kekimin içi neden hamur kalıyor / Kekin çatlaması iyi mi?

Kekimin Içi Neden Hamur Kalıyor

kekimin içi neden hamur kalıyor

Kekin çatlaması iyi mi?

İçindekiler:

  1. Kekin çatlaması iyi mi?
  2. Kek çok pişerse ne olur?
  3. Kekin kalın kabuklu ve çatlak olmasının temel nedeni nedir?
  4. Fırında kek neden pişmiyor?
  5. Keke çok un koyarsak ne olur?
  6. Sufle neden çatlar?
  7. Kekin içi niye hamur kalıyor?
  8. Kek kalıptan sıcak mı çıkar soğuk mu?

Kekin çatlaması iyi mi?

Bu durumun oluşması fırın ısısının fazla geldiğinin veya kekhamurunun fazla sıvı olduğunun göstergesidir. ... Kısacası kekkalıbında pişen iyibir kekçatlar, çatlamıyorsa bir problem var demektir. Eğer kekinizin bir tarafı çatlıyor, diğer tarafı çatlamıyorsa fırınınız eşit şekilde ısıtmıyor demektir.

Kek çok pişerse ne olur?

Eğer fırınınızın bir kısmı fazla pişiriyorsa, 20 dakika sonra bir kere kalıbınızı çevirebilirsiniz. Kekfazla pişersekuru olur. ... Kekifırından çıkarttıktan sonra soğutma teline almak önemlidir.

Kekin kalın kabuklu ve çatlak olmasının temel nedeni nedir?

Çünkü tepside ya da borcamdaki keklerin her yerinin pişme süresi hemen hemen aynı diyebiliriz. Üzerinin çatlamasının sebebi sıvı miktarının az kaçmış olması ya da ısının çok fazla olmuş olmasıdır.

Fırında kek neden pişmiyor?

Kekiniçerisinde çok fazla sıvı malzeme kullanırsanız, kekharcı cıvıklaşır ve pişirme esnasında iç kısım çiğ kalabilir. Bu yüzden tarif ölçülerinden fazla sıvı eklemesi yaptıysanız, aynı miktarda un veya kakao ekleyerek dengeleyebilirsiniz. Bir diğer nedenise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır.

Keke çok un koyarsak ne olur?

Kekhamuru boza kıvamında olmalıdır. Unmiktarı azolursa kekiniz çöker, fazla olursa sert ve kuru olur.

Sufle neden çatlar?

Çünkü tepside ya da borcamdaki keklerin her yerinin pişme süresi hemen hemen aynı diyebiliriz. Üzerinin çatlamasının sebebi sıvı miktarının az kaçmış olması ya da ısının çok fazla olmuş olmasıdır.

Kekin içi niye hamur kalıyor?

Kekin hamurkıvamında kalmasının ilk nedeni, tarif ölçüleri doğru uygulamaktır. Bu yüzden tarif ölçülerinden fazla sıvı eklemesi yaptıysanız, aynı miktarda un veya kakao ekleyerek dengeleyebilirsiniz. ... Bir diğer nedenise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır.

Kek kalıptan sıcak mı çıkar soğuk mu?

Ama yine de biz küçük bir liste yapalım sizler için… Kekifırından çıkarttıktan sonra hemen kalıptanda çıkarmaya çalışmayın. Sakinleşin ve kalıbı 10 dakika oda sıcaklığında soğuması için bekletin.
  Eklenme Tarihi : 07 Şubat 2017

(15 oy 75/15)

Güzel Kek Yapmanın Püf Noktaları

Güzel Kek Yapmanın Püf Noktaları
Tarif defterinize tarif ekleme için

Üye girişi  

yapmalısınız.

Eğer üye değilseniz

Üye Olup  

güvenle yapabileceğiniz sevdiğiniz tarifleri defterinize ekleyebilirsiniz.


Güzel kabaran, kabardıktan sonra çökmeyen, yumuşak ve lezzetli bir kek yapmanın püf noktalarını sizlerle paylaşmak istedik. Siz de kendi yöntemlerinizi yorumlar kısmında bize iletebilirsiniz.


Güzel Kek Yapmanın Püf Noktaları


Güzel kek yapmak için tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekir. Yumurta, süt ya da yoğurt gibi sıvı malzemeler kek yapmaya başlamadan önce buzdolabından çıkartılıp oda ısısına gelmesi için beklenmelidir.

Aslında birçok kek yapılış yöntemi vardır. Biz daha çok standart bir kek yapmanın kurallarından bahsedeceğiz. Özel tarifleri olan kek çeşitlerini yaparken tarife uymak gerekir.

Biz kek yapmaya yumurta ve şekeri çırparak başlıyoruz. Oda ısısındaki yumurtaları ve şekeri mikser ile yumurtaların rengi açık sarı olana kadar en az 5 dakika çırpıyoruz. Böylece kekin güzel kabarması için kek hamurunun içine hava hapsetmiş oluyoruz. Ayrıca bu aşamada şeker de erimiş oluyor.

Yumurta ve şekeri çırptıktan sonra üzerine tarife göre sıvı yağ, süt, portakal suyu ya da yoğurt ekleyip bir paket de kabartma tozu ekliyoruz. Kek yaparken genel eğilim sıvı ve kuru malzemeleri ayrı ayrı karıştırmaktır. Ancak kendi deneyimlerimize göre kabartma tozu ya da karbonatın sıvılar ile çırpılması gerektiğidir. Böylece kabartma tozu hamura eşit oranda karışıyor ve kekin her yeri aynı oranda kabarıyor.

Kabartma tozunu da ekledikten sonra sıra un eklemeye geliyor. Kek tariflerinde un için kesin bir ölçü vermek çoğu zaman zordur. Yumurtanın büyüklüğüne ve kullanılan sıvı malzemeye göre un miktarı değişebilir. Unu kontrollü olarak ve mutlaka eleyerek eklemek gerekir. Böylece unu havalandırmış olup kekin kabarmasını daha kolay hale getiririz. Unu ekledikten sonra mutlaka spatula ya da tahta kaşıkla nazikçe karıştırarak unu hamura yedirmemiz gerekiyor. Bu tekniğe katlama tekniği deniyor. Hamuru alttan alıp yukarı çıkartarak boza kıvamında, akışkan ama çok sıvı olmayan bir kıvam tutturmak gerekiyor.

Eğer çırpıcı/mikser ile unu karıştırırsak undaki glüten açığa çıkıp sert bir kek ortaya çıkar. Bu da sık yapılan yanlışlardandır.

Kek hamuru çok sıvı olursa kabardıktan sonra sönebilir, çok katı olursa da istediğimiz yumuşaklıkta olmayıp ekmek gibi olabilir.

Ancak tekrar belirtmek isteriz ki farklı kek tarifleri farklı yöntemlerle yapılabiliyor. Burada anlatmak istediğimiz klasik kek tarifinin hazırlanışıdır. Yazımızın sonunda örnek bir tarif de vereceğiz.

Kek hamurunu hazırladıktan sonra kalıba dökme ve pişirme aşaması geliyor. Kullanacağımız kek kalıbı düz bir tepsi ya da borulu bir kek kalıbı olabilir. Yapışmaz yüzeyli kek kalıbı kullanmak işimizi kolaylaştıracaktır. Kalıbın iç kısmının her yerini katı tereyağı ile güzelce yağlamak gerekir. Böylece kek piştikten sonra kalıptan kolaylıkla çıkacaktır. Kek kalıbının yarısını doldurmak gerekir, aksi takdirde kek kabarıp taşacaktır ve fırınınız mahvolacaktır. Özellikle çok kabaran pandispanya tariflerinde buna dikkat etmek gerekir. Hamuru kalıba döktükten sonra düzelmesi için tezgaha vurmak da yapılan yanlış bir uygulamadır. Böyle yaparsak hamurdaki hava dışarı kaçar ki bu da kekin kabarmasına engel olur.

Şimdi pişirme aşamasına geldik. Klasik kekler önceden ısıtılmış 170 derece fansız fırın ayarında pişirilir. Ancak kalıbın şekline ve hamurun miktarına göre 175 ya da 180 derecede pişirilen kekler de vardır. Özellikle son çıkan fırınlarda fanı kapatmak bazen zor olabiliyor. Eğer fanlı olarak 170 derecede keki pişirmeye kalkarsanız aslında 185-190 derecede pişiriyorsunuz demektir. Fan, ısının yükselmesine neden olur. Bu durumda fırını daha düşük ısıya ayarlamak gerekir. Keki yüksek ısıda pişirirseniz dışı yanıp içi çiğ kalacak ve büyük ihtimal çökecektir.

Kek pişirirken dikkat edilmesi gereken ikinci konu ise ilk yarım saatten önce fırın kapağının açılmaması gerektiğidir. Eğer bu aşamada fırının kapağını açarsanız fırın ısısı düşer ve istemediğimiz bir sonuçla karşılaşırız.

Keki fırına koyduktan ilk 30 dakikadan sonra temiz bir bıçak ya da kürdan batırarak pişip pişmediğini kontrol edebiliriz. Klasik bir kek yaklaşık 40-45 dakikada pişer. Ancak mutfakta her zaman kontrollü olmakta fayda vardır. Bıçağı keke batırdığınızda hamursuz ve temiz bir şekilde çıkıyorsa kek pişmiş demektir. Eğer bıçak hamurlu çıkarsa biraz daha pişirip aynı testi tekrarlamak gerekir. Genelde bu yönteme kürdan testi denir.

Kek piştikten sonra fırından çıkarıp kalıpta iken yaklaşık 15 dakika soğumasını beklemek gerekir. Sonrasında keki rahatlıkla kalıbı ters çevirerek kalıptan çıkarabilirsiniz. Varsa ızgara tel üzerinde soğuttuktan sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz.

Aşağıda verdiğimiz temel kek hamuruna limon kabuğu rendesi, vanilya, ceviz gibi farklı malzemeler ekleyerek kendi tariflerinizi oluşturabilirsiniz.

Kek hamuruna malzeme eklerken dikkat edilmesi gereken püf noktaları da vardır. Katı bir malzeme (ceviz, fındık, üzüm vb.) ekleyecekseniz bu malzemelerin üzerine biraz un serpip karıştırınız. Böylece malzemeler kekin dibine çökmeyecektir.

Kek hamuruna kakao, keçiboynuzu unu, nişasta gibi un benzeri bir malzeme ekleyecekseniz kullanacağınız un miktarını eklediğiniz malzeme kadar azaltmanız gerekir.

Keke toz vanilya eklemek yerine kendi vanilya kokulu toz şekerinizi yapabilirsiniz. Aktarlarda satılan kabuklu vanilya çekirdeklerini kullandıktan sonra, vanilya kabuklarını şeker kavanozuna koyarsanız artık vanilya kokulu şekeriniz olur. Böylece yapay vanilya tozu kullanmamış olursunuz. Ayrıca vanilya tozu yerine vanilya çekirdeği de kullanabilirsiniz. Kekteki yumurta kokusundan rahatsız olursanız limon ya da portakal kabuğu rendesi kullanabilirsiniz.

Klasik Kek Hamuru tarifi

3 adet orta boy yumurta
1 su bardağı toz şeker (damak zevkinize göre azaltabilir ya da arttırabilirsiniz)
1 çay bardağı ayçiçek yağı
1 çay bardağı süt
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı un (kontrollü olarak)

Kalıbı yağlamak için
1 tatlı kaşığı katı tereyağı

Güzel Kek Yapmanın Püf Noktaları Yorumları

Yorum Gönder

Kekin içi hamur kalırsa bunu yapın!


Keke büyük küçük herkes bayılıyor. Pişti mi mis gibi bir koku bütün evi sarıyor. Yanına güzelce bir çay demliyor ve afiyetle tüketiyoruz. Portakallısı, limonlusu, çikolatalısı, kakaolusu hatta sadesi bile harika oluyor.

Yumurtaları oda ısısına getiriyor, şekerle birlikte çırpıp köpürtüyoruz. Daha sonra içerisine sütü, unu ve yağı ekliyor, fırına veriyoruz. Başlıyoruz büyük bir hevesle kekin pişmesini beklemeye...

Vakit doluyor, keki fırından çıkarıyoruz. Büyük bir iştahla kesiyoruz. Fakat bir bakıyoruz ki kekin içi hamur kalmış, pişmemiş. Bütün hevesimiz kursağımızda kalıyor, ne yapacağımızı bilemiyoruz.

Kekin içi neden hamur kalıyor?

Kekin için hamur kalmasının birkaç sebebi bulunuyor. Tarifte yazan miktarlar doğru değilse veya siz ölçülere göre değil göz kararı olarak tarifi hazırlarsanız tarifin içi hamur kalabiliyor. Göz kararı konulursa veya tarif doğru değilse hamur çok cıvık olabilir ve bu yüzden pişince içi hamur kalır. Bu yüzden kekinizi yaparken güvenilir, denenmiş tariflere başvurun ve mutlaka ölçülü bir şekilde hazırlayın.

Kekin içerisine gereğinden fazla sıvı koymak kekinizin istediğiniz gibi olmamasına sebep olabilir. Bu yüzden eklediğiniz sıvıların ölçülerine mutlaka dikkat etmelisiniz. Eğer gereğinden fazla sıvı eklerseniz aynı miktarda un veya kakao da eklemelisiniz.

Kabartma tozunu fazla miktarda koymak da kekin içinin hamur kalmasının başka bir sebebidir. Kekiniz daha çok kabarsın diye tarifte belirtilen miktardan fazla koyduğunuz kabartma tozu, kekinizin çok çabuk kabarıp içinin pişmesine engel olacaktır. Ayrıca fırını mutlaka önceden ısıtmalı ve pişirme esnasında kapağını sürekli açmayın, belirtilen ısıların dışına çıkmamaya önem verin.

Kekiniz piştikten sonra hemen kesmemelisiniz. Oda sıcaklığında bir süre dinlenmesini sağlayın. Fırından çıkar çıkarmaz dinlendirmeden keserseniz de içi ıslak kalabilir. Bu yüzden mutlaka dinlendirmeniz gerekir.

Tüm bunlara dikkat ederseniz kekin içinin hamur kalma olasılığını da azaltırsınız. Fırının performansı yüzünden ya da kullandığınız kalıplar yüzünden de bu tür problemler yaşayabilirsiniz.

Merhabalar Sevgili Dostlar,

Kek pişirirken zaman zaman problemler yaşıyoruz. Bu nedenle de birçok soru alıyorum. Bunlardan en sık karşılaştıklarım “Benim kekim neden kabarmadı? Kekimin içi çiğ kaldı sebebi ne olabilir? İçine kattığım kuru yemiş, damla çikolata gibi malzemeler dibine çöküyor, bu durumu nasıl engelleyebilirim?” şeklinde oluyor. Bugün elimden geldiğince bu sorularla ilgili yazmaya çalışacağım sizler için.

Bildiğiniz gibi kekler pastacılığın temel taşlarından biri ve çırpılarak yapılan hamurlar kategorisine giriyor. Biz evlerimizde sıklıkla farklı kek çeşitlerini deniyoruz ama bu denemelerde ev işi olduğu için gramajlar ve miligramlar yerine kaşık, bardak ölçüleri kullanıyoruz. Tabi yumurta ve kabartma tozunda da adetler devreye giriyor.

melzemeleri dibine çöken kek

Larosusse Gastronomique’ deki kek tanımının içinde şöyle bir satır var. “Kekin başarısı belli şeker ve un oranına kesin uyularak katılan meyvelerin hamur içine eşit olarak dağılmasının sağlanması, dibe çökmesinin engellenmesiyle mümküdür.”  Burada altını çizmek istediğim şey belli oranlara kesin olarak uyularak kısmı. Keklerde belli oranlara uyulması bir zorunluluk…

Kek, başlarken yumurta ve şekerin çırpıldığı, yumurta sarılarının şekerle çırpıldığı ve akların ayrı kabartıldığı ya da şeker ve tereyağının birlikte çırpıldıktan sonra yumurtaların eklendiği metodlar var ama hepsinde de belli bir orana sadık kalınıyor.

Damla Çikolatalı kek ve kek yapmanın püf noktaları (İclal Aydın ile Yaşasın Hafta sonu)

Şimdi iyi bir kek yapmak içi dikkat etmemiz gereken ilk noktaları tek tek gözden geçirelim.

Kek yaparken dikkat etmemiz gereken temel noktalar nelerdir?

Yumurta konusuna biraz daha değinmek istiyorum çünkü keke formunu veren temel malzemelerden biri yumurta. Yumurtanın çırpılma süresi kekin kaderini belirliyor dersek pek abartmış olmayız.
Şeker ve yumurtanın az çırpılması kabarmasını olumsuz etkilerken şeker erimediği için kekin içindeki şekerin çıtır çıtır ağzınıza gelmesine neden olabilir.

Yumurtanın fazla çırpılması ise içine olması gerekenden daha fazla hava girmesine, bu nedenler nemini kaybetmesine ve pişerken kekin çökmesine neden olur. Fazla çırptığınızda kendi kendine sönmeye başladığını görebilirsiniz.

Şimdi en sık gelen sorulardan bazılarını cevaplamaya çalışayım.

Kekim piştikten sonra sönüyor ya da ortası çöküyor nedeni ne olabilir?

İlk sebebi yukarıda bahsettiğim gibi yumurta ve şekerin fazla çırpılması olabilir.  Tarifte “boza kıvamı ya da kar gibi kabartılmış” deniliyorsa bu tanımlamalara uyun.

Boza gibi denilmişse, beyazlamış ama akışkandır.
Kar gibi değilmişse kabı ters çevirdiğinizde akmaz ya da spatula ile kesilebilecek kıvamdadır.

Keki pişirirken dikkat etmeniz gereken püf noktalar nelerdir?

Kekin içine eklenen malzemelerin çökmesi nasıl engellenir?

Kekimin piştiğini nasıl anlayabilirim?

Sevgiler…

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası