istanbul 65 yaş üstü ücretsiz seyahat kartı nereden alınır / Istanbul 65 Yaş Kartı Nasıl Alınır?(EN iyi 5 ipucu) - Türk şehirleri

Istanbul 65 Yaş Üstü Ücretsiz Seyahat Kartı Nereden Alınır

istanbul 65 yaş üstü ücretsiz seyahat kartı nereden alınır

- Reklamlar -

İETT 65 YAŞ ÜSTÜ ÜCRETSİZ KART NASIL ALINIR

65 yaş ve üzeri kişilerin ücretsiz kullanabilecekleri seyahat kartı nasıl nerden alınır. İETT'nin yaşlılara tanıdığı ayrıcalıklardan biri olan 65 yaş üstü seyahat kartı ile kart sahipleri toplu taşıma araçlarından ücretsiz olarak yararlanmaktadırlar.

Halk arasında iett yaşlılık kartı olarak bilinen ve ücretsiz ulaşımı sağlayan iett 65 yaş üstü akbil seyahat kartlarını almanın 2 yolu vardır. Birinci yol bireysel başvuru ve ikinci yol ise online başvuru yani internetten 65 yaş üstü kart başvurusudur. İşte 65 yaş üstü kart alma hakkındaki bilgiler.

1 - BİREYSEL BAŞVURU 
65 Yaş üstü akbili ücretsiz seyahat kartını kendi almak isteyen ve bireysel başvuru yapmak isteyenler yanlarında aşağıdaki belgeleri getirerek kartlarını alabilirler.
- Nüfus Cüzdanı
- 1 Adet Vesikalık Fotoğraf
- İstanbulkart ücretini Başvuru Merkezi'ne geldiğinizde nakit olarak ya da kredi kartı ile ödeyebilirsiniz.
- Yukarıdaki belgeleri Başvuru Merkezleri'ne ilettiğiniz anda kartınızı teslim alabilirsiniz.
- 65 Yaş Kart için 1. dereceden akrabalar kart sahibi adına başvuru yapabilmektedir. Bu işlem için hem kart sahibinin hem yakınının nufüs cüzdanının getirilmesi gerekmektedir.

2 - ONLINE BAŞVURU 
- Başvuru Formunu Doldurma İETT sitesinde Online Başvuru Formu'nu tıklayarak kişisel bilgilerinizi ve fotoğrafınızı kaydedebilirsiniz.
- Kart Ücretini Yatırma Ödemenizi başvurunuzun son adımında kredi kartı ile yapabilirsiniz. EFT ve Havale ile yapılan ödemeler kabul edilmemektedir.
- Başvuru Takip Online Başvuru Formu'nu doldurduktan sonra, kartınız 2 iş günü sonunda adresinize PTT aracılığı ile gönderilmektedir. Başvuru Takip Sayfasına tıklayarak tarafınıza verilen referans numarası ile başvuru durumunuzu kontrol edebilir ve başvurunuzu güncelleyebilirsiniz.
** PTT görevlileri 65 Yaş Kartı teslimi esnasında kimlik aslınızı görmeden teslimat yapmamaktadır.
** PTT tarafından adresinizde bulunamadığınız takdirde haber kağıdı bırakılarak, 65 Yaş Kartınız bağlı bulunduğunuz PTT şubesinde bir hafta bekletilmektedir. 65 Yaş Kartınız PTT şubesinden teslim alınmaması halinde Karaköy İstanbulkart Başvuru Merkezimize iade edilmektedir.

65 Yaş Üstü Akbili Kar Ücreti Ne Kadar? 
65 yaş üstü yaşlılık ücretsiz ulaşım kartı almak isteyenler için kart ücreti 10 TL'dir. seafoodplus.info kayıp/çalıntı durumunda 20 TL, 2. ve 3. kez kayıp ve çalıntı gibi nedenlerle kart talebinde 30 TL, 4. kayıp/çalıntı durumunda ise 50 TL ücret alınmaktadır.

65 Yaşında Olup Akbili Olmayanlar Ücretsiz Yararlanabilecek mi? 
Gün, ay ve yıl olarak 65 yaşını doldurmuş yolcuların toplu taşıma araçlarını ücretsiz kullanmaları için kimliklerini göstermeleri bile yeterli olacaktır. 65 Yaş üstü ücretsiz kart ile kullanılacak olan ulaşım araçları şu şekildedir.

1. İETT Otobüsleri
2. TCDD Hatları
3. İstanbul Ulaşım Hatları
4. İstanbul Otobüs AŞ Hatları
5. Özel Halk Otobüsleri Hatları
6. Dentur Hatları
7. İstanbul Şehir Hatları
8. Turyol Hatları
9. Mavi Tur

65 yaş üstü akbili almak için gerekli olan belgeler ve nasıl alınır nereye başvuru yapılır gibi bilgiler yukarıda verilmiştir.
- Reklamlar -

65 Yaş Kartı Her İlde Geçerli mi? (Devlet Destekli Bedava Ulaşım)

65 yaş üstü vatandaşlarımıza bir ayrıcalık olan sunulan ulaşım kartları kullanımı devam ediyor. Kartların iptal olması ya ücretsiz ulaşımın kalkması gibi bir durum söz konusu olmamakla beraber, kullanımında bir saat kısıtı da bulunmuyor. Kart alımları, başvuru merkezinden gerçekleşiyor. 65 yaş üstü ulaşım kartları şehir içinde vatandaşların ücretsiz ulaşımına izin veriyor. Kartlar şehir içi ulaşım araçlarında kullanılıyor. Ücretsiz ulaşım ile ilgili merak ettiğiniz tüm detaylar içeriğimizde yer almaktadır.

65 Yaş Kartı Nerelerde Geçerli?

Bu konu Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları yönetmeliğinde yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. yılından beri 65 yaşını doldurmuş vatandaşlarımız şehir içi ulaşım araçlarından ücretsiz bir şekilde yararlanabilmektedir. Düzenlemeye göre karttan yararlanabilecek kişilerin Türk vatandaşı olması ve yaş şartını tamamlaması gerekiyor. Yönetmeliğin5. maddesinde göre bu kişiler başvuru yapmaları dahilinde kart sahibi olabilecek ve belediyelere bağlı olarak kurulmuş şirket, işletme ve müesseselere ait denizyolu, demiryolu ve şehir içindeki toplu taşıma araçlarını ücretsiz bir şekilde kullanabileceklerdir. Yine bu kişiler, şehirler arası denizyolu ve demiryolundan yüzde 50 indirimli olarak yararlanabilirler. Ayrıca şehir içindeki belediyelere bağlı bulunan kuruluşlar da 65 yaş arasındaki kişilerin ulaşımdan ücretsiz bir şekilde yararlanmalarını sağlayabilme hakkına sahiptir.

Ancak belirtmek gerekiyor ki bu kartlar her ilde geçerli değildir. Ücretsiz ulaşımdan yalnızca ikamet ettiğiniz il içerisinde taşıma araçlarını kullandığınız esnada yararlanabilirsiniz. Örneğin İzmir&#; de ikamet eden ve kart başvurusunda bulunan bir şahıs İzmir içerisinde bu kartı hiçbir bedel ödemeden alır ve kullanır. Ancak İstanbul&#; a gittiğinde bu kart bir anlam ifade etmeyecektir. Konu ile ilgili Milletvekilleri tarafından yapılmakta olan bir çalışma bulunmaktadır. Kartların tüm illerde kullanılması için çipli sistem oluşturulması, hatta bu çiplerin yeni kimlik kartlarına entegre edilmesi gerektiği söylenmektedir. Ancak henüz durum netlik kazanmış değil. 75 ve 80 yaş üstündeki yaşlılara kredi kartı veren bankaları incelediniz mi?

65 Yaş Kartı Nerelerde Geçerli?

Ücretsiz Ulaşım Kartı Nereden Alınır?

65 yaş kartları üzerinde kimlik numarası, isim soy isim, doğum tarihi ve yeri, seri numarası gibi kişisel bilgiler ve kart sahibinin fotoğrafı yer almaktadır. Kart ile ilgili tüm detayları belirleme ya da değiştirmeye Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yetkilidir. Elektronik ortamda bilgileri bulunan kişilerden ekstra bilgi talep edilmez. Kart başvuruları ise İl Müdürlükleri&#; ne yapılacaktır. Bu kartı aldığınız taktirde sizden herhangi bir ücret talep edilmeyecektir. Ayrıca kart başvurusu yaptığınız esnada belirttiğiniz adrese kartınız teslim edilecektir. Kartlarınızda yer alan seri numaraları ise elektronik ortama kaydedilecektir.

Bakanlığın yanı sıra bu kartları almak için belediyelere de müracaat edilebilmektedir.

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • 1 adet vesikalık fotoğraf başvuru için yeterli olmaktadır.

Kartınızın aktif hale getirilebilmesi için bir ücret ödemeniz gerekiyor. Bu ücreti havale yolu ile de verilecek olan IBAN numarasına gönderebilirsiniz. Örneğin İstanbul ilimizde kullanılan kartlardan şartları taşıyanlar ve bu evraklar ile başvuru yapanlardan 10 TL ücret talep edilmektedir. Bu ücret kayıp ve çalıntı durumlarında 20 TL olmaktadır. Ya da Ankarakart almak isterseniz toplamda 7 tane bulunan başvuru merkezlerinden randevu almak şartı ile kart başvurusunda bulunabilirsiniz.

65 Yaş Kartı Kullanım Saatleri

Ücretsiz ulaşım kartlarında herhangi bir kullanım saati bulunmamakta ve altmış beş yaş üstü vatandaşlarımız diledikleri saatte şehir içi ulaşım araçlarını rahatça kullanabilmektedir. Fakat diğer vatandaşlarımız arasında bu durumun bazı olumsuz sonuçları olmaktadır. Çünkü okul ya da iş saatlerinde belediye otobüslerinin, İETT&#; lerin ya da minibüslerin çok yoğun olmasından şikayetçi olan bir kitle vardır. Özellikle İzmir&#; de bu durum ile ilgili çok fazla şikayet bulunmaktadır. Bu sebeple kartların kullanımı için belirli bir saat aralığı konulması tavsiye edilmiştir. Fakat konu hala çözüme kavuşmuş değil.

65 yaş üstü vatandaşlarımız kartları gündüzleri &#; , akşamları ise &#;  saatleri arasında kullanabiliyor.

Ücretsiz Ulaşım Yasası

Yönetmelik  sayılı Resmi Gazete &#; de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Düzenleme, engellilere ve 65 yaş üstü kişilere verilecek olan kartları ifade etmektedir. Bu sebeple yönetmeliğe ücretsiz ulaşım yasası adı verilmektedir. Ancak yönetmelikte belediyeler, belediyelere bağlı bulunan işletmelerin 65 yaş arasındaki kişilere ücretsiz ya da indirimli olarak ulaşım imkanı sağladığından bahsedilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, yönetmelikte kesin bir indirim oranının bulunmamasıdır.

Ücretsiz Ulaşım Yasası

Ancak özel halk otobüsleri (İETT, EGO gibi) bu yaş sınırında olan kişilere ücretsiz ulaşım imkanı sağlamak zorundadır. Bu araçlara devlet tarafından ila TL arasında bir ücret ödenmektedir. Yani aslında ücretsiz olarak toplu taşıma kullanan kişilerin ücretleri devlet tarafından peşin ödenmiştir. Kart sahibi kişiler araçları kullanmasa da her ay düzenli olarak bedeller otobüs firmalarına ödenmektedir. Büyükşehirlerde bu tutar &#; TL arasında olurken, diğer belediyelerde TL civarındadır.

65 Yaş Kartı Başvuru Merkezleri

Kart başvuru merkezlerini sizler için araştırdık. Aşağıdaki linklere tıklayarak Başvuru merkezini ve başvuru yapabileceğiniz saatleri öğrenebilirsiniz.

  • İstanbulKart Başvuru Merkezleri
  • AnkaraKart İşlem Merkezleri
  • İzmirimKart Başvuru Merkezleri
  • Bursa (BurUlaş) Kart Başvuru 
  • Eskart Vizeleme İşlemleri
  • Antalya Kart Başvuru Merkezleri

Ücretsiz Ulaşım Kartı Nasıl Alınır?

Büyükşehirlerde kart başvurusu online olarak yapılabilmektedir. Ancak diğer şehirlerde şahsen başvuru gerekmektedir. Ücretler illere göre değişiklik arz etmektedir. Örneğin Eskişehir&#; de herhangi bir ücret talep edilmezken İstanbul&#; da bu ücret 10 TL&#; dir. Ücret talep eden bir şehirde yaşıyorsanız ödemeyi nakit, kredi kartı ya da havale yöntemlerini kullanarak yapabilirsiniz. Başvuru tarihinden sonra 2 iş günü içinde kart PTT&#; ye teslim edilecektir. Kart şubelerde 1 hafta beklemekte ve başvuru merkezlerinden alınabilmektedir. Ayrıca yeni düzenleme ile birlikte artık verilen ikamet adreslerine de gönderildiği görülmektedir. Kart başvuruları eş, çocuk, anne ya da baba tarafından da yapılabilmektedir.

Bahsettiğimiz evraklar ile birlikte başvuru merkezlerine gitmeniz dahilinde başvurunuz alınacak ve teslimatı gerçekleştirilecektir. Ücreti yatırmanız dahilinde de kartınız kullanıma hazır hale gelmektedir. Ayrıca belediyeler nasıl diğer kartlar için dolum noktaları belirliyorsa kart başvuruları için de belirli noktalar belirleyebilmektedir. Buraları öğrenerek de kart başvurusunda bulunabilirsiniz. Kartınızı şehir içi hatlarda, halk otobüslerinde, ulaşım hatları, otobüs firmaları, deniz yolu ve demir yolu ulaşımında kullanabilirsiniz.

Kart sahiplerinin vefat etmeleri durumunda yakınları bu kartları kullanamaz. Böyle bir durumla karşılaşıldığında kartın iptalinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu kartlar İl Müdürlükleri&#; ne teslim edilmelidir. Aldığınız kartın geçerli olmadığını iddia eden şoförlere, idari amirler tarafından 50 tam bilet değerinde ceza kesilmesi şeklinde bir idari para cezası da yürürlüktedir. Bu kartların gerçeğe aykırı olarak düzenlenmeleri durumunda da yine cezai işlem uygulanacaktır. Emeklilere aidatsız kredi kartı veren bankaları inceleyerek bu bankalardan herhangi bir ücret ödemeden kredi kartı alabilir ve güncel kampanyalardan yararlanabilirsiniz.

Devlet tarafından ulaşım hizmetinin belirli bir yaşa gelmiş vatandaşlarımıza ücretsiz olarak sağlanması adına yapılan düzenlemenin yaş dışında herhangi bir şartı bulunmaktadır. 65 yaşına gelmiş kişiler kimlik belgeleri ve en fazla 6 ay evvel çekilmiş vesikalık fotoğrafları ile birlikte belediye ve İl Müdürlükleri&#; ne başvurabilirler.

Bakanlık Bağlantıları

ÜCRETSİZ SEYAHAT VE ÜCRETSİZ SEYAHAT KAPSAMINDA YAPILACAK GELİR DESTEĞİ ÖDEMELERİNE DAİR BİLGİ NOTU

Ücretsiz Seyahat Uygulaması
sayılı Kanun’un 1 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları kapsamında Ücretsiz seyahat hakkından faydalanabilecek kişiler aşağıda sayılmıştır:
-Asgari %40 engelli olanlar,
-Ağır engelliler ile bir kişiyi geçmemek koşuluyla refakatçileri,
-Gaziler
-Şehit ve gazi yakınları,
yaşını doldurmuş Türk vatandaşları.

12 Temmuz tarihinde sayılı Kanunla sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda yapılan değişiklikle şehit yakınları, gazilere, gazi yakınlarına, başarılı sporculara, engel oranı %40 ve üzerinde olan engelli bireylere ve ağır engelli olan bireylerin birlikte yolculuk ettikleri en fazla bir refakatçisine demiryolları ve denizyollarının şehir içi ve şehirlerarası hatlarından, belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanma hakkı; 65 yaşın üstündeki vatandaşlara demiryolları ve denizyollarının şehir içi hatları ile yukarıda sayılan şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak, demiryolları ve denizyollarının şehirlerarası hatlarından ise % 50 indirimli olarak yararlanma hakkı getirilmiştir.

Ücretsiz seyahat hakkından yararlanmaya ilişkin usul ve esaslar ise Bakanlığımızca çıkarılan Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği ile belirlenmiş olup, ilgili Yönetmelik 4/3/ tarihli ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasında "Türk vatandaşı olan altmış beş yaş ve üzeri kişiler, demiryolları ve denizyollarının şehiriçi hatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanır.’’ denilmiş olup, aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde “5 inci madde kapsamındakiler için nüfus cüzdanı kullanılır.’’ ibaresi yer almaktadır.

Bu Yönetmelik gereği toplu taşıma araçlarından ücretsiz veya indirimli yararlanma amacıyla ilgili Yönetmelikte belirtilen belgelerin ibraz edilmesi halinde, ücretsiz veya indirimli seyahat hakkı herhangi bir gerekçeyle engellenemez.

İlgili hüküm doğrultusunda, ücretsiz seyahat hakkından yararlandırılmama yahut hakkın kullanımının zorlaştırılması durumlarında olayın geçtiği yerin en büyük mülki idare amirine olay tarihi, zamanı, araç plakası ve olay yeri ile ilgili ayrıntıları içerecek şekilde şikâyet edilmesi gerektiği bilgisi vatandaşlarımıza duyurulmaktadır.

Bahsedilen mevzuat hükümleri incelendiğinde Kanun ile anılan hükümlerde belirtilen engelli, yaşlı, gazi ve şehit yakını kişilerin ücretsiz seyahat hakkından yararlandırılmaları konusunda belediyelere ve araç sahiplerine zorunluluk getirmektedir. Açıktır ki sayılı Kanun belediyeler tarafından yetki verilmiş olan şehiriçi toplu taşıma araçlarını kapsamaktadır.

Aynı Kanunun 1 inci maddesinin yedinci fıkrasına göre “İlgili kurumlar, belediyeler ile belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketler, ücretsiz ve indirimli seyahat hakkının kullanılması ile ilgili olarak gerekli tedbirleri alırlar. Ücretsiz veya indirimli seyahat hakkının kullandırılmaması hâlinde bu haktan faydalandırılmayan her kişi için toplu taşıma aracının tarifesi üzerinden elli tam bilet bedeli tutarında idari para cezası mülki idare amiri tarafından uygulanır.” hükmünü amir olduğundan bu durumun belediyeler tarafından değerlendirilerek ücretsiz seyahat hakkının kullanılmasının sağlanmasına ilişkin tedbir alma yükümlülüğü bulunmaktadır. Gerekiyorsa belediyenin kendi toplu taşıma alt düzenlemelerinin kullanılarak yetki belgelerinin iptalinin dahi yapılması gerekmektedir.

Ücretsiz Seyahat Kapsamında Yapılacak Gelir Desteği Ödemeleri


sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun birinci maddesine 27/3/ tarihli ve sayılı Kanunla eklenen dokuzuncu fıkrasında; ücretsiz seyahat yükümlülüğü bulunan ve belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehiriçi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı ile özel deniz ulaşımı aracı için bunların işletmecilerine, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulan ödenekten ilgili belediyeler aracılığıyla her ay gelir desteği ödemesi yapılacağı belirtilmiştir.
Bu çerçevede, söz konusu gelir desteğinin ödenmesine ilişkin usul ve esasları düzenleyen Ücretsiz Seyahat Kapsamında Yapılacak Gelir Desteği Ödemesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik, 6/1/ tarihli ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış ve yürürlüğe girmiştir.
Gelir desteği miktarı;
-Şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir özel denizyolu ulaşımı aracı için aylık TL;
- Diğer ulaşım araçlarından; Ankara ve İstanbul büyükşehir belediyelerinde şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı için aylık TL, büyükşehir belediyesi olan diğer illerde şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı için aylık TL,
- Büyükşehir belediyesi olmayan illerde şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı için ise aylık TL .
İlgili Yönetmeliğe göre belediyelerden gönderilen bilgiler doğrultusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen icmal tabloları uyarınca hesaplanan ödeme miktarlarının İl Müdürlüklerimiz aracılığı ile belediyelerin açacakları hesaplara aktarılmaktadır. Ekim itibariyle Milyon TL gelir desteği hak sahiplerine ödenmiştir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir