kolostrum nedir tıp / Gençliğin mucizesi, kolostrum - Nilüfer Pazvantoğlu

Kolostrum Nedir Tıp

kolostrum nedir tıp

Kolostrum nedir, ne işe yarar? Kolostrumun &#;zelliği nedir, hangi vitaminlerde bulunur?

Haberin Devamı

 - Kolostrumun en önemli özelliği bebeğin henüz gelişmemiş olan bağırsak florasını desteklemesidir. Bağırsak florası bebeklerde savunma sistemi için çok önemli görevler üstlenen bakteriler topluluğudur.

 - Dünyaya yeni gelen bebeğin bağışıklık sistemine büyük katkı sağlar.

 - Kolostrum yüksek oranda protein, antikor ve immunoglobülin içerir.

 - PH değeri yüksektir. Bu nedenle de kolostrum yoğun bir yapıya sahiptir.

 - Kolostrumdaki laktoz ve yağ oranı olgun süte göre daha düşüktür.

 - Kolostrumdaki besin içeriği yeni doğmuş bebeklerin hazmına ve biyolojik yararlanımına uygun düzeyde olmaktadır.

Kolostrum Hangi Vitaminlerde Bulunur?

 Meme dokusu doğumdan sonra bileşimi ve görünüşü normal sütten farklı olan koyu kıvamlı, sarı renkte ve besin değeri yüksek bir salgı verir. Bu sıvıya kolostrum adı verilmektedir. Kolostrum içerdiği vitamin ve mineraller ile oldukça sağlıklı bir besin kaynağıdır. Kolostrum A, D, E, B12 ve zengin bir mineral kayağıdır. Vücut sıcaklığının korunmasını sağlayan yağ ve şeker formundaki enerji kaynaklarını da içermektedir. Ayrıca lg absorbsiyonunu kolaylaştıran protein zerrecikleri de bulunmaktadır.

Haberin Devamı

 Kolostrum anne sütünde bulunmasının dışında bazı gıda takviyelerinde de bulunmaktadır. Kolostrum bulunan gıda takviyeleri ayrıca sporcular tarafından da kullanılmaktadır.

Yenidoğan ( ay)

Sevgili anne adayları ve anneler;
Bebeğinizin, ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelen obeziteye yakalanmasını; şeker hastalığı, kalp damar hastalığı gibi kronik hastalıklarla yaşam kalitesini bozmasını istemiyor ve okulda daha başarılı olmasını istiyorsanız doğduktan hemen sonra başlayarak, ilk 6 ay sadece anne sütü, 6. aydan sonra uygun ek beslenme ile birlikte 2 yaş ve ötesine kadar onu anne sütü ile besleyin!

Anne sütünün özellikleri nelerdir?

Süt yapımının devamlılığı

Bebeğimi kaç yaşına kadar emzirmeliyim?

Bebeğime neden sadece anne sütü vermeliyim?

Sütümün bebeğime faydaları nelerdir?

Bebeğimi emzirmemin bana psikolojik yararı var mı?

Anne sütünün benim sağlığı için faydaları var mı?

Anne sütünün, bebek sağlığının yanı sıra, anne sağlığı için de önemli faydaları vardır.

Doğumdan sonra süt üretimi nasıl gerçekleşiyor?

Kolostrum: Annenin doğumdan sonraki birkaç gün boyunca ürettiği süttür, koyu ve kıvamlıdır, rengi sarımtırak ya da berraktır. Enerjisi olgun sütten daha azdır. Fakat protein, minerallerin tümü (en belirgin sodyum ve çinko) ve bazı (en belirgin karoten olmak üzere A, C, E) vitaminler açısından daha zengindir.

Geçiş sütü: Kolostrumdan sonra salgılanmaya başlar ve yaklaşık iki hafta devam eder. Bu sütte laktoz, vitamin, yağ ve kalori değeri artarken toplam protein miktarı azalır.

Matür Süt: Matür sütün içeriği emzirmenin başından sonuna doğru farklılık gösterir. Emzirmenin başında gelen süt, vitamin, protein ve sudan zengindir. Bu süte ön süt denir. Bebek sıvı ihtiyacının büyük bölümünü ön sütten karşılar. Öğünün sonunda salgılanan süte ise son süt denir. Son süt ön sütten daha beyaz görülür, çünkü yağ bakımından zengindir ve bebeğin enerji ihtiyacının büyük bölümünü karşılar.

Bebeğimi ne kadar süre boyunca ve ne sıklıkta emzirmeliyim?

Bebek emzirmenin başlangıcında gelen ön sütten ve emzirmenin sonlarına doğru gelen yağ yönünden zengin son sütten yararlanabilmelidir.

Bunun için emzirme süresinin en az 15 dakika olması gerekir. Bazı annelerde süt salgılanma refleksinin yerleşmesinin gecikmesi nedeni ile bebeğin emme süresi değişkenlik gösterebilir. O nedenle emzirmenin sonlandırılmasında bebeğin isteği dikkate alınmalıdır ama unutulmamalıdır ki emzirme süresinin kısa tutulması sonucunda bebek lipit içeriği yüksek olan son sütten yararlanamaz.

Bu durum; bebekte yetersiz kilo alımına, annede ise memenin yeterince boşalmamasına bağlı olarak meme sorunlarına ve yetersiz süt yapımına neden olmaktadır. İlk haftalarda bebek günde kez emzirilmeli ve emzirme sıklığı saatlere göre değil, bebeğin isteğine göre ayarlanmalıdır. Bebeğin acıktığı ağlamasından, uyanmasından, ağız hareketlerinden ve fiziksel aktivitesinin artmasından anlaşılabilir. Fakat bazen bebeğin ağlaması emzirme için geç bir bulgu olabilmektedir. Bu nedenle bebek 3 saatten fazla emmediğinde; açlık belirtileri olmaksızın emzirilmelidir.

Bebeğimi doğru emzirme pozisyonu nasıl olmalı?

Anne, parmakları memenin altında göğsünde olacak şekilde işaret parmağıyla memeyi alttan desteklemelidir. Başparmak memenin üstünde olmalı, parmaklar meme ucundan uzakta tutulmalı ve kesinlikle memeye baskı yapılmamalıdır.

Bebeğin Memeye Yerleştirilmesi

Doğru Emzirme

Meme ucu ve etrafındakikoyu renkli kısım, bebeğin ağzından uzayarak emzik şeklini almış. Meme ucu bebeğin damağına değmektedir.

Yanlış Emzirme

Bebek sadece meme ucunu ağzına almış ve etrafındaki koyu renkli kısmı almamıştır.

 



Bebeğin emme hareketini doğru yapabilmesi ve etkili emebilmesi, annenin bebeğini memeye doğru yerleştirmesine ile doğrudan ilgilidir. Bebeğin memeye yerleştirilmesinde dikkat edilmesi gereken temel noktalar şunlardır.

Referanslar:

  1. T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu. Emzirme ve anne sütü ile ilgili sık sorulan sorular. funduszeue.info,funduszeue.info?0 adresinden tarihinde erişilmiştir.
  2. T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu. Temel yeni doğan bakımı. funduszeue.info%20temel_yenidogan_funduszeue.info adresinden tarihinde erişilmiştir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası