir aşağılama duygusu göstermek için figürün özellikle çıplak görünmesini sağladı.

Heykelin fiziği, Roma modellerine çok benzer ve dinamik bir özgünlük duygusu verir.

Musa&#;nın Hükmü ( – )

Musanin Hukmu –

Tarih
TürMermer heykel
Boyutlar (cm) x
NeredeSan Pietro Kilisesi, Roma
Değer65 milyon dolar

Musa, Musa&#;nın On Emir&#;in taş levhalarıyla Sina Dağı&#;ndan inip halkının bir pagan idolü olan Altın&#;a taptığını bulması için Çıkış Kitabı&#;ndaki sahneyi temsil eden, İncil&#;deki Michelangelo heykellerinden biridir. Musa bu sahnede oldukça öfkeliydi ve bu öfke Michelangelo&#;nun eserinde de mevcut.

Bu duruş, sakalının aktığı yönle birlikte güçlü bir hareket, gerilim ve güç hissi yaratır. Büyük heykel, otantik bir şekilde akan kumaş kullanımıyla da dikkat çekiyor.

 

Bu heykeli özellikle ilginç yapan şey, Musa&#;nın bir çift boynuzla tasvir edilmiş olmasıdır. Bazıları bunu peygamberin ıstırabının bir sembolü olarak yorumladı, diğerleri ise bunun İncil&#;in Latince çevirisi olan Vulgate&#;in harfi harfine bir yorumu olduğuna ve İbranice Keren kelimesinin &#;ışınlanmış ışık&#; veya &#;büyümüş boynuzlar&#; anlamına geldiğine inanıyor.

Sigmund Freud, bu heykelin &#;tarihsel veya geleneksel Musa&#;dan daha üstün&#; olduğunu, daha laik bir anlama sahip olduğuna inanarak, daha yüksek bir anlam uğruna tutkusunu bastıran bir adamın simgesi olduğunu belirtti.

Ölmekte Olan Köle ( – )

Olmekte Olan Kole –

Tarih
TürMermer heykel
Boyutlar (cm)
NeredeLouvre, Paris
DeğerBilinmiyor

Michelangelo&#;nun Papa II. Julius&#;un mezarı için yapılmış birkaç bitmemiş heykelinden birinin bu parçası ve sanatçının yarattığı altı köle heykelinden biri. İsyancı Köle () heykeline, arada duran Musa heykeli ile eşlik etmesi gerekiyordu. Parça, Michelangelo tarafından İtalya, Carrara&#;daki kaya ocaklarından mükemmel taş levhaların elle seçilmesinden sonra yapıldı.

Sanatçı başlangıçta ölümü kayıtsız bir şekilde kabul eden bir adam figürü kesmeyi planladı. O zamanki Papa fikrini değiştirip komisyonu iptal ettikten sonra, Michelangelo üzerinde çalışmaya devam etti.

 

Sanatçının Papa&#;nın iptalinden duyduğu hayal kırıklığı, köle figürünün kendi koşulları tarafından hüsrana uğramış gibi görünmesiyle, sanat tarihçisi Richard Fly&#;ın kölenin ölümle mücadelesinin, sanatçının parçanın kendisiyle mücadelesi.

Heykele, ölümün amansız gücüyle karşılaşan köle olarak bakılabilse de, İtalyan Rönesansı sırasında kölelik bağlamını yansıtabilecek, kutsal olmayan bir şeyi düşündüren bir çarpıtma, hayal kırıklığı ve güçsüzlük hissi de var.

Apollon ()

Apollon

Tarih
TürMermer heykel
Boyutlar (cm) cm
NeredeBargello Müzesi, Floransa
DeğerBilinmiyor

Apollo-David veya Apollino olarak da bilinen Apollo, Papa Clement VII tarafından Baccio Valori&#;nin sarayı için görevlendirildi. Heykel, çeşitli şekillerde Yunan ve Roma güneş tanrısı Apollo ve İncil&#;deki David ve Goliath hikayesinden David olarak tanımlanan çıplak bir adamı tasvir ediyor. Michelangelo, gölge ve bükülmeyi, figürün birden çok parçasının tek bir açıdan görülebilmesini sağlayacak şekilde, hem sağ bacak hem de sol kol bükülmüş, karşı kol ve bacak uzatılmış olarak kullanıyor.

Öznenin kimliğine ilişkin belirsizlik, parçanın tamamlanmamış yapısından kaynaklanmaktadır. Figürün Apollon&#;un yaptığı gibi sadaktan ok çekmek mi yoksa David&#;in yapacağı gibi bir sapan tutmak mı olduğu bilinmiyor.

 

Michelangelo&#;nun bu Rönesans heykeli David&#;i temsil etmeyi amaçlıyorsa, sanatçının kas sisteminde çok daha fazla tanımlanmış ve çok daha az bir direğe sahip olan ikonik David ( – ) heykeliyle karşılaştırıldığında ilginçtir. Yüzünde Apollo-David&#;den daha duygusal olarak perişan bir ifade vardı.

Figürün sağ ayağı, sanat tarihçilerinin, Michelangelo&#;nun bitirmiş ve David olmasını amaçlamış olsaydı, dev Goliath&#;ın başı olabileceğini öne sürdüğü bitmemiş bir bölüme yerleştirilmiştir.

Ancak heykelin Apollon&#;u temsil etmesi gerekiyorsa, ağır set gövde ilk ipucu olacaktır, ancak parçaya eklenirse okçunun yayının nerede olacağına dair hiçbir belirti yoktur. Bazı sanat tarihçileri, eğer heykelin güneş tanrısını tasvir etmesi gerekiyorsa, bunun Michelangelo&#;nun memleketi Caprese&#;yi fethedenlere yönelik küçümsemesini ifade etmesinin bir yolu olacağına inanıyor.

Çömelen Adam ( – )

Comelen Adam –

Tarih
TürMermer heykel
Boyutlar (cm)54 x 40,3
NeredeErmitaj Müzesi, Sankt Petersburg
DeğerBilinmiyor

Bu Michelangelo heykeli, çömelmiş ve kendi üzerine dönen, yaralı ayağına yönelen, belki de bir diken çeken çıplak bir çocuğu tasvir ediyor. Eser küçük ve bitmemiş, ancak yine de sanatçının imzası olan, iyi tanımlanmış fiziğine sahip, kambur duruşu, iç gücün içinde sıkıştırıldığını gösteriyor.

Çocuğun başı, ayağına odaklanırken, etrafında olup bitenleri görmezden gelirken aşağı bakıyor. Bu, parçada bir izolasyon ve üzüntü duygusu uyandırır.

 

Bu parçanın yorumlanması, sanat tarihçileri arasında bir tartışma ve tartışma konusu oldu, bazı bilim adamları esrarengiz parçanın doğmamış ruhu, kıvrılmış, neredeyse cenin pozisyonuyla temsil edebileceğini tartışıyor.

Hatta bazıları heykeli dehanın kişileşmesi, hatta kederin ya da yasın ıstırabı olarak yorumluyor.

Zafer Dehası ( – )

Zafer Dehasi –

Tarih
TürMermer heykel
Boyutlar (cm) x 74
NeredePalazzo Vecchio, Floransa
DeğerBilinmiyor

Bazen sadece Zafer olarak da bilinen Zafer Dehası, Papa II. Julius&#;un mezarı için üretilmiş bir başka Michelangelo eseriydi. Genellikle köle hareketini simgeleyen galip genç figürün güçlü ve akıcı duruşundan dolayı parçanın oraya yerleştirilmesi gerektiği varsayılır. Rakibine karşı galip gelen galip, birçok bilim insanının İtalya&#;nın soylu bir ailesi olan Della Rovere&#;nin amblemiyle bağlantılı olduğunu öne sürdüğü meşe yapraklarından bir defne ile taçlandırılmıştır.

Görkemli heykel, bir savaşın sonrasını temsil eden gücü ve gücü çağrıştırıyor ve izleyici, galip gelenin, tuzağa düşürülen ve zincire vurulan kaybeden üzerinde hakimiyet kurduğunu gözlemliyor.

Unutulmamalıdır ki, kazanan genç ve yakışıklı bir adam olarak tasvir edilirken, kaybeden yaşlı, zayıf ve kırık olarak tasvir edilmiştir. Bu kontrast aynı zamanda iki adamın bitişinde de mevcuttur; kazanan pürüzsüz görünmek için kaplanır, kaybeden ise bitmemiş gibi daha pürüzlüdür. Kolu uzanmış olan Victor&#;un pozu, mağlup rakibinin göğsüne bastırıyor. Ayağı da kaybedenin üzerine yerleştirilmiş, pozu gücü çağrıştırıyor ve bükülen vücudu sadece kaslı fiziğini vurguluyor. Galip gelenin duruşu, rakibini ayağa kalkmaya cesaret edememesi için uyarıyormuş gibi, kendinden emin ama aynı zamanda hakimiyetinde kibirli bir tavırla ortaya çıkan bir uyanıklık hissi yaratır.

Pek çok tarihçi bu parçanın bitmediğine inanırken, aynı zamanda Casa Buonarroti&#;de bulunan kanatlı bir ergenin çizimiyle de bağlantılı.

Rachel ( – )

Rachel –

Tarih
TürMermer heykel
Boyutlar (cm)
NeredeSan Pietro, Roma
DeğerBilinmiyor

İtalyan Rönesansı sırasında, hevesli birçok sanatçı zanaatlarında son derece yetenekliydi ve hayatı boyunca Michelangelo, becerilerine ve deneyimlerine bağlı olarak görevler vererek birçok asistan aldı. Rachel&#;ın Michelangelo heykeli ve onun arkadaşı Leah (), sanatçının yardımcılarının yardımıyla üzerinde çalıştığı parçalardan bazılarıydı.

Özellikle “Rachel” heykeltıraş tarafından sanatçı tarafından yapılmış ve daha sonraki aşamalarda diğer heykeltıraşlar tarafından temizlik ve cilalama için devralınmış, Michelangelo&#;nun yönettiği ve başka projelerde çalışmasına izin verilmiştir.

 

Heykelin konusu, Eski Ahit&#;ten Rachel&#;ın İncil&#;deki figürüdür. Bu Michelangelo heykeli Papa II. Julius&#;un mezarı için üretildi ve şimdi Musa&#;nın () yanında, Leah&#;ın yanında duruyor. Bu iki heykelin anlamı, sanat tarihçilerinin ikisini verimli bir yaşam sürmenin iki alternatif yönteminin simgesi olarak yorumlamasıyla birlikte çok fazla tartışma ve tartışma konusu oldu. Rachel inanç temelli bir yolu temsil ederken, Leah iş temelli bir yolu temsil eder.

Bu iki heykel ve konuları, iki farklı yaşam biçimini temsil ediyor, ancak doğrudan birbirine zıt değil.

Çarmıhtan İndiriliş ( – )

Carmihtan Indirilis –

Tarih
TürMermer heykel
Boyutlar (cm)
NeredeMuseo dell&#;Opera del Duomo, Floransa
DeğerBilinmiyor

İsa&#;nın çarmıha gerildikten sonra vücudunun çarmıhtan indirilmesini ifade eden ifade bu heykelin konusudur. Michelangelo&#;nun betimlediği sahnede dört figür var; İsa&#;nın bedeni, Meryem Ana, Nicodemus ve Mary Magdalene.

Sahne, Mesih&#;in vücudunun, Hıristiyan ve Katolik inancında biraz tartışmalı bir figür olduğu için, genellikle böyle yüksek öneme sahip bir parçaya dahil edilmeyeceği için dahil edilmesi özellikle dikkate değer olan Meryem Ana ve Mary Magdalene&#;in kollarına düştüğünü gösteriyor.

 

Arkalarında, genellikle ya Nicodemus ya da Arimathea&#;lı Joseph olduğu tartışılan kukuletalı bir figür var. Bu heykel, İsa&#;yı annesinin kollarında tasvir ettiğinden, genellikle pietà olarak anılır. Bir heykel olarak bu parça, anlam ve yorum katmanları içeren oldukça karmaşıktır.

Bu heykele Deposition, bir pietà, hatta Entombment&#;ın bir tasviri (Nicodemus ve Joseph&#;in varlığından dolayı) olarak atıfta bulunulabileceğinden, kompozisyonda çoklu yorumlar vurgulanmaktadır. Bir izleyici heykelin etrafında dolaşacak olsaydı, üç potansiyel anlatıyı da farklı perspektiflerden gözlemleyebilirdi. Bu parça, bu heykeli Roma&#;daki Santa Maria Maggiore&#;deki kendi mezarı için yaptı ve 72 yaşlarında üzerinde çalışmaya başladı ve birçok bilim adamı Nicodemus&#;un sanatçının kendisinden sonra modellendiğini kabul etti.

Üzerinde sekiz yıl çalıştıktan sonra hayal kırıklığıyla onu yok etmeye çalıştı. Sonunda Tiberius Calcagni tarafından bugünkü durumuna tamamlandı.

Sıkça Sorulan Sorular

Michelangelo Evli miydi?

Michelangelo hiç kimseyle evlenmedi ve genellikle bir keşişin iffetine sahip olarak tanımlandı. İlişkilerinin fiziksel olup olmadığını bilmemiz mümkün değil, ancak şair Vittoria Colonna ile ilişkisi olduğu söylendi. Bununla birlikte, aşk ve cinsellik tonlarında birçok şiir yazdı.

Michelangelo Nasıl Öldü?

Michelangelo, ölümüne kadar çalışmalarına devam etti. Sitelere gidemeyecek kadar hasta olduğu zamanlarda bile stüdyosunda çalışmaya devam etti. Kısa bir hastalıktan sonra &#;te vefat etti.

Michelangelo Nasıl Farkedildi?

Michelangelo, bir aşk tanrısı heykeli yarattığında henüz bir gençti. Patronu onu heykelin gerçekte olduğundan daha eski olduğunu iddia etmeye ikna etti ve onu antika olarak satmaya çalıştı. Sattıkları kişi sonunda dolandırıcılıklarını öğrenmiş olsa da, genç Michelangelo ile bir toplantı çağrısı yapacak kadar eserden etkilendiler.

Michelangelo&#;nun Sanat Tarzı Nedir?

Michelangelo, birçok zanaatta çok yönlü olan bir bilgeydi. En çok heykelleri ile tanınırdı. Bununla birlikte, birçok Michelangelo tablosu da oldukça saygı görmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası