batik boya nasıl yapılır / Batik Boyama Nedir, Batik Boyama Nasıl Yapılır - Tekstil Sayfası

Batik Boya Nasıl Yapılır

batik boya nasıl yapılır

Batik boyama nasıl yapılır? Batik boyama (Tie Dye) modası geri dönüyor

Malzemeler

  • Herhangi bir kıyafet
  • Plastik lastikler
  • Kumaş boyaları
  • Plastik eldiven

Yapılış

  1. Pamuklu kumaşlar batik boyama için her zaman en uygun seçenektir. Diğer kumaşlara göre boyayı çok daha iyi tutar. Mümkün olduğunca desensiz kumaşlar seçmeye de özen gösterin. Bu, kendi yaptığınız desenlerin daha belirgin olmasını sağlayacaktır. Kumaşınızı masa üzerine serin. Kumaşı altından başlayıp yukarı doğru akordeon biçiminde katlayın.
Batik boyama nasıl yapılır Batik boyama (Tie Dye) modası geri dönüyor
2.Tişörtü istediniz kadar çok yerinde bağlayabilirsiniz. Ne kadar bağlarsanız o kadar çok desen ortaya çıkar.

3.Katlayarak desen vermek zor ya da kafa karıştırıcı geliyorsa elinizdeki kumaşı canınız istediği gibi kırıştırın. Bu, hem en teferruatlı gözüküp en basit olan yöntemdir. Kumaşı rastgele kırıştırıp top haline getirdikten sonra lastiklerle bağlayın.

Batik boyama nasıl yapılır Batik boyama (Tie Dye) modası geri dönüyor

4.Boyama işlemi için iyi bir hazırlık gerekiyor. Boyalı ellerle evin içinde gezip sağı solu boyamamak için tüm malzemeleri aynı yerde toplayın. Boya kazalarının önüne geçmek için masanın üstünü naylon örtü, çöp torbası ya da gazete kağıdıyla kaplayın.

5. Kumaş boyalarının ambalajındaki boya ve su oranını ayarlayın. Elde etmek istediğiniz renk yoğunluğuna göre boya ve su miktarını uygulayabilirsiniz.

6.Batırarak boyamak için, kumaşın farklı yerlerini boya kâselerine batırın. İsterseniz tüm kumaşı tek bir renkle boyayabilir, sonra bu rengi sıkıp tişörtü diğer boya kâselerine batırabilirsiniz.

Batik boyama nasıl yapılır Batik boyama (Tie Dye) modası geri dönüyor

7.Geriye kurutma işlemi kalıyor. Nemli kalması için, kumaşı naylon bir torbaya koyun ya da streç filmle sarın. 6-8 saat arası bekletin ki kumaş ve boya tam etkileşime geçebilsin.

8.En heyecanlı bölüm, durulama! Plastik eldivenle tutarak kumaşı naylon torbadan çıkarın ve lastikleri açın. Boyanın fazlasını akıtmak için kumaşı musluğun altında soğuk suyla yıka. Daha sonra kumaşı çamaşır makinasında tek başına soğuk suyla yıkayın. Çamaşır makinasını bir kez de boş ve deterjanlı çalıştırmak, makinaya bulaşan boyalardan kurtulmanızı sağlayacak.

Kumaşın bağlanma şekli, batik boyamada deseni ortaya çıkarır. 

Batik boyama (Alm. Abbindeverfahren, Fr. teinture au nœud, İng. tie-and-dye method), boyanacak tekstil malzemesinin boyamadan önce yer yer bağlanarak düğümlenerek boyama sırasında desenli görünümün elde edildiği bir boyama yöntemidir. 

Batik boyama tekniğinde, mamulün beyaz kalması istenen kısımlarının bağlanarak boyar madde banyosuna atılması, sonrasında bağlanan yerlerin açılarak değişik efektli desen elde edilmesi şeklinde yapılan özel boyama yöntemine batik boyama denir. Batik boyama çeşitleri 3 tanedir, batik boyama aşağıdaki değişik yöntemlerle yapılır: 

- Bağlama batik, 

- Tuzlu batik, 

- Mumlu batik. 

Batik Boyamanın Yapılışı 

Bağlama batik yapılacak mamul, boyanmadan beyaz kalması istenen yerlerinden çeşitli maddelerle (mandal, madeni para, bilye vs.) sıkıca bağlanır. Bağlamak için kullanılacak ipliği seçerken mamul ile aynı cins elyaftan olmamasına dikkat edilmelidir. 

Örnek batik boyama uygulaması yapılması: 

Kumaş cinsi: % 100 pamuklu kumaş, 

Bağlama: Sentetik iplikler, 

Uygulama reçetesi: 

Flotte oranı: 1/30, 

% 1- 5 direkt boyar madde, 

20 g/lt sodyum sülfat, 

2- 5 g/lt soda. 

Bağlanmış mamul, boyama flottesine atılarak gerekli ısı ve sürede boyanır. Yardımcı kimyasallar ve boyar madde ilave edilen banyoda 40 °C'de 15 dakika çalışır, 20 dakikada 90 °C'ye çıkılır. 90 °C'de rengin koyuluğuna göre 60 - 120 dakika çalışılır, banyo soğutularak işlem bitirilir. Kumaş, daha sonra 60 °C'lik suyla durulanır. Soğuk durulama yapılır, 0,5 g/lt sabunla 20 dakika 60 °C'de yıkama yapılır. Yıkamadan sonra tekrar ılık ve soğuk durulama yapılır. Kurutulur ve ütülenir. Kumaş, kullanıma hazır hâle gelmiş olur. Boyama işlemi tamamlanan mamul farklı renklerle de boyanacaksa değişik yerlerinden tekrar bağlanır ve diğer renk için hazırlanmış boyama flottesine atılır. Tek renkte batik yapılacaksa boyama işlemi biten mamulün bağlı yerleri açılır. Kumaşın bağlı ve sıkışık kalan yerleri boyama çözeltisini çekmediğinden veya az çektiğinden kumaş açıldığında bazı yerler açık renkte ve beyaz görünür. Kumaşın bağlanmamış kısımlarıysa çözeltinin tam rengini almış olur. Batik baskıda amaç, bu boyama farklılıklarını deseni oluşturacak şekilde meydana getirebilmektir. 

Evde Batik Boyama Nasıl Yapılır 

Yukarıda büyük boyutlu endüstriyel batik boyama tekniğine ilişkin uygulamalar açıklanmıştır. Peki evde nasıl bu tekniği uygularız. Artık kullanmadığınız kıyafetleri batik tekniğiyle yeniden değerlendirebilmek mümkün. 

İhtiyacınız olanlar ip veya lastik, kumaş boyası, tişört ve deterjan. Püf noktası düz renk ve pamuklu kumaştan parçaları tercih etmek. Batik boyama tekniği için en uygun kumaşlar desensiz kumaşlardır. Masanın üstüne seçtiğiniz tişörtü serin ve dürüm sarar gibi sarın. Oluşturmak istediğiniz çizgi sayısına göre, tişörtünüzü aralıklı olarak lastikle veya iple bağlayın. Kumaş boyalarının ambalajındaki boya ve su oranını ayarlayın. Canlı ve parlak renkler elde etmek isterseniz suyu az tutup paketteki boyanın büyük kısmını kullanın. Batırarak boyamak için, kumaşın farklı yerlerini boya dolu kaplara batırın. Daha sonra kurutma işlemine geçin. Kumaşı naylon bir torbaya koyun ya da streç filmle sarın. 6-8 saat arası bekletin. Boyanın fazlasını akıtmak için kumaşı musluğun altında soğuk suyla yıka. Daha sonra kumaşı çamaşır makinesinde tek başına soğuk suyla yıkayın. 

Farklı Desenlerle Batik Boyama Nasıl Yapılır 
Batik tişört ve kıyafetleri farklı desenlerle renklendirebilirsiniz. Tie dye olarak anılan batik boyada desen yapmak için biraz lastik ve düz tişörte ihtiyacınız var. Tişörtleri belli şekilde katladıktan, büzerek şekillendirdikten sonra renklendirme yöntemi standarttır. Renklendirme aşamasına gelmeden önce çizgiden dairelere kadar farklı desenleri yapmanın yolları için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz. 

Çizgili Desenler 
Batik tişörtte çizgi deseni yapmak için öncelikle desensiz, düz bir tişörtü zemine serin. Ardından tişörtü eteğinden yakasına doğru dürüm gibi sarın. Uzun rulo olan tişörtü birer karış aralıklarla bağlayın. Bu aşamada lastik bant veya ip de kullanabilirsiniz. Kaç çizgi oluşturmak istiyorsanız o kadar lastik kullanabilir, daha sık da bağlayabilirsiniz. Tişörtü yana doğru katlayıp rulo yaparsanız yatay çizgiler de oluşturabilirsiniz. 

Sarmal Çember Desenler 
En popüler desenlerden biri olan sarmal desenler ile batik tişört oluşturabilirsiniz. Tişörtü düz bir zemine serdikten sonra, tam ortasına bir parmağınızı koyarak, parmağınızı dairesel olarak hareket ettirin. Tişört parmak hareketinizle sarmal hale gelmeye başlar. Geniş bir lastik ile tişörtü bağlamaya başlayın. İstediğiniz deseni oluşturabilmek için en az 3 lastik ile bağlamalısınız. Lastiklerin kesişim noktası tişörtün sarmalının ortasında olmalı. Her bant, sarmal bir pastanın dilimleri gibi görülür. Elinizde yuvarlak şeklinde büzüşmüş bir tişört ve tam ortasında kesişen lastikler kalmalı. 

Puantiye Desenleri 
Tişörtü düz bir zemine serin. Ardından baş ve işaret parmaklarınızla tişört üstünde rastgele noktaları hafifçe çekin ve lastikle bağlayın. Çektiğiniz parça ne kadar büyük olursa o kadar büyük puanlar elde edebilirsiniz. Tişört üstünde dilediğiniz kadar nokta oluşturabilirsiniz. 

Rastgele Desenler 
Rastgele batik desenler ilginizi çekiyorsa işiniz çok daha kolaydır .Tişörtü düz bir zemine serdikten sonra istediğiniz gibi kırıştırın. Ardından dilediğiniz sayıda lastiği buruşturduğunuz tişörte rastgele bağlayın. Kırışık görünüm için farklı yönlerde katlama ve bağlama yapmalısınız. 

Batik Boyama Öncesi Hazırlık 
Desen kazandıracağınız kumaşları hazırladıysanız ortamı boyamaya uygun hale getirerek işleme geçebilirsiniz. Batik boyama esnasında etrafa sıçrayan boyalar kirlilik oluşturabilir; bu nedenle geniş bir naylon üzerinde çalışmalısınız. Kullanacağınız zemin sert ve düz olmalıdır. Boyama işlemini mümkünse bahçe ve balkon gibi eşyaların daha az olduğu alanlarda yapmayı tercih edebilirsiniz. 

Evde yapacaksanız yere ve masa üstüne naylon sermeyi ihmal etmemelisiniz. Tüm malzemeleri dizerek hızlı çalışma sağlayabilirsiniz. Ellerinizi korumak için eldiven bulundurmalısınız. Hamur işlerini soğutmak için kullanılan ayaklı tellerden kullanabilir bu sayede tişörtü hem yüksekte tutabilir hem de daha kolay erişebilirsiniz. Çevrenizde peçete, kağıt havlu ve kuru bir temizlik bezi bulundurmayı unutmamalısınız. Bir kova suyunuz, boyanız ve çamaşır sodanız hazırsa başlayabilirsiniz. 

Elde Kumaş Boyama Nasıl Yapılır 
- Öncelikle kumaşınızı tamamen kaplayacak kadar suyu bir kovaya doldurun. İçine çamaşır sodası koyarak kumaşı basın ve ıslatın. Yirmi dakika kadar beklemelisiniz. (Çamaşır sodası yoksa sadece oda sıcaklığında su kullanabilirsiniz.) 
- Ellerinizde plastik eldiven olmalı ve cildiniz boyaya temas etmemelidir. 
- Eğer renklerin birbirine karışmadığı bir görünüm istiyorsanız kuru boyama yapabilirsiniz. Batik teknikte renk geçişkenliği istendiği için ıslak uygulama daha çok tercih edilir. 
- Boyaların kutularında ne kadar su ile karıştırılması gerektiği yazar. İdeal ölçüde karışım hazırlamak için kullanacağınız kadar boyayı plastik bardaklar içine alabilir ve su ekleyebilirsiniz. Su oda sıcaklığında olmalıdır. 
- Soluk renkler için daha bol su, daha canlı renkler içinse az su kullanarak boyayı seyreltebilirsiniz. 
- Seyreltilen boyaları kolay dökülecek şişelere koyabilirsiniz. Hazırladığınız buruşturulmuş, bağlanmış kumaşları hamur işi için kullanılan telin üstüne alın. Su ve boya damlamaması için telin altına tepsi veya geniş bir kase koyabilirsiniz. 
- Kumaşın üstüne dilediğiniz renkleri dökmeye başlayın. Yaratıcılığınıza göre farklı renkleri bir arada kullanabilirsiniz. Kat kat veya yan yana uygulamanız da mümkün. Dilerseniz tek renk de yapabilirsiniz. 
- Katmanlı boyama yapacaksanız önce açık rengi, sonra koyu olanı püskürtmeyi deneyin. Kontrast renklerle zıtlığın uyumunu yakalayabilirsiniz. 

Batik Boyama İşlemi Ardından Boyanın Kuruması 
- Kumaşın boyama işlemi bittikten sonra nemli kalması gerekir. Bunun için kumaşı, temiz, boş bir naylon torbaya koyabilir veya streç filme sarabilirsiniz. 
- 4 ila 6 saat arası bekletmelisiniz. Böylece boya kumaşa iyice işler. Boya sabitlendikten sonra kumaşı poşetten çıkartabilirsiniz. 
- Lastikleri veya ipleri açın. Boyanın fazlasını akıtmak amacıyla soğuk su ile nazikçe durulayın. Bu esnada çevreye boya ve su sıçramaması için düşük tazyikli suda, ağır hareketlerle durulamayı gerçekleştirin. 
- İyice duruladıktan sonra, kumaşı, tişörtü, çamaşır makinesine tek başına atın. Soğuk suyla yıkama ayarında durulayın. Tişörtü asarak kuruttuktan sonra giyebilirsiniz. 

Batik ile Neler Yapılabilir 
Batik boyamayı nevresimlerinizde ve giyim ürünlerinde kullanabilirsiniz. Batik ile boyanan kumaşı şal haline getirmeniz veya çanta yapmanız mümkündür. Batik desenli elbiseler, aksesuarlar, koltuk ve yatak örtüleri, duvar ve masa örtüleri görebilirsiniz. Batik deseni hem giyiminizde hem de yaşam alanlarınızda dilediğiniz gibi kullanmanız mümkün. 

Yapımı oldukça kolay olan batik boyama ile eski eşyalarınıza yeniden hayat vermeniz, farklı tasarımlarla solmuş renkleri canlandırmanız oldukça keyifli olacaktır. Seçtiğiniz kumaşın, boya rengini kapatmayacak açık tonlarda olmasını tercih edebilirsiniz. Boyama yapılacak kumaşın desensiz olması oldukça önemlidir. 

Bunu E-postayla GönderBlogThis!Twitter'da PaylaşFacebook'ta Paylaş

Batik ne demek? Batik boyama nasıl yapılır?

Haberin Devamı

Batik, Endonezya çıkışlı bir kumaş boyama tekniğidir. Cava dili'nde bir kelime olan 'batik' ilk kez 1880'de Britannica Ansiklopedisi'nde kayda geçmiştir.

BATİK BOYAMA NASIL YAPILIR?

İhtiyacınız olanlar ip veya lastik, kumaş boyası, tişört ve deterjan. Püf noktası düz renk ve pamuklu kumaştan parçaları tercih etmek.
Batik boyama tekniği için en uygun kumaşlar desensiz kumaşlardır. Masanın üstüne seçtiğiniz tişörtü serin ve dürüm sarar gibi sarın. Oluşturmak istediğiniz çizgi sayısına göre, tişörtünüzü aralıklı olarak lastikle veya iple bağlayın.

Kumaş boyalarının ambalajındaki boya ve su oranını ayarlayın. Canlı ve parlak renkler elde etmek isterseniz suyu az tutup paketteki boyanın büyük kısmını kullanın. Batırarak boyamak için, kumaşın farklı yerlerini boya kâselerine batırın. Daha sonra kurutma işlemine geçin. Kumaşı naylon bir torbaya koyun ya da streç filmle sarın. 6-8 saat arası bekletin.

Boyanın fazlasını akıtmak için kumaşı musluğun altında soğuk suyla yıka. Daha sonra kumaşı çamaşır makinasında tek başına soğuk suyla yıkayın.

Batik Tişört Nasıl Yapılır? Evde Tişört Yapımı

BATİK TİŞÖRT İÇİN İHTİYACINIZ OLAN MALZEMELER:

Pamuklu beyaz tişört
İpek ya da kumaş boyası
Beyaz sirke
Lastik ya da saç bantları
Plastik sprey şişeler (Boş şırınga şişesi de olabilir)
Eldiven
Önlük
Plastik kilitlenebilen torbalar
Kağıt havlu
Plastik kova

UYGULAMANIZ GEREKEN ADIMLAR:

KLASİK SPİRAL

İlk adım: ALAN YARAT!

İlk olarak boyalarla uğraşacağınız için sıçrama, dökülme, düşme ihtimaline karşı çalıştığınız yüzeyi korumak adına; plastik bir kutu, çöp torbası, eski kullanmadığınız kalın bir örtüyü zemine yaymanızı öneririz. Evinizin bahçesinde çalışacaksınız sadece eldiven ve önlüklerinizi geçirmeniz -Eğer zemini kirletme korkunuz yoksa- yeterli. Ayrıca tüm malzemelerinizi kullanıma hazır hale getirmeyi de unutmayın. Misal: Boyalarınızı hazır hale getirip, plastik sprey şişelere doldurabilirsiniz. Plastik sprey şişeniz yoksa boş şırınga da kumaş yüzeyine boyayı püskürtmenize yardımcı olabilir.

BULL'S EYE

İkinci adım: MODELİNİ SEÇ ve LASTİKLE!

İkinci adım olarak tasarımını yapmak istediğiniz modeli seçmeniz önemli çünkü tişörtünüzü ona göre katlamanız gerekiyor. Klasik Spiral deseni ya da Bull's Eye modellerinden hangisini istiyorsanız yukarıda belirttiğimiz şekilde katlamalı ve lastiklerle sabitleştirmelisiniz. Lastiğiniz yoksa saç bantları da aynı işlevi görür. Tişört seçimini ise pamukludan yana yapmanız gerekiyor. Çünkü sentetik kumaşlar boyayı pamuklular kadar içine çekemiyor.

Üçüncü adım: SİRKELE!

Modelinizi seçtiniz, tişörtünüzü katladınız, lastiklerle sabitlediniz ve artık üçüncü adım için hazırsınız. Sirkenin kumaş boyası üzerinde sabitleyici özelliği olduğundan boyamadan önce bu adımı muhakkak yapmalısınız. Malzemelerde bahsettiğimiz gibi boş bir kovanın içine bir paket beyaz sirkeyi boşaltın. Ardından tişörtünüzü sirke dolu kovaya batırın ve çıkarın. Sirkenin, tişörtün tüm yüzeyine ulaştığından emin olduktan sonra diğer adıma geçebilirsiniz.

Dördüncü adım: RENKLENDİR!

Evet, en eğlenceli adım olan dördüncü adıma geldik. İlk adımda boyalarınızı hazırladığınızı varsayıyoruz. Sprey şişelerinize ya da şırıngaya koyduğunuz boyalarınızla, tişörtünüzü renklendirmenin tam zamanı. Her bir boğuma istediğiniz farklı renkleri püskürtmeye başlayın. Üst yüzey bittikten sonra alt yüzeye de sıkmayı unutmayın. Bu süreçte tişörtten bol miktarda boya akacağı için altına kağıt peçete sererek, fazla boyanın emilimini sağlayabilirsiniz.

Beşinci adım: PAKETLE!

Beşinci adımda ise tişörtünüzün fazla boyası aktıktan sonra, kilitli plastik poşetlere yerleştirip bir gece boyunca bekletmeniz gerekiyor. Biliyoruz eserinizi bir anca önce görmek istiyorsunuz ama boyanın kumaşın her noktası üzerinde emilimini sağlaması için bu adım kilit nokta. Ne derler bilirisiniz: Geç olsun, güç olmasın!

Altıncı adım: DURULA VE YIKA!

Uykunuzu güzelce aldığınız bir gecenin ardından altıncı adıma geçebiliriz. Bu adımı banyonun içinde, küvette ya da lavaboda yapmanızı tavsiye ediyoruz yoksa boyanan tek şey tişörtünüz olmayabilir. Tişörtlerinizi plastik kaptan çıkardıktan sonra lastiklerden de kurtulun. Sonra sıcak suyun altında boya akana kadar elde yıkamaya devam edin. Artık lavaboda suyu kendi renginde görmeye başladığınızda ise makineye atabilirsiniz.Tişörtünüzü durulasanız bile boya akmaya devam edeceği için diğer çamaşırlarınızın sağlığı ve güvenliği için eseriniz yıkanırken tek başına olmalı! Yıkandıktan sonra açık havada güneşin altında kurumaya bırakın. Kuruduktan sonra ise artık eseriniz hazır ve üzerinizde sergilenmek için sabırsızlanıyor.

İlham alabileceğiniz, batik giyen ünlülere ise buradan bakabilirsiniz.

Etiketler: moda,trend,Nasıl Yapılır

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir