itüye yatay geçiş yapmak / İTÜ’ye yatay geçiş yapmak isteyenlere… | Tecrübeler bloglandıkça güzel

Itüye Yatay Geçiş Yapmak

itüye yatay geçiş yapmak

İşletme Mühendisliği, işletmelerin bir bütün olarak tasarımına ve geliştirilmesine odaklanan bir mühendislik disiplinidir. İşletme Mühendisliği, mevcut işletmelerin sahip oldukları sistemlere ilişkin problemlerin çözümü, yeni işletme sistemlerinin (bilişim, insan kaynakları, pazarlama, satış, servis, tedarik, operasyon, sevkiyat vb.) tasarımı ve mevcut sistemlerle entegre edilmesi üzerine uzmanlaşır. İşletme Mühendisliği, başta ABD üniversiteleri olmak üzere dünya çapında mühendislik eğitim programlarına akreditasyon veren Mühendislik ve Teknoloji Akreditasyon Kurulu’na (Accreditation Board for Engineering and Technology – ABET) göre aşağıdaki gibi tanımlanmaktadır: İşletme Mühendisliği, başta üretim ve hizmet işletmeleri olmak üzere her türlü organizasyondaki insan unsuruyla, temel yönetim fonksiyonlarının mühendislik ilişkilerini anlamayı, işletme sistemlerinin rastlantısal ve değişken yapısını kavrayarak bu sistemleri farklı teknolojik ortamlarla entegre edebilmeyi içerir.  Bu kapsamda temel yönetim fonksiyonları planlama, organize etme, liderlik ve kontrol etmeyi içermektedir.

Dünya’da Standford Üniversitesi, Stevens Teknoloji Enstitüsü, Worcester Politeknik  Enstitüsü, Waterloo Üniversitesi, Danimarka Teknik Üniversitesi, Milano Politeknik gibi pek çok seçkin üniversitede İşletme Mühendisliği eğitimi verilmektedir. Ülkemizde İşletme Mühendisliği eğitimi yılına kadar sadece İstanbul Teknik Üniversitesi, İşletme Mühendisliği Bölümü’nde verilmiştir. Günümüzde Beykent ve Bahçeşehir Üniversiteleri bünyesinde de benzer içerikte bir İşletme Mühendisliği bölümü bulunmaktadır.

Evet. İşletme Mühendisliği bölümünde verilen eğitim, ABET tarafından incelenmiştir ve akreditasyon onayı Ağustos ’de ABET web sitesinde duyurulmuştur.  (bkz: funduszeue.info)

İTÜ İşletme Mühendisliği Bölümü derslerinin tamamı (%) İngilizce olarak verilmektedir. Tercih dönemi sonrası yerleştirilen öğrenciler İngilizce yeterlilik sınavına girmekte ve program başlangıcı itibariyle İngilizcesi yeterli olmayan öğrencilerimiz İTÜ Yabancı Diller Okulu tarafından verilen dil eğitimine yönlendirilmektedir.

İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencilerinden yeterli not ortalamasını tutturan öğrenciler, diledikleri takdirde ilgili bölümün kontenjan kısıtları çerçevesinde istedikleri bölümlerde çift ana dal programlarını (ÇAP) tamamlayabilmektedir. İşletme Mühendisliği öğrencileri şimdiye kadar ÇAP yapmak için Makina Mühendisliği, İmalat Mühendisliği, Matematik Mühendisliği Tekstil Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği bölümlerini tercih etmişlerdir. Aynı şekilde gerekli koşulları sağlamak kaydıyla İTÜ’nün çeşitli bölümlerinde okumakta olan başarılı öğrenciler İşletme Mühendisliği ile çift anadal yapmak için başvurabilirler. Her yıl 80 dolayında öğrenci bu programa başvurmakta ve her fakülteye ayrılan kontenjana göre 10 öğrenci kayıt olmaktadır. Son dört yılda, ortalama olarak, başvuran öğrencilerin ağırlıklı not ortalaması , kabul edilenlerin not ortalaması ise olmuştur. İTÜ içi yatay geçiş işlemleri başvuruda bulunan öğrencilerin not ortalamalarının sıralanması temelinde, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından gerçekleştirilmektedir. İşletme Mühendisliği bölümü için yatay geçiş kontenjanları her yıl yeniden belirlenerek ilan edilmektedir. Sadece İTÜ’nün diğer mühendislik bölümleriyle değil İşletme Mühendisliği eğitimi veren %30 ve % İngilizce programları arasında da yatay geçiş yapmak (kontenjanlar ve İTÜ kuralları dahilinde) mümkündür. İTÜ dışından yatay geçiş ise, Türkiye’de İşletme Mühendisliği bölümüne eşdeğer bir bölüm bulunmaması nedeniyle yurt içindeki üniversitelerden mümkün değildir.

İşletme Mühendisliği programının ilk yılında, tüm mühendislik programlarında ortak olan matematik, fizik, kimya gibi temel fen bilimleri dersleri verilir. İkinci ve üçüncü yıllarda ise öğrenciler istatistik, ekonomi, yönetim ve organizasyon, pazarlama, üretim alanlarına ilişkin dersler alırlar. Aynı yıllarda diğer mühendislik dallarına ait konularda aldıkları termodinamik, statik, teknik resim gibi derslerle mühendislik becerilerini kazanırlar. Programın omurgasını ise son iki sınıfta alınan derslerin iş hayatına ilişkin gerçek problemler için doğru çözümler geliştirilmesinde bir arada kullanılmasını hedefleyen tasarım dersleri oluşturur. Bu dersler, İşletme Mühendisliği  Tasarımı-1, İşletme Mühendisliği Tasarımı-2, Bütünleşik Sistem Tasarımı, Mühendislik Proje Yönetimi, Stratejik Yönetim gibi mühendislik tasarımı derslerinden oluşur. Bu derslerin tamamında öğrenciler proje yapıp sunarak kendilerini iş dünyasına hazırlama imkanı bulmaktadır. Ayrıca dersleri tamamlayıcı nitelikte son yarıyılda alınan Bitirme Tasarım Projesi ile İşletme Mühendisliği öğrencileri, bir işletme mühendisliği sorununa çözüm bulma ve bunu projelendirme becerisi kazanmaktadır. İşletme Mühendisliği programında bulunan derslere linkten ulaşılabilir.

ABET akreditasyon kriterleri ve İşletme Mühendisliği Bölümü gelenekleri doğrultusunda derslerimizin tamamı doktoralarını ilgili ders alanlarında yapmış öğretim görevlileri, yardımcı doçentler, doçentler ve profesörler tarafından verilmektedir. Akademik programlarda verilen her bir dersin, dersi veren akademisyenin uzmanlık konusunu gösteren doktora alanlarıyla uyum göstermesi çok önemlidir. İşletme Mühendisliği bölümünde, doktorasını İşletme Mühendisliği, Sayısal Yöntemler, İktisat, Finans, Yönetim ve Organizasyon, İşlemler Yönetimi, Hukuk alanlarında yapmış 40 akademik personel bulunmaktadır. Akademik kadronun tamamına linkten ulaşılabilir.

İşletmelerin problemlerini çözmek ve işletmeler için her alanda sistemler tasarlamak konusunda uzmanlaşmış İşletme Mühendisleri, mesleklerinin tanımı gereği her işletmede çalışabilirler. Bazı mezunlarımızın isimleri ve çalıştıkları pozisyonlardan örnekler aşağıda verilmiştir:  

  • Şirzat Subaşı (Arçelik, Genel Müdür Yardımcısı, İstanbul, )
  • Erhan Saylan (Deloitte, CFO , İstanbul, )
  • Gökay Erol (Vakko W Collection, Genel Müdür, İstanbul, )
  • Tufan Erginbilgiç (BP, Chief Operating Officer, Londra, )
  • Nurhan Yentürk (İstanbul Bilgi Üniversitesi, Profesör, İstanbul, )
  • Recep Özkale (Türk Pirelli, CFO ve Başkan Yardımcısı, İstanbul, )
  • Dinçer Alpman (T-Bank, CEO, İstanbul, )
  • Murat Şahin (Grundig, CEO, Almanya, )
  • Tarkan Maner (Wyse Technology, Başkan ve CEO, San Jose/California, )
  • Buket Besen Kafalı (Vestel, Genel Müdür Yardımcısı, İstanbul, )
  • Ali Çiçekli (Deloitte, Partner, İstanbul, )
  • Özgür Burçoğlu (Pirelli Group, Formula-1 Lastikleri Kontrolörü, Milano, )
  • Umut Orhon (Siemens, Strateji ve İş Geliştirme Danışmanı, İstanbul, )
  • Hüseyin Savaş (Google, EMEA Bölgesi Mobil Ürün Uzmanı, İrlanda, )
  • Özgür Alaz (Kurucu ortak, PromoQube, Kurucu ve  Chief Innovation Officer, )
  • Yunus Taşlıel (SAP HR Bilgi Sistemleri Destek Analisti, Alcatel-Lucent, Kanada, )
  • Burak Büyükdemir (Kurucu, Etohum Girişimci – Yatırımcı Ağı, Türkiye, )
  • Hülya Erten (Kurucu, Millennium Training, Türkiye, )
  • Onur Karcı (İş Geliştirme, Kurucu Ortak, Gamester Sosyal Oyun Stüdyosu, Türkiye, )
  • Erdi Yüksel (HRIS Veri Entegrasyon Analisti, Alcatel Lucent, Kanada, )
  • Mert Canlı (Online Satış Operasyonları Analisti, Facebook, İrlanda, )
  • Yücel Yüksel (İş Zekası Çözümleri Yöneticisi, SAP, Türkiye, )
  • Ata Aydemir (Online Pazarlama Yöneticisi, Çiçfunduszeue.info, Türkiye, )
  • Harun Ünlüsoy (Performans Bazlı İnternet Pazarlama Uzmanı, iProspect, Türkiye, )
  • Yusuf Ceylan (Dijital Pazarlama Yöneticisi, funduszeue.info, Türkiye, )

Profesyonel dünyada iş başarısı büyük ölçüde kişinin sahip olduğu bilgi düzeyine, çalışma disiplinine ve sosyal başarısına bağlıdr. İş hayatında yöneticilik kademelerine belirli bir deneyim ve sektörel uzmanlaşma edindikten sonra ulaşılmaktadır. Türkiye’de, diğer dünya ülkelerinden farklı olarak mühendislerin hemen her sektörde daha fazla yönetici olduklarını görmekteyiz. İşletme Mühendisleri, işletmelerin değer yaratacak şekilde tasarlanması ve yönetilmesinde uzmanlaştıkları ve diğer sistemleri tasarlayan mühendislik hizmetlerinin koordinasyonunu sağladıkları için çalıştıkları işletmelerin yönetim kademelerinde hızla yükselebilirler.  İşletme Mühendisliği eğitimi, öğrencilere yöneticilik kademelerine gelebilmeleri için gerekli her türlü teknik bilgi ve sosyal donanımı sağlamayı hedeflemektedir.

İşletme Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği, konu edindikleri alanların önemli ölçüde kesişmesinden dolayı benzerlikler içeren iki mühendislik disiplinidir. Aralarındaki temel farkı anlamak için bu alanların dünyada genel kabul görmüş tanımlarına bakmak gerekir. Bu amaçla, başta ABD olmak üzere dünyanın önde gelen mühendislik programlarının kalite sistemlerini ve içeriik yeterliliklerini denetleyen Accreditation Board for Engineering and Technology’nin (ABET) bu iki mühendislik dalına ilişkin tanımlarına bakabiliriz. ABET’e göre İşletme Mühendisliği, başta üretim ve hizmet işletmeleri olmak üzere her türlü organizasyondaki insan unsuruyla, temel yönetim fonksiyonlarının mühendislik ilişkilerini anlamayı, işletme sistemlerinin rastlantısal ve değişken yapısını kavrayarak bu sistemleri farklı teknolojik ortamlarla entegre edebilmeyi içerir. Bu kapsamda temel yönetim fonksiyonları planlama, organize etme, liderlik ve kontrol etmeyi içermektedir. İTÜ’de İşletme Mühendisliği eğitimi, bu tanımı da aşarak, mezunlarının işletmeleri entegre bir bütün olarak tasarlayacak şekilde uzmanlaşmasını sağlamaktadır. ABET’e göre Endüstri Mühendisliği, insan, malzeme, bilgi, teçhizat ve enerjiyi içeren üretim ve servis sistemlerini tasarlama, geliştirme, uygulama ve iyileştirmeyi kapsar. Bu kapsamda verilen eğitim uygun analitik, hesaplama temelli ve deneysel yöntemlerin derinlemesine öğretilmesini içermelidir. Yukarıdaki her iki tanımın karşılaştırılmasından hareketle, İşletme Mühendisliği’nin Endüstri Mühendisliği’ne göre daha yönetim ve teknoloji odaklı olduğunu, Endüstri Mühendisliği’nin ise üretim ve servis sistemlerinii tasarlamayla daha fazla odaklandığını söyleyebiliriz.

İşletme programları, üretim ve servis sektöründeki işlerin yerine getirilmesi için üretimden pazarlamaya, insan kaynakları yönetiminden muhasebeye, ekonomiden finansmana birçok işletme fonksiyonları hakkında bilgi birikimine sahip işletmeciler yetiştirir. İşletme Mühendisliği, her türlü işletme sisteminin çeşitli yöntemlerle analizi ve bir bütün olarak tasarımına odaklanan ve böylece işletmeleri geliştiren mühendisler yetiştirir. Bu kapsamıyla İşletme Mühendisliği, mevcut sistemlerin başarıyla işletilmesini amaçlayan İşletme alanından farklılaşır.

İşletme Mühendisliği yeni mezun dönemleri, mezuniyetleri sonrasında ilk altı ay içerisinde, askerlik görevini yapmaya karar veren mezunlarımız hariç, % oranında iş bulmaktadırlar. İşletme Mühendisliği mezunları arasında, kendisi çalışmamayı tercih eden mezunlarımız dışında herhangi bir işsizlik problemi bulunmamaktadır.

İşletme Mühendisliği mezunları, mezuniyetleri sonrasında yapacakları kariyer tercihlerine göre çeşitli yüksek lisans (master) programları tercih edebilmektedirler. Akademik kariyer  yapmaya karar veren mezunlarımız, akademik olarak çalışmak istedikleri dala göre yine İşletme Mühendisliği’nin yanı sıra çeşitli diğer Mühendislik dalları, İktisat, Finans, Pazarlama, Yönetim, Psikoloji, Sosyoloji gibi bilim alanlarında yüksek lisans yapabildikleri gözlenmektedir. İş hayatını tercih eden mezunlarımız ise, çalıştıkları sektöre göre, sektör bazlı uzmanlık ihtiyaçlarını karşılamak üzere Bilişim Sistemleri, İnsan Kaynakları, Finans gibi alanlarda yüksek lisans eğitimi alarak bu alanlardaki mevcut uzmanlıklarını derinleştirbilmektedirler.

İşletme Mühendisliği eğitimi, İstanbul Teknik Üniversitesinde tamamen ücretsiz bir programdır.

İşletme Mühendisliği Bölümü, İTÜ Maçka kampüsündedir. Yerleşim olarak İstanbul’un önemli merkezleri olan Taksim’e, Beşiktaş’a, Nişantaşı’na yürüyüş mesafesindedir. İTÜ Maçka Kampüsü’nde İşletme Fakültesi, Yabancı Diller Okulu, Türk Dili ve İnkilap Tarihi Bölümü, Türk Müziği Konservatuarı, İTÜ Vakfı ofisleri ve İTÜ Sosyal Tesisleri bulunmaktadır. Sosyal tesis, yabancı ve yerli misafirler için otel, lokanta, açık yüzme havuzu ve tenis kortları olanaklarına sahiptir. Bu kampüste Üniversiteye ait bir ana okulu ve kreş de bulunmaktadır. Taşkışla ile Maçka Kampüsleri arasında bağlantıyı sağlayan teleferik servisi, İTÜ öğrencilerine önemli bir ulaşım olanağı sunmaktadır.

İşletme Mühendisliği Bölümü öğrencileri, Erasmus öğrenci değişimi programı ile 1 veya 2 dönem süresince bir Avrupa ülkesindeki yüksek öğretim kurumunda eşdeğer dersleri almak üzere öğrenci olabilirler. İkili anlaşmalar çerçevesinde, örneğin dönemi için İşletme Mühendisliği öğrencileri 26 Avrupa üniversitesine öğrenci değişimine gidebilecektir. Bu üniversiteler aşağıda listelenmiştir: Almanya (Münih Teknik Üniv., Kaiserslautern Teknik Üniv., Berlin Teknik Üniv., Offenburg Yüksekokulu, Niederrhein Yüksekokulu, Bamberg Üniversitesi)

  • Avusturya (Viyana Teknik Üniversitesi)
  • Belçika (Leuven Katolik Üniversitesi)
  • Finlandiya (Tampere Teknoloji Üniversitesi)
  • Fransa (Ecole Centrale de Nantes, École Supérieure Des Sciences Commerciales d’Angers-ESSCA, Ecole Centrale Paris, Universite Paris X Nanterre)
  • Hollanda (Eindhoven Teknik Üniversitesi, Den Haag Üniversitesi)
  • İngiltere (Middlesex Üniversitesi)
  • İspanya (Castilla Üniversitesi La Mancha)
  • İsveç Dalarna Yüksekokulu)
  • İtalya (Torino Politeknik, Firenze Üniversitesi, Della Calabria Üniversitesi, Trento Üniversitesi, Cagliari Üniversitesi)
  • Polonya (Poznan Univesity of Technology, The Bronislaw Markiewicz State School of Technology and Economics in Jaroslaw)
  • Portekiz (Fernando Pessoa Üniversitesi)

İşletme Mühendisliği Bölümü’nde okuyan öğrenciler, İTÜ öğrencilerine sağlanan tüm sosyal haklardan ve yurt imkanlarından yararlanabilirler. İTÜ kampüslerinde öğrenciler, istedikleri sosyal aktiviteyi yapma fırsatına sahiptir. Üniversitenin geniş spor olanaklarından yararlanabilir veya geniş öğrenci kulübü yelpazesinden bir kulübe üye olup etkinliklerine katılabilirler. İTÜ kampüslerinde öğrenci ve personelin yemek ihtiyacı her fakültede bulunan yeme-içme yerlerinde ve yemekhanelerde karşılanmaktadır. Sağlık hizmetleri ise Ayazağa ve Maçka kampüslerinde bulunan Mediko-sosyal merkezleri tarafından mesai saatleri verilmektedir. Spor yapmanın ve spor etkinliklerinin bir gelenek olduğu İTÜ içerisinde bulunan spor salonları, tenis kortları, kapalı ve açık yüzme havuzları, saha ve alanlar ve fitness merkezleri tüm öğrenci ve personele hizmet sunmaktadır. Kampüslerimizde basketboldan tenise, badmintondan Amerikan futboluna kadar çok çeşitli sporlar yapılmaktadır.

İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencilerinin barınma ihtiyaçları kampüs içerisinde çeşitli bölgelerde bulunan yurtlar ile giderilmektedir. İTÜ kampüslerindeki yurtlar öğrencilerimizin fiziksel anlamda nitelikli mekan ihtiyacını karşılamakta, ayrıca gerekli olan sosyal ve elverişli psikolojik ortamı sağlamaktadır. İşletme Mühendisliği öğrencileri için Maçka Kampüsü yakınlarındaki Gümüşsuyu Kampüsü ve Ayazağa Kampüsü’müzde yurt imkanları bulunmaktadır. Tek, iki ve üç kişilik eşyalı, banyolu odalar, çalışma mekanları, çamaşır ve ütü odaları, TV, telefon, internet, kafeterya, güvenlik ve temizlik olanaklarına sahip İTÜ Yurtları hakkında detaylı ve güncel bilgiler için:  funduszeue.info

İşletme Mühendisliği bölümünün tüm sınıfları, sunum yapmak ve ders anlatımı için projektör cihazları ile donatılmıştır. Ayrıca İşletme Fakültesi içerisinde her birinde 37 tane bilgisayar bulunan 2 genel amaçlı bilgisayar laboratuarı, 20 bilgisayar bulunan yazılım geliştirme laboratuarı ve 23 bilgisayar bulunan genel ve uzaktan eğitim amaçlı bilgisayar laboratuarı bulunmaktadır. İşletme Fakültesi Kütüphanesi kitap, yüksek lisans ve doktora tezi, 76 dergi aboneliği ve işletme ve ekonomi alanında 15 geniş kapsamlı elektronik veri tabanı ile haftada altı gün saatleri arasında, pazar günü saatleri arasında kullanıcılarına hizmet vermektedir. İşletme Fakültesi kütüphanesi, diğer İTÜ kütüphanelerindeki kitapların da diğer lokasyonlardan temini ve ödünç verilmesi işlerinde hizmet vermektedir. Ayrıca kütüphanemize bağlı adetlik görsel ve işitsel materyalden oluşan koleksiyona sahip bir de görsel işitsel merkez bulunmaktadır.

  • İşletme Mühendisliği bana detayı kavrama, bütünü görme yeteneği kazandırdı. (Emine Çelik)
  • Olaylara derinlemesine ve farklı perspektiflerden bakabilmek iş ve hayat başarısı için en önemli vasıflardan bazıları bana göre. Geriye dönüp baktığımda okulumuzun bana bu açıdan değerli bir bakış açısı kazandırdığını görüyorum. (Deniz Kahraman, ’95)
  • İşletme Mühendisliği benim için hangi bilgiyi nerede bulabileceğimi, nasıl ve ne amaçla kullanabileceğimi öğrendiğim yer. (Tayfun Özkan, ’95)
  • Hayatımın en güzel günlerini İşletme Fakültesi’nde geçirdim. İşletme Mühendisliği bana en iyi arkadaşlarımı kazandırdı. Dünyaya bir bütün olarak bakabilmeyi burada öğrendim. (Eren İnci, ’02)
  • İşletme Mühendisliği benim için kurumlarda her türlü sürecin iyileştirmesi, problemlerin öngörülerek çözümler ve alternatif stratejilerin oluşturulması konusundaki temel demektir. Özge Temizsüt Yamaner, ’02)
  • İşletme Mühendisliği benim için bütünü görmek, hayatın her alanında, iş ortamında, özelde her şekilde fikir yürütebilmek, yön gösterebilmek, en önemlisi çözüm üretmek demek. Şirketlerde, toplantılarda benzer özelliklerde, çözümcül yaklaşımda olanlarla farklı senelerden de olsa aynı meslekten olduğumuzu öğrenmem ve buna şaşırmam demek. (Evrim Çoşan, ’02)
  • İşletme Mühendisi olana kadar, bitirilen okulun önemli olduğunu düşünürdüm. İşletme Mühendisi olduktan sonra nasıl düşünülmesi gerektiğinin daha önemli olduğunu öğrendim. Okul hayatımda ve sonrasında bana katkısı olduğunu düşündüğüm en önemli şey İşletme Mühendisi gibi düşünmek. (Teoman Akıl, ’02)
  • İşletme Mühendisliği benim için çok yönlü düşünmek, hayata farklı yönlerden değerlendirebilmek oldu. İşletme Mühendisliği benim için hem iş dünyasında hem özel yaşamımda fark yarattı. Her ortamda kendini farkettirmek çok heyecan verici bir kazanımdı. (Osman Badur, ’02)
  • İşletme Mühendisliği benim için kendini ifade etmek anlamına geliyor. (Anıl Demir, ’07)
  • İşletme Mühendislği benim için bir şans ya da şansın adı idi. Okulum bana düşünmeyi, arkadaşlığı öğretti. Ve şanslılığım ortaya çıkmıştır okulum sayesinde. (Murat Tombul)
  • İşletme Mühendisliği hayatımın her alanında doğrudan düşünme ve karar verme konusunda destek oldu. (Faketa Yerli)
  • İşletme Mühendisliği sektöre eleman yetiştirmez, ekonomiye işletme mühendisi yetiştirir. İşletme Mühendisi olmak bana şartlar ne olursa olsun değer katacak mekanizmalar yaratabilmem ve yönetebilmek için ihtiyaç duyduğum vizyonu ve bilgi edinmek için nereye bakmam gerektiğini bilme yetisini kazandırdı. (Alptegin Albayraktaroğlu, ’11)

Istanbul teknik üniversitesi yatay geçiş nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Istanbul teknik üniversitesi yatay geçiş nasıl yapılır?
  2. ITÜ yatay geçiş başvurusu nasıl yapılır?
  3. ITÜ yatay geçiş hangi bölümler arasında olur?
  4. ITÜ Kurumlar arası yatay geçiş ne zaman yapılır?
  5. ITÜ yatay geçiş için ortalama kaç olmalı?
  6. ITÜ bahar dönemi yatay geçiş var mı?
  7. Çap yaparken yatay geçiş yapılır mı?
  8. Yatay geçiş kayıt zorunlu mu?

Istanbul teknik üniversitesi yatay geçiş nasıl yapılır?

Yönergeyi özetleyecek olursam, kayıtlı olduğu üniversitedehazırlık senesi hariç en az 2 dönemi tamamlayan, programındaki tüm dersleri alan ve hepsini en az CC harf notu ile veren ve genel not ortalaması en az olan herkes İTÜ'ye yatay geçişbaşvurusunda bulunabilir.

ITÜ yatay geçiş başvurusu nasıl yapılır?

Eğitim Öğretim Yılı Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş(Ek Madde 1) Başvurusu. Ağustos tarihleri arasında funduszeue.infoitufunduszeue.infobasvuru/ web adresinden online başvuruyapılması gerekmektedir.

ITÜ yatay geçiş hangi bölümler arasında olur?

Kurum İçi Yatay Geçiş: Üniversite içerisinde kayıtlı olunan bir bölümden, bir diğer bölüme geçişsistemidir. Kurum içi yatay geçişkontenjanları her yıl Üniversite Senatosu tarafından belirlenir. Yatay geçiş, 3. yarıyıl başında fakülte içi ve fakülteler arasında, 5. yarıyıl başında sadece fakülte içinde yapılabilir.

ITÜ Kurumlar arası yatay geçiş ne zaman yapılır?

İTÜ'nün Fakülteleri ve Bölümleri arasında yapılacakbaşvurular, öğrenci bilgi sisteminden (dahil) tarihine kadar yapılması gerekmektedir. İTÜKuzey Kıbrıs programlarına yatay geçişbaşvurusu için Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı'na yazılı olarak başvurulması gerekmektedir.

ITÜ yatay geçiş için ortalama kaç olmalı?

Üniversitenin diğer lisans programlarına, diploma programınızın eşdeğer olması ve en az not ortalamasını sağlamanız şartı ile 5. yarıyıla yatay geçişbaşvurusunda bulunabilirsiniz.

ITÜ bahar dönemi yatay geçiş var mı?

Bahar dönemiiçin yatay geçişbaşvurusunda bulunabilir miyim? Hayır, tüm yatay geçişbaşvuruları sadece güzyarıyılı başında alınmaktadır. Kurumunuza Kurumlararası not ortalamasıyla yatay geçişbaşvurusunda bulunacağım.

Çap yaparken yatay geçiş yapılır mı?

Çift AnadalPrograma yatay geçiş yapılabilir mi? İkinci anadal diploma programındaki öğrenci, anadal diploma programında kurum içi geçişhükümlerine uygun koşulları sağladığında ikinci anadal diploma programına yatay geçişyapabilir.

Yatay geçiş kayıt zorunlu mu?

Öğrencinin yatay geçişbaşvurusunun olumlu sonuçlanması durumunda kayıtyaptırmaması herhangi bir sorun teşkil etmez. Ancak, yeniden başvuru yapmak istediğinde puanının kesilmesi ya da başvuru hakkını kaybetmesi gibi durumlar söz konusu kurumun yatay geçişyönetmeliğine göre değişiklik gösterebilir.

Eğitim Öğretim Yılı Lisans Yurt İçi ve Yurt Dışı Kurumlar Arası Yatay Geçiş Başvuruları

Yüksek Öğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar arasında Geçiş,Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi yapılması Esaslarına ilişkin Yönetmelik ve “İTÜ Önlisans ve Lisans Programları Yatay Geçiş, Çift Anadal Programı (ÇAP) ve Yandal Programı Yönergesi" hükümlerine uygun olarak, Üniversitemiz Lisans programlarına Kurumlar Arası Yatay Geçiş ile kabul edilecek öğrencilerde aranılacak nitelikler, gerekli belgeler, başvuru tarihi, ayrılan kontenjanlar ve diğer hususlar aşağıda çıkartılmıştır.

A) Kontenjanlar

Kontenjanlar için tıklayınız.

B) Başvuru Koşulları

Yukarıda belirtilen yönetmelik ve yönergede belirtilen koşulların sağlanması gerekmektedir.

% İngilizce Programlara funduszeue.infoıyıl Yatay Geçiş
% İngilizce Programlara 5. Yarıyıl için "sadece % İngilizce programlardan" yatay geçiş tercihi kabul edilecektir.

İngilizce Yeterlilik

Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Türkçe programlar hariç İngilizce yeterliliğini gösterir ve İTÜ Senatosu tarafından kabul edilen kabul edilen belgelerden biri başvuru esnasında sunulması gerekmektedir. İTÜ Senatosu tarafından kabul edilen belgeler için tıklayınız.

C) Başvuru Tarihleri ve Başvuru Yeri

Başvuru Tarihleri: Ağustos
Başvurular online yapılacaktır. Aşağıda belirtilen belgeler pdf olarak sisteme yüklenecektir. 26 Ağustos saat 'da başvurular sona erecektir.

D) Başvuru İçin Gerekli Belgeler ve Önkayıt

I) Yurt İçi Üniversitelerden Yatay Geçiş Başvuruları İçin Gerekli Belgeler ve Önkayıt

Yurt İçi Başvurular İçin Gerekli Belgeler ve Önkayıt için tıklayınız.

II) Yurt Dışı Üniversitelerden Yatay Geçiş Başvuruları İçin Gerekli Belgeler ve Önkayıt

Yurt Dışı Başvurular İçin Gerekli Belgeler ve Önkayıt için tıklayınız.

E) Başvuruların Değerlendirilmesi

Yurt İçi ve Yurt Dışı Kurumlar Arası Yatay Geçiş başvuruları Fakültelerin İlgili Komisyonları tarafından değerlendirilecektir.

F) Yatay Geçiş Hakkı Kazanların İlanı

İTÜ dışından yatay geçiş hakkı kazanan öğrencilerin listesi ve kayıt için gerekli belgeler 05 Eylül tarihinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı web sitesinde funduszeue.info ilan edilecektir.

Kesin kayıt hakkı kazanan öğrencilerden, yatay geçiş yapmasında her hangi bir engel olmadığına dair belge de istenilecektir.

G) Ders İntibak İşlemleri

İTÜ Muafiyet ve İntibak İşlemleri Yönergesi

Başvuruda beyan edelin ders katalog formları, transkript ve başvuruda beyan edelin dersler dikkate alınarak intibak işlemleri Fakültelerin İntibak Komisyonları tarafından yapılacaktır. Kesin kayıt yapan öğrencilerin ders intibak raporları 26 Eylül tarihinde ilan edilecektir.

Son Yazılar

Son 2 senedir bu konu hakkında sayısız mail almaktayım. Herkes yatay geçiş sürecini, intibak dönemini soran mailler atmakta&#; Hazır blog açmışken bu konu hakkında yazı yazmazsam olmaz diye düşündüm.

İşte yatay geçiş sürecim ve yaşadıklarım&#;

Marmara Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencisiyken yılının Ağustos ayında arkadaşlarımın da desteği ile İTÜ Bilgisayar Mühendisliği&#;Ne yatay geçiş yapmaya karar verdim. Zorlu ve yorucu bir süreç olduğunu itiraf etmeliyim. Elimden geldiğince size bu konu hakkında bilgi verip aydınlatmak istiyorum.

Öncelikle kontenjanların YÖK tarafından belirlendiğini söylemekte yarar var. ÖSYM&#;nin sitesinde hangi bölüme kaç kişi alınacağına dair bilgi veriliyor. Bu bilgileri okulun kendi sitesinde de bulmanız mümkün.

Geçmiş zaman olduğu için gereken belgeleri tam hatırlayamıyorum. Ancak detaylı bilgileri okulun sitesinden zaten kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Bu site yatay geçiş süresince takip edip hatta abone olduğunuz bir site olacak şimdiden söylemesi. Sonuçlar da dahil herşey bu sitede olacak. (funduszeue.info)

Önkoşul şartlarını sağlayan öğrenciler ilgili belgeleri topladıktan sonra otomasyona (Tüm bölümlerin öğrenci işlerinin bağlı olduğu kısım) bizzat başvurmaları gerekiyor. Başvuru işlemini yaptıktan sonra dil belgesini teslim etme sürecin başlıyor. Önkoşullardan biri de İngilizce yeterliliği çünkü. İTÜ TOEFL, YDS gibi sınav sonuçlarını kabul ettiği gibi kendi proficiency sınavını da yapmakta. Hatta söylenenlere göre İTÜ&#;nün kendi sınavı dışardaki sınavlardan daha kolay.

Eylül ayı başında ilgili bölümlerin kurulları toplanıp öğrencileri değerlendirmiş olmasına rağmen, dil sınavı tamamlanmadan kazanan öğrenciler açıklanmıyor. Çünkü herhangi bir öğrencinin kazanma hakkı ancak İngilizce şartını sağlarsa kesinleşiyor. Sınav sonuçları açıklandıktan gün sonra kazanan öğrenciler açıklanıyor ve kayıt/muafiyet süreci başlıyor.

Aşamalar yukarıdaki gibi gerçekleşiyor. Korkulacak hiçbir şey yok aslında. Şimdi ise bana gelen maillerden aklımda kaldığı kadarıyla soru-cevap şeklinde açıklama yapacağım. Bu cevapların sadece benim tecrübelerim ve yorumlarım dahilinde hazırlandığını İTÜ ile bir bağlantısı olmadığını tekrarlamakta fayda var.

Not: Güncel süreç hakkında bilgim olmadığını, yılında yaşadıklarım doğrultusunda açıklama yaptığımı ve cevapların sadece Bilgisayar Mühendisliği hakkında olduğunu belirtmek isterim.

1-Özel üniversitelerden yatay geçiş kabul ediliyor mu ?

Evet kabul ediliyor. Her nekadar devlet üniversiteleri ağırlıklı olarak alınsa da durumun fakülte ile ve o dönemki başvurular ile ilgili olduğunu düşünmekteyim.

2-Sadece İstanbul genelindeki üniversitelerden mi öğrenci kabul ediliyor?

Hayır. ve yılları arasında Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi&#;nden yatay geçiş öğrencisi aldıklarını biliyorum. Okul adı ile ilgili bir sınırlama olduğunu düşünmüyorum.

3- X üniversitesindeyim, okul birincisiyim. Kabul edilme şansım nedir?

Değerlendirme sırasında çok çeşitli kriterlere göre değerlendirme yapılıyor. Bunlar arasında okulun zorluk derecesi de önemli. Kolay bir okuldan yapan öğrenci kesin alınıp, zor derslere sahip bir okuldan daha düşük ortalamaya sahip bir öğrenci alınmayacak diye bir şart yok.

Alınan derslerin içeriğinin benzerliği bile kabul edilme sırasında önem verilenler noktalar arasında.

4- İngilizcem kötü, ortalamam yüksek. Sınavı geçemesem bile kabul edilip hazırlık okuyabilir miyim?

Hayır. Böyle bir durum söz konusu değil. Yatay geçiş sonucunda kazanılan hak sadece lisans eğitimini içeriyor. İngilizce konusunda yetersiz olan öğrenci önkoşul sağlayamadığı için direk eleniyor.

5- Bütün derslerim sayılacak mı?

Muafiyet kısmı tamamen kuruldaki hoca ile alakalı. Bir dönem sayılan dersler, başka bir dönem sayılmayabiliyor. Bana söylenen bir söz ile durumu daha iyi açıklayabilirim sanıyorum:

&#;Size geçiş yapılırken derslerinizin sayılacağına dair bir söz verilmedi. Eğer istersek hiçbir dersinizi saymayabilir, sizi tekrardan 1. sınıftan başlatabiliriz&#;

Not: 5. yarıyılda yani 3.sınıfa geçerken yatay geçiş yaptığımı, intibak sonunda 3.sınıf şartı 75 krediyi sağlamak olan İTÜ bünyesinde 67 kredim sayılarak 2.sınıf öğrencisi olarak döneme başladığımı acı bir tecrübe olarak sizlerle paylaşmak isterim.

6- Başka bölümde okuyorum, Bilgisayar Mühendisliği&#;ne yatay geçiş yaparsam kabul edilme şansım nedir?

Çok net bilgiye sahip olmamakla birlikte, ders benzerliklerine önem verildiğini bu nedenle aynı bölümden geçiş yapılmasına daha sıcak bakıldığını belirtmek isterim.

Sonuç olarak size verebilecek en büyük tavsiyem, imkansız diye bir şey yoktur. Eğer isterseniz herşeyi yapabileceğinize dair inancınızı asla kaybetmeyin. &#;Alınamam başvurmasan daha iyi&#; diye düşünmeyin. Denemeden bilemezsiniz.

Siz başvurun, kabul edilirseniz tarif edilemez bir mutluluk, reddedilirseniz tatlı bir tecrübe olur. Ama cesur olup hiç başvuru yapmazsanız hayatınız boyunca unutamayacağınız keşkeleriniz arasına bir yenisini eklemiş olursunuz.

Şimdilik aklıma gelen sorular bu kadar, gelen sorular ile birlikte yazıyı güncel tutmaya çalışacağım.

Yatay geçiş serüvenine dahil olan herkese iyi şanslar&#; İyi düşünün iyi olsun 😉

 

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor

bilgisayar mühendisliğiintibakmuafiyetyataygeçişİTÜ

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası