ihlamur ağacı hikayesi / Ihlamur Çiçeği Nedir

Ihlamur Ağacı Hikayesi

ihlamur ağacı hikayesi

Bir ağacı bek&#;i değil sevgi korur

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Bu bir “ıhlamur ağacı” hikâyesi. Ve bu hikâye, “Bir varmış, bir yokmuş” yerine, “Bir varmış, iyi ki varmış” diye başlarmış.

Haberin Devamı

Ankara Üniversitesi öğrencileri ve çalışanları
Ankara Üniversitesi İletişim Araştırmaları ve Uygulama Merkezi’nin (İLAUM) önündeki bu ağacı, “ıhlamur haydutları”na karşı koruma altına almışlar.
Ağaca küçük küçük notlar asmışlar:
“Temas yok!”, “Lütfen ıhlamurlara dokunma!”, “Dallarımı kırmayın lütfen!”, “Çiçekler yerlerinde güzeller”, “Bu ağaç güvenlik kamerası ile izlenmektedir. Lütfen yaprakları koparmayın!..”
“Ağacın dili olsa da konuşsa” deriz ya hep.
İşte alın size, konuşan ağaç.
Unutmayın.
“Bir ağacı bekçi değil, sevgi korur.”
*
Helal size, Ankara Üniversitesi öğrencileri.

Bir ağacı bekçi değil sevgi korur

SORUM VAR

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BU AĞAÇLARI NEDEN KESTİ?

Okurumuz Umut Özkan, cuma günü TRT Ankara Radyosu’nun karşısındaki Cumhuriyet Parkı’nda “ağaç kıyımı” yapıldığını söylemiş. Ve, sormuş:
“En az yıllık çınar ve kavak ağaçları vardı. Ankara Büyükşehir Belediyesi, bu ağaçları neden kesti? Bir açıklama bekliyoruz.”

Bir ağacı bekçi değil sevgi korur

TÜM BELEDİYELERİN DİKKATİNE!

Haberin Devamı

GEÇEN AY: Emekli polis Üzeyir Agah Nedim Fidan, Çankaya’da üzerine devrilen ağacın altında kalarak ağır yaralandı ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.
BU AY: Maltepe’de, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı’ndaki çınar ağacı, park halindeki otomobil ile bu sırada yoldan geçen bir kişinin üzerine devrildi. Yaralı şahıs, hastaneye kaldırıldı.
*
Belli ki, kentte bir süredir etkili olan sağanak yağış ve fırtına, ağaçlara da ciddi zarar vermiş.
Başta Ankara Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm ilçe belediyeleri, özelikle yaya yolları üzerinde kalan ağaçları şöyle bir elden geçirmeli.

PLANETARYUM GÖSTERİ MERKEZİ ATIL KALDI

YIL:
Ankara’nın gözde semti Çayyolu
Yenimahalle’den alındı, Çankaya’ya bağlandı.
*
Aradan 7 yıl geçti.
Şimdi bu fotoğrafa dikkat!
Okurumuz Mehmet Gürer çekmiş, göndermiş.
Yenimahalle Belediyesi’nin Çayyolu’na yapmış olduğu Planetaryum Gösteri Merkezi’nin, Çankaya Belediyesi ile atıl duruma geçtiğini kaydeden Mehmet Gürer’in iletisi şöyle:

Bir ağacı bekçi değil sevgi korur

OKULLARIN UĞRAK YERİYDİ

“Çankaya Belediyesi, bu güzel tesisi atıl/sahipsiz bıraktı. Halbuki, çocukların hizmetine sunulan ve kamunun parası ile yapılan Planetaryum Gösteri Merkezi, bölgedeki kreşler ve okulların uğrak yeriydi. Bu tesis, neden atıl kaldı?”

Haberin Devamı

AYAŞ YOLU-SİNCAN OSB ÖNÜNDEKİ ÇALIŞMALAR 10 GÜN ÖNCE BİTMELİYDİ

İsmi bende saklı (gizli kalmasını istemiş) okurumuz, Ayaş Yolu-Sincan OSB önünde çalışmaları devam eden alt geçit inşaatı için “İhaleye göre yakalaşık 10 gün önce bitmesi gerekiyordu” demiş.
Okurumuz, şikâyetlerini şu üç başlıkta sıralamış:
1) 31 Mart seçimlerine kadar kişi çalışırken, seçim sonrası en fazla 10 kişi çalışıyor. Yol inşaatında inanılmaz bir yavaşlama söz konusu.
2) Törekent-Sincan OSB arasında 3+3 şeride çıkarılan yolda da şu an hiçbir çalışma yapılmamakta. Bu yolun alternatifi yok, bir kaza ulaşımı aksatıyor.
3) ’de inşaatına başlanan ve ’de Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen Ayaş Yolu kenarındaki kapalı yüzme havuzu inşaatı da halen atıl.

Haberin Devamı

SORU(YORUM)

BU KARANLIK YOLU KİM AYDINLATACAK?

“İstanbul Yolu’ndan gelip, Yıl Hipodromu’nun yanındaki Çakırlar Caddesi güzergâhını kullanıyorum. Akşam saatlerinde Çakırlar Caddesi’nin aydınlatmaları çok yetersiz.
* Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Alo Mavi Masa Hattı, “Konu, EnerjiSA sorumluluğunda” yanıtını veriyor.
* EnerjiSA ise “Hipodrom Caddesi’nin imar planına uygun olmadığı tespit edilmiştir” açıklaması yapıyor.
SORUYORUM:
Peki, bu karanlık yolu kim aydınlatacak?

KÖPEKLERE ZARAR VERİLMEDEN BİR ÇÖZÜM BULUNMALI

Keçiören’den okurumuz Selma Kavak, 19 Haziran sabahı Aktepe’de köpek saldırısına uğramış.
Adnan Menderes Mahallesi’nde (Kuyubaşı metro istasyonu yakını) yaşanan olayla ilgili okurumuzun iletisi -özetiyle- şöyle:
“İki sokak köpeği, yürüdüğüm yol üzerindeydi. Köpeklerden biri, hiçbir şey yokken direkt gelip sol bacağımı arkadan ısırdı. Hastane sürecinin ardından Keçiören Belediyesi’ni arayarak, durumu anlattım. Ancak, olaydan üç gün sonra (21 Haziran sabahı) aynı yerden otobüsle geçerken, köpeklerin halen Kuyubaşı Gökçek Parkı önünde dolandıklarını gördüm.
TALEBİM: Başka insanların da benim gibi canı yanmadan, en önemlisi de köpeklere zarar vermeden bir çözüm bulunmalı.”

#OKUR K&#;ŞES#ANKARA#FATİH TEKECEİ

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Konu İçeriği

Ihlamur ağacı Dünya genelinde oldukça yaygın olan bir ağaçtır. Ihlamur ağacı parklarda bahçelerde, yol kenarlarında ve hatta kırlarda bulunan yüksek boylu (en fazla m) ve hızlı büyüyen bir ağaçtır. Bilimsel adı Tilia vulgaris olan Ihlamur ağacı, kuzey yarımküreden gelen Malvaceae takımı olan Tiliaceae familyasına aittir.

Ihlamur ağacı uzun ömürlü bir bitkidir, genellikle yıldan fazla yaşar ve tam vejetatif gelişme halinde boyu 30 metreye kadar ulaşabilir. Yerde sıkıca tutan sağlam bir kök sistemine sahiptir. Uzunlamasına birkaç damarı olan uzun, dik gri bir gövdesi vardır. Genellikle kubbeli taç, kalın, çok dekoratif yapraklarla kaplı çok sayıda daldan oluşur. Kokulu ve açık sarı renkli çiçekleri vardır ve çok küçüktürler. Çiçekler, 4&#;ten 15&#;e kadar gruplandırılmış, uzun saplarla taşınan asılı salkımlarda ortaya doğru ayrılarak bir çeşit kanat oluşturmaktadır, bu da meyve salkımlarının dağılmasını ve yayılmasını kolaylaştırmaktadır. Ağaç türleri ve bakımı hakkında daha fazla bilgi almak için Ağaç Türleri kategorimizi inceleyebilirsiniz.

Ihlamur Ağacı Bakımı

Ihlamur ağacı bakımı kolay bir ağaçtır. Aşağıda verilen bilgiler doğrultusunda ilerlerseniz sağlıklı bir ağacınız olur.

Toprak

Ihlamur, kireçtaşı, killi toprak, taşlı toprak ve hatta humus gibi farklı toprak türlerinde yetiştirilebilir. Toprağın pH&#;ı nötr veya alkali olabilir, ancak iyi drene edilmesi zorunludur.

Yer

Ihlamur ağacını ya tam güneşte ya da kısmen güneşli yerlere ekebilirsiniz. Yalnız dikkat etmeniz gereken bir husus var bu ağaç sadece açık havada yetiştirilmelidir. Çünkü bu bitki fazlasıyla büyüyor ve bu da iç mekan ekimini imkansız hale getiriyor.

Sulama

Ihlamur ağacı özellikle ilk yıllarda yaz aylarında bol sulanmalıdır. Sonraki yıllarda, sadece toprak kuruduğunda sulamanız yeterli olacaktır.

Gübreleme

Bitkinin büyümesini teşvik etmek için her yıl ilkbaharda biraz gübre verebilirsiniz.

Budama

Ihlamur ağacını belirli bir şekle sokmak veya hasarlı, kırılmış dalları çıkarmak için budayabilirsiniz. Budama, erken kış, ilkbahar ve hatta yaz gibi yılın çeşitli zamanlarında yapılabilir.

Ihlamur Ağacının Özellikleri

Ihlamur ağaçları güzelliklerinin yanı sıra çok yönlü ağaçlar olarak kabul edilir.

Çınar ağacı tohumdan üretilir. Ağaçlar park bahçelerde peyzaj ağacı olarak kullanılır. Boyları çok uzadığı için belirli aralıklarla ekilir. Yol kenarlarına ekilmeleri tavsiye edilmez.

Çınar Ağacı Kaç Yılda Büyür

Çınar ağaçları çok hızlı büyür. Cinsine göre 12 ile 20 yıl arasında erişkin bir ağaca dönüşebilir. Tınılı, nemli, besili ve nemli topraklarda yetiştirmek daha elverişlidir. Ülkemizde çınar ağaçları nehir kenarlarında sulak alanlarda kendi doğal ortamlarında üreyebilirler. Boyları 30 ile 40 metre civarında olur. Uzun ömürlü ağaçlardır. yıl yaşayabilirler. Dünyada bilinen 6 yada 7 çeşidi vardır. Peyzaj amaçlı ülkemizde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Gölgesi koyudur. Çay bahçelerimde ve piknik alanlarında kullanılır. Son baharda yapraklarını döker. Yaprakları parçalıdır. Yazın renkleri yeşil olur. Sonbaharda kızıla döner ve daha sonra dökülür. Genellikle kuruyunca çok kısa sürede toprağa karışır ve toprağı gübreler.

Çınar Ağacı Hangi İklimde Yetişir

Çınar ağacı ılıman iklimlerde yetişir. Toprak istekleri sağlandığı sürece yetiştirilmesi kolaydır. Nemli, gübreli, gevşek topraklar meskenidir. Suyu çok sever. Ülkemizde hemen hemen her bölgemizde yetişir. Çok soğuk olan bölgelerimizde don olacağı için zarar görebilir. Çok çabuk boylanır. 30 veya 40 metreye kadar uzayabilirler. Genellikle tohumdan üretimi yapılır. Çelikten üretilmesi zordur. Hormon kullanılarak çelikten üretimi de yapılabilir ama verim alınmaz.

Çınar Ağacı Hangi Mevsimde Ekilir

Çınar tohumların ilkbaharda toprağa dikilmesiyle yapılır. Tohumlar kış boyunca ağaçlardan toplanmaz. Kozalak halinde olan çınar meyveleri olgunlaşınca sertleşir. Daha sonra tüylü bir yapıda olur. Ufalanarak hazırlanan topraklara dikimi yapılır. Isı ihtiyacı 15 ile 25 derece arasında olmalıdır. Hava değişimlerinden etkilenir. Tohumlar bir gece önceden nemlendirilerek hazırlanır. Mantar ve diğer zararlı maddelerden korunması için ilaçlama yapılır. Tohumlar ara ara sulanarak yetişmesi beklenir. Direk güneş alan yerlerde fideleme yapılmaz. Gölge yada üzeri örtülü alanlar tercih edilmelidir.

Çınar Ağacının Anlamı Nedir

Çınar, güçlü, uzun ömürlü, dayanıklı yüce anlamına gelir. Uzun yaşayan kişilere çınarlarımız denir. Babanın gücünden bahsetmek için Baba çınar gibidir, meyve vermese de gölgesi yeter denir. Güçlü heybetli olan kişilere de koca çınar denilirHayatımızdan bahsederken de çınar gibi güçlü, çınar gibi uzun ömürlü deriz bazı kişilere. Çınar çağlayandır, çınar oksijendir, çınar kuş sesidir, çınar sonsuzluktur&#;

Çınar Ağacı Hikayesi

Çınar ve ıhlamur ağacının hikayesi vardır. Çok eski yıllarda yaşayan birbirine aşık bir karı koca varmış. Bulundukları ülkenin insanları bereketli topraklarında ekip biçerlermiş. Çalıştıkça zenginleşmişler. Zenginleştikçe bencilleşmişler sevgiden uzaklaşmışlar. Sadece para kazanmak olmuş amaçları. Zenginleştikçe zenginleşmişler. Ama bu arada tanrıları için hiçbir şey yapmaz olmuşlar. Çevresindeki insanları da mutlu etmekten kaçınmışlar. Günlerden bir gün Tanrı Zeus ve oğlu halkı merak etmiş. Tebdili kıyafet dolaşmaya karar vermişler. Çıkmışlar ortaya halkın evlerini dolaşıp yiyecek içecek barınacak yer istemişler. Fakat kimse onları konuk etmemiş. Daha sonra küçük bir kulübenin kapısını çalmışlar. Birbirlerini çok seven karı kocanın kulübesiymiş burası. Güler yüzle karşılatıp yemekler ikram etmişler. Çok mutlu olan Tanrı Zeus onlardan dilek dilemelerini istemiş. Onlarda birbirlerinin acısını görmeden ölmeyi dilemişler. Ölüm anı geldiğinde ne ben karımın ne de karım benim acımı yaşamasın deyip aynı anda ölmeyi dilemişler. Bulundukları kulübeyi bir tapınak haline getiren Tanrı Zeus orada ömürlerinin sonuna kadar yaşayabileceklerini dileklerinin de yerine geleceğini söylemiş. Gün gelip çattığında karı koca el ele tutuşup bahçeye çıkmışlar ellerinden dallar ayaklarından damarlar çıkmaya başlamış biri yüce bir çınara diğer eşte ıhlamura dönüşmüş mis kokuları ortalığı bürümüş. Son kez insan bedenleriyle birbirlerine sarılırlar ve sonsuza dek aynı kökten beslenen iki yüce ağaca dönüşmüşler&#;Eğer doğada bir çınar ağacının dallarını bir ıhlamur ağacına dolanmış görürsek, aşk dolu, sevgi dolu cömert çifti hatırlayalım olur mu?&#;

  Tabiatın Sessiz Tanıkları

Tilia platyhyllos

Büyük Yapraklı Ihlamur / Tilia platyhyllos

Türkçe Adı:Büyük Yapraklı Ihlamur
Latince Adı:Tilia platyhyllos
Ağaç Türü:Büyük Yapraklı Ihlamur
Bulunduğu İl / İlçe:Ordu - Merkez
Ağaç Yaşı: yıl
Gövde Çapı:95 cm
Tepe Çapı:21,4 m
Boyu:25 m

Büyük Yapraklı Ihlamur (Tilia platyhyllos)

Kuzey yarım kürenin ılıman ve subtropik bölgelerinde yayılış gösteren 30 kadar türü vardır. Bu türlerden ülkemizde 3 tanesi doğal olarak yayılış gösterebilir. Genel olarak, Marmara, Batı Karadeniz, orta Toroslar ve Kuzey Anadolu’da yayılış gösteren metre boyunda sık dallı, geniş tepeli bir ağaçtır. Türlerine göre Gümüşi Ihlamur; Batı Karadeniz ve Marmara sahilleri ormanlarının alçak ve rutubetli yerlerinde, Büyük Yapraklı Ihlamur; Çanakkale çevresi ve Orta Toroslarda, Kafkas Ihlamuru; Anadolu’nun Kuzey ve Kuzey doğu bölgelerinde, Kaz Dağları ve Antalya çevrelerinde görülür. Çoğunluğu ağaç, bazıları da boylu çalı halinde kışın yaprağını döken bitkilerdir.

Doğu Kayını (Fagus orientalis)

Ordu

Ulusal Coğrafi Bilgi Sisteminin kurulmasına, kullanılmasına ve geliştirilmesine dair iş ve işlemleri yapmak, yaptırmak, yerel yönetimlerin planlama, harita, altyapı ve üstyapıya ilişkin faaliyetleri ile ilgili kent bilgi sistemlerinin standartlarının belirlenmesi ve yaygın bir şekilde kullanılmasını teşvik ve Ulusal Coğrafi Bilgi Portalı’nı işletmekle görevlidir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır