faydacılık nedir felsefe / Pragmatizm (Faydacılık) Nedir? < Bilgiustam

Faydacılık Nedir Felsefe

faydacılık nedir felsefe

Pragmatizm (Faydacılık) Nedir?

_image10Pragmatizm, en basit tabir ile &#;yararcılık&#; ya da &#;faydacılık&#; anlamına gelmektedir. Peki, yararcılıktan kastedilen nedir?

Felsefi anlamda pragmatizm ya da yararcılık, uygulama ya da eyleme dökülmede faydacı bir anlayışın amaçlanması ya da bu yönde yorumlanabilmesi anlamında kullanılmaktadır. Bu düşünce tarzı, den yılına kadar yaşamış olan William James tarafından tanınır ve popüler hale getirilmiştir. Bu bağlamda geliştirilen teoriler, hem iyinin, hem de doğrunun teorisi şeklinde nitelenmektedirler. İyinin teorisi anlamında kullanılan faydacılık, refah odaklıdır (refahçıdır). Yani, en fazla faydanın sağlandığı ve zevk ya da tatmin bakımından değerlendirildiğinde en üst seviyede karşılık bulabilen yararların görülmesini amaçlanır.

_faydaDoğru teorisi olarak kullanılan faydacılık ise sonuç odaklıdır (neticecidir). Buna bağlı olarak, doğru hareket, bir durumun ya da kavramın, uygulanabildiği ölçüde gerçek olduğu fikrini merkeze almıştır. Yani, bir bilgi günlük ya da sosyal hayatta hiçbir işe yaramıyorsa, o bilgi yanlıştır. Ancak, bilgi işe yarıyorsa, kesinlikle doğrudur. Ampirizm ile de yakın ilgisi olan bu felsefi akımın, teorik düşüncenin tam tersi şeklinde tanımlamak, doğru bir yaklaşım olacaktır. Pragmatizm kelimesinin çıkış noktası, bir felsefi terim olan &#;pragma&#;dır. Eski Yunanca olan bu kelime, iş ve eylem anlamına gelmektedir. Pragmatik sözcüğü ise, anlam olarak &#;işe yönelik, eyleme dönük&#; demektir. Genel anlamda, Pragmatizm yerine &#;Faydacılık&#; terimi kullanılmaktadır.

__d1ea77eeba7eadbd_Faydacılık, yüzyılda, İngiltere&#;de, ilk olarak Jeremy Bentham ve aynı doğrultudaki bir takım düşünce adamları tarafından ortaya sürülmüştür. Ancak, fikrin temelinde bağdaştığı yer olarak ele alındığında, Epikür (Aipikuros) gibi antik Yunan filozoflarına kadar araştırılması ve bağlantı bulunabilmesi mümkündür. Faydacılık, ilk olarak belirli çevreler tarafından tartışıldığında, &#;en fazla mutluluk&#; temelinde analizler dile getirilmiştir. İlerleyen zamanda Bentham, &#;en büyük mutluluk prensibi&#; şekline yeni ve özgün bir tanımlama getirmiştir.

Bentham ve Epikürün yorum farkları, temelde çok basitti. Epikür tarafından getirilen faydacılık tanımında, &#;kişiyi en mutlu eden şeyin yapılması&#; anlamı varken; Bentham ise &#;herkesi en mutlu yapacak şeyin yapılması ve konuşulması gerektiğini&#; savundu. Yani, Benthamın kuramında, kişisel olmayan bir hedonizm vardı.John Stuart Mill, ünlü ve kısa bir yapıtı olan &#;Utilitarianism&#; kitabında, bir faydacı olmasına karşın &#;bütün zevklerin aynı değerde olmadığını&#; ileri sürmüştür. Bu savını da, o ünlü karşılaştırmasıyla desteklemiştir: &#;Mutsuz bir Sokrat (Sokrates) olmak, mutlu bir domuz olmaktan yeğdir.&#;

_pragmatizm-faydacilikx

Farklı insanların zevklerinin ve buna bağlı olarak faydalarının karşılaştırılması çok zordur. Bu söylem de, faydacılık anlayışını eleştirenlerce sıklıkla söylenen bir argümandır. Bununla ilgili olarak, ilk faydacıların fayda analizini sayısal değerlere dökerek hesap edilebileceği fikri öne sürülmüş olsa da, bu asla gerçekleşmemiştir. Çünkü, birbirinden farklı insanların zevklerinin kıyas edilebilmesi ve hesaplanabilmesi, sadece pratikte değil, prensipte de imkansıza yakındır. Yıllar boyunca faydacılık, çeşitli yönlerden eleştirilmiştir. Bunlardan biri de, sağduyu ile faydacılığın çeliştiği önermesidir. Buna örnek olarak, kişinin kendi çocuğunu kurtarmasının, iki yabancıyı kurtarmasına tercih edileceği düşünüldüğünde, faydacıların iki yabancının kurtarılmasının gelecekte daha fazla mutluluk ve fayda potansiyeli taşıdığı savıyla çeliştiği anlatılmaktadır. Yani, kişi sağduyusuyla karar verince çocuğuna yönelecek, ancak faydacılıkla çelişecektir.

&#;Bir şey, uygulanabildiği ölçüde doğrudur&#;; şeklinde literatürde yerini alan faydacı önerme, bahsedilen şeyin herhangi bir özden yoksun olsa bile başarılı olabileceği ihtimali üzerinden de çokça eleştirilmiştir. Bunu anlamak için verilen örnekte, birbirinden farklı seçeneklere sahip çoktan seçmeli bir soru, hiçbir bilgi sahibi olmayan kişi tarafından bilerek ve isteyerek değil de rastgele cevaplandığında, cevabın doğru yanıtlanma ihtimalinde, faydacı anlayışa göre, o şey artık mutlaklık kazanmıştır. Yani, soruyu doğru ancak rastgele cevaplayan kişinin bilgili, eğitimli veya zeki olması, faydacılık anlamında pek de önemli unsurlar olmamaktadır.

Örneklerden çıkarılacak durum, faydacılıkta önemli olanın öz değil, biçim olduğu eleştirisidir. Olayların teorik akışından ziyade, pratikteki başarının mutlaklığına dayanan bir akım olma özelliği eleştirilmektedir. Pragmatizm, birçok alanda tartışılmış, teorik ve pratik olarak örneklendirilmiştir. Sonuç olarak, her türlü düşünce tarzına mensup fikir adamlarının, kendinden bir parça bulabildiği bu akım, savunucularına göre en uygulanabilir düşünce tarzlarından biri iken, eleştirenlerce de paradoks ve çelişkilerle dolu haldedir. Ne olursa olsun, faydacı anlayışın fikir dünyasına kattığı pek çok yenilik ve tartışma konusu bulunduğu, su götürmez bir gerçektir.

Kaynakça:
seafoodplus.info

Yazar:Baran Akçok

Pragmatizm nedir? Felsefede faydacılık ne demek? Pragmatizm &#;nc&#;s&#; (Kurucusu) Hakkında Bilgi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 02,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Pragmatizm, tüm eylem ve bilgilerin sağladığı fayda açısından değerlendirilmesi gerektiğini öne süren felsefi akımdır. Uygulamacılık ve faydacılık adıyla da bilinir. Metafiziği ve idealizmi reddettiği için materyalizm ile doğrudan ilintilidir. Felsefede faydacılık ne demek, pragmatizmin öncüleri kimlerdir? Sizin için detaylı bir şekilde araştırdık.

Haberin Devamı

Faydacılıkta bilginin sağlaması doğruluk üzerinden değil yarar üzerinden yapılır. Enformasyon akışı içindeki bir bilgi pratik bir fayda sağlamıyorsa yanlıştır. Bilgi, temelinde hakikat barındırmıyor fakat fayda sağlıyorsa o bilgi doğru kabul edilir. Felsefe tarihi boyunca birçok tartışmaya yol açan pragmatizm, Ampirizm (deneycilik) akımından etkilenmiştir. Bu görüşe göre doğru bilgiye ancak deneme yanılma yöntemiyle ulaşılabilir. Bireycilikten çok toplumsallığa önem veren Pragmatizm'de toplumun çıkarı her şeyin üstünde tutulur.

Pragmatizm Nedir?

 Pragmatizm, ''Pragma'' kelimesinden türetilmiştir ve ''yarar, çıkar'' anlamına gelir. Pragmatistler tüm olay ve olgulara ''ne işe yarar, ne fayda sağlar'' gibi sorularla yaklaşır. Bu noktada pozitivizm ile de benzerlikler gösterir. Pozitivizm gibi ilerlemeci bir anlayışa sahip olan faydacılıkta, önemli olan kavramlar ve teoriler değil, pratik uygulamalardır. Toplumların ve devletlerin ilerlemesi için, geleceğe yatırım yapmalı ve faydasız olan tüm nosyonlardan (kavramlardan) uzak durmalıdır.

Haberin Devamı

Felsefede Faydacılık Ne Demek?

 Felsefede faydacılık ''iyi'' ve ''doğru'' olanın ön kabulüdür. Fakat ''iyi'' ve ''doğru'' gibi kavramlar rölatif (göreceli) olduğu için, neyin iyi ve doğru olduğunu tespit etmek için çoğunluğa bakılmalıdır. Buna göre çoğunluk tarafından faydalı olan her şey iyi ve doğru kabul edilmelidir. Bu akımın en önemli özelliklerinden biri pratik hayatta bir karşılığı bulunmayan ve uygulanamayan bilgilerin de ''yanlış'' kabul edilmesidir.

 Faydacı filozoflar dolaylı olarak ''A Priori'' kavramını reddederler. A Priori, deneye gerek kalmadan doğru kabul edilen bilgilere verilen genel isimdir. Aynı zamanda üzerinde deney yapılmasının mümkün olmadığı gerçeklikleri tanımlamak için de kullanılır. Ancak faydacı filozoflar, sadece deney yoluyla elde edilmiş, pratik bilgileri gerçek kabul eder. Örneğin Alman İdealizmine göre Tanrının varlığı mutlaktır ve ''A Priori'' örneğidir. Kişi düşünce ve sezgi yoluyla dahi Tanrının var olduğu bilgisine ulaşabilir.

Haberin Devamı

 Ancak William James ve diğer filozoflar bu görüşü sert bir dille eleştirmiştir. Onlara göre Tanrının var olup olmadığı kesinlikle bilinemez. Ancak birçok faydacı filozof ateizme daha yakındır. Çünkü onlara göre ispat edilmesi mümkün olmayan olgular, iyi ve doğru değildir. Bu bağlamda felsefede faydacılık materyalizm ve ateizm gibi akımlarla iç içe geçmiş bir felsefe akımdır.

Pragmatizm Öncüsü (Kurucusu) Hakkında Bilgi

 Felsefe tarihinde pragmatizmin öncüsü olarak iki isim lanse edilir. Bunlardan biri William James ve diğeri John Dewey'dir.

 William James, yılında Amerika'nın New York eyaletinde dünyaya geldi. Hem felsefe hem de psikoloji alanında çalışmalar yürüttü. Pragmatizmin temel ilkelerini psikoloji bilimine uygulayan ilk isimlerden biri oldu. William James'in geliştirdiği psikolojiye kısaca ''fonksiyonel psikoloji'' denmektedir. Çok sayıda eser kaleme alan filozofun birçok kitabı Türkçeye çevrildi.

Haberin Devamı

Wiliam James'in Türkçeye çevrilmiş eserleri: Psikolojinin İlkeleri, Pragmatizm: Bazı Eski Düşünme Tarzları İçin Yeni Bir Ad, Dinsel Deneyimin İlkeleri, İnanma İstenci.

 John Dewey de pragmatizmin akımının kurucuları arasında yer alıyor. yılında Amerika'nın Vermont eyaletinde doğan filozof, pragmatizmi geliştirerek ''Aletçilik'' akımını kurdu. Enstrümantalizm adı verilen bu görüş, faydacılığın bir alt dalı olarak kabul görür. Bu öğretiye göre, düşünceler, canlıların çevresiyle uyum sağlaması için bir alet / araç olarak değerlendirilmelidir.

John Dewey'in Türkçeye çevrilmiş eserleri: Deneyim ve Eğitim, Nasıl Düşünürüz, Okul ve Toplum, Deneyim Olarak Sanat.

kaynağı değiştir]
 

PRAGMATİZM:: :: FAYDACILIK

 

 

“ Doğru ve yanlışın ölçüsü en çok sayıda insanın en yüksek mutluluğudur."

Jeremy Bentham

 

  

Bir şeyin iyi ya da kötü olmasının ölçüsü sadece fayda olabilir mi?

 

Bir eylemin doğru ya da yanlış olmasının ölçüsü sadece sağladığı yarar olabilir mi?

 

Bir davranışın ahlaki  ya da gayri-ahlaki olmasının ölçüsü sağladığı yarar olabilir mi?

 

O zaman şöyle mi diyeceğiz:

 

Haz (zevk) iyidir;  acı (üzüntü) kötüdür… Mutlu olmak istiyorsan seni üzen olaylardan ve eylemlerden kaç ve haz peşinde koş!

 

Nimetler varsa  orada bulun ; zahmetler ve külfetler var ise oradan kaç!

 

Hayat kısa! Hayat üzülmeye değmez!

 

Bir daha mı geleceğim bu dünyaya!

 

Böyle mi diyeceğiz!..

 

Davranışlarımız ve eylemlerimiz için bu faydacılık ya da yararcılığı temel ilke olarak kabul edebilir miyiz?

 

***

 

 

 

Buraya kadar özetlediğimiz düşünce felsefede Faydacılık (utilitarianism) ve Pragmatizm olarak adlandırılır.  Jeremy Bentham, James Mill ve  John Stuart Mill  faydacı felsefenin önce gelen savunucuları olarak adlandırılır…

 

 

Faydacılıkta  “yükümlülük insanın kendi çıkarıyla uyumlu olabilir, yeter ki en fazla sayıda insan için en büyük mutluluğa yol açsın.” düşüncesi hakimdir…

 

Pragmatizm  de faydacılık benzeri bir felsefedir.  Pragmatizm bir düşüncenin ya da eylemin  doğruluğunun ya da geçerliliğinin o düşüncenin ya da eylemin pratik sonucu ile ölçülebileceğini  savunur.  Eğer işlem ya da eylem “pratik”, “uygulanabilir” ve sonuç itibariyle “başarılı” ise doğrudur.  Pragmatizmde doğruluk ve insan eylemlerinin sonuçları, sağladığı başarı ve yararlarla değerlendirilir. Pragmatizm düşüncesinin öncüleri William James ve John Dewey’dir.

 

***

faydacılığa eleştiri::

Bentham ahlakı mı  yoksa Kant Ahlakı mı?

  

Ahlak, "nasıl mutlu olacağımızın değil mutluluğa nasıl layık olacağımızın bir doktrinidir" der Kant Bentham ise "en yüksek sayıda insana en yüksek yarar sağlayacak davranış ve eylemlerin ahlaki olduğunu" savunur ve insanın mutlu olabilmesi için acı ve üzüntülerden uzak kaçmasını ve haz ve zevklerine yoğunlaşmasını savunur

 

 

 

1.Eğer Jeremy Bentham'ın ifade ettiği faydacılık felsefesini esas alır ve benimsersek o zaman demokrasilerde “en az sayıda kalan” azınlık gruplarının haklarını ve özgürlüklerini ihlal etme tehlikesi ortaya çıkmış olur.


2.Günümüzde temsili demokrasilerde hakim olan “çoğunlukçuluk” ( majoritarianism) faydacı felsefenin bir yansımasıdır ve bu yaklaşım uygulamada  “çoğunluk hakimiyeti”ne ve hatta “çoğunluk despotizmi”ne yol açar.


seafoodplus.info davranış ya da eylemin iyi (doğru) ya da kötü (yanlış) olduğunu en yüksek sayıda insana sağladığı yarar ilkesinden hareket ederek belirlemek bizi toplumda ahlaki çatışmalara sürükler Evrensel ahlak ilkeleri çoğunluğun değil, herkesin (mutabakatın) yararınadır.


seafoodplus.infoılık felsefesi, toplumda bencilliği ve hazcılığı yaygınlaştırır.


seafoodplus.infoılık felsefesi, kinikizm ve kirene ahlakına kaynak teşkil eder ve toplumda “bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın”, “gölge etme başka ihsan istemem” türünden zihniyeti yaygınlaştırabilir. 

 ***

 

Kimse hüzün peşinde koşmaz ve elbette koşmamalıdır…

Ama insan kalbindeki merhamet ve vicdan duygularını da büsbütün hüzüne kapatmamalıdır..  Hüzün içimizde biraz da olsa var olmalıdır…

 

Acı ile haz ; zevk ile hüzün arasında bir denge kurmayan beden ve zihin sağlıklı olamaz…

Denge….

Denklik değil… Denge…

Tek başına hüzün belki mutsuzluktur ama tek başına haz mutluluk getirmez…

 

 

Cibi condimentum est fames
Açlık her yemeğin baharatıdır.

Marcus Tullius Cicero

"A sersemce gülen, gülmenin tadını tattın,

bir de ağlamanın tadını tat; çünkü ağlamak, şeker madenidir."

Mevlana

"Nerde akarsu varsa, orada yeşillik vardır.

Nerde akan gözyaşı varsa, oraya rahmet gelir."

 Mevlana

 

 

 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir