nevşehir meşhur / KAPADOKYA'DAN NE ALINIR | Biz Evde Yokuz

Nevşehir Meşhur

nevşehir meşhur

Nevşehir'in Yöresel Yemekleri

Ülkemizde her şehrin ve bölgenin kendine has lezzetleri bulunmaktadır. Nevşehir Mutfağı ise, İç Anadolu Mutfağı’nın özelliklerini taşımaktadır. Meşhur Nevşehir yemekleri arasında bakliyat ve tahıl ürünleri ile kırmızı et yemekleri ön plana çıkmaktadır. Hazırlanması ve pişirilmesi oldukça zahmetli olan testi kebabı ve çömlekte kuru fasulye, şehrin en meşhur yemekleri arasında yer almaktadır.

Şehrin meşhur lezzetleri arasında nohutlu yahni, bulgur pilavı, kuzu tandır, mantı, su böreği, un helvası ve sütlaç da bulunmaktadır. Hamur işleri arasında ise mantı ve gözleme öne çıkmaktadır.

Hafta sonu tatilinizi ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Nevşehir bölgesi otelleri sayfasında listeledi.


Nevşehir’in Meşhur Yemekleri

Yaprak Sarma

Yaprak Sarma

Üzüm bağları ile meşhur Nevşehir’in asma yaprakları da oldukça lezzetlidir. Bu nedenle yaprak sarma, şehrin birçok restoranının menüsünde yer almaktadır.


Testi Kebabı

Testi Kebabı

Doğranmış etlerin, domates, sarımsak, karabiber ve sivri biber ile harmanlanarak testinin içerisine yerleştirilmesi, içine tereyağı dökülmesi ve ağzının hamur ile kapatılması aşamalarıyla hazırlanan bir lezzet olan testi kebabı, 2 saat boyunca piştikten sonra kırılarak servis edilmektedir.

Testi Kebabı, şehrin ilk sırada yenen yemekleri arasındadır ve dünya çapında bir üne sahiptir.


Soğanlama

Soğanlama

Yayvan bir tencerede yağ ile kavrulan soğanlara yeşilbiber ve domates ilave edilmektedir. Daha sonra karışıma sıcak su ve tuz ilave edilerek pişmeye bırakılmaktadır. Soğanlar yumuşadıktan sonra üzerine yumurta kırılan ve bir müddet daha pişirilen bu lezzet, hemen tüketilmelidir.


Sütlü Çorba

Sütlü Çorba

Kaynatılan bulgura süt ilave edilerek hazırlanan sütlü çorba turistlerin en çok dikkatini çeken yemekler arasında yer almaktadır.


Düğü Çorbası

Düğü Çorbası

Bu çorba adını Düğü bulgurundan almaktadır. Salça ve tereyağı kavrulduktan sonra üzerine su ilave edilip, son olarak ince bulgurun ilave edilmesi ile hazırlanmaktadır.


Ayva Dolması

Ayva Dolması

Ayvalar oyulduktan sonra düğü ve kıyma karışımı ile doldurularak hazırlanan Ayva Dolması, şehrin genel lezzetleri arasında yer almaktadır.


Köftür

Köftür

Bir nevi üzüm lokumu olan Köftür, Anadolu jelibonu olarak anılmaktadır. Üzüm suyu, un ve nişasta ile hazırlanan bu lezzet, şekersiz olduğu için aynı zamanda sağlıklı bir tatlıdır.


Kuru Kaymak

Kuru Kaymak

Sütten yapılmış bir gofreti andıran kuru kaymak, sütün kaynatılması, dinlendirilmesi, kaymağın kurutulması aşamaları ile hazırlanan bu lezzetin yapımı 5 gün sürmektedir.

Nevşehir’in Derinkuyu ilçesinin Kaymaklı Köyü’nde üretilen bu lezzet, köyün tescilli lezzetleri arasında yer almaktadır.

Nevşehir'de tatilinizi bir adım yukarı taşımak için gezmeniz gereken yerleri listeledik. Nevşehir'de gezilecek yerler yazımızı kontrol etmeyi unutmayın.


Nohutlu Yahni

Nohutlu Yahni

Koyun eti, soğan ile birlikte kavrulmaktadır. Önceden hazırlanmış olan dana eti, soğan, tereyağı, zeytinyağı, tuz, karabiber, pul biber ve kimyon nohut ile birlikte çömleğe yerleştirilmektedir. Et suyu ve suyu ile birlikte biber salçası ve domates salçası ilave edilmektedir. Bu karışım tandırda pişirildikten sonra servise sunulmaktadır.


Kayısı Dolması

Kayısı Dolması

Nevşehir yemeklerinin çoğunda olduğu gibi çömlekte yapılan yemeklerin arasında kayısı dolması da yer almaktadır. Tatlı kayısı ve et parçalarından oluşturulan bu lezzet piştikten hemen sonra tüketilmesi gereken, şehrin en zor yemeklerinden biridir.


Sızgıt

Sızgıt

Dana eti, koyun et ve böbrek yağı karıştırılarak yapılan Sızgıt, şehrin en farklı yemekleri arasında yer almaktadır.


Şarap

Nevşehir Şarabı

Kapadokya bölgesinin üzümlerinden üretilen ve mahzenlerinde saklanarak yıllanan şaraplar, dünyaca ünlü lezzetler arasında yer almaktadır. Bölgede pek çok şarap türü üretilmekte ve hepsini tatma imkanı bulunmaktadır.

Nevşehir'de muhteşem manzaraları ile sizi uzaklara götürecek gezi rehberi için Nevşehir gezi rehberi sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın


Nevşehir Tavası

Nevşehir Tavası

Bir tavaya sivribiber, kuşbaşı et, domates ve sarımsak dizilmektedir. En üst kata ise ince doğranmış kuyruk yağı ve tuz ilave edilmektedir. Odun ateşinde pişirilen bu yemeğin pişme süresi yaklaşık olarak 2 saattir.


Dolaz

Dolaz

Yumurta, un, su ya da süt karıştırılarak yağda kavrularak hazırlanmakta olan Dolaz, servis edilirken üzerine bal veya şeker kestirmesi dökülmektedir.


Ağpakla

Ağpakla

Nevşehir’de kuru fasulyeye Ağpakla denmektedir. Beyaz fasulye, kemikli et ve yağ karışımı çömleğe yerleştirilmektedir. Yufka ekmeğinin piştiği tandıra gömülen çömlekte 4 saat boyunca pişerek hazırlanmaktadır.

Aileniz ile birlikte tatilin tadını çıkartmak için muhafazakar hizmet veren mekanlara yakın Nevşehir islami oteller sayfasından bir seçim yapabilirsiniz.


Dıvıl

Dıvıl

Haşlanmış patatesin bulgur ile yoğrularak küçük köfteler haline getirilmesi ile hazırlanan Dıvıl, kızartılarak servis edilmektedir.


Gendirme

Gendirme

Salça, soğan ve tereyağı kavrulduktan sonra içine yarma eklenerek hazırlanmaktadır. Bu sırada kurutulmuş kemik çömleğin içine konmakta, daha sonra üstüne kavrulmuş yarma ve su eklenmektedir. Gendirme de tandırda pişen yemekler arasında yer almaktadır.


Çömlek Fasulyesi

Çömlek Fasulyesi

Ocakta haşlanan kuru fasulye, doğranmış etlerle birlikte çömleklerin içerisine yerleştirilmektedir. Üzerine bir miktar su döküldükten sonra, közde pişirilmektedir. Daha sonra üzerine salça ve soğan eklendikten sonra tekrar pişirilen bu yöresel lezzet, şehrin en çok tüketilen yemekleri arasında yer almaktadır.

Nevşehir'de içerisinde bir çok aktiviteye izin veren ailenizle keyifli zamanlar geçirmenize imkan sağlayan Nevşehir tatil otelleri seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz.


Nevşehir’in Meşhur Restoranları

O Ağacın Altı

Nazar boncuklu ağacı ile meşhur işletme, hem iç dekorasyonu hem de manzarası ile meşhur restoranlar arasında yer almaktadır.

Fiyatları ilçe ortalamasında olan işletmede, – saatleri arasında hizmet verilmektedir.

Adres: Uçhisar Yolu 3. Km Göreme Nevşehir


Seki Restaurant

Argos Otel’in bünyesinde yer alan Seki Restaurant, kaliteli ve lezzetli yemekler sunan işletmeler arasında yer almaktadır. Yemekten sonra otelin şarap mahzeninde şarap tadımı yapma imkanı da bulunmaktadır.

Sadece şarap mahzenine gitmeyi tercih edecek ziyaretçilerin, akşam saatlerini tercih etmemesi gerekmektedir. Her iki bölüm için de rezervasyon yaptırılması tavsiye edilmektedir.

Şarapları oldukça beğenilen restoranın fiyatları oldukça yüksektir. Kişi başı alkollü içecekle birlikte ödenecek hesap ortalama – TL olmakla birlikte, servis ücreti, hesabın %10’u olarak eklenmektedir.

Adres: Tekelli Mahallesi, Argos In Cappadocia Hotel, Merkez


Old Greek Restaurant

Old Greek Restaurant, hem lezzetli menüsü hem de tarihi atmosferi ile ilçenin en çok tercih edilen restoranları arasında yer almaktadır. Asmalı Konak dizisinin ilk 20 bölümünün çekildiği ev, bu konaktır.

Hazır menülerin içerisinde çorba, ana yemek, ara sıcak, zeytinyağlı – meze ve tatlı seçenekleri sunulmaktadır. Hazır menülerin fiyatları ise kişi başı 65 - 70 TL’den başlamaktadır.

Adres: Mustafapaşa Köyü, Şahin Cd. No, Ürgüp/Nevşehir


Ziggy Cafe

Adı restoranın sahibi olan çiftin köpeğinden gelen Ziggy Cafe, menüsünde yer alan lezzetleri oldukça sevilen işletmeler arasında yer almaktadır.

Mezeleri ile dikkat çeken işletmede, ana yemek ve alkollü – alkolsüz içecek seçenekleri de sunulmaktadır. Oldukça yoğun ziyaretçi alan restorana gelmeden önce rezervasyon yaptırılması gerekmektedir. Ziggy Cafe haftanın her günü – saatleri arasında hizmet vermektedir.

Fiyatları yüksek olan işletmede, mezeler 25 – 30 TL, makarnalar 50 – 60 TL, kahve çeşitleri ise 15 - 20 TL’den başlamaktadır.

Adres: Musa efendi Mahallesi, Ahmet Refik Cd., Ürgüp/Nevşehir


Pumpkin Göreme Restoran ve Sanat Galerisi

Küçük ve samimi bir işletme olan Pumpkin Göreme Restoran, fiks menü konsepti ile hizmet vermektedir.

Menüleri her gün değişen işletmede ana yemek altenatifli olarak sunulmaktadır. Sabah hizmet vermeyen restoran – saatleri arasında servis sunmaktadır. Fiks menülerinin fiyatları ise 80 - 90 TL’dir.

Adres: İçeri Dere Sokak No:7 Göreme/Nevşehir


Lil’a Restaurant

Nevşehir’in lüks restoranları arasında yer alan Lil’a, kıyafet kodu bulunan bir işletmedir. Menüsünde tatmaya değer oldukça farklı lezzetlere yer verilen restoranın sunumları da oldukça farklıdır.

En sevilen yemekleri dana kuş gönü, incir soslu ördek tandır ve kuzu incik yer almaktadır. Restoran haftanın her günü – arası hizmet vermektedir. Romantik akşamlar ve özel günler için tercih edilen işletmenin fiyatları oldukça yüksektir.

Adres: Tekeli No.2 Eski Göreme Caddesi Merkez/Nevşehir


Saklı Konak

Uçhisar’ın akşam yemekleri için tercih edilen en iyi restoranlarından biri Saklı Konak’tır. Kahvaltıları da oldukça lezzetli fakat bu restorana bir kere gitmeyi düşünen ziyaretçilerin akşam yemeklerini tercih etmesi tavsiye edilmektedir.

Akşam yemekleri içerisinde Testi Kebabı oldukça meşhur olan restoranda, rezervasyon şartı bulunmaktadır. Fiyatları bölgenin ortalamasında olan restoranda, kahvaltı 45 - 50 TL’dir. Akşam yemekleri ise menüden yapılacak seçime göre değişmektedir.

Adres: 2. Karlık Sokak No:3, Uçhisar


Kadıneli Restoran

Uçhisar meydanda yer alan Kadıneli Restoran, yöresel lezzetlerin uygun fiyata sunulduğu bir işletmedir.

Menüsünde yer alan yöresel lezzetlerin arasında en çok tercih edilenleri mantı, gözleme ve yaprak sarmadır.

Adres: Yukarı Mahalle, Fatih Caddesi, Merkez


Tandır

Kuzu tanıdır ve diğer et yemekleri meşhur olan işletme, aynı zamanda oldukça dikkat çeken bir gün batımı manzarasına sahiptir.

Ev yapımı erişteleri ve testi kebabı da oldukça beğenilen işletmede, testi kebabı yemek isteyen ziyaretçilerin 3 saat öncesinden haber vermesi gerekmektedir.

Çarşamba, Cuma ve Cumartesi günleri akşam yemeklerinde canlı müzik hizmeti verilmektedir.

İşletmenin menüsünde yer alan yiyeceklerin fiyatları şehrin ortalamasına göre yüksektir.

Adres: Manzara ve Kültür Parkı, D:no, Ortahisar Belediyesi/Ürgüp/Nevşehir


Topdeck Cave Restoran

Hem fiyat hem de hizmet olarak oldukça başarılı bulunan işletmede, yöresel lezzetlerin yanı sıra farklı menü seçenekleri sunulmaktadır.

Restoran saat – arası hizmet vermektedir.

Her gün sadece iki farlı menü ile hizmet sunan restoranda bir de günün çorbası sunulmaktadır. Günlük olarak içeriği değişen menülerin fiyatları ortalama 36 – 45 TL olurken, günün çorbası 10 - 15 TL’dir.

Adres: Hafiz Abdullah Efendi Sokak No 15,


Uranos Sarıkaya Restoran

Öğlen yemeği ve akşam yemeği servisinin haricinde Türk Geceleriyle de meşhur işletmeler arasında Uranos Sarıkaya Restoran da yer almaktadır. Akşamları yemekle beraber folklör ve içkili akşam yemeği servisi bulunan işletmede öğlen yemeği , akşam yemeği arasında servis edilmektedir.

Her gün arası açık olan işletmede, şov ise ’de başlayıp gece yarısına kadar sürmektedir.

Adres: Akbel Mevkii, Köprü Başı No: 88


Seyyah Han

Anavos’un en sevilen restoranlarından biri olan Seyyah Han, otantik atmosferi ve teras kısmında peri bacalarının manzarasına karşı, yöresel ve lezzetli menüsü ile hizmet vermektedir.

Her gün saatleri arasında servisi bulunan Seyyah Han’da akşam yemeklerinde canlı müzik hizmeti de sunulmaktadır.

Fiyatları sunduğu hizmet göz önünde bulundurulduğunda oldukça uygundur.

Adres: 2. Küme Mahallesi Maltepe Sokağı, No Avanos


 Urgup/Nevsehir 

Telefon :  0 43 33

2- Soğanlama

soganlama

Nevşehir&#;e özgü soğanlama, yapması zahmetli olmayan fakat doyurucu bir yemektir. İri doğranmış soğanların hamurla birleşmesiyle ortaya çıkan bu yemeği Nevşehir&#;e yolunuz düştüğünde denemenizi tavsiye ediyoruz.

3- Ayva Dolması

ayva dolmasi

Nevşehir&#;in yöresel yemekleri arasında bu sefer farklı bir lezzet karşılıyor bizi. İçi oyulan ayvaların kıyma ve düğü ile doldurulmasıyla pişirilen yemek, hem tatlı hem tuzlu tadını aynı lezzette buluşturuyor.

4- Düğü Çorbası

dugu corbası

Soğan, yağ ve salça karışımına eklediğimiz bulgurlar hiç bu kadar lezzetli olmamıştı.. Kış mevsimine içinizi ısıtacak nefis bir çorba; düğü çorbası. Mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz.

5- Köftür 

koftur tatlisi

Nevşehir bağlarında yetiştirilen üzümlerden yapılan bir tatlı çeşidi. Üzüm suyu, nişasta, unla yapılan tatlı kurutulduktan sonra dilimlenir ve servis edilir. Köftür, bir fincan kahvenin yanında ikram etmek için harika bir alternatif olabilir.

6- Nevşehir Tavası

Nevşehir Tavası

Tavanın en altına serilen biberlerin üzerine kuşbaşı etlerin dizilmesiyle fırında saat pişirilen yemek, Nevşehir&#;in yöresel yemekleri listesinin vazgeçilmezleri arasındadır. Nevşehir tavayı yemeden Nevşehir&#;e gittim dememelisiniz.

Haliçi Tavacı Mustafa

Herkesin sıklıkla tercih ettiği, Nevşehir tavayı en güzel yapan restoranlardan biri olan Haliçi Tavacı Mustafa; yemeğin yanında gelen mezeler ve ikramlarla harika bir hizmet sunuyor. Fiyatlarıyla ziyaretçilerden tam not alan restoranı Nevşehir&#;e gittiğinizde tercih etmenizi öneririz.

Adres : Sümer Mahallesi, 8. Blok, Nevşehir Merkez/Nevşehir

Telefon :  () 61 80

7- Sızgıt

sızgıt

Küçük küçük doğranmış etlerin, etin yağı ile kavurduktan sonra kurutulmasıyla ortaya çıkan soğuk bir atıştırmalıktır. Etin daha uzun süre saklanabilmesi için de bu yönteme başvurulur. Başka yörelerde kavurma adıyla karşımıza çıkan yemek Nevşehir&#;de sızgıt adıyla biliniyor.

8- Ağpakla 

nevsehir agpakla

Kapadokya mutfağının olmazsa olmazı et yemekleri&#; Nevşehir yöresinde etli kuru fasulyeye ağpakla denir ve lezzeti bambaşkadır. Beyaz fasulye ve dana eti çömleğe konulur ve gömüldüğü yerde ağır ağır saat pişirilir. Bu ağızları sulandıran nefis lezzeti denemeden dönmeyiniz.

Nevşehir&#;in yöresel yemeklerini tatmadan dönmeyin diye sizler için bir liste hazırladık. Sizin de Nevşehir gezinizde unutamadığınız lezzetler varsa bizimle yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.

Nevşehir'in Neyi Meşhur? Nevşehir'in Nesi Meşhur, Hediyelikleri, Yöresel Yemekleri, Tatlıları, İçecekleri, Yiyecekleri Neler?

M. Ö. yıllık köklü tarihi ile hayranlık uyandıran, tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri sayesinde turistler tarafından ziyaret edilen Nevşehir'in neyi meşhur? Hristiyanların ve Müslümanların geçmişten bugüne kadar kardeşçe yaşadığı ve bundan dolayı tam bir kültür mozaiği olan Nevşehir'in yöresel ürünleri içinden en bilinenleri hangileridir? Anadolu mutfağının ucu bucağı olmayan tarifleri ile dolu Nevşehir'in hangi yemeği meşhur? Nevşehir'den alınacak hediyelik eşyalar neler?

NEVŞEHİR'İN NEYİ MEŞHUR?

Anadolu Selçuklular ve Osmanlılar döneminde ismi "Muşkara" olan Nevşehir'in, dünya çapında meşhur turistik yerlerinin başında Kapadokya ve Peribacaları gelir. Kapadokya bütünüyle Nevşehir'i değil, aynı zamanda Kırşehir, Kayseri, Aksaray ve Niğde'yi de kapsayan geniş bir alandır. Dünyanın Yeni 25 Harikası Listesi'nde 5. sıranın sahibi olan Ürgüp'teki Peribacaları, çevredeki Erciyes, Güllüdağ ve Hasandağı Yanardağlarının patlamaları sonucu oluşmuştur. UNESCO Dünya Mirasları Listesi'ne girmeyi başaran Göreme Açık Hava Müzesi, Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi, Üç Güzeller, Ihlara Vadisi ile Kaymaklı, Özkonak, Derinkuyu, Örentepe, Mucur gibi yeraltı şehirleri Nevşehir'i temsil eden en ünlü ve turistik bölgelerdir.

NEVŞEHİR'İN YÖRESEL YEMEKLERİ NELER?

Nevşehir'de, hem İç Anadolu'nun en lezzetli yemeklerini hem de yörenin kendine ait farklı tariflerini tatmak mümkündür. Çeşitli baharatlarla çeşnilendirilmiş çorbalar, etli yemekler, bakliyatlar, hamur işleri, tatlıları ve kahvaltılıkları ile turistler için bütünüyle bir ziyafettir. Aşağıda Nevşehir'e özgü yöresel yemekler verilmiştir.

Çömlek Fasulyesi

Düğü Çorbası

Kayısı Çorbası

Testi Kebabı

Nohutlu Yahni

Nevşehir Tavası

Sütlü Çorba

Soğanlama

Ağpakla

Yaprak Sarma

Dıvıl

Ayva Dolması

Köftür

Kuru Kaymak

Kayısı Dolması

Un Helvası

Dolaz

Köftür

Kayısı Yahnisi

Aside

Zerde

Ayva Dolması

NEVŞEHİR'DEN ALINACAK HEDİYELİK EŞYALAR NELER?

Nevşehir'in en güzel yerlerini keşfetmek yeterli değildir. Bu güzel şehirden eli boş dönmemek için mutlaka Nevşehir'in tarihi çarşılarına göz gezdirmek gerekir. Hem şehrin merkezi bölgelerinde hem de ara sokaklarında ilginç ve geleneksel birçok ürün bulunur. Onlardan bazıları şunlardır:

El dokuması halılar, kilimler

Çanaklar, çömlekler

El boyaması seramikler

İşlemeli kumaşlar

Geleneksel kıyafetler ve el işi ayakkabılar

Kayısı

Kabak çekirdeği

Pekmez

Oniks taşı tespihler ve Zultanit taşından takılar

Peribacalarının minyatürleri

Biblolar

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası