4 eylül hayvanları koruma günü / 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü | Doğruluk Payı

4 Eylül Hayvanları Koruma Günü

4 eylül hayvanları koruma günü

DÜNYA HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ

DÜNYA HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ

Hayvanları korumak insanların hayvanlara iyi davranmalarını ve onların daha iyi koşullarda beslenmelerini ve barınmalarını sağlamak amacıyla Hayvan Koruma Birliği'ni kuruldu. Bu kurum bilinen ilk hayvan koruma kurumudur. Aynı amaçla Hollanda'da Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu kuruldu ve 4 Ekim hayvanları koruma günü ilan edildi. Biz de her yıl 4 Ekimde Hayvanları Koruma Günü'nü kutluyoruz.

Yurdumuzda Hayvanları Koruma Derneği'nin yılında kurulmasıyla sistemli ve düzenli olarak hayvan sorunlarıyla ilgilenildi. Dernekler kuruldu, konunun önemi gittikçe büyüyor, insanlar yıllardır hayvanlara karşı yapılan haksızlıkların farkına vararak onları korumak istiyorlardı. . Aynı amaçlı dernekler birleşerek Hollanda'nın başkenti Lahey'de Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu'nu oluşturdular. yılında toplanan bu kuruluş 4 Ekim'i Hayvanları Koruma Günü ilan etti.

Hayvanlar, duyu ve hareket yetenekleri olan canlılardır. Hayvanların sahiplerine bağlılıkları, hayvan sevgisinin doğup büyümesine yardımcı oldu. Pek çok kitapta, filmlerde, sahipleri için canını veren hayvan öykülerini okur, izleriz. Hayvanları seven insanlar, hayvan hastalıklarını iyileştirmek için çalıştılar. Bugün uygar ülkelerde hayvan hastaneleri kurulmuştur. Veterinerler hayvan hastalıklarını belirleyip iyileştiriyorlar. Hayvan hastalıklarına karşı önlem alınıyor. Hayvanları hastalıklardan korumak için aşı yapılıyor.
 

Hayvanları sevenler, insanları daha içten severler. Hayvan dostları mutlu olmayı sevgide ararlar. Hayvanları koruyalım. Hayvanlara eziyet etmeyelim. Hayvanları sevelim. Onlara yardımcı olalım.

 

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü neden önemli? 

Yaşam için gerekli olan hemen hemen her şeyin karşılanmasında doğaya ve onun çeşitliliğine muhtacız. Yaşamımız, bitkilerin ve hayvanların olağanüstü değişkenliği, onların yaşadıkları yerler ve içinde bulundukları ortamlara bağlı.  Ancak doğal kaynaklara yönelik talebimiz sürekli arttığı için bu çeşitlilik tehdit altında.

Bugün, yeryüzünde 7 milyar insan yaşıyor. yılında ise bu rakamın 10 milyara yaklaşacağı öngörülüyor. İnsanlar çoğalıyor ama bizim dışımızdaki canlı türleri için durum, bunun tam tersi. Hızla artan nüfus, yapılaşma, doğal alanların tahribatı, yasa dışı avcılık ve ticaret, yaban hayatın dengesini bozuyor ve yaban hayatın canlıları bir yok oluşa doğru sürükleniyor. Özetle, biz çoğalırken dünyamızı paylaştığımız diğer canlıların sayısı hızla azalıyor. 

Gezegenimize ve barındırdığı çeşitliliğe dair henüz keşfedilmemiş pek çok tür var. Ancak açık olan bir şey var: mevcut değerlerimizi hızla kaybediyoruz. Bu nedenle 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü sadece gözümüzün gördüğü hayvanları değil, yeryüzünde var olan tüm hayvanların da yaşam hakkına sahip olduklarını hatırlamamız açısından çok önemli.  

 


Dünyada türlerin durumu nedir?


WWF; Yaşayan Gezegen Raporu'nda biyolojik çeşitliliği izlemek için Yaşayan Gezegen İndeksi'ni kullanıyor. 'den fazla türü inceleyen Endeks, 'den beri biyolojik çeşitliliğin %28 azaldığını ortaya koyuyor. 

Örnek verebilir misiniz?

 

Dünyadan ve Türkiye'den örnek vermek gerekirse; dünyada panda, kaplan kaldı. Afrika'da fil popülasyonu civarında, ancak insan baskısı, habitat kaybı gibi sebeplerden dolayı sayıları azalma eğiliminde. 

Güneybatı Asya'da daha önce çok daha fazla yerde yaşayan ve sayıları yüzbinleri bulan orangutanların yaşam alanı bugün Borneo ve Sumatra ile sınırlı ve popülasyonu 'in altında. 

Daha önceleri Avrupa, Asya ve Afrika'da yayılışı olan gergedanların ise ne yazık ki bugün koruma altındaki parkların dışında yaşama şansı çok az. Bir alttür olan Java gergedanı yeryüzünde sadece 50 tane kaldı. 

Açık denizlerde kilometreler kat eden ve ülkemizde de yuvalama kumsalları bulunan deniz kaplumbağalarının popülasyonu %20 azaldı. 

Akdeniz fokunun tüm Akdeniz'de sadece birey kaldığı tahmin ediliyor. Türkiye'de de küresel ölçekte nesli tehlike altında olan tür bulunuyor. Bu türlerin arasında deniz kaplumbağası, yunus, orfoz, boz ayı gibi türler yer alıyor. 

Bu türler günümüzde çoğunlukla gezegenin korunan alanlarında yaşama şansı buluyor. Bu alanların toplamı ise, gezegenin yüzölçümünün sadece %12'sine denk geliyor. Bu kadar küçük bir alan olmasına rağmen hayranlık uyandıran bu canlıların yaşamı tehlike altında ve nesillerinin devamı bize bağlı. Burada, hepimize büyük sorumluluk düşüyor.  

4 Eylül Dünya Hayvanları Koruma Günü

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haki Kara, 4 Eylül Dünya Hayvanlarını Koruma Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Kara, mesajında doğanın dengesinin korunmasında hayvanların önemli bir yeri olduğunu belirtti.

İnsanoğlunun bilinçsizce müdahaleleriyle bazı hayvanların soylarının tükendiğini, bazılarının tükenmeye yüz tuttuğunun belirten Prof. Dr. Kara, şunları kaydetti:

"Bu durum hayvanların korunması için bazı ek tedbirlerin alınmasını ve hiç vakit geçirilmeden ortak hareket edilmesini zorunlu hale getirmektedir. Hayvanları Koruma Kanunu ile bütün hayvanların yaşama hakları güvence altına alınmış, hayvanlara karşı her çeşit kötü muamele ve uygulamalar kanunla yasaklanarak kanuni müeyyidelere bağlanmıştır. Orman ve Su işleri Bakanlığı'nın hazırladığı yeni kanun taslağına göre hayvanlara kötü muamele, cinsel istismar ve tehlikeli köpek ırklarının sahiplenilmesi kabahat kapsamından çıkarılarak hapis cezası gerektiren suçlar kapsamına alınmıştır."

Hayvanların korunması ve yaşama haklarının güvence altına alınması konusunda herkesi sorumlu davranmaya davet eden Kara, "Bu vesileyle 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma gününün dostlarımızın yaşama haklarının korunması, sağlıklı ve refah içinde yaşamalarına vesile olmasını temenni ederim" ifadelerini kullandı.

Muhabir: Serhat Zafer

Yayıncı: Önder Felek - SİVAS

Kaynak: AA / Yerel

Sivas Cumhuriyet ÜniversitesiEylülYerelHaberler

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası