zit tepki / Zıt tepki ve karşı koşullamanın farkı | KPSS Eğitim Bilimleri - Konu Anlatım, Soru-Cevap

Zit Tepki

zit tepki

Etki-tepki yasasına göre, bizden daha ağır olan bir cismi nasıl itebiliyoruz?

Sorulara Dön
Anonim

AnonimÜye

görüntülenme

Cevap Ver

  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Soruyu Soranın Seçtiği Cevap

Etki-tepki yasası, Newton’un hareket yasalarının üçüncüsüdür. Bu yasaya göre, bir cisim başka bir cisme bir kuvvet uyguladığında, diğer cisim de ona eşit büyüklükte ve zıt yönde bir kuvvet uygular. Bu kuvvetler farklı cisimler üzerinde olduğu için birbirini yok etmez. Örneğin, bir yüzücü havuzun duvarını ittiğinde, duvar da yüzücüyü aynı kuvvetle zıt yönde iter. Bu sayede yüzücü ivme kazanır.

Bizden daha ağır olan bir cismi itebilmemizin sebebi de etki-tepki yasasıdır. Bir cismi ittiğimizde, o cisim de bize aynı kuvvetle zıt yönde tepki verir. Bu tepki kuvveti bizi geriye doğru ivmelendirir. Ancak bizim yerde sabit kalabilmemiz için yerin de bize yukarı doğru bir tepki kuvveti uygulaması gerekir. Bu tepki kuvveti, yerçekimi kuvvetine eşit ve zıt yönlüdür. Böylece biz dengede kalırız. Ama ittiğimiz cisim, yerden gelen tepki kuvvetinden daha büyük bir kuvvete maruz kalır. Bu da onun hareket etmesine neden olur.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.

  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Hyyperr x0
kuantum fiziği, bilgisayar bilimi, matematikle ilgileniyorum

Merhabalar. Sorunuz biraz kısıtlı, tam anlaşılabilir olmayan soru olmuş. Anladığım kadarıyla cevap vereyim.

Genellikle etki-tepki yasası olarak adlandırılan Newton'un 3. hareket yasasına göre, her bir etki için, aynı oranda (yani eşit) ve zıt bir tepki vardır.

Siz bir duvara vurduğunuzda, vuran kişi siz olduğunuz için ve sizin eliniz, duvarla temasa da geçtiği için, sizin vururkenki izlediğiniz faktörlerin aynısı sizin içinde geçerli olacaktır. Yani, diğer bir deyişle, duvara vurduğunuzda 5 puanlık bir hasar bıraktığınızı düşünelim. Duvara vururken, 5 puanlık vuruşu kendi elinizle yaptığınız için, sizin elinizde 5 puanlık bir tepki görecektir. Etki-tepki yasasını en basit haliyle bu şekilde tanımlayabiliriz.

Yani kısaca Nesneyi ittiğinizde, ona bir yönde bir kuvvet uygularsınız. Eşzamanlı olarak, nesne size eşit ve zıt bir tepki kuvveti uygulayarak sizi ters yöne iter.

Daha ağır olan nesneyi hareket ettirmek için, nesne ile dayandığı yüzey arasındaki sürtünme kuvvetinin üstesinden gelmeniz gerekir. Nesneye sürtünme kuvvetinden daha büyük bir kuvvet uygulayarak hareketini başlatabilirsiniz. Nesneye doğru ittiğinizde hissettiğiniz tepki kuvveti, dengenizi korumanıza ve geriye doğru itilmenizi önlemenize yardımcı olur.

Bunun birkaç farklı stratejisi ve faktörü vardır. Burada hepsine değinmeyeceğim fakat birkaç tane örnek verebilirim.

Kaldıraç: Mekanik avantajı ve kaldıracı kendi avantajınıza kullanabilirsin. Örneğin, uzun bir kaldıraç veya levye kullanmak, nesneye uygulanan kuvveti büyüterek daha büyük bir mesafeye daha küçük bir kuvvet uygulamanıza olanak tanır. Tabii ki bunun etki-tepki yasasıyle doğrudan bir ilişkisi yok. Ancak sorudan çıkardığım sonuca göre, "etki-tepki yasasına göre bizden daha ağır bir şeyi nasıl itebiliyoruz" demişsin. Bizden daha ağır bir şeyi itmenin, etki-tepki yasasıyle doğrudan bir ilişkisi olmadığı için, 'bizden daha ağır cismi nasıl iteriz' sorusuna odaklandım.

Sürtünme: Cisim/nesne ile dayandığı yüzey arasındaki sürtünme kuvvetini minimize etmek. Buna örnek olarak temas yüzeyini yağlayabilir veya harekete karşı direnci azaltmak için tekerlekler veya kaydırıcılar kullanabilirsin. Çok komplike örnekler vermeyi tercih etmedim, fakat sürtünme kuvveti önemli bir faktördür.

  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Daha Fazla Cevap Göster

Cevap Ver

Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Sorulara Dön

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın % okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki

Bugün Öğrendim ki

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Kafana takılan neler var?

yılında da Evrim Ağacı'nın yanında olacak mısınız?

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

Yeni yıl, yeni fırsatlar demek ve 'ten beklentimiz, bilimin Türkiye'nin her köşesine yayılması ve daha erişilebilir olması. Evrim Ağacı olarak, bu görevi yerine getirmek için gece gündüz demeden çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Bizim milyarder sahiplerimiz yok, koca koca şirketler arkamızda durmuyor, herhangi bir elçilikten fon almıyoruz. Bizim sorumlu olduğumuz tek kişi var: Sizsiniz! Ve tabii ki sizin gibi yüz binlerce bilimsever. Biz, siz gibi bilimseverlerin maddi destekleri sayesinde Türkiye'nin en büyük popüler bilim platformu olduk ve aynen bu çizgide devam etmek istiyoruz. Eğer bize destek olursanız, bu yıl da bilimin Türkiye geneline yayılmasına katkı sağlamış olacaksınız. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Evrim Ağacı

Evrim Ağacı

Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close

“ Gözleme dayalı sahalarda şans sadece hazırlıklı zihinlerden yanadır.”
Louis Pasteur

Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?

Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu. Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda avantajından biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak reklamların %'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş yapmanızı tavsiye ederiz).

Üye Ol

Giriş Yap

Üyeliğin Avantajları

Zıt tepki ve karşı koşullamanın farkı
Zıt Tepki bir &#;Bitişiklik Kuramı&#; ilkesidir. Karşı Koşullanma ise bir &#;Klasik Koşullanma&#; ilkesidir. İlk olarak Zıt Tepki kavramının Btişiklik kuramı temsilcilerinden Guthrie&#;ye ait olduğu bilinmelidir. Bu bilgi büyük oranda ayırt edici bir durumdur.
Guthrie&#;yi kısaca hatırlarsak:
&#; Öğrenme tek seferde gerçekleşir(sonunculuk ilkesi). Pekiştirece gerek yoktur. Tekrarın öğrenme üzerinde hatırda kalması dışıda bir işlevi söz konusu değildir.
Demek ki &#;Zıt Tepki&#; Guthri&#;ye ait bir kavramsa,

1- Öğrenmenin tek seferde gerçekleşmesi gerekmektedir.
Örnek: Kediden korkan bir çocuğa, annesinin kucağında bir kedi gösterildiğinde tek seferde öğrenme gerçekleşmiş olalıdır. Zaman içinde kedi korkusu ortadan kalkar ifadesi burada kullanılamaz! (tek sefer, bitişiklik, sonunculuk ilkesi)

2- Öğrenmenin tek yasası bitişikliktir
Örnek: İtici uyarıcı kedi + çekici uyarıcı anne ortama tek seferde ve aynı anda verilirler. Yani bir U+U bitişikliği yaşanmıştır.

Oysa Karşı koşullanma da bir uyarıcıya verilen tepki başka bir uyarıcı ile zaman içeirsinde ve farklı zamanlarda verilerek tepki değiştirilir. Yani bitişiklik U+U şeklinde olmaz. Bir anda olmaz. Zamanla ve aşamalı olarak ortaya çıkar.

Örnek: A öğretmenini sevmeyen çocuk derside sevmez (A öğretmen ve Ders arasında bir koşullanma vardır. Derse gösterilen tepi öğretmene gösterilen tepkidir.) A öğretmeni tayin olur ve okuldan gider (uyarıcı ortamdan çekildi) B öğretmeni derse girmeye başlar.(Ortama yeni bir uyarıcı geldi) B öğretmenini sevmeye başlayan çocuk, zamanla, derse karşı da nefret yerine sevgi geliştirmeye başlar. (Koşullanma zamanla gerçekleşti. Artık ders uyaranı ortamdan çekilmiş olan eski uyarıcıya değil, ortama giren yeni uyarıcıya koşullanmıştır.)

Örnek 2:
Zil + Et &#;> Salya
X (defa) tekrar var
Zil &#;> Salya (artık bu davranış öğrenildi)

Zil &#;> Salya + Elektrik &#;> Kaçma (ortama zilden sonra öğrenilen et değil yeni bir uyarıcı verildi)
X (defa) tekrar var
Zil &#;> Kaçma )artık zilden sonra ete değil, elektriğe koşullandığı için davranış karşıt başka bir duruma genellenmiş. Karşıt koşullama gerçekleşmiştir.

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor

Öğrenme Psikolojisi kategorisinde yayınlandı. Etiketler: Öğrenmenin tek seferde gerçekleşmesi gerekmektedir, Öğrenmenin tek yasası bitişikliktir, Bitişiklik Kuramı, Guthrie Zıt Tepki, Karşı koşullanma, Zıt tepki ve karşı koşullamanın farkı. Leave a Comment &#;

Hepimizin alışkanlık haline getirdiği ve vazgeçmek isteyip de vazgeçemediği pek çok davranışı vardır. Bazıları bizi nadiren etkilese de bazıları her an peşimizdedir. Abur cubur yeme isteğinin önüne geçemeyen bir genç, annesinin tüm ısrar ve çabasına rağmen peynir yemeyen bir çocuk, köpek fobisini yenemeyen bir kadın, kötü alışkanlıklarından vazgeçemeyen bir adam, okul korkusu yaşayan bir öğrenci…

Edwin Ray Guthrie, öğrenme konusundaki çalışmaları ile tanınan ünlü bir Amerikalı davranış psikoloğuydu. Bu yazıda, mevcut alışkanlıktan vazgeçip yeni alışkanlık kazanma yöntemlerinin birinden, Guthrie Bitişiklik Kuramından bahsedeceğiz. Keyifli okumalar…

Edwin Ray Guthrie

Edwin Ray Guthrie

Bir filozof, matematikçi olan ve daha davranışçı psikoloji akımından etkilenerek kuramını geliştiren Edwin Ray Guthrie() öğrenmeye ilişkin görüşlerini Guthrie Bitişiklik Kuramıile açıklamıştır. Devamında da alışkanlıkları yok etmek için tercih edebileceğimiz yolları da kuramını destekleyecek şekilde listelemiştir.

Guthrie, bir alışkanlıktan kurtulmanın en iyi yolunun eskisinin yerine yeni bir davranış yaratmak olduğunu dile getirmiştir.

Alışkanlıkların yok edilmesinde temel kural hep aynıdır. İstenmeyen ve ortadan kaldırılmak istenen tepkiye yol açan uyarıcı bulunur ve bu uyarıcının varlığında başka bir tepkinin ortaya çıkması sağlanır. Bu şekilde uyarıcıyla istenmeyen tepki arasında kurulmuş olan yeni çağrışım yok edilerek uyarıcıyla yeni ve istendik tepkiler arasında çağrışım kurulması sağlanır.

Edwin Ray Guthrie

Guthrie Bitişiklik Kuramı Nedir?

Guthire kuramına göre uyaran tepki bağını kuvvetlendiren veya zayıflatan unsur tekrarlamama değildir. Alışkanlıkların kuvvetini belirleyen unsur, o alışkanlığın birleştirildiği (çağrışım bağı kurulan) uyaranların sayısı ve çeşididir. Yani belli bir alışkanlık, tek bir uyarana bağlanmış olarak ortaya çıkıyorsa bu alışkanlığın başka bir alışkanlıkla yer değiştirmesi daha kolay olmaktadır.

Ancak, alışkanlığın bağlandığı uyaranlar fazlaysa bu alışkanlığın yeni bir alışkanlıkla yer değiştirmesi veya sönmesi daha zor gerçekleşmektedir. Örneğin sigara alışkanlığı pek çok uyarıcı duruma bağlanabilir. Yemek sonraları, kahveyle birlikte, üzülünce, sevinince, teneffüslerde, bir sorunu tartışırken v.b. bu alışkanlık daha güçlü olacaktır. Guthrie Bitişiklik Kuramı, alışkanlıkların bıraktırılmasında üç yöntem üzerinde durmaktadır.

1- Eşik Yöntemi

Alıştığımız bir davranıştan kademe kademe uzaklaşmak ya da alışmak istediğimiz davranışa kademe kademe yaklaşmaktır. Modern psikoterapistler tarafından da kullanılan bu yöntemde amaç; istenmeyen tepkiye neden olan uyarıcının çok az düzeyde verilerek yavaş yavaş artırılmasıyla organizmanın uyarıcıya alışmasını sağlamaktır. Bu yöntem, korku ve fobileri yenmek için de kullanılmakta olup bu alanda sistematik duyarsızlaştırma olarak adlandırılmaktadır.

Eşik yönteminde uyaranın şiddeti o kadar düşüktür ki organizma istenmeyen tepkiyi yapmaz. Daha sonra kademeli olarak uyaranın şiddeti artırılır. Ancak uyaranın şiddeti hiçbir zaman istenmeyen tepkiyi ortaya çıkaracak şiddete ulaşmaz.

Guthrie’ye göre uyaran şiddeti yavaş yavaş artırılırken organizmanın kavrama eşiği de kademeli olarak yükselmektedir. Dolayısıyla sonuçta uyaranın şiddeti yüksek de olsa organizma istenmeyen tepkiyi çıkarmamaktadır.

Çeşitli kaynaklarda vahşi bir atın eyere alıştırılması eşik yöntemine örnek verilmektedir. Başlangıçta atın sırtına çok hafif bir kumaş atılmaktadır. Sonucunda at, hissedilir-hissedilmez olan bu uyarana çifte atma tepkisi vermemektedir. Daha sonra biraz daha ağır bir kumaş atın sırtına atılmakta ve bu işlem atın eyere tepki vermemesi durumuna kadar yükseltilmektedir.

2-Bıktırma Yöntemi

Bıktırma yöntemine yorgunluk veya usandırma yöntemi de denilmektedir. Bu yönteme göre birey bir tepkiyi yapamayacak kadar yorgun düşüp, bu tepkiyi bırakıncaya kadar istenmeyen tepkiyi tekrar tekrar yaptırılmasıdır. Birey istenmeyen tepkiyi o kadar çok yapar ki ya yorgunluktan ya da aşırı yapmadan dolayı bıkar.

İlgili uyarıcı istenmeyen davranış için itici, tiksindirici bir kimlik kazanır. Bireyin bıkkınlık durumu istenmeyen davranışı durdurmasına veya yerine başka bir tepki yapmasına neden olur. Yapılan son tepki olacağından birey aynı uyaranla karşılaştığında istenmeyen tepkiyi değil de en son yapılan tepkiyi yapar.

3- Zıt Tepki Yöntemi ( Uyuşmayan Uyarıcılar Yöntemi)

İstenmeyen tepkiye neden olan uyarıcı ile bu uyarıcıyla rekabet edebilecek ve istenen bir tepkiyi (zıt tepki) meydana getirecek uyarıcı ile birlikte sunulur. Bu farklı uyarıcıların ortaya çıkardığı tepkiler, bırakılması istenen tepkilerle uyuşmayacaktır. Dolayısıyla istenilmeyen tepkiyi ortaya çıkaran uyaranlar, benzer durumda yeni ve farklı tepkilere bağlanacaktır.

  • Kelime ezberi yapmayı sevmeyen ancak şarkı söylemeyi çok seven kişinin İngilizce çalışırken kelimelerle şarkı sözleri oluşturup bu şekilde daha rahat ezber yapması,
  • Köpeklerden korkan çocuğun annesinin kucağında, güvende iken köpekle etkileşime girmesinin sağlanması ve annenin verdiği güven duygusunun baskın gelerek korku tepkisinin verilmemesi,
  • Okula gitmekten hoşlanmayan çocuğun vakit geçirmeyi sevdiği bir arkadaş grubu edindikten sonra “okulu sevmeme” tepkisinin azalarak ortadan kalkması…

Guthrie Bitişiklik Kuramı İle İlgili Eleştiriler

Yapılan en önemli eleştirilerden biri, öğrenme esnasında yapılan tepkinin sonuçlarını hesaba katmamasıdır. Guthrie, bir tepkinin işe yaradığı veya ödül elde edildiği için öğrenilebileceğini reddetmiş, “yaptığımız
için öğreniriz” demiştir.

Oysa yapılan deneysel çalışmalarda pekiştirmenin “son yapılan tepki” faktörüne göre öğrenmede daha etkili olduğu gözlenmiştir. Diğer bir eleştiri, teorisini test etmek için deneye başvurmamasıdır.

Onun eğitime en önemli katkısı ise, “yaptığımız için öğreniriz” prensibini yaygınlaştırması olmuştur. Sonucunda kesin olan bir şey var ki yaparak – yaşayarak öğrenmeye olanak sağlayan öğrenme ortamları oluşturmak eğitim açısından kesinlikle önemlidir. Ayrıca göz atmak isterseniz: Bir Alışkanlıktan Kurtulmak İçin 21 Gün Gerçekten Yeterli mi?


Kaynaklar ve ileri okumalar:

  • Guthrie’s Contiguity Theory of Learning with Examples; Bağlantı: funduszeue.info
  • Prof. Dr. Ramazan Arı; Eğitim Psikolojisi -Gelişim ve Öğrenme; ISBN: ; Nobel Yayınevi

Matematiksel

1. WATSON’IN ÖĞRENMEYE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ

Watson’a göre, insan davranışı çocukluktan itibaren çevredeki belli uyarıcılarla belli tepkilerin birleşmesi sonucu koşullanma yoluyla, meydana gelir.

watsonWatson’a göre bir uyarıcıya verilecek tepki, o uyarıcıya karşı en son yapılmış ve en sık tekrarlanmış tepkidir. Bu ilkeye “en son ve en sık tepki ilkesi” adı verilmektedir.

Watson öğrenme sürecinde sadece bitişiklik ve sıklık ilkelerini kabul etmiş, pekiştirmenin ya da ödüllendirmenin gerekli olmadığını savunmuştur.

2. GUTHRIE’NİN ÖĞRENMEYE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ

guthrieGuthrie’ye göre öğrenmenin tek yasası bitişikliktir. Bitişikliği, bir uyarıcıya karşı yapılan tepkinin daha sonra aynı (benzer) uyarıcıyla karşılaşıldığında da gösterilme eğilimi olarak tanımlar.

Guthrie, öğrenmenin tek bir denemede uyarıcı ve tepkinin yakın zamanda verilmesiyle oluşan koşullanma ya da çağrışımla gerçekleştiğini, bu nedenle tekrarın önem taşımadığını vurgular.

Guthrie’ye göre, öğrenmede ödüle veya pekiştirmeye gerek yoktur. Guthrie, kötü alışkanlıkları yok etmek için üç yöntem ileri sürmüştür.

1. Eşik Yöntemi (Alıştırma Yöntemi)

İstenmeyen davranışları, istenen davranışlara dönüştürmeyi sağlayan bir öğrenme tekniğidir. İstenmeyen davranışı meydana getiren uyarıcı organizmaya azar azar ve yavaş yavaş uzun sürede verilerek, istenmeyen davranışın ortaya çıkması önlenir ve istenen davranışın yapılması sağlanır.

2. Bıktırma (Yorma) Yöntemi

İstenmeyen davranış organizma usanıncaya ya da yerine farklı bir davranış gösterinceye kadar yaptırılır. Organizma istenmeyen davranışı yapmaktan sıkıldığı için, davranış sönme eğilimine girer.

3. Zıt &#; Tepki Yöntemi (Karşıt Koşullanma)

Bireye yapmaktan kaçındığı ve hoşlanmadığı davranış, hoşlandığı ve yapmak istediği bir davranış ile birlikte yaptırılır. Zıt tepki yönteminde, istenmeyen davranışı ortaya çıkaran uyarıcı, tam tersi bir davranışa neden olması beklenen diğer bir uyarıcıyla eşleştirilir.

BAĞLAŞIMCILIK (THORNDIKE)

thorndikeThorndike uyarıcı ve davranışın nöronal (sinirsel) bir bağla bağlandığını savunur. Bağlaşım, uyarıcı ve davranış arasında nöronal bağın oluşmasını ifade eder. Seçme ve Bağlama: Thorndike’a göre, öğrenmenin en temel formu deneme-yanılma öğfunduszeue.infoike bunu daha sonra seçme ve bağlama yoluyla öğrenme olarak adlandırmıştır. Öğrenici olan organizma, belli bir amaca ulaşmak zorunda olduğu bir durumla karşılaştırılır. Bu durumda, organizma amacına ulaşmak için pek çok davranış sergiler.

Ancak bunlardan bazıları amacına ulaşmasına yardım eder, bazıları ise onu amacından uzaklaştırır. Öğrenici olan organizma daha sonra aynı uyarıcı koşullarla kendisini amaca ulaştıran tepkileri seçer, amacına götürmeyen, başarısız olan tepkileri eler.

Haz ile sonuçlanan, başarıya götüren tepkiler kalıcı olur. Öğrenmede “Küçük Adım” İlkesi: Thorndike, problem çözme sürecinin ard arda sıralanan denemelerin sonucunda yavaş yavaş oluştuğunu savunur. Thorndike’a göre öğrenme, büyük atlamalardan ziyade, küçük sistemli adımlar sonucunda gerçekleşir.

BAĞLAŞIMCILIK KURAMININ TEMEL İLKELERİ:

a. Hazırbulunuşluk ilkesi

Öğrenmeye ilgi, istek, motivasyon ve ön bilgilerin etkisi vardır. Thorndike’ye göre organizmanın hazırbulunuşluk derecesi ve durumu, öğrenmenin etkililiğini ve niteliğini etkiler.

b. Tekrar (alıştırma) ilkesi

Tekrar edilen konuların etkin bir biçimde öğrenilmesi uyarıcı-tepki arasındaki bağın tekrar yöntemi ile güçlendirilmesinden kaynaklanır. Öğrenme sürecinde ezberleme
değil, tekrarlama ve uygulama önem taşır.

yılından önce; Thorndike göre, uyarıcı ve tepki arasında bağ kullanıldıkça güçlenir (kullanılma yasası) ve “tekrar” devam etmediğinde ya da nöronal bağ kullanılmadığında, uyarıcı durumlar ve tepkiler arasındaki bağlaşım zayıflar (kullanılmama yasası). yılından sonra; Thorndike, tekrar etmenin bağı güçlendirmediği gibi, kullanmamanın da bağın gücünü azaltmayacağını  savunmuştur.

c. Etki ilkesi

Etki yasasına göre, uyarıcının yol açtığı tepki, doyurucu bir sonuca götürüyorsa, uyarıcı ile tepki arasında “değiştirilebilir” bağ güçlenir. Eğer tepki cezalandırılır, başka deyişle rahatsız edici sonuçla karşılaşır ise, uyarıcı &#; tepki bağı zayıflar.

Filed under: Öğrenme Psikolojisi &#; Tagged: BAĞLAŞIMCILIK (THORNDIKE), BAĞLAŞIMCILIK KURAMININ TEMEL İLKELERİ, BİTİŞİK KURAMLAR (Watson – Guthrie), Bıktırma (Yorma) Yöntemi, Etki ilkesi, Eşik Yöntemi (Alıştırma Yöntemi), GUTHRIE’NİN ÖĞRENMEYE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ, Hazırbulunuşluk ilkesi, Tekrar (alıştırma) ilkesi, WATSON’IN ÖĞRENMEYE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ, Zıt - Tepki Yöntemi (Karşıt Koşullanma) &#; Leave a comment &#;

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası