barry callebaut maaşları / Garson krizi büyüyor: Maaşlar yükseldi ama eleman yok! - Bayrak Haber

Barry Callebaut Maaşları

barry callebaut maaşları

Ruby çikolatası nedir

Bitter, sütlü ve beyaz çikolatanın ardından dünya çikolata ailesine 4. Tür çikolata olarak dahil olan ve son günlerde birçok kişinin gözdesi haline gelen ruby çikolatası, rengiyle ve lezzetiyle fark yaratacak gibi duruyor . Diğer çikolata türlerinin aksine pembe rengiyle dikkatleri üzerine çeken ruby, içeriği hakkında herkeste merak uyandırmaktadır. Bu yazımda ruby çikolatası nedir ve ruby çikolatası nasıl yapılır? Sorularının cevabını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Yazı İçeriği

Ruby Çikolatası Nedir?

Genellikle pembe tonlarında renge sahip olan, içinde renklendirici madde bulundurmayan çikolata türüne ruby denir.

En son üretilen beyaz çikolatanın ardından 80 yıl sonra yepyeni bir lezzet olarak çikolata türleri arasına giren ruby, diğer çikolata çeşitlerinden farklı olarak pembe renkle karşımıza çıkıyor. Renginden dolayı içerisinde ahududu, çilek ve benzeri meyveleri barındırdığı düşünülse de herhangi bir meyve aromasına sahip değil. Ayrıca ruby isimli özel kakao çekirdeğinin pigmentlerinden rengini alan ruby çikolatasında renklendirici madde de kullanılmamıştır.

Ruby çikolatası; %35,9 yağ, minimum %47,3 kakao ve minimum %26,3 süt içeriğinden meydana gelmektedir. Fakat her ürün için olduğu gibi ruby çikolatası içinde Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından belirlenen standart vardır. Bu standartlara göre ruby çikolatası minimum %1,5 yağsız kakao ve %20 kakao yağı içermelidir. Bu çikolata türünü ülkemize ilk olarak Magnum getirmiştir.

Ruby Çikolatasını Kim Buldu?

İlk kez 2017 yılında Barry Callebaut isimli çikolata firmasının tanıttığı yeni ürün gibi gözükse de laboratuvar çalışmaları 2004 yılında şirket içerisindeki bir çalışan tarafından başlatılmıştır. Kakao çekirdeklerinden alışılmadık bir renk ve lezzette çikolata üretebileceğini keşfeden şirket, Jacobs Üniversitesi ile birlikte araştırmalar yaptı. 13 yıllık bir araştırma ve geliştirme sürecinin neticesinde; Ekvador, Brezilya ve Fildişi Sahilleri’nde yetişebilen kakao çekirdeklerinde doğal olarak bulunan farklı bileşenlerin olduğu anlaşıldı. Bu bileşenler çikolataya pembe rengini veriyordu. Ruby çikolatası 5 Eylül 2017 tarihinde dördüncü tür olarak dünya çikolata ailesine katıldı.

Ruby Çikolatası Neden Pembe?

Ruby, alışıldık çikolatalardan farklı olarak pembe rengine sahip. Bu renkte olması ilk başta akla içinde bir renklendirici ya da meyve aroması barındırdığını getiriyor. Fakat ikisi de ruby çikolatasında bulunmuyor. Peki meyve veya meyve aroması içermiyorsa Ruby çikolatasının rengi nasıl pembe? Diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Ruby kakao çekirdekleri; Brezilya, Ekvador ve Fildişi Sahili’nde yetişmektedir. Bu çekirdeklerden doğal olarak pembe rengi elde edilebiliyor. Yani Ruby çikolatasının kendi doğal rengi pembe. Şunu da belirteyim ruby, fermente olmamış kakao çekirdeklerinin doğal rengi ile benzer renge sahip.

Ruby Çikolatası Tadı Nasıl?

Ruby çikolatası nedir öğrendiğimize göre gelelim ruby hakkında en çok merak edilen bir diğer konuya: Ruby çikolatasının tadı nasıl?

Ruby çikolatası içerisinde hiçbir meyve ya da meyve aroması bulunmamasına rağmen orman meyvelerini andıran hafif ekşimsi tada sahiptir. Diğer üç türün aksine yoğun bir kakao tadını barındırmıyor. Deneyenler, çikolata tadı alamadıklarını ama tadının çok güzel olduğunu söylüyor. Bu sayede diğer çikolata türlerinden farklı olduğu için tadıyla da merakları üzerine çekiyor.

Henüz ülkemizde kullanımı yaygın olmasa da bazı şefler ilk denemelerinden yola çıkarak, Ruby çikolatasının; Roze Şampanya, Belçika Birası (Kriek), tuzlu karameller, hatta küflü peynir gibi lezzetlerle iyi eşleştiği kanaatine vardıklarını bildiriyorlar. 

Ruby Çikolatası Nerede Satılır?

Ülkemizde bazı çikolata ve pasta şeflerinin; ganaj, şekerleme ve pastacılık ürünleri yapımında tercih etmelerine rağmen henüz gidip tablet ruby çikolatasını elden satın alacağımız bir yer bulunmamaktadır. Ülkemize ilk getiren Magnum’un orijinal sitesinden kolaylıkla temin edebileceğiniz gibi araştırmalarım sonucu birkaç internet sitesinden de Ruby çikolatası satın alabileceğinizi gördüm.

Ruby Çikolatası Nasıl yapılır?

Ruby çikolatasının ana ham maddesinin özel geliştirilmektedir. Ayrıca üretim aşamalarında da özel teknikler kullanılmaktadır. Bu gibi sebeplerden dolayı ne yazık ki ruby çikolatasını evde yapabilmek mümkün değildir. Bunun yanı sıra formülü tam açıklanmayan ruby çikolatasının gerçekte nasıl yapıldığını belirlemek oldukça zor. Ruby çikolatası nasıl yapılır sorusuna daha kolay cevap verebilmek için öncelikle malzemeleri bilmemiz bizim işimizi kolaylaştıracaktır.

Ruby çikolatasının bileşenleri şunlardır:

  • Kakao yağı ve kütlesi
  • Emülgatör
  • Soya lesitini
  • Sitrik asit
  • Hem yağlı hem de yağsız süt tozu
  • Şeker ve doğal vanilya aroması.

İlk bakışta ruby çikolatası beyaz çikolatadan pek farklı durmuyor. Ancak biraz daha yakından bakarsak ruby çikolatasının üretimine dair en önemli ayrıntıyı görmüş olacağız: sitrik asit.

2017 yılında piyasaya çıkmasının ardından çikolata endüstrisi uzmanları ve gıda mühendisleri, ruby çikolatasının aslında normal fermente edilmemiş kakao çekirdeklerinden yapıldığını öne sürdüler. Birçok gıda mühendisi ve çikolata uzmanı, son ürün olarak çikolatanın pembe olması ve rengini koruması için kakaonun kendisinin çok pembe olması gerektiği konusunda hemfikirdi. Bu nedenle parlak rengini korumak için asitlerle işlenmiş daha meyveli, fermente edilmemiş kakao çekirdekleri kullandıklarına inanılıyor. Bu da içerisindeki sitrik asit varlığının nedenini açıklamış oluyor.

Geleneksel olarak kakao çekirdeği işlemede fermantasyon aşamasından sonra çekirdekler kurumaya bırakılır. Bu aşamada çekirdekler bakteri fermantasyonundan dolayı koyu kırmızı, ıslak ve yoğun ekşidirler. Çekirdekler kurudukça ekşilikleri de kaybolur. Bu nedenle ruby çikolatası elde etmek için fermente edilmemiş kakao çekirdeklerini 24 saat veya daha fazla bir süre asitle işleme tabi tutmak gerekir. İşleme tabi tutulan çekirdekler beyaz kakao yağı ile karıştırılınca da ortaya ruby çikolatası çıkmaktadır. Ruby çikolatası nasıl yapılır sorusuna bu şekilde cevap verebiliriz.

Ruby Çikolatasının Beyaz Çikolatadan Farkı Nedir?

Ruby çikolatasının beyaz çikolatadan ilk farkı hepimizin de kolaylıkla söyleyebileceği gibi rengi ve tadıdır. Bunlar dışında gıda mühendislerinin yaptığı analizler sonucu içeriğinin çok farklı olduğu anlaşılmıştır. Halk arasında mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin ve beynimizdeki antidepresan gibi çalışan ayrıca mutluluk hormonu salınımını artıran salsolinol, ruby çikolatasında beyaz çikolatadan çok daha fazla bulunmaktadır. Dolayısıyla ruby çikolatası tükettiğinizde kendinizi daha mutlu hissedeceksiniz. Ruby çikolatası beyaz çikolataya oranla daha fazla kafein bulundurmaktadır. Bunların yanı sıra analizlere göre ruby çikolatası %47,3 kakao kütlesi içererek beyaz çikolatadan daha fazla kakao kütlesine sahiptir. En kaliteli beyaz çikolata %20 ile %40 arasında bir kakao içeriğine sahiptir.

Tavsiye Yazı: Gıda Mühendisliği Maaşları

Bu yazımda ruby çikolatası nedir ve ruby çikolatası nasıl yapılır? Sorularına cevap vererek ruby ile ilgili bildiğim her şeyi sizlere aktarmaya çalıştım. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Soru ve görüşlerinizi yorum kısmından benimle paylaşmayı lütfen unutmayın.

Ruby Çikolatası Nedir?

Bitter, sütlü ve beyaz çikolata türlerinden farklı olarak rengiyle dikkatleri üzerine çeken pembe renkli yeni çikolata türü. Ruby çikolatasının ilk görüşte renginden dolayı içerisinde katkı maddesi olduğuna inanılsa dahi, üretici firmasının açıklamaları ve üzerinde yapılan analizler sonucu içeriğinde hiçbir katkı maddesi bulunmadığı ortaya çıkmıştır. Tamamen doğal olarak Brezilya, Ekvador ve Fildişi Sahili’nde bulunan kakao çekirdeklerinden üretilen yeni nesil çikolata türüdür. Bitter, sütlü ve beyaz çikolatadan sonra 4. Tür çikolata olarak adlandırılan Ruby çikolata alanında son 80 yılın en olağanüstü keşfi olarak kabul edilmektedir.

Ruby Çikolatası Neden Pembe?

Brezilya, Ekvador ve Fildişi Sahili’nde bulunan Ruby kakao çekirdeklerinin içerisindeki pigmentler çikolatanın doğal olarak pembe olmasını sağlıyor.

Ruby Çikolatası Nasıl Yapılır?

Maalesef ki Ruby Çikolatasının diğer çikolatalar gibi evde yapımı söz konusu değil. Üretici firmalar özel bölgelerde yetişen tamamen doğal olan Ruby isimli kakao çekirdeklerinin asit ile fermantasyonu sonrası kurutma gibi birtakım işlemlerden geçmesinin ardından pembe renkli bir toz elde ediyorlar. Elde ettikleri pembe tozları çeşitli işlemler sonucunda çikolataya dönüştürüyorlar.

Ruby Çikolatası Tadı Nasıl?

Yaban mersini, ahududu gibi orman meyvelerini anımsatan ve hafif mayhoş bir tada sahiptir.

Ruby Çikolatası Nerede Satılır?

Henüz marketlerde ve çikolata dükkanlarında satılmamasına rağmen bazı internet sitelerinden kolayca temin edebilirsiniz.

Rekordan rekora koşan enflasyon, emekçinin maaş ve ücretini yuttu. Memur, emekli ve işçi hükümetten kayıplarının giderilmesini istiyor.

Memur ve memur emeklileri ocakta yüzde 5 toplu sözleşme, yüzde 2.5 ek artışla birlikte toplamda yüzde 7.5 zam aldı. Temmuz ayında oluşan altı aylık enflasyon ile yüzde 7.5 arasındaki fark ödenecek. Dün açıklanan verilere göre beş aylık enflasyon yüzde 35.64 oldu. Buna göre ortaya çıkan enflasyon farkı yüzde 28.14. Ancak memur sendikaları aynı zamanda ocaktaki gibi ek zam istiyor. Ayrıca sendikalar enflasyon farkının altı ay yerine aylık olarak yansıtılmasını istiyor.

Emekliler zorda

Kamudaki işçilere ise çerçeve protokol ile bu yıl için altı ayda bir, yüzde 5 artı enflasyon farkı oranında zam verilmişti. Özel sektörde ise işçilerin ücretleri eğer toplu sözleşme varsa ona göre artıyor. Yoksa işverenin yaptığı zam ile sınırlı kalıyor. Özel sektör işçilerinin yaklaşık 8 milyonu asgari ücret ile çalışıyor. Net asgari ücret 4 bin 253 lira. Yıllık enflasyon yüzde 73.50 ile yılbaşında yapılan yüzde 50’lik zam oranının üzerine çıkmış durumda. Asgari ücret ile olması gereken asgari ücret arasında 3 bin 583 lira fark var. İşçi de işveren de asgari ücretin yılın ikinci yarısında mutlaka artırılmasını istiyor.

Enflasyon karşısında en fazla ezilen ise işçi ve Bağ-Kur emeklileri. En düşük emekli maaşı ocakta 2 bin 500 liraya çıkarılmıştı. İşçi ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş artışları da altı aylık enflasyona göre belirleniyor. Beş aylık enflasyon yüzde 35.64. Haziran ayı enflasyonu ile birlikte bu emekçilerin de maaş artışları netleşecek

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir