güneş enerjisinden elektrik üretimi maliyeti / Güneş Enerjisi İle Elektrik Üretimi | encazip

Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi Maliyeti

güneş enerjisinden elektrik üretimi maliyeti

Güneş Enerjisi İle Elektrik Nasıl Üretilir?

Güneş Enerjisi İle Elektrik Üretimi

Güneş, güneş sistemindeki gezegenlerde olduğu gibi Dünya’nın birincil enerji kaynağıdır. Güneş Dünya’daki tüm doğa olaylarının da kaynağı olduğundan tüm yenilenebilir enerji kaynaklarının da temeli Güneş enerjisidir. Güneş enerjisinin direkt olarak enerji üretiminde kullanılması İngilizce’deki Solar (güneşsel, güneşten gelen) kelimesi Solar enerji olarak adlandırılmaktadır.

Güneş ışınlarıyla Dünya’ya her an terawatt’lık (trilyon watt) bir enerji gelmektedir. Bu sayı Dünya’nın toplam enerji tüketiminin katıdır. Güneş enerjisi ile elektrik üretiminin potansiyelini ve önemini görmek için bu rakamlara dikkat edilmelidir.

Güneş Enerjisi İle Elektrik Üretimi

Güneş enerjisi ile elektrik üretimi küresel toplam elektrik ihtiyacının %3’ünü karşılarken, Türkiye’deki toplam lisanslı kurulu güneş enerjisi ile elektrik üretimi gücü toplam gücün %0,1’i kadardır. Güneş enerjisi ile elektrik üretimi yüksek ölçekli ve düşük ölçekli santrallerde yapılabilir. Bir güneş enerjisi santrali bir şehrin tüm ihtiyacını karşılayabilecek kadar büyük olabilirken, yalnızca bir hesap makinesinin çalışmasını sağlayacak kadar küçük olabilir. Bu da güneş enerjisi ile elektrik üretiminin ekonomik olarak cazip olmasının başlıca nedenleri arasındadır. Güneş enerjisi ile elektrik üretimi teknolojisi iki ayrı yöntemle elektrik üretimine imkan vermektedir. En çok kullanılan yöntem olan fotovoltaik yöntem ile güneş ışınları direkt olarak elektrik enerjisine dönüştürülmekteyken, yoğunlaştırılmış güneş enerjisi yöntemi güneş ışınlarının verdiği ısının dolaylı olarak elektrik enerjisine dönüştürülmesi prensibi ile çalışmaktadır.

Güneş Enerjisi İle Evlerde Elektrik Üretimi

Güneş enerjisi ile evlerde elektrik üretimi (küçük ölçekli tüm üretim ev tipi üretim olarak kabul edilir) dünyada her geçen gün artmaktadır. yılının sonunda özellikle de küçük ölçekli üretim tesislerinin katkısıyla toplam global kurulu güç, bir önceki yıla %22 artmıştır.  Güneş enerjisi ile evlerde elektrik üretimi ülkemizde de hızla artmaktadır. Evlerde ya da ev ölçeğinde güneş enerjisi ile elektrik üretimi lisanssız elektrik üretimi olarak yapılır. Bir eve kurulan küçük çaplı elektrik enerjisi santralinin üretim kapasitesi genellikle evin ihtiyacından fazla olur ve ihtiyaç fazlası elektrik şebekeye satılır. Enerji Piyasası Kanunu ve elektrik piyasası mevzuatına göre ev ölçeğindeki bir üretim için lisans gerekmeden de bu satış yapılabilmektedir. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından açıklanan verilere göre güneş enerjisi ile evlerde elektrik üretimi yapan kişiler, kullanımının fazlası olan toplam MWh elektriği şebekeye geri satmıştır. 

Güneş enerjisi ile evlerde elektrik üretimi için yapılacak yatırım (ölçümlere ve sistemin yapısına göre değişiklik göstermekle birlikte) yaklaşık 8 yılda kendini amorti etmektedir. Ancak elektrik fiyatlarının yükselmesi bu amortisman süresini düşürmektedir. Güneş enerjisi ile evlerde elektrik üretim sistemi kurulmasının yaklaşık maliyeti ise sistemin kurulu gücüne göre USD ile USD arasındadır. Güneş enerji sistemlerinin amortisman sürelerini aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz.

solar panel amortisman süresi

Yukarıdaki tablo tarihinde güncellenmiştir.

Sıkça Sorulan Sorular

Güneş Enerjisi Nasıl Elektrik Enerjisine Dönüştürülür?

Güneş enerjisi gezegenlerdeki tüm doğa olaylarının kaynağı olduğundan aslında tüm yenilenebilir enerji kaynakları güneş enerjisi sayesinde var olmaktadır. Ancak güneş enerjisinin elektrik enerjisine dönüştürülmesi direkt olarak elektrik üretimi için güneş enerjisinden faydalanmak demektir.

Güneş enerjisinin elektrik enerjisine dönüştürülmesi için günümüz teknolojisinde fotovoltaik ve termal olarak iki ayrı sistem kullanılır. Fotovoltaik sistemler direkt olarak ışığın elektriğe dönüşmesini sağlarken, yoğunlaştırılmış güneş enerjisi sistemleri güneşin ısısının kullanılarak elektrik üretilmesini sağlamaktadır.

Fotovoltaik (PV), güneş ışığının yarı iletken maddeler kullanılarak elektrik enerjisine dönüştürülmesi teknolojisidir. Fotovoltaik kelimesi Yunanca ışık anlamına gelen “foto” ve elektromotif gücün ölçü birimi olan ve İtalyan bilim insanı Alessandro Volta’nın adından gelen “volt” kelimelerinin birleştirilmesi ile türemiştir.

Fotovoltaik sistemlerde panellere çarpan güneş ışığı panelin yarı iletken hammaddesi tarafından emilir. Bu emilme sırasında atomdan ayrılan elektronlar panellerin içinde bulunan hücrenin etrafında dönerek bir hareket enerjisi oluşmasına neden olur ve elektronların bu hareketi elektrik oluşmasını sağlar. Direkt Akım olarak ortaya çıkan elektrik enerjisi sistemin bir unsuru olan ve inverter adı verilen dönüştürücülerle alternatif akıma dönüşür ve böylece kullanıma hazır hale gelir.

Güneş ışınlarının ısı enerjisinden faydalanma özellikle su ısıtma amacıyla sıkça kullanılmaktadır. Ancak güneşin ısısından faydalanarak yapılan elektrik üretimi alışılagelmiş yöntemlerden biraz farklıdır. Yoğunlaştırılmış güneş enerjisi (CSP) adı verilen sistemde güneş ışınlarının ısı enerjisi ile elektrik üretilir. Bu tip sistemler genellikle yoğunlaştırıcı, alıcı ve motor olmak üzere üç aşamalıdır. Yoğunlaştırıcı aynalar güneş ışınlarını toplayarak alıcıya iletir, alıcı içinde bulunan özel materyal (erimiş tuz olarak adlandırılabilir) ısınarak türbinlere doğru hareket eder ve türbinlerin dönmesini sağlar. Dönen türbinler bir motoru hareket ettirerek elektrik enerjisinin ortaya çıkmasını sağlar.

Güneş Enerjisi İle Elektrik Üretiminin Maliyeti Nedir?

Küçük ölçekte bir güneş enerjisi paneli ile elektrik üretimi yapmanız durumunda ortaya çıkacak maliyet TL ile TL arasındadır. Bir solar enerji panelinin fiyatı ise yaklaşık TL'den başlamaktadır. Güneş enerjisi ile elektrik üretiminin maliyeti yoktur, her zaman emreamade bir enerji kaynağı olan güneşten elektrik üretmek bedavadır. Yalnızca güneşten elektrik üretimi sağlayabilmek için kurulması gereken tesisin yatırım maliyeti ortaya çıkmaktadır. Güneş enerjisi ile elektrik üretimi yapan tesislerin çok fazla bir bakım gideri de olmadığından güneş enerjisi ile elektrik üretiminin maliyeti nedir? sorusuna, “yalnızca tesisin kurulum maliyettir” şeklinde cevap verebiliriz. Güneş enerjisi ile elektrik üretiminin maliyeti sistemin boyutu, kullanılan malzemeler gibi birçok faktöre göre değişiklik gösterse de küçük boyutlardaki bir güneş enerjisi santralinin 1 kWh elektrik üretim maliyeti yaklaşık 0,6USD ile 0,4USD arasındadır.

Güneş Enerjisi İle Elektrik Üretenlere Vergiden Muafiyet Var Mıdır?

Güneş enerjisi ile elektrik üretenlere vergiden muafiyet bulunmaktadır. Bu muafiyet sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’la yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmanın artması amacıyla evlerinin ve işyerlerinin çatısında ya da cephesine yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik üretim tesisi kurulumu gerçekleştirenlere, kurulu gücü 10 kW olan kısmından kullanım fazlasının elektrik dağıtım şirketleri tarafından işletilen elektrik şebekesine verilerek satılması konusunda vergi muafiyeti getirilmiştir.

Güneş Panelleri Nasıl Çalışır?

Güneş panelleri, güneş ışınlarının toplanmasına ve elektrik üretimi için hazır hale gelmesine sağlayan toplayıcılardır. Güneş panellerinin çalışma prensibi türüne göre değişir. Fotovoltaik sistemlerde panellerle toplanan güneş ışınları, panellerin üretildiği özel materyal sayesinde panelin içinde direkt olarak elektrik enerjisine dönüşür. Yoğunlaştırılmış güneş enerjisi panelleri ise güneş ışınlarının toplanarak bir odak noktasına yansıtılmasını ve böylelikle ısı elde edilmesini sağlayan panellerdir. Güneş panelinin amacı, güneş enerjisi ile elektrik enerjisi elde etmektir.

Güneş Paneli Çeşitleri Nedir?

Güneş enerji paneli çeşitleri güneş ışınlarını direkt olarak elektrik enerjisine dönüştüren fotovoltaik paneller ve güneş ışınlarının bir yüzeye değmesi ile oluşan ısı ile enerji üreten yoğunlaştırılmış güneş enerjisi panelleri olarak iki ana çeşittir:

  • Fotovoltaik güneş paneli: Çok katmanlı bir yapıdadır ve bu yapının içinde bulunan yarı iletken silikon katmanlar, elektron ve protonların hareket etmesini sağlayarak elektrik enerjisini ortaya çıkartır.
  • Yoğunlaştırılmış güneş enerjisi paneli: Güneş ışınlarının bir odak noktasında toplanmasını sağlayan ayna benzeri yansıtıcılardan oluşmaktadır.

Elektrik Tasarrufu İçin Güneş Enerjisinin Önemi Nedir?

Elektrik tasarrufu için güneş enerjisinin önemi, diğer tüm kaynakların öneminden çok daha yüksektir. Zira güneş en kolay ulaşılabilir enerji kaynağıdır ve yüksek yatırım yapmaksızın da enerji tasarrufunda kullanılabilir. Elektrik tasarrufu yapmak için güneş enerjisinden faydalanmak oldukça önemlidir. Güneş enerjisinden faydalanarak elektrik tasarrufu yapmak için aşağıda sıralanan yöntemleri kullanmak verimli çözümler üretecek ve elektrik tasarrufu yapılmasını sağlayacaktır:

  • Çamaşırların kurutulması: Ev içi elektrik tüketiminde ilk sırayı beyaz eşyalar alır. Beyaz eşyaların kullanımını azaltmak da elektrik tasarrufu yapmak için önemlidir. Çamaşırların güneş gören bir yere asılması ile kurutulması, kurutma makinesi kullanımının düşmesine ve elektrik tasarrufu sağlanmasına olanak sağlar.
  • Perdelerin açılması: Güneşin görüldüğü gündüz vaktinde perdeleri açarak güneş ışınlarının mekanın içine girmesi sağlanır ve ev içi elektrik tüketiminde ikinci sırada olan aydınlatmada elektrik tasarrufu sağlanır.

Bu iki maddedeki örnekten hareketle güneş ışınlarının gerekli zamanlarda kullanım yerinin içine sokulması, gerekli zamanlarda da yalıtımın sağlanması (örneğin sıcak yaz günlerinde klimanın daha az enerji tüketmesini sağlamak için perdeler kapatılmalı ve güneşin mekanı ısıtmasının önüne geçilmelidir.) elektrik tasarrufu için güneş enerjisinden faydalanmasına örnektir.

Güneş Bacası Nedir?

Güneş bacası, yoğunlaştırılmış güneş enerjisi sistemlerinde kullanılan, büyük ölçekteki bir seranın içinde ısınan havanın yükselmesine yarayan yüksek bacadır. Güneş bacası içinden geçerek yükselen sıcak hava, bacanın dibinde bulunan türbinlerin dönmesi ile elektrik üretimi gerçekleştirilir.

Güneş Enerjisi Tanımı Nedir?

Güneş enerjisi, Dünya’daki tüm doğa olaylarının gerçekleşmesini sağlar ve bundan dolayı tüm yenilenebilir enerji kaynaklarının esas kaynağıdır. Güneş enerjisi, direkt olarak güneş ışınlarının radyasyonundan faydalanarak ya da endirekt olarak biyoenerji, su ya da rüzgar enerjisi olarak kullanılır.

Güneş enerjisi tanımı genellikle güneş ışınlarından gelen radyasyonun direkt olarak kullanıldığı enerji sistemleri için kullanılır. Güneş enerjisinden direkt olarak faydalanma ısı ve elektrik elde edilmesini ifade eder. Güneş enerjisinden faydalanmanın en yaygın yöntemi ısı elde etmek için olurken, elektrik üretimi için güneş enerjisinin kullanımı her geçen gün yaygınlaşmaya devam etmektedir.

Güneş Tarlası Ve Güneş Enerji Santrali (GES) Nedir?

Güneş enerji santrali, güneşten elektrik üretimi yapan santrallerin genel tanımıdır. Güneş tarlası ise büyük ölçekli arsalara ya da arazilere kurulmuş büyük ölçekli güneş enerji santralleridir. Güneş enerjisinden yararlanmak için fotovoltaik (PV) paneller veya güneş enerjisini yoğunlaştırmak için reflektörler ya da paneller kullanılır.

Güneş Enerjisi İle Elektrik Üretimi Nükleer Enerji İle Elektrik Üretiminden Daha Avantajlı Mıdır? 

Güneş enerjisi ile elektrik üretimi nükleer enerji ile elektrik üretiminden daha avantajlı mıdır? sorusunun cevabını verebilmek için öncelikle her iki kaynağın ekonomik ve çevresel etkilerini ortaya koyabilecek farklılıklarının incelenmesi gerekir. Bunlar:

  • Kapasite Faktörü: Kapasite faktörü, kısada bir santralin bir dönem içinde ne kadar kapasitede çalıştığını gösteren bir parametredir. Nükleer enerji santrallerinin kapasite faktörü %93’ken, güneş enerjisi ile elektrik üretimi yapan santrallerde kapasite faktörü %23’tür. Yani nükleer enerji santralleri yılın tamamına yakınında sürdürülebilir bir kapasite sağlarken, güneş enerji santralleri bundan çok daha düşük sürede efektif olarak çalışır.
  • Boyut (Ölçek): Yalnızca bir nükleer enerji santralinin ürettiği elektrik, 3 milyar milyon adet fotovoltaik panelli güneş enerjisi santralinin ürettiği elektrikle eşdeğerdedir.
  • Karbon Salımı: Nükleer enerji ile elektrik üreten santraller de, güneş enerjisinden elektrik üreten santraller de sıfır karbon santralleridir.
  • İnşaat İçin Gereken Zaman: Ortalama bir güneş santrali 9 ayda kurulabilirken, nükleer santrallerin kurulumu 69 ay sürer.
  • Kurulum Maliyeti: 1 kW başına ortalama maliyet güneş enerjisi santrallerinde yaklaşık USD olurken nükleer santraller için bu rakam USD'dir. Güneş enerji santrali kurulum maliyeti, nükleer enerji santrali kurulum maliyetinden 10 kat daha düşüktür.
  • Yatırım Maliyeti: Bir güneş enerjisi santralinin nükleer enerji santrali ile aynı elektrik enerjisini üretmesi için MW kurulu güce sahip olması gerekir. Böyle bir santralin yapımı 12 milyar Amerikan Doları maliyetinde olurken, aynı kapasiteye sahip olan ve yakın dönemlerde yapılan Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Vogtle Nükleer Enerji Santrali’nin yapım maliyeti 25 milyon Amerikan Doları olmuştur.
  • Yakıt: Güneş enerjisi santrallerinin yegane kaynağı güneş ışınlarıdır ve tamamen ücretsizdir ve yenilenebilirdir. Nükleer enerji santralleri ise yakıt olarak zenginleştirilmiş radyoaktif materyaller kullanır, bu materyallerin bulunması oldukça zordur ve yenilenebilir kaynaklı değildir.

Güneş Enerjisi İle Elektrik Üretimi Nasıl Yapılır?

Çevre dostu ve sürdürülebilir bir enerji kaynağı olarak da kabul edilen güneş enerjisi, hem evlerde hem de işletmelerde güneş enerjisi sistemlerinin kurulumunun giderek daha yaygın hale gelmesiyle birlikte artış göstermektedir. Bu nedenle, dünya genelinde birçok insan ve işletme, enerji ihtiyaçlarını güneş enerjisi sistemleri ile karşılamayı tercih etmektedir.

Güneş enerjisi, güneş ışınlarından elde edilen bir enerjidir ve fotovoltaik (PV) paneller kullanılarak güneş enerjisinden elektrik üretmek mümkündür. PV paneller, güneş ışınlarını elektrik enerjisine dönüştürebilen bir malzemeden yapılmaktadır.

Genellikle, PV paneller silisyum kristallerinden üretilir ve güneş ışınları, bu kristallerin yüzeyine düştüğünde, kristal içindeki elektronları hareketlendirir ve bu da elektrik akımı üretilmesini sağlar. Bu üretilen doğru akım daha sonra bir inverter cihazı kullanılarak alternatif akıma dönüştürülür. Alternatif akım, evlerimizde kullandığımız elektrik ile aynı türdür ve bu nedenle evlerimize de bağlanabilir.

Güneş enerjisi sistemleri, PV panellerin yanı sıra bir batarya bankasını da içerebilir. Bu bataryalar, güneş paneli tarafından üretilen enerjiyi depolamak için kullanılırlar. Güneş enerjisi sistemleri, örneğin bir evin veya endüstriyel işletmenin enerji gereksinimlerini karşılamak için yeterli miktarda PV panel ve batarya bankası ile tasarlanabilmektedir.

Güneş Enerjisi Nedir?

Güneş enerjisi, doğal bir yenilenebilir enerji kaynağı olan güneşten elde edilir. Hem çevre dostu hem de ekonomiktir, bu nedenle gelecekte enerji ihtiyacının karşılanmasında önemli bir rol oynayacaktır. Güneş enerjisi bol, temiz ve sürdürülebilir bir kaynak olup elektrik üretimi, ısınma ve aydınlatma gibi pek çok alanda kullanılabilir.

Güneş Enerjisi Sistemi Nedir?

Güneş enerjisi sistemi, silisyumdan yapılan fotovoltaik hücrelerden oluşur ve güneş panellerine gelen güneş ışınlarını elektrik enerjisine dönüştürür. Inverter, doğru akımı alternatif akıma dönüştürürken, şarj regülatörü güneş panellerinden gelen enerjinin aküye doğru akmasını sağlar. Batarya, enerjinin depolandığı ve kullanım sırasında ihtiyaç duyulduğunda sağlanan yerdir. Bağlantı kutusu, güneş panelleri, invertör, şarj regülatörü ve batarya arasındaki bağlantıların yapıldığı kutudur. Monitör, güneş enerjisi sisteminin performansını izlemek için kullanılır ve sistemin ne kadar enerji üretimini ve tüketimini gösterir. Güneş enerjisi sistemi, temiz ve yenilenebilir bir enerji kaynağıdır ve evlerde veya işyerlerinde elektrik üretmek için kullanılabilir.

Güneş enerjisi sistemi, güneşin ışık ve ısısının elektrik enerjisine dönüştürülmesiyle çalışır ve fosil yakıtlara kıyasla çevre dostudur. Bu sayede, evlerde veya işyerlerinde elektrik üretmek için kullanılabilir ve fosil yakıtların çevresel etkileri en aza indirilebilir. Güneş enerjisi sistemi, güneş panellerinden gelen enerjiyi düzenleyerek depolar veya ağa geri gönderir. Güneş enerjisi sistemi, doğru kullanıldığında, temiz ve sürdürülebilir enerji sağlayabilir ve fosil yakıtların neden olduğu çevresel etkileri azaltabilir.

Güneş Enerjisi Nasıl Oluşur?

Güneş enerjisi, güneşin hidrojen atomlarının nükleer füzyonu yoluyla helyum atomlarına dönüştürülmesi sürecinde üretilen enerjidir. Atomların dönüştürülme sürecinde güneşteki hidrojen atomlarının çekirdekleri birleşerek helyum atomları oluşturur ve bu esnada enerji açığa çıkar. Bu nükleer reaksiyonların gerçekleşmesi için gerekli sıcaklık ve basınç, güneşin merkezinde mevcuttur. Güneş enerjisi, bu ısı ve ışık enerjisinden kaynaklanır ve yaşamın var olmasını sağlayan bir enerji kaynağıdır. Güneş enerjisi, yenilenebilir bir kaynaktır ve fosil yakıtlara göre daha çevre dostudur. Güneş enerjisi, güneş panelleri aracılığıyla elektrik enerjisine dönüştürülebilir ve evlerde, işyerlerinde ve endüstriyel alanlarda elektrik üretmek için kullanılabilir. 

Güneş Enerjisi Nasıl Elde Edilir?

Güneş enerjisi, güneş ışınlarından gelen enerjinin kullanılması yoluyla doğrudan veya dolaylı olarak çeşitli yollarla elde edilebilir.

  • Fotovoltaik (PV) Teknolojisi:Fotovoltaik paneller (PV panelleri), güneş ışığından doğrudan elektrik enerjisi üretmek için kullanılır. Bu paneller, güneş hücreleri sayesinde güneş ışınlarını yakalar ve elektrik üretir. Bu elektrik, invertör yardımıyla ev veya iş yerinde kullanılabilecek alternatif akım (AC) elektriğe dönüştürülür.
  • Termal Teknolojisi: Termal enerji, güneş enerjisi ile ısı üretmek için kullanılan bir teknolojidir. Güneş enerjisi, bir termal panel veya güneş kolektörü adı verilen bir cihaz tarafından toplanır. Bu cihazlar, güneş ışınlarını yakalar ve bu ışınları su veya hava gibi bir sıvıya aktarır. Sıvı, ısınır ve bu ısı, evde veya işyerinde kullanılan suyu ısıtmak için kullanılabilir.
  • Konsantre Güneş Enerjisi Teknolojisi: Konsantre güneş enerjisi, bir dizi ayna ve mercek kullanarak güneş ışınlarını tek bir noktaya odaklayarak ısı üretmek için kullanılır. Bu ısı, su buharı oluşturmak ve buharın bir türbin tarafından döndürülmesiyle elektrik üretmek için kullanılabilir.
  • Pasif Solar Tasarımı: Pasif güneş enerjisi tasarımı, ev veya işyerlerinin güneş ışığından doğrudan yararlanması için yapılan bir tasarımdır. Bu tasarım, binaların ısısını korumak ve sıcak su üretmek için güneş enerjisinden yararlanır. Örneğin, güneş ışınlarının içeri girmesi için doğru konumlandırılmış pencereler veya çatılar kullanarak evlerin ısıtılması veya aydınlatılması sağlanabilir.

Güneş enerjisi, fosil yakıtlardan elde edilen enerjiye kıyasla daha çevre dostudur ve sınırsız bir kaynaktır.

Güneş Enerjisi Nasıl Üretilir?

Güneş enerjisi, güneş ışığını fotovoltaik dönüşüm yoluyla elektriğe dönüştürerek üretilir. Bu işlem, bir araya getirilen birden fazla fotovoltaik hücrenin oluşturduğu güneş panelleri sayesinde gerçekleştirilir. Güneş ışığı, bu hücrelerdeki elektronların hareket etmesine neden olarak elektrik akımı oluşturur. Gelişen teknolojiyle birlikte, güneş enerjisi ile elektrik üretimi daha da verimli hale gelmektedir ve enerji bağımsızlığına yönelik önemli bir adım olarak kabul edilmektedir.

Güneş Enerjisi Nasıl Çalışır?

Güneş Enerjisi Elektrik üretimi, güneş enerjisini yakalayarak kullanılabilir elektriğe dönüştürerek gerçekleştirilir. Bu süreç, fotovoltaik (PV) hücrelerden oluşan güneş panelleri kullanılarak gerçekleştirilir. Bu hücreler, güneş ışığını emen yarı iletkenler içerir ve bunu elektriğe dönüştürür. Ardından, bu elektrik, AC elektrik motorlarını çalıştırmak için kullanılabilir veya daha sonra kullanmak üzere pillerde depolanabilir. 

Güneş Enerjisi Ne İşe Yarar?

Güneş enerjisi, güneş ışınlarının kullanılarak elektrik enerjisi üretilmesini sağlar. Bu süreçte, güneş panelleri güneş ışınlarına maruz kalarak doğru akım oluşturur. Ancak, ışınların kullanılabilmesi için bu doğru akım, eviricilere iletilir. Bu sayede elektronlar hareketlenir ve elektrik akışı başlar. Sonrasında, solar kablolar doğru akımı solar invertere iletir. Inverter ise doğru akımın alternatif akıma çevrilmesini sağlar, böylece evlerde işyerlerinde ve endüstriyel alanlarda kullanılabilecek şekilde elektrik üretilir.

Güneş Enerjisi Kullanım Alanları

Güneş enerjisi, çeşitli kullanım alanlarına sahip olup, doğal kullanım, ısıl kullanım ve doğrudan elektrik üretimi gibi çeşitli şekillerde kullanılabilir.

Doğal kullanım alanları, fotosentetik organizmalar ve bitkilerin güneş enerjisini kullanarak büyümesi, fosil yakıtların oluşumu gibi doğal süreçleri içerir.

Isıl kullanım alanları, güneş enerjisiyle basit ve ucuz şekilde sıcak su üretimini sağlayan sistemlerdir. Örnek olarak çatı uygulamaları, kalorifer suyu ısıtma, tarım ürünlerinin kurutulması, güneş bacaları, güneş havuzları ve güneş ocakları verilebilir.

Doğrudan elektrik üretimi ise fotovoltaik sistemler sayesinde gerçekleştirilir. Bu sistemler, elektrik şebekelerinin olmadığı veya şehirden uzakta olan yerleşim alanlarında ekonomik bir çözüm olarak kullanılabilir. Bu sayede, evler, işletmeler ve endüstriyel tesisler gibi farklı kullanım alanlarından elektrik enerjisi sağlanabilir.

Güneş enerjisi, hem çevre dostu hem de sınırsız bir kaynak olduğu için günümüzde giderek daha fazla tercih edilmektedir.

Güneş Enerjisi Nasıl Depolanır?

Güneş enerjisi, doğrudan depolanamayan bir enerji kaynağıdır. Bu nedenle, güneş enerjisi sistemleri, elektrik enerjisi ihtiyacının karşılanması için güneş ışınlarından elde edilen enerjiyi doğrudan kullanır veya elektrik şebekesine besler.

Ancak, güneş enerjisi sistemleri, enerjinin depolanması için çeşitli yöntemler kullanabilirler. Örneğin, aküler güneş ışığından elde edilen enerjinin fazlasını depolayarak gece veya bulutlu günlerde kullanılabilir hale getirir. Bazı güneş enerjisi sistemleri ise, enerjinin depolanması için sıcak su depolama tankları veya termal kütüphaneler kullanır. Bu sistemler, güneş enerjisi ile ısıtılan suyu depolar ve ihtiyaç duyulduğunda kullanılabilir hale getirir.

Güneş pilleri ve güneş hücreleri, ışığı doğrudan elektrik akımına dönüştüren (fotovoltaik) bir araçtır. Güneş hücreleri, güneş ışığının taşıdığı enerjiyi iç fotoelektrik reaksiyondan faydalanarak doğrudan elektrik enerjisine dönüştürür. Güneş panellerindeki fotovoltaik hücreler, güneş ışığını toplayarak doğru akım (DC) elektriğine dönüştürürler. Sistemin inverteri daha sonra paneller tarafından üretilen bu doğru akım gücünü alır ve onu alternatif akıma (AC) dönüştürür. Sonuç olarak, güneş enerjisi doğrudan depolanamaz, ancak uygun depolama yöntemleri kullanarak, güneş enerjisi sistemleri, enerjinin ihtiyaç duyulduğunda kullanılabilir hale getirilmesini sağlar.

Güneş Enerjisinin Avantajları Nelerdir?

  • Yenilenebilir: Güneş enerjisi, doğal ve sürdürülebilir bir kaynak olduğu için yenilenebilir bir enerji kaynağıdır.
  • Çevre Dostu: Güneş enerjisi sera gazı emisyonu oluşturmadığından temiz ve sürdürülebilir bir enerji kaynağıdır.
  • Maliyet Etkili: Güneş enerjisi , uzun vadede maliyet etkili bir enerji kaynağı olabilir çünkü pahalı enerji faturalarını azaltabilir veya ortadan kaldırabilir. Evler, işletmeler ve endüstriyel tesisler gibi farklı alanlarda boyutlarını ve kapasitelerini belirlemek için kullanılan güneş enerjisi hesaplaması, potansiyel bir yatırımın ne kadar karlı olabileceğini değerlendirmeye yardımcı olur.
  • Düşük Bakım: Güneş enerjisi sistemi, düşük maliyetli, yüksek verimli ve düşük bakım gereksinimleri nedeniyle enerji tüketimini azaltmak için ideal bir seçenektir. Güneş panelleri, bakım ihtiyacı az olan ve sorunsuz çalışan düşük maliyetli bir enerji kaynağıdır.

Güneş Enerjisinin Dezavantajları Nelerdir?

  • Hava Koşullarına Bağlıdır: Güneş enerjisi üretimi, güneş ışığı miktarı ve bulut örtüsü gibi hava koşullarına bağlıdır.
  • Yüksek Ön Maliyetler: Güneş paneli kurulumu, bazı ev sahipleri için erişilemeyecek kadar yüksek ön maliyetlerle birlikte pahalı olabilir.
  • Arazi Kullanımı: Büyük ölçekli güneş çiftlikleri önemli miktarda arazi gerektirebilir ve bu da çevresel etkilere neden olabilir.

Güneş Panelleri Ne Kadar Enerji Üretir?

Güneş panellerinin ürettiği enerji miktarı, birçok faktöre bağlıdır. Bu faktörler arasında panel boyutu, verimlilik, mevcut güneş ışığı miktarı ve sıcaklık yer alır. Genellikle, bir güneş paneli saatte ila watt güç üretebilir. Güneş enerjisi sistemleri, düşük maliyetli, yüksek verimli ve düşük bakım gereksinimleriyle enerji tüketimini azaltmak için ideal bir seçenektir. Güneş panelleri, çok az bakım gerektirdiğinden, sorunsuz ve düşük maliyetli bir enerji kaynağıdır.

Güneş Enerjisi Gerçekleri

Güneş enerjisi dünyadaki en bol enerji kaynağıdır. Güneş, dünya enerji ihtiyaçlarının bir yıl boyunca karşılanması için bir saatte yeterli enerji üretir. Güneş enerjisi elektrik, fosil yakıtların neden olduğu çevre kirliliği ve iklim değişikliği etkilerini azaltarak, doğal kaynakların korunmasına da katkı sağlar. İlk güneş pili yılında Bell Laboratuvarları tarafından icat edildi ve her gün gelişimi devam ediyor ve maliyetleri düşüyor. Güneş panellerinin maliyeti ise son on yılda %70'ten fazla düştü. Endüstriyel tesisler, üretim hatları, işletme araçları, ticari binalar ve hatta elektrikli araçlar güneş enerjisi kullanım alanları arasında yer almaktadırlar.

Güneş Enerjisi Yenilenebilir midir?

Güneş enerjisi, doğal ve sürdürülebilir bir enerji kaynağı olan güneşten gelir. Güneş ışığı var olduğu sürece, güneş enerjisi kullanılabilir olmaya devam edecektir.

Güneş Enerjisi Nasıl Saklanır?

Güneş enerjisiyle ilgili bir zorluk, güneş ışığının mevcudiyetine bağlı olmasıdır. Bu zorluğun üstesinden gelmek için, ileriye dönük kullanım için fazla güneş enerjisi depolamak için bir sistem oluşturmak önemlidir.

Güneş enerjisini depolamanın bir yolu, lityum iyon piller gibi pillerin kullanımıdır. Bu piller, gündüz üretilen fazla güneş enerjisini depolayabilir ve gece veya düşük güneş ışığı dönemlerinde serbest bırakabilir. Başka bir seçenek, güneş enerjisini elektriğe dönüştürebilir ve ileride kullanmak için depolayabilen güneş enerjili bir jeneratör kullanmaktır.

Güneş Enerjisi Nasıl Elektriğe Dönüştürülür ve AC Elektrik Motorları İçin Kullanılır?

Güneş enerjisi, fotovoltaik (PV) hücrelerden oluşan güneş panellerinin kullanımıyla elektriğe dönüştürülür. Bu hücreler silikon ve diğer malzemelerden oluşur ve güneş ışığını doğru akım (DC) elektriğe dönüştürebilir.

DC elektriği AC elektriğe dönüştürmek için bir inverter kullanılır. İnverter, güneş panelleri tarafından üretilen DC elektriğini AC elektriğe dönüştürür ve evler, işletmeler ve diğer cihazlar için kullanılabilir hale getirir.

AC elektrik motorları, güneş enerjisinden üretilen bu AC elektriği kullanarak çalıştırılabilir. Elektrik enerjisi güç şebekesi aracılığıyla AC motora iletilir, burada motorun çalışması ve mekanik enerji üretmesi için kullanılır.

Güneş Enerjisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

  • Güneş Enerjisi Nerelerde Kullanılır?

Güneş enerjisi, evlerde, işletmelerde, endüstriyel tesislerde, tarım sektöründe ve aydınlatma sistemleri gibi birçok alanda kullanılabilir.

  • Güneş Enerjisi Nasıl Elektrik Üretir?

Güneş enerjisi, güneş panelleri aracılığıyla, güneş ışınlarını elektrik enerjisine dönüştürerek elektrik üretir.

  • Güneş Enerjisi ile Neler Yapılabilir?

Güneş enerjisiyle evlerde ve işletmelerde elektrik üretmek, su ısıtmak, aydınlatma sağlamak, güneş enerjili araçlar üretmek, tarım sektöründe sera ısıtmak, su arıtma tesislerinde kullanmak gibi birçok farklı alanda faaliyet gösterebilir.

  • Güneş Enerjisi Kaç Çeşittir?

Güneş enerjisi, genellikle 3 çeşide ayrılır: Fotovoltaik (PV) güneş enerjisi, yoğunlaştırmalı güneş enerjisi (CSP) ve termal güneş enerjisi.

  • Güneş Enerjisi Neden Tercih Edilir?

Güneş enerjisi, çevre dostu, sınırsız ve yenilenebilir bir enerji kaynağıdır; fosil yakıtların aksine temiz bir enerji kaynağıdır ve sera gazı emisyonlarını azaltır; uzun vadede maliyeti düşük olabilir ve bağımsız enerji üretimini sağlar.

  • Güneş Enerjisi Yenilenebilir mi?

Evet, güneş enerjisi yenilenebilir bir enerji kaynağıdır; güneş her gün doğar ve sınırsız bir enerji kaynağıdır, bu nedenle doğru teknoloji ve altyapı ile sürekli olarak kullanılabilir.

Bu uzun metni özetlememiz gerekirse, güneş enerjisi faydaları, evlerimizi, işletmelerimizi ve cihazlarımızı güçlendirmek için devrim yapabilecek yenilenebilir ve sürdürülebilir bir enerji kaynağıdır. Güneş enerjisini kullanarak elektriğe dönüştürerek, fosil yakıtlara olan bağlılığımızı azaltabilir ve daha temiz ve yeşil bir geleceğe doğru bir adım atabiliriz.

Geleceğe doğru bir adım atmak için lütfen iletişimegeçiniz.

 

 

15 Mayıs

Yorum Yap

Fotovoltaik paneller yardımı ile güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretiminin maliyet analizi ve gelecekteki projeksiyonu

Abstract:

Bu çalışmada, yenilenebilir ve sürdürülebilir bir enerji kaynağı olan güneşten doğrudan elektrik eldesinin çeşitli bölgeler için maliyet hesabı yapılarak fotovoltaik sistemlerin günümüz koşullarında ve gelecekteki durumu ele alınmıştır. Öncelikle dünyamızdaki ve Türkiye' deki enerji durumu incelenmiş, yenilenebilir enerji kaynakları genel olarak anlatılmış ve dünyadaki toplam elektrik üretimi içerisinde yenilenebilir enerji kaynaklarının oranı araştırılmıştır. Kurulması düşünülen bir güneş enerjisi santralinin fizibilite çalışmasında nelere dikkat edilmesi gerektiği detayları ile irdelenmiş, fotovoltaik sistemlerden elektrik eldesinin Türkiye'deki hukuki altyapısı ve koşulları araştırılmıştır. Fotovoltaik panellerin yapısı, türleri ve çalışma prensipleri incelenmiş, örnek bir fotovoltaik panelden belirli bir bölgede elde edilebilecek elektrik enerjisinin hesabı yapılmıştır. Ardından belirlenen beş bölge için 10 MW kurulu güce sahip güneş enerjisi santralinden elde edilecek elektrik enerjisinin miktarı, birim maliyeti ve santralin yatırım maliyetleri PVSYST programı aracılığı ile hesaplanmış, elde edilen sonuçlar detaylarıyla irdelenmiştir. Elde edilen sonuçlarda, bugünün koşullarında Türkiye' de fotovoltaik sisteme dayalı güneş enerjisi santrali kurulmasının yatırımcıyı ciddi zarara uğratacağı görülmüştür. Buna karşın Almanya ve İspanya örneklerinde, ilgili devletlerin sağladığı alım garantileri ve destekleme fiyatları ile yatırımcıların uzun vadede kar ettikleri görülmüştür. Günümüzde fotovoltaik panellerin üretim maliyeti yüksek olsa da, yakın gelecekte düşeceği ve kabul edilebilir seviyelere geleceği öngörüsü ile, ülkemizin enerjide dışa bağımlılığın ve fosil yakıtlardan elektrik enerjisi üretiminin zararlı çevresel etkilerin en aza indirilebilmesi için, güneş enerjisi bakımından son derece zengin olan Türkiye' de de fotovoltaik sistemlerin devlet tarafından üst seviyede desteklenmesi ve teşvik edilmesi durumunda fosil yakıtlara alternatif olabileceği ve enerjideki dışa bağımlılığı azaltabileceği sonucuna varılmıştır.

Description:

Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü,

Show full item record

Ev İçin Güneş Paneli

Hazır Güneş Enerjisi Paket Fiyatları

GüçMinimum FiyatMaksimum Fiyat10 kW dolar dolar8 kW dolar dolar5/6 kW dolar dolar4 kW dolar dolar3/ kW dolar dolar2/ kW dolar dolar/ kW dolar dolar1 kW dolar dolar kW dolar dolar

Yukarıdaki referans tablo, çeşitli sitelerden aynı güçteki hazır GES sistemlerinin Ocak itibariyle fiyatları karşılaştırılarak hazırlanmıştır.

Eviniz, bağ eviniz, kamp çadırı veya karavanınız için alabileceğiniz hazır güneş enerjisi sistemleri vardır. Bu sistemler, paneller, inverterler, bağlantı kabloları ve aküleri içeren hazır solar paketler hâlinde satılır. Genellikle 1 kW ve üzerindeki paketler, buzdolabından başlayarak bir evdeki elektrikli aletlerin ihtiyaçlarını belirli ölçülerde karşılar. Her bir pakette toplam gücü karşılayacak kadar panel bulunur, örneğin 3 kW'lık bir solar paket 10 adat W veya 6 adet W solar panel ve onlara yetecek bir inverter içerebilir. Paket fiyatları, malzeme kalitesi ve paket içeriğinde bağlı olarak değişebileceği gibi kampanyalar sebebiyle dalgalanabilir.

Ev İçin Hangi Güçte Panel Kullanılır?

Ev tipi güneş panelleri genellikle 0,5 kW, 1 kW veya kW olarak farklılık gösterirler. Fakat bunların dışında ihtiyaca göre özel güneş paneli ürettirmek de mümkündür. Farklı güçteki güneş panelleri arasında seçim yaparken konum, bütçe, uygun alan ve elektrik ihtiyacı göz önünde bulundurulmalıdır.

Evinizdeki eletronik cihazların aylık ne kadar elektrik tükettiğini öğrenmek için yazımızı okuyun: Elektrikli Aletlerin Enerji Tüketimi

0,5 kW gücündeki paneller daha çok jeneratör ve düşük elektrik tüketen aletlere güç vermek için kullanılırlar. Bu tip paneller uygun alan dar olduğunda veya hareket eden sistemlerde tercih edilirler.

1 kW paneller genellikle düşük bütçeli sistemler için sunulurlar. Bu tip paneller aydınlatma sistemleri, televizyon, buzdolabı ve elektronik aletleri şarj etmek gibi daha temel ihtiyaçlar için önerilirler.

kW paneller ile daha esnek ve kişisel ihtiyaçlara uygun bir enerji sistemi kurmak mümkündür. Elektrik kullanımınıza ve uygun alana göre farklı panel kombinasyonlarıyla, sizin için en uygun sistemi yaratabilirsiniz.  

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası