nöroloji eeg nedir / EEG Nedir? EEG Hangi Hastalıkların Teşhisinde Kullanılır? | Bulut Klinik

Nöroloji Eeg Nedir

nöroloji eeg nedir

EEG

EEG

  • EEG
  • RUTİN EEG
  • UYKU-UYANIKLIK EEG
  • ÇOCUK EEG

EEG,  Baş bölgesinde saçlı deriye yerleştirilen elektrodlar yardımı ile alıcı ile beyinde varolan  elektriksel aktivitenin kayıt haline dönüştürülemesi işlemidir.  EEG çekimi sayesinde beyin fonksiyonlarını ve beyinde ortaya çıkmış patolojik durumları  dolaylı olarak anlayabiliriz.

Başta Epilepsi (sara hastalığı)  olmak üzere  beyin enfeksiyonları(ensefalit,memenjit), kafa travması, koma, bunama, beyin ölümü gibi tablolarda  tanısının kullanılmaktadır.  Bayılma, kasılma gibi nöbet düşündüren şikayetlerle başvuran  her hastaya mutlaka  yapılması gereken tetkiklerin başında gelir. Epilepsi tanısı alan hastalarında nöroloji hekiminin uygun gördüğü aralıkta tekrarlayan çekimler tedavinin takibinde kullanılır.

Nöbet tarifleyen  her hastada EEG  bozukluğu görülmeyebileceği gibi nöbet veya epilepsisi olmayan kişilerde de EEG de patolojik bulgular görülebilir.

EEG çekimi esnasında hastaya elektrik akımı verilmez. Ağrısız bir işlemdir. Gebeler de dahil olmak üzere her bir bireye ve her yaş grubuna  güvenle  uygulanabilir. İşlem sırasında göz açıp kapatmak, hastanın önüne yerleştirilen  bir ışık kaynağına  aralıklı olarak bakmak (fotik uyarı) ve 3 dakika kadar derin ve hızlı nefes alıp vermek (hiperventilasyon) gibi komutlar verilir ve  bu yönlendirmelere hastanın uyması beklenir.

EEG işlemi; uyanık iken yapılan, yaklaşık 30 dakika kadar süren, kısa süreli “Rutin EEG” şeklinde yapılabilir. Rutin EEG’de  bazen  anormal elektriksel aktivitel tespit edilemeyebilir. Bu durumda uyku anormal elektriksel  aktivitelerin  ile aktif hale gelebildiği için  bazı epilepsi tiplerinde  sadece uykuda nöbet ortaya çıkabileceği için   hastalara  hem uyku hem de uyanıklık halinde ,  uzun süreli (yaklaşık   saat) “Uyku-uyanıklık EEG” çekimi de yapılabilmektedir.

EEG Uygulaması

Kaliteli ve doğru bir çekim için, çekime gelinmeden bir gün önce saçın temizlenmesi gereklidir. Uyku EEG tetkiki de isteniyor ise, kişinin laboratuvarda kolaylıkla uyuyabilmesi için, çekimden önceki gece belirlenen sürelerde uykusuz kalması gerekebilir. Çocuklarda ise, çekime uyumları zor olduğu için EEG genellikle uykuda yapılmaktadır. Bazen bu nedenle çekimden önceki gece çocuğun geç yatırılıp erken kaldırılması önerilir veya çekim öncesi ilaç verilebilir.

Unutulmamalıdır ki, doğru teşhis ve tedavi için EEG çekiminin kaydedilmesi ve yorumlanması bu konuda tecrübeli ve uzman olan kişilerce yapılmalıdır.

EEG nedir?

Elektroensefalogram (EEG), beyindeki elektriksel aktiviteyi değerlendirmek için kullanılan bir testtir. Beyin hücreleri arasındaki iletişim  elektriksel uyarılar yoluyla olmaktadır.. Elektrot adı verilen küçük yassı metal diskler kafa derisine kremsi yapıda bir materyal ile  tutturulur.

EEG Çekimi Nedir?

EEG, bazı beyin hastalıkları ile ilişkili olabilecek beynin elektriksel aktivitesindeki anormallikleri tespit etmek için kullanılan tetkiktir.

Aşağıdakiler hastalıklar dahil olmak üzere çeşitli beyin hastalıklarını tespit etmek veya dışlamak için kullanılır:

  • Migren ve diğer baş ağrıları
  • Nöbet bozuklukları (epilepsi gibi)
  • Kafa yaralanması
  • Ensefalit (beynin iltihabı)
  • Beyin tümörü
  • Ensefalopati (beyin fonksiyon bozukluğuna neden olan hastalık)
  • Hafıza problemleri
  • Öğrenme güçlüğü
  • Uyku bozuklukları
  • İnme
  • Bunama

Çekim sırasında Epilepsi  hastalarında veya başka beyinsel hastalığı olanlarda, test sırasında sunulan uyarıcılar (yanıp sönen bir ışık gibi, hızlı derin nefes alma)  nöbet geçirilmesine sebep olabilir. EEG’yi çekimi yapan teknisyen , oluşabilecek her durumu güvenli bir şekilde yönetmek için eğitilmiştir ve  kliniğimizde çeşitli önlemler alınmıştır.

EEG Nasıl Çekilir?

  • Testin tamamlanması genellikle 30 ila 60 dakika sürer ve aşağıdaki adımları içerir:
  • Sırt üstü uzanmış bir sandalyede veya yatakta uzanacaksınız.
  • Teknisyen başınızı ölçecek ve elektrotların nereye yerleştirileceğini işaretleyecektir.
  • Bu işaretler elektrotların yüksek kaliteli bir okuma elde etmesine yardımcı olan özel bir kremle temizlenir.
  • Teknisyen, 16 ila 25 elektrot üzerine yapışkan jel yapıştırıcı sürecek ve kafa derisindeki belirlenmiş noktalara yapıştıracaktır.
  • Test başladıktan sonra, elektrotlar beyninizden kayıt makinesine elektriksel  verileri gönderir. Bu makine elektriksel uyarıları ekranda görünen görsel kalıplara dönüştürür. Bir bilgisayar bu dalgaları kaydeder.

Teknisyen, test devam ederken bazı şeyleri yapmanızı isteyebilir;

  • Sizden hareketsiz yatmanızı
  • gözlerinizi kapatmanızı
  • derin nefes almanızı veya uyaranlara (yanıp sönen ışık veya resim gibi) bakmanızı isteyebilirler.

Test tamamlandıktan sonra, teknisyen elektrotları kafa derinizden çıkaracaktır. Test sırasında, elektrotlar ve cildiniz arasında çok az elektrik geçer, böylece rahatsızlık hissetmeyeceksiniz.

EEG Nedir?

Hastalıkların uygun ve başarılı şekilde tedavi edilebilmesi için doğru şekilde teşhis edilmiş olması gerekir. Gelişen teknolojiyle tanımlanan yeni tetkik yöntemleriyle birlikte tanı konması zor ve tedavisi meşakkatli hastalıkların erken dönemde tespit edilebilmesi ve etkili bir şekilde tedavisinin uygulanması mümkün hale gelmiştir. Hekimlerin klinik yaklaşımda sıklıkla başvurduğu ve hastalıkların değerlendirmesinde önemli veriler sunabilen tetkiklerden biri elektroensefalografi, yani EEG’dir.

EEG Nedir?

EEG veya elektroensefalografi, beynimizin fonksiyon gösterirken fizyolojik sürecin bir parçası olarak ürettiği elektriksel dalgaların özel bir cihaz yardımıyla ölçülmesine ve incelenmesine dayalı bir yöntemdir. Sağlıklı bir kişide sinir sistemini meydana getiren sinir hücreleri fonksiyon gösterirken biyokimyasal mekanizmaların etkisiyle elektriksel aktivite ortaya çıkar. Bu aktivite sayesinde sinir hücreleriyle birbiriyle haberleşebilir, duyu organlarının algıladığı hisler beynin ilgili bölgelerine aktarılabilir veya beyin tarafından verilen komutlar ilgili organa iletilir.

EEG tetkikiyle beyinde gerçekleşen elektriksel aktivitenin yoğunluğu, tipi ve şiddeti tespit edilebilir. Bu sayede beynin etkilendiği çeşitli sağlık problemlerinin tespit edilmesi mümkündür. Bunun yanında beynin etkilenen bölgesindeki elektriksel aktivitedeki değişim sayesinde bahsedilen rahatsızlığın lokalizasyonu belirlenebilir.

EEG Neden Yapılır?

Belirli hastalıklarda beynin elektriksel aktivitesi olumsuz etkilenebilir. Bunun yanında epilepsi gibi bazı rahatsızlıklarda beyin dokusundan kaynaklanan şiddetli elektriksel aktivitelerin varlığı söz konusudur. Özellikle bilgisayarlı tomografi veya manyetik rezonans (MR) gibi görüntüleme yöntemleri tarafından tespit edilemeyen hastalıklarda beyin aktivitesinin değerlendirilmesi tanı açısından oldukça önemlidir.

Aşağıda özetlenen rahatsızlıkların tanı ve değerlendirilmesinde EEG kullanılmaktadır:

  • Epilepsi hastalığı: Beynin normalin dışında şiddetli elektriksel aktivitede bulunması halinde çeşitli düzeylerde vücutta kasılma veya kas tonusunda kayıpla sonuçlanan epilepsi hastalığının tanı ve değerlendirmesinde EEG sıklıkla kullanılır.
  • Kafa travması: Beynin etkilendiği künt veya delici kafa travmalarında beyin hasarına bağlı elektriksel aktivitedeki değişimler incelenebilir.
  • Beyin tümörleri: Beyin dokusunda yer kaplayan iyi veya kötü huyu tümörlerin elektriksel aktivitede meydana getirdiği değişimler EEG ile tespit edilebilir.
  • Ensefalit: Beyin dokusunun çeşitli mikroorganizmalar tarafından enfekte olması durumunda EEG ile beyin fonksiyonlarının etkilenme düzeyi belirlenebilir.
  • İnme: Beyin damarlarının daralması veya tıkanıklığı halinde ortaya çıkan inmelerde elektriksel aktivitenin incelenmesine bağlı beyin hasarı değerlendirilebilir.
  • Ensefalopati: Vücutta gelişen böbrek yetmezliği, karaciğer hastalıkları gibi çeşitli kronik hastalıklar, zehirlenmeler gibi durumlarda beyin fonksiyonlarında ortaya çıkan bozuklukların tetkikinde EEG kullanılabilir.
  • Uyku bozuklukları: Uykuya dalmada güçlük veya gün içinde anormal derecede uyku ihtiyacı gibi uyku bozukluklarında beyin fonksiyonlarının değerlendirilmesi gerekir ve sıklıkla EEG kullanılır.
  • Demans: İleri yaşla birlikte beyin dokusunun gerilemesiyle ve beyin fonksiyonlarının azalmasıyla sonuçlanan demansın detaylı incelemesinde EEG’den yararlanılabilir.
  • Koma: Beyin fonksiyonlarının ilerleyici derecede gerilediği ve hastanın bilincinin kaybolduğu koma halinde beyin fonksiyonlarının varlığı veya düzeyi EEG ile değerlendirilebilir.
  • Beyin operasyonları: Beyin cerrahileri öncesi ve esnasında beyin aktivitesinin takip edilmesinde EEG kullanılır.

EEG Nasıl Yapılır?

EEG işlemi baş üzerine yerleştirilen bir ekipman üzerine bulunan elektrotlar yardımıyla beynin farklı bölgelerindeki elektriksel aktivitenin ölçülmesini sağlar. İşlem ağrısız ve güvenlidir. İşlem esnasında kişinin sabit bir şekilde dinlenmesi istenirken epilepsi gibi rahatsızlıkların değerlendirilmesinde elektriksel aktivitedeki değişimin tespit edilebilmesi için hastaya hızlı nefes alması veya parıldayan ışık gösterilmesi sağlanarak aktivitede değişim uyarılabilir. Bu durumda işlem esnasında hastada nöbet tetiklenebilir. EEG personeli böyle bir durumda hastaya uygun müdahaleyi yapacak şekilde eğitimlidir ve güvenle uygulanabilir.

EEG sırasında ölçülen beyin dalgalarının yanı sıra parazitlenme olabildiğinden, işlem esnasında belirli noktalara dikkat edilmesi gerekebilir. Bu açıdan hastada kalp atış hızı, solunum, terleme, ağız ve vücut kaslarının hareketleri EEG’de parazit dalgalara yol açabilir. Yine hastanın tetkik öncesinde uyarıcı veya sakinleştirici ilaç kullanması, kafein tüketimi, düşük kan şekeri veya saç spreyi kullanması gibi koşullarda da test sonuçları etkilenebilir.

EEG çekimi öncesi hastadan varsa kullandığı belirli ilaçlara ara vermesi istenebilir. İşlem öncesi saçın yıkanması test sonuçları açısından yararlı olabilir. Testten 8 saat öncesine kadar özellikle kafein içerikli gıda tüketilmemesi istenir. Uyku esnasında çekilmesi planlanan EEG öncesi hastadan çok az süre uyuması talep edilebilir. EEG işlemi genellikle 30 ila 60 dakika arasında sürer.

EEG tetkiki genellikle hastanelerde, görüntüleme laboratuvarlarında veya polikliniklerde EEG için özel hazırlanmış laboratuvar veya odalarda yapılır. Hastanın hazırlanmış sedyeye uzanması veya sandalyeye oturması istenir. Teknisyen tarafından hastanın baş ölçüleri alınır ve elektrotların hangi bölgelere yerleştirileceği tespit edilerek işaretleme yapılır. İşaretleme yapılan bölgelere elektriksel aktivitenin daha net algılanabilmesi için özel hazırlanmış jel sürülür. Yaklaşık 16 ila 25 adet elektrot sürülen jel bölgelerine veya bazı hastalarda başa geçirilen özel ekipman üzerine yerleştirilir. Ölçüm başladıktan sonra teknisyen tarafından verilen komutlara göre hastalardan göz kırpmaları, derin nefes almaları veya parlak ışığa bakmaları istenebilir.

EEG Sonuçları Nasıl Yorumlanır?

Sağlıklı bir kişinin EEG sonucunda değişik şiddet ve frekanslara sahip farklı dalgalar izlenir. Kişinin o an uyanık veya uyur vaziyette olması, herhangi bir uyarıcıya maruz kalması, hareket veya düşünme gibi beyin aktivitelerinde bulunması gibi koşullara bağlı olarak EEG’de tespit edilen dalgaların şekli, şiddeti ve frekansı değişkenlik gösterir.

Bununla birlikte, beyin dokusunu etkileyen çeşitli rahatsızlıklarda sağlıklı kişilerde olağan durumda izlenen dalgalardan farklı şiddet ve frekanslarda beyin dalgaları meydana gelir. Böyle durumlarda nöroloji uzmanı hekim tarafında bu dalgaların değerlendirilmesi gerekir. Dalga tipine ve özelliklerine bağlı olarak spesifik bir nörolojik problemin tanısı konulabilir veya altta yatan nedenler açısından ileri tetkiklerin planlanması gündeme gelebilir.

EEG Kimlere Yapılır?

EEG beyin aktivitesi ölçümünün tanı ve takipte önemli olabileceği nörolojik hastalıkların varlığı veya şüphesi olan hastalara uygulanabilir. Bu hastalar aşağıdaki gibi özetlenebilir:

  • Epilepsi hastaları
  • Beyin kanaması şüphesi olanlar veya kanama tespit edilenler
  • İnme veya beyin-damar hastaları
  • Beyinde yer kaplayan kitle şüphesi veya beyin kanseri olanlar
  • Ensefalit gibi beyin dokusunu etkileyen enfeksiyonların varlığında
  • Aşırı uyku (narkolepsi) veya uykusuzluk (insomnia) bozukluğu olanlar
  • Kafa travması öyküsü olanlar
  • Migren teşhisi olan hastalar
  • Aşırı alkol veya ilaç kullanım öyküsü olanlar
  • Koma sürecine giren hastalar

EEG Nasıl Çekilir?

EEG Nasıl Çekilir?

EEG kayıt öncesinde elektrodların yerleşimi çok önemli bir hazırlık aşamasıdır. EEG Ortalama 23 tane küçük elektrodun bir tür jel yardımı ile saçlı kafa derisine yerleştirilmesi ve bir bilgisayar yardımıyla beyinin elektriksel aktivitesinin kaydedilmesi suretiyle yapılır.

EEG tamamen ağrısız ve zararsız bir inceleme yöntemidir. Her yaşta insana EEG çekilebilir. EEG"de Radyasyon etkisi yoktur ve beyine zarar vermez.

EEG çekimi süresince hasta sakin bir şekilde oturmalı veya yatmalıdır. Parazitsiz, kaliteli kayıt alabilmek için aksi istenmedikçe, hasta, gözlerini kapalı, çene ve boyun kaslarını gevşek tutmalıdıfunduszeue.info teknisyeninin direktiflerine göre söylenenleri yapmalıdır.

EEG filtrelerinin doğru ayarlanmış olması da çok önemlidir. Genellikle aralıklı ışık uyaran ve derin nefes alıp verme şeklinde aktivasyon yöntemleri rutin olarak kullanılır. Amaç epileptik odağı veya anormal aktiviteyi aktif hale geçirmektir.

EEG"nin doğru yorumlanabilmesi kaliteli kayıt yapılmasını gerektirmektedir. Buda titiz elektrot yerleştirmenin, cihazın uygun kontrollerini yapmanın, artefaktları tanımanın ve mümkün olduğunda düzeltmenin ve beyin elektriksel aktivitesini en uygun gösterebilecek uygun montajların seçimini yapabilen, tetkikin önemini anlayan, hasta ile iyi bir işbirliği sağlayabilen eğitimli teknisyenlere bağlıdır.

Çekim sırasında;

10 saniye ara ile kez göz aç-kapa ,

dakika süren hipervantilasyon (derin nefes alıp-verme) ,

dakika fotik stimülasyon (ışıklı uyarı) gibi aktivasyon yöntemleri uygulanır.

Çocuklarda inceleme sırasında tepki ve kooperasyon eksikliği olabilir. Böyle durumlarda elektrodlar hasta uyuduktan sonra bağlanır. Uyku kaydı tamamlandıktan sonra hasta uyandırılır hareketlerin EEG kaydına engel olmadığı dönemde olabildiğince uzun bir süre uyanık dönemde de EEG kaydına devam edilmeye çalışılır.

 Çocuklarda inceleme sırasında tepki ve kooperasyon eksikliği olabilir. Böyle durumlarda elektrodlar hasta uyuduktan sonra bağlanır. Uyku kaydı tamamlandıktan sonra hasta uyandırılır hareketlerin EEG kaydına engel olmadığı dönemde olabildiğince uzun bir süre uyanık dönemde de EEG kaydına devam edilmeye çalışılır.

Çocuklara genellikle kısa süreli uyku EEG çekimi yapılır. Anne kucağında olup anne sıcaklığını hissetmesi de sakinleşmesine ve uyumasına katkıda bulunur. İşlem can yakmaz. Hastaya elektrik verilmesi söz konusu değildir.

EEG KAYIT SÜRELERİ:

Rutin (Normal) EEG 30 dakika arasında sürer.

Uyku-Uyanıklık EEG: Ortalama 1 saat sürer (20 Dakika uyanık, 40 dakika uyku halinde),

Bazı durumlarda 3 saatlik, tüm gece veya 24 saatlik EEG çekilebilinir.

BEBEKLERE EEG NASIL ÇEKİLİR?

Küçük bebeklerde bebeği hareketsiz tutmak zor olduğu için EEG incelemesi her zaman uykuda yapılır. Bu nedenle inceleme için size verilen randevu saatinden öncesinde çocuğunuzun yeteri kadar uzun bir süre uykusuz kalmasını sağlayıfunduszeue.infoeye gelirken yolda uyumamasına dikkat edin. Çocuklarda inceleme sırasında tepki ve kooperasyon eksikliği olabilir. Bu nedenle EEG incelemesi bir çocuğa yapılacaksa, incelemeden önce uygun bir biçimde çocuğun bilgilendirilmesi, korkusunun azaltılması için güler yüzlü ve anlayışlı bir tavırla olabildiğince güven verilmesi uygun olur.

Bebeğin uykusuz bırakılarak o saatte doğal uykuda olması yeğfunduszeue.info uykuda uyuyabilecek şekilde uykusuz bırakılmalıdır. Karnı tok olursa daha iyi uyur. Anne kucağında olup anne sıcaklığını hissetmesi de sakinleşmesine ve uyumasına katkıda bulunur.

Başka elektrod bağlama yöntemleri yok mudur?

Ufak çocukların kooperasyonundaki güçlük ve yavaşlık dolayısıyla değişik bantlar ve kafaya geçirilebilen bone gibi sistemler geliştirilmiştir. Fakat, bu sistemlerde de hareketli çocuklarda tüm elektrodlar birden yerinden oynayabileceğinden güvenilir kayıt sıklıkla mümkün olmaz. Ayrıca uzun kayıtlarda bone gibi sistemlerle kooperasyon yine zor olmaktadır.

EEG testi evde yaptırmak istiyorum ama evime gelecek ekibe ne kadar güvenebilirim?

Evde yapılan EEG testi ile hastane de veya klinikte yapılan EEG testi arasında fark var mı?

Eğer evde yapılan çekimde kaliteli bir elektroensefalograf kullanıldıysa, tecrübeli bir EEG teknisyeni, uluslararası standartlarda ve uygun şartlarda çekimi gerçekleştirir ise hastane de ya da evde yapılan kayıtların kalitesi açısından fark olmaz. Evde yapılan çekimlerde kayıt yapılan kişi, özellikle de çocuklar; kendi yataklarında, kendi odalarında rahat hareket edebilecekleri ve rahat uyuyabilecekleri için artefaktı daha az ve daha nitelikli kayıtlar elde edilebilir.

Hasta Evinde EEG Hizmeti

EEG İNCELEMESİ ÖNCESİNDE NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ ?

Erişkinlerde özel bir hazırlık aşaması gerekmemekte saçın bir gün önceden yıkanmış olması yeterli olmaktadır. (Saça sprey, jöle vs. sürülmemesi) Çekim öncesi hasta tok olmalıdır.

Bazen Uyku EEG si çekimi gerekir. Bunun için hastanın uzun süre uyutulmaması ve EEG çekimi sırasında uykuya dalması sağlanmalıdır. Böyle bir zorunluluk olup olmadığını çekim öncesi teknisyen veya nörolog size bildirecektir. Uykuda EEG incelemesi, yapılacaksa rahat uyuyabileceğiniz bir giysinizi tercih edin.

Küçük bebeklerde bebeği hareketsiz tutmak zor olduğu için EEG incelemesi her zaman uykuda yapılır. Bu nedenle inceleme için size verilen randevu saatinden öncesinde çocuğunuzun yeteri kadar uzun bir süre uykusuz kalmasını sağlayın.
Bebeğin uykusuz bırakılarak o saatte doğal uykuda olması yeğlenmektedir. Karnı tok olursa daha iyi uyur. Anne kucağında olup anne sıcaklığını hissetmesi de sakinleşmesine ve uyumasına katkıda bulunur. İşlem can yakmaz. Hastaya elektrik verilmesi söz konusu değildir. Saçların temiz olması parazitsiz çekim sağlar.

  • Doktorunuzun size verdiği EEG istek formunu ve durumunuzla ilişkili önceden yapılmış olan incelemelerin raporlarını (radyolojik incelemeler, laboratuar incelemeleri ve önceki EEG incelemelerinin sonuçlarını) yanınızda getiriniz.
  • Kullanmakta olduğunuz ilaçları yanınızda getirin ya da isimlerini bir kağıda not alın. Epilepsi tedavisi görmekteyseniz, size aksi söylenmedikçe epilepsi ilaçlarınızı kullanmaya devam edin.
  • Çocuklarda inceleme sırasında tepki ve kooperasyon eksikliği olabilir. Bu nedenle EEG incelemesi bir çocuğa yapılacaksa, incelemeden önce uygun bir biçimde çocuğun bilgilendirilmesi, korkusunun azaltılması için güler yüzlü ve anlayışlı bir tavırla olabildiğince güven verilmesi uygun olur. Ayrıca, küçük yaştaki çocuklarda EEG incelemesi her zaman uykuda yapılır. Bu nedenle inceleme için size verilen randevu saatinden öncesinde çocuğunuzun yeteri kadar uzun bir süre uykusuz kalmasını sağlayın.

Yeni doğmuş bebeklerden en sonyaşa kadar tüm yaştan hastalara EEG tetkikleri yapılabiliyor. EEG tetkiklerinin bugüne kadar bulunmuş hiçbir yan etkisi yoktur. Sağlık açısından en SAĞLIKLI güvenli tanı sistemidir.

  • Çocuğunuzun sabah her zaman uyandığı saatten saat (değişebilir) önce uyandırılması, akşamda her zamanki uyku saatinden ortalama 2 saat sonra uyutulması. (Uykusuzluk süresi uzadıkça UYKU EEG verimliliği artar)

    - Çocuğunuz EEG çekimine izin verirse(Uyanıklık halinde elektrodların takılmasına) kayıda uyanık başlanır ve uykuda devam edilir.

    - EEG çekimine izin vermiyor, kooperasyon güçlüğü var (uyanıklık halinde elektrodların takılmasına izin vermiyor) ise ilk uyuduğu (ilk 40 dakika genelde derin uyurlar) dönemde çekilmeli (Uyumadan önce teknisyen ile iletişimde olunmalı)


    Çekim Günü

    - Uyandıktan sonra akşam planlanan saate kadar tekrar uyumamalı, yorgun ve çekim anında çok uykusu olmalı

    - Yorulabileceği etkinlikler gün içinde yapılmalı

    - EEG Çekiminde tok olmalı, duş almış olmalı (saçlar kuru olmalı)

    - Düzenli kulanndığı ilaçlarını saati saatine kullanmalı


    Fiziksel Ortam

    - Çocuğun başının arkası açık olacak şekilde(yatak başlığı vb.. olmamalı) Elektrodları rahatça takmaya mani hiç birşeyin olmaması gerekmektedir, (Ranza ve beşik sistemi elektrot bağlanmasına sıkıntı çıkarmaktadır)

    - Hafif loş ışık sağlanabilmeli, çok karanlık olmamalı


yılından beri hastanelere, evlere ve acil durumlarda yoğun bakım ünitelerine EEG hizmeti vermekteyiz.
Kullandığımız son teknoloji EEG cihazları ile kesin ve net sonuçlar almaktayız. Yüksek teknoloji cihazların yanı sıra medikal ve sağlık alanında uzman ekibimizle de sizlere tam donanımlı bir hizmet sunmaktayız.

Farkımız en son teknolojiye sahip, Dijital Video EEG cihazı ve deneyimli EEG
teknisyenimiz sayesinde kaliteli ve güvenilir çekimlerimizdir.
EEG çekimlerimizin güvenirliğine ve kalitesine % GARANTİ VERİYORUZ.

EEG ücretini, doktorunuz çekimi görüp onayladıktan sonra da ödeyebilirsiniz.

EEG Nedir, Ne İçin Yapılır?

EEG olarak bilinen elektroensefalogram, beyindeki elektriksel hareketleri ölçen bir testtir. Cihaz yardımıyla ölçüm sağlanan bu test, kafa derisine küçük metal disklerin (elektrotlar) yerleştirilmesiyle yapılır. Beyin hücreleri aslında küçük elektrik uyarıları verir, bu uyarılar uykuda bile ölçülebilir. EEG, beyin ile ilgili hastalıkların teşhisinde büyük rol oynar. Epilepsi bunlardan biridir.


EEG Neden Yapılır?

Beyindeki bozuklarının teşhis edilmesi amacıyla çok eski yıllardan beri uygulanan EEG testi, bazen tedavi amacıyla da kullanılır. Komada olan bir kişinin beyin ölümünün gerçekleşip gerçeklemediğini anlayabilmek, ilaç zehirlenmesini veya beyin hasarının boyutunu değerlendirebilmek için de EEG testi yapılabilir. Bazen de beyin ameliyatı sırasında beyin aktivitesini test etmek ve kan akışını izlemek amacıyla kullanılabilir. Kısacası beyni etkileyen durumları teşhis ve takip amacıyla EEG testi uygulanır.

EEG ile Hangi Hastalıklar Teşhis Edilir?

Beyin tarafından üretilen elektrik sinyallerini almak için elektrotların takılarak çekildiği EEG ile şu hastalıklar teşhis edilebilir:

  • Beyin tümörleri
  • Kafa travmasına bağlı beyin hasarı
  • Epilepsi
  • Beyin disfonksiyonu (ensefalopati)
  • Uyku bozuklukları (uyku apnesi ve narkolepsi gibi)
  • Beyin iltihabı (herpes ensefaliti)
  • İnme (felç)
  • Deli dana hastalığı (Creutzfeldt-Jakob Hastalığı)
  • Demans (Alzheimer gibi)

Hafıza sorunlarında faydalı olabilecek EEG testine en çok başvurulan hastalık epilepsidir. Nöbetli bir hastalık olan epilepsinin teşhisi ve incelenmesinde EEG faydalı olabilir. Epilepsinin tipi, hastalığın nöbetlerinin neyden tetiklenebileceği ve tedaviyi belirlemede EEG cihazı yol gösterebilir.

EEG, bilinç bulanıklığı, hafıza kaybı, bayılma (senkop) ve nöbetler bu semptomların nedenini bulmaya yönelik de uygulanabilir.

EEG Testi Çeşitleri

EEG testinin farklı türleri bulunur. Bunlar şöyle sıralanabilir:

Rutin EEG: Bu EEG testi sırasında farklı nefes almanız veya yanıp sönen ışığa bakmanız istenebilir.

Prolonged EEG: Bu EEG testi nöbetlerin tespit edilebilmesi ve yönetilebilmesi için kullanılabilir.

Ayaktan EEG: Bu EEG gün sürebilir. Ayakta veya evde EEG izleme ünitesi ile yapılır. Siz günlük rutininiz esnasında ölçüm yapılmış olur.

Video EEG: Video kaydı çekim esnasında yapılır. Bu kayıt nöbet veya bir beyin aktivitesinde yaptığınızın görülmesini sağlar. Bu çekim EEG telemetri veya video EEG izleme olarak adlandırılabilir.

Uyku EEG’si: Adından da anlaşılacağı üzere bu EEG uyku sırasında çekilir. Rutin EEG yeterli bilgi sunmuyorsa, doktor uyku EEG’si çekilmesini talep edebilir. Özellikle uyku bozukluklarının teşhisinde uykuda EEG’ye başvurulur.

EEG Nasıl Çekilir?

EEG oturarak, yatarak veya uyku esnasında çekilebilir. Aksi belirtilmedikçe kullandığınız ilaçlar varsa almaya ve normal beslenmeye devam ediniz. EEG çekimi öncesinde dikkat etmeniz gerekenler şöyle sıralanabilir:

  • EEG testi çekilmeden önce saçlarınızı yıkayın. Yani çekime temiz ve kuru saçlarla gidin. Saç kremi, jöle, sprey, saç şekillendirici de dahil kimyasal sürmeyin. Çünkü bu ürünler elektrotları tutan yapışkana zarar vererek elektrotların deriye yapışmasını zorlaştırabilir.
  • EEG testinden 8 saat önce kafein içeren kahve, siyah çay, kola ve enerji içecekleri tüketmeyi kesin.
  • Uykuda EEG çekilmesini istiyorsanız bir önceki gece az uyumanız tavsiye edilebilir. Yetişkinlerin saat, çocukların saatten daha fazla uyunmaması istenebilir.
  • Açlık nedeniyle oluşan düşük kan şekeri sonucun doğru olmasına engel olabilir. Aç olmayın.

EEG çekiminde şu adımlar takip edilir:

  • Bir teknisyen baş ölçümü yapar ve elektrotların tam olarak nerelere yerleştireceğini saptar ve özel bir kalemle işaretler. Saç derinizdeki bu noktalara bazen iyi kayıt alabilmek için krem sürülebilir.
  • Bu belirlemeden sonra elektrotlar yapıştırıcı ile kafa derinize yerleştirilir. Bazen bunların yerine elektrotlu başlıklar kullanılır. Elektrotlar beyin dalgalarını iletebilmek için EEG cihazına bağlanır.
  • Hazırlıklar tamamlandığında çekim işlemi başlar. Bazen daha garanti sonuçlar elde edebilmek için çekim sırasında uyumanız gerekebilir. Bazı göz ve vücut hareketleri sonucun sağlıklı olmasına engeldir.
  • EEG testi sırasında gözlerinizi kapatıp rahat bir pozisyonda olursunuz. Bazı durumlarda gözlerinizi açıp kapamanız, bazen bir paragraf okumanız, bazen basit hesaplamalar yapmanız, bazen bir fotoğrafa bakmanız, bazen derin nefes alıp vermeniz (hiperventilasyon), bazen de yanıp sönen ışığa odaklanmanız istenebilir. Tüm bunları yaparken kayıt alınır.
  • EEG, beyin dalgalarını kaydederken vücut hareketleriniz de bir video kamera ile kaydedilir. Bu kayıtlar teşhis ve tedavide yol gösterici olabilir.
  • EEG çekimi sonrasında elektrotlar çıkarılır. Herhangi bir sakinleştirici almadıysanız, yan etki hissetmeyip rutininize hızlıca dönebilirsiniz. Sakinleştirici almanız halinde kendinize gelmeniz biraz zaman alabilir. İşlemden önce sakinleştirici almak isterseniz dinlenmeniz ve araba kullanmamanız, mümkünse de bir refakatçi ile gelmeniz tavsiye edilir. Çünkü yorgunluk hissedebilirsiniz.

Elektrotlar, beyin hücreleri arasındaki elektrik sinyallerini ölçer. Uyanık ya da uykuda da olunsa beynin dalga kalıpları vardır. Bu kalıplar nöbet esnasında değişir. EEG cihazı, beyin dalga modellerini gösteren çizgiler ile dürtüleri kaydeder. EEG çekimi böyle gerçekleşir.

Bebeklerde EEG Nasıl Çekilir?

Bebeklerde EEG çekimi bebek uykudayken yapılabilir. Aksi durumda çekimi gerçekleştirebilmek pek mümkün değildir. Bebek anne ya da baba kucağındayken uykuya daldığında elektrotlar yerleştirilir. Yetişkinlerdeki gibi çekim gerçekleştirilir.

EEG Ne Kadar Sürer?

Uzun bir hazırlık süreci gerektiriyor gibi görünmesi nedeniyle “EEG kaç dk sürer? sorusunun sorulması olağandır. Ancak elektrotlar yerleştirildikten sonra aslında çekim işlemi dakika sürer. Hazırlık süreci dahil olmak üzere işlem 1 saat sürer. Bazen bu çekimler 2 saate kadar uzayabilir.

EEG Riskli mi?

EEG çekimi zararları merak edilen bir konudur. Ancak EEG çekimi esnasında ağrı hissedilmez. Bazen derin nefes alırken hafif bir baş dönmesi olabilir. Sadece çok az bir rahatsızlık hissi yaratabilir. Çünkü elektrotlar herhangi bir duyum iletmezler, sadece beyin dalgalarını kaydederler. Elektrik çarpması gibi bir risk yoktur. EEG çekimi için bazı epilepsi hastalarında nadir de olsa nöbet tetiklenebilir. Böyle durumlarda acil müdahale edilir. Bazı kişilerde çekimden sonra ciltte kızarıklıklar ve cilt tahrişi görülebilir. Ancak birkaç saatte geçer.

EEG Sonucu Nasıl Öğrenilir?

EEG çekimi bittikten sonra uzmanlar kaydı yorumları ve sonuçlarıyla birlikte EEG testini isteyen doktora iletir. Bu nedenle EEG sonuçlarını aynı gün almanız mümkün olmaz. Sonucu almanız birkaç gün ya da 1 hafta sürebilir.

EEG Sonucu Nasıl Olmalıdır?

EEG sonuçları beyin dalgası modellerinin kağıda döküldüğü ve doktor yorumunun bulunduğu çıktılardır. Bu verilere göre doktor teşhis ve tedaviye karar verir. Gerekirse konsültasyon yaparak teşhis ve tedavi uygulanır.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası