sünnet için hangi doktora gidilmeli / Çocuğunuzu Sünnet Ettiriken Dikkat Etmeniz Gerekenler | Hizmet Hastanesi

Sünnet Için Hangi Doktora Gidilmeli

sünnet için hangi doktora gidilmeli

Sünnet

Sünnet Nedir?
Sünnet,  penis başını kaplayan mukozal  dokunun ve deri tabakasının cerrahi olarak kaldırılmasıdır. Bu çifte tabaka daha çok sünnet derisi (prepisyum) olarak bilinmektedir.

Sünnet Ne Zaman Yapılmalıdır?
Sünnet, ameliyathane koşullarında, cerrahi prensiplere uyularak, deneyimli bir uzman ekip tarafından doğumdan itibaren her yaşta yapılabilir.  Bunun yanı sıra 2 - 4 yaş civarında çocuklar kendi cinsiyetlerini ve genital organlarını tanımaya başladıklarından, bu yaşlarda bölge ile ilgili cerrahi girişimlerde daha hassas olacaklardır. Bu nedenle tercihen doğumu takip eden süreçte bebek hastaneden çıkmadan önce veya ilk bir ay içerisinde sünnetin yapılması önerilmektedir. İlk iki yaşa kadar yapılmayan sünnetlerde ise çocuğun sağlıklı iletişim kurulabileceği 6 - 7 yaşından sonra sünnetlerin yapılması uygun bulunmaktadır.   

Sünnetin Faydaları Nelerdir?

  • Sünnet derisi ile ilgili problemleri yani sünnet derisi iltihapları, sünnet derisi darlıkları gibi hastalıkları önler veya sorun varsa giderir.
  • Penis kanseri riskini ortadan kaldırır. 
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar (HIV gibi) ve serviks kanseri olasılığını düşürebilir.
  • Yenidoğan erkeklerde üriner enfeksiyon olasılığını on kat oranında azaltır.

 

BEBEKLERDE SÜNNET

Yenidoğan Sünneti Kimlere Uygulanmaz?
Bebekte doğuştan penis anomalisi var ise, ileride sünnet derisi onarım için kullanılabileceğinden  yenidoğan sünneti uygulanmamalıdır.  Bunun yanı sıra erken doğan, doğumsal bir hastalığı olan ya da ailede kan hastalığı öyküsü olan bebeklerde yenidoğan sünneti uygulanmaz.

Yenidoğan Sünnetinin Avantajları Nelerdir?

  • Lokal anestezi ile yapıldığından sünnet öncesi ve sonrasında aç kalmaları gerekmemektedir.
  • Yenidoğan girişim ile ilgili bir şey hatırlamayacağı için psikolojik travma oluşturmayacaktır. 
  • Yara yerinin iyileşmesi hızlı olacaktır. 
  • Sünnet derisindeki damarlar çok küçük olduğundan belirgin bir kanama hemen hemen hiç görülmemektedir.  
  • Lohusa annenin vücut sıvılarında salgılanmakta olan hormon ve proteinler emzirme yoluyla bebeğe geçerek cerrahi girişim üzerinde koruma etkisi sağlayacaktır. 
  • Koruma faktörleri etkisi ile sünnet sonrası dönemde ağrı giderici ilaç kullanılması gerekmeyecektir. 
  • Yenidoğan sünneti ile hijyenin daha kolay sağlanması nedeniyle penis ön derisinin yapışıklıkları ve darlıkları önlenmiş olacaktır. 



Sünnet Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Sünnet sonrası hastanede bebek hemşireleri tarafından bebeğin bakımı yapılır ve evde yapılması gerekenler konusunda aile bilgilendirilir. Yenidoğan bebeklerde sünnet derisi penis başına yapışıktır. Sünnet ile bu yapışık giderilir. 1 hafta antiseptikli kremler sünnetli bölge üzerine periyodik olarak sürülür. Bebeğin sünnetten birkaç gün sonra banyo yapmasına izin verilir.

Sünnet Sonrası KomplikasyonlarNelerdir?
Tüm ameliyatlarda olduğu gibi kanama ve yara yeri enfeksiyonu olasılığı mevcuttur. Ancak bunlar oldukça düşük oranlarda görülmektedir. Cerrahi işlemin konusunda uzman doktorlar tarafından yapılması nadir görülen penis derisinin fazla kesilmesi, pipinin gömük kalması ve ileriki dönemlerde sünnet revizyonları gibi komplikasyonları minimize edecektir.  

Sünnet Sonrası Doktora Hangi Durumda Başvurmalıdır?

  • Dikiş bölgesinde devam eden bir kanama var ise,
  • Bebek idrar yaparken zorlanıyor ve ağlıyor ise, 
  • Penis ve çevresinde fazla şişme veya renk değişikliği varsa,


Yenidoğan ve çocuk sünnetini gerçekleştiren doktor ile irtibata geçilerek gerekli muayenenin yapılması sağlanmalıdır.

Üroloji doktorlarımızdan muayene randevusu almak için, 444 77 99 nolu telefondan arayabilir veya e-randevu hizmetimizden yararlanabilirsiniz.

Üroloji nedir? Hangi hastalıklara bakar?

Erkeklerde, kadınlarda ve çocuklarda böbrekler, adrenal bezler, üreterler, idrar kesesi, üretra gibi organlardaki sorunları teşhis ve tedavi eden cerrahi bir uzmanlık alanı olan üroloji nedir? Hangi hastalıklara bakar? Bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz...

Sozcu.com.tr

Yayınlanma: 17:13 - 25 Haziran 2019 Güncellenme:

Üroloji nedir? Hangi hastalıklara bakar?

Hem kadınlarda hem de erkeklerde idrar yolu hastalıklarını teşhis ve tedavisi ile uğraşan üroloji hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde… Üroloji nedir? Hangi hastalıklara bakar?

ÜROLOJİ NEDİR?

Üroloji, erkek ve dişi idrar yolu hastalıkları (böbrekler, üreterler, mesane ve üretra) ile ilgili sağlık hizmetlerinin bir parçasıdır. Üroloji ayrıca erkek üreme organları ile ilgili sorunlarla da ilgilenir (penis, testisler, skrotum, prostat vb.). Üroloji alanında uzmanlaşmış kişilere ürolog adı verilir, ürologlar bu rahatsızlık ve hastalık grubunu teşhis ve tedavi etmek için eğitilmiş sağlık uzmanlarıdır.

Her ne kadar üroloji cerrahi uzmanlık olarak sınıflandırılsa da, karşılaşılan çok çeşitli klinik problemler nedeniyle ürolog tarafından iç hastalıkları, pediatri, jinekoloji ve diğer uzmanlık bilgileri gerekmektedir. Ürolojinin kapsamı geniştir. Bunlar:

– Pediatrik Üroloji
– Ürolojik Onkoloji (kanser)
– Böbrek nakli
– Erkek Kısırlığı
– Calculi (idrar yolu taşları)
– Kadın Ürolojisi (idrar kaçırma ve pelvik çıkış gevşeme bozuklukları)
– Nörouroloji (boşalma bozuklukları, hastaların ürodinamik değerlendirilmesi ve erektil disfonksiyon veya iktidarsızlık)

İdrar kaçırma için hangi bölüme/ doktora gidilir?İlginizi Çekebilirİdrar kaçırma için hangi bölüme/ doktora gidilir?

ÜROLOJİ HANGİ HASTALIKLARA BAKAR?

Ürolojiyle ilişkili sağlık koşulları, idrar kontrolü problemlerinden kanserlere kadar oldukça büyük ve çeşitlidir. Bir ürolog tarafından ele alınan durumlardan bazıları şunlardır:

– İdrarını tutamamak
– İdrar yolu enfeksiyonu
– Böbrek taşı
– Mesane taşları
– Düşük testosteron
– Erektil Disfonksiyon
– Penis eğriliği
– Erkek kısırlığı
– Prostatit (iltihaplanma / prostat enfeksiyonu)
– Prostat büyümesi
– İdrarda kan (hematüri)
– Aşırı aktif mesane
– Pelvik Organ Prolapsusu
– Erken boşalma
– Prostat kanseri
– Böbrek kanseri
– Böbrek kistleri
– Testis kanseri
– Penis kanseri
– Mesane kanseri
– PSA yüksekliği
– Acil idrara çıkma
– İnterstisyel Sistit (kronik pelvik ağrı)
– Üreteral taşlar

Ağrıböbrek taşıiktidarsızlıkKadınkanserpenisprostatSağlık

Erkek çocukların sünnet edilmesi çok eski dönemlere kadar uzanmaktadır. Sünnet, penisin baş kısmında bulunan derinin alınması işlemidir. Bu işlem farklı birçok yöntem ile gerçekleştirilebilmektedir. Dini inanışlara göre yapılması gereken sünnet tıbbi açıdan da bakıldığında oldukça gerekli bir durumdur. Aileler erkek çocuklarının sünnet işlemini gerçekleştirmek istediğinde ise bazı konularda kafa karışıklığı yaşar. Sağlıklı bir şekilde sünnet işleminin gerçekleşmesi için sünnet için hangi doktora gidilir, sünnet hangi yaşta yapılması gerekir gibi soruların cevabını öğrenmelidir.

Sünnet Ne Zaman Yapılmalıdır?

Sünnet ne zaman yapılmalıdır sorusu oldukça geniş bir cevaba sahiptir. Burada önemli olan erkek çocuğun sağlık durumudur. Sünnetin belirli bir yaşı yoktur. Bebek doğduktan sonra 24 saat içerisinde dahi sünnet yapılabilmektedir. Sünnet için zaman genel olarak 2 yaşına kadar yapılması tavsiye edilmektedir. Ancak bazı durumlarda sağlık sorunları nedeni ile acil sünnet işleminin gerçekleşmesi gerekebilmektedir. Özellikle idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıkların oluşması durumlarında yaşa bakılmaksızın sünnet işlemi gerçekleşmektedir.

Genel olarak 6 ay ve 2 yaş arasında uzmanlar sünnet işleminin gerçekleşmesi gerektiği görüşündedir. Çocuğun sağlık durumunun el vermesi durumunda 7.gün dahi sünnet yaptırılabilmektedir. Bu konuda daha net bir bilgi almak için doktorunuz ile görülmenizde büyük fayda vardır. Akıllarda en çok merak edilen sorulardan biri ise hangi doktora başvurulacağıdır.

Sünnet için Hangi Doktora Gidilir?

Sünnet için hangi doktora gidilir konusunda Üroloji bölümü uzmanına başvurulması gerekmektedir. Cerrah Üroloji uzmanı sünnet işlemini gerçekleştirebilecektir. Sünnet yapılmadan önce çocuk üzerinde bazı testler yapılmaktadır. Bu testler neticesinde sünnete mani bir sağlık durumunun olup olmadığı tespit edilmektedir. Eğer herhangi bir sorun yoksa sünnet işlemi gerçekleşmektedir. Sağlık durumu sünnet olmaya elverişli değilse bu konuda uzman doktora gerekeni yapmaktadır.

Sünnete Hangi Doktor Bakar?

Sünnete hangi doktor bakar konusunda Cerrah olan Üroloji doktorları bakmaktadır. Sünnet işlemlerinde ayrıca farklı birçok yöntem kullanılmaktadır. Ancak genel olarak klasik yöntem yani cerrahi müdahale ile penisteki fazla derinin alınması ve dikiş atılması yöntemidir. Bu yöntem tercih edilerek doğru bir şekilde gerçekleştirildiğinde kanama dahi olmamaktadır. Sünnet konusunda farklı yöntemlerde vardır bu konuda doktordan tam bilgi alınması ve çocuk için en uygun olan yöntem seçilmelidir.

Sünnet için Hangi Bölümden Randevu Alınmalıdır?

Sünnet için hangi bölümden randevu alınmalıdır konusunda Üroloji bölümünden randevu alınmalıdır. Sünnet işleminin uzman doktorlar tarafından yapılması çok önemlidir. Çünkü sünnet sırasında yapılacak hatalar çocuğun ileri dönemlerinde çok ciddi sorunlar yaşamasına neden olabilmektedir. Bu nedenle sünnet işlemlerinin uzman hekimler tarafından gerçekleştirilmesi büyük önem kazanmaktadır. Sünnet sonrasında ise dikkat edilmesi gereken bir dizi hususa azami derecede dikkat edilmesi gereklidir. Sünnet sonrasında yaranın tamamen kapanması ve sağlıklı bir şekilde sünnet işleminin sonuçlanması için bu hususlar önemlidir.

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Bu Başlıklar İlginizi Çekebilir:

Kategoriler Hangi Doktora Gidilir?Etiketler Penis

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir