rahim genişlemesi nedenleri / Geniş Vajina Belirtileri | KADOMER

Rahim Genişlemesi Nedenleri

rahim genişlemesi nedenleri

Vajina genişlemesi nedir, neden olur, tedavisi nasıl yapılır?

Vajinal geni&#;leme; uterus, rektum, mesane, üretra, ince ba&#;&#;rsak veya vajina gibi yap&#;lar&#;n sarkmaya ba&#;lamas&#;na veya normal pozisyonlar&#;ndan daha a&#;a&#;&#;ya kaymas&#;na verilen isimdir. Medikal tedavi ya da ameliyat olmazsa ya da destekleri yeterince zay&#;flarsa, bu yap&#;lar vajinaya ve vajina aç&#;l&#;m&#;na kadar bile sarkabilir. Bu sarkma sonucu ortaya ç&#;kan semptomlar, cinsel i&#;levin yan&#; s&#;ra idrara ç&#;kma gibi bedensel i&#;levleri de etkiler. Pelvik bask&#; ve rahats&#;zl&#;k da yayg&#;n belirtilerdendir.

Vajina Geni&#;lemesinin Sebepleri Nelerdir?

Vajinal geni&#;leme, vajinay&#; yerinde tutan, a&#;&#;rl&#;k ta&#;&#;yan veya stabilize eden yap&#;lar&#;n zay&#;flamas&#;na veya bozulmas&#;na neden olur. Bu durum rektum, mesane, rahim, küçük mesane, üretra veya bunlar&#;n bir kombinasyonu için desteklerin daha az dayan&#;kl&#; hale gelmesine neden olabilir. Vajinal geni&#;lemeye yol açabilecek yayg&#;n sebepler ise &#;unlard&#;r:

Do&#;um (özellikle büyük bebekler): Do&#;umdan sonra vajina geni&#;lemesi en s&#;k kar&#;&#;la&#;&#;lan durumdur. Do&#;um; dokulara, kaslara, vajinan&#;n içindeki ve etraf&#;ndaki ba&#;lara hasar verir. Özellikle de uzun, zorlu do&#;umlar ve büyük bebekler. Hamilelikte vajina geni&#;lemesi de e&#;er çok fazla kilo al&#;nd&#;ysa mümkün olabilir.

Menopoz: Östrojen, pelvik destek yap&#;lar&#;n&#;n kas ve dokular&#;n&#; güçlü tutmaya yard&#;mc&#; olan hormondur. Menopozdan sonra östrojen seviyesi dü&#;er ve destek yap&#;lar&#; güç kaybedebilir.

Histerektomi: Uterus (rahim), vajinan&#;n üst k&#;sm&#;ndaki destek yap&#;s&#;n&#;n önemli bir parças&#;d&#;r. Histerektomi, uterusun al&#;nmas&#; durumunu kapsar. Rahim olmad&#;&#;&#;nda, vajinan&#;n üstü kademeli olarak vajinal aç&#;kl&#;&#;a do&#;ru dü&#;ebilir. Bu duruma vajinal kubbe sarkmas&#; denir.

Vajina geni&#;lemesinin di&#;er risk faktörleri &#;unlard&#;r:

  • &#;lerlemi&#; ya&#;
  • &#;i&#;manl&#;k ve obezite
  • Sinirlerin ve dokular&#;n i&#;lev bozuklu&#;u
  • Ba&#; dokusu anormallikleri
  • Önceden yap&#;lan pelvik cerrahi
  • Sigara içmek

Bunlar&#;n d&#;&#;&#;nda adet döneminde vajina geni&#;lemesi de görülen bir durumdur. Kan ak&#;&#;&#;n&#; sa&#;lamak için vajina cm kadar geni&#;leyebilir, ancak adet bitiminde kapan&#;r ve eski s&#;k&#;l&#;&#;&#;na döner. Akl&#;n&#;zda cinsel ili&#;ki vajina geni&#;lemesine neden olur mu ya da vajina kaç ili&#;kiden sonra geni&#;ler gibi sorular olabilir. Elastik bir yap&#;ya sahip olan vajina, herhangi boyuttaki bir penisin içine girebilmesi ve özellikle do&#;um esnas&#;nda yeterince geni&#;leyebilmesi için tasarlanm&#;&#;t&#;r. Uyar&#;lma ve cinsel ili&#;ki s&#;ras&#;nda bir kad&#;n&#;n vajinas&#;nda baz&#; de&#;i&#;iklikler olur. Uyar&#;lma s&#;ras&#;nda kan ak&#;&#;&#; vajinal alana do&#;ru yükselir ve vajinan&#;n "engebeli" dokulu iç duvarlar&#; olan rugaeye &#;slakl&#;k sa&#;lar. Rugae rahatlamaya ba&#;lar, duvarlar aç&#;l&#;r ve cinsel ili&#;ki için gerekli alan&#; yarat&#;r. Yani ili&#;ki s&#;ras&#;nda vajina geni&#;lemesi normaldir ve sonras&#;nda ise vajina ili&#;kiden önceki haline geri döner. Northwestern Üniversitesi'nden Feinberg Okulu Kad&#;n Do&#;um Profesörü Lauren Streicher; "Dünyadaki en büyük penis bile bebe&#;in büyüklü&#;üyle kar&#;&#;la&#;t&#;r&#;lamayaca&#;&#;ndan vajinan&#;n boyutunu etkilemeyecektir" diyor. Buna göre çok ili&#;kiye girmi&#; vajina nas&#;l olur sorusunun da net bir cevab&#; yoktur çünkü muayene s&#;ras&#;nda veya ba&#;ka türlü, bir kad&#;n&#;n kaç defa ili&#;kiye girdi&#;i anla&#;&#;lamaz. Bunun d&#;&#;&#;nda parmakla vajina geni&#;ler mi gibi sorular&#;n da cevab&#; ayn&#;d&#;r, böyle bir durum mümkün de&#;ildir.

Vajina Geni&#;li&#;i Nas&#;l Anla&#;&#;l&#;r?

Hastan&#;n t&#;bbi öyküsü ve doktorun kapsaml&#; fizik muayenesi ile vajina geni&#;lemesi tan&#;s&#; rahatl&#;kla konulabilir. Ancak hangi tedavinin en uygun oldu&#;una karar vermek için geni&#;lemenin (sarkman&#;n) türünü ve derecesini belirlemek için doktorun vajinan&#;n her bir bölümünü ayr&#; ayr&#; incelemesi gerekir. Bunu anlamak ad&#;na yap&#;lan testler ise &#;unlard&#;r:

Q testi: Bu testte doktor, hastan&#;n üretras&#;na anestezik jel ile ya&#;lanm&#;&#; küçük bir pamuk uçlu aplikatör yerle&#;tirir ve hastan&#;n kendini kasmas&#;n&#; ister. E&#;er aplikatör 30 derece ve yukar&#;s&#;n&#; gösterirse geni&#;leme var anlam&#;na gelir.

Pelvik taban kuvveti: Pelvik muayene s&#;ras&#;nda, doktor hastan&#;n pelvik taban&#;n&#;n ve sfinkter kaslar&#;n&#;n gücünü test eder. Doktor ayn&#; zamanda vajinal duvarlar&#;, rahim, rektum, üretra ve mesaneyi destekleyen kaslar&#;n ve ba&#;lar&#;n gücünü de&#;erlendirir.

Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) taramas&#;: Bu görüntüleme arac&#;, pelvis içindeki dokular&#; uyarmak için güçlü bir m&#;knat&#;s kullan&#;r. Bu dokular, bir bilgisayar taraf&#;ndan analiz edilen bir sinyal üretir. Daha sonra bu sinyaller kullan&#;larak bilgisayar ekran&#;nda pelvisin 3 boyutlu bir görüntüsü olu&#;turulur.

Bunlar&#;n d&#;&#;&#;nda, mesane fonksiyon testi veya ultrason yap&#;larak da geni&#;lik anla&#;&#;labilir ve tedavi yöntemine karar verilebilir.

Vajinan&#;n Geni&#;lemesi &#;çin Ne Yap&#;lmal&#;? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

1. Lazer Tedavisi (Vajinoplasti)

Vajina geni&#;lemesi nas&#;l daralt&#;l&#;r sorununun çözümü son y&#;llarda oldukça dikkat çeken lazer tedavisinde. Lazerle, vajina daraltma operasyonu haricinde, labioplasti yani iç ve d&#;&#; dudaklar&#;n küçültülmesi ve vajina beyazlatma gibi i&#;lemler de yap&#;labilir. Vajinoplasti yöntemiyle vajinan&#;n santimetrelik bir k&#;sm&#; daralt&#;l&#;r ve bu kadar&#; yeterlidir. Yakla&#;&#;k dakika süren bu uygulama s&#;ras&#;nda hasta herhangi bir ac&#; duymaz ve günlük ya&#;am&#;na da h&#;zl&#;ca dönebilir. Özel bir pansuman yap&#;lmaz, bölgeyi nazikçe y&#;kad&#;ktan sonra kuru tutmak yeterlidir. Diki&#;lerin al&#;nmas&#;na gerek yoktur, diki&#;ler kendili&#;inden dü&#;er ve iyile&#;ir. Ancak vajinoplasti sonras&#; 3 gün du&#; al&#;nmamas&#;, 3 günün sonunda ise ayakta du&#; al&#;nmas&#; önerilir. Ayr&#;ca 1 ay boyunca ili&#;kiye girilmemesi gerekir. Bu i&#;lemden sonra normal do&#;um yap&#;l&#;rsa tekrardan geni&#;leme durumu görülebilir.

2. Peser

Yumu&#;ak plastik veya kauçuktan yap&#;lm&#;&#; bir peser, destek için vajinaya yerle&#;tirilen küçük bir cihazd&#;r. Bu cihazlar birçok farkl&#; çe&#;ide sahiptir. Bu ameliyats&#;z tedavi seçene&#;i, cinsel yönden aktif olmayan, t&#;bbi sebeplerle veya ileri ya&#; nedeniyle ameliyat edilemeyen veya ameliyat olmas&#; planlanan, ancak ameliyat yap&#;l&#;ncaya kadar geçici cerrahi yöntem d&#;&#;&#; bir seçene&#;e ihtiyaç duyan kad&#;nlar için uygundur. Vajinal duvarlar&#;n enfeksiyon kapmas&#;n&#; engellemek veya a&#;&#;nmaya yol açmamak için, peserler düzenli aral&#;klarla al&#;nmal&#; ve temizlenmelidir. Enfeksiyonu ve a&#;&#;nmay&#; önlemek için genellikle bir östrojen kremi de beraberinde kullan&#;l&#;r.

Vajina Geni&#;lemesi Nas&#;l Önlenir?

Vajina geni&#;lemesini önlemek için evde kendi kendinize uygulayabilece&#;iniz bir yöntem mevcut:

Kegel egzersizleri: Kegel; rahim, mesane, ince ba&#;&#;rsak ve rektumu destekleyen pelvik taban kaslar&#;n&#; güçlendiren bir egzersiz yöntemidir ve bu egzersizi her an her yerde yapabilirsiniz. Uygulayabilmek için ise önce do&#;ru kaslar&#; bulmal&#;s&#;n&#;z. Pelvik taban kaslar&#;n&#;z&#; tan&#;mlamak için, tuvaletinizi yaparken idrar&#;n&#;z&#; bir an için durdurmaya çal&#;&#;&#;n. E&#;er bunu yapabiliyorsan&#;z do&#;ru kaslar&#; buldunuz demektir. Pelvik taban kaslar&#;n&#;z&#; tan&#;mlad&#;ktan sonra, egzersizleri herhangi bir yerde ve konumda yapabilirsiniz ancak uzanarak yapman&#;z tavsiye edilir. Uygulama için pelvik kaslar&#;n&#;z&#; s&#;k&#;n, be&#; saniye boyunca s&#;k&#;l&#; tutun ve ard&#;ndan be&#; saniye rahat b&#;rak&#;n. Dört ya da be&#; defa üst üste deneyin. En iyi sonuç için sadece pelvik taban kaslar&#;n&#;z&#; s&#;kmaya odaklan&#;n. Karn&#;n&#;z&#;, kalçan&#;z&#; veya kalçan&#;zdaki kaslar&#; esnetmemeye özen gösterin. Nefesinizi tutmaktan kaç&#;n&#;n. Aksine, egzersizler s&#;ras&#;nda serbestçe nefes al&#;n ve bunu günde üç kez tekrarlay&#;n. Ancak idrar&#;n&#;z&#; yaparken kegel egzersizi yapmamaya dikkat edin, bu sadece kaslar&#;n&#;z&#;n yerini ö&#;renmeniz içindi. Mesanenizi bo&#;alt&#;rken bu egzersizleri yapmak, idrar yolu enfeksiyonu riskini art&#;rabilir, mesanenin eksik bir &#;ekilde bo&#;almas&#;na neden olabilir.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Normal doğum vajina genişlemesine neden olur mu?


NORMAL DOĞUM VAJİNA GENİŞLEMESİNE NEDEN OLUR MU?

Normal doğum vajina genişlemesine neden olur mu

Vajinanın genişlemesinin en önemli nedenlerinden biri normal doğum yapmaktır. Doğum sırasında esnek yapıya sahip olan vajina normal doğumlardan sonra genişler. Ayrıca normal doğum esnasında doğum kanalının aşırı derecede gerilip zorlanması nedeniyle epizyotomi adı verilen cerrahi kesiler açılmak durumunda kalınabilir. Doğumdan sonra bu kesilerin olması gerektiği gibi dikilmemesi, çok sayıda doğum yapmak ve iri bir bebek doğurmak gibi nedenler vajina kaslarının gevşemesine ve genişlemesine neden olur.


VAJİNA GENİŞLEMESİ CİNSEL SORUNLARA NEDEN OLUR MU?

Normal doğum vajina genişlemesine neden olur mu

Vajinanın genişlemesi özellikle cinsel birliktelikler sırasında ciddi sıkıntılara neden olabilir. Cinsel ilişki esnasında his kaybına ve vajinanın yeterince nemlenmeyerek acı hissedilmesine neden olur. Bu durum özellikle kadınlarda cinsel isteksizliğe ve öz güven kaybına yol açar. İleri seviyelerde vajina genişlemesi sorunu çiftler arasında çok ciddi sorunlara sebep olabilmektedir. Oysaki bu sorunlara günümüzde hem cerrahi hem de cerrahi olmayan teknikler ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir.


VAJİNA, AMELİYAT İLE DARALTILABİLİR

Normal doğum vajina genişlemesine neden olur mu

Vajina daraltma ameliyatı yani vajinoplasti vajina genişlemesi problemi yaşayan ve genel sağlık tüm kadınlara uygulanabilir. Bu operasyon tam teşekküllü bir hastanede lokal ya da genel anestezi uygulaması ile gerçekleştirilebilir. Bu ameliyat vajina arka duvarından bir bölüm alını, gevşek olan vajina iç kasları sıkılaştırılır ve kesilen kenarlar birbirine dikilerek gerçekleştirilir. Böylece vajina daraltma işlemi tamamlanmış olur. Vajina daraltma ameliyatı esnasında vajinayı daraltmanın yanı sıra vajina ve vulvadaki şekil bozuklukları da giderilir. Vajinoplasti operasyonu ortalama 1 saat kadar sürer. Hasta ameliyattan 3 - 4 saat sonra genellikle taburcu edilir.


İYİLEŞME SÜRECİ AĞRISIZ GEÇER

Normal doğum vajina genişlemesine neden olur mu

Ameliyatın ardından neredeyse hiç ağrı olmaz. Hasta ameliyattan hemen sonra normal yaşantısına dönebilir. Ameliyatta kendiliğinden kaynayan dikişler kullanıldığı için dikişlerin alınmasına gerek olmaz. Ameliyat ardından ortalama birkaç hafta cinsel perhiz uygulanması gerekebilir. Herhangi bir risk ya da yan etki içermeyen bu ameliyatla hastalar kolaylıkla sağlıklı bir vajinaya sahip olabilir. Ve yaşamlarına daha sağlıklı, daha öz güvenli ve daha mutlu devam edebilir.

AY AY BEBEK GELİŞİMİ

False

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir