eczaneler nasıl para kazanır / ekşi duyuru - Eczacilarin paraya para dememesi. Neden?

Eczaneler Nasıl Para Kazanır

eczaneler nasıl para kazanır

Eczane Mali Rehberi

SGK İLE İLGİLİ MALİ TANIMLAR


ECZANE HİZMET BEDELİ NEDİR?


SGK ile Türk Eczacıları Birliği arasında tarihinde ilki imzalanarak yürürlüğe giren protokol ile eczacıya her reçete başına hizmet bedeli ödenir. Bu bedel her ay SGK’ya düzenlenen faturalara eczane hizmet bedeli olarak dahil edilmektedir. Bu hizmet bedelleri kademeli olarak satış hasılatlarına göre her sözleşme döneminde yeniden belirlenmektedir.


SATI&#; HASILATI

H&#;ZMET BEDEL&#;

TL'den TL'ye kadar satış hasılatı olan eczacıya

3,31 TL (üç TL,otuzbirkr.)

TL'den TL'ye kadar satış hasılatı olan eczacıya

2,21 TL (ikiTL,yirmibirkr.)

TL'den TL'ye kadar satış hasılatı olan eczacıya

94 Kuruş (doksandörtkr.)

TL'den TL'ye kadar satış hasılatı olan eczacıya

80 Kuruş (seksenkr.)

TL'den TL'ye kadar satış hasılatı olan eczacıya

58 Kuruş (ellisekizkr.)

TL'nin üzerinde satış hasılatı olan eczacıya

55 Kuruş (ellibeşkr.)


SGK tarafından eczanelere her ay ödenen bu bedel hizmet satışı olarak muhasebeleştirilir ve yıllık satış hasılatına dahildir.


MUAYENE KATILIM PAYI VE REÇETE KATILIM PAYI NEDİR?


Kapsama dâhil kişilerin sağlık kurum ve kuruluşlarındaki ayakta tedavilerine ilişkin hekim ve diş hekimi muayenelerinden muayene katılım payı alınmaktadır. Birinci basamak sağlık kuruluşları ile aile hekimliği muayenelerinde katılım payı alınmaz.

Hak sahibi kişiye reçete yazılması durumunda; 3 kutuya kadar (üç kutu dahil) temin edilen ilaçlar için 3 TL, 3 kutuya ilave temin edilen her bir kutu ilaç için 1 TL katılım payı alınır. Enjektabl formlar ile serum, beslenme ürünleri ve majistraller için kutu sayısına bakılmaksızın her bir kalem 1 kutu olarak değerlendirilir. Sağlık raporu ile belgelendirilmek koşuluyla kurumun resmi internet sitesinde yayımlanan “Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar Listesi”nde yer alan hastalıklarda, listede belirtilen ilaçlar için bu maddede belirtilen katılım payları uygulanmaz ve kutu/kalem hesabında dikkate alınmaz.

Hastanın muayene ve reçete katılım payının eczanede tahsil edilmesi esnasında fişin yeni nesil yazarkasalarda tanımlı matrahsız alanından hasta T.C. Kimlik Numarası girildikten sonra %0 KDV’li olarak kesilmesi gerekmektedir. Bu şekilde işlem yapılarak nakit veya kredi kartı ile tahsil edilen muayene ve reçete katılım payları satış hasılatına dahil olmamaktadır.


İLAÇ KATILIM PAYI NEDİR?


SGK tarafından ayakta tedavide sağlanan ilaçlar için ilaç bedelinin; kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için yüzde 10’u, diğer kişiler için yüzde 20’si oranında katılım payı alınır.

İlaç katılım payı kurumdan gelir ve aylık alan kişilerin maaşlarından kesildikten sonra eczacıların hesabına SGK tarafından aktarılmaktadır. Diğer kişiler için %20 oranında alınan katılım payı ise hastadan peşin olarak eczanede alınmaktadır.

SGK tarafından hesabımıza yatırılan emekli veya gelir aylığı alan kişilerin katılım payları için de hastalara nakit olarak katılım payı fişi kesilmelidir. İlaç katılım payı için alınan bedeller gelir olarak işlenir ve eczanenin yıllık satış hasılatına dahil edilir.

Miadı Geçen İlaçlar, Vergi Karşısındaki Durumu Ve Muhasebe Kayıtları

Soru 1: İLAYS Nedir?

İLAYS (İlaç Atık Yönetim Sistemi) TEB 1. Bölge İstanbul Eczacı Odası'nın tarih ve sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği" sonrasında Odamız yönetimlerinin uzun takip, görüşme ve müzakereler sonrası Sağlık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile yaptığı görüşme ve anlatımlar sonucu kuruldu.

Maliyeti yüksek ve zor bir süreci gerektiren "miadı geçen ilaçların bertaraf edilmesi "farmasötik atık bertaraf belgelerinin" eczanelere iletilmesini sağlayan sistemin kurulması Odamızın önderliğinde toplumsal ve sosyal sorumluluğumuzun gereği ile daha kolay uygulanabilir hale geldi. Böylece "farmasötik atık bertaraf belgeleri" ile miadı geçmiş ilaçların çevre ve halk sağlığı açısından imhası ile muhasebe kayıtlarına intikali kolay uygulanabilir hale geldi.

Soru 2: Miadı geçen ilaçların vergi kanunları karşısındaki durumu

Vergi usul kanunu açısından

sayılı VUK 'un "Emsal Bedeli ve Emsal Ücreti" başlıklı maddesinde; " Emsal bedeli, gerçek bedeli olmayan veya bilinmeyen veyahut doğru olarak tespit edilemeyen bir malın, değerleme gününde satılması halinde emsaline nazaran haiz olacağı değerdir.

Üçüncü sıra: (Takdir esası) Yukarıda yazılı esaslara göre belli edilemeyen emsal bedelleri ilgililerin müracaatı üzerine takdir komisyonunca takdir yolu ile belli edilir. Takdirler, maliyet bedeli ve piyasa kıymetleri araştırılmak ve kullanılmış eşya için ayrıca yıpranma dereceleri nazara alınmak suretiyle yapılır. Takdir edilen bedellere mükelleflerin vergi mahkemesinde dava açma hakkı mahfuzdur. Ancak, dava açılması verginin tahakkuk ve tahsilini durdurmaz.

Emsal bedelinin mükellef tarafından bizzat hesaplandığı hallerde, bu hesaplara ait kayıt ve cetveller ispat edici kağıtlar olarak muhafaza edilir.

Yukarıdaki esaslarla mukayyet olmaksızın kaza mercilerinin re'sen biçtikleri değerler ile zirai kazanç ölçülerini tespit eden kararnamelerde yer alan unsurlar emsal bedeli yerine geçer."

Gelir ve kurumlar vergisi açısından

sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun "Safı Kurum Kazancı" başlıklı 6 ncı maddesinde; kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safı kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, safı kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.

19 3 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinde ise ticari kazancın tespitinde indirilebilecek giderler sayılmış olup anılan maddenin (3) numaralı bendinde de işle ilgili olmak şartıyla mukavelenameye veya ilama veya kanun emrine istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatların gider olarak indirilmesinin kabul edileceği belirtilmiştir.

Katma Deger Vergisi Kanunu yönünden

Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 29 uncu maddesinde mükelleflerin vergiye tabi işlemler dolayısıyla hesaplanan KDV den, bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça faaliyetlerine ilişkin olarak kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen KDV nin indirim konusu yapılabileceği hükme bağlanmıştır. " KDV Kanunu'nun (30/c) maddesinde; deprem, sel felaketi ve Maliye Bakanlığının yangın sebebiyle mücbir sebep ilan ettiği yerlerdeki yangın sonucu zayi olanlar hariç olmak Üzere, zayi olan mallara ait KDV'nin indirim konusu yapılamayacağı hükme bağlanmıştır.

Bu hüküm uyarınca, kullanım süresi geçen veya bir başka biçimde kullanılamayacak hale gelen ve imha edilen mallar, zayi olan mal mahiyetinde olduğundan mükelleflerce bu malların iktisabı dolayısıyla yüklenilen KDV nin indirim konusu yapılması da mümkün bulunmamaktadır. Bu çerçevede, zayi olan mallara ait yüklenilen ve daha önce indirim konusu yapılan KDV'nin, imha tarihini kapsayan vergilendirme dönemine ait 1 funduszeue.info KDV beyannamesinin "İlave Edilecek KDV" satırına dahil edilmek suretiyle indirim hesaplarından çıkarılması gerekmektedir." açıklamasına yer verilmiştir.

Soru 3: Miadı geçen ilaçların muhasebe kayıtları

Komisyon kararı sonucu farnasötik atık bertaraf belgelerinin mükellefe verilmesi sonucunda ise aşağıdaki kayıt yapılacaktır.

İsmail Hakkı GÜNEŞ / İst. Eczacı Odası Mali Danışmanı
Öğr.Gör. / Yeminli Mali Müşavir

Ticari Kazancın Tespitinde İndirilecek Giderler

Gelir Vergisi Kanunu’nun 40’ıncı maddesine göre, gayri safi hasılattan indirilebilecek giderler aşağıda sıralanmaktadır.

  1. Ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler,
  2. Çalışanların yemek giderleri, tedavi ve ilaç giderleri, sigorta primleri ve emekli aidatı ve demirbaş olarak verilen giyim eşyası,
  3. İşle ilgili olmak şartıyla, ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar,
  4. İşle ilgili seyahat ve ikamet giderleri,
  5. Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtların giderleri, (Kıst uygulamasına tabidir),
  6. İşletme ile ilgili olmak şartıyla; bina, arazi, gider, istihlak, damga, belediye vergileri, harçlar ve kaydiyeler gibi ayni vergi, resim ve harçlar,
  7. Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre ayrılan amortismanlar,
  8. Sendikalara ödenen aidatlar,
  9. Fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara Maliye Bakanlığı’nca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde bağışlanan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin maliyet bedeli,
  10. Bağ-Kur primleri de sosyal güvenlik mevzuatı uyarınca ödenmiş olması şartıyla beyan edilen ticari kazançla sınırlı olmak üzere indirim konusu yapılabilecektir.

Yıllık Beyannameye Dahil Edilen Kazanç Ve İratlardan Yapılacak İndirimler

Ticari kazançtan indirim konusu yapılabilecek hususlar şunlardır

  1. Şahıs sigorta primleri,
  2. Eğitim ve sağlık harcamaları,
  3. Bağış ve yardımlar,
  4. Türkiye Kızılay Derneği’ne ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti’ne makbuz karşılığı yapılan nakdi bağış ve yardımlar,
  5. Diğer kanunlara göre tamamı indirim konusu yapılabilecek bağış ve yardımlar,
  6. Cumhurbaşkanlığınca başlatılan yardım kampanyalarına yapılan ayni ve nakdi bağışlar.

İndirim konusu yapılacak tutarın hesaplamasında gayrisafi hasılattan giderler düşüldükten, geçmiş yıl zararları ve indirimler düşülmeden önceki safi irat esas alınacaktır.

Şahıs Sigorta Primleri

Bireysel emeklilik dışında kalan şahıs sigortaları için ödenen primlerin beyan edilen gelirin % 15’ine kadar olan kısmı matrahın tespitinde indirim konusu yapılabilecektir.

İndirim konusu yapılacak tutarın hesaplamasında beyan edilen gelir olarak, yıllık gelir vergisi beyannamesinde yer alan indirimler ve geçmiş yıl zararları düşülmeden önceki tutar esas alınacaktır. Bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları hiçbir şekilde indirim konusu yapılmayacaktır.

Yıllık beyannamede matrahın tespitinde dikkate alınacak sigorta primleri;

  • Mükellefin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait birikim priminin alındığı hayat sigortalarına ödenen primlerin %50’si ile,
  • Mükellefin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına Ölüm, kaza, hastalık, sağlık, engellilik, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta primlerinin %’ünden oluşmaktadır.

İndirim konusu yapılacak primlerin toplamı, beyan edilen gelirin %15’ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşamayacaktır. ( yılı gelirlerine ilişkin olarak kullanılacak olan asgari ücretin yıllık brüt tutarı TL’dir).

Burada indirim konusu yapılacak sigorta primlerinin yıl / ay ve kullanım esasına göre poliçenin başladığı ay ve yıl sonu üzerinden hesaplama yapılması ve poliçenin ödeme belgelerinin de istendiğinde poliçe ile birlikte ibraz edileceği unutulmamalıdır. Örnek Ekim 'de başlayan poliçe için = poliçe primi / 12 x 3 ay (Ekim - Kasım - Aralık) prim tutarı indirimin hesabında dikkate alınacaktır. Faydalanılmayan 9 ay, bir sonraki yıl ticari kazançtan indirim konusu yapılacaktır.

Eğitim ve Sağlık Harcamaları

Aşağıda belirtilen şekilde yapılan eğitim ve sağlık harcamaları beyan edilen gelirin % 10’unu aşmaması şartıyla yıllık beyanname ile bildirilecek gelirlerden indirilir:

  • Eğitim ve sağlık harcamaları Türkiye’de yapılmalıdır.
  • Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik edilmelidir.
  • Söz konusu harcamalar mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ilişkin olmalıdır.

“Küçük çocuk” tabiri, mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafından bakılan (nafaka verilenler, evlat edinilenler ile ana veya babasını kaybetmiş torunlardan mükellefle birlikte oturanlar dâhil) 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış çocukları ifade etmektedir.

Burada dikkat edilmesi gereken iki önemli nokta vardır. Belgelendirme mutlak surette fatura ile olmalıdır. Belge vergiden istisna kurum ve kuruluşlardan alınmamalıdır. Örneğin vakıf üniversiteleri vergiden istisna olduğundan bu kurumlardan alınacak gerek eğitim ve gerekse sağlık harcamaları indirim konusu yapılamaz.

Bağış ve Yardımlar

a) Bağış ve Yardımlar

Gelir vergisi mükellefleri, genel ve özel bütçeli kamu idareleri, il özel idareleri, belediyeler, köyler ile kamu yararına çalışan dernekler ve Bakanlar Kurulu’nca vergi muafiyeti tanınan vakıflara yıllık toplamı beyan edilecek gelirin % 5’ini aşmamak üzere, makbuz karşılığında yaptıkları bağış ve yardımları yıllık eyanname ile bildirilecek gelirlerinden indirim konusu yapabilirler.

b) Sınırsız İndirilecekler

  • Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere bağışlanan okul, sağlık tesisi ve yatak kapasitesinden az olmamak üzere öğrenci yurdu (Kalkınmada Öncelikli Yörelerde 50 yatak kapasiteli) ile çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi, bakım ve rehabilitasyon merkezi ile mülki idare amirlerinin izni ve denetimine tabi olarak yaptırılacak ibadethaneler ve Diyanet İşleri Başkanlığı denetiminde yaygın din eğitimi verilen tesislerin ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’na ait gençlik merkezleri ile gençlik ve izcilik kamplarının inşası dolayısıyla yapılan harcamalar veya bu tesislerin inşası için bu kuruluşlara yapılan her türlü bağış ve yardımlar ile mevcut tesislerin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yapılan her türlü nakdi ve ayni bağış ve yardımların tamamı beyan edilen gelirden indirilebilecektir.
  • Fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara Maliye Bakanlığı’nca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde bağışlanan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin maliyet bedellerinin tamamı beyan edilecek gelirden indirilebilecektir.
  • Genel ve özel bütçeli kamu idareleri, il özel idareleri, belediyeler, köyler, kamu yararına çalışan dernekler, Bakanlar Kurulu’nca vergi muafiyeti tanınan vakıflar ve bilimsel araştırma faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan ya da Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca desteklenen veya desteklenmesi uygun görülen harcamalar ile bu amaçla yapılan her türlü bağış ve yardımların tamamı beyan edilen gelirden indirim konusu yapılabilecektir.

İsmail Hakkı GÜNEŞ / İst. Eczacı Odası Mali Danışmanı
Öğr.Gör. / Yeminli Mali Müşavir

Eczacılık Faaliyetinde Gelir Hesaplarının Muhasebeleştirilmesi

Eczacılık faaliyetlerinden elde ettiğimiz gelir ile, eczacılık faaliyeti dışında elde ettiğimiz (Örnek: Özel mülkümüzün kira geliri vb.) gelirlerin birbirinden farklı hesap kodlarında işlenmesi gerekmektedir. Aksi taktirde Kamu Kurum İskontosu için SGK’ya bildirilen yıllık satış hasılatı tutarı hatalı olacaktır. Bu durum yapılan iskonto tutarında artışa sebep olabilir.

YURT İÇİ SATIŞLAR HESABI

Yurt içindeki şahıs ve şirketlere satılan mal ve hizmetler karşılığında alınan ya da tahakkuk ettirilen toplam değerlerin izlendiği hesaptır.

İlaç, tıbbı malzeme, ıtriyat, dermokozmetik ürünlerin satışı bu hesapta takip edilir. Satış yapıldığında hasılat tutarı bu hesaba alacak olarak kaydedilir. Dönem sonunda bu hesap borç kaydedilerek kapatılır ve Dönem Karı veya Dönem Zararı hesabına aktarılır.

YURT DIŞI SATIŞLAR HESABI

DİĞER GELİRLER HESABI

İşletmenin korunması, ihracatı teşvik ya da hükümet politikasına uyma zorunluluğu karşısında oluşan işletmenin faaliyet hasılatındaki düşüklüğü veya faaliyet zararını gidermek için, sermaye katkısı niteliğinde olmayan, mali yardımlar, devletin bazı malları vergi, resim, harç ve benzeri yükümlülüklerden istisna etmesi yoluyla yaptığı yardımlar ve satış tarihindeki vade farkları, ihracatla ilgili fiyat istikrar destekleme primi vb. hasılat kalemleri bu hesapta izlenir.

Dönem içindeki faaliyetlerden doğan sübvansiyon, vergi iadesi, vade farkları, her türlü kamu sübvansiyon ve teşvikleri (SGK Prim Teşviki – Hibe vb.) saptanarak ilgili hesaba borç, bu hesaba ise alacak kaydedilir.

DİĞER OLAĞAN GELİR VE KARLAR HESABI

Diğer faaliyetlerden olağan gelir ve kârlar hesap grubundaki hesapların kapsamına girmeyen İşletmenin gelirleri bu hesapta takip edilir.

İşletmenin esas faaliyeti dışında fakat olağan sayılan faaliyetlerle ilgili olarak ortaya çıkan gelir ve kârların izlendiği hesaptır.

Satış hasılatı dışında esas faaliyeti(ilaç,emtia,funduszeue.infoış dışında kalan) olağan gelirleri bu hesapta takip edilir. (Eczacıların kira vb. gelirleri gibi)

Faiz gelirleri Faiz Gelirleri Hesabında

Menkul Kıymet Satış Karları Menkul Kıymet Satış Karları hesabında takip edilir

Diğer Olağan Gelir ve Karlar Hesabının İşleyişi;

Ortaya çıkan gelir ve karlar bu hesabın alacağına kaydedilir. Dönem sonunda bu hesap dönem kar veya zarar hesabına aktarılarak kapatılır.

Kamu Kurum İskontosu için SGK’ya bildirilen Yıllık Hasılat Tablosu (Satış Hasılatı Toplam Tutarı) içeriğinde , , kodlu hesaplar bulunur. Esas faaliyet dışı gelirlerin izlendiği ve takip edildiği Diğer Olağan Gelir ve Karlar Hesabı satış hasılatı toplamında yer almaz.

SGK'ya bildirilen hasılat tablosu vergi dairesine (GİB) verilen dönem gelir tablosundan alınmaktadır. Dönem gelir tablosu brüt satışlar ,, hesaplarının toplamından oluşur. Bu tutardan satış iade ve iskontoları düşürülünce net dönem satış hasılatına ulaşılmış olur.

YURTİÇİ SATIŞLAR + DİĞER GELİRLER = SGK’YA BİLDİRİLEN SATIŞ HASILATI

İsmail Hakkı GÜNEŞ / İst. Eczacı Odası Mali Danışmanı
Öğr.Gör. / Yeminli Mali Müşavir

Eczacılar Maaşı Ne Kadar ? Kendi Eczanesini Açanlar Ne Kadar Kazanıyor ? Eczane Teknisyeni Ne Kadar Maaş Alır?

Ülkemizin en gözde mesleklerinden bir tanesi olan eczacılık son zamanların en merak edilen konuları arasında yer almaya başladı. Özellikle eczacılık bölümü okuma düşüncesinde olan gençler, eğer eczacılık bölümü okurlarsa gelecekte nasıl bir kazancın kendilerini bekliyor olduğunu merakla araştırmaktadır. Bu yüzden son zamanlarda en çok araştırılan konular arasında yer alan eczacılık ile ilgili merak edilen her detayı sizler için derledik.

Eczacılar kaç TL kazanır , kendi eczanesini açanlar ne kadar kazanıyor , eczane teknisyeni ne kadar maaş alır en merak edilen konular arasında yer almaktadır. İşte, eczacılar ve kazançları hakkında merak edilen tüm detaylar…

Devamı İçin Diğer Sayfaya geçiniz

Klavye ile galeriyi gezebilirsiniz

#Eczane Teknisyeni Ne Kadar Maaş Alır, eczane hizmetleri ne kadar maaş alır , Eczane Teknisyeni nedir, Eczane Teknisyeni maaşları, eczane elemanı ne kadar maaş alır, Eczane Teknikerliği ne kadar kazanır, Eczane Teknikerliği nedir, ankara Eczane Teknisyeni maaşları, Eczane Teknikeri maaşı , Eczane Teknikeri maaş devlet, Eczane yardımcılığı maaşı, Kendi Eczanesini Açanlar Ne Kadar Kazanıyor, ankara Eczane Teknisyeni ne kadar maaş alır, Eczane Teknikeri atama, eczanelerin aylık geliri ne kadar, Kendi Eczanesini Açanlar Ne Kadar Kazanıyor , eczane açma şartları, eczane hizmetleri maaş, eczanelerin aylık geliri, kendi eczanelerini açanların kazançları, eczane yardımcılığı nasıl olunur, eczacı maaşları, eczacı maaşları, Eczane Teknisyeni nasıl olunur, eczacılar nerelerde çalışabilir, eczane açmak için ne kadar para lazım, eczacıların aylık geliri, eczane çırak maaşı ne kadar , uzman eczacı nasıl olunur, Eczacılar Maaşı Ne Kadar ?





Eczanelerin ilaçlardan aldığı kâr payı yükseltildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar'da değişikliğe gidildi. tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar'ın 6'ncı maddesinde yapılan değişikliğe göre, eczanelerin ilaçlar üzerinden aldığı kâr payı yükseltilmiş oldu.

Buna göre, eczacıların kârı TL'ye kadar ( TL dahil) olan ilaçlarda yüzde 16'dan yüzde 28'e, TL arasında kalan ilaçlarda yüzde 12'den yüzde 18'e, TL üstünde kalan ilaçlarda ise yüzde 12'den yüzde 13'e yükseltildi. Eczacı depolarının kâr oranlarında ise hiçbir değişiklik yapılmadı.

"DEVEDE KULAK BİLE DEĞİL"

Kararı Habertürk'e yorumlayan İstanbul Eczacı Odası Başkanı Pınar Özcan, "Eczacıların karlılık baremleriyle alakalı bahsedilen 10 TL, 50 TL, TL'lerin değer olarak bir anlamı var. O kademelere giren ilaçların fiyatları değişiyor. Bu baremlerin belirlendiği tarih yılıdır. Ancak 'ten bu yana o TL ile şimdiki TL aynı değerde değil. 'ten bu yana her sene enflasyon oranına göre yapılması gereken iyileştirme yapılmadığı için biz miting (16 Ekim'de Ankara'da yapılacak) sürecini başlattık. Dün gece itibarıyla bu yönetmelik yayınlandı ama bu olması gerekenin yanında devede kulak bile değil. Önümüzdeki aylarda bir zam daha bekleniyor. Biz, her ilaç zammında zarar eden konumdayız. İlaç fiyatları arttıkça eczanenin kârı azalır. Bu düzenleme o kadar anlamsız ki yakın zamanda yapılacak olan bir ilaç zammıyla hiçbir şey ifade etmeyecek hale gelecek. Aradaki olması gereken enflasyon oranını içeren bir güncelleme değil. Bizim isteklerimizin çok uzağında kalan bir rakam. Bizim açımızdan miting kararını değiştirecek bir düzenleme değil" dedi.

"BATACAK OLAN ECZANELERE HİÇBİR FAYDASI YOK"

İki eczaneden birinin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı belirtilirken, Özcan, bu tehlikenin hala devam ettiğini şu sözlerle dile getirdi: "Bizim için yapılan düzenleme hiçbir şeyi değiştirmez. İlk yapılacak zamla bu oran erir. Bu rakamlar bizi 'ten 'a getirmiştir. Bu yüksek enflasyon ortamında ayakta durmaya çalışıyoruz. O nedenle batacak olan eczanelere hiçbir faydası yok."

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası