ıhlamur ağacı nasıl çoğaltılır / Ihlamur Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Ihlamur Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları

Ihlamur Ağacı Nasıl Çoğaltılır

ıhlamur ağacı nasıl çoğaltılır

Bahçe için ağaç önerileri! 10 farklı ağaç tavsiyesi

Bahçe için ağaç önerileri mi arıyorsunuz? Sizler için 10 farklı ağaç tavsiyemiz var. Bitkili Evim&#;den Naz Irmak Saf, 10 farklı ağaç ile ilgili kısa bilgiler de verdi. İşte detaylar&#;

1-IHLAMUR AĞACI (TİLİA)

Bahçe için ağaç önerileri

Ihlamur ağaçları, kirlilik de dahil olmak üzere çok çeşitli olumsuz koşullara tolerans gösterdikleri için kentsel peyzajlarda tercih edilen ağaçlardan biridir. Ihlamur ağaçlarının tek sıkıntısı böcekleri çekmeleridir. Ihlamur ağaçları benekli gölgesinin altında gölgeli otların ve çiçeklerin büyümesi için yeterli güneş ışığına izin verir. Ihlamur ağaçları ılıman iklime sahip bölgelerde rahatlıkla yetiştirilebilir. Ihlamur ağacı çelik, dallandırma, tohum ve kalem aşısı gibi farklı yöntemlerle çoğaltılabilmektedir. Humuslu topraklarda sağlıklı yetişir. 

2-İĞDE AĞACI

İğde ağacı ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yetişebilen bir bitki türüdür. Her tür toprakta yaşamaya adapte olabilir. İğde ağacı bakımı çok kolaydır. Sulama rutini düzenli yapılmak zorunda değildir. Sadece toprağın nemli olması yeterli. Toprak kurudukça sulama yapılabilir. Sulama köklere doğru yapılırsa sudan daha rahat faydalanır. Sadece bitki bodur dönemlerinde sağlıklı gelişebilmesi için sulama rutinine biraz daha dikkat göstermek gerekir. Budama döneminde ağaç budandığında daha verimli ve sağlıklı gelişim gösterir. İğde ağacı yaprakları son derece güzel bir görünüme sahiptir. Ayrıca kokusu ile gönülleri ferahlatır.  Meyve özellikleri dikkate alındığında biraz mayhoş bir tada sahiptir.

3-KİRAZ ÇİÇEĞİ AĞACI (SAKURA)

Bahçe için ağaç önerileri

Sakura ağacı görüntüsüyle kendine hayran bırakan ağaçlardan biridir. Japon kültüründe önemli bir yere sahiptir. Japonya’nın simgesi olarak da kullanılır. Türkçe’de Kiraz çiçeği ağacı olarak bilinir. 

Japonya’da ocak ayından itibaren ağaçlar çiçeklenmeye başlar. Mart ve nisan aylarında da bu şölen devam eder. Türkiye’de de birçok yerde rastlamanız mümkün. Kiraz çiçeği ağacı meyve vermez. Sadece görsel yönden harika çiçekler sunar. 8 ila 10 metreye kadar uzayabilen ağaçlardır. 

Sakura ağacını sonbahardan ilkbahara kadar dikimi gerçekleştirilebilir. Genel olarak Kasım ayının ilk haftasından itibaren Sakura ağacı dikimine başlanabilmektedir.

4-ORMAN GÜLÜ AĞACI

Bahçe için ağaç önerileri

Orman Gülü ağacıfundagiller familyasının çiçekli bir türüdür. Odunsu çalılardan oluşur. Bodur türleri de mevcuttur. Bu nedenle saksıda da rahatlıkla yetiştirilebilir. Bilimsel adıRhododendron&#;funduszeue.info gülü ağacı kış aylarında yapraklarını döker. Fakat bazı türleri yazında yeşil kalabilir. 

Çiçekleriyle göz kamaştıran orman gülü ağacı farklı renklerde çiçek açmaktadır. Kırmızı, pembe, mor, sarı gibi renklerde çiçekler açar. Yaz döneminde de çiçeklerini rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz. 

Orman gülü ağacı çiçeklerinden tohum elde etmeniz mümkündür. Bu tohumları yeniden değerlendirebilirsiniz. Tohumların boyutu küçüktür.

Türkiye’de bol yağış alan dağlık alanlarda orman gülü ağacına rastlayabilirsiniz. Bazı kaynaklarda orman gülü bitkisinin Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika’da yaygın olan türü olduğu söylenmektedir.

Serin ortamlarda yaşamayı sever. Gün içerisinde özellikle sabah güneşinden faydalanabileceği bir yere konumlandırmak gerekir. Kireç oranı düşük, oda sıcaklığında dinlendirilmiş su ile sulanmayı sever. Gelişim döneminde bolca sulanmak ister. Nemli ortamlardan hoşlanır.

5-JAKARANDA AĞACI

JAKARANDA AĞACI Jacaranda mimosifolia

Jakaranda ağacı görüntüsüyle dikkatleri üstüne çeken ağaçlardan biridir. Odunu genellikle mobilya yapımında kullanılır. Mor renkli, üzümü andıran salkım şeklinde çiçeklere sahiptir. Ilıman iklime sahip bölgelerde mutlu gelişir. Ağacın boyu yaklaşık metreye kadar uzayabilir. Jakaranda ağacı sık sulanmayı sevmez. Gün boyu güneşten faydalanmayı sever. Gösterişli çiçeklerini genellikle ilkbahar ve yaz mevsimi boyunca açmaktadır. Nemli ve verimli topraklarda yaşamayı sever.

 6-ÇİN MOR SALKIMI

Bahçe için ağaç önerileri

Çin mor salkımı, mor çiçekleriyle dikkatler, üstüne çeker. Baklagiller familyasına ait bir sarmaşık türü. Bitkinin ana yurdu Çin’dir. Ağacın boyu metreye kadar varabilir. Uzun ömürlü bir ağaçtır. Yaklaşık 80 yıl kadar yaşayabilmektedir. Çiçekleri salkım şeklindedir. Görünümü üzümü andırır. Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte özellikle Nisan sonu Mayıs ayı başında yapraklanmadan önce çiçeklerini açmaya başlar.

7-MANOLYA

Hoş kokusuyla bilinen Manolya ağacı, çiçekleriyle bahçenizi süsleyen güzel ağaç türlerinden biridir. Kireç oranı düşük topraklarda mutlu yaşar. Yine sulama yapılan suyun dinlendirilmiş olması ve kireç içermemesi gelişiminde önemli rol oynar. Ilıman iklimi çok seven manolya gün boyu güneşten faydalanmayı ister. Böylelikle daha sağlıklı gelişim gösterecektir. Çok soğuk ortamları sevmediği için ilkbaharda fidesini dikmeden önce yerini iyi tayin etmenizde fayda var. kışın soğuğa maruz kalırsa bitki ne yazık ki hayata tutunamayabilir.

8-ATEŞ AĞACI

Bahçe için ağaç önerileri arasında en dikkat çekicilerden biri de ateş ağacı. Ateş ağacı ismini görüntüsünden dolayı almıştır. Ateş ağacı, baklagiller familyasına aittir. Subtropikal ve tropik kuşaklarda yetişen çiçekli bir ağaç türüdür. Sıcak iklimleri çok sever. Fakat soğuk iklimli bölgelerde mutlu ve sağlıklı gelişim gösteremez. Dikkat çeken çiçeklerini yaz başında açmaya başlar. Çiçekleri oldukça iri yapılıdır. Susuzluğa dayanabilir.

9-MİMOZA AĞACI

Bahçe için ağaç önerileri

Mimoza ağacı sarı ponponu andıran çiçekleriyle bahar mevsiminde dikkatleri üzerine çeken ağaç türlerinden biridir. Ilıman iklim seven mimoza ağacının anavatanı Avustralya’dır. Güneşten faydalandıkça daha da güzel gelişim gösterir. Yine suyu çok sever. Kireçli toprakları ve kireçli suları sevmez. Bitki zayıf gelişim gösterir. Çiçeklerini kış sonuna doğru açmaya başlar. Ülkemizde Karadeniz, Marmara, Ege kıyılarında sıkça rastlanır. Akdeniz bölgesinde toprak içeriği kireçli olduğu için rastlamak biraz zordur.

KIBRIS AKASYASI

Kıbrıs akasyası ılıman iklimlerde yaşamayı çok sever. Bitkinin ana vatanı Avustralya’dır. Sarı çiçekleriyle dikkatleri çeker. Ülkemizde park ve bahçelerde sıkça rastlamak mümkündür. Genellikle Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgesinde sıkça görünen bir ağaç türüdür.  Meyvelerinin görünümü baklayı andırır. Baklagiller familyasındandır. Tuzlu toprakları sevmez. Kireçli topraklarda gelişim gösterebilir. Hızlı büyüyen bir bitkidir. Birçok alanda çit olarak tercih edilir. 

Bahçe için ağaç önerileri bu şekilde. Aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir.

Ağaç altına dikilen çiçekler: 15 muhteşem bitki

Ağaç altına dikilen çiçekler: 15 muhteşem bitki

Japon gülü ağacı bakımı nasıl yapılır? Saksı değişimi ve çoğaltma

Japon gülü ağacı bakımı nasıl yapılır? Saksı değişimi ve çoğaltma

Balkonda yetişen ağaçlar! Bu ağaçları balkonda yetiştirebilirsiniz

Balkonda yetişen ağaçlar! Bu ağaçları balkonda yetiştirebilirsiniz

ıhlamur Ağacı Nasıl Çoğaltılır?

Ihlamur Ağacı

  • Latince :Tilia sp
  • Familya : Tiliaceae
  • Anavatanı : Avrupa
  • Mekan : Dış Mekan
  • Grup : Süs Ağaçları

Ihlamur Ağacı

Tanımı:  m kadar boylanabilen, park ve bahçelerde grup ya da tek olarak kullanılan ağaçlardır. Yapraklar, yürek şeklinde, kenarları dişli, uzun saplıdır. Haziran-Temmuz aylarında açan sarımsı, beyaz renkli ve kokulu çiçekleri vardır. Ayrıca çiçekleri toplanarak çay yapılmaktadır. Meyveleri küremsi- oval, kalın kabuklu, kapalı kapsül biçimindedir.

 

Işık İsteği: Güneşli ve yarı gölge alanlarda iyi gelişir

 

Sıcaklık İsteği: Ilıman iklim bitkisidir. Donlara duyarlıdır.

 

Toprak İsteği: Derin, serin, besin maddece zengin, hafif asidik topraklarda iyi gelişir. Tuzlu topraklardan kaçınırlar.

 

Üretimi: Üretimi tohumla yapılmakla birlikte daldırma, aşı ve çelikle de üretilir.

 

Hastalık ve Zararlılar: Yaprak biti, kabuklu bit, yeşil kurt ve kın kanatlılar en çok görülen zararlılardır. Külleme ise en çok görülen hastalıktır.

&#; Kök sürügünü nedir?

Kök sürgünü, ıhlamur ağacının gövde etrafında çıkmış boyları cm'e kadar uzayabilen küçük filizlerdir. Sürgünler, ana ağaçla aynı genetik özelliğe sahiptir. Bu türden sürgünler, kimi yörelerde "piç" adıyla bilinir.

Ihlamur ağacının gövde etrafındaki kök sürgünleri baharda uyanırken

&#;Kök sürgünü ne zaman alınır?

Doğada yani ormanda, parklarda, yol kenarında, okul, cami veya komşu bahçesinde gördüğünüz, önceden gözünüze kestirdiğiniz bir ıhlamur ağacının yapraklarını döküp kış uykusuna geçmesi (Kuzey yarıküre için Kasım ile Şubat arası) beklenir. Uyku zamanı dışında yani ağaç yeşilken, yapraklıyken kök sürgünü alınması durumunda sürgünün tutma ihtimali çok zordur.

&#;Kök sürgünü nasıl alınır?
Ihlamur ağacının gövdesi etrafında çıkmış kök sürgünü, bir alet yardımıyla (keser, çapa, kürek, kaşık, çatal, bıçak, keski, tornavida, demir çubuk vb) toprak kazılarak çıkartılır. Kök sürgünü çıkartılırken mümkün olduğunca derinden (10, 15 cm) ve kök sistemine sahip şekilde kesilerek/koparılarak alınmalıdır. Bir kaç adet, kök sürgünü almanız -bazı sürgünlerin tutmama ihtimali olabilir- başarı oranını artırır. Ana ağacın büyüklük ve kök derinliğine göre yüzeysel sayılabilecek beş on santimlik kazma, kesme ve koparma işlemleri, ana ağaca ve ana kök sistemine zarar vermez. Hatta büyüme enerjisini azaltan sürgünler ("piç"ler) giderildiği için ağaca fayda sağlar.

&#;Kök sürgünü dikimi nasıl yapılır?

Vaktinde ve uygun şekilde alınan sürgün, kök sistemi kurutulmadan mümkün olan en kısa sürede, bahçeniz varsa, uygun ve korunaklı bir yere bahçeniz yoksa balkon, ev, ofis ortamı için saksıya dikilir. Tüm bu işlemlerin yanı sıra toprak, ısı, ışık ve nem değerleri için öyle botanik uzmanlığı ya da spesifik bilgiler gerekmez. Uygun boy bir saksıya, yeteri miktarda çiçek toprağıyla dikmeniz, saksıyı kısmen bile olsa güneş gören bir yere koymanız ve saksıdaki toprak yüzeyi kurudukça yeteri miktarda (saksı büyüklüğüne göre bir su bardağı kadar) sulamanız yeterli olacaktır. Saksı dikimi için öneriler, şehir şartlarında bahçesi olmayanlar içindir. Eğer bahçeniz varsa sürgünü doğrudan toprağa, bahçenizin korunaklı bir alanına dikebilirsiniz. Ya da saksıda bir kaç yıl filiz/fidan olmasını sağladıktan sonra bahçenize alabilirsiniz.

.

Kök sürgününden alınıp saksıya dikilmiş ıhlamur filizleri

&#;Ihlamur, neden kök sürgünüyle üretilmelidir?

Ihlamur ağacı için oldukça kolay, tutturma işlemi ve başarı oranı en yüksek yöntem, kök sürgünü almadır (vejetatif). Ihlamur ağacı çelik alma (çelikleme) yöntemiyle üretilemez. Ihlamur ağacını tohumdan çimlendirme yöntemi ise oldukça zor, ön hazırlık gerektiren, teknik bilgi isteyen, başarı oranı düşük bir yöntemdir. 

Kök sürgününden alınarak saksıda yeşertilen ıhlamur filizleri:

.
Şubat
Mart




Ihlamur ağacıyla ilgili bazı değişik bilgiler

Saygıdeğer Okuyucularım;

Bu yazımda sizlerle ıhlamur ağacıyla ilgili bilgileri paylaşacağım. Ihlamurun Latincesi, “Tilia”dır. Ihlamur; park, bahçe ve yolların çok güzel ağacıdır. Yaprakları geniş ve yuvarlak olup manzarası güzeldir. Derin ve serin nemli toprakları sever.

Ihlamurun değişik çeşitleri bulunmaktadır. Bugünlerde çiçeklenme döneminde olan ıhlamurun hoş kokusu, her yerde kendini hissettirmektedir. Ülkemizde en çok, büyük yapraklı ıhlamur çeşidi yetişmektedir. Ihlamur çiçeklerini o yıl ilkbaharda süren taze dallar üzerinde vermektedir ve her yaprak dibinde bir ıhlamur çiçeği oluşmaktadır. Çiçeklerini demleyip içtiğimiz zaman mis gibi kokusunun yanı sıra sağlığımıza da önemli ölçüde değişik faydaları bulunmaktadır. Çiçekleri geçtikten sonra ufak şekilde meyvelere dönüşmekte ve bunlar ıhlamurun tohumlarını oluşturmaktadır. Ihlamur; tohumla, çelikle veya dibinden çıkan köklü sürgünleri ayrılarak çoğaltılır. En kolay üretim, bu sürgünleri dikilerek yetiştirilmesidir. Ihlamur ağacının yumuşak ve beyaz olan kerestesi de değişik alanlarda kullanılmaktadır.

Bahçemize ıhlamur ağacı dikmek istediğimiz zaman ileride büyüyüp gelişeceğini hesap ederek, ona göre bir yer ayırıp dikilmesi gerekir. Ihlamur fidanı, istediği uygun bir yere dikildiği zaman uzun süre yaşamakta ve sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürmektedir; ancak belirli bir zaman geçtikten sonra diğer bütün bitkilerde olduğu gibi ıhlamurun da budamaya ihtiyacı olmaktadır. Zamanla dalları büyüyüp gelişen ve sıklaşan ıhlamurun sık dalları seyreltilerek iç kısmının hava alması sağlanmalı ve lüzumsuz yere yorulması önlenmelidir. Ayrıca çok uzayan dallar olursa, bunların da uçları alınması gerekir. Bu şekilde yapıldığı zaman, ağaç formunda kalacak ve dengeli bir şekilde büyüyecektir. Eğer böyle yapılmayıp ağaç kendi haline bırakılırsa, zamanla dalları uzayıp büyüdükçe bunları besleyemez duruma gelecek; bazı sık dallarında ve uzayan dalların uçlarında kurumalar başlayacaktır. Bu durum ağacın zayıflamasına ve ömrünün kısalmasına sebep olacaktır. Bu hale gelmeden önce ağacın düzenli bir şekilde budaması yapıldığı zaman kesilen yerlerden taze filizler sürerek; kendini yenileyecek ve böylelikle ömrü daha uzun, sağlığı da daha güzel olacaktır. Ayrıca ıhlamur, çiçek verdiği zaman taze dallarda verdiği çiçeklerin daha iri ve sağlıklı olduğu kart ve zayıf dallarda verdiği çiçeklerin ise ufak ve zayıf olduğu görülecektir. Bu bakımdan ıhlamurun budamasına önem vererek yaptığımız zaman, o da bize taze dallar üzerinde verdiği mis gibi kokan iri iri çiçekleriyle karşılık verecektir. 

Sağlıklı ve çiçekleri mis gibi kokan ıhlamur ağacımızın olması dileğiyle; bir başka konu ve yazımda buluşmak dileğiyle…

Saygılarımla,

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası