namaz kılmak faziletleri / 40 Gün Teheccüd Namazı Kılmanın Fazileti Nedir? | Hiranur İlim ve Hizmet Derneği

Namaz Kılmak Faziletleri

namaz kılmak faziletleri

Namaz Nedir? Namazın Faydaları ve Faziletleri Nelerdir?

Namaz Kılmak Hakkında Bilgiler

İslam dininin direği olarak kabul edilen namazın insan hayatına bir çok faydası vardır. Bu içeriğimizde namaz kılmanın faydaları ve faziletleri üzerinde duracağız. Namazın tanımı, günde kaç defa kılındığı, özellikleri, faziletleri ve yararları gibi konular hakkında detaylı bilgiler aşağıda yer alıyor. İşte namaz kılmanın faydaları ve faziletleri

Namaz Nedir?

İslamın emirlerinden biri ve hatta en önemlisi olarak kabul edilen namaz Allah'a karşı kullarının yerine getirmekle yükümlü olduğu bir ibadettir. Fiziksel ve manevi çaba ile kılınan namaz Allah ile en yakın olduğumuz anlardan biridir. Namaz müslümanlar için 3'e ayrılmıştır. Bunlar Farz namazlar, Vacip namazlar ve Nafile namazlardır. Farz namazlar günde 5 vakit kılınması gereken namazlardır.

Namaz ile İlgili Bilinmesi Gereken Temel Bilgiler

Namaz hakkında bilinmesi gerekenleri bu kısımda kısa soru cevaplar halinde sizler ile paylaşacağız.

Kaç Çeşit Namaz Vardır?

İslam dininde namaz üçe ayrılır, çeşitleri ise şunlardır;

1. Farz Namazlar
2. Vacip Namazlar
3. Nafile Namazlar

Farz Namazlar Hangileridir ve Kaç Rekattırlar?

Farz namazlar günde 5 vakit kılınan namazlar ve cuma namazı ile cenaze namazlarıdır. Cenaze namazları diğer farz namazlara göre farzı kifaye hükmündedir.

İşte beş vakit namaz ve rekat sayıları

1. Sabah Namazı 2 rekat sünnet, 2 rekat farz
2. Öğle Namazı 4 rekat sünnet 4 rekat farz ve 2 rekat son sünnet
3. İkindi Namazı 4 Rekat sünnet, 4 rekat farz
4. Akşam Namazı 3 rekat farz, 2 rekat sünnet
5. Yatsı Namazı 4 rekat sünnet, 4 rekat farz, 2 rekat son sünnet (3 rekat vitr vacip)

Namazın Faziletleri ve Yararları Nelerdir?

Namaz kılmak hem fiziki açıdan hem de manevi açıdan insan sağlığını geliştiren bir ibadettir. Namaz kılmanın faziletlerini ve yaralarını listeledik. İşte namaz kılmanın faydaları

1. Namaz dinin direğidir.
2. İnsanın kalbini aydınlatır.
3. Allah'a şükretmeyi içerisinde barındırır.
4. Namaza ayrılan vakit sonsuz dünyada cennetin kapısını aralar.
5. Ruha kuvvet verir.
6. İmanın şartıdır.
7. Kalbin nurudur.
8. Namaz günlük hayatınızı planlar.
9. Namaz günlük hayatınızı düzene sokar.
Namaz temizliktir. Arınmadır. Namaz kılan insanın hem bedeni hem ruhu temizlenir.
Allah'a karşı yerine getirmemiz gereken bir yükümlülüktür.
İnsanın moralini artırır.
Namaz vücudun her eklemini hareket ettirir. sağlık açısından da faydaları büyüktür.
Tembelliği önler.
Namaz kılarak tüm vücudumuza kanın ulaşmasını sağlarız. Kan dolaşımını düzene sokar.
Kalp, beyin ve vücut sağlığı için yararlıdır.
Vücudu düzene sokar.
Sırt ağrılarının azalmasına yardımcı olur.
Bel ağrılarını önler.
Kasları güçlendirir.
İnsanı kötülüklerden korur.
Bacakları güçlendirir.
Stresi azaltır.

1- Bilindiği gibi Yüce Allah`ı tevhid (bir kabul etmek), Onun eşsiz varlığını bilip tasdik etmek, farz olan en büyük bir görevdir. Bundan sonra farzların en büyüğü ve en önemlisi namazdır. Namaz, imanın alametidir, kalbin nurudur, ruhun kuvvetidir, mü`minin miracıdır. Mü`min bu namaz sayesinde Yüce Allah`ın manevî huzuruna yükselir. Yüce Allah`a yalvararak manevî yakınlığa erer. Mü`min için ne yüksek bir şeref!..

Bütün hak dinler, insanlara namaz kılmalarını emretmişlerdir. Bizim sevgili Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) Efendimiz de, peygamber olarak gönderilişlerinden itibaren namaz kılmakla yükümlü olmuştur. Ancak o zaman, güneşin doğuşundan ve batışından sonra olmak üzere günde iki defa namaz kılınıyordu. Sonra Miraç gecesinde beş vakit namaz farz olmuştur. Hazreti Peygamber`in miracı ise, sahih kabul edilen rivayete göre, Medine`ye hicretlerinden on sekiz ay önce Receb ayının yirmiyedinci gecesinde olmuştur.

2- Kur`an-ı Kerîm`de ve hadîs-i şeriflerde namaza dair birçok emirler ve öğütler vardır. Bütün bunlar, İslam dininde namaza ne kadar büyük önem verildiğini gösterir. Bir ayet-i kerîmenin anlamı şöyledir:

"Ey Resulüm! Sana vahy olunan Kur`an ayetlerini güzelce oku ve namazı gereği üzere kıl. Gerçekten namaz, edeb ve namusa uygun olmayan şeylerden, çirkin görülen işlerden alıkor. Her halde Yüce Allah`ı zikretmek, her ibadetten daha büyüktür. Yüce Allah bütün yaptıklarınızı bilir."

Namaz ibadeti ise, en büyük zikirdir.

Diğer bir ayet-i kerîmenin anlamı şöyledir:

"Namazı gereği üzere yerine getiriniz, zekatı yeriniz. Nefisleriniz için hayır olarak önceden ne gönderirseniz, onu Yüce Allah yanında (sevab olarak) bulursunuz; asla kaybolmaz. Muhakkak ki, Allah yaptıklarınızı görür."

Bir hadîs-i şerîfde:

"Namaz dinin direğidir." buyurulmuştur.

Diğer bir hadîs-i şerîfin anlamı şöyle: "Namaz, kişinin kalbinde bir nurdur; artık sizden içini aydınlatmak dileyen, kalbindeki nurunu artırmaya çalışsın."

İşte bütün bu mübarek ayetlerle hadîs-i şerifler, namazın Yüce Allah yanında ne kadar büyük ve makbul bir ibadet olduğunu göstermeye yeterlidir.

3- Gerçek şu ki, namaz çok mukaddes bir ibadettir. Namazın faziletlerine nihayet yoktur. Namaz, aklı yerinde olan ve büluğ çağına ermiş bulunan her müslüman için belli vakitlerde yapılması gereken şerefi yüksek farz bir görevdir. Bu önemli farzı yerine getirenler, Yüce Allah`ın pek büyük ikram ve ihsanlarına kavuşacaklardır. Bunu kasden terk edenler de, azabı çok şiddetli olan Allah`ın acıklı cezasını çekeceklerdir.

Müslümanlar, henüz yedi yaşına girmiş çocuklarını namaza alıştırmakla görevlidirler. Bu çocuklara ana-babaları ve yetiştiricileri namaz kılmalarını öğretir ve yaptırırlar. On yaşına bastığı halde namaz kılmayan çocuğa velisi, üç tokattan ziyade olmamak üzere, hafifçe el ile vurur.

4- İnsan bir düşünmeli, her an Yüce Allah`ın sayısız nimet ve ihsanlarına kavuşmaktadır. Öyle ikramı bol, merhameti geniş olan yaratıcımızın tükenmeyen lütuflarına karşı teşekkürde bulunmak gerekmez mi?

İşte insan, namaz yolu ile şükür borcunu ödemeye, yaratıcısının lütuf ve nimetlerini tatlı bir dil ile anarak kulluk görevini yerine getirmeye çalışmış olur. Bu bakımdan: "Namaz, şükrün bütün çeşitlerini bir araya toplar." denilmiştir.

Bununla beraber namaz ruhu temizleyen, kalbi aydınlatan, imanı yüksek duygulardan haberdar eden, insanı kötülüklerden alıkoyan, insanı hayırlara, düşünceye, tevazu ve intizama götüren en güzel bir ibadettir.

İnsan namaz sayesinde nice günahlardan kurtulur ve Yüce Allah`ın nice ihsan ve ikramlarına kavuşur.

Namaz, manevî hayattan başka maddî hayata da canlılık verir. İnsanın temizliğine, sağlığına ve intizamla hareket etmesine sebeb olur.

5- Sonuç: Namazın meşru kılınmasındaki hikmetler ve yararlar her türlü düşüncenin üstündedir. Fakat bir müslüman namazını yalnız Yüce Allah`ın rızası için kılar, yalnız yaratıcısına şükür ve saygı için kılar. Namazın insana yararı olmadığı düşünülse dahi, yine bunu bir kul görevi bilerek sadece Allah`ın emrine uymak için yerine getirmeye çalışır. Bu kutsal görevin yerini hiç bir şeyin tutamayacağını kesinlikle bilir. Namaza harcayacağı dakikaları, hayatının en mutlu ve neş`eli zamanı olarak kabul eder.

Doğrusu, geçici hayatın son bulmayacak birçok kazançları ancak namaz sayesinde elde edilir. Namaza ayrılan saatler, sonsuzluk aleminin tükenmez mutluluk günlerini hazırlamış olur.

Bu çok mübarek ve pek feyizli ibadete gereği üzere devam edenlere müjdeler olsun!..

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası