bebeklerde gaz masajı nasıl yapılır / Bebeklerde Gaz Masajı Nasıl Yapılır? - monash.pw

Bebeklerde Gaz Masajı Nasıl Yapılır

bebeklerde gaz masajı nasıl yapılır

Yeni doğan bebeklerde gaz sorunu ve gaz masajı

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yeni doğan bebeklerde gaz sancısına bağlı huzursuz ağlamanın genellikle farklı farklı nedenleri olduğu düşünülse de temelde bağırsaklarda gaz sıkışmasının sebep olduğu spazm, bebeğin canını acıtır. Evde Bakım Hekimi Dr. Tayyar Vardar, bebeklerde gaz sancısının nasıl anlaşılabileceğini ve ailelerin bu durumla nasıl baş edebileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Yeni doğan bebeklerin huzursuz olmaları ve sürekli ağlamaları genellikle ebeveynlerini korku ve endişeye sürükler. Sebepsiz yere uzun saatler boyu süren ağlamalar, kimi zaman çığlığa varan yüksek sesli bir hal alabilir. İlk günlerde bebeğin memeyi emmek isteyip emerken bırakarak sinirli ve çığlıklarla ağlaması, pek çok annenin sütü olmadığı için bebeğinin ağladığını düşünmesine yol açar. Ailelerin dinmeyen bu ağlamanın bebeğe bir şeyler olduğunu düşünmelerine neden olduğunu belirten Dr. Tayyar Vardar, gaz sancısı belirtilerinin bilinmemesinden ötürü anne ve babaların doktora başvuracak noktaya geldiğine dikkat çekti.

BEBEĞİMİN GAZI OLDUĞUNU NASIL ANLAYABİLİRİM?

Gaz sancısı çeken yeni doğan bebeklerde; yüksek tonlu aşırı ağlama ile birlikte ayaklarını karına çekme, germe, kasılma, karın şişliğinde artma, bağırsak seslerinin duyulması, kusma, kabızlık veya sık kaka yapma sıkça görülür.

Haberin Devamı

Bu tarz davranışlar sergileyen bebeklerde ciddi bir gaz sancısı sıkıntısı olduğu açıktır.
Bebek, dışkılama sonrasında kısmen rahatlayabilir, ancak çoğu zaman bu dışkılama da yeteri kadar rahatlamasında etkili olmaz. Gaz sancısı yüzünden huzursuzca ağlayan bebek, genellikle saatin sonunda kendiliğinden yorgun düşerek susar.

Yeni doğan bebeklerde metabolizması düzene girdikçe, genellikle dördüncü ayın sonunda gaz yakınmaları kendiliğinden ortadan kalkar.

Yeni doğan bebeklerde gaz sorunu ve gaz masajı

YENİ DOĞAN BEBEĞİN DIŞKISI NASILDIR?

Yeni doğan bebekler anne sütü emerek beslendikleri için ilk haftalarda sulu ve yeşil renkte kaka yaparlar. Bu renk kaka, bebeğin anne karnından sonra dış dünyaya geçiş kakası olarak nitelendirilir. Bebeğin, anne karnında iken bağırsaklarında biriken safra salgısı ile yeşil siyah renkte mekonyum denilen yapışkan dışkının birleşimi ile oluşan kakadır. Doğum sonrasını izleyen birkaç günde bebeğin bu renk kaka yaptığı görülür. Takip eden haftalarda bebeğin sindirim organları gelişip, bağırsaklardaki emilimi arttıkça; ilk günlerdeki gibi kaka yapma sıklığı azalacaktır.

Haberin Devamı

Dış dünya şartlarında yaşama koşullarına alışan yeni doğan bebek, anne sütünün büyük bir kısmını bağırsakları tarafından sindirebilecek hale gelir. Anne sütü ile beslenen bebeklerin kakasının rengi altın sarısı ve krem kıvamında gözlemlenir.

BEBEKTE BU KADAR GAZ NASIL OLUŞUYOR?

Yeni doğan bebeklerde gaz sancısının olmaması neredeyse imkânsız. Sürekli yatar pozisyonda kalan pasif durumdaki bebek, ilk altı aylık zamanda sadece anne sütüyle besleniyor ve doğduğu andan itibaren sindirim organları gelişmeyi sürdürüyor. Bu süreçte ağızdan aldığı besinler için hazım bakterileri oluşuyor. Emme sırasında hava yutan bebeğin sırtına hafifçe vurularak her defasında gazı çıkarılsa da, gün içinde bağırsağa geçen küçük hava baloncuklarının birikmesi yüzünden akşam saatlerine doğru gittikçe huzursuzlaşmaya başlıyor. Yutulan tüm hava kabarcıkları birbirinin üzerine ekleniyor, büyük bir hava baloncuğuna dönüşüp, kalın bağırsağın bir noktasına takılarak, bağırsağın peristaltik hareketleri sonucu sıkışıyor ve şiddetli spazmlara neden oluyor.

Haberin Devamı

Yeni doğan bebeklerde gaz sorunu ve gaz masajı

BEBEKLERDE GAZ MASAJI NASIL YAPILIR?

Yeni doğan bebeğinizde gaz sıkışması yüzünden oluşan spazm sırasında, karın duvarı oldukça sert ve gergindir. Direkt olarak karın bölgesine masaj yapmaya başlarsanız, bebeğiniz canı yandığı için daha fazla ağlayacaktır.

Masaja başlamadan önce bebeği kucağınıza yatırın, bacaklarınızda onu hafifçe sallayın, diğer yandan avuçlarınızı birbirine hızlıca sürterek, avuç içlerinizin iyice ısınmasını sağlayın ve ısınan avuçlarınızı bebeğinizin karnına kapatın. Sıcak uygulama bebeğinizin karnındaki spazmı rahatlatır. Bazen yalnızca bu şekilde bile bebeğin rahatladığını görebilirsiniz.

Bebe yağı ile yağladığınız sıcak ellerinizi, sıra ile göğüs kafesinin altından kasıklara doğru sanki karnı boşaltıyormuş gibi hafifçe çekerek masaj yapabilirsiniz. Yine ellerinizle saat yönünde hafifçe karnına masaj yaparak, bu hareketi ritmik bir şekilde sürdürün. Bu masaj yöntemleri ile bağırsakları uyararak harekete geçireceksiniz. Masaj uygulaması sırasında bebeğinizin bacaklarını karnına doğru 10 harekette bir iterek egzersiz yaptırmayı da unutmayın. Tüm uygulamalar sonrasında bebeğinizin dışkılamasına ve gaz çıkartarak rahatlamasına yardımcı olacaksınız.

#Bebekyenidogan

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Bebeklerde sırt ve karın masajı, bebeklerin gaz sorularına iyi geldiğinden birçok ebeveyn tarafından bilinçli olmasa da yapılmaktadır. Bebeğin kaslarının gevşetilmesi ve gerginliklerinin ortadan kaldırarak rahatlaması için yapılabilecek sırt ve karın masajı bebeğinizin bağırsak sorunlarına yardımcı olacağı gibi rahatlıkla uyumasına da yardımcı olacaktır.

Bebeklere yapılabilecek bölgesel masaj türleri;

  1. Bebeklerde Yüz ve Kafa Masajı
  2. Bebeklerde Sırt ve Karın Masajı
  3. Bebeklerde Kol ve Bacak Masajı hakkında daha fazla bilgi almak için Minidolin Blog kategorisine göz atabilirsiniz.

Bebeklerde Karın Masajı

Karın masajı bebeğinizi rahatlatmasının yanı sıra sindirim sistemine de yardımcı olarak, gaz çıkartmasını kolaylaştırma ve kabızlık sorunun da iyileşmesi açısından önemlidir. Kolik bebeklerde karın ağrısı sorunundan dolayı huzursuz olan bebekler içinde karın masajı oldukça önemlidir.

Bebeğinize karın masajı yapmadan öncesinde bebeğinizin vücudunu nemlendiren ve oluşabilecek kaşıntı ve isiliklerin önlenmesinde de yardımcı Minidolin Bebek ve Çocuk Nemlendirici Vücut Losyonu sürebilirsiniz. Mnidolin losyon yetişkinlerin cilt bakımı, nemlendirme ve yaşlılık belirtilerini geciktirme etkileriyle ön plana çıkan bir üründür.

Bebeklerde Karın Masajı genelde su çarkı denilen eğlenceli bir teknikle başlamayı tercih edebilirsiniz. Ellerinizi kendinize doğru bebeğinizin karnından kum çeker gibi bacaklarına doğru hareket ettirirken karın bölgesine hafif baskı uygulayabilirsiniz. Bu hareket bağırsak hareketlerini hızlandıracaktır. Bebeğinizin karın kaslarının gevşemesi içinse bacaklarını havaya kaldırın ve dizlerden bükerek yavaşça karnına doğru ittirin. Son olarak da parmak uçlarınızı bebeğinizin göbeğinde soldan sağa doğru yürüterek masajı tamamlayabilirsiniz.

Bebeklerde Sırt Masajı

Bebeğinize sırt masajına başlamadan önce ortamın sıcaklığının uygunluğu ve rahatının yerinde olması için yumuşak bir zemin hazırlamayı unutmayın.

Bebeğinizin vücudunda ellerinizi kayarak daha rahat hareket etmesi için Minidolin Bebek ve Çocuk Nemlendirici Vücut Losyonu tercih edebilirsiniz.

Bebeğinizi hazırladığınız yumuşak yere yüz üstü yatırın ve bebeğinizin sırtında ellerinizi yan tutarak ileri ve geri hareket ettirin. Ellerinizi birbirine paralel boyundan poposuna kadar yavaşça hareket ettirebilirsiniz.

Elleriniz omurgaya dik açı oluşturacak şekilde bebeğinizin sırtında kaydırarak hareket ettirin. Sırt masajına avucunuzun içiyle bebeğinizin gazını çıkartması sırasında uyguladığınızdan çok az daha sert şekilde ovalayın ve son olarak da parmak uçlarınızla bebeğinizin boynundan poposuna kadar olan kısımlarda dairesel hareketler yaparak masajınızı bitirebilirsiniz.

Yazıyı Paylaş

Bebeklerde Gaz: Gaz Sancısı, Nedenleri, Gaz Çıkarma Yöntemleri

Gaz yayg&#;n kar&#;&#;la&#;&#;lan bir durum. Bebeklerde ise özellikle ilk 3 ay&#;n ba&#; konusu.

Ebeveyn olarak hangimiz gaz konusuyla u&#;ra&#;mad&#;k ki?

Dünyaya geldikten yakla&#;&#;k 2 hafta sonra gaz sanc&#;lar&#;na merhaba diyen bebek, ilk 3 ayda yo&#;un bir deneyimin içinden geçer.

Büyümek güzel. Ve sanc&#;lar&#; da buna dahil.

Gaz sorunun ard&#;nda temel iki neden yatar.

Bunlardan birincisi bebe&#;in geli&#;mekte olan sindirim sistemi.

Ba&#;&#;rsak floras&#; sa&#;l&#;kl&#; br sindirim sistemi için temel olu&#;turur. Ve do&#;umla birlikte geli&#;meye ba&#;lar. Bu ayn&#; zamanda ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sisteminin de geli&#;mesi demek.

&#;kinci neden ise bebe&#;in hava yutmas&#;. Gaz, bebe&#;in sindirim sistemindeki hava kabarc&#;klar&#;n&#; ifade eder asl&#;nda. Bebek a&#;larken, beslenirken hava yutabilir. Sonucu da gaz ve gaz sanc&#;lar&#; olabilir.

Yaz&#;m&#;zda bebeklerde gaz ile ilgili pek çok konuyu ara&#;t&#;rd&#;k. Yayg&#;n bir sorun oldu&#;unu bir kez daha gördük. Umar&#;z bir parça da olsa bu sorunun içinden geçmenize destek olabiliriz.

 

 

Gaz Sanc&#;s&#; Nedir?

Gaz, en basit ifadeyle mide veya ba&#;&#;rsaklardaki havad&#;r.

Bir bebe&#;in gaz&#; oldu&#;unda mide ya da ba&#;&#;rsaklar&#;nda küçük kabarc&#;klar olu&#;ur. Bu kabarc&#;klar bazen bebe&#;in midesinde bas&#;nca ve a&#;r&#;ya neden olur.

Baz&#; bebekler gazdan rahats&#;z olmaz ancak baz&#;lar&#; huzursuzla&#;&#;r ve hatta gaz&#; ç&#;kana kadar uyuyamaz. Baz&#;lar&#; gaz nedeniyle a&#;lama krizine girebilir.

Gaz sanc&#;s&#; sa&#;l&#;k aç&#;s&#;ndan genellikle endi&#;e edilecek bir durum de&#;ildir.

Ancak çok yorucudur. Gaz sanc&#;s&#; nedeniyle huzursuz olan, a&#;layan bir bebe&#;e hemen yard&#;m edememek anneyi ve babay&#; çaresiz hissettirebilir.

Gaz nedeniyle bebe&#;in uyku düzeni bozulabilir. A&#;lamalar krizler halinde gelebilir.

Bebe&#;in sindirim sistemi geli&#;tikçe ve daha iyi çal&#;&#;t&#;kça gaz sorunu da yava&#; yava&#; ortadan kalkar. Baz&#; bebeklerde bu süreç ay kadar sürerken baz&#;lar&#;nda 9 aya kadar uzad&#;&#;&#; görülebilir.

 

Bebeklerde Gaz Sorunu Nedir?

Bebekler beslenirken çok miktarda hava yutar. Bunun sebebi,

• meme ucunu tam kavrayamamalar&#; ya da
• beslenirken yanl&#;&#; pozisyonda olmalar&#;d&#;r.

Gaz küçük miktarda bir bask&#; uygulayarak bebe&#;in sindirim kanal&#;nda ilerler.
Bazen de ba&#;&#;rsaklardaki fazla miktarda gaz büyük bask&#; yarat&#;r ve bebekte a&#;r&#; olu&#;ur.

Bebe&#;in sindirim sisteminde gaz olu&#;umuna neden olan faktörlerden baz&#;lar&#; &#;öyledir:

Hava yutmak: Bebekte gaz olu&#;umunun temel nedenlerinden biri beslenirken hava yutmas&#;d&#;r. Memeyi ya da biberonun ucunu yanl&#;&#; kavramak, uygun olmayan emme pozisyonu bebe&#;in bol miktarda hava yutmas&#;na yol aç&#;r. Sonuç: Gaz

A&#;lamak: Bebekler a&#;larken hava yutarlar. Yuttuklar&#; hava da gaza neden olabilir. Ba&#;lang&#;çta içinden ç&#;kmas&#; zor bir döngüdür. Gaz sanc&#;s&#; a&#;lamaya yol açar, a&#;layan bebe&#;in yuttu&#;u hava miktar&#; artar.

Burada biraz sab&#;r devreye giriyor. Çünkü ilk haftalarda bebe&#;in a&#;lama kodlar&#;n&#; çözmek zordur. Ama zamanla, bebe&#;in ne için a&#;lad&#;&#;&#;n&#; kavray&#;p ihtiyac&#;n&#; kar&#;&#;lars&#;n&#;z. A&#;lama K&#;lavuzu yaz&#;m&#;z&#; bu konuda iyi bir kaynak. Okuman&#;z&#; tavsiye ederiz.

Olgunla&#;mam&#;&#; sindirim sistemi: Yenido&#;an bir bebe&#;in sindirim sistemi henüz yeterince olgun de&#;ildir. Bebe&#;in sistemi süt ya da formül mama yoluyla ald&#;&#;&#; besin içeriklerini yeterince iyi parçalayamaz.

Henüz geli&#;memi&#; bakteriyel flora: Bebe&#;in ba&#;&#;rsak floras&#; henüz tam geli&#;medi&#;i için gaz sorunu do&#;al olarak ortaya ç&#;kar.

• Anne sütünün içeri&#;i: Anne sütü, annenin yediklerinden izler ta&#;&#;r. Gaz yapabilecek içerikteki besinler bebekte gaz olu&#;umuna neden olabilir.

Herkesin sindirim sisteminin tolerans&#; farkl&#; olabilir. Bak&#;n bakal&#;m sizde neler gaz durumuna yol aç&#;yor? Yediklerinizin bebe&#;in sindirim sistemi üzerindeki etkileri neler olabilir? Bunu gözlemleyin.

• Gere&#;inden fazla beslenen bebek: Bebek a&#;&#;r&#; beslendiyse midesindeki doluluk gaz olu&#;umuna yol açabilir.

Baz&#; uzmanlar ilk süt ve son sütün gaz üretiminde etkisi olabilece&#;ini söyler. &#;lk süt laktoz gibi &#;eker bak&#;m&#;ndan, son süt ise ya&#; bak&#;m&#;ndan zengindir. Laktoz yükü bebekte gaza ve duyarl&#;l&#;&#;a yol açabilir.

• Di&#;er faktörler: Kab&#;zl&#;k, karbonhidrat al&#;m&#;, hormon regülasyonu gibi faktörler de gaz olu&#;umuna etki edebilir.

 

Bebeklerde Gaz Sorunu Ne Zaman Ba&#;lar?

Bebekler do&#;umla birlikte h&#;zl&#; bir adaptasyon sürecine girerler.

Beslenmek ve geli&#;mekte olan sindirim sistemi de bu adaptasyon sürecinin önemli birer parças&#;d&#;r.

Bebekler ilk zamanlar beslenirken bol miktarda hava yutar. Bu hava bebe&#;in midesinde ve ba&#;&#;rsaklar&#;nda bas&#;nca yol açar. Sonuç olarak ortaya gaz sorunu ç&#;kabilir.

Gaz sanc&#;s&#; genellikle do&#;umdan sonraki haftalarda belirgin hale gelir. Bebek krizler &#;eklinde a&#;lar. A&#;lama krizleri en çok bebe&#;in haftalar&#;nda görülür. Ak&#;am üstleri ve geceleri a&#;lamalar artabilir.

&#;lk 3 ay, gaz sanc&#;lar&#; aç&#;s&#;ndan yorucu olabilir.
Bebek ya&#;ama adapte olmaya çal&#;&#;&#;yordur.
H&#;zl&#; bir geli&#;im süreci içindedir.

Genellikle 4. aydan sonra bebek rahatlar.

Ne var ki 6. ayda kat&#; g&#;daya geçi&#;le birlikte gaz sorunu yeniden gündeme gelebilir. Baz&#; bebekler ay aras&#;nda da gaz sanc&#;lar&#; ya&#;ayabilir.

 

Bebeklerde Gaz Neden Olur?

Gaz asl&#;nda her ya&#;tan herkesin sorunu.

Kendini rahatl&#;kla ifade edecek ya&#;a gelen çocuklar sindirim sistemlerindeki herhangi bir sorunu dile getirebilir.

Yeti&#;kinler gaz sorunuyla ba&#; edebilmek için kendi yöntemlerini geli&#;tirebilir.

Ama söz konusu bir bebekse, hele ki gazl&#; bir bebekse durum biraz çetrefillidir.

Bebeklerin günde kez gaz ç&#;karmalar&#; olas&#; bir durumdur.

Peki bebeklerde neden bu kadar gaz olur?

Öncelikli sebeplerden biri bebe&#;in yuttu&#;u hava.

Bebekler çe&#;itli sebeplerle hava yutar.

• Beslenirken
• Emzik emerken
• A&#;larken

Bebe&#;in kar&#;n bölgesinde gaz oldu&#;unda,
• Ge&#;irir
• Huysuzla&#;&#;r
• Karn&#; &#;i&#;er
• A&#;lar
• Kar&#;n bölgesi sertle&#;ir.

Bebek gaz nedeniyle a&#;r&#; ya&#;ad&#;&#;&#;nda a&#;lar.

Peki gaz sorunu d&#;&#;&#;nda bu a&#;lama krizlerinde ba&#;ka bir problem olup olmad&#;&#;&#;n&#; nas&#;l bilebiliriz?

Uzmanlar bu durumda bebe&#;in genel halini de&#;erlendirmek gerekti&#;ini söylüyor.

Yani bebe&#;iniz genel olarak mutlu ve huzurluysa; sadece gaz durumunda huzursuzluk yap&#;yorsa bu her&#;eyin normal oldu&#;unu gösterir.

Bebe&#;in sindirim kanal&#; geli&#;tikçe, gaz sorunu da ortadan kalkacak. Bunu hep hat&#;rlay&#;n.

Bebe&#;im Neden Bu Kadar Gazl&#;?

Bebe&#;iniz gazdan muzdaripse &#;unu bilin ki karn&#; ve ba&#;&#;rsaklar&#; havayla dolu.

Uzmanlar bu durumun sindirim sürecinden ya da bebe&#;in beslenme s&#;ras&#;nda hava yutmas&#;ndan kaynaklanabilece&#;ini söylüyor.

Gaz bebekte huysuzlu&#;a, a&#;r&#;ya ve &#;i&#;kinli&#;e
yol açabilir.

Bebeklerde gaza neden etkenlerden baz&#;lar&#; &#;öyledir:

Çok h&#;zl&#; beslenmek: Biberonun memesinden mama h&#;zl&#; ak&#;yorsa ya da annenin memesinden gelen süt miktar&#; fazlaysa bebek mama veya sütü h&#;zla yutar. Sonuç: Gaz

Çok yava&#; beslenmek: Biberonun meme ucu aç&#;kl&#;&#;&#; yeterli de&#;ilse bebek emerken fazla miktarda hava yutabilir. Sonuç: Gaz

• &#;çinde hava kabarc&#;klar&#; olan mamay&#; içmek: Mamay&#; bebe&#;e vermeden önce birkaç dakika maman&#;n dinlenmesini ve haz&#;rl&#;k a&#;amas&#;nda olu&#;abilecek hava kabarc&#;klar&#;n&#;n sönmesini bekleyin. Maman&#;n içindeki hava bebekte gaz olu&#;umuna yol açabilir.

• Uzun süreyle a&#;lamak: Bebekler a&#;larken hava yutar. Özellikle uzun süreyle a&#;layan bebeklerde gaz olu&#;umu dikkat çeker.

Formül mamay&#; tolere edememek: Mamalar&#;n içerikleri birbirinden farkl&#;d&#;r. Yani bir bebe&#;in sindirim sisteminin tolere edebildi&#;i mamay&#; bir ba&#;ka bebek tolere edemeyebilir. Gaz, bebe&#;in içti&#;i mamay&#; iyi tolere edemedi&#;inin göstergesi olabilir.

Gaza yol açan g&#;dalar almak: Sindirim i&#;lemi s&#;ras&#;nda g&#;dalar parçalan&#;r. &#;&#;te bu i&#;lem s&#;ras&#;nda da gaz aç&#;&#;a ç&#;kabilir. Bebe&#;in, mama ya da anne sütü yoluyla ald&#;&#;&#; bir g&#;da içeri&#;ine intolerans&#; olabilir.

Bebeklerde Gaz&#;n En Yo&#;un Oldu&#;u Dönem

Gaz ve gazla ilgili s&#;k&#;nt&#;lar bebek henüz birkaç haftal&#;kken ba&#;lar. Ve bu süreç bebek yürümeye ba&#;lay&#;ncaya kadar uzayabilir.

Ancak gaz konusu en çok bebe&#;in haftalar&#; aras&#;nda gündemdedir. Uzmanlar bebeklerde gaz sorununun 8. haftada zirve noktas&#;na ula&#;t&#;&#;&#;n&#; söyler.

Çünkü bu dönemde bebe&#;in sindirimle ilgili sorunlar&#; vard&#;r. Henüz olgunla&#;mam&#;&#; sindirim sistemi, yeterince geli&#;memi&#; ba&#;&#;rsak floras&#; bebe&#;i zorlar.

Ne zaman ki bebek 3 ayl&#;k olur, gaz sorunu da rahatlamaya ba&#;lar. Hatta baz&#; bebeklerde bu sorunun 3. ayda bitti&#;i görülür.

Gaz ve kolik

Bir bebek büyürken gaz ve kolik kelimeleri san&#;r&#;m en çok yan yana gelen iki kelime.

S&#;k s&#;k gaz sanc&#;lar&#; ya&#;ayan bir bebe&#;iniz varsa kolik etiketini yemesi an meselesi olabilir.

Oysa gaz koli&#;e neden olmaz.

Ve koli&#;in sebepleri hala net bir &#;ekilde bilinememektedir.

Kolik genellikle 3’ler kural&#; ile &#;öyle tan&#;mlan&#;r: “3 haftadan uzun süre, haftada en az 3 gün, günde en az 3 saat devam eden a&#;lamalar.”

Evet, bebe&#;iniz ya&#;am&#;n&#;n özellikle ilk ay&#;nda kolik olabilir. A&#;lama seanslar&#; s&#;ras&#;nda bolca hava yutabilir. Ve gaz da bu durumun do&#;al bir sonucu olarak ortaya ç&#;kabilir.

Kolik’le ilgili çok detayl&#; bilgilere ula&#;abilece&#;iniz Kolik Nedir yaz&#;m&#;zda da anlatt&#;&#;&#;m&#;z gibi koli&#;e neden olabilecek birçok etken var.

Koli&#;in literatürde hastal&#;k olarak da tan&#;m&#; bulunmaz.

Aniden ortaya ç&#;kmas&#;, belli bir tedavisinin bulunmamas&#;, ataklar&#;n&#;n günde en az 3 saat süren a&#;lamalarla ortaya ç&#;kmas&#; ebeveyn ve bebe&#;e bak&#;m veren di&#;er ki&#;iler için ku&#;kusuz hayli zor bir durum.

Gaz&#; Olan Her Bebek Kolik midir?

Gaz&#; olan her bebek kolik de&#;ildir.

Ayr&#;ca huzursuzlanan, a&#;layan ve kar&#;n bölgesi &#;i&#;kin her bebe&#;in sorunu da sadece gaz olmayabilir.

Kolik genellikle günlük bir rutin izler. 3 haftadan uzun süre günün belli saatlerinde en az 3 saat süren a&#;lamalar &#;eklinde kendini gösterebilir.

Kolikli bebe&#;in kar&#;n bölgesi &#;i&#;kin olabilir ve sertle&#;ebilir. T&#;pk&#; gaz sorunu ya&#;ayan bir bebekte olabilece&#;i gibi bacaklar&#;n&#; karn&#;na do&#;ru çekebilir.

Kolik durumunda bebek çok a&#;lar. Öyle ki bazen saatler geçer ve bebe&#;in a&#;lamas&#; durmaz.

Doktorlar genellikle bebe&#;in kolik durumunu 3’ler kural&#;na göre de&#;erlendirir: “En az 3 hafta boyunca haftada en az 3 gün, 3 saat boyunca süren a&#;lamalar.”

Bebe&#;inizin sürekli a&#;lamas&#;ndan ve gaz durumundan endi&#;e ediyorsan&#;z, bir deftere onunla ilgili notlar&#;n&#;z&#; al&#;n.

• Bebek genellikle ne zaman huzursuzlan&#;yor?
• Huzursuzluk hali ne zaman a&#;lamaya dönü&#;üyor?
• Bebek her gün belli saatlerde mi a&#;l&#;yor?
• A&#;lamalar ne kadar sürüyor?
• A&#;larken bebek nas&#;l hareket ediyor? Örne&#;in bacaklar&#;n&#; karn&#;na do&#;ru mu çekiyor?
• Yüzü k&#;zar&#;yor mu?
• A&#;lamalar beslenmeden sonra m&#; oluyor?

Bebe&#;inizi birkaç gün süreyle takip edip bu bilgileri bir deftere not edin. Ve güvendi&#;iniz bir doktordan mutlaka randevu al&#;p, bu bilgileri onunla payla&#;&#;n.

Bebe&#;inizle ilgili en sa&#;l&#;kl&#; bilgiyi onu takip eden doktorundan alabilece&#;inizi hep hat&#;rlay&#;n.

Ve bu arada içgüdülerinize güvenmeyi ve akl&#;n&#;za tak&#;lan sorular&#; sormay&#; da lütfen ihmal etmeyin.

Gaz Ciddi Bir Hastal&#;&#;&#;n Habercisi Olabilir mi?

Bebeklerde gaz ço&#;unlukla normal bir durumdur ve basit baz&#; düzenlemelerle üstesinden gelinebilir.

Ancak çok nadir olsa da gaz, daha ciddi bir sindirim sorununun ilk belirtisi olabilir.

Bebe&#;iniz,

• Kilo alm&#;yorsa,
• Kab&#;zsa,
• Gaz ç&#;karm&#;yorsa,
• Kakas&#; kanl&#; olabiliyorsa,
• Kusuyorsa,
• Gaz&#; çok kötü kokuyorsa,
• Ge&#;irdi&#;inde kötü bir koku yay&#;l&#;yorsa,
• Çok huzursuz ise,
• Ate&#;i varsa mutlaka bir doktora dan&#;&#;mal&#;s&#;n&#;z.

Bebe&#;iniz 3 aydan küçükse, lütfen hiç vakit kaybetmeden bir sa&#;l&#;k kurulu&#;una gidin ve bebe&#;in uzmanlar taraf&#;ndan kontrol edilmesini sa&#;lay&#;n.

Bebe&#;in Gaz&#; Nas&#;l Ç&#;kar&#;l&#;r?

Bebe&#;iniz gaz nedeniyle huzursuzsa a&#;a&#;&#;daki yöntemleri deneyerek rahatlamas&#;na yard&#;m edebilirsiniz.

Bebe&#;in en az 2 kez ge&#;irmesini sa&#;lay&#;n: Bebekler beslenme s&#;ras&#;nda annenin memesini ya da biberon memesini birkaç dakikal&#;&#;&#;na b&#;rak&#;r. Bu bebe&#;in gaz hissetmeye ba&#;lamas&#;na dair bir i&#;aret olabilir.

Bebe&#;in beslenmeye verdi&#;i bu aray&#;, küçük bir gaz ç&#;karma seans&#; olarak de&#;erlendirin.

Bebe&#;i dik konuma getirin ve s&#;rt&#;na yumu&#;ak hareketlerle pat pat vurun. S&#;rt&#;na masaj yap&#;n.

Bebek çok büyük olas&#;l&#;kla ge&#;irir. Ve yeniden beslenmeye devam edebilir hale gelir.

Anne sütü ile beslenen bebeklerde her 10 dakikada, formül mama ile beslenen bebeklerde ise
ml’de bir, beslenme molas&#; verip bebe&#;in
gaz&#;n&#; ç&#;karmak önemlidir.

Bebe&#;in beslenme pozisyonunu kontrol edin: Öncelikle bebe&#;in memeyi do&#;ru kavrad&#;&#;&#;ndan emin olmal&#;s&#;n&#;z. Biberonla beslenen bebekler için meme ucunun uygunlu&#;u önemli. Maman&#;n çok yava&#; ya da çok h&#;zl&#; akmas&#;na yol açan meme uçlar&#; bebe&#;in hava yutmas&#;na sebep olur.

Bebe&#;i beslerken mümkün olabilecek en dik konuma getirmelisiniz. Bu da ekstra hava ak&#;&#;&#;n&#; keser.

Bir di&#;er konu ise &#;i&#;eyi fazla sallamamak. Çok sallanan &#;i&#;enin içindeki mamada hava kabarc&#;klar&#; olu&#;abilir. Dikkatli olun.

• Kar&#;nüstü aktivite zamanlar&#;na önem verin: Gün içinde belli saatlerde bebe&#;e kar&#;nüstü aktivite zaman&#; ay&#;r&#;n.

Yere serdi&#;iniz temiz bir örtünün üstüne bebe&#;i koyun. Siz de mutlaka yan&#;nda olun. Bu s&#;rada bebe&#;in karn&#;n&#;n üstündeki bas&#;nç gaz&#;n ç&#;kmas&#;na yard&#;mc&#; olur.

ÖNEML&#; NOT: Kar&#;nüstü aktivite zaman&#; için bebe&#;i besledikten sonra en az dakika bekleyin. Aksi takdirde yeni beslenmi&#; bebe&#;in kusmas&#;na neden olabilirsiniz.

Bebe&#;e bisiklet çevirtin: Bebe&#;i s&#;rtüstü yat&#;r&#;n. Bacaklar&#;n&#; nazikçe tutun ve sanki bebek bisiklet sürüyormu&#; gibi bacaklar&#;n&#; hareket ettirin. Karn&#;na do&#;ru yapaca&#;&#;n&#;z bacak hareketleri gaz&#;n d&#;&#;ar&#; ç&#;kmas&#;n&#; sa&#;lar.

Ya da bebe&#;in dizlerini yine mümkün olan en nazik &#;ekilde karn&#;na do&#;ru itin ve yakla&#;&#;k 10 saniye burada tutun. Sonra bacaklar&#;n&#; serbest b&#;rak&#;n. Bunu birkaç kez tekrarlay&#;n.

Bebe&#;e masaj yap&#;n: Masaj bebe&#;in gaz&#;n&#;n ç&#;kmas&#;na yard&#;m eder. Önce karn&#;ndan ba&#;lay&#;n. Sonra bacaklar&#;n&#;, s&#;rt&#;n&#;, omuzlar&#;n&#; nazikçe ovun. Gev&#;eyen bebek gaz&#;n&#; daha rahat ç&#;kar&#;r.

Bebe&#;ime Nas&#;l Yard&#;m Edebilirim?

Bir bebe&#;in gaz&#;n&#; ç&#;karmas&#;na yard&#;m etmek için yap&#;labilecek pek çok &#;ey var. Bunlardan baz&#;lar&#;n&#; a&#;a&#;&#;da bulabilirsiniz.

• Bebe&#;in s&#;rt&#;na nazik &#;ekilde pat pat vurmak ya da s&#;rt&#;n&#; ovmak bebe&#;in ge&#;irmesini sa&#;laman&#;n en etkili yollar&#;ndan biri. Bu &#;ekilde bebe&#;in karn&#;nda s&#;k&#;&#;an hava kabarc&#;klar&#; d&#;&#;ar&#; ç&#;kabilir ve bebek rahatlar.

Bebe&#;i, ba&#;&#; omzunuza gelecek &#;ekilde dik konuma getirin. Bebek çok küçük miktarda da olsa kusabilir, bu nedenle omzunuza bir bez yerle&#;tirin.

Ayr&#;ca bebe&#;in s&#;rt&#;n&#; ovmak ve onu rahatlatmak için farkl&#; pozisyonlar da deneyebilirsiniz. Bebe&#;i, karn&#;na çok bask&#; gelmeyecek &#;ekilde (belki bir yast&#;k koyarak) yüzüstü dizlerinizin üstüne yat&#;r&#;n. Ve s&#;rt&#;n&#; ovun.

• Bebe&#;i s&#;rtüstü yat&#;r&#;n. Bacaklar&#;n&#; sanki bisiklet pedal&#; çeviriyor gibi hareket ettirin. Bast&#;rmadan, rahat bir &#;ekilde bu hareketi belli bir süre tekrarlay&#;n. Gaz&#;n&#; ç&#;kard&#;&#;&#;n&#; ve rahatlad&#;&#;&#;n&#; göreceksiniz.

• Ellerinizi &#;s&#;t&#;n. Is&#;nan elinizi bebe&#;in karn&#;n&#;n üstüne koyun ve biraz bekleyin. Daha sonra bebe&#;in karn&#;na saat yönünde (burada da bast&#;rmamak çok önemli) dairesel hareketlerle masaj yap&#;n. Is&#; ve hareket bebe&#;in ba&#;&#;rsaklar&#;ndaki spazm&#; gidermeye ve onu rahatlatmaya yard&#;mc&#; olur.

• Ellerinizi ba&#;parmaklar&#;n&#;z birbirine de&#;ecek &#;ekilde bebe&#;in karn&#;n&#;n üstüne koyun. Sonra sanki kitap sayfas&#; düzeltir gibi ellerinizi hareket ettirin. Bu hareketi birkaç kez tekrarlay&#;n. Bebe&#;in rahatlad&#;&#;&#;n&#; göreceksiniz.

Bebeklerde Gaz Sanc&#;s&#;na Kar&#;&#; Önlemler

Bebekte gaz sanc&#;s&#;n&#; önlemenin tek bir yolu var: Gaz olu&#;umuna engel olmak.

Peki nas&#;l?

A&#;a&#;&#;da önerilerimizi bulacaks&#;n&#;z.

Bebe&#;in beslenme pozisyonuna dikkat edin. Bebe&#;i kolunuza al&#;n ve ba&#;&#;n&#;n beslenirken hafif yukar&#;da olmas&#;na dikkat edin. Emzirme yast&#;&#;&#; olarak sat&#;lan ürünler ya da evde kolunuzun alt&#;na koyabilece&#;iniz bir destek bu pozisyonu sa&#;lamakta yard&#;mc&#; olabilir. Bu &#;ekilde bebe&#;in beslenirken hava yutmas&#;n&#; engelleyebilirsiniz.

Formül mama haz&#;rlad&#;ktan sonra k&#;sa bir süre için maman&#;n dinlenmesini bekleyin. Çünkü haz&#;rl&#;k a&#;amas&#;nda mama içinde hava kabarc&#;klar&#; olu&#;abilir. Bebe&#;in mamayla birlikte bu kabarc&#;klar&#; yutmas&#; gaza yol açabilir.

• Biberonun memesinde kabarc&#;k olmas&#;n&#; engellemek için memeyi sa&#;a, sola e&#;in ve kabarc&#;klar&#;n ç&#;kmas&#;n&#; sa&#;lay&#;n.

Biberon memesindeki ak&#;&#;a dikkat edin. Çok yava&#; ya da çok h&#;zl&#; ak&#;&#;a sahip memeler bebe&#;in hava yutmas&#;na neden olabilece&#;i için sak&#;ncal&#;.

Bebe&#;in annenin memesini iyi kavrad&#;&#;&#;ndan emin olun. Memeyi iyi kavrayamamak hava yutmak demek. Bunun da sonucu gaz olabilir.

Bebe&#;i emzirirken 10 dakikada bir, formül mamayla beslerken de ml’de bir ara vermeye çal&#;&#;&#;n. Bebe&#;in ge&#;irmesini sa&#;lay&#;n ki rahatlas&#;n. Bunun için bebe&#;i dik konuma getirip s&#;rt&#;n&#; ovabilir ya da s&#;rt&#;na hafif &#;ekilde pat pat yapabilirsiniz.

Yaln&#;z beslenmeye ara vermek bebe&#;i huzursuz edebilir. Bebek a&#;larsa yine hava yutabilir ve bu bir k&#;s&#;r döngüye yol açabilir. O yüzden bebe&#;in ac&#;kma sinyallerini iyi takip edin.

Çok ac&#;km&#;&#; bir bebek 10 dakika sonra beslenmeye ara vermek istemeyebilir. Bebeklerde Ac&#;kma yaz&#;m&#;z ac&#;kma belirtilerini anlamak aç&#;s&#;ndan size yard&#;mc&#; olacakt&#;r.

• Beslenmeden yumu&#;ak bir hareketle bebe&#;i dik konuma getirin ve s&#;rt&#;na hafifçe pat pat vurun. Bu bebe&#;in ge&#;irmesini sa&#;lar.

• Beslenmenin ard&#;ndan k&#;sa bir süre bekleyin. Bebe&#;i dizlerinizin üstüne yat&#;r&#;n.

Bir yast&#;k kullan&#;rsan&#;z bebe&#;in karn&#;na çok bas&#;nç uygulanmas&#;n&#; önlersiniz.

Sonra bebe&#;in s&#;rt&#;na yumu&#;ak hareketlerle masaj yap&#;n, onu ovun. Zaman zaman nazik bir &#;ekilde s&#;rt&#;na pat pat vurabilirsiniz.

Tüm bunlar bebe&#;in gaz&#;n&#; ç&#;kar&#;p rahatlamas&#;n&#; sa&#;lar.

ÖNEML&#; NOT: Beslenme sonras&#; gaz ç&#;karma s&#;ras&#;nda bebek hafifçe kusabilir. Buna haz&#;rl&#;kl&#; olmak için omzunuza bir bez koyabilirsiniz.

Bebe&#;i dizlerinizin üstüne yat&#;rmay&#; tercih ederseniz, üstünüze bir örtü serebilirsiniz.

Bebeklerde Gaz Belirtileri Nelerdir?

Her bebekte belirtiler farkl&#; olabilir.

Do&#;umdan sonraki birkaç haftada bebe&#;i daha iyi tan&#;maya ba&#;layaca&#;&#;n&#;z&#; dü&#;ünüyoruz. O zaman belli baz&#; i&#;aretleri takip etmek ve karara varmak daha kolay olacak.

Gaz&#; olan bir bebek,

• A&#;layabilir.
• Yumruklar&#;n&#; s&#;kabilir.
• Bacaklar&#;n&#; karn&#;na do&#;ru çekebilir.
• Beslenme sonras&#; k&#;vranma belirtileri gösterebilir.
• Bebe&#;in yüzü k&#;zarabilir.

Asl&#;nda bir bebe&#;in gazdan muzdarip olup olmad&#;&#;&#;n&#; en kesin &#;ekilde ge&#;irdi&#;inde ya da gaz ç&#;kard&#;&#;&#;nda anlars&#;n&#;z.

Yukar&#;da sözü geçen i&#;aretler size bu konuda ancak fikir verebilir.

Bebek birkaç kez ge&#;irdi&#;inde rahatlar. Muhtemelen a&#;lamas&#; da durur.

ÖNEML&#; NOT: Bazen gaza dair i&#;aretler ba&#;ka bir durumun habercisi olabilir.

Ge&#;irdi&#;i ya da gaz ç&#;kard&#;&#;&#; halde a&#;lamaya devam eden bebek reflü, kab&#;zl&#;k, kolik gibi sorunlar&#; da akla getirebilir.

Bu konuda size en net bilgiyi çocuk doktorunuzun verebilece&#;ini lütfen unutmay&#;n.

Uzmanlar reflüde bebe&#;in beslenmeden yakla&#;&#;k yar&#;m saat sonra rahats&#;zl&#;klar&#;n ba&#;lad&#;&#;&#;n&#; söylüyor.

En basit haliyle mide içeri&#;inin yemek borusuna geri gelmesini ve sonra da a&#;&#;zdan d&#;&#;ar&#; ç&#;kmas&#;n&#; ifade eden reflü, bebe&#;in s&#;rt&#;n&#; kamburla&#;t&#;rmas&#;na, a&#;z&#;n&#;n tad&#;n&#;n kaçmas&#;na yol açar.

Bu durumda ge&#;irmek reflüyü daha çok tetikler ve bebe&#;i rahats&#;z eder.

Kab&#;zl&#;k ise en az gaz kadar bebe&#;i rahats&#;z eden bir durumdur.

Daha çok bebe&#;in d&#;&#;k&#;s&#;n&#;n sert olmas&#;yla kendini gösterir. Bebek kakas&#;n&#; yapmakta zorland&#;kça t&#;pk&#; gaz sanc&#;s&#;nda oldu&#;u gibi s&#;k&#;nt&#;lar çeker. Ve kab&#;zl&#;&#;&#;n çaresi ge&#;irmek ya da gaz ç&#;karmak da de&#;ildir.

Bebeklerde Masaj

Masaj bebeklerdeki gaz sorununu gidermek için önerilen en etkili yöntemlerden biridir.

Healthline uzmanlar&#; ba&#;ar&#;l&#; bir masaj seans&#; için a&#;a&#;&#;daki ad&#;mlar&#; gözden geçirmenizi öneriyor:

• Bebe&#;inizin içinde bulundu&#;u durumu de&#;erlendirin. Bebek huzursuzsa, a&#;l&#;yorsa masaja ba&#;lamak iyi bir fikir olmayabilir. &#;deal olan bebek sakin ve ho&#;nut bir haldeyken masaj yapmakt&#;r. Ayr&#;ca masaj esnas&#;nda bebek rahats&#;z olursa, huzursuzluk gösterirse masaj&#; hemen b&#;rak&#;n.

• Bebe&#;e günün ba&#;lang&#;c&#;nda ya da uyku rutininin bir parças&#; olarak ak&#;am uyumadan önce masaj yapmak en rahat&#;. Masaj&#; her gün ya da ihtiyaç gördü&#;ünüz durumlarda yapabilirsiniz. Masaj için en do&#;ru zaman&#; bebe&#;inizin i&#;aretlerini takip ederek belirleyebilirsiniz.

• Uluslararas&#; Bebek Masaj&#; Derne&#;i masaj için at&#;lacak en önemli ad&#;m&#;n bebekten izin istemek oldu&#;unu söylüyor. Küçücük bir bebe&#;in masaj isteyip istemedi&#;ine dair tercih belirtmesini beklemek ço&#;u ki&#;iye inan&#;lmaz gelebilir. Ama öyle de&#;il. Bebe&#;inizi tan&#;d&#;kça bak&#;&#;lar&#;ndan, yüzündeki ifadeden, beden dilinden ne söylemek istedi&#;ini anlayacaks&#;n&#;z.

• Masaja ba&#;lamadan önce bebekle mutlaka göz temas&#; kurun. Masaj bebekle ba&#; kurman&#;n en do&#;al yollar&#;ndan biri. Ve ilk hareketiniz çok yumu&#;ak olsun. Hafif hafif bedenin üzerindeki bask&#;y&#; art&#;rabilirsiniz. Tabii burada da bebe&#;in hareketlerinizden mutlu ve memnun olup olmad&#;&#;&#;n&#; takip etmeniz gerekir.

• Bebek kendini kas&#;yorsa, uzaklara bak&#;yorsa masaj için uygun bir zaman olmad&#;&#;&#;n&#; dü&#;ünebilirsiniz.

• Mayo Klinik uzmanlar&#; bebe&#;in kusma olas&#;l&#;&#;&#; nedeniyle beslenmeden en az 45 dakika sonra masaja ba&#;lanmas&#;n&#; öneriyor.

• Masaj için yer seçimi de önemli bir unsur. S&#;cak ve sessiz bir atmosfer tercih nedeni. Bebe&#;i yumu&#;ak bir örtünün üstüne usulca yat&#;r&#;n ve ona ne yapaca&#;&#;n&#;z&#; mutlaka aç&#;klay&#;n.

• Dilerseniz masaj esnas&#;nda bebekler için üretilmi&#;, temiz içerikli bir ya&#; kullanabilirsiniz. Uluslaras&#; Bebek Masaj&#; Derne&#;i so&#;uk s&#;k&#;m ve kokusuz meyve ve bitki ya&#;lar&#;n&#; öneriyor. Evinizde salatalarda kulland&#;&#;&#;n&#;z zeytinya&#;&#; da bu konuda iyi bir seçenek.

&#;Gaz Masaj&#; Nas&#;l Yap&#;l&#;r? (Kar&#;n masaj&#;)

Bebe&#;in kar&#;n bölgesine yap&#;lan masaj&#;n amac&#;

• sindirimi rahatlatmak,
• olu&#;abilecek gaz&#; hareket ettirmek ve
• ba&#;&#;rsaklara gönderip oradan ç&#;k&#;&#;&#;n&#; sa&#;lamakt&#;r.

Masaj&#;n mant&#;&#;&#;n&#; kavrad&#;ktan sonra evde rahatl&#;kla bebe&#;inize uygulayabilirsiniz.

Healthline adresinden konuyla ilgili &#;ngilizce bilgiye ula&#;abilirsiniz.

A&#;a&#;&#;da bebe&#;inize uygulayabilece&#;iniz farkl&#; masaj yöntemlerini bulacaks&#;n&#;z.

• Eller saat yönünde: Bebe&#;inizin karn&#;n&#;n üstünde yuvarlak bir saat hayal edin. Ellerinizi bu saatin üstünde 7 ya da 8 noktas&#;na koyun. &#;imdi hafif bir &#;ekilde bast&#;rarak ellerinizi soldan sa&#;a kayd&#;r&#;n. Bir yar&#;m ay çizeceksiniz. Bir el di&#;erinin pe&#;inden gidebilir.

• Su çark&#;: Avuçiçleriniz bebe&#;in göbe&#;inin üstünde olacak &#;ekilde ellerinizi yatay biçimde yerle&#;tirin. Bebe&#;inin kaburgalar&#;n&#;n yak&#;n&#;nda bir noktadan hafifçe bas&#;nç uygularak a&#;a&#;&#;ya do&#;ru ellerinizi kayd&#;r&#;n. T&#;pk&#; kürek çeker gibi. Yine bir el di&#;erini takip edebilir.

• Ba&#;parmaklar yanlara do&#;ru: &#;ki elinizin ba&#;parmaklar&#;n&#; bebe&#;in göbek deli&#;inin hemen üstüne yerle&#;tirin. Hafifçe bast&#;rarak parmaklar&#; yanlara do&#;ru birbirinden uzakla&#;t&#;r&#;n. T&#;pk&#; kitap sayfas&#; düzeltir gibi hareket ediyorsunuz, unutmay&#;n.

• Seni seviyorum (I love you): Sa&#; elinizle bebe&#;in karn&#;n&#;n sol taraf&#;nda yukar&#;dan a&#;a&#;&#;ya bir “I” yap&#;n. Ard&#;ndan elinizi bebe&#;inin karn&#;n&#;n üst k&#;sm&#;nda sa&#;dan sola, yukar&#;dan a&#;a&#;&#;ya ters “L” olu&#;turacak &#;ekilde hareket ettirin. Sonra sa&#; elinizle sa&#; alttan yukar&#;ya, sola ve a&#;a&#;&#;ya ters “U” yap&#;n. Bebe&#;inize s&#;k s&#;k “seni seviyorum” demeyi ihmal etmeyin. Bu masaj bebe&#;in ba&#;&#;rsak hareketlerini h&#;zland&#;rarak rahatlamas&#;n&#; sa&#;layacakt&#;r.

• Ay yürüyü&#;ü: Sol tarafta, bebe&#;in göbek deli&#;inin hemen üstünden ba&#;layarak i&#;aret ve orta parmak uçlar&#;n&#;zla bebe&#;in gövdesinde sa&#;a do&#;ru nazikçe yürüyün.

Hangi Besinler Gaza Neden Olur?

Hangi besinlerin gaza neden olabilece&#;ini söylemeden önce sindirim sisteminin herkeste farkl&#; çal&#;&#;abilece&#;ine de&#;inmek gerekir.

Mayo Klinik uzmanlar&#; gaz&#;n sindirim sürecinin do&#;al bir parças&#; oldu&#;unu söylüyor.

Uzmanlar gaz sanc&#;s&#;n&#; ise gaz&#;n sindirim sisteminde s&#;k&#;&#;&#;p kalmas&#;, sistem boyunca ilerleyemesi olarak tarif ediyor.

Sindirim sistemindeki gaz&#;n miktar&#;n&#;n artmas&#; ve buna ba&#;l&#; olarak gaz sanc&#;s&#;ndaki yükseli&#; gaz yapan yiyecekler tüketmekle ili&#;kili olabilir.

Bu durumda günlük beslenmeden belli bir süre için baz&#; besinleri eksiltmek ya da bu besinleri daha az miktarlarda kullanmak yemek rahatlat&#;c&#; olabilir.

Tavsiyemiz bedeninizin hangi besine nas&#;l verdi&#;ini takip etmeniz. Herkesin sindirim sisteminin tolerans gösterdi&#;i ya da göstermedi&#;i besinler farkl&#; olabilir.

Bebe&#;ini emziren bir anneyseniz yedi&#;iniz besinlerin sütünüz yoluyla az miktarda da olsa bebe&#;inize geçebildi&#;ini göz önünde bulundurun.

Mayo Klinik uzmanlar&#; yüksek lif oran&#;na sahip g&#;dalar&#; gaz yapabilecek en bilinen g&#;dalar olarak s&#;ral&#;yor. Bunlar aras&#;nda,

• Fasulye ve bezelye
• Baklagiller
• Meyveler
• Sebzeler
• Tam tah&#;llar bulunuyor.

Bu arada unutulmamal&#;d&#;r ki yüksek lif oran&#;na sahip g&#;dalar gaz yapabilseler de bedenlerimizin life ihtiyac&#; var:

Sindirim sisteminin iyi çal&#;&#;abilmesi, vücuttaki kan &#;ekeri ve kolesterol seviyelerinin dengelenebilmesi için.

Ayr&#;ca a&#;a&#;&#;da özellikle bebe&#;ini emziren annelerin günlük beslenmelerinde dikkat etmesi gereken unsurlar yer al&#;yor:

Gazl&#; içecekler: Soda ve bira gibi içecekler kar&#;ndaki gaz&#;n artmas&#;na yol açabilir.

Yemek yeme al&#;&#;kanl&#;klar&#;: Örne&#;in çok h&#;zl&#; yemek yemek, pipetle bir &#;ey içmek, sak&#;z çi&#;nemek gibi al&#;&#;kanl&#;klar ki&#;inin daha çok hava yutmas&#;na neden olabilir.

&#;eker muadili maddeler: &#;ekersiz baz&#; yiyecek ve içeceklerin içindeki sorbitol, manitol ve ksilitol gibi yapay tatland&#;r&#;c&#;lar fazladan gaza yol açabilir.

Emziren Anne Ne Yemeli?

Emziren annenin temel görevi öncelikle kendi ihtiyaçlar&#;n&#;n fark&#;nda olmas&#;.

&#;yi beslenmi&#;, ihtiyaçlar&#; kar&#;&#;lanm&#;&#; bir beden; annenin bebe&#;ine ihtiyaç duydu&#;u bak&#;m&#; verebilmesindeki en önemli etken.

Uzmanlara göre emziren annenin, sütünün kalitesi ve miktar&#; için öncelikle,

• Susad&#;kça su içmesi
• Ac&#;kt&#;kça mevsiminde ve do&#;al ortam&#;nda yeti&#;mi&#; sebze ve meyve yemesi,
• Güvenli ortamda yeti&#;tirilmi&#; et tüketmesi gerekir.

Amerikan Pediatri Akademisi uzmanlar&#; yiyeceklerin gaz&#;n tek sorumlusu olmad&#;&#;&#;n&#; savunur.

Emziren annenin taba&#;&#;na koydu&#;u yiyeceklere özen göstermesi dikkate de&#;er bir çaba. Ancak bunu yaparken de tabakta hiçbir &#;ey b&#;rakmamak do&#;ru de&#;il.

Anne Sütü Yapan ve Art&#;ran 29 Do&#;al Yiyecek yaz&#;m&#;zda da anlatt&#;&#;&#;m&#;z gibi bo&#; kalori ve &#;ekerden uzak beslenmenin emziren annenin diyetini temelini olu&#;turmas&#; gerekir.

Gaz Geceleri Daha m&#; Çok Olur?

Sindirim sürecinin do&#;al bir parças&#; olan gaz sorunu temelde iki nedene dayan&#;r: Henüz olgunla&#;mam&#;&#; sindirim sistemi ve bebe&#;in beslenirken hava yutmas&#;.

Gaz ve dolay&#;s&#;yla gaz sanc&#;lar&#; hemen hemen tüm bebeklerin sorunu. Ancak baz&#;lar&#; bu durumu daha yo&#;un ya&#;ar. Ve özellikle geceleri gaz sanc&#;lar&#; baz&#; bebeklerde daha yo&#;un olur.

• Bu durum gece beslenmeleri s&#;ras&#;nda bebe&#;in yuttu&#;u hava miktar&#;na, belki besin içeri&#;ine, gece uyku s&#;ras&#;nda bebe&#;in hareketsiz kalmas&#;na dayan&#;yor olabilir.

• Gaz sanc&#;s&#; çeken bebek a&#;lar. A&#;layan bebek daha çok hava yutar. Ve böylece bir k&#;s&#;r döngü ba&#;lar.

• Bebek uyurken sindirim sistemi h&#;zl&#; bir geli&#;me ve olgunla&#;ma a&#;amas&#;na girer. Bu büyüme sürecinin do&#;al bir parças&#;d&#;r. Ancak ne yaz&#;k ki bebek bu durumun yaratabilece&#;i rahats&#;zl&#;k nedeniyle uyan&#;r.

• &#;yi haber &#;u ki bu geçici bir durum. Bebe&#;in sindirim sistemi olgunla&#;t&#;kça geceleri gaz sorunu da ortadan kalkacakt&#;r.

• Ba&#;&#;rsaklar&#;n, sindirim ve ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemi için gerekli mikroorganizmalardan olu&#;an kendi mikrofloralar&#;n&#; yaratmak için zamana ihtiyac&#; var. Herkesin mikrofloras&#; farkl&#;.

Bebeklerin de kendi ba&#;&#;rsak mikrofloralar&#;n&#;n geli&#;imi için zamana ihtiyac&#; var. Ve bu baz&#; bebeklerde daha uzun sürebiliyor.

• Geceleri gelen gaz sanc&#;lar&#;n&#;n bir di&#;er nedeni de hareketsizlik. Gün içindeki hareketlilik bebe&#;in sistemindeki gaz&#;n belli ak&#;&#;ta bedenden ç&#;kmas&#;n&#; sa&#;lar.

Ancak gece yatmakta olan bebekte gaz s&#;k&#;&#;&#;r, bedeni terk etmesi için gereken hareket yoktur. Sonuç olarak uykusundan a&#;layarak uyanan bir bebe&#;iniz olabilir.

• Bunun için gece beslenmelerine de dikkat edin. Her beslenmeden sonra bebek uyusa dahi gaz&#;n&#; ç&#;karmas&#; için s&#;rt&#;na masaj yapmaya, nazik bir &#;ekilde pat pat vurmaya çal&#;&#;&#;n.

• Mümkünse bebe&#;in iki baca&#;&#;n&#; birden karn&#;na do&#;ru ittirip gaz&#; sal&#;vermesini sa&#;lay&#;n.

• Ve bebek büyütmenin her a&#;amas&#;nda oldu&#;u gibi hep hat&#;rlay&#;n: Geçecek!

Gaz Sorunu &#;çin H&#;zl&#; Bir Çözüm Var m&#;?

Gaz sorunu için h&#;zl&#; bir çözüm ne yaz&#;k ki yok. &#;&#; ba&#;a dü&#;üyor.

Gaz sanc&#;lar&#; bebe&#;iniz ve sizin için büyük bir sorun haline geldiyse öncelikle doktorunuzla konuyu görü&#;ün. Doktorunuzun çözüm önerilerini deneyin.

• Masaj bebek bak&#;m&#;ndaki en önemli unsurlardan biri. Öncelikle bebe&#;inizle aran&#;zda etkin ileti&#;im sa&#;lar.

Bebe&#;in rahatlamas&#;na ve uyumas&#;na yol açar. A&#;lamay&#; azalt&#;r. Bebe&#;in stresi kontrol eden hormonlar&#;n&#; etkiler.

Bu nedenle bebe&#;iniz izin verecek olursa ona masaj yap&#;n. Karn&#;n&#;, s&#;rt&#;n&#; ok&#;ay&#;n.

• Bacaklar&#;n&#; bisiklet pedal&#; çevirir gibi hareket ettirin.

• Beslenmesinin üstünden dakika gibi bir süre geçtiyse bir örtünün üzerine bebe&#;i kar&#;nüstü koyun.

• Il&#;k, rahatlat&#;c&#; bir banyo da bebe&#;in gazdan kurtulmas&#;n&#; sa&#;layabilir.

Gaz Anne Sütü ile Beslenen Bebeklerde
Daha m&#; Çok Görülür?

Bu konuyu anne sütü ve gaz ili&#;kisi olarak ele almak daha do&#;ru olacak.

Neden?

Bebek ister anne sütüyle beslensin
ister formül mamayla,
gaz her bebekte olur.

Bebe&#;in olgunla&#;mam&#;&#; sindirim sistemi bunun temel nedenidir.

Bebek ya&#;am&#;n&#;n ilk aylar&#;nda sindirim sisteminde olu&#;an gazdan kurtulmak için yard&#;ma ihtiyaç duyar. Yani, Healthline uzmanlar&#;n&#;n da söyledi&#;i gibi bebe&#;inizde gaz olursa, bu kendinizde büyük hatalar araman&#;z&#; gerektirmez.

Di&#;er yandan bebe&#;inizin ilk aylar&#;n&#; biraz daha rahat geçirmesi için ya&#;am&#;n&#;zda belli bir süreyle yeni düzenlemeler yapman&#;z faydal&#; olabilir.

Beslenme düzeniniz, kendinize zaman ay&#;rman&#;z, günlük ya&#;am&#;n&#;zda sinir sisteminizi rahatlatabilecek faaliyetlere yer vermeniz (meditasyon, yoga, yürüyü&#; vs.) inan&#;n bebe&#;inize de faydal&#; olabilecek al&#;&#;kanl&#;klar. &#;htiyaçlar&#;n&#;z&#; görün, göz ard&#; etmeyin.

Bu dönemde muhtemelen pek çok ki&#;iden gaz sorunu nedeniyle tavsiyeler duyacaks&#;n&#;z. “Brokoli ile nohutu asla yeme. Bulgur fena &#;i&#;irir” gibi ifadeler kulaklar&#;n&#;zda ç&#;nlayacak belki de.

Bunlar k&#;smen do&#;ru olabilir. Herkesin ba&#;&#;rsak mikrofloras&#; farkl&#; oldu&#;u için besinlere tolerans&#; da do&#;al olarak farkl&#;.

Evet ye&#;il sebzeler sizde gaz yapabilir. Bulgura ba&#;&#;rsaklar&#;n&#;z&#;n tahammülü olmayabilir. Ama bu besinlerin içeri&#;i onlar&#; tüketen yeti&#;kinlerde as&#;l etkiyi yaratabilir.

Çünkü annenin midesinde ya da sindirim kanal&#;ndaki besinler sütüne geçmez. Anne sütü, annenin kan&#;na kar&#;&#;an besin maddelerini içerir.

Anne Sütü yaz&#;m&#;zda anne sütünü olu&#;turan içeri&#;i detayl&#; bir &#;ekilde anlat&#;yoruz.

Yine de gaz bebe&#;inizin ya&#;am kalitesini etkileyen bir unsur haline geldiyse mutlaka doktorunuzla görü&#;üp bilgi edinin.

Doktorun önerilerini dinleyin.

Healthline uzmanlar&#; bebe&#;in sindirim sistemindeki gaz&#;n en önemli nedenlerinden birinin hava yutmak oldu&#;unu söylüyor ve bunun sebeplerini &#;öyle aç&#;kl&#;yor:

Memeyi yanl&#;&#; kavrama. Bebek annenin memesindeki areolay&#; (meme ucunu çevreleyen koyu renkli halka) iyice kavrayamazsa hava yutar. Sonuç: Gaz

Biberonla ilgili konular. Çe&#;itli nedenlerle anne sütünü biberonla vermeyi seçebilirsiniz. Biberon memesinin uygunlu&#;u, memenin içindeki hava bebekte gaz durumuna etki edebilir.

• A&#;lamak. Bebekler a&#;larken hava yutar. Çok a&#;layan bir bebek mutlaka hava yutar. Sonuç gaz sanc&#;lar&#; olabilir.

• H&#;zl&#; emmek, çok beslenmek. H&#;zl&#; emerken bebek hava yutar. Bebe&#;in çok beslenmesi de sindirim sisteminin a&#;&#;r&#; yüklenmesi anlam&#;na gelebilir. Sonuç yine gaz.

Gaz ve Biberonla Beslenme

Gaz yeni do&#;mu&#; bebekler için ortak bir sorun.

Formül mama ya da biberonla beslenen bebeklerde gaz&#; yaratan ortak unsurlar &#;öyle:

• Bebe&#;in olgunla&#;mam&#;&#; sindirim sisteminin geli&#;me a&#;amas&#;nda olmas&#;
• Bebe&#;in biberonun memesini iyi kavrayamamas&#;
• Bebe&#;in beslenirken yanl&#;&#; pozisyonda tutulmas&#;
• Biberon memesinin mamay&#; çok h&#;zl&#; ya da çok yava&#; ak&#;tmas&#;
• Bebe&#;in a&#;lamas&#;
• Kab&#;zl&#;k

Bunlar d&#;&#;&#;nda bebe&#;in maman&#;n içeri&#;ine kar&#;&#; bir hassasiyeti olabilir.

Bunun için bebe&#;inizi iyi takip edin.

• Bebe&#;in ya&#;ad&#;&#;&#; gaz ataklar&#; çok yo&#;unsa,
• A&#;lamalar&#; uzun sürüyorsa,
• Bebek kakas&#;n&#; yapmakta zorlan&#;yorsa,
• Bebe&#;in kakas&#; kanl&#;ysa, rengi ye&#;ilse bebekte g&#;da intolerans&#;na yönelik bir durum olabilir.

Bu durumda en sa&#;l&#;kl&#; yöntem bebe&#;inizin doktoruyla gözlemlerinizi ve &#;üphelerinizi payla&#;makt&#;r. Bebe&#;in mamas&#;n&#; de&#;i&#;tirmeden önce mutlaka doktorunuzla görü&#;ün.

Bebeklerde Gaz Ne Zaman Biter?

Gaz sorunu genel olarak bebek dünyaya geldikten 2 hafta sonra ortaya ç&#;kar.

Baz&#; bebekler bu sorunu daha yo&#;un ya&#;ar.

Genellikle bebek yürümeye ba&#;lad&#;&#;&#;nda da gaz sorunu ortadan kalkar.

Çünkü kendi ba&#;&#;na hareket eden bebek gaz&#;n&#; da rahatl&#;kla ç&#;karmaya ba&#;lar. Zaman içinde art&#;k iyice geli&#;mi&#; olan sindirim sisteminin etkisinin de çok önemli oldu&#;unu hat&#;rlamak gerekir.

Gaz süreci genel hatlar&#;yla &#;öyledir:

• Yakla&#;&#;k do&#;umdan 2 hafta sonra ba&#;lar.
• En çok haftalar aras&#;nda bebe&#;i zorlar.
• Yakla&#;&#;k 8. hafta gibi zirve noktas&#;ndad&#;r.
• Bebek 3 ayl&#;k oldu&#;unda rahatlamaya ba&#;lar.
• Baz&#; bebeklerde, sindirim sistemlerinin geli&#;imine ba&#;l&#; olarak, gaz ve gaz sanc&#;lar&#; uzun süreli olabilir.
• Bebe&#;in kat&#; g&#;daya ba&#;lad&#;&#;&#; 6. ayda yeni bir dönem ba&#;layabilir.
• ay aras&#; bebeklerde gaz sanc&#;lar&#; yeni beslenme düzeni nedeniyle ba&#; gösterebilir ama ilk aylardaki durumdan çok daha hafiftir.
• Bebek 1 ya&#;&#;na geldi&#;inde gaz sanc&#;lar&#; bitmi&#; olur.

Bebeklerde Gaz Giderici

Bebeklerde gaz gidericilere de&#;inmeden önce tavsiyemiz bebe&#;inizin gaz sorunuyla ilgili öncelikle doktorunuzla görü&#;meniz.

• Bu yaz&#; içerisinde gaz&#; olan bebe&#;e nas&#;l yard&#;m edebilece&#;inize, gaz için alabilece&#;iniz önlemlere de&#;indik.

• Bunlar i&#;e yaram&#;yorsa; bebek de siz de y&#;prand&#;&#;&#;n&#;z&#; hissediyorsan&#;z doktorunuzla ba&#;ka uygulamalar için görü&#;ün.

• Piyasada bitkisel içerikli gaz damlalar&#; sat&#;l&#;yor. Bunlar&#; kullanmadan önce mutlaka doktorunuza dan&#;&#;&#;n.

• Gaz giderici kemer, patik, yast&#;k gibi ürünler deneyebilece&#;iniz seçenekler. Bunlar&#;n hangisi sizin bebe&#;inizde etkili olur ya da olur mu deneyip görmeniz gerekir.

• Simeticon damlalar&#;, gripe water gibi seçenekler de uzun y&#;llard&#;r gaz için kullan&#;l&#;yor. Bunlara ba&#;vurmadan önce doktorunuzla mutlaka görü&#;ün.

• Rezene, anason gibi bitkilerin çaylar&#;n&#;n da bebekteki gaz&#; rahatlatt&#;&#;&#; söyleniyor. Bunun için de mutlaka doktorunuzla görü&#;ün. Burada miktarlar önem ta&#;&#;r. Bitkiler de rasgele kullan&#;labilecek içerikler de&#;il.

• Deneyime dayanarak söyleyebilirim ki bende i&#;e yarayan en etkili yöntem yemeklere kimyon koymak oldu.

Ben rahatlay&#;nca bebe&#;in de rahatlad&#;&#;&#;n&#; gördüm. Çünkü bu sadece fizyolojik de&#;il ayn&#; zamanda psikolojik bir süreç.

Sindirim sistemindeki gazla me&#;gul olmak insan&#;n enerjisinden çal&#;yor.

Yine de bunun bende i&#;e yarayan bir yöntem oldu&#;unu hat&#;rlatmak isterim. Sizde durum farkl&#; olabilir. Doktorunuza dan&#;&#;man&#;z&#; tavsiye ederim.


Umar&#;m size fayda sa&#;layan bir içerik okudu&#;unuzu dü&#;ünüyorsunuzdur ve yorumlar&#;n&#;zla katk&#;da bulunursunuz. Deneyimlerinizden faydalanmak bizi mutlu edecek ve kendimizi geli&#;tirmemizi sa&#;layacakt&#;r. Te&#;ekkürler.

Kaynaklar: monash.pw, monash.pw, monash.pw, monash.pw, monash.pw, monash.pw, monash.pw, monash.pw, monash.pw, monash.pw

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır