bölge idare mahkemesi karar arama / Karar (İçtihat) Arama - Türk Hukuk Kaynakları - LibGuides at Koç University

Bölge Idare Mahkemesi Karar Arama

bölge idare mahkemesi karar arama

Türk Hukuk Kaynakları

 

LEXPERA Yeni Nesil Hukuk Bilgi Sistemi,hukuki araştırmalarınızı online olarak yapabilmeniz için tasarlanmış, kullanımı kolay ve kapsamlı bir Hukuk Bilgi Sistemi’dir. LEXPERA bilgi işleme teknolojisi ile dizayn edilmiş sistemde, farklı hukuk kaynakları içerisinde daha hızlı arama yapar ve daha fazla kaynağa erişebilirsiniz.

LEXPERA içeriğinde; güncel mevzuat, içtihat, literatür ve sözleşme ve dilekçe örnekleri barındırmaktadır.

Koç Üniversitesi öğrenci ve çalışanları Network kullanıcı adı ve şifresini kullanarak bu kaybnağa kampüs dışından da erişebilecektir.

Detaylı bilgiler ve arama seçenekleri için https://www.lexpera.com.tr/uyelik-destek/video adresinde bulunan video eğitimleri inceleyebilirsiniz.

2577 S.K.nun 52. maddesi :" Temyiz veya istinaf istemlerinde yürütmenin durdurulması: 

Madde 52 – 1. (Değişik: 5/4/1990 - 3622/21 md.) Temyiz veya istinaf yoluna başvurulmuş

olması, hakim, mahkeme veya Danıştay kararlarının yürütülmesini durdurmaz. Ancak, bu

kararların teminat karşılığında yürütülmesinin durdurulmasına temyiz istemini incelemeye yetkili

Danıştay dava dairesi, kurulu veya istinaf başvurusunu incelemeye yetkili bölge idare mahkemesince

karar verilebilir. (Ek Cümle: 10/6/1994 - 4001/22 md.) Davanın reddine ilişkin kararlara

karşı temyiz ya da istinaf yoluna başvurulması halinde, dava konusu işlem hakkında yürütmenin

durdurulması kararı verilebilmesi 27 nci maddede öngörülen koşulun varlığına bağlıdır. 

2. İptal davalarında teminat istenmeyebilir.

3. İdareden ve adli yardımdan yararlaranlardan teminat alınmaz.

4. (Ek: 20/7/2017-7035/8 md.) Temyiz ve istinaf incelemesi sırasında yürütmenin durdurulması

istemleri hakkında verilen kararlar kesindir.

5. Kararın bozulması, kararın yürütülmesini kendiliğinden durdurur. " şeklindedir.

2577 S.K.nun 28/2. maddesi ise :  "2. (Değişik: 2/7/2012 - 6352/58 md.) Konusu belli bir miktar paranın ödenmesini gerektiren davalarda hükmedilen miktar ile her türlü davalarda hükmedilen vekalet ücreti ve yargılama giderleri, davacının veya vekilinin davalı idareye yazılı şekilde bildireceği banka hesap numarası- na, bu bildirim tarihinden itibaren, birinci fıkrada belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde yatırılır. Birinci fıkrada belirtilen süreler içinde ödeme yapılmaması halinde, genel hükümler dairesinde infaz ve icra olunur." şeklindedir.

HMK 350/1. madde ise "(1) İstinaf yoluna başvurma, kararın icrasını durdurmaz. İcra ve İflas Kanununun icranın geri bırakılmasıyla ilgili 36 ncı maddesi hükmü saklıdır. Nafaka kararlarında icranın geri bırakılmasına karar verilemez." şeklindedir.

HMK 350. maddeki İİK 36. maddesine yapılan açık atıf tam yargı kararları için 2577 S.K'da bulunmamakta olup sadece "genel hükümler dairesinde infaz ve icra olunur"  şeklinde atıf yapılmıştır. 

2577 S.K.nun 52. maddesi de İİK 36. maddeden farklı bir düzenlemede bulunulmuş olup, teminatın miktarı yüksek yargı tarafından belirlendiği gibi yürütmeyi durdurma kararı verilinceye kadarki süre için de hangi bir düzenleme yapılmamıştır.

Tüm bu kurallar tarafların hukuki menfaati de dikkate alınarak yorumlandığında, kararın icrası açısından genel hükümlere tabi kılınan idari yargının tam yargı kararları için icranın geri bırakılması prosedürünün uygulanmaması için bir neden bulunmadığı; icrasının geri bırakılması kararı getirilmesi için süre verilen adli yargı mercii ile yürütmenin durdurulması kararı verilebilecek idari yargı mercinin bu açıdan hem mercii ve karar niteliği açısından bir farkının bulunmadığı, tam yargı kararı için icranın geri bırakılması prosedüründen gerek devletin gerekse aleyhine karar verilen vatandaşın faydalanmasının kesinleşmemiş tam yargı kararın icrası nedeniyle geri dönüşü imkansız veya zor olan yanlış kararların mazurlarından korunulmasının adalete uygun olduğu, aksi halde Danıştay tarafından bozulan kararlar nedeniyle icranın geri iadesi ve işleyen faiz nedeniyle vatandaşın da mağdur olabileceği, İİK.nun 36. maddesinde Danıştay kelimesinin geçmemesinin 2577 S.K.nun 28/2. maddesi ve 52. maddesi karşısında bu çıkarımı engelleyici nitelikte bulunmadığı;  süre talebinin, tehir-i icra (tam yargı kararı açısından yürütmeyi durdurma) istenmesi şartına bağlı ise de, tehir-i icra (tam yargı kararı açısından yürütmeyi durdurma) isteminin bir süreye tabi olmayıp, illa ki kanun yoluna başvurulurken istenmiş olmasının şart olmadığı hususları dikkate alınarak mehil verilmesi talebinin reddine ilişkin 05.07.2017 tarihli kararın kaldırılmasına karar verilmiştir.

1- Mehil verilmesi talebinin reddine ilişkin 05.07.2017 tarihli kararın kaldırılmasına, icra dairesince şikayetçi kuruma mehil vesikası verilmesine,




Son Güncelleme Tarihi :
(Bu güncellemede eklenen içtihat sayısı 1.267'dir.)
(Programdaki toplam içtihat sayısı 308.250, internetteki arama motorumuzdaki içtihat sayısı 3.201.954, firma arşivimizdeki içtihat sayısı 9.874.755 adettir.)
NOT : Değişiklik olan kanun maddelerinde değişiklikten önceki bazı içtihatlar mukayese ve ilmi çalışmalar için alınmıştır. Özetin üzerindeki Kanun madde numarasına tıklayarak maddenin son durumunu görebilirsiniz.

(*)Bakanlar Kurulu Kararları, Yönetmelik, Tebliğ ve Genelge'lerle ilgili verilen iptal kararları, Resmi Gazete, Danıştay Dergisi v.s. kamuya açık, ulaşılabilir kaynaklarda yayımlanmadığı ve takibi mümkün olmadığından, ilgili mevzuata işlenememektedir.Düzenlemenin ilgili Kurumca yapılması beklenmektedir.


İNTERNET ŞİFRENİZ HAKKINDA UYARI!

Değerli kullanıcımız,

Bildiğiniz gibi, sizlere verilen internet şifresi, programımız ile sunulan ücretsiz bir hizmet olup, amacı; programımızın kurulu olduğu bilgisayardan bağımsız olarak, internete bağlı herhangi bir bilgisayar vasıtasıyla bilgilerimize ulaşmanızı sağlamaktır. İnternet şifresi tamamen kişiye özeldir ve 3. şahıslarla paylaşımı yasaktır.
Internet sunucumuzda çalışan özel yazılım, bir şifrenin birden fazla kullanıcı tarafından kullanıldığını tespit ettiği anda, şifreyi, abonelik sözleşmesine istinaden bir daha açılmamak üzere kapatacaktır.

İnternet şifrelerinin paylaşılmaması konusunda hassasiyetinizi rica eder, iyi çalışmalar dileriz.

Tel : 0212 347 04 40(Pbx)
Faks : 0212 347 04 41
E-mail : [email protected]
Web : https://www.kazanci.com.tr
© 1998-2023 Tüm Hakları Saklıdır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır