imam hatiplerin kuruluşu / İMAM-HATİP LİSESİ - TDV İslâm Ansiklopedisi

Imam Hatiplerin Kuruluşu

imam hatiplerin kuruluşu

kaynağı değiştir]

[13]

Mezunların iş alanları[değiştir kaynağı değiştir]

Bugünkü imam hatip liselerinin kökü olarak yılında imam hatip yetiştirmek üzere açılan ve daha sonra Medresetü-l Vaazin ile birleştirilerek Medresetü-l İrşad adını alan Medresetü-l Eimmeti vel Hutaba, kabul edilebilir.[6] Bu okullar ömürlerini 3 Mart tarihli Tevhid-i Tedrisat Kanunu’na kadar sürdürmüştür.

İmam hatip mektepleri ()[değiştir

17 Ekim İmam Hatip Okulları Kuruluş Yıl Dönümü

17 Ekim İmam Hatip Okulları Kuruluş Yıl Dönümü

tarih ve sayılı Müdürler Komisyonu Kararının 17 Ekim tarihinde dönemin Millî Eğitim Bakanı Tevfik İleri tarafından onaylanmasıyla bugünkü imam hatip okulları resmi olarak açılmıştır.

 

 

İMAM HATİPLERİN KURULUŞU

İmam hatip okulları, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı olarak açılan ve genel ortaöğretim sistemi içerisinde yer alan köklü kurumlarımızdandır. Bu kurumlar, 3 Mart tarihli Tevhid-i Tedrisat Kanuna dayalı olarak kurulmuştur. tarih ve sayılı Müdürler Komisyonu Kararının 17 Ekim tarihinde dönemin Millî Eğitim Bakanı Tevfik İleri tarafından onaylanmasıyla bugünkü imam hatip okulları resmi olarak açılmıştır. Halen, Tarih ve Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ile Tarih ve Sayılı Kanun kapsamında okullarımızda fen, sosyal, dil, spor, sanat ve kültür dersleri ile birlikte Temel İslam Bilimlerine ait dersler verilmektedir.

 Bu vesileyle kuruluşundan bugüne kadar imam hatip okullarımızın gelişiminde emeği geçenlerden ebediyete irtihal edenleri rahmetle, hayatta olanları şükranla yâd ederiz.

 

 

KALKANDERE ANADOLU İMAM HATİP LİSESİNİN KURULUŞU

          Okulumuz Rize İmam Hatip Lisesi'nin bir şubesi olarak Öğretim Yılı'nda eğitim-öğretime açılmıştır. Bakanlığımız Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'nün 11/12/ Tarih ve sayılı emirleri ile müstakil olmuştur.

          Zemin + 4 kat olan okulumuz özel proje ile yapılmış, mülkiyeti şimdiki adı ile Kalkandere İmamlar ve Hatipler Derneği'ne, intifa hakkı ise Bakanlığımıza aittir. Okul binamız kaloriferli olup, son bir  katında  Devlet Parasız Yatılı öğrencilerimizin barındığı pansiyondan müteşekkildir. Öğretim Yılında Lise kısmından ilk mezunlarını veren okulumuz yılına kadar  toplam öğrenci  diploma almıştır.

          yılında yapılan ek inşaat ile okulumuzun kapasitesi ve derslik sayısı artırılmıştır.

          4+4+4 yıllık eğitim sistemine geçildikten sonra yılında okulumuz bünyesinde İmam Hatip Ortaokulu açılarak ortaokul öğrencilerini almaya başlamıştır.

          Okulumuz hem Meslek Liseleri arasında hem de Genel Liseler arasında iyi bir konumda bulunmaktadır. Okulumuzun akademik, sosyal, kültürel, sportif alanlarda çok sayıda il dereceleri vardır.

İMAM HATİPLİLER HAFTASI KUTLU OLSUN

İMAM HATİP LİSELERİNİN KURULUŞ YILDÖNÜMÜ

İmam Hatip Liselerinin ilk nüvesi, Osmanlı Devleti’nin son döneminde vaiz yetiştirmek amacıyla 28 Aralık ’de açılan medresetü’l-vaizînile imam ve hatip yetiştirmek üzere ’te açılan medresetü’l-eimme ve’l-hutebâ’dır. Bu iki medrese ’da medresetü’l-irşad adıyla birleştirilir.

4 yıllık bir okul olarak planlanan imam hatip mektepleri, sadece 29 yerde açılır; ancak ’ye kadar bunlarınhepsi kapatılır. Dahası din dersleri öğretim kurumlarının programından çıkarılır.

Ahmet Hamdi Akseki’nin ’de Meclis’e sunacağı din tedrisatı ve dini müesseseler raporunda ise:“Çocuklarımızın gençlerimizin her türlü yabancı ve menfi tesirlere bundan sonra da mukavemet edebilmeleri için kendilerine İslâm dininin esaslı ve ciddi bir surette talim ve telkin edilmesi artık bir zarurettir”denecektir.

Nihayet, yapılan yeni hukuki düzenlemeyle yılında imam hatip kursu açılıfunduszeue.info edebiyat öğretmeni,Mahmut Celalettin Ökten, uzun süredir hazırladığı İmam Hatip Okulları projesini ’de iktidara gelen Demokrat Parti’nin Milli Eğitim BakanıTevfik İleri’yetakdim funduszeue.info’nin projeyi onaylaması ile imam hatip okulları, döneminde dört yıllık okullar olarak İstanbul, Ankara, Konya, Adana, Isparta, Kayseri ve Kahramanmaraş’ta eğitime başlar.

ders yılında,yedi yıllık imam hatip okulları, eğitim tarihimizdeki yerini alır.Şu an dini ve müspet ilimleri birleştiren tek örnek olan imam hatip okullarımızın, sadece Türkiye’de değil,tüm dünyada islam'ın yeniden tarihin aktif öznesi haline gelmesi için verilen diriliş mücadelemizeöncülük edecek şekilde donatılmaları öncelikli görevimiz olmalıdır.

Bir asrı geride bırakan bu birikim, önümüzdeki zamanlarda da hem içinde bulunduğu topluluğa hem de örnek bir model oluşuyla insanlığa ciddi katkılar sunmanın yanı sıra islam’ın doğru bir şekilde öğretildiği ve samimi bir şekilde yaşandığı ortamlar oluşturmaya devam edecektir. Karanlık günlerin içinden geçerken gelecek nesillere aydınlık ufuklar açan ve okullarımızın kurulmasında, açılmasında ve geliştirilmesinde emeği olan başta Merhum Başbakan Adnan Menderes ve Celaleddin Ökten Hoca’yı, Tevfik İleri’yi, bu güzide okulların temelini atan ilim yayma cemiyeti’nin kurucularını ve bu okulların var olması için her türlü fedakarlığı göstererek maddi manevi desteğini esirgemeyen bütün önder ve öncülerimizi her daim olduğu gibi minnetle yâd ediyor, vefat edenleri rahmetle anıyoruz. İlim ve irfanın samimiyetle buluştuğu bu güzide eğitim yuvalarının mezunu, mensubu ve hadimi olmakla iftihar ediyor ve zor dönemlerde bu hizmeti sahiplenen, yeniden can suyu vererek okullarımızı ayağa kaldıran tüm İmam Hatip sevdalılarını saygı ve şükranla hatırlıyoruz. yılını kutladığımız İmam Hatip Okulları, kendi medeniyet köklerinin yanı sıra inanç ve değerleri konusunda herhangi bir mahcubiyet duymayan, düşünce, fikir ve inançlarını onurla ifade eden, kendinden emin, kararlı ve donanımlı bir neslin yetişmesi için her daim var olacaktır. Niteliğimizi ve istikametimizi koruyan, kollayan bizi bize döndüren, ruhumuzu ve aşkımızı her dem diri tutan bir anlayışla İmam Hatip davasında samimiyetle yolumuza devam edeceğiz.”

yılını kutladığımız imam hatip okullarımızın kıyamete kadar nice asırları Kur’an’ın ve İslam’ın nuruyla aydınlatmasını ve insanlığın ruhunu ve gönlünü bu aşkla kuşatabilmesini rabbimizden niyaz ediyoruz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası