dünya kupası kupa kazanan ülkeler listesi / DÜNYA KUPASI ALTIN MI, GERİ VERİLİYOR MU? FIFA DÜNYA KUPASI HAKKINDA DETAYLAR

Dünya Kupası Kupa Kazanan Ülkeler Listesi

dünya kupası kupa kazanan ülkeler listesi

kaynağı değiştir]

Turnuva, 'de ilk kez 24 takımla ve 6 farklı kıtasal konfederasyondan katılan takımlarla oynandı. Dörder takımdan oluşan altı gruba ayrılan katılımcılardan gruplarını ilk iki sırada tamamlayanlar, üçer takımdan oluşan dört grubun yer aldığı ikinci tura yükseldi. Bu aşamadaki grup birincileri ise yarı finalde karşılaştı. İspanya'nın ev sahipliğindeki turnuvayı, finalde Batı Almanya'yı yenen İtalya kazandı. Dünya Kupası'nın Meksika'da düzenlenmesiyle ilk defa bir turnuva aynı ülkede ikinci kez düzenlenmiş oldu. Tekrar format değişikliğine gidilerek grupları ilk iki sırada tamamlayanların yanı sıra en başarılı dört grup üçüncüsü, tek maçlı eliminasyon sistemiyle oynanan eleme aşamasına yükseldi. Aynı zamanda her gruptaki son maçlar, herhangi bir adaletsizlik olmaması adına eş zamanlı olarak başlatıldı. Arjantin, finalde Batı Almanya karşısındaki 'lik galibiyetiyle ikinci Dünya Kupası şampiyonluğunu kazandı. Maç başına en düşük gol ortalamasının yakalandığı İtalya'daki Dünya Kupasıfinalinde son finalistler tekrar karşı karşıya gelirken bu kez kazanan taraf 'lık skorla Batı Almanya oldu. Amerika Birleşik Devletleri'nin ev sahipliğindeki Dünya Kupası, maç başına ortalama yaklaşık , toplamda ise 'in üzerinde seyirci çekerek en fazla seyirci çeken Dünya Kupası oldu. Normal süresi ve uzatmaları biten finalde Brezilya, penaltı atışları sonrasında İtalya'yı yenerek kupanın sahibi oldu. Böylece ilk defa bir şampiyon, penaltı vuruşları sonrasında belli olmuştu.

Fransa'daki Dünya Kupası'yla birlikte turnuvadaki takım sayısı 32'ye çıkarıldı. Bu kararla Afrika, Asya ve Kuzey Amerika'dan daha fazla takım katılmaya başladı. Dünya Kupası tarihinde altın gol kuralının ilk kez uygulandığı turnuvanın ikinci turundaki Fransa-Paraguay maçının galibi altın golle belirlenmişti.[24]Finalde Brezilya'yı yenen Fransa, tarihindeki ilk Dünya Kupası şampiyonluğunu kendi evinde kazandı. İlk kez Asya'da, Güney Kore ile Japonya'nın ortak ev sahipliğinde gerçekleştirilen Dünya Kupası, finalde Almanya'yı 'la geçerek beşinci şampiyonluğunu elde eden Brezilya'nın oldu. Öte yandan Güney Kore de turnuvayı dördüncü sırada tamamlamış ve Avrupa, Güney Amerika ve Kuzey Amerika takımları dışında ilk dörde giren ilk takım olmuştur.

Almanya'da organize edilen Dünya Kupası'ndan itibaren son şampiyonlar da bir sonraki turnuvaya katılabilmek için eleme oynamaya başladı. İtalya-Fransa karşılaşmasına sahne olan finalin normal ve uzatma sürelerinin sona ermesi sonrasında geçilen penaltı vuruşlarında rakibine 'lük üstünlük kuran İtalya, dördüncü kez Dünya Kupası şampiyonluğu yaşadı. İlk kez Afrika'da düzenlenen ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin ev sahipliği yaptığı FIFA Dünya Kupası'nda, finalin uzatma süresinde gelen golle Hollanda'yı yenen İspanya ilk şampiyonluğunu elde etti. Brezilya'daki Dünya Kupası ise üst üste üçüncü kez bir Avrupa takımın şampiyonluğuna sahne oldu. Final karşılaşmasında Almanya, Arjantin'i uzatma süresinde attığı golle yendi ve dördüncü şampiyonluğunu yaşadı. Son olarak Rusya'da düzenlenen FIFA Dünya Kupası'da Fransa, tarihinde ilk kez finale yükselen Hırvatistan'ı yenerek tarihindeki ikinci Dünya Kupası şampiyonluğunu elde etti. Bir sonraki organizasyon olan FIFA Dünya Kupası ise Katar'da düzenlendi. yılında Katar’da düzenlenen FIFA Dünya Kupası'nda Fas Son 16'da İspanya Çeyrek Finalde ise Portekiz'i eledi.[25] Turnuvayı 4. tamamlayan Fas FIFA Dünya Kupası tarihinde ilk dörde giren ilk Afrika takımı oldu.[26] FIFA Dünya Kupası'nı, normal süresi tamamlanan, uzatma dakikaları sonunda ise elde edilen ’lük skorun ardından, rakibi Fransa’ya, penaltılarda ’lik üstünlük sağlayan Arjantin kazanmıştır.

48 takımlı dönem[değiştir

Dünya Kupası’nı kazanmış olan ülkeler

Brezilya

Brezilya

Futbol denilince akla ilk gelen ülkelerden biri olan ev sahibi Brezilya, tüm turnuvalara katılarak kırılması güç bir rekor kırdı bile. , , , , yıllarında Dünya Kupası’nı kazanan Ronaldo, Zico ve Pele gibi ünlü efsanelerin takımı toplamda 5 kez bu kupayı müzesine götürdü. yılında Türkiye’yi yarı finalde yenerek finale çıkmışlardı.

İtalya

İtalya

Dünya Kupası’nı en çok kazanan Avrupa ülkesi ise defansif futboluyla ünlü İtalya. Kupanın ilk yıllarında iki kez ve yıllarında bu başarıya ulaşan takım ve en son yılında Dünya Kupası’nı kaldırdı. ve senesinde de ikinci oldu, senesi özellikle R. Baggio’nun kaçırdığı penaltı ile Dünya Kupası’ndan olmaları efsane bir anı olmuştur.

Almanya

Almanya

Almanya futbol denilince akla disiplin geliyor. Dakika kaç olursa olsun, sürekli olarak aynı ciddiyetle oynayan panzer lakaplı Almanlar , ve yıllarında Dünya Kupası kazandı. ’daki son zaferde Jürgen Klinsmann’ın golleri unutulmazdı.

Arjantin

Arjantin

Sambacı Brezilyalılar kadar her dünya kupasının favorisi olan diğer ülke ise Tangocu Arjantin. Maradona gibi dünyanın en efsane ismini yetiştirmiş olan Arjantin hala Messi gibi klas futbolcuların ülkesi. yılında ev sahibi olarak katıldığı turnuvayı ve yılında Maradona’nın efsaneleştiği turnuvada kupayı müzesine götürdü.

Uruguay

Uruguay

Diego Lugano ve Muslera gibi Türkiye futbol kamuoyuna yabancı olmayan isimlerin hala formasını giydiği Uruguay, ve yılında iki kez kupayı müzesine götürdü. 3 kez de üçüncü oldu.

Fransa

Fransa

Zidane ve Henry’nin de içinde olduğu Fransa milli takımının efsane kadrosu Fransa 98 olarak adlandırılan ve yine ev sahipliğini de yaptıkları turnuvada kupaya ulaştı. Finalde Brezilya’yı yenmeleri büyük bir sürpriz olmuştu.

İngiltere

İngiltere

Futbolun ilk oynandığı ülke olarak da rivayet edilen İngiltere, her dünya kupasına iddialı gitse de sadece ev sahibi ülke olarak katıldığı Dünya Kupası’nı müzesine götürdü. Finalde ezeli rakipleri Almanya’yı ya da o zamanki adıyla Batı Almanya’yı yenerek zafere ulaştılar.

İspanya

İspanya

Türkiye’de de görev yapmış olan efsane teknik direktör Luis Aragones eşliğinde tarihinin en önemli başarısına yılında imza atan İspanya, sadece bir kez kupaya ulaşabildi. Son yıllarda Real Madrid, Barcelona gibi takımlarla Avrupa’ya damga vuran İspanya büyük olasılıkla yakın tarihlerde kupa almaya devam edecek.

Hollanda

Hollanda

Hayır Hollanda Dünya Kupası kazanmadı fakat bu konuda en şanssız takım unvanını aldı. 3 kez finale çıkmasına rağmen kupa sayısı 0. Portakallar olarak adlandırılan Hollanda , ve yıllarında ikinci oldu.

kaynağı değiştir]

Ana madde: Futbol topu §&#;FIFA Dünya Kupası

İlk Dünya Kupası finalinde her iki takım da kendi topunu getirdi ve maçın kendi topuyla oynanmasını istedi. Bunun üzerine maçın ilk yarısında Arjantin'in, ikinci yarısında ise Uruguay'ın getirdiği top kullanıldı. Bu tarihten sonraki turnuvalarda oynanan tüm maçlarda aynı model top kullanılmaya başlandı. 'te İtalya'da üretilen Federale , 'de Fransa'da üretilen Allen, 'de Brezilya'da üretilen Super Duplo T kullanıldı. 'teki Swiss WC Match Ball model top, FIFA tarafından belirlenen boyutu ve ağırlığı standartlarına göre Dünya Kupası'nda kullanılan ilk toptu. 'de FIFA, Stockholm'de test ettiği yüz kadar topun arasından Top Star'ı seçti. 'de Mr. Crack, 'te Slazenger Challenge 4-Star'ın kullanılması sonrasında Dünya Kupası'nda kullanılan toplar Adidas tarafından üretilmeye başlandı ve her turnuva için ayrı bir top tasarlandı. 'te Telstar, 'te Telstar Durlast, 'de Tango, 'de Tango España, 'da Azteca, 'de Tango Etrusco Unico, 'te Questra, 'de Tricolore, 'de Fevernova, 'da Teamgeist (finalde Teamgeist Berlin), 'da Jabulani (finalde Jo'bulani), 'te Brazuca (finalde Brazuca Final Rio), 'de Adidas Telstar 18 (eleme aşamasında Telstar Meçta) model top kullanıldı.[56][57][58] 'de Adidas Al Rihla Pro top kullanılıyor.[59]

Semboller[değiştir kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız: FIFA Dünya Kupası finalleri listesi

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası