ahmet ümit masal masal içinde konusu / Masal Masal İçinde Özeti, Konusu ve Karakterleri - Kitap Diyarı

Ahmet Ümit Masal Masal Içinde Konusu

ahmet ümit masal masal içinde konusu

Masal Masal İ&#;inde - Kitap &#;zeti Oku, Konusu, Karakterleri Ve Sayfa Sayısı

Haberin Devamı

Kitap Özeti Oku

 Halkı tarafından oldukça sevilen ve saygı duyulan bir padişah vardır. Padişah aynı zamanda övülmeyi de oldukça sever. Ancak en yakın dostu olan vezir, ona bunun yanlış olduğunu anlatmak için bir kör adam hikayesi anlatır.

 Padişah bu hikayeye inanmayınca vezirle birlikte kör adamın yanına giderler. Hikayeyi ondan dinlemek isterler. Ancak kör adam, oradan yaklaşık 2 gün uzaklıkta yaşayan kuyumcunun, pazarın ortasında her pazar bir altın yumurta satmak yerine toz haline getirdiğini söyler. 

 Bu durumda ikili kuyumcunun yanına gider. Ancak kuyumcudan dinlediklerine göre, kuyumcu da 3 gün uzaklıktaki demircinin hikayesini daha çok merak ettiğini söyler. Onu öğrenip, kendisine anlatırlarsa kendisi de hikayesini anlatacağını söyler.

Haberin Devamı

 Demirci ise oradan 4 gün uzaklıkta olan müezzinin hikayesini öğrenirlerse anlatacağını söyler. Bunu duyan ikili yeniden yollara düşer. Müezzin de aynı şekilde 5 gün uzaklıkta olan şapkacının hikayesini öğrenmek istediğini söyler.

 En sonunda şapkacının yanına giden ikiliye, şapkacı da hikayeleri kendisinin de merak ettiğini ve hepsini öğrendikten sonra kendilerine de anlatmaya söz vermelerini ister. En sonunda hikayeleri öğrendikten sonra anlatmak için geri dönmeye başlarlar. Ancak şapkacı sadece vezirin gelmesini iste

 Tüm ülkeye ferman ilan edilmesini, sırrını anlatmış olan herkesin de saraya çağrılmasını söyler. Hepsi saraya gelir, padişah onları işe alır. Bu 5 kişi ise, açgözlü, paylaşmayı sevmeyen, sabırsız, kıskanç ve savurganlığın temsilcileridir ve padişahın yanında olduklarında da ona bunu hatırlatırlar.

Konusu

 Kitapta bir padişah ve vezir, büyük sırrı olanların sırlarını da öğrenmek isterler. Bu doğrultuda bir yolculuğa çıkarlar. Çocuklara vermek istediği mesaj ise açgözlülük ve elindekiyle yetinmemenin olumsuz sonuçlarıdır. En başında ise tüm bunları meraktan başlarına geldiğini öğrenmelerinin ardından vezir ve padişahın yaşadıkları anlatılır.

Karakterleri ve Sayfa Sayısı

  yılında Ahmet Ümit tarafından yazılan eser sayfadan oluşur. Yalnızca iki ana karakteri vardır: padişah ve vezir. Diğer karakterler yan karakter olarak sürekli değişir. Çocuklardan aldığı gibi yetişkinlerden de hem olay örgüsü hem de verdiği mesaj doğrultusunda tam puan almıştır.

Masal Masal İçinde

Masal Masal İçinde &#; Ahmet Ümit

Karakterler

Padişah ve Vezir: Herkesin hikâyelerini öğrenmek üzere benzersiz bir yolculuğa çıkacaklardır.

Konusu

Bir vezir ve padişahın meraklarına yenik düşerek büyük sırrı olanların sırrını öğrenmeye çalışmaları kitapta konu edinilmiştir. Kitabın ana teması ise insanın aç gözlü olmaması ve her zaman kendine verilen ile yetinmeyi bilmesidir. Yazar bu kitabında çocukken annesinin ona anlattığı masalları derlemiştir. Ancak bu masalların özelliklerini bozmayacak şekilde eklemeler yapmıştır.

Masal Masal İçinde Özeti

Halkı tarafından fazlası ile sevilen bir padişah vardır. Bu padişah övülmeyi o kadar çok seviyordur ki eski dostu olan vezir, onun yaptığı bu hatayı fark ettirmek için başka bir kentte yaşayan kör adamın hikâyesini ona anlatmaya başlamıştır. Hikâyeye inanmayan padişah, vezir ile birlikte kör adamın yanına giderler. Hikâyesini doğrudan kör adamdan dinlemek isterler.  Ancak kör adam oradan 2 gün kadar uzak bir yerde yaşayan kuyumcunun, pazarın ortasında her pazar kurulduğu gün gelip bir altın yumurtayı satmak yerine toz haline getirdiğini ve üstüne altığını söyler. Eğer onlar kuyumcunu hikâyesini öğrenerek ona anlatırlarsa kör adam da kendi hikâyesini onlara anlatacağını söyler.

İkili kuyumcunun yanına vardıkları zaman onun hikâyesini dinlemek isterler. Ancak kuyumcu da 3 gün uzaklıkta bulunan demircinin hikâyesini merak ettiğini ve o hikâyeyi öğrenerek ona anlattıkları zaman onlara kendi hikâyesini anlatacağını söyler. İkili bunu da kabul ederler ve oradan ayrılarak demircinin yanına doğru yola koyulurlar. Demirciye hikâyesini sorarlar, ancak demirci onlara hikâyesini anlatmak yerinde oradan 4 gün uzaklıkta bulunan bir müezzin olduğunu ve onun hikâyesini öğrenerek geri geldiklerinde onlara kendi hikâyesini anlatacağını söyler. İkili yine yola koyulurlar. Müezzinin yanına geldiklerinde ona da diğerlerine sordukları soruyu sorarlar. Müezzin onlara bulunduğu yerden 5 gün uzaklıkta bir şapkacının olduğunu söyler. Eğer onun hikâyesini öğrenirlerse onlara kendi hikâyesini anlatacağını söyler.

İkili bu sefer şapkacıya gelirler ve şapkacı da onlara geri dönüp tüm hikâyeleri şapkacıya anlatacaklarına söz verirlerse hikâyeyi anlatacağını söylerler. İkili hikâyeleri öğrendikçe geri dönerek anlatmaya devam ederler. En sonunda kör adamın hikâyesini öğrendikten sonra şapkacıya geri dönmeleri gerekir. Ancak şapkacı sadece vezirin gelmesini ister. Tüm ülkeye bir ferman ilan etmesini ve sırrını anlatan herkesi saraya çağırmasını söyler. Hepsi tek tek saraya gelir. Padişah yanındaki dalkavukların tamamını kovdurarak onları yanına alır. Onlardan öğreneceği her şeyi sürekli olarak yanında tutmak ister. Bu 5 kişi aç gözlü, paylaşmayan, har vurup harman savuran, sabırsız ve kıskançlığın temsilcileridir ve padişaha bunları hatırlatırlar.

Kısa Bilgiler

Masal Masal İçinde &#; Kitap Açıklaması

Evvel zaman içinde kalbur saman içinde, cinler cirit oynar iken eski hamam içinde, bir varmış bir yokmuş&#;

Şapkacı’nın büyük bahtsızlığından nefsine karşı girdiği mücadeleyi kaybeden Müezzin’e, ancak gözlerini kaybettiğinde hatasını görebilen Köradam’dan bilge babasının mirasıyla hayata yeniden tutunan Kuyumcu’ya&#; Hatalar, pişmanlıklar, keder ve elemle örülü masallar ders çıkarmasını bilene huzurun sırrını vaat ediyor, çiğ süt emmiş insanı kendi hatalarında pişmeye çağırıyor.

Aydınlık bir göğü, parıltılı bir denizi, verimli toprakları olan güzel mi güzel bir ülke varmış&#;

Masal Masal İçinde hep aşikâr olduğumuz Doğu’ya has masal geleneğinin tüm karakteristik öğelerini – kokusunu, rengini, tadını– Batı’nın çok katmanlı kurgu anlayışıyla bir araya getiriyor ve ortaya yerelden beslenen fakat evrensel olarak da kabul görür standartları başarıyla yakalamış bir roman çıkıyor.

Ahmet Ümit aile yadigârı masallarını taşıdığı çıkınını büyük bir cömertlikle seriyor okurlarının huzuruna.

Oldukça iyi bir anlatıcı olan annemin düş dünyasını katarak zenginleştirdiği masalları büyük bir keyifle yazıya döktüğümü belirtmeden geçemeyeceğim.

Resimleyen: Cem Kızıltuğ

Editör: Kerem Oğuz Evrandır

(Tanıtım Bülteninden)

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir