heterojen madde / Kimyasal Karэюэmlar. Karэюэm Nedir?

Heterojen Madde

heterojen madde

Heterojen Karışım Örnekleri - Heterojen Karışım Nedir, Özellikleri Neler ve Nasıl Ayrıştırılır?

Heterojen karışım nedir sorusuna cevap bulmak için öncelikle kimya kaynaklarından istifade etmeniz gerekir. Bu karışım türün örnekleri ile konunun ayrıntıları ile anlaşılması çok daha kolay olacaktır. Heterojen karışım örnekleri neler? Karışımların ayrıştırılması da kimya derslerinde incelenen ayrı bir konudur. Hazırlanan karışımların zaman zaman ayrıştırılmasına ihtiyaç vardır. Heterojen karışımlar nasıl ayrıştırılır sorusunun cevabı yazımızın devamında.

Heterojen Karışım Nedir?

Karışım türleri doğal yollardan oluşabileceği gibi laboratuar ortamında da hazırlanabilir. Örneğin deniz suyu, su ve tuzun karışması ile oluşmuş tamamen doğal bir karışımdır. İnsan eli ile hazırlanan serum ise doğal hazırlanmış bir karışım değildir.

Karışım türleri homojen ve heterojen olmak üzere ikiye ayrılır. Homojen karışım, dışarıdan bakıldığında iki ya da daha fazla maddenin karışımı gibi gözükmeyen, tek bir madde gibi gözüken karışımlardır. Heterojen karışımlarda ise karışımda kullanılan maddeler dışarıdan bakıldığında belli olur.

Heterojen Karışım Örnekleri Neler?

Heterojen karışımların da kendi içinde 4 farkı türü vardır. Bu karışım türleri ise aşağıdaki gibidir.

  • Emülsiyon karışım
  • Süspansiyon karışım
  • Aerosol karışım
  • Adi karışım

Heterojen karışım örnekleri de konu içerisinde dikkate almanız gereken konular arasındadır. Örneğin bir kap içinde yer alan kum ve çakıl karışımı heterojen bir karışımdır. Karışım içindeki maddeler kum eleği ile birbirinden ayrılabilir.

Bazı karışımlar da homojen görünse de esasında heterojendir. Örneğin ayran ilk bakışta homojen görünür. Fakat ayranı beklettiğinizde yoğurdun yoğunluğu fazla olduğundan yoğurt dibe çökecektir. Damıtma ya da süzme yöntemi ile bu karışımdaki maddeler de ayrıştırılabilir.

Talaş ve çakıl karışımı gibi türler de heterojen karışıma örnektir. İki maddenin yoğunluk farkı ayrıştırma esnasında kullanılabilir. Bu karışım suya atıldığında yoğunluğu düşük olan talaş yukarıda kalacaktır. Süzgeç ile talaş ve çakıl birbirinden ayrılabilir.

Homojen Ve Heterojen Karışım Örnekleri Nelerdir?

 Heterojen karışımlar ise karışımın içine giren maddeler doğrusunda farklı katmanlar ile yapı meydana getirir. Bu konuda hem Homojen hem de heterojen karışımlar üzerinden günlük yaşamda değerlendirilen birçok farklı örnek ele alınabilir.

 Homojen Karışım Örnekleri Nelerdir?

 Karışımın her noktasında aynı özelliği göstermesi ile beraber homojen karışım ortaya çıkar. Bu konuda ele alabilme çok olan birçok farklı örnek olduğunu söylemek mümkün. Homojen karışımlar aynı zamanda çözeltiler olarak da ifade edilir.

 - Tuzlu su

 - Şekerli su

 - İçme suyu

 - Alkollü su

 Yukarıda verilen örneklerde olduğu gibi birbirine karışarak tam bir uyum sağlayan yapılar homojen karışımlara örneklerdir. Bu açıdan birçok farklı seçenek ele alınması ile beraber günlük hayattan değerlendirilecek farklı olacak karışımlar bulunmaktadır.

 Heterojen Karışım Örnekleri Nelerdir?

 Her yerinde aynı yapıyı göstermeyen karışımlar heterojen karışımlar olarak bilinmektedir. Bu konuda süspansiyon, emisyon, aerosol ile beraber koloit gibi gruplara ayrılır. Bu açıdan birbirine karışmadan heterojen karışım ortaya çıkaracak ve ele alınacak örnekler bulunur.

 - Maden filizleri

 - Kaya parçaları

 - Odun parçaları

 - Herhangi bir bitki yaprağı

 - Petrol ile su karışım

 - Ayran

 - Su

 - Beton parçası

 - Toprak

 Yukarıda verilen örnekler birbiri içerisinde karışmadan ortaya bir yapı meydana getirir. Örneğin Toprak içerisinde birçok farklı madde vardır ve bunlar birbirine karışmaz. Sonuç olarak bir heterojen karışım meydana getirmektedir.

 Zeytinyağı ve Su Karışımı Heterojen mi Yoksa Homojen mi?

 Özellikle heterojen ve homojen bakımından en çok merak edilen konular arasında zeytinyağı ve su karışımı gelmektedir. Bu bağlamda aralarında çözünmeyen 2 farklı madde bir araya geldiğinde heterojen madde ortaya çıkmaktadır. Bunu emülsiyon denir. Zeytinyağı ve su karışımı ise emisyonu bir örnektir. Yani zeytinyağı ve su karışımı heterojen bir karışım olarak ön plana çıkar.

 Heterojen ve Homojen Karışımın Farkı

 Homojen karışım her yerinde aynı özelliği gösteren karışımlara olarak öne çıkar. Bunun Tam aksine her yerinde aynı özelliği göstermeyen ve birbirine karışmayan maddeler olarak da heterojen karışım ifade edilir. Birbirlerinden ayrılan bu fark ile birlikte günlük hayatta değişik amaçlarda kullanılır.

Heterojen ve Homojen Karışımlar

Doğadaki maddeler bileşimleri açısından saf madde ve karışım olarak iki gruba ayrılır. Saf maddeler, bileşen parçacıkları kimyasal özellikleri veya doğaları bakımından aynı olan maddelerdir. Saf maddeler, saf ve tek bir madde biçimidir. Bir element veya bir bileşik olabilen tek tip parçacıklardan oluşur. Örneğin gümüşün her zerresi gümüşün özelliğini gösterecektir. Saf olmayan maddeler, bileşen parçacıkları aynı kimyasal yapıya sahip olmayan maddelerdir. Saf olmayan maddeler genellikle karışım olarak bilinir. Tüm karışımlar iki ya da daha çok saf maddenin (elementler veya bileşikler) kimyasal olarak değişim geçirmeden bir araya gelerek karışmasıyla oluşur. Bir karışımdaki bileşenler ayrı ayrı kimliklerini korur. Bir karışımda elementler ve bileşikler, fiziksel olarak birbirine karışmış halde bulunur, ancak karışımı oluşturan saf maddeler arasında atomik bağlar oluşmaz. Genellikle, bir karışımın hazırlanmasında enerji ne verilir ne de alınır. Karışımın bileşimi her zaman değişir yani maddelerin belirli bir oranda karışması gerekmez. Heterojen ve Homojen KarışımlarGörünümlerine göre iki ana karışım türü vardır:
1-Homojen karışımlar: Çözeltiler
2-Heterojen karışımlar: Kolloidler, süspansiyonlar, emülsiyonlar, ve aerosoller
Homojen Karışımlar
Homojen (“Homo” kelimesi aynı anlamına gelir) bir karışımda tüm bileşenler eşit olarak dağılmıştır, ayrı ayrı görülemezler. Örneğin meşrubatta tatlandırıcı, karbondioksit ve su gibi bileşenlerin tek bir faz oluşturduğu görülür. Bu nedenle, meşrubat homojen bir karışımdır. Aynı şekilde, tuz ve su karışımı her yudumda tuzlu bir tada sahiptir, bu da tuzun karışımın tüm bölgelerinde eşit olarak dağıldığı anlamına gelir. Atmosferdeki hava da çeşitli gazların ve yaşanan şehre bağlı olarak kirletici parçacıkların homojen bir karışımıdır. Homojen karışımların bileşenleri fiziksel olarak birbirinden ayrılamaz.
Çözeltileri oluşturan bileşenler birbirinden ayırt edilemezler, iyi karışmışlardır. Bu nedenle homojendirler yani karışım boyunca özellik aynıdır, bileşenler karışımın her bölümünde aynı oranda bulunur. Çözeltiler sıvı, gaz ve hatta katı olabilir. Sadece bu da değil, çözeltilerin tek tek bileşenleri maddenin farklı halleri olabilir. Tuzlu su, alkollü su, şarap ve riske homojen karışım (çözelti) örnekleridir. Çözelti arasında herhangi bir bölme yoktur. Örneğin, tuzlu su çözeltisini ikiye bölecek herhangi bir tabaka, köpük veya herhangi bir şey olmadığını görülür.

Heterojen Karışımlar

Heterojen ve Homojen Karışımlar

Heterojen (“hetero” kelimesi farklı anlamına gelir) karışımlar, homojen olmayan ve eşit olarak dağılmayan daha küçük bileşen parçaları içeren karışımlardır. Bileşenleri kolayca tanımlanabilir ve birden fazla faz çıplak gözle görülebilir hatta nispeten kolayca ayrılabilir. Bir bardaktaki gazoz gibi gazlı içeceklerin içine atılan buz küpleri (erimeden önce), süte karıştırılan tahıl gevrekleri, pizzadaki çeşitli malzemeler, deniz suyu, kum, salata, karışık çerez, tavuklu şehriye çorbası, meyveli ve fındıklı kurabiyeler heterojen karışımlar veya basit, adi karışımlardır.
Yağ ile sudan oluşan bir karışımında olduğu gibi birbiriyle karışmayan iki sıvının karışımı da heterojendir çünkü bu iki sıvı farklı yoğunluktadır, bu nedenle eşit dağılamazlar. Yağ üst yüzeyde yüzmeye başlar ve karışımda net iki faz oluşur, fazlar birbirleriyle karışmazlar. Suya bir miktar toz şeker ile kum karıştırılırsa bir süre sonra kumun dibe çöktüğü ve şekerin suda tamamen çözündüğü, karışım iki bölüme ayrılmış olduğu görünür. Tuz (sodyum klorür )ve kum karışımında da aynı durum gözlenir. Kolloidler, süspansiyonlar, emülsiyonlar ve aerosoller heterojen karışımlardır.

Kolloidler

Kolloidler mikroskobik düzeyde heterojen ama görsel olarak homojen ve bulanıktırlar.. Karışımdaki parçacıklar çok küçük olduğundan (1 nanometre ila 1 mikrometre) görsel olarak homojen görünürler. Kolloid bir karışıma bir ışık demeti gönderilirse karışımdan geçerken ışıkta saçılma görülür, geçtiği yol bir iz şeklinde fark edilir. Bu,Tyndall etkisidir, karışımın heterojen olduğu bu şekilde anlaşılır. Kolloidler ve süspansiyonlar arasındaki fark, kolloidlerdeki parçacıkların daha küçük olması, asılı kalması, zamanla çökmemesidir. Tıraş kremi, ketçap, krem şanti, jöle, mürekkep, şampuan, sıvı deterjan, sabunlu su, kan ve süt kolloid karışımlardır.

SüspansiyonlarHeterojen ve Homojen Karışımlar

Süspansiyon, çökelme için yeterince büyük katı parçacıklar içeren heterojen bir karışımdır. Çok fazlıdırlar. Katı parçacıklar sıvı çözücü içinde çözünmezler, tebeşir tozu ve su karışımında olduğu gibi askıda kalırlar ve serbestçe yüzerler. Bunlar 1 mikrometreden daha büyüktürler ve genellikle çıplak gözle görülebilecek kadar büyüktürler. Sudaki kum, çamurlu su, ayran (su ve yoğurt karışımı), Türk kahvesi, yeni sıkılan meyve suyu, talaş ile su karışımı, çorba, su ile demir tozu karışımı süspansiyon örnekleridir. Süspansiyonların önemli bir özelliği, asılı parçacıkların rahatsız edilmeden bırakılırsa zamanla çökmesidir.

Emülsiyonlar

Birbiri içinde çözünmeyen iki sıvının karışımıdır. Mayonez, süt, yumurta sarısı, tereyağı (içinde su bulunduğu için), zeytinyağlı su, su ile benzin ya da su ile petrol, su ile karbon tetraklorür karışımı birer emülsiyondur.

Aerosoller

Bir katı ya da sıvı bir gaz içinde dağılırsa aerosol denilen karışımlar oluşur. Sis, spreyli parfümler, deodorantlar, oda spreyleri, spreyli böcek ilaçları, sprey boyalar sıvı aerosollere, toz, bacalardan çıkan duman ve volkanik kirlilik ise katı aerosollere örnektir.
Not: Aerosollerin ve emülsiyonların bazı örnekleri kolloid yapıdadır.

Kaynakça:
https://www.diffen.com/difference/Heterogeneous_vs_Homogeneous
https://www.geeksforgeeks.org/homogeneous-and-heterogeneous-mixtures/
http://www.bingol.edu.tr/documents/VI%20ve%20VII%20Hafta.pdf

Yazar: Müşerref Özdaş

Karışımlar

KARIŞIMLAR

En az 2 cins maddenin aralarında belirli bir oran olmadan ve kendi özelliklerini kaybetmeden birleşerek oluşturdukları saf olmayan sistemlerdir. Karışımların oluşması sırasında maddelerin fiziksel özelliklerini genellikle değişir.

Özellikleri:

> Saf Değillerdir. 
> Hem Homojen hem de heterojen olabilirler. 
> Belirli erime ve kaynama noktaları yoktur. 
> Erime ve kaynama sırasında sıcaklıkları değişir. 
> En az 2 cins Atom içerirler.(Bileşiklerle ortak özellikleridir.) 
> Yapı birimleri ve gösterimleri yoktur. 
> Bileşenleri özelliklerini kaybetmezler. 
> Bileşenleri arasında belirli oran yoktur. 
> Bileşenlerine fiziksel yöntemlerle ayrıştırabilirler.

Karışımlar genel olarak 2′ye ayrılırlar. 

1-) Homojen Karışımlar (ÇÖZELTİ) 

Görünümü ve özelliği her yerinde aynı olan karışımlardır. 
Örneğin:

Katı-katı : Alaşım 
Katı-Sıvı : Tuzlu su, Burun Damlası. 
Gaz-Gaz : Hava 
Sıvı-Gaz : Gazoz, Deniz Suyu 
Sıvı-Sıvı : Kolonya, Sirke. 

Örneğin:

Katı-katı : Alaşım 
Katı-Sıvı : Tuzlu su, Burun Damlası. 
Gaz-Gaz : Hava 
Sıvı-Gaz : Gazoz, Deniz Suyu 
Sıvı-Sıvı : Kolonya, Sirke. 

2-) Heterojen Karışımlar 

Görünümü ve özelliği her yerinde aynı olmayan karışımdır. Genel Olarak 2′ye Ayrılır. 

A-)Süspansiyon: Katı-sıvı heterojen karışımlardır. Heterojen karışımlarda sıvı içine atılan katı çözünmez. 

Örneğin: Naftalinli su, Talaşlı su, Tebeşirli su verilebilir. 

B-) Emülsiyon: Sıvı-sıvı heterojen karışımlardır. 

Örneğin: Zeytinyağlı su, Petrollü Su, Mazotlu Su verilebilir. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası