hafızlıkla alakalı güzel sözler / Hafızlık ile ilgili güzel sözler | Kunfeyekun

Hafızlıkla Alakalı Güzel Sözler

hafızlıkla alakalı güzel sözler

Hafîz, İslâm geleneğinde Kur&#;an-ı Kerim&#;in tamamını ezbere bilen kişi demektir. Hafız kelimesi Arapçada &#;korumak, ezberlemek, ihinde tutmak, muhafaza etmek, saklamak&#; anlamına gelen “h-f-z” kökünden türemiş bir sıfattır ve &#;koruyan, ezberleyen&#; demektir. Hâfız Allah’ın güzel isimlerinden biridir.

Hafızlıkla ilgili hadisler

Peygamber Efendimiz, Tebük Seferi’ne çıkarken Neccâroğulları’nın bayrağını Umâre bin Hazm’a vermişti. Daha sonra Zeyd bin Sabit’i görünce, bayrağı Umâre’den alıp ona verdi. Umâre -radıyallâhu anh-:

“–Yâ Rasûlallah! Bana kızdınız mı?” diye sorunca Peygamber -aleyhisselâm-:

“–Hayır! Vallâhi kızmadım! Fakat, siz de Kur’ân’ı tercih ediniz! Zeyd, Kur’ân’ı senden daha çok ezberlemiştir! Burnu kesik zenci köle bile olsa, Kur’ân’ı daha çok ezberlemiş olan kimse başkalarına tercih edilir!” buyurdu.

Evs ve Hazrec kabîlelerine de, bayraklarını Kur’ân’ı daha çok ezberlemiş olan kimselere taşıtmalarını emretti. Bunun üzerine Avfoğulları’nın bayrağını Ebû Zeyd, Benî Selime’nin bayrağını da Muâz -radıyallâhu anh- taşıdı. (Vâkıdî, III, )

♦♦♦

Nâfi bin Abdi’l-Hâris, Usfan’da Ömer -radıyallâhu anh-’a rastlamıştı. Hazret-i Ömer onu Mekke’ye vâli tâyin etmiş olduğu için:

“-Mekkelilerin başına kimi bıraktın?” diye sordu. O:

“-İbn-i Ebzâ’yı!” dedi.

Hazret-i Ömer:

“-İbn-i Ebzâ kimdir?” diye sorunca Nâfî:

“-Âzâd ettiğimiz kölelerden birisidir.” dedi.

Ömer -radıyallâhu anh-’ın:

“-Yerine bir âzatlıyı mı bıraktın?” sorusu karşısında ise şu ibretli cevâbı verdi:

“-O, Allâh’ın Kitâbı’nı okur ve farzlarını da iyi bilir.”

Bunun üzerine Hazret-i Ömer hayrânlık içerisinde:

“–Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem-:

«Allâh şu Kur’ân ile birtakım kimselerin kıymetini yükseltir; bazılarını da alçaltır.» buyurmuştu!” dedi. (Müslim, Müsâfirîn, )

♦♦♦

“Çocuklarınızı üç hususta yetiştirin:

Peygamber sevgisi,
Ehl-i Beyt sevgisi,
Kur’ân kıraati…

Çünkü hamele-i Kur’ân (yâni Kur’ân hafızları) hiçbir gölgenin bulunmadığı kıyâmet gününde peygamberler ve asfiyâ (yâni safâya ermiş olan Allâh dostları) ile birlikte Arş’ın gölgesindedir.” (Münâvî, I, )

Kur’ân eğitimi, küçük yaşlardan îtibâren îtina ile yerine getirilmesi îcâb eden bir vazîfedir. Zîrâ çocuğun kulakları Kur’ân’ın sesine, kalbi Kur’ân’ın dünyâsına âşina olmalıdır. Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem-:

♦♦♦

“Kim Kur’ân’ı küçük yaşlarda öğrenirse Kur’ân onun etine ve kanına işler (Yâni Kur’ân’ın feyziyle nûrlanır.)” buyurmuştur. (Ali el-Müttakî, I, )

Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem-, kendileri de, Abdülmuttalib Oğulları’ndan bir çocuk güzel konuşmaya başladığında, ona İsrâ Sûresi’nin âyetini yedi defa okutarak öğretirdi. (Abdurrezzak, el-Musannef, Beyrut , IV, ; İbn-i Ebî Şeybe, el-Musannef, Haydarabad , I, )

Evlatlarımız öz varlığımızın devamı olan hayat zînetleridir. Onlar, İslâm fıtratı üzere yaratılarak anne-babalarına emânet edilmişlerdir. Bundan dolayı çocukların maddî yapıları ile birlikte rûhî hayatlarını da geliştirip istikametlendirmek, anne-babaların en mühim vazifesi ve Hak katındaki mes’ûliyetidir.

Bir mü’minin evlâdına bırakabileceği en kıymetli ve hakîkî mîrâs, ebediyet zenginliğidir. Evlâtlara fânî lezzetler değil solmayan, eskimeyen, pörsümeyen bir ebedî saâdetin yolu gösterilmelidir. Bunun ilk şartı da onların Kur’ân-ı Kerîm ile fiilen ve fikren ünsiyetlerini (kaynaşmalarını) sağlamaktır. Bu hakîkati ifâde etmek üzere Peygamber Efendimiz: “Sizin en hayırlınız, Kur’ân-ı Kerim’i öğrenen ve öğretendir.” buyurmuşlardır. (Buhârî, Fedâilü’l-Kur’ân, 21) Dolayısıyla bir mü’min, hayat boyu Kur’ân-ı Kerîm’in talebesi ve yaşayabildiği kadar da bildiklerinin hocası olmakla mükelleftir.

♦♦♦

Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem-, Vedâ Haccı’nda:

“…Size öyle bir emânet bırakıyorum ki, ona sımsıkı sarıldığınız müddetçe yolunuzu şaşırmazsınız. O emânet, Allâh’ın Kitâbı ve Nebîsinin Sünnet’idir…” (Hâkim, I, /) buyurmuştur.

♦♦♦

Peygamber-sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz buyurdular:

“Kim Kur’ân’ı okur, onu güzelce ezberler, helâlini helâl, haramını haram kabul eder ve bunlara uyarsa, Allah bu sayede o kimseyi cennetine koyar. Ailesinden hepsi cehennnemi hak etmiş on kişiye şefaat etme hakkı verir.” (Tirmizî, Fedâilü’l-Kur’ân, 13/; Ahmed, I, )

♦♦♦

Enes -radıyallâhu anh-:

“Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in Bi’r-i Maûne’de şehîd olan ashâbına üzüldüğü kadar, hiçbir şeye üzüldüğünü görmedim!” demiştir. (Müslim, Mesâcid, ) Çünkü Bi’r-i Maûne şehîdlerinin hemen hepsi de Ashâb-ı Suffe’den olup, Allâh Rasûlü’nün mânevî terbiyesi altında yetişmiş (Kurrâ Hâfız) Kur’ân ve sünnet muallimiydiler.

♦♦♦

Câbir -radıyallâhu anh-’tan rivâyet edildiğine göre, Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Uhud Gazvesi’nde şehîd düşenleri her mezara iki kişi konacak şekilde bir araya getirtmiş:

“–Bunların hangisi daha çok Kur’ân bilirdi (Kur’ân’ı yaşardı)?” diye sormuş ve şehîdlerden hangisi gösterilirse, onu kıble tarafına koymuştur. (Buhârî, Cenâiz, 73, 75)

♦♦♦

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Çocuklarınızı üç hususta yetiştirin: Peygamber sevgisi, Ehl-i Beyt sevgisi ve Kur’ân kıraati… Çünkü hamele-i Kur’ân (yâni Kur’ân hafızları) hiçbir gölgenin bulunmadığı kıyâmet gününde peygamberler ve asfiyâ (yâni safâya ermiş olan Allâh dostları) ile birlikte Arş’ın gölgesindedir.” (Münâvî, I, )

♦♦♦

İbni Ömer radıyallahu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Sadece şu iki kimseye gıpta edilir: Biri Allah’ın kendisine Kur’an verdiği ve gece gündüz onunla meşgul olan kimse, diğeri Allah’ın kendisine mal verdiği ve bu malı gece gündüz O’nun yolunda harcayan kimse.” (Buhârî, İlm 15, Zekât 5, Ahkâm 3, Temennî 5, İ’tisâm 13, Tevhîd 45)

♦♦♦

Osmân İbni Affân radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Sizin en hayırlılarınız, Kur’an’ı öğrenen ve öğretenlerinizdir.” (Buhârî, Fezâilü’l-Kur’ân 21)

♦♦♦

Ömer İbni Hattâb radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Allah şu Kur’an’la bazı kavimleri yükseltir; bazılarını da alçaltır.” (Müslim, Müsâfirîn )

♦♦♦

Ebû Mûsa radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Şu Kur’an’ı hâfızanızda korumaya özen gösteriniz. Muhammed’in canını kudretiyle elinde tutan Allah’a yemin ederim ki, Kur’an’ın hâfızadan çıkıp kaçması, bağlı devenin ipinden boşanıp kaçmasından daha hızlıdır.” (Buhârî, Fazâilü’l-Kur’ân 23; Müslim, Müsâfirîn )

♦♦♦

Abdullah bin Mes’ûd -radıyallâhu anh-, Kur’ân-ı Kerîm hafızlarının bu ilâhî kelâmdan nasıl müteessir olmaları lâzım geldiğini şöyle ifâde eder:

“Kur’ân’ı ezberlemiş olan kimse, insanlar uykuda iken gece kalkıp ibâdet etmesiyle, halk yemek yerken oruç tutmasıyla, başkaları sevinip eğlenirken akıbeti için kederlenmesiyle, insanlar gülerken kulluktaki acziyetinden dolayı ağlamasıyla, halk birbiriyle konuşurken sükûtuyla, insanlar kibirlenirken tevâzuuyla tanınmalıdır. Kur’ân’ı ezberlemiş birisinin ağlaması, üzgün durması, vakarlı ve bilgili olması, tefekkür ve sükût hâlinde bulunması îcâb eder. Kur’ân ehli; katı yürekli, gafil, çığırtkan ve hemen öfkelenen biri olmaktan da sakınmalıdır.” (Ebû Nuaym, Hilye, I, )

♦♦♦

Ebû Ömer, Kur’ân hafızını şöyle tarif etmekteddir:
“Kur’ân hafızları Kur’ân’ın hükümlerini, helâl ve haramını bilen ve içindekilerle amel edenlerdir.” (Kurtubî, I, 26)

Hafızlık ile ilgili Sözler

Hafızlık ile ilgili Sözler sayfamızda hafızlık ile ilgili söylenmiş güzel sözleri sizler için derledik, dilediğiniz zaman facebook, twitter, whatsapp ve diğer sosyal ağlar üzerinden tüm sevdikleriniz ile ücretsiz bir şekilde paylaşabilirsiniz

Hafızlık ile ilgili Sözler

hafizlik ile ilgili sozler 3&#x; Kur&#;an okunurken susuyor herkes; geçiş üstünlüğü O&#;nun çünkü.

hafizlik ile ilgili sozler 4

&#x; Gözyaşı dökülen Kur&#;anın sayfalarında, uykusuz gecelerin göz nuru vardır, talebenin çektiği her ızdırapta, hafız olmanın gururu vardır.

hafizlik ile ilgili sozler 5&#x; Hafızlık bir sudur, içen huzur bulur.

Hafızlık Sözleri

&#x; Sana dün gönül gözümle baktım Aziz Hafızlığım, görmedim sevmediğim hiçbir şey, ömrüm oldukça gönül tahtıma keyfince kurul, en zor ezberlediğim sayfanı sevmek bile bir ömre değer.

hafizlik ile ilgili sozler 6

&#x; İnsanların her ferdine, iyi kötü her derdine, taşların en sertine, sabır hafızım sabır.

 

hafizlik ile ilgili sozler 7 1&#x; Irmak bir sudur önünde durulmaz hafızlık bir şereftir herkese nasip olmaz.

hafizlik ile ilgili sozler 2&#x; Aşk dedin mi hafız gelmeli akla, kim sevdiğinin her sözünü ezberlemiştir ki harfi harfine uğruna.

hafizlik ile ilgili sozler 8&#x; Oku hafız kardeşim Ayet-i Beyyinatı, Kur&#;an sedasıyla inletin semavatı.

&#x; Oku ve yüksel denilecek ve inşallah okudukça yükselenecek.

hafizlik ile ilgili sozler 9

&#x; Hafızlık bir nur hak etmiyorsan geri dur.

Duygusal Hafızlık Sözleri

&#x; Kimilerinin sessiz sözü, kimilerinin gözden akan göz yaşı, kimilerinin her gece rüyası, kimilerinin nazlı yâridir HAFIZLIK&#;

&#x; Dedi: Hafızım bu nasıl yüktür? Dedi: ALLAH büyüktür.

&#x; ALLAH hafızlardan razı olsun Kur&#;an sesi hiç susmuyor.

&#x; Masa üstünde Kur&#;an, okurum zaman zaman, ana ben geleceğim, hafız olduğum zaman.

&#x; Sana dün gönül gözümle baktım aziz hafızlığım, görmedim sevmediğim hiçbir şey, ömrüm oldukça gönül tahtıma keyfince kurul, en zor ezberlediğim sayfanı sevmek bile bir ömre değer&#;

&#x; HAFIZlara emanet HAFIZ &#;eman&#; demektir.

&#x; O düşünerek okur maveraya yol bulur, bu alemden kurtulur HAKK&#;da &#;mihman&#; demektir.

Hafızlıkla ilgili Güzel Sözler

&#x; Hafız Rabb&#;in muştusu, hafız cennet kokusu hafız Kur&#;an yolcusu hafız &#;Kur&#;an&#; demektir.

&#x; Dili Kur&#;an, gönlü nur, kalbinde sonsuz huzur, melekler divan durur Haşr&#;de sultan demektir.

&#x; Gönlü ister cihanı ikram eder Rahman&#;ı, müjde iki cihanı ehl-i gufran demektir.

&#x; Bir ramazan neşesi bir Kabe meşalesi, bir bülbül ki nefesi aşk şakıyan demektir.

&#x; Bu ne yüce makamdır! Neye baksa Kur&#;an&#;dır Yasin&#;dir Er-Rahman&#;dır lü&#;lü-ü mercan demektir.

&#x; Hıfzı Kitabullah&#;tır Hubbu Rasulallah&#;tır, vallahi Beytullah&#;tır şifa derman demektir.

&#x; Okur coşar felekler gül yağmuru melekler, ve dualar&#;ekler&#;mest-ü hayran demektir.

&#x; Ahsen-i takvimdir O hem aklı selimdir O, ve Hakk&#;a teslimdir O edep erkan demektir.

&#x; Rasulussakaleyn&#;den&#;Osman-ı zin-nureyden, Bedr Uhud Huneyn&#;den bir çağlayan demektir.

&#x; Ahsenül Kasas okur Musa ile Tur olur, gece nur-ün ala nur gündüz umman demektir.

&#x; Helal haramı bildiren halka Hakk&#;ı sevdiren, nefsi terfi ettiren nurlu beyan demektir.

&#x; Çağı yakan bir derde çaresiz kalan ferde, her zamanda her yerde Hakk&#;ı sunan demektir.

&#x; Kur&#;an yaşar canında bedeninde kanında, sevgiyle kucağında onu saran demektir.

&#x; Erişilmez şandır bir eşsiz heyecandır, zaman üstü zamandır tayyi mekan demektir.

&#x; Kur&#;an-ı doya doya yürekten duya duya, kalbinde oya oya nakışlayan demektir.

&#x; Hasılı O Hüda&#;nın Habibi müctebanın, Peygamberi Zişanın sevdiği can demektir. (forex (foreks), yatırım, dolar, borsadan para kazanma veya twitter takipçi kasma gibi işleriniz için bizle iletişime geçebilirsiniz.)

Ben bir hafız adayıyım. İki ayda hafızlık yapılabildiğini duyduğumda önce çok şaşırdım ve sonra çok düşündüm. Hafızlık neydi? Hafızlık meğer bir gönül işiymiş. Önce hiç aklımda yokken bir vesile ile başlamak, sonra onu iliklerinde hissedip bağımlılık yaptığını görmekmiş. Hafızlıktan ayrı geçirdiğin zamanlarda böyle bir nimetin özleminin dahi mükemmel olduğunu, her fırsatta yeniden hatırlamakmış. Sevgilisinden ayrılan aşık misali acı çekip vuslat için yalvarmakmış. O`nun sahibine Ders çalışırken kendinden geçip dünya ile ilişiğini kesmekmiş. Hocalarımızın &#;sizler değerli taşlar içinde en değerli olanlarsınız&#; sözlerinde kaybolup Yaradan`ın ne kadar lütüufkar olduğunu bir kez daha anlamakmış. İleride iyi bir ebeveyn olmaya çalıştığında evlatlarına en güzel anılarını anlatacağını düşünmekmiş. Dünyalık bir meslek için ömürlerini, dirseklerini sıralarda çürütenlere inat, maddi hiçbir garantisi olmayan fakat manevi boyutuna güç yetmeyene dört elle değil, dört gönülle sarılmakmış. D

Devamı

hafızlık ile ilgili hadisler

&#;Hafızlık ile ilgili hadisler&#; konulu yazımızda, Peygamber Efendimiz&#;in Kur&#;an&#;ı ezberlemeyi teşvik eden hadisleri ve hafızların önemine dair sözleri bulunmaktadır. Hafızlıkla ilgili merak ettiğiniz her şey için okumaya devam edin! #hadisler #hafızlık #Kur&#;an #PeygamberEfendimiz #ezberleme #önemli sözler

Nedir Hafızlık?

Hafızlık, Kur&#;an&#;ın tamamını ezberlemek anlamına gelir. İslam dininde bu, büyük bir öneme sahiptir ve hafızlar, toplumda saygın bir yere sahiptir.

Hafızlık İle İlgili Hadisler

&#;Kur&#;an&#;ı ezberleyenler, Allah&#;ın dostlarıdır.&#; (Hadis-i Şerif)

Bu hadis, Kur&#;an&#;ı ezberlemenin önemini vurgular. Hz. Peygamber, Kur&#;an&#;ı ezberleyenleri Allah&#;ın dostları olarak nitelendirir. Bu, hafızlığın İslam dünyasında ne kadar saygın bir yere sahip olduğunu gösterir.

&#;Kur&#;an okuyanın dili, Kur&#;an okumazsa suskun kalması gerekir.&#; (Hadis-i Şerif)

Bu hadis, Kur&#;an okumanın önemini vurgular. Kur&#;an okuyan bir kişi, diliyle Kur&#;an&#;ın güzelliğini ve kudretini yansıtmalıdır. Eğer Kur&#;an okumayan biri, suskun kalması gerektiği belirtilir.

&#;Kur&#;an okuyan biri, Allah&#;ın huzurunda yüksek bir dereceye sahip olur.&#; (Hadis-i Şerif)

Bu hadis, Kur&#;an okumanın ne kadar önemli olduğunu gösterir. Kur&#;an okuyan bir kişi, Allah&#;ın huzurunda yüksek bir dereceye sahip olur. Bu, Kur&#;an&#;ı ezberleyen hafızların ne kadar saygın bir yere sahip olduğunu gösterir.

&#;Hafızlar, Allah&#;ın örtüleri gibidir. Kim onları kaldırırsa, Allah&#;ın gazabına uğrar.&#; (Hadis-i Şerif)

Bu hadis, hafızların önemini vurgular. Hafızlar, Kur&#;an&#;ı Allah&#;ın örtüleri gibi saklarlar. Kimse onları kaldıramaz, çünkü bu Allah&#;ın gazabına neden olabilir.

&#;Hafız olmak için, Kur&#;an&#;ı yavaş ve doğru okumak gerekir.&#; (Hadis-i Şerif)

Bu hadis, hafız olmak için nasıl Kur&#;an okunması gerektiğini belirtir. Kur&#;an&#;ı yavaş ve doğru okumak, hafızlık yolunda önemli bir adımdır.

Sonuç

Hafızlık, İslam dininde büyük bir öneme sahiptir. Hafızlar, toplumda saygın bir yere sahip olurlar ve Kur&#;an&#;ı ezberlemek, Allah&#;ın huzurunda yüksek bir derece sahibi olmayı sağlar. Bu hadisler de hafızlığın ne kadar saygın bir yere sahip olduğunu gösterir. İyi bir hafız olmak için, Kur&#;an&#;ı yavaş ve doğru okumak gerekmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası