gölgede kayısı nasıl kurutulur / Doğal Yöntemlerle Kayısı Nasıl Kurutulur?

Gölgede Kayısı Nasıl Kurutulur

gölgede kayısı nasıl kurutulur

  Kuruyan kayısı çekirdeği. Evde kuru kayısı üzerine kayısıların nasıl kurutulması - fotoğraf

Gelecek için kayısıların nasıl kurutulacağını öğrenin. Bu makalede, elektrikli kurutucu, mikrodalga fırın, fırın ve hava ızgarası kullanılarak nasıl kurutulacaklarına dair kesin talimatlar açıklanacaktır.

Kuru kayısılarda, reçel, reçel, aynı meyvelerden daha iyi komponentlerden daha faydalı bileşenler korunur. Gerçekten de, tatlı meyvelerin işlenmesi sırasında yüksek sıcaklıkların etkisi altında, vitaminlerin yaklaşık% 37'si ve minerallerin% 28'i kaybedilir.

Bu yüzden ev hanımları, soğuk mevsimde mümkün olduğunca çok sayıda lezzetli, aromatik, kuru kayısı tedarik etmeye çalışırlar. Ek olarak, kurutma bu kadar pahalı bir meyve toplama yöntemi değildir. Şimdi kurutma yöntemlerinin ne olduğunu ve kayısıların mümkün olduğunca uzun süre depolanabilmesi için bu işlem sırasını nasıl takip edeceğimizi detaylı olarak öğreniyoruz.

Evde kuru kayısılarda kış mevsiminde kayısı nasıl kurutulur?

Kuruyan kayısılar farklıdır. Sonuç olarak kayısı veya kuru kayısı alabilirsiniz. Uryuk, kural olarak, doğrudan ağaçların üzerinde, basit ve etkili bir yöntemle kurutulur. Daha doğrusu, kayısı meyveleri ağaçlardan toplanmaz, kendilerini kuruyana kadar bekler. Ancak bundan sonra mahsul hasat edilir.

Kuru kayısı - kurutulmuş "yapay". Kurutmadan önce, meyveler önce iki yarıya bölünür, çekirdeklendirilir ve sonra sadece kurutulur. Ayrıca, bu işlem için yabani kayısı çeşitlerinin kullanılmaması daha iyidir. Uygun çeşitler Etli etli büyük kayısılar olması iyidir.

Kayısı Faydalı kurutulmuş kayısı - nasıl kuru?

Kış için kuru kayısıların pişirilmesi:

  • Temiz, olgunlaşmamış, hafif olgunlaşmamış, sert meyveler alın
  • Onları iyice yıka. Yarıya bölünerek kayısı tohumlarını çıkarın.
  • Pişmiş, soyulmuş meyveleri bir kevgir içine katlayın, dakika boyunca buharda tutun. Bu kuru kayısıların gelecekte koyu renk tonu almaması için yapılır.
  • Kayısı sonra bir kevgir içinde hafifçe kurumalıdır
  • İşlenmiş meyve, bir tepsiye koyun ve iki ila üç saat boyunca soğuğa koyun
  • Sonra kuru kayısıları güneşte kurutun. Kurutma için çok zaman harcanmayacak - yaklaşık iki ila üç hafta

ÖNEMLİ: Kayısı çekirdeği seçtiğinizde, onları atmayın. Sonuçta, bu tohumlardan birçok yararlı maddenin bulunduğu çekirdekleri elde edebilirsiniz. Ayrıca, şekerleme endüstrisinde keklerin tozunu almak için kullanılırlar.

Kuru meyvelerde güneşte kayısı nasıl kurulanır?

Kurutulmuş meyveler doğru kurutulursa, uzun süre saklanır ve bütün kış vücudunuza faydalı vitaminler sağlar.

Kuru meyveler güneşte nasıl kurutulur?

  1. Şımarık, yumuşak meyvelerin toplam kütlesinden alın
  2. Sabırlı olun, kalan uygun meyvelerden tohumları çıkarın
  3. Yine, porsiyonları bir kevgir içine koyun ve kaynar suya sahip bir tencerenin üzerine tutun ya da limonlu bir su çözeltisine (birkaç litre su, sitrik asit kaymadan 2 çay kaşığı) birkaç saniye batırın
  4. Sonra onları bir kevgirde yirmi dakika bekletin, suyun akması için
  5. Dilimleri ızgaraya yerleştirin, kesin
  6. saat boyunca serin ve iyi havalandırılan bir alana koyun
  7. O zaman güneşe çıkar. Bütün gün kuru. Yağmur yağarsa odaya getirin
  8. Güneşte en az altı gün kuruması gerekir
  9. Zamanın geri kalanında kayısı serin ve havalandırılmış bir yerde kurutulur.
  10. Parmaklara yapışmayan ve tamamen kuru olan meyveler kurutulmuş olarak kabul edilir.

Fırında kayısı nasıl kurutulur?

Geniş bir fırınınız varsa kayısıyı kurutmak zor değildir.

Bunu yapmak için, ihtiyacınız olacak:

  • Yine meyveleri ayırın ve tohumlardan ayırın.
  • Kafeslere veya parşömen kağıdı ile kaplanmış yapraklara döşeyin
  • Fırını açın ve bu tabakaları oraya yerleştirin. Fırının içindeki sıcaklık derece olmalıdır
  • Bir süre için fırındaki sıcaklığı dereceye getirin
  • Meyveler periyodik olarak döndürülmeli, böylece kurutma düzgün bir şekilde gerçekleşir.
  • Bu modda yaklaşık kuruma süresi saattir
  • Kuru kayısının hazır olup olmadığını belirlemek için, üzerine meyve suyu çıkıntı yapmıyorsa ve parmaklara yapışmazsa, kayısılar kurutulmuş

ÖNEMLİ: Fırındaki sıcaklığın ayarlanan sıcaklığı aşmadığından emin olun, aksi takdirde kolayca kızarırlar.

Kayısılar hangi sıcaklıkta kuru?

Yukarıda belirtildiği gibi, ilk kurutmada yaklaşık 50 derece düşük bir sıcaklıkta gerçekleşir, böylece meyvenin tüm yüzeyi hemen pişirilmez. Ve sonra yavaş yavaş 65 dereceye getirdi. Bu durumda meyve kurutmak için en uygun mod bu durumda - kayısı.

Elektrikli kurutucuda kış mevsiminde kayısı nasıl kurutulur?

Meyveleri elektrikli kurutucuda kurutmak bir zevktir, meyveleri güneşte ileri ve geri götürmenize gerek yoktur ve üzerlerinde toz birikmez. Ayrıca, kendi evinizde değil, dairenizde yaşıyorsanız, ev kurutucusu vitamin, sağlıklı kuru kayısıların hazırlanmasında vazgeçilmezdir.

Bir kurutucuda kayısı nasıl kurutulur,:

  • Yıkanan meyveleri sıralayarak ve tohumlarını onlardan ayırarak başlayın.
  • Onları limonlu bir su çözeltisinde tutun, böylece daha sonra kararmazlar, ama kehribar olurlar.
  • Gazlı bez üzerinde kurumaya bırakın
  • örgüde Dağılın
  • Kurutma makinesine koy
  • İlk iki üç saat için - kurutma modunu 50 derece, ardından sekiz saat - 60 derece, sonra tekrar 50 - iki saat boyunca ayarlayın

ÖNEMLİ: Kuru kayısı, suya batırılmış, kabarma özelliğine sahipse, kalitesi iyi olur.

Aerogrill'de kayısı nasıl kurutulur?

Meyveler hava ızgaralarında kurumaya daha elverişlidir. Bunu yapmak için, üzerlerine eşit bir şekilde yerleştirilmeleri ve cihazı çalıştırmaları gerekir. Kayısılarda ortalama hız kullanmak daha iyidir, sıcaklık dereceden yüksek değildir, daha sonra kuruması 20 ila 30 dakika sürer.

ÖNEMLİ: Eğer aerogrildeki hava sıcaklığı derecenin üzerindeyse, kayısı kararır ve pratik özelliklerini kaybederler.

Mikrodalgada kayısı nasıl kurutulur?

Mikrodalgada meyve kurutma işlemi karmaşık değildir, ancak dikkat gerektirir. Gerçekten de, çok kısa bir süre içinde, kayısı yarımları basitçe yanmış krakerlere dönüşebilir. Mikrodalgalar meyveleri çok hızlı bir şekilde kurutur.

Kayısı için, gücü en fazla üç yüz watt'a ayarlamak daha iyidir ve zaman yaklaşık iki dakikadır. Ardından kuru kayısının hazır olup olmadığını kontrol edin. Eğer meyve hala kurumamışsa, zamanı otuz saniye daha arttırın ve kayısıyı tamamen pişene kadar yavaş yavaş arttırın.

Kayısı çekirdeği nasıl kurutulur?

Daha kesin olmak gerekirse, kayısı çekirdeğini değil, çekirdeği kurutmanız gerekir. Bunu yapmak için, onları dayanıklı bir kabuktan kurtarın. Düşük sıcaklıkta bir fırında kurutun veya bir tavada kızartın. Periyodik olarak kullanılabilirliği kontrol etme.

Kayısı çekirdeği yağ asitleri, protein, karbonhidratlar, çok fazla E vitamini içerir. Ancak, bir oturuşta 40'tan fazla nükleol yiyemezsiniz. Hidrokiyanik aside (amigdalin) sahiptirler. Farklı kayısı çeşitlerinde, bu zehirin farklı içeriklerine dikkat edin. Bu nedenle iştahınızı kontrol edin, fazla yemek yapmayın.

Artık kurutulmuş kayısıyı kendiniz çeşitli şekillerde nasıl yapacağınızı öğrendiniz. Daha da önemlisi: Kuru ve kuru kayısıları korumak için, bunları bez torbalara ve ardından kapaklı ahşap, cam bir kaba koymanız gerekir. Sadece onları bir iğne yapraklı ağaç kabına koymayın, aksi takdirde kuru kayısı aromayı emer ve çok lezzetli olmaz.

Video: özel bir kurutucuda kayısı kurutmak

Tüm vitaminler ve besin maddeleri doğal olarak kurutulmuş kayısılarda en iyi şekilde korunur. Önce kayısıların kendileri hazırlanır - yarıya çekilmeleri ve tohumların çıkarılması gerekir.

Herhangi bir metal tel rafta kurutmak en uygunudur. İlk önce bir çeşit bezle örtün ve kayısıları üstüne açık dilimlerle üstüne koyun. Şimdi onları gölgede bırakmanız gerekiyor, ama açık havada, dört saat kadar. Ve sadece bu hava koşullarından sonra, onu zaten güneş ışığına maruz bırakabilirsiniz. Akşamları, onu eve getirin ve sabahleyin - tekrar güneşe alın. Hava izin verirse, kayısı oldukça çabuk kurur, ancak birkaç hafta sürebilir. Aynı zamanda meyvenin kendisinin büyüklüğüne ve çeşitliliğine de bağlıdır.

Başka bir kurutma yöntemi yaygındır - tel çekme. Yani meyveler bir ip üzerine ya da ince dallara dizilir. Ve sonra açık havada ve güneş ışığı altında kurumaya bırakıldı.

Kayısılarınızı kurutmak için bir hafta harcamak istemiyorsanız veya kayısınızı kurumaya bırakabileceğiniz uygun bir yeriniz yoksa, özel bir kurutucu kullanın. Modern endüstri bu tip ev aletlerinden geniş bir seçenek sunar. Ek olarak, her yıl yeni ve gelişmiş modeller ortaya çıkmaktadır. İçlerindeki ısıtıcılar istenen sıcaklığı verir, fan açık havada havalandırma yapmayı sağlar. Ek olarak, kurutucular, maksimum sayıda meyveyi özel tepsilere yerleştirebilecek ve sonuç olarak bir kurutma için daha fazla kuru kayısı alabilecek şekilde tasarlanmıştır. Bu tür kurutucular kullanmak çok basittir ve meyveleri kurutmak çok zaman almaz.

Kayısıların kurutulması sırasında hatırlamanız gereken bazı özellikler vardır. Asıl mesele, tepsilerdeki kayısının yarısının birbirine değmemesidir. Aralarında bir mesafe bıraktığınızdan emin olun, bu birbirine yapışmalarına izin vermez. Kurutma sıcaklığı aşağıdaki gibi düzenlenir: ilk saat - ° C, daha sonra 60 ° C'ye yükselir ve son saat tekrar 45'e düşer. Genel olarak, işlem 12 saate kadar sürebilir, ancak daha az zaman alabilir - bu meyvenin boyutuna ve kurutucunun özelliklerine bağlıdır.

Kuru kayısıları basit bir mutfak fırınında kurutabilirsiniz, ancak daha sonra süreci sürekli izlemeniz gerekir. Bu yöntemi seçerseniz, fırında havalandırma sağlayan hava hareketi olmadığını göz önünde bulundurun. Bu nedenle, sıcaklık daha yüksek - 65 derece olmalıdır. Kayısılarda fazla nemin birikmediğinden emin olun - bunun için fırını kurutma işlemi sırasında birkaç kez açın. Sıcaklığı biraz azaltmak, işlemin tamamlanmasına daha yakın olabilir. Fazla kurutmamaya çalış, sürekli fırına bak ve meyvelerini kontrol et.

Birkaç numara daha var. Kuruduktan hemen önce, önceden bölünmüş kayısıları herhangi bir elek üzerine katlayın veya kevgirleri bir kaynar su kabının üzerine tutun. Uzun sürmez, yaklaşık on dakika. Meyveler arasında biraz sert olanlar varsa - kaynar suya bile düşürülebilir. Bu prosedür kuru kayısınızı güzel bir parlak turuncu renk verir.

Farklı yapılabilir. Bir litre sade su alın, içine 1 saat kaşık sitrik asit ekleyin ve kurutmak için hazırlanan kayısıları bu çözeltiye batırın. Bu küçük numara da kuru kayısıya güzel bir görünüm verecektir.


Kayısı en sıradışı meyvelerden biridir. Kayısılar lezzetlidir ve narin bir aromaya sahiptir. Kışın kayısı zevkini uzatmak için kışın koru, komposto şeklinde toplanırlar. Ancak bütün bu müstahzarlar şeker ilavesiyle ilgilidir ve bu insanlar için tamamen faydalı değildir. Kuru kayısılar çok daha değerlidir.

Kurutulmuş çekirdeksiz meyvelere kuru kayısı denir. Pazarlarda, sık sık turuncu görünümlü kayısıları çekici bir görünümle görebilirsiniz. Evde böyle çekici bir kayısı türü elde edilemez.

Önemli olan kuru kayısı altında kayısı kuruturken, ürünün kararmasını önlemek için kükürt dioksit ile muamele edilmesidir. Bebek maması için kuru kayısı yememelisiniz. Kuru kayısıların iyice yıkanması ne olursa olsun, kimya hala içinde kalacaktır. Kuru meyvelerde kimyasal kullanılmadan, evde mümkündür. Kayısıların kuruması için sadece olgunlaşmış meyvelerin zarar görmeden seçilmesi gerekir, solucanlar değil. İyi yıkanmış meyveler yarıya bölünür ve tohumlar onlardan çıkarılır.

Ardından, kayısıların kararmaması için, 10 dakika boyunca sitrik asit çözeltisine daldırılır. Çözeltiyi hazırlamak için, litre suya sekiz çay kaşığı sitrik asit alın. Sitrik asit yerine limon suyu kullanmak daha iyidir. Meyveler bir tel raf üzerine dökülür ve kurumasına izin verilir. Dahası, meyveler kafeslere yerleştirilir, soyulurlar, ancak meyveler birbirine değmez.

Meyveleri sıcak güneşte kurutun. Dört gün boyunca kururlar. Daha sonra kurutulmuş meyveler daha yoğun bir tabaka ile elek üzerine serilir ve kurutma gölgede, havalandırılan bir yerde gerçekleştirilir. Uygun kuruma ile kayısı turuncu olacaktır.

Dört kilogram olgun kayısı meyvesinden yaklaşık bir kilogram kuru kayısı elde edilir.

Kuru kayısı, hastalıktan sonra zayıflamış insanların beslenmesi için iyi bir vitamin ve güçlendirici bir üründür. Ana kalp kasının normal çalışması için çok faydalıdır. Kuru kayısı yoğurt eklenir, komposto, daha önce küçük parçalar halinde doğranmış. Kuru kayısı meyveli çorba yapımında kullanılır.

1. Tohumları çıkarmadan kuru kayısıları kurulayabilirsiniz. Bu tür meyvelerin sıcak güneşte kuruma süresi yaklaşık bir haftadır. Bundan sonra, gölgede havalandırılan bir yerde duruma getirilirler.

2. Meyveleri fırında kurutmak. Tohumları tohumlardan arındırın ve bir sitrik asit çözeltisine daldırın. Meyveler kuruduğunda, fırında, dereceye ısıtılmış bir fırın tepsisine yerleştirilirler.

Kayısı içeren tava, açık bir fırında kurutma sırasında periyodik olarak çalkalanır. Bir süre sonra, sıcaklık 80 dereceye düşürülmelidir. Kayısıyı bu şekilde kurutmak sadece birkaç saat sürer. Meyvelerin yanmaması için kurutma sıcaklığının yüksek olmaması gerekir.

Yarıya ve kuruya kayısı, kuru kayısı denir. Kaldırılmış bir tohumla kurutulmuş kayısıya kaisa denir. Kayısı kuruyan kayısılar yaygındır. Kemiği kurulayın. Kuru kayısı, olgun bir halde dallardan çıkarılır. Düşük sıcaklıklarda, kurutma işlemi sadece başlangıçta ve işlem sonunda gerçekleştirilir.

Kurutmanın başlangıcında ve sonunda, kayısının meyveliğine bağlı olarak sıcaklık ° C'ye ayarlanır ve kurutma işleminin ortasında - ° C'ye getirilir. Sıcaklığı sadece fırında ayarlayabilirsiniz. Sıcaklık bir termometre ile ayarlanır.

Sıcak güneşte kurutmak için kayısılar ilk önce gölgede dört saat boyunca havalandırılan bir yerde tutulur ve daha sonra güneşte kalırlar. Fırında kururken kayısı, kağıt kaplı bir fırın tepsisine yerleştirilir ve hafifçe ısıtılmış bir fırında periyodik olarak karıştırılır.

Kurutmanın sonunda, fırın gevşek bir şekilde kaplanır ve kayısı, nemi iyice almak için periyodik olarak döndürülür. Kuru kayısı elastik hale geldiğinde sonlanır ve sıkıldığında meyve suyu üretmez.

Meyveyi kuruttuktan sonra nem her zaman homojen değildir, ancak bir süre sonra kuru bir yerde saklanırsa dağılır. Meyvelerdeki nemi yeniden dağıtmak için birkaç saat ara verin. Bu işlem 65 ° C'yi geçmeyen bir sıcaklıkta yapılır.

Kuru kayısılar yararlı mı?

Orta Asya sakinleri Kuragu’yu Allah’tan bir armağan olarak görürler. Ve haklı olarak, böyle bir ismi fayda için hak ediyor. Kayısılarda bol miktarda karoten ve çeşitli vitaminler bulunur, bunlar demir, magnezyum, pektin, lif bakımından zengindir, ancak en önemlisi çok fazla magnezyum ve potasyum içerirler. Kuru meyvelerde, kuru kayısının, eser elementlerin tedarikçisi olarak kullanımı, taze meyvelerden çok daha fazladır.

Kuru kayısılar kalbin koruyucusudur. Potasyum, kalp kasını güçlendirir.

Düşük glisemik indeksi olan yiyecekler gastrointestinal kanalda daha uzun süre kalır, yavaş yavaş parçalanır ve kan şekerinde keskin bir sıçrama yapmaz. Düşük glisemik indeksi olan yiyecekler geniş bir doluluk hissi sağlar.

Bu nedenle kilo vermek isteyenler düşük glisemik indeksi olan yiyecekleri seçmelidir. Kuru kayısılarda "A" vitamini bulunması cildin, tırnakların ve saçın sağlıklı olmasını sağlar. Aynı zamanda görme engelli ve genel restorasyon olarak faydalıdır.

Kuru kayısılarda çok miktarda magnezyum bulunduğundan, anemi ile hemoglobinin arttırılması için vazgeçilmez bir yardımcıdır. Kuru kayısı, hipertansif hastalar için yararlıdır, kan damarlarının tıkanmasını önler. Kuru kayısı, doğal bir yağ yakıcıdır.

Kuru kayısı ne seçilir?

Kuru kayısı almak için mat, sarımsı-turuncu renk seçiyoruz Kuru kayısı meyveleri çok parlak satın alınmamalıdır. Elastik olmalı, biraz sert. Parmaklarınızla kolayca bulaşan ve şarap kokan çok yumuşak kuru kayısılar alınmamalıdır.

Kurutulmuş meyvelerin evsel ve endüstriyel yöntemlerle ayırt edilmesi. İlk geçiş, gölgede veya güneşte kurutma işlemi, daha sonra ikincisi - özel bir odada. Ancak en kötüsü, kimyasalların endüstriyel işlemede yaygın olarak kullanılmasıdır.

Kuru kayısı sunumunu yapmak için kükürt dioksit kullanılarak kurutulur. Bu durumda kuru kayısı böcekler için yenmez ve uzun süre çürümez ve küflenmez. Sülfürik anhidrit ile muamele edildiğinde, ciltte sülfürik asit belirir.

Kayısıların kurumuşken kararmasına izin vermez. Bu işlemden sonra, sülfürik anhidrit içeren kurga, parlak turuncu renktedir ve hafif üzümleri kuruturken, kuru üzüm kehribar sarı olur.

Bu meyve işleme türü ürünü böceklerden korur, fakat insan sağlığına zararlıdır.

Sülfürik anhidrit suda yüksek ölçüde çözünür ve sülfürik asit oluşturur. Sülfürik asidin, gastrointestinal sistemin mukozaları üzerinde yıkıcı bir etkisi vardır.

Kısacası, Sklifosovsky! Bu tür meyvelerden haşlanmış meyve tavsiye edilmez ve de yiyin. Sülfür dioksit alerjilere ve sinir bozulmalarına neden olabilir. Bu genellikle olur.

Üzüm ve kuru erik kuruduğunda, kostik soda kullanılır. Bu gerekli bir önlemdir. Erik kabuğu o kadar yoğundur ki, budala kuruyamaz. Bunu yapmak için, önce kabuğun bir çatlak ağına dönüşmesini sağlamak gerekir. Bunu yapmak için meyveler soda ile kaynar suya batırılır, çıkarılır ve gölgede kurutulur. Kuru erik ve üzüm suyunun bir kısmı çatlaklardan akar.

Kostik soda en yaygın alkalidir. Alüminyum ve çinko gibi metalleri kolayca tahrip eder.

Bazı Orta Asya sakinleri, portakal kuru kayısının çirkinliğin zirvesi olduğuna inanıyor. Kuru kayısıların kükürt ile dezenfekte edilmelerine ek olarak, gıda renkleriyle de boyanır. Evde kurutma ile, meyve kaçınılmaz olarak kararır.

Beyaz kuru üzüm, gıda boyasıyla işlenir. Kuruduktan sonra hafif üzümler kırmızımsı kahverengi olur.

Bir sunum yapmak için kuru erik, kuru kayısı ve kuru üzüm yağıyla parlatılır.

Evde kayısı nasıl kurulanır - çeşitli şekillerin yanı sıra kuru kayısıların nasıl kurutulacağına dair ipuçları.

Ev yapımı kuru kayısılar sadece çok lezzetli değil, aynı zamanda sağlıklı. Pişirme sırasında, kuru kayısı, kükürt dioksit ile muamele görür, bildiğiniz gibi, kimyasalların kullanımı herhangi bir ürünü faydalı kılmaz. Kendi kendine kuruyan kayısılar temiz ve sağlıklı bir ürün elde etmenizi sağlar. Kayısılar evde çeşitli şekillerde kurutulabilir.

İlk aşama: hazırlık işlemleri (tüm kayısı kurutma yöntemleri için aynıdır).

1) Sadece olgun meyveler, solucan delikleri ve dış etkenler (çürükler) olmadan kayısıların kurutulması için uygundur. Ayıkladıktan sonra meyveleri iyice yıkayın, ardından tohumları bir kesikle veya yarıya keserek çıkarın.

2) Kuru kayısıların pişirme sırasında kararmasını önlemek için, meyveleri 10 dakika boyunca sitrik asit çözeltisine batırın. Çözeltiyi hazırlamak için, bir litre su ile sekiz çay kaşığı sitrik asit karıştırmamız gerekir. Ayrıca, taze limon suyu çözeltinin hazırlanması için çok uygundur.

3) Kayısıları sitrik asit içerisine batırdıktan sonra, meyveler alınmalı ve suyun boşalması sağlanmalıdır.

1) Açık güneşin bulunduğu sokakta (ülkede, kişisel bahçede, balkonda). Doğal olarak, bu yöntem yaz aylarında sıcak güneşli havalarda geçerlidir.
  Öncelikle metal veya ahşap kafesler hazırlıyoruz. Önce yıkanmalı, sonra iyice kurutulmalıdır. Daha sonra, meyveleri kesilerek düzenleyin. Bir tel rafa kayısı koyarken birbirlerine dokunmadıklarından emin olun. Tüm kayısıların ortaya konmasından sonra, ızgarayı açık güneşe koyun ve dört gün boyunca açık ışınların altında kurutun. Sonra meyveleri gölgede kurutur veya elektrikli bir kurutucu kullanırız. Geceleri kuru kayısının nemden (çiğ ve yağmur) korunan yerlerde temizlendiğini hatırlamakta fayda vardır. Toplamda, kayısıların temiz havada kurutulması gün olabilir.

Eğer kuru kayısıları gölgede bitirmeyi planlıyorsanız, meyveleri mümkün olduğunca sıkı döşemeniz gerekir. Ek olarak, sokakta kurumak için iyi havalandırılan bir yer seçmeniz gerekir. Kurutmanın sonunda hazır kuru kayısı turuncu olur. Kuru kayısıyı tatmaya çalışın - çok kuru olmalıdır. Ayrıca kurutma sırasında kayısı kütlesinin önemli ölçüde azaldığını da bilmelisiniz. Referans olarak, bir kilogram kuru kayısı, dört kilogram taze kayısıdan elde edilir.

2) Kuru kayısıları fırında pişirin. Çoğu ev hanımının fırında kayısı kurutmayı önermediğini, ancak yağmurun dışarıda yağdığını ve sebzeler için elektrikli kurutucunun bulunmadığını belirtmek gerekir. Bu durumda, tek bir çıkış yolu vardır - geleneksel bir fırında kurutulmuş kayısıların pişirilmesi.
  Bu şekilde kayısı kurutma teknolojisini daha ayrıntılı olarak ele alalım.
Hazırlanan meyveler (ayrıştırılmış, yıkanmış, çekirdeksiz, sitrik aside batırılmış ve nemden kurutulmuş) bir tel rafa veya bir fırın tepsisine yerleştirilir ve fırına konur. Kuru kayısıların fırında kurutulması düşük sıcaklıkta saat, maksimum 65 derecedir. Kayısıların kurutulması sırasında fırının havalandırma için periyodik olarak açıldığından emin olun, bu kuru kayısıların hazırlanma sürecini hızlandıracaktır. Yarı hazır olma anından itibaren, meyvelerin durumunu kurutmamak için durumunu izlemeniz gerekir.

Bir başka önemli noktayı daha da vurgulamanın gerekli olduğunu düşünüyorum - kuru kayısının hazır olup olmadığı nasıl belirlenir? Kuru kayısının hazır olduğundan% emin olmak için üç göstergeyi değerlendirmeniz gerekir:

1) Kuru kayısıları sıcak suya batırın. Kuru kayısı sıcak suda iyice şişerse, bu durum hazır olduğunu ve kalitesini gösterir.

2) Dokunmak için. Kuru kayısı meyvelerinde, orijinal nem içeriğinin sadece yüzde 10'u kalır. Bu tür kuru kayısı dokunuşta kuru, ama aynı zamanda elastik. Fazla kurumuş olandan biraz daha ağır.

3) Koku ile. Vurulduğunda, kurutulmuş kuru kayısıların kuru, sert bir koku yaymaması gerekir. Bu belirti fazla kurutulmuş meyvelerin özelliğidir.

4) Renge göre. Bitmiş meyveler orta portakal veya mat kahverengi renkte elde edilir, çok doygun renk kalitenin bir göstergesi değildir.

Sonunda, evde pişirilmiş kuru kayısının kayısıların her zaman eşit bir şekilde kurutulmadığına dikkat edilmelidir. Kurutmayı eşitlemek için, meyveleri bir karton kutuya veya tahta bir kaba koyup birkaç gün üste koymanız gerekir. Bu, kuru kayısıdaki nemi eşitlemeye yardımcı olacaktır.

Kuru kayısıların depolanması hakkında birkaç kelime. Kuru kayısıların kuru ve serin koşullarda yoğun çantalarda, kutularda veya tahta kavanozlarda saklanması önerilir. Kaliteli kuru kayısının raf ömrü iki yıldır.

Başarılı boşluklar!

Kuru kayısılar sağlıklı kurutulmuş meyvelerdir. Anemi, kardiyovasküler hastalıklar veya gastrointestinal sistem lezyonları ile alınması önerilir. Kuru kayısı günlük tüketilmelidir. Bununla birlikte, ucuz değildir ve herkes böyle bir satın alma işlemini karşılayamaz. Bu nedenle, birçok ev kadını evde kuru kayısıların nasıl yapıldığını merak ediyor.

Kuru kayısı nedir? kader

Kuru kayısı - vitamin ve mineral deposu (A1, B1, B2, C, PP, potasyum, magnezyum, demir, fosfor, sodyum vb.). Bu meyve kayısılardan yapılır. Sadece kayısı ve kaisa ile karıştırmayın. Tohumlu veya tohumsuz bütün kayısılardan yapılırlar. Bunlar ayrıca yararlı kurutulmuş meyvelerdir. Ve yine de, kuru kayısıların olduğunu söyleyebiliriz.

Çekirdeksiz meyvelerden yapılır. Ancak, bu ürünün üretildiği çeşidi bilmeniz gerekir. Örneğin, küçük meyvelerle yabani kayısı uygun değildir.

Doktorlar günde yaklaşık 5 adet kuru kayısı yemeyi öneriyorlar. Düzenli olarak kuru meyva yerseniz, kendinizi kalp krizinden veya felçten koruyabilirsiniz. Kuru kayısı diyet için kullanılır, aynı zamanda kozmetikte de kullanılır - hem yüz hem de saç için maskeler yapar.

Kuru meyvelerde vitaminlerden daha fazla mineral vardır. Vücudu iyi durumda tutan tüketimdir. Kurutulmuş kayısıları saf halde sevmiyorsanız, o zaman tatlıya ekleyebilirsiniz. Çanaklara piquancy ve eşsiz bir tat katıyorlar.

Kuru kayısı tercih ediyoruz

Kurutulmuş meyvelerin hazırlanması için, doğru meyveyi seçmek önemlidir. Eğer alırsan vahşi başarısız olur. Acı ve tatsız ve belki de ekşi olacak. Bu nedenle, büyük çeşitler almak gerekir. Kırmızı yanaklı bir kayısı olabilir. Bir meyvenin ağırlığı gramdır. Kemik hamuru çok iyi yapışmaz, hiçbir problem yaşamadan ayırır. - pembe taraflarla sarı. Bu nedenle, kuru kayısı sadece lezzetli değil, aynı zamanda güzel de ortaya çıkacaktır.

Melitopol kayısının ağırlığı 40 gr'dır. Rengi parlak turuncu renktedir. Bu meyveler aynı zamanda kuru kayısıların kurutulması için de uygundur. Meyveler sulu ve tatlı olduğundan kurutulmuş meyveler lezzetli hale gelir. Kuru kayısının rengi turuncuya döner.

Kuru meyve üretimi için hala çeşitler uygundur: Polesye büyük meyveli kayısı, Kuibyshev jubilee, ananas vb. Bütün bu türlerden kuru kayısı yapabilirsiniz. Lezzetli, sulu ve güzel olacak. Renkler sarıdan turuncuya olabilir. Sonra, evde kuru kayısı yapmayı öğreneceksiniz.

reçete

Kural olarak, kurutulmuş meyveler pahalıdır, bu nedenle her alıcı bunları satın alma şansına sahip değildir. Ayrıca, bağımsız pişirme, kaliteli bir ürün garantisi verir. Kuru meyvelerde vücuda zararlı kimyasallar bulunmadığından emin olabilirsiniz. Kuru kayısıların ne olduğunu öğrendikten sonra yemek tarifi çok kolaydır.

İhtiyacınız olacak:

  • Taze, olgun kayısı - 2,5 kg.
  • Şeker - 1 kg.
  • Sitrik asit

Kayısı iyice durulayın, iki yarıya bölün ve tohumları dikkatlice çıkarın. Rengin solmaması veya yanmaması için meyveyi 5 dakika kaynar tatlı suya batırın. Kuru kayısı çorbası istiyorsanız, kaynamış suya sitrik asit ekleyin, ancak bu gerekli değildir.

5 dakika sonra, meyvelerin yarısını sudan çıkarın ve fazla nem ve sıvıdan arındırmak için bir kağıt havlu üzerine yerleştirin.

Bundan sonra, yemek yapabilir. Kayısıların nasıl kurutulacağını üç şekilde öğreneceksiniz:

1. Bu yöntem bize büyükannelerden geldi. Temiz bir bez üzerine kavurucu bir güneşin altına kayısı koyun. Bu kuruma yaklaşık iki hafta sürer. Ancak, her akşam bunları temizlemek gerekir, çünkü gece nem ve sabah çiğ kayısıların kurumasına izin vermez. Sadece ıslanırlar.

Sokakta kuruysa meyvelerin yoğun gazlı bezle örtülmesi gerekir. Bu nedenle daha uzun süre kururlar.

2. Kayısı da fırında kurutulabilir. Sıcaklık yaklaşık derece olmalı ve meyveler saat bekletilmelidir. Fırında, yiyecekler genellikle fazla kızartılır, bu nedenle yemek yapmayı takip etmeniz gerekir.

3. Bir kurutucu en iyi yoldur. Cihaz sadece bunun için tasarlandı. Elektrikli kurutucudaki kayısılar diğer yönlerden daha iyi pişirir. Kural olarak, 2 saat boyunca meyveleri 50 derece dilde bırakırlar. Cihaza henüz yaklaşmayın. Kalan 8 saat 45˚ olarak ayarlandı.

Yani kuru kayısı yapılır - tarifi oldukça basittir. Kurutulmuş meyveler herhangi bir hostes yapabilir. 2,5 kg, yaklaşık yarım kilo kaldı.

Kuru kayısı rengini nasıl korursunuz?

Ev yapımı kuru meyveler, mağazalardan alınanlardan daha koyu renklidir. Güzel ve parlak bir renk nasıl korunur? İki yöntem var:

1. Kayısı yarısını 5 dakika kaynar suya koyun. Meyveler rengi düzeltir ve kaynar su ürünü dezenfekte eder. Belki de mikroplar tamamen kaybolmaz, ancak çoğalmayı bırakır.

Bunlar kanıtlanmış iki yöntemdir. Sitrik asit ve kaynar su, meyvenin rengini uzun süre korur. Ama abartmamaya çalış.

İstekliyi belirliyoruz

Artık evde kuru kayısı yapmayı biliyorsunuz. Ancak, hazır olduğunu doğru olarak belirlemelisiniz. Ne de olsa, yarı yarıya bitmişse, hızla kötüleşecektir. Kuru kayısının hazır olup olmadığını öğrenmek için üç yöntemden birini kullanmanız gerekir:

1. aşağı bastırıyor. Elinizde bir kuru kayısı sıkın,% 10'dan fazla sıvı olmamalıdır. Meyveler kuru, dokunuşlu elastik. Sert bir yüzeye hafifçe vurduğunuzda donuk bir ses çıkarır.

2. Sıcak suya indirin. Kuru kayısı şişer. Bu kaliteli bir işaretidir. dakika suya daldırın.

3. Renk, kalitenin kesin bir göstergesidir. Kayısı kurumadan önce kaynar suya veya sitrik aside batırılmışsa, neredeyse doğal bir renk korunur.

Parlak turuncu meyveler, sarı olanlar gibi hafifçe koyulaşır. Rengi korumaya teşebbüs edilmedi - kuru kayısılar koyu renkli olacaktır. Çok değişmediyse, meyve bozulmaması için kurutulmalıdır.

Kuru kayısı depolaması

Birçok insan kışın kuru kayısı yemeyi sever. Bazıları çeşitli yemeklerde kullanır, bazıları da yemek hazırlar, bazıları da yemek hazırlar. Bununla birlikte, sadece evde kuru kayısı yapmayı bilmek değil, aynı zamanda uygun şekilde nasıl saklanacağını bilmek de önemlidir.

Plastik torbalar kurutulmuş meyvelerin ilk düşmanıdır, bu nedenle ürünleri bunlarda tutamazsınız. Sadece orada bozulup tazelenirler, çiçek açmaya başlarlar. Bir kutu veya tahtadan yapılmış küçük bir kutu en iyisidir. Bez çantalar eski zamanlardan beri gıda saklamada kullanılıyor. Ayrıca kurutulmuş meyveleri cam kavanozda tutabilir, kapakta sadece küçük delikler açabilirsiniz.

Evde kayısı nasıl kurutulur? Doğal yöntemlerle evde kayısı kurutmanın püf noktaları

Evde kayısı nasıl kurutulur? Doğal yöntemlerle evde kayısı kurutmanın püf noktaları

Ülkemizde birçok şehirde yetiştirilen kayısı hem yaş hem de kurutulmuş şekilde tüketilen en sağlıklı meyveler arasında yer alıyor. Yaz meyvesi olan ve diyetlerde ara öğün olarak çok tavsiye edilen kayısıyı evde doğal yöntemlerle kolayca kurutabilirsiniz. İşte evde uygulayabileceğiniz kayısı kurutma yöntemleri

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Kayısı ülkemizde bazı yörelerde gün kurusu olarak adlandırılır. Potasyum ve A vitamini açısından oldukça zengin olan kayısı her gün sabah aç karna tüketildiğinde vücutta oluşan hazımsızlığı çok çabuk giderir. Cilde yararları saymakla bitmeyen kayısı aynı zamanda kemiklerin güçlendirdiği için bazı çocuklarda oluşan raşitizm tedavisinde kullanılmaktadır. Yıllardan beri bilinen en eski yöntemlerden biri kayısıyı güneşte kurutma yöntemidir. Güneşin altında suyu gidene kadar bekletip kuruttuktan sonra kayısılar çok az koyu renk oluyor. Kayısıları kurutmanın birkaç yolu bulunuyor. İşte bunlardan bazıları:

Kiraz nasıl kurutulur? Kirazı güneşte kurutma yöntemleri! Kiraz kurusu nasıl yapılırİLİŞKİLİ HABERKiraz nasıl kurutulur? Kirazı güneşte kurutma yöntemleri! Kiraz kurusu nasıl yapılır

EVDE EN KOLAY KAYISI KURUTMA YÖNTEMLERİ

kayısı nasıl kurutulur

kayısı nasıl kurutulur

Kayısıları güneşte kurutma yöntemi:

  • Kayısıların çok sert ya da çok yumuşak olmaması gerekir. Ayrıca aralarında çürük varsa çürükleri ayırıp geri kalan kayısıları güzelce yıkayın.
  • Yıkadığınız kayısıları kurulayın Bir tepsinin içine bez koyup bütün yıkadığınız kayısıları üzerine dizin.
  • Güzelce dizdiğiniz kayısıları 4 gün güneş olan bir yerde koyun. Daha sonra kayısıların üzerine elinizle bastırın eğer az suyu akar durumdaysa kayısıların içinde bulunan çekirdekleri biraz bastırarak çıkarın.
  • Çekirdeklerini çıkardığınız kayısıları rengi dönüp kuruyana kadar yaklaşık 5- 10 gün bekletin.

güneşte kayısı nasıl kurutulur

güneşte kayısı nasıl kurutulur

Kayısıları fırında kurutma yöntemi:

  • Yıkayıp kuruttuğunuz kayısıları ortadan ikiye ayırın. Ayırdığınız kayısıları bir fırın tepsisine dizin.
  • Önceden 70 derecede ısıtılmış fırının koyun ve arada kontrol edip çevirin. Yaklaşık 4- 5 saat boyunca fırında tutun.
  • Kayısılar suyunu fırınınızın verdiği ısıya göre yavaş yavaş kaybedecektir.
  • Hazırladığınız kayısıları soğuma işlemi olduktan sonra buzdolabı poşetlerine koyup hava almaması için ağzını sıkıca bağlayın.

fırında kayısı nasıl kurutulur

fırında kayısı nasıl kurutulur

Kayısıları ipte kurutma yöntemi:

  • Çekirdeklerini ayıklayıp güzelce yıkadığınız kayısıları ortalarından iğne iplik yardımıyla açarak ipe dizin.
  • Güneş alan bir yerde kayısılar kuruyana kadar bekletin.


ipte kayısı kurutma yöntemi

ipte kayısı kurutma yöntemi

Kayısı Nasıl Kurutulur?

Kayısı, hem yaş hem de kurutulmuş hali ile sevilerek tüketilen sağlıklı besinlerden biridir. Yazın gelişinin habercilerinden biri olan kayısı kurutulup saklandığında tüm yıl afiyetle tüketilebilir. Peki evde kayısı nasıl kurutulur? Tamamen doğal yollarla evde kayısı kurutmanın iki yöntemi bulunmaktadır: güneşte kurutma yöntemi ve fırında kurutma yöntemi.

Güneşte kayısı kurutma yöntemi kayısının suyunun güneşin altında buharlaşmasına ve sonuçta kayısın kurumasına dayanan oldukça basit bir yöntemdir. Çürük olmayan, çok yumuşak veya sert olmayan kayısıları seçin, iyice yıkayıp kurulayın. Ardından doğrudan güneş ışığı alan bir alana temiz bir bez serin. Kayısıları çekirdekli ve bütün bir halde bu bezin üzerine dizin ve gün boyunca bekletin. Bu süre sonunda kayısıların üzerine elinizle bastırın. Çok hafif suyu çıkar duruma geldiği anda, elinizle sap kısmına bastırarak çekirdeğinin dışarıya çıkmasını sağlayın. Eğer çok yumuşacık bir haldeyken çekirdeğini çıkarmaya çalışırsanız içerisindeki etli kısmı da dışarıya çıkacaktır ve kayısılarınız olması gereken şekilde kurumayacaktır. Kuru kayısıları gün ışığında, rengi ve sertliği dilediğiniz duruma gelene kadar bekletin. Bu süre güneşin şiddetine bağlı olarak gün arasında değişim gösterebilir.

Fırında kayısı kurutma yöntemine gelince, seçtiğiniz olgun kayısıları iyice yıkayın ve kurutun. Ardından kayısıları ortadan ikiye kesin ve çekirdeklerini çıkarın. Fırın tepsisinin üzerine yağlı kağıt koyun ve kayısıları etli kısımları yukarıya bakacak şekilde tepsiye dizin. 70 derecede önceden ısıtılmış fırına tepsiyi yerleştirin ve bu ısıda kayısıları ara ara çevirerek ortalama saat boyunca kurutun. Fırınınızın performansına göre bu süre biraz daha uzayabilir. Kayısılar yavaş yavaş suyunu kaybedip kuruyacaktır.  

Peki kuru kayısı nasıl saklanır? Evde kuruttuğunuz kayısıları buzlukta veya dondurucuda saklayabilirsiniz. Kuru kayısıları buzdolabı poşetlerine koyun ve poşetleri hava almayacak bir şekilde kapatın. Bu şekilde buzlukta 1 yıl boyunca muhafaza edebilirsiniz. Kuru kayısıları cam kavanozlara koyup kavanoz kapaklarını sıkıca kapatarak kuru, serin ve karanlık bir ortamda ay boyunca da saklayabilirsiniz.

Kayısı gibi sevdiğiniz birçok diğer meyveyi de evde kurutarak her mevsim tüketebilirsiniz. Fırında meyve kurutmanın detayları da blog yazımızda!

 

Kayısı kuruturken nelere dikkat edilmeli?

İçindekiler:

  1. Kayısı kuruturken nelere dikkat edilmeli?
  2. Yumuşak kayısı nasıl kurutulur?
  3. Kayısı gül kurusu nasıl yapılır?
  4. Kayısı kurusu nasıl korunur?
  5. Kayısı Çiri nasıl yapılır?
  6. Kayısı neden Kükürtlenir?
  7. Kayısı güneşte nasil kurutulur?
  8. Kayısı nasıl yumuşatılır?
  9. Taze kayısı nasıl saklanır?
  10. Malatya gün kurusu kayısı nasıl yapılır?
  11. Gölgede kayısı nasıl kurutulur?
  12. Kurutulmuş gıdalar nasıl saklanır?
  13. Kayısı kurutmadan önce yıkanır mı?
  14. Islimli kayısı ne demek?
  15. Kükürtlü kuru kayısı zararlı mı?
  16. Güneşte erik nasıl kurutulur?
  17. Kayısı nasıl kurutulur ve saklanır?
  18. Taze kayısı marmelatı nasıl yapılır?
  19. Kayısı dolapta olgunlaşır mı?

Kayısı kuruturken nelere dikkat edilmeli?

Kurutma yöntemi için çok sert ve çok yumuşak olmayan kayısılarıtercih edin. Güneş gören bir yere temiz bez serin. Kayısılarıçekirdeklerini çıkartmadan bezin üzerine dizin ve gün bekletin. günün sonunda kayısılara elinizle hafifçe bastırın.

Yumuşak kayısı nasıl kurutulur?

Çürük olmayan, çok yumuşak veya sert olmayan kayısılarıseçin, iyice yıkayıp kurulayın. Ardından doğrudan güneş ışığı alan bir alana temiz bir bez serin. Kayısılarıçekirdekli ve bütün bir halde bu bezin üzerine dizin ve gün boyunca bekletin.

Kayısı gül kurusu nasıl yapılır?

Gün kurusuyönteminde öncelikle kayısılar temizlenerek güneşin altında iki üç gün bekletilir. Ardından da içlerindeki çekirdekleri çıkartılır ve tekrar güneş altına serilir. Kayısılar güneşin altında kurumaya bırakılarak kurutma işlemi tamamlanır.

Kayısı kurusu nasıl korunur?

Kuru kayısı nasılsaklanmalıdır? Kuru kayısınınsaklanması diğer tüm kurutulmuş meyvelerde olduğu gibi kuru, serin ve karanlık bir yerde olmalıdır. Buzdolabı bunun için idealdir. Ağzı kapalı hava almayan bir kapta kuru kayısılar güvenle muhafaza edilebilir.

Kayısı Çiri nasıl yapılır?

Kuru kayısılar ayıklanarak bir gün önceden ıslatılır. Eritilen tereyağında kayısıbiraz çevrilir. Suyu ve şekeri eklenerek suyunu çekene kadar kaynatılır. Arzuya göre sıcak veya soğuk olarak servis yapılır.

Kayısı neden Kükürtlenir?

Kayısılarda kuruma sırasındaki renk kararmalarını önlemek için kükürtleme işlemi yapılmaktadır. Ancak, kayısımeyvelerindeki yüksek kükürt miktarı ihracatımızı engellemektedir Bu nedenle kükürtlemede süre ve miktar büyük önem taşımaktadır.

Kayısı güneşte nasil kurutulur?

Çürük olmayan, çok yumuşak ya da çok sert olmayan kayısılarınızı alın. Güzelce yıkayıp kurulayın. Ardından doğrudan güneşalan bir yere temiz bir bez serin ve kayısılarınızı çekirdekli ve bütün bir halde bezin üzerine dizin. Ardından gün bu şekilde bekletin.

Kayısı nasıl yumuşatılır?

Kurutulan kayısılar sert olup yemesi güç olacağından, yemeden önce 5 dk suda bekletip suyunu süzün, ardından saat biraz kendi haline bırakın, kayısılar yumuşayıp yenilecek kıvama gelecektir.

Taze kayısı nasıl saklanır?

Kayısı buzdolabında nasıl saklanır?
  1. Kayısılar olgunlaşana kadar oda ısısında bekletin.
  2. Koroplast Kilitli Poşetin ağzını kapatıp, buzdolabına yerleştirin.
  3. Kayısıları kesip, çekirdeklerini çıkarın ve Koroplast Pişirme Kağıdı serili bir tepsiye yerleştirin.
  4. Donana kadar derin dondurucuda bekletin.
Daha fazla öğe

Malatya gün kurusu kayısı nasıl yapılır?

Çürük olmayan, çok yumuşak ya da çok sert olmayan kayısılarınızı alın. Güzelce yıkayıp kurulayın. Ardından doğrudan güneş alan bir yere temiz bir bez serin ve kayısılarınızı çekirdekli ve bütün bir halde bezin üzerine dizin. Ardından günbu şekilde bekletin.

Gölgede kayısı nasıl kurutulur?

Çürük olmayan, çok yumuşak ya da çok sert olmayan kayısılarınızı alın. Güzelce yıkayıp kurulayın. Ardından doğrudan güneş alan bir yere temiz bir bez serin ve kayısılarınızı çekirdekli ve bütün bir halde bezin üzerine dizin. Ardından gün bu şekilde bekletin.

Kurutulmuş gıdalar nasıl saklanır?

"Kurutulmuşsebzeler nasıl saklanır?" diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Bu noktada özenle kuruttuğunuz sebzeleri; ipe dizili şekilde buzdolabının derin dondurucu bölümünde, konserve yapılarak ya da ufalanıp kavanozlara doldurularak güvenle saklanabilir.

Kayısı kurutmadan önce yıkanır mı?

Çürük olmayan, çok yumuşak ya da çok sert olmayan kayısılarınızı alın. Güzelce yıkayıp kurulayın. Ardından doğrudan güneş alan bir yere temiz bir bez serin ve kayısılarınızı çekirdekli ve bütün bir halde bezin üzerine dizin. Ardından gün bu şekilde bekletin.

Islimli kayısı ne demek?

İslimkurusu ise sarı kayısıkurusudur. İslimkurusu kükürtlenerek kurutulur.

Kükürtlü kuru kayısı zararlı mı?

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, deney hayvanları üzerinde yaptığı araştırmayla, kükürtdioksit yakılarak elde edilen kuru kayısınınsağlığa zararlıolmadığını belirledi.

Güneşte erik nasıl kurutulur?

GÜNEŞTEKURUTMA Yıkadığınız erikleri bir süzgece koyun. Daha sonra erikleri bıçak yardımıyla ortadan ikiye bölün ve bir tepsinin içine kabuk kısımları altta gelecek şekilde tek tek yerleştirin. Birbirine değmeyecek şekilde tepsiye dizdikten sonra güneşin en fazla olduğu günlerde en az gün güneştebırakın.

Kayısı nasıl kurutulur ve saklanır?

Çürük olmayan, çok yumuşak ya da çok sert olmayan kayısılarınızı alın. Güzelce yıkayıp kurulayın. Ardından doğrudan güneş alan bir yere temiz bir bez serin ve kayısılarınızı çekirdekli ve bütün bir halde bezin üzerine dizin. Ardından gün bu şekilde bekletin.

Taze kayısı marmelatı nasıl yapılır?

Kayısılarıiyice yıkayın ve ortadan ikiye bölerek çekirdeklerini çıkarın. Çekirdeklerini çıkardığınız kayısılarıminik minik doğrayın. Derin bir tencerenin içerisine doğranmış kayısılarıkoyun, üzerine şeker, karanfil ve çubuk tarçını ilave edin. Kısık ateşte birkaç dakika karıştırın.

Kayısı dolapta olgunlaşır mı?

Az nem sevenler ise, elma, kayısı, incir, kivi, kavun, şeftali, muz gibi çabuk çürüyebilen yiyecekler. Elma, domates, armut, avokado, kavun, şeftali, erik, kayısıgibi meyveler dışarıda, mutfak tezgahında olgunlaşır, lezzetlenirler. Biber, üzüm, portakal, limon, çilek gibi meyveler ise mutlaka buzdolabında saklanmalı.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir