3 aylık bebek soğuk algınlığı / Yenidoğan Bebeklerde Soğuk Algınlığı – Prof. Dr. Ahmet Akçay

3 Aylık Bebek Soğuk Algınlığı

3 aylık bebek soğuk algınlığı

Bebeklerde Grip ve Nezle

Nezle, Bebeklerde Akciğer ve Kulakları Etkiliyor

Nezle, bebekler ve çocuklar arasında en çok rastlanan hastalıklardan biridir. Akciğerlerin veya kulakların etkilenme tehlikesi yüksek olduğundan bebeklerde ve çocuklarda görülen soğuk algınlığı daha ciddiye alınmalıdır.

Burun Tıkanıklığı Beslenme Sorunlarına Neden Oluyor

Nezle hafif sayılabilecek bir hastalık olmasına karşın, özellikle bebeklerde huzursuzluğa ve sıkıntılara yol açar. Bu durumun en büyük sebebi, bebeklerin burunlarını temizleyememeleri ve ağızdan nefes almakta zorlanmalarıdır. Bebeklerde soğuk algınlığının ilk belirtileri, çoğunlukla burun tıkanıklığı ya da burun akıntısı olarak görülerek, başlangıçta şeffaf olan daha sonra koyulaşıp sarı veya yeşil bir hal alan burun salgısıyla anlaşılır. Diğer belirtileri ise; 37,8 ºC civarında hafif ateş, hapşırma, öksürme, iştahsızlık, huzursuzluk ve uykuya dalmada zorlanmadır.

Eğer bebek burun tıkanıklığı yüzünden beslenme sorunları yaşıyor ise, plastik bir burun aspiratörü ile burnu temizlenmelidir. Bu teknik bebeğin ilk 6 ayında fayda sağlar. Bebek büyüdükçe, bu yöntemin kullanılmasına engel olmaya çalışacaktır. Eğer bebeğin burun salgısı oldukça yoğun ise, doktor tavsiyesi ile kullanılan tuzlu damlalarla bu yoğunluğun çözülmesi sağlanabilir. Sabun ve temiz suyla yıkanıp, durulanan bir damlalıkla beslenmeden dakika önce her bir burun deliğine tuzlu damlalardan ikişer damla damlatılmalıdır. Hiçbir şekilde içerisinde tıbbi ilaçlar bulunduran burun damlaları kullanılmamalıdır.

Ateş Düşürücü Vermekten Kaçınılmalı

Nezleye en iyi gelen şey bebeğin salgılarının sulandırılması ve var ise ateşinin düşürülmesidir. Bebeğini emziren anneler emzirme sıklığını artırabilir. Salgıların sulandırılması için ise en iyi ilaç sudur. Tüm viral hastalıklarda olduğu gibi nezlede de, ilk 48 saat süresince yüksek ateş görülebilir. Bu durumda bebek ince giydirmeli ve ılık bir banyo yaptırılmalıdır.  Bebek çok huzursuz ve ateşi 38°C’ın üzerindeyse ateş düşürücü ilaç verilebilir. 2 aydan küçük bebeklerde ateş, önemli bir rahatsızlığın belirtisi olabileceğinden ateş düşürücü vermekten kaçınılmalı ve ve mutlaka uzman bir doktora danışılmalıdır. Ateş düşürücüler, doktorun önerdiği doz ve sıklıkta kullanılmalıdır. Nezle ile beraber görülen öksürüğün evde tedavisi için, 1 yaşından büyük çocuklara tatlı kaşığı ballı limon, 4 yaşından büyük çocuklara ise boğaz pastilleri verilebilir. Ayrıca doktor kontrolünde, içerisinde dextrometorphan adlı aktif madde olan bir öksürük şurubu da kullanılabilir.

Nezle Olan Çocukta Beslenme ve Sıvı Desteği Şart

Çocuklarda nezle ise; burun tıkanıklığı ve akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, ateş ve huzursuzlukla birlikte görülebilir. Ateş çok yükselmez hatta nadiren görülür. Halsizlik, kırgınlık, baş ağrıları olabilir. Öksürük eşlik edebilir. Serum fizyolojik içeren burun damlaları ve burun pompası ile burun temizliği yapılabilir. Çocukların vücudun gereksinim duyduğu direnci tekrar kazanması için istirahat etmesi ve bu esnada ortam ısısının iyi ayarlanması, beslenme ve sıvı desteği oldukça önemlidir.

Gripte En Ciddi Risk Grubu Bebek ve Çocuklar

Bebeklerde grip vakasının belirtileri bebeklerde nezle ve diğer bulaşıcı enfeksiyonlarla benzerlik gösterebilir. Bebeklerde özellikle Ekim - Şubat ayları arasındaki grip mevsiminde bu belirtiler görüldüyse, grip düşüncesini doğurabilir. Bebeğin ateşinin aniden 38 derece veya daha üzerine çıkması, yorgun - bitkin görünmesi, titremesi, burun akıntısı ve kuru öksürük gibi semptomlar görülüyorsa, grip riskini güçlendirir. Grip olan bebek kendini huzursuz hisseder ve hasta görünür. Ayrıca karın ağrısı, ishal ve kusma gibi belirtiler de görülebilir.

Anne Sütü Emen Bebekler Şanslı

Bebeğini emziren anneler şanslı gruptur çünkü anne sütü hastalıklara karşı antikor üretir. Bebekte burun akıntısı ve öksürük var ise öncelikle bol sıvı tüketmesi sağlanmalıdır. Emziren anneler bebeklerini daha sık emzirmeli, eğer bebek ek gıdalara başlamış ise, sulandırılmış elma suyu ve bitkisel çaylar verilmelidir. Burun tıkanıklığı için beslenme ve uyku zamanından 15 dakika önce tuzlu burun damlalarının uygulanması bebeğin rahat nefes almasına yardımcı olacaktır. Nemli ortam öksürüğe de iyi geleceğinden, buhar makinesi ile bebeğin bulunduğu ortam nemlendirilmelidir. Burun akıntısının dışarı çıkması için bebeğin başı hafifçe yükseltilmelidir.

Kreş veya Okula Giden Çocuklarda Grip Sık görülüyor

Grip ayrıca kreşe veya okula giden çocuklarda da sıkça görülmektedir. Yüksek ateş, halsizlik, baş-vücut ağrısı, üşüme, titreme, burun akıntısı, halsizlik, yorgunluk, öksürük, boğaz ağrısı, genizde yanma, kusma ve ishal en belirgin belirtileridir. Grip virüsü alındıktan sonra birkaç gün içinde ortaya çıkar ve ilk olarak üşüme belirtileri görülür. Devamında diğer belirtiler ortaya çıkar.

Grip Aşısı Her Yıl Yapılmalı

Nezle ve gripten çocukları korumak için en temel önlem çocuğa aşı yaptırmaktır. Grip virüsleri sürekli değişkenlik gösterdiklerinden, değişik türleri ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple grip hastalığına karşı bağışıklık gibi bir durum söz konusu değildir. Her sene aşılama yapılması gerekir.

H1N1 Virüsünden Korunmak için Anne Sütü          

Grip aşısı 6 aydan küçük bebeklere yapılmamaktadır. Aile bireylerinin ellerini bol su ve sabunla sıkça yıkaması hastalıktan korunmada oldukça etkilidir. Bebeğin beslenmesi esnasında veya onunla ilgilenmeden önce eller mutlaka sabunla yıkanmalıdır. Aile bireylerinden biri hasta ise, bebeğin bulunduğu ortamda maske takılmalı ve kesinlikle bebek öpülmemelidir. Dış ortamdan gelen ebeveynin bebeğin yanına gitmeden önce kıyafetlerini değiştirmesi, eğer mümkünse ılık bir duş alması gerekir. Birçok hastalığın gelişmesine engel olan mucizevi besin anne sütü, H1N1 virüsünden korunmada da oldukça etkindir. Anne sütü bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir ve gribin ağır seyretmesini engeller. Bu sebeple 6 aydan küçük bebekler mutlaka emzirilmelidir. Anne sütü ile beslenen bebekler, özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları ve ishaller başta olmak üzere pek çok hastalığı daha hafif ve daha az geçirirler.

 


Etiket:

Bebeklerde ve Çocuklarda Ateş ve Soğuk Algınlığı

Soğuk algınlığı, bebeğinizin veya çocuğunuzun, burun ve boğazının viral bir enfeksiyondur. Soğuk algınlığının ana göstergeleri burun akıntısı ve tıkanıklığıdır. Bebekler, kısmen diğer büyük çocukların yanında oldukları için özellikle soğuk algınlığına karşı daha hassastırlar. Ayrıca, birçok yaygın enfeksiyona karşı henüz bağışıklık geliştirmemişlerdir; yaşamın ilk yılında çoğu bebek soğuk algınlığına yakalanır. Bebeklerde soğuk algınlığı tedavisi, sıvı sağlamak, havayı nemli tutmak ve burun kanallarını açık tutmalarına yardımcı olmak gibi semptomlarını hafifletmeyi içerir. Çok küçük bebekler, soğuk algınlığının ilk belirtisinde krup, zatürre veya daha ciddi hastalıkların olmadığından emin olmak için mutlaka bir doktora görünmelidir.

Bebeklerde ve Çocuklarda Soğuk Algınlığının Belirtileri

Soğuk algınlığının birden fazla belirtisi vardır ve çocuğunuzda bu belirtilerin şiddeti değişiklik gösterebilir. Tipik belirtiler şunları içerir: 

  • Burun tıkanıklığı veya burun akıntısı,
  • İlk başta berrak olabilen ancak kalınlaşabilen, sarı veya yeşile dönüşebilen burun akıntısı,
  • Ateş,
  • Hapşırma,
  • Öksürme,
  • İştah azalması,
  • Sinirlilik,
  • Uyumakta zorluk,
  • Burun tıkanıklığı nedeniyle emzirme veya biberon alma sorunu.

Çocuğumda Belirtiler Var Ne Zaman Doktora Götürmeliyim?

Bebeğinizin bağışıklık sisteminin olgunlaşması için zamana ihtiyacı olacaktır. Bebeğiniz komplikasyonsuz nezleyse, 10 ila 14 gün içinde düzelmelidir. Bebeğiniz 3 aylıktan daha küçükse belirtiler başlar başlamaz doktora başvurun. Yenidoğan bebeğinizde ateş varsa daha ciddi bir hastalığı olmadığından emin olmak için mutlaka doktora görünün. Çoğu soğuk algınlığı sadece rahatsız edici ve geçici bir durumdur ancak çocuğunuzun belirtilerini dikkatli bir şekilde izlemeniz yararlı olacaktır.

Bebeğiniz 3 aylık veya daha büyükse ve şu durumları yaşıyorsa mutlaka doktorunuza danışın: 

  • Her zamanki kadar çok bezini ıslatmıyorsa, 
  • 38 dereceden daha yüksek ateş varsa, 
  • Kulak ağrısı var gibiyse ve alışılmadık derecede sinirliyse,
  • Kırmızı gözleri varsa, sarı veya yeşilimsi göz akıntısı varsa,
  • Nefes almakta zorlanıyorsa,
  • Kalıcı öksürük varsa,
  • Birkaç gün boyunca kalın, yeşil burun akıntısı varsa,
  • Olağandışı veya endişe verici bir ağlama gibi sizi endişelendiren başka belirtiler varsa.

Bebeğiniz aşağıdaki durumlara sahipse hemen tıbbi yardım alın:

Emzirmeyi veya sıvıları reddediyorsa,

Kusmaya veya cilt renginde değişikliklere neden olacak kadar sert öksürüğü varsa,

Kanlı balgamlı öksürüğü varsa,

Nefes almakta güçlük çekiyor veya dudakların çevresi mavimsi renkte ise hemen tıbbi yardım almanız gerekir. 

Bebeklerde ve Çocuklarda Soğuk Algınlığı Nedenleri 

Soğuk algınlığı, &#;den fazla virüsten birinin neden olabileceği burun ve boğaz enfeksiyonudur (üst solunum yolu enfeksiyonu). Rinovirüsler ise bu duruma neden olan yaygın virüslerdir. 

Bir virüs bulaştığında, bebeğiniz genellikle o virüse karşı bağışıklık kazanır. Ancak çok sayıda virüs soğuk algınlığına neden olduğu için bebeğiniz yılda birkaç kez ve yaşamı boyunca çok sayıda soğuk algınlığına yakalanabilir. Ayrıca, bazı virüsler kalıcı bağışıklık üretmezler.

Soğuk algınlığı virüsü bebeğinizin ağzına, burnuna veya gözlerine girer. Bebeğinize şu yollarla virüs bulaşabilir:

Hava: Hasta biri öksürdüğünde, hapşırdığında veya konuştuğunda virüsü doğrudan bebeğinize yayabilir.

Doğrudan iletişim: Bebeğinizin eline dokunan soğuk algınlığı olan biri, gözlerine, burnuna veya ağzına dokunduktan sonra enfekte olabilen soğuk virüsü bebeğinize yayabilir.

Kirlenmiş yüzeyler: Bazı virüsler yüzeylerde iki saat veya daha uzun süre yaşar. Bebeğiniz oyuncak gibi kontamine bir yüzeye dokunarak virüs kapabilir.

Risk faktörleri

Birkaç faktör, bebeklerin soğuk algınlığı riskini artırabilir. Bu faktörler şunlardır: 

Olgunlaşmamış bağışıklık sistemleri: Bebekler, doğası gereği soğuk algınlığı riski altındadır, çünkü onlara neden olan virüslerin çoğuna henüz maruz kalmamış veya bunlara karşı direnç geliştirmemiştir.

Diğer çocuklara maruz kalma: Bebekler, ellerini her zaman yıkamayan, öksürük ve hapşırıklarını örtmeyen diğer çocuklarla vakit geçirirse bu durum da bebeğinizin üşütme riskini artırır.

Soğuk Algınlığının Yol Açabileceği Durumlar 

Akut kulak enfeksiyonu (otitis media): Bu durum, soğuk algınlığının en yaygın komplikasyonudur. Kulak enfeksiyonları, kulak zarının arkasındaki boşluğa bakteri veya virüsler girdiğinde meydana gelir.

Hırıltı: Çocuğunuzun astımı olmasa bile soğuk algınlığı hırıltıyı tetikleyebilir. Çocuğunuzun astımı varsa, soğuk algınlığı onu daha da kötüleştirebilir.

Sinüzit: İyileşmeyen bir soğuk algınlığı sinüslerde (sinüzit) ikincil bir enfeksiyona yol açabilir.

Diğer ikincil enfeksiyonlar: Bunlara pnömoni, bronşiolit ve krup dahildir. Bu tür enfeksiyonlar bir doktor tarafından değerlendirilmeyi gerektirir.

Soğuk Algınlığını Önleme Yolları

Soğuk algınlığına karşı en iyi savunma sağduyu ve sık sık el yıkamadır.

Bebeğinizi hasta olan herkesten uzak tutun. Yeni doğmuş bir bebeğiniz varsa, hasta olan hiç kimsenin ziyaretine izin vermeyin. Mümkünse, yeni doğan bebeğinizle toplu taşıma araçlarından ve toplu toplantılardan kaçının.

Bebeğinizi beslemeden veya bebeğinize dokunmadan önce ellerinizi yıkayın. Sabun ve su bulunmadığında, alkol içeren el bezleri veya jeller kullanın.

Bebeğinizin oyuncaklarını ve emziklerini sık sık temizleyin.

Basit önleyici tedbirler, soğuk algınlığını uzak tutmaya yardımcı olabilir.

Bebeklerde Soğuk Algınlığı Belirtileri ve Tedavisi

bebeklerde soğuk algınlığı belirtileri

Soğuk algınlığı, yetişkinlerde olduğu gibi bebek ve çocukların da yaşam kalitesini düşüren bir hastalıktır. Üst solunum yollarında oluşan bu rahatsızlık, bebekler için çok daha rahatsız edicidir. Derdini anlatamayan bebekler hastalandıklarında günlük yaşamlarında olduğundan daha çok yardıma ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle bir ebeveyn olarak bebeğinizin durumunu düzenli kontrol etmeli ve miniğinizin hangi semptomları gösterdiğini dikkatle incelemelisiniz. Hazırladığımız bebeklerde soğuk algınlığı hakkındaki bu yazıyı okuyarak çocuğunuzun söz konusu hastalığı kolayca atlatması için neler yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Bebek ve Çocuklarda Soğuk Algınlığı Neden Olur?

Soğuk algınlığı, bir diğer adıyla nezle, üst solunum yollarında meydana gelen viral enfeksiyondur. Burun ve boğazda gerçekleşen hastalık, tüm dünyada oldukça yaygındır ve dört mevsim boyunca görülebilir. Soğuk algınlığına neden olan birçok farklı virüs türü bulunur. Mevsim geçişleri ve ani sıcaklık değişimlerinde soğuk algınlığına neden olan ’den fazla virüs etkin hâle gelir. Bu virüslerden herhangi biri, bebeklerde grip ve soğuk algınlığını tetikleyebilir. Çocuğunuz virüsü kaptıktan sonra genellikle bağışıklık kazanır. Ancak bağışıklık kazanımı, her zaman kalıcı olmayabilir. Bu da önlemi alınmadığı takdirde bebeklerde soğuk algınlığının tekrarlamasına sebebiyet verebilir.


Soğuk algınlığına neden olan virüsler, bebeğinize çeşitli yollar aracılığıyla bulaşabilir. Ağız, göz, burun, virüsleri vücuda taşıyan organlardır. Bebeğiniz, sıralanan şu yollarla nezle virüsünü kapabilir:

  • Hasta biri bebeğinizin yanında öksürdüğünde, konuştuğunda veya hapşırdığında çocuğunuz direkt olarak virüsle enfekte olabilir. Dolayısıyla sağlıksız hava, bebeklerde soğuk algınlığına neden olan yollardan biri sayılır.
  • Nezle olan kişi bebeğinize doğrudan temas ederse bu da virüsün çocuğunuza bulaşma ihtimalini yükseltir. Temasa ve taşınmaya ihtiyaç duyan 6 aydan küçük bebeklerde soğuk algınlığı, sıklıkla bu nedenle meydana gelir.
  • Bazı virüsler, yüzeyde birkaç saat yaşama eğilimine sahiptir. Bebeğinizin dokunduğu oyuncak benzeri eşyalarda aktif virüs bulunuyorsa bu da çocuğun nezle olmasına sebebiyet verebilir. Çevresini yeni keşfetmeye başlayan ve temas etmeye meraklı olan 1 yaşındaki bebekte soğuk algınlığının en genel nedeni bu durumdur.

Listelenen virüs bulaşma yollarının yanı sıra bebeğinizin üst solunum yolu sağlığı için risk taşıyan bazı faktörler bulunur. Henüz olgunlaşmamış bağışıklık sistemleri ve diğer çocuklarla fazla vakit geçirmek, etkenler arasında sayılabilir. Ayrıca mevsimler de bir hayli önemlidir. Bu anlamda çocuğunuzu mevsime göre giydirmeniz, çok sıcak veya soğuk tutmamanız gerekir.

Soğuk Algınlığı Kaç Gün Sürer?

Sonbahar ve kış aylarında daha sık görülen soğuk algınlığının kuluçka süresi, 24 ila 72 saat arasında değişir. Yani en geç 3 gün içerisinde hastalığın belirtileri görülmeye başlar. Kuluçka dönemi bittikten sonra hastalığın görülme süresi ise genel olarak 1 haftadır. Ancak bu süre, küçük çocuklarda 7 günü geçebilir. Bunun temel sebebi bebeklerin bağışıklığının yetişkinler kadar sağlam olmamasıdır. Komplikasyonun oluşmadığı durumlarda bebeklerde soğuk algınlığı, 10 ila 14 gün arasında geçmelidir.

Bebeklerde Soğuk Algınlığı Belirtileri Nelerdir?

Soğuk algınlığı, tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi bebek ve çocuklarda da bazı semptomlar gösterir. Bu semptomları dikkate alarak çocuğunuzun hastalığı hakkında fikir sahibi olabilir, acil tıbbi yardım gerekip gerekmediğini daha iyi anlayabilirsiniz. Genel olarak çocuk ve bebeklerde soğuk algınlığı belirtileri, şu şekilde sıralanabilir:

  • Burunda tıkanıklık veya akıntı
  • Başlangıçta belirgin olan ancak sonrasında kalınlaşıp sarı - yeşile dönen burun akıntısı
  • Ateş
  • Hapşırma
  • Öksürük
  • İştah azalması
  • Huysuzluk
  • Uyumakta zorluk

Tüm bunların yanı sıra bebek kakası renklerine bakarak da çocuğunuzun sağlık durumu hakkında bilgi edinebilirsiniz. Eğer bebeğiniz diş çıkarma döneminde değilse mukuslu bir kaka gözlenmesi beklenmez. Böyle bir durumla karşı karşıyaysanız ve ateş de eşlik ediyorsa mutlaka çocuk doktoruyla iletişime geçmelisiniz.

Bazı durumlarda çocuğunuz, burun tıkanıklığı ve iştahsızlık nedeniyle emmeyi reddedebilir. Bu problemin uzun süre devam etmemesi, bebeğinizin yeterli besini alabilmesi için oldukça önemlidir. Eğer bebek emzirme sırasında herhangi bir problem yaşıyorsanız tıbbi müdahale için en yakın sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz.

Soğuk Algınlığı Teşhisi: Soğuk Algınlığı Ciddi Bir Hastalık mıdır?

Soğuk algınlığı, birçok kişinin bebekliğinden beri defalarca kez karşılaştığı rahatsızlıkların başında gelir. Doğru tedavi yöntemine başlayabilmek için hastalığın mutlaka uzman bir hekim tarafından teşhis edilmesi gerekir. Çocuklarda soğuk algınlığı, akciğerleri ve kulakları etkileme riski taşır. Bu tehlike yaş küçüldükçe arttığından bebeklerde soğuk algınlığını ciddiye almak gerekir. Çoğu zaman sadece birkaç gün süreli rahatsızlık veren ve bebeğin huysuzlanmasına neden olan soğuk algınlığının çocuğunuzu daha fazla etkilememesi için doktor kontrolüne gitmeyi aksatmamalısınız.

bebeklerde soğuk algınlığı

Bebeklerde Soğuk Algınlığı Nasıl Geçer?

Nezle olan bebeklerin hastalığı hafif atlatması için tedavi sürecine hemen başlanması gerekir. Ayrıca soğuk algınlığının daha hızlı geçmesini sağlamak adına evde uygulayabileceğiniz bazı tedavi yöntemleri bulunur. Bunlar şöyle sıralanabilir:

  • Emzirme aralıklarını sıklaştırmak
  • Burun aspiratörüyle bebeğin rahatlamasını sağlamak
  • Bol sıvı alımının sağlanması
  • Burnu sık sık temizlemek ve nemli bırakmak
  • Bebeği kalın giydirmemek

Yukarıdaki adımları takip ederek bebeğinizin sağlığına daha hızlı kavuşmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca mevsimlere göre bebekleri giydirmek de çocuğunuzun hastalıklara çok daha az yakalanmasını sağlar. Çocuğunuz derdini kendi başına anlatamadığı için ebeveyni olarak onu siz dikkate almalı ve mutlaka doktora götürmelisiniz. Özellikle 1 aylık bebekte soğuk algınlığı, çocuğunuz henüz çok küçük olduğu için konuya titizlikle yaklaşmanızı gerektirir.

Evde Uygulayabileceğiniz Doğal Tedavi Yöntemleri

Hastalığı geçirmek için doktorun önerdiği ilaçları kullanmaya öncelik vermelisiniz. Ancak bunun yanı sıra evde uygulayabileceğiniz bazı doğal tedavi yöntemleri de bulunur. Bebeklerde soğuk algınlığını bitkisel çözümlerle geçirmek veya hafifletmek isterseniz nane limon, bal, zencefil, ıhlamur gibi doğal içecekler hazırlayabilirsiniz.

Ne Zaman Doktora Başvurmalısınız?

Soğuk algınlığıyla baş edebilmek için hangi yöntemlerin denenmesi gerektiğini ve ne zaman doktora gidileceğini bilmelisiniz. Böylece bir ebeveyn olarak hastalığın daha kolay tedavi edilmesini sağlayabilirsiniz. Nezle benzeri hastalıklarda çocuğunuzda bir sorun olduğunu anladığınızda doktora başvurmalısınız. Çünkü doktorlar, bebeklerde grip ve soğuk algınlığı tedavisine başlayarak size ne yapmanız gerektiğini detaylıca aktarır. Bu da bebeğinizin en hızlı şekilde sağlığına kavuşmasına yardımcı olur. Özellikle 15 günlük bebekte soğuk algınlığı problemi yaşıyorsanız hiç vakit kaybetmeden yenidoğan yavrunuzu hastaneye götürmelisiniz. Yenidoğan bebeklerde soğuk algınlığı, henüz çocuğunuzun bağışıklık sistemi çok hassas olduğu için önlenmediğinde ciddi sonuçlar meydana getirebilir.

Çocuklarınızı Soğuk Algınlığından Nasıl Koruyabilirsiniz?

Çocuğunuz henüz böyle bir rahatsızlık yaşamadıysa ve soğuk algınlığının meydana gelmesini engellemek istiyorsanız alabileceğiniz bazı tedbirler bulunur. Bu önlemler sayesinde bebeğinizin sağlığını korumanız mümkündür:

  • 6 aydan büyük çocuğunuz için grip aşısı yaptırabilirsiniz.
  • Hasta kişilerle çocuğunuzu aynı ortamda bulundurmaya özen gösterebilirsiniz.
  • Bebeğinize temas etmeden önce kendinizi dezenfekte etmelisiniz.
  • Miniğinizin ellerini gün içerisinde bol bol yıkayabilirsiniz.
  • Çocuğunuzu kalabalık ortamlara sokmayarak bulunduğu yeri sık sık havalandırmanız gerekir. Oda içerisine su dolu bir kap bırakarak kuru havanın nem dengesini sağlayabilirsiniz.
  • Bağışıklık güçlendiren besinlerle bebeğinizin vücut direncini arttırmanız da mümkündür.
  • Bebeğinizin 2 yaşına kadar anne sütü aldığına emin olmalısınız.
  • Çocuğunuzun uyku düzenine dikkat etmelisiniz.

Bütün bu önlemlerin haricinde çocuğunuzun mevsime göre giyinmesi de hastalıkların oluşma riskini ciddi oranda düşürür. Özellikle soğuk havalarda bebeğiniz uyurken bile ideal vücut sıcaklığını yakalamasına yardımcı olan TOG uyku tulumu gibi ürünleri tercih edebilirsiniz.


← Eski paylaşımlarYeni paylaşımlar →

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir