defne geyikli / Luxuria I Geyikli Altın Şamdan I Luxuria

Defne Geyikli

defne geyikli

Eko-Mitolojik bir kitap: Ateş Uyumsuz Defne Kaman’ın Maceraları

Buket Uzuner, Hacettepe Üniversitesi, Norveç Bergen Üniversitesi, ABD Michigan Üniversitesi’nde çevrebilim ve biyoloji üzerine e&#;itim ald&#;. Aktivist, çevre bilimci, feminist, hayvan ve çevre haklar&#; savunucusu Uzuner, say&#;s&#;z ödülün de sahibi.

Hikâye ve gezi kitaplar&#;n&#;n yan&#; s&#;ra &#;ki Ye&#;il Su Samuru ile ba&#;layan, çevre bilinci etraf&#;nda olu&#;an romanlar&#;n&#;n sat&#;r aralar&#; bizlere korunmas&#; gereken ekolojik dengenin ipuçlar&#;n&#; veriyor. Eko-mitolojik serinin dördüncü kitab&#; ‘Ate&#;’ için sorular&#;m&#;z&#; yöneltti&#;imiz Buket Uzuner ile söyle&#;imize tabi ki çevre konusundan ba&#;lad&#;k:

Son 15 y&#;ld&#;r eko-mitolojik romanlar yaz&#;yorum Biyolojik ve çevresel olarak dünyay&#; tehdit eden problemler konusunda ne dü&#;ünüyorsunuz? 

ve 80’lerde “K&#;z&#;m ekoloji okuyor, çevrebilim yüksek lisans için Norveç’e gitti” diyen annemle babama “Buket bahçe düzenlemesi, peyzaj e&#;itimi almak için mi taa Kuzey Kutbu’na gitti?” diye sorar, onlar da hiç ü&#;enmeden suyun, topra&#;&#;n, a&#;ac&#;n, havan&#;n, g&#;dan&#;n incelenmesiyle ilgili çevrecili&#;i tek tek aç&#;klarm&#;&#;.

Hatta ilk roman&#;m ‘&#;ki Ye&#;il Susamuru’nun rengini Türkiye Ye&#;iller Partisi’nden ald&#;&#;&#;n&#; aç&#;klad&#;&#;&#;mda y&#;l&#;nda edebiyatta çevre sorunlar&#; ve ye&#;il siyaset konusu yeniydi ve tart&#;&#;malar ya&#;anm&#;&#;t&#;. Oysa Ya&#;ar Kemal ustam&#;z ‘Deniz Küstü’ ve de&#;erli botanikçimiz Prof. Hikmet Birand’&#;n ‘Al&#;ç A&#;ac&#;yla Sohbetler’, Halikarnas Bal&#;kç&#;s&#;, Fakir Baykurt, Sait Faik gibi günümüzde ‘iklim kurgu’ denen asl&#;nda tabiat yaz&#;n&#; veya ekoele&#;tirel edebiyat&#;n öncüleridir.

Dünyay&#;, kendisi dâhil tüm canl&#;lara zindan eden insan faaliyetlerinin bu yüzy&#;lda art&#;k çok daha büyük y&#;k&#;mlara yol açmas&#; bence yaln&#;zca teknolojik ilerlemenin de&#;il, etik çökü&#;ün ve nüfus art&#;&#;&#;n&#;n da etkisiyle olu&#;maktad&#;r.

Tabiat&#;n parças&#; oldu&#;unu unutup, büyük bir kibirle tabiat&#;n efendisi oldu&#;u kibrine kap&#;lan insan, suya, topra&#;a, a&#;aca, havaya, insan-d&#;&#;&#; tüm canl&#;lara, börtü böce&#;e mal gözüyle bakmaya ba&#;lay&#;nca ahlaki çökü&#; ba&#;lam&#;&#; ve devam etmektedir. Bu nedenle son 15 y&#;ld&#;r tabiata hayranl&#;k üzerine kurulu eski inanc&#;m&#;z Kaml&#;k (&#;amanl&#;k) geleneklerimizi merkeze alan eko-mitolojik romanlar yaz&#;yorum.

Ate&#; Uyumsuz Defne Kaman’&#;n maceralar&#; bir dörtlemenin son kitab&#;. Önce Su, Toprak, Hava ve  son olarak Ate&#;. Mardin’de geçiyor. S&#;n&#;r tan&#;mayan insanlar&#;n maceras&#; ile yön bulan romanda Mardin’le olu&#;turdu&#;unuz ba&#; deprem sonras&#;nda nas&#;l &#;ekillendi, neler hissettiniz?

Kli&#;e gibi olacak ama baz&#; kli&#;eler do&#;rudur. Örne&#;in insan, bir insan&#; veya &#;ehri kültürü tan&#;madan sevemiyor, bunun tam tersinin de do&#;ru oldu&#;unu bizzat deneyimleyerek ö&#;reniyorum.

Örne&#;in, ‘Toprak’ roman&#; mekân&#; Çorum, ‘Hava’ mekân&#; Kayseri, ‘Gelibolu’ mekân&#; Çanakkale’yi oralarda y&#;ll&#;k ara&#;t&#;rma ve çal&#;&#;ma sonunda tan&#;d&#;kça neredeyse oral&#; olmu&#;luk duygusu ediniyor insan. Yemekleri, türküleri, efsaneleri, yerel gelenekleri gibi özellikler, kendi kültürünüze ekleniyor ve zenginle&#;iyor, oral&#; dostlar ediniyor, baz&#;lar&#;yla ili&#;kiniz de ailecek devam ediyor. O &#;ehirlerin ad&#;n&#; duydu&#;unuzda sanki hem&#;erisiymi&#;siniz gibi kulak kabart&#;yor, ilgileniyorsunuz.

Bizim apartman görevlimiz topra&#;&#;n, a&#;ac&#;n dilinden anlayan, sevecen bir insan yani bence tipik bir Çorumlu ve benim anlatt&#;&#;&#;m Çorum an&#;lar&#;ma bakarak beni de uzun y&#;llar Çorumlu sand&#;, ben de düzeltmedim, çünkü art&#;k biraz Çorumlu, Kayserili, biraz Mardinli, Çanakkaleli olmu&#;umdur herhalde.

Son göz a&#;r&#;m, ‘Ate&#;’ roman&#; mekân&#; Mardin de öyle. Mardin’i hem tan&#;d&#;kça daha çok sevdim hem de kültürel zenginli&#;ine hayranl&#;&#;&#;m artt&#;. 6 &#;ubat Depremi büyük bir felaketti, dostlar&#;m&#;n ve kuzenimin ya&#;ad&#;&#;&#; &#;ehirleri vurdu. Depremin de&#;il, hukuk ve etik yoksullu&#;umuzun ac&#;s&#;n&#; milletçe çektik. Deprem yaralar&#;m&#;z sar&#;l&#;nca durumu iyice de&#;erlendirece&#;iz çünkü: “Ate&#; sadece dü&#;tü&#;ü yeri yakmaz, Ate&#;, dü&#;tü&#;ü yerin çevresindekileri de yakar. Ate&#; karanl&#;&#;a gizlenmi&#; yalan ve s&#;rlar&#; ortaya saçar. Ate&#;in yaratt&#;&#;&#; kay&#;p ve kazançlar, ancak o söndü&#;ünde anla&#;&#;l&#;r.”

&#;klim krizinden etkilenmeyen canl&#; kalmad&#;

Hava Kayseri’de geçiyor, Su &#;stanbul Marmara Denizi’ni merkeze al&#;yor,  Toprak Çorum’da ama hepsinde bir kay&#;p  hikâyesi  var ve hepsi ismiyle  ilgili mitlerle, mitolojilerle birle&#;iyor, hayvan karakterleri ile özde&#;le&#;iyor. Tüm seri için  metaforik ve mitolojik anlat&#; diyebilir miyiz? Soyut ve somut karakterler,  Defne Kaman mitolojik kahraman formunda Umay nine &#;ifac&#; ve bilge eczac&#;y&#; nas&#;l olu&#;turdunuz, nereden esinlendiniz?

Biliyorsunuz insanl&#;k tarihinde birçok kültü gelenekte evrenin dört temel unsurdan meydana geldi&#;ine inan&#;lm&#;&#;. Su, toprak, hava ve ate&#; elementleri, daha genel anlamda tabiata duyulan hayranl&#;k ve korku sembolleriyle mitler, efsaneler yarat&#;lm&#;&#;, bu destanlar ku&#;aklar boyu zenginle&#;erek dilden dile aktar&#;lm&#;&#;.

Ben de &#;imdiki zamanda Türkiye’deki sorun ve hayallerimizi kültürel tarihimizde kutsal yer tutan yunus, geyik, kartal ve kanatl&#; at Tulpar sembollerini kullanarak yeniden, yeni bir dille anlatmay&#; istedim.

Ba&#;ka bir deyi&#;le, insanl&#;&#;&#;n bir zamanlar kutsal kabul etti&#;i, u&#;runa adaklar aday&#;p, da&#;lara ta&#;lara ad&#;n&#;, simgelerini kaz&#;d&#;&#;&#;, duydu&#;u büyük hayranl&#;&#;&#;n ni&#;anesi olarak onu en de&#;erli varl&#;&#;&#; olan annesiyle özde&#;le&#;tirip, hemen tüm dünya dillerinde “Tabiat Ana”, “Toprak Ana” diye adland&#;rd&#;&#;&#;, mukaddes gök, aziz su, hayat a&#;ac&#; gibi hikâyeler kurmu&#; oldu&#;u tabiata, son yüzy&#;llarda büyük ihanet içinde olmas&#; (olmam&#;z) art&#;k sadece akademik alana s&#;k&#;&#;&#;p kalm&#;&#; bir sorun olmad&#;&#;&#;n&#; hayk&#;rmak istedim.

Çünkü dünyada art&#;k iklim de&#;i&#;ikli&#;i ve iklim krizinden etkilenmeyen hiçbir canl&#; kalmad&#;. Bundan en fazla etkilenenlerse yine kad&#;nlar, çocuklar ve insan-d&#;&#;&#; canl&#;lar. &#;klim krizini yaratan açgözlü ekonomik düzen, s&#;n&#;fsal ve siyasi bir yozla&#;mad&#;r, merkezine çevre ve do&#;ay&#; alan siyasi düzen kurulmadan çözülemez.

Karakterlerin isim, soyadlar&#;n&#;, ki&#;iliklerini olu&#;tururken nas&#;l bir ara&#;t&#;rma yap&#;p hangi ki&#;ilik özelliklerinin olmas&#;na dikkat ettiniz?

Her roman yazar&#;n&#;n farkl&#; çal&#;&#;ma yöntemleri olmal&#;, ben karakterlerle çal&#;&#;may&#; seviyorum. Yani hikâyeyi kurarken karakterlerin soy a&#;açlar&#;n&#; iki ku&#;ak geriye do&#;ru &#;emalarla çal&#;&#;arak i&#;e ba&#;l&#;yorum.

Karakterlerin dede ve ninelerine kadar tan&#;man&#;n en büyük yarar&#; onlar&#;n sa&#;lam olmas&#;, kendinden beklenmeyecek bir &#;ey yapmamas&#; yani ete kemi&#;e bürünmesini sa&#;lamaktad&#;r. Bu öyle bir canlanma ki, ’daki “Kumral Ada-Mavi Tuna”dan ba&#;layarak roman karakterlerimin adlar&#;n&#; çocuklar&#;na veren yüzlerce okurun teveccühüyle onurlan&#;yorum.

“Tabiat Dörtlemesi” romanlar&#;nda mitolojiden yararland&#;&#;&#;m için insan adlar&#;nda daha sembolik tercihler a&#;aca dönü&#;tü&#;ü dü&#;ünülen Bat&#; Anadolu &#;yon-Yunan Mitolojisi’nden Defne’yi, Anadolu Bekta&#;i Türk gelene&#;indeki Musa Abdal efsanesindeki geyi&#;e ithafla Karaca’y&#;, Türklerin önemli destanlar&#;ndan Manas’taki Prenses Ayçöre&#;i ve Ayperi’yi, yy’da Kayseri’de &#;ifahane ve t&#;p okulu kuran Selçuklu kad&#;n sultan&#; Gevher Nesibe Prensesi, &#;ran kökenli Mezopotamya efsanesi &#;ahmeran’&#;, Arap Masalc&#; &#;ehrazad’&#;, insanl&#;k tarihinin ilk yaz&#;l&#; antla&#;mas&#;na mühür basan Anadolu’nun çok önemli uygarl&#;&#;&#; Hitit Kraliçesi Puduhepa’y&#; and&#;m ve adlar&#;n&#; kulland&#;m.

Çünkü bugünkü kültürümüz bütün bu zenginliklerin miras&#;d&#;r. Bunu unutmayal&#;m istiyorum: çok kültürlülük güçtür, zenginliktir, ayr&#;mc&#;l&#;k zay&#;fl&#;kt&#;r, yok olu&#;tur.

Tabiat Ana ve Toprak Ana’n&#;n di&#;i olmas&#; tesadüf de&#;ildir

Kitaplar&#;n&#;zda di&#;il enerjinin gücü ve mükemmelli&#;i hissediliyor. Bu mitolojiden  mi geliyor, simgeledikleri nelerdir, anlat&#;r m&#;s&#;n&#;z?

Kad&#;nlar, hayat&#;n ve uygarl&#;&#;&#;n kurucu ve devam ettirici gücüdür. &#;lk eczac&#; ve hekimler, o zamanki ad&#;yla otac&#; ve &#;ifac&#;lar, ilk hikâyeci ve masalc&#;lar ve çiftçiler, yani sadece do&#;urup, besleyen ve büyüten de&#;il, ya&#;atan ve devaml&#;l&#;&#;&#; sürdüren de kad&#;nd&#;r. Dünya kültürlerinin ço&#;unda Tabiat Ana ve Toprak Ana’n&#;n di&#;i olmas&#; bir tesadüf de&#;ildir. Bu gerçeklere ra&#;men kad&#;n&#;n yaln&#;zca sosyal hayatta de&#;il, sanat ve edebiyatta da temsili hâlâ çok azd&#;r.

Dünyay&#; binlerce y&#;ld&#;r ya&#;l&#; erkekler (kral, sultan, han, ba&#;kan vbg) güç ve sermaye temelli olarak yönetmekte, bu yüzden sava&#;lar, insan ve tabiat k&#;y&#;mlar&#; sürmektedir. Bir erkek yazar olsayd&#;m da tabiat ve iklim merkezli bu dörtlemenin iki ana karakterini yine kad&#;n olarak kurard&#;m. Bunlar gerçe&#;in pe&#;inde ko&#;an dürüst bir gazeteci kad&#;nla, onun eczac&#;-&#;ifac&#;, eski Türkçede ya&#;l&#; bilge kad&#;n anlam&#;na gelen ‘kocakar&#;’ ninesidir.

 

Defne Bağ Evi

Tesis Açıklamaları

Defne Bağ EviBozcaada Rum Mahallesi&#;nde taş bir binada hizmet vermektedir. Konaklayan misafirlere kahvaltı her odanın önünde misafirlere sınırsız çay eşliğinde servis seafoodplus.info Bağ Evi&#;nin terası bulunmaktadır.

Defne Bağ Evi Özellikleri

  • Kahvaltı dahil
  • Klimalı
  • Led TV,
  • 24 Saat Sıcak Su,
  • Kablosuz İnternet,
  • Saç Kurutma Makinesi, Havlu, Terlik

Defne Bağ Evi Nerede?

Defne Bağ Evi, Bozcaada&#;nın Rum Mahallesi&#;nde hizmet vermektedir.

Defne Bağ Evi İletişim Bilgileri

Adres : Cumhuriyet Mahallesi, Çayır Mevkii Küme Evleri, No: Bozcaada

Telefon :

Tesis İletişim Bilgileri

    Gecelik En Uygun Kişi Başı Fiyatı
  • Fiyat bilgisi için arayınız.
  • LokasyonRum Mahallesi
  • Tesis TürüBağ Evi
  • Pansiyon TipiKahvaltı Dahil
  • KlimaEvet
  • Oda Sayısı arası
  • Bahçesi Var Mı?Evet
  • SezonuYaz
  • Denize Yakın Mı?Evet

Tesis Konumu

Paylaş

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir