böcük gecesi nedir / bocuk gecesi - ekşi sözlük

Böcük Gecesi Nedir

böcük gecesi nedir

'Korkutarak' köylerine binlerce turist çekiyorlar

Edirne'nin Keşan ilçesine bağlı nüfuslu Çamlıca köyünde, her yıl düzenlenen eski Balkan geleneği Bocuk Gecesi etkinliğine, yurt içi ve yurt dışından çok sayıda turist büyük ilgi gösteriyor.

AA'nın haberine göre Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Bacıoğlu, yaptığı açıklamada, Trakya'nın kültürel, geleneksel ögeleri ile turizmciler için eğlenceli bir destinasyon olduğunu söyledi.

Son yıllarda, kent genelinde geçmişten gelen geleneklerin de turistik amaçlı kullanıldığını belirten Bacıoğlu, "Bunlardan biri de ilgi çekici etkinlik olan Bocuk Gecesi'dir. Keşan'ın Çamlıca köyünde düzenlenen bu etkinliğin ünü, Kakava gibi kar topu misali büyümeye başladı. Ünü, sınır ötesini de aştı. Bu anlamda yurt dışındaki festival takipçileri ve turizm şirketleri bu eğlenceyi programlarına aylar öncesinde aldılar." diye konuştu.

Bocuk Gecesi'nin ritüelleriyle çok eğlenceli ve aynı zamanda korkutucu bir etkinlik olduğunu ifade eden Bacıoğlu, şunları kaydetti:

"Korku ve eğlencenin bir araya geldiği bu etkinlikte, Ankara'dan, İstanbul'dan ve Türkiye'nin çeşitli yerlerinden tur operatörleri bizleri arayarak, Trakya rotasına 'Bocuk Gecesi' etkinliğini eklemek istediklerini söylüyorlar. Bocuk Gecesi'nin tarihi geçmişine dayalı ritüellerini, geleceğe taşıma ve bunu Trakya'da yaygınlaştırma adına çok önemli bir iş başarıldı. Etkinliğin ünü, sınırlarını aştı. Bu yıl Bulgaristan ve Yunanistan'dan da etkinliğe katılanlar olacak. Özellikle turizmin az olduğu kış aylarında, bu tür etkinliklerin düzenlenmesi, bölge ve ülke turizmine katkı sağlıyor."

Bülent Bacıoğlu, Trakya'da kış aylarında turizme yönelik uluslararası etkinliklerin artacağını da dile getirdi.

"30 BİN TURİST BEKLİYORUZ"

Bocuk Gecesi Proje Koordinatörü Tahir Demirel de, hazırlıkları günler öncesinden tamamladıklarını ve turistleri 5 Ocak Cumartesi günü Çamlıca'ya beklediklerini söyledi.

Her yıl etkinlik kapsamında, tören çalışması teması belirlediklerini anlatan Demirel, şöyle devam etti:

"Bocuk'a gelenlere, sahne gösterileri ve bu kapsamda dönem kıyafetleri hazırladık. Üç yıldır bu kıyafet temasını işliyoruz. İlk yıl 'Spartaküs' dizisinden, sonraki yıl 'Game of Thrones'tan, bu yıl da Vikingler'den hazırladığımız kıyafet konseptini sunacağız. Ayrıca somut olmayan kültürel miras değerleri sahneye taşınıyor. Epik oyun gösterileri katılımcıların ilgisini çekiyor. Köyümüzün nüfusu Etkinlikte geçen yıl 20 bin turist misafir etmiştik, bu yıl 5 Ocak Cumartesi gecesi yerli, yabancı toplam 30 bin turist bekliyoruz. Etkinliğimize Marmara Bölgesi'ndeki illerin yanı sıra Avusturya, Kanada, Makedonya, Bulgaristan ve Yunanistan'dan da turistler katılacak."

Demirel, Bocuk Gecesi'nde eğlenceli sahne gösterilerinin ardından katılımcılara kabak tatlısı ikram edileceğini ve köy sakinlerinin de katılımıyla korku ritüelinin yapılacağını kaydetti.

'BOCUK GECESİ'NDE NELER YAPILIYOR?

Kışın en soğuk gecesi olarak kutlanan 'Bocuk Gecesi'nde, her evde mutlaka kabak pişiriliyor, bunun yanı sıra kar suyunda haşlanmış mısır, armut, ayva, çekirdek, badem, kuzinede fırınlanmış yer fıstığı ve ceviz yeniliyor.

Aile halkı, komşular ve akrabaların katıldığı gecede, gençler çarşaflara bürünerek komşularını 'Bocuk geliyor' diye korkutuyor. 'Bocuk' diye adlandırılan varlığın beyazlar içinde, insan görünümünde gezdiğine, 'Bocuk karısının' kabak pişen eve gelip kötülük yapmayacağına inanılıyor.

Bocuk Gecesi'nin, kış mevsimindeki en sert gecenin simgesi olduğu ve bu gece suya atılan tahtanın, sabah su üzerinde donmuş olarak bulunması halinde o evdekilerin yıl boyunca sağlıklı, dayanıklı ve güçlü olacağına inanılıyor.

Bocuk Gecesi nedir? Bocuk gecesi nerede yapılıyor

Bocuk Gecesi nedir? Bocuk gecesi nerede yapılıyor

Edirne'nin Keşan ilçesine bağlı Çamlıca köyünde, kışın en soğuk gecesinde kutlanıyor. Görünüşten Cadılar Bayramı gibi anlaşılsa da bu geleneksel etkinliğin tarihi antik çağlarda dayanıyor. Peki, Edirne'de yapılan Bocuk Gecesi etkinliği nedir? İşte, Bocuk Gecesi hakkında bilgi

Edirne'nin Keşan ilçesine bağlı nüfuslu Çamlıca köyünde her yıl düzenlenen ve eski bir Balkan geleneği;"Bocuk Gecesi" etkinliği bu yıl 18 Ocak'ta yapılıyor. Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Bocuk Gecesi hakkında açıklamada bulunarak, insanların bu etkinlikle alakalı ön yargılı olmamalarını da dile getirdi. Peki, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu açıklamalarına göre Bocuk Gecesi nedir? Neden yapılır?

Bocuk Gecesi Edirne

Bocuk Gecesi Edirne

"BALKAN GELENEĞİDİR!"

Bocuk etkinliği üzerinde titizlikle çalışıldığını dile getiren Helvacıoğlu, "Bunun 'Cadılar Bayramı' olarak nitelendirilmemesi için önlemler aldık. Bocuk, bin yıllık bir Balkan geleneğidir. Etkinliğin konseptini geleneğe göre düzenledik" sözleriyle etkinliğin konseptinden bahsetti.

Bocuk Gecesi

Bocuk Gecesi

"MÜSLÜMANLAR O GECE KABAK TATLISI YER"

"Bin yıl önce Balkanlar'da bir arada yaşayan Müslüman ve Hristiyanlar, soğuktan ve kötülüklerden korkmamak için gelenek üretmişler. Müslümanlar o gece kabak tatlısı yiyormuş, Hristiyanlar da domuz. Ortak bir yaşam, ortak gelenek ama yiyecekler farklı. Bu gelenek günümüze kadar süregeldi" sözleriyle eski adetlerden bahsetti.

Bocuk Gecesi

Bocuk Gecesi

"40 BİN MİSAFİR AĞIRLANACAK!"

Bocuk Gecesi Edirne

Bocuk Gecesi Edirne

"Biz de bunu Çamlıca köyümüzde devam ettiriyoruz. Bocuk Gecesi etkinliği her yıl büyüyerek devam ediyor. Yurt içi ve yurt dışından büyük ilgi var. Amacımız, gelecek yıl bu etkinliği 2 gün, 1 gece şeklinde gerçekleştirmek. Ünlü turizm firmalarından dönüşler alıyoruz, bu yıl 37 firma köye tur getirecek. Bocuk Gecesi'nde 40 bin misafiri ağırlamayı amaçlıyoruz" şeklinde geceye dair ayrıntılı açıklamalarda bulundu.

Bocuk Gecesi

Bocuk Gecesi

PEKİ BOCUK GECESİNDE NE YAPILIYOR?

Kışın en soğuk gecesinde kutlanan Bocuk Gecesi'nde her evde mutlaka kabak pişiriliyor, bunun yanı sıra kar suyunda haşlanmış mısır, armut, ayva, çekirdek, badem, kuzinede fırınlanmış yer fıstığı ve ceviz yeniliyor. Gençler korkunç maskeler giyerek komşuları "Bocuk Geliyor" diye korkutuyor.

Sarımsak kokusu nasıl çıkar? Sarımsak kokusunu elden çıkarmanın kolay yolları

İLİŞKİLİ HABER

Sarımsak kokusu nasıl çıkar? Sarımsak kokusunu elden çıkarmanın kolay yolları

bocuk gecesi

  • ocak ayının 6.günü, yani hızır 60 da balkanlar da kutlanan bir gece. kutlama kelimesi doğrumu emin değilim, çünkü bu korkulan, korkulması gereken bir gecedir. en azından ben çocukken korkardım.

    bu gecenin hikayesi şöyle . 6 ocak ortodoksların mesihin vaftizi kutladıkları bir gece. bu gecede besledikleri domuzlardan en besili olanını keser , yer içerler.
    (bkz: bocuk domuzu).

    bölge müslümanları da bu gece bir araya gelir, yer içer, oyunlar oynar, maniler okurlar. hatta bol bol cadı kılığına girip birilerini korkutma şakası yapılır. bu gecede bocuk karısı veya bocuk cadısının gezdiğini, ahırlara girip yeni doğum yapmış inekleri emdiğine inanılır. bocuk cadısı tarafından emilen inek bir daha süt vermez. bunun önüne geçmek için de bocuk cadısnın sevdiği yiyeceklerden biri olan kabak tatlısı pişirilir ve bir tepsi kabak tatlısıda o gece ahırın çatısına bırakılır. neymiş, cadı gelip kabağı yiyecek, inekleri rahat bırakacak. (*)
    (bkz: bocuk cadısı)
    (bkz: bocuk karısı)

    peki bu cadılık kurumu nasıl işliyor, her yıl ahırları gezecek cadılar nereden temin ediliyor ? bu konuda benim çocukken duyduğum senaryo şöyle; efendim 80 lik bir nine bir tavuk yumurtasını koltuk altında 21 gün saklayıp o yumurtadan bir civciv çıkartır. sonra o civcivi büyütür ve tam 6 ocakda kesip yer. böylece 1 günlüğüne 18 yaşına geri döner ve ahırları gezerek karnını doyurmak için gece ordan oraya uçmaya başlar. (**)

    bu konu ile ilgli her köye özel anılar bile varıdr. "hamidan'ın sülman'ın mehmet aga" bir bocuk gecesi kahveden gelince ahıra gitmişte bir de ne görsün 18 yaşında çıplak bir kız ineğin sütünü emiyor. "hamidan'ın sülman'ın mehmet aga" hemen bir sepetle kızı yakalamış üstüne de ağırlık koyup kaçmasını engellemiş. sabah gidip bakınca kızın 80 lik bir nineye dönüştüğünü görmüş.müş.(***)

    (*) hikayenin hıristiyanların cadılar bayramını ne kadar andırdığını anlamışsınızdır. kabaklar, cadılar vs. bu adet bizden mi onlara, onlardan mı bize geçti bilmiyorum ama durum kültürel bir paylaşım belliki.
    (**)al sana korku filmi senaryosu, ama nerde bizde öyle senarist. filmin adı bile korkutmaya yeter: bocuk.
    (***)ulan ahırda 18 lik çıplak kız bulucam, gidip niye yatayım ?

  • edirne'nin keşan ilçesinde "cadılar bayramı" vari bir şekilde tekrar kutlanmaya başlandığına fotoğraflar aracılığıyla şahit olduğum hadise. eskiden yaşlılardan duyardık hep "bugün bocuk" falan diye ama ne olduğunu bilmez, ayrıntıya da pek girmezdik. sonradan öğrendik ki bizim cadılar bayramımız da buymuş meğer.

  • (bkz: kolada gecesi)

  • funduszeue.info&#x;funduszeue.info

  • babaannemin, babamın doğum gününe dair söylediği zaman dilimi. buradan da 6 ocak olduğunu öğrendim, babama haber vereyim de kutlasın.

  • iki gün önce yapılıp yapılmadığını merak ettiğim eylem.

  • yerli ve milli halloween

    edit: bir trakyalı olarak detaylı bilgi almak için köydeki ninemi arayıp sordum rivayete göre bu gece pişirilen balkabakların dumanı cadıların gözlerini kör edermiş, ayrıca bir araya toplanılıp eğlenilirmiş.

  • bu da bin yıllık türk geleneğiymiş dünyadaki tüm kutlamaları türk yapmadan duramıycaz anlaşılan

  • basına yansıyan ve farklı internet kaynaklarından araştırdığım kadarıyla 6 ocak gecesi keşan'ın çamlıca köyünde yapılan ve deli gibi kabak tatlısı tüketilen çok eğlenceli ve bi o kadar heyecan dolu keşan geleneği. kültür ve turizm bakanlığının destek vermesiyle bu sene daha bi renklenmiştir.

  • 6 ocak de katıldığım funduszeue.info diyeceğim gecedeki en korkunç şey trafik kalabalığıydı.biz nispeten erken gidince köye girdik.köyün yerini tarif edeyim: gelibolu ya doğru 5 km devam edip bahçeköy den girip devam ediliyor gökçetepe yolu köyün içinden geçfunduszeue.info çok güzel, eski taş binasında müze olan çok sevimli bir trakya köyü.neyse zar zor park ettikten sonra meydandaki sahneye funduszeue.info ocak ayına göre oldukça funduszeue.info önü çok kalabalıktı uzaktan izledik gösteriler fena değildi ama standart türk adeti olarak bocuk gecesini bile köyde cumhuriyet bayramı törenine çevirme sevdası bitmiyor bitmeyecek.o konuştu bu konuştu gereksiz işfunduszeue.infoçleri güzel trakyanın kimseye ilişmeden her yerde bol bol şarap bira içiliyordu yerel insanlarda mutlu görünüyorlardı.küçük çocukla gidince çok keyif alınacak gibi değil arkadaş grubuyla eminim çok daha zevkli funduszeue.infoğlam bir dj getirip ortamı gecenin sonu büyük bir partiye bağlansa bence süper olurdu. bu memleket ortamında birkaç yıla şeytan övülüyor denip sudan sebeplerle yapılması engellenir diye düşünmüyor da değfunduszeue.info olarak erken ayrılsakda köyden çıkmamız 1 saati geçti zaten bir süre sonra jandarma bahçeköy den geliş yönünü kapatmıştı.devam etsin,yaşasın insanlar eğlensin

ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.

Bocuk Gecesi nedir ve ne zaman yapılır?

Bocuk Gecesi nedir ve ne zaman yapılır?

Seyahat

Haber Giriş: -  

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.