biberiye çayı fayda / Biberiye çayının faydaları - Biberiye çayı ne işe yarar? - Sağlık Haberleri

Biberiye Çayı Fayda

biberiye çayı fayda

Biberiye çayının faydaları

Biberiye çayının faydalarıson dönemlerde çok fazla merak ediliyor. Biberiye bitkisi hem çay olarak hem de yemeklere lezzet katması açısından baharat olarak tüketilebiliyor. Biberiye çayının nasıl yapıldığını ve biberiye çayının faydalarını sizler için araştırıp bir araya getirdik. İşte biberiye çayının faydaları…

Biberiye, Akdeniz'e özgü hoş kokulu bir bitkidir. Vücut parfümü yapmak ve potansiyel sağlık yararları için bir mutfak çeşnisi olarak kullanılır. Biberiye çayı geleneksel olarak kas ağrısını hafifletmeye, hafızayı iyileştirmeye, bağışıklık sistemini ve dolaşım sistemini güçlendirmeye ve saç büyümesini teşvik etmeye yardımcı olmak için kullanılmıştır.

Biberiye çayının faydaları

Vitaminler, mineraller ve antioksidanlar bakımından zengin olan biberiye, yüzyıllardır gıda ve ilaç olarak kullanılmaktadır. Bu kokulu yaprak dökmeyen bitki, nane ailesine aittir ve çok çeşitli terapötik özellikler gösterir. Sindirime yardımcı olur, zihinsel odağı geliştirir ve beyninizi keskin tutar. Ayrıca, yaşlanmayı yavaşlatan ve oksidatif stresi azaltan fitokimyasallar açısından zengindir.

Vücuttaki iltihabı atar

Bu şifalı baharat çok çeşitli şekillerde kullanılabilir. En sevdiğiniz salatalara ve ev yapımı yemeklere ekleyebilir, bir çay olarak tüketebilir veya cildinize ve saçınıza biberiye esansiyel yağı uygulayabilirsiniz. Çay özellikle sindirim ve karaciğer sağlığı için faydalıdır. Düzenli olarak tüketildiğinde, vücudunuzun toksinlerden kurtulmasına ve iltihapla savaşmasına yardımcı olur.

Kronik hastalıkları engeller

Yağ giderici ve anti-spazmodik özellikleri sayesinde biberiye çayı, sindirim sisteminizin sorunsuz çalışmasını sağlar ve şişkinliği azaltır. Aynı zamanda bağırsağı iyileştirerek besin emilimini artırır. Bu bitkide bulunan polifenoller, inflamatuar cevabı engelleyen serbest radikalleri nötralize eder. Bu durumda daha düşük kronik hastalık riski olur.

Yararlı bağırsak bakterilerini çoğaltır

Bu bitki hem lezzet hem de besin sağlar. Biberiye özleri ve aktif bileşiklerinden ikisi olan karnosik asit mikroflorayı dengelemeye yardımcı olur ve iyi bağırsak bakterilerinin büyümesini destekler. Sonuç olarak, sindiriminiz artacak ve vücudunuz yağları parçalamakta daha verimli hale gelecektir. Dengeli bir bağırsak, bağışıklık sisteminizi güçlü tuttuğundan, daha az sıklıkta hastalanırsınız.

Vitamin deposu

Biberiye çayı da mükemmel bir A vitamini, C vitamini, karotenoidler, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfor kaynağıdır. Vücudunuzun en iyi şekilde çalışması için bu besin maddelerine ihtiyacı vardır. Biberiye içindeki mineraller, elektrolit dengesini yeniden sağlamaya yardımcı olur ve kas spazmlarını hafifletebilir.

Biberiye çayının faydaları

Biberiye çayının besin değer tablosu

- Bakır 301 mg
-Diyet Lif 10 g
- Enerji 131 Kcal
- Demir 65 mg
- Magnezyum 91 mg
- Manganez 960 mg
- Niasin 912 mg
- Pantotenik asit 804 mg
- Protein 31 g
- Piridoksin 336 mg
- Riboflavin 152 mg
- Tiamin 036 mg
- C Vitamini 21 Mg
- Çinko 93 mg

Kan dolaşımını teşvik eder

Biberiye çayı, vücudunuzda önemli bir işlevi yerine getirmeye yardımcı olur. Kırmızı kan hücreleri üretir ve uygun kan akışı sağlar. Bu süreç ayrıca vücudunuzun tüketilen gıdalardan elde ettiğiniz besinleri emmesini sağlayarak metabolik aktiviteleri de kolaylaştırır.

Biberiye çayı ve biberiye yağı ne işe yarar: Biberiyenin faydaları

Biberiye, iğneye benzeyen yaprakları bulunan bir bitkidir. Nane, dağ kekiği, limon otu ve fesleğen ile aynı aileden gelen biberiye bitkisi en çok Güney Amerika’da ve Akdeniz coğrafyasında görülür. Biberiye, yemeklere verdiği hoş aromasıyla Akdeniz mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Ancak biberiyenin tek kullanım alanı mutfak değil. Biberiye tıbbi amaçla da kullanılır. Öte yandan biberiye bitkisinden elde edilen biberiye yağı, aromaterapide sık sık kullanılır. Bir başka kullanım alanı ise biberiye otunun sıcak suyla demlenmesiyle hazırlanan biberiye çayı.

Biberiye bitkisinin faydaları, biberiye bitkisinin nerelerde kullanıldığı, biberiye çayı, biberiye yağı ve bahçenizde biberiye yetiştirmenin püf noktaları hakkındaki bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

Biberiye çayı nasıl hazırlanır? Biberiye çayının faydaları nelerdir?

Biberiye yüzyıllardır mutfaklarda kullanılır. Taze biberiye, özellikle et yemeklerine verdiği lezzet ve kokuyla Akdeniz mutfağının sevilen çeşnilerinden biridir. Biberiyeyi mutfakta tüketmenin bir diğer yöntemi de biberiye çayı hazırlamak.

Biberiye çayı nasıl hazırlanır?

Biberiye çayı hazırlamak oldukça kolay. Biberiye çayı hazırlamak için kuru veya taze biberiye kullanabilirsiniz.

1. Bir tutam biberiye alın.
2. Biberiyeyi kaynamış suya atın.
3. Biberiye ve kaynamış su karışımını 5-10 dakika kadar demlenmesi için bırakın.
4. Biberiye yapraklarını süzün veya çıkarın. Çayınız hazır.

Biberiye çayını sade olarak tüketmekte zorlanıyorsanız limon, bal veya doğal bir şurupla tatlandırabilirsiniz.

Biberiye çayının faydaları nelerdir?

Hazırlaması son derece kolay olan biberiye çayının pek çok faydası bulunuyor. Gelelim biberiye çayının faydalarına:

1. Biberiye çayı antioksidan, antimikrobiyal ve anti-inflamatuar özelliğe sahiptir

Biberiye çayı antioksidan bakımından çok zengindir. Antioksidanlar, vücudunuzu aksidatif hasardan korumaya yardımcı olur ve kanser, kalp hastalıkları, diyabet gibi kronik hastalıklara neden olan inflamasyonu önler. Antioksidanlar meyveler, sebzeler ve biberiye gibi bazı bitkilerde bulunur.
Biberiye çayının içeriğindeki antimikrobiyal bileşenler, vücudun enfeksiyonla mücadele kapasitesini destekler. Biberiye yaprakları geleneksel tıpta antibakteriyel ve iyileştirici etkisiyle sıkça kullanılır.

2. Biberiye çayı kan şekerinin düşürülmesine yardımcı olur

Yüksek kan şekeri tedavi edilmediği takdirde göz, kalp, böbrek ve sinir sistemi gibi vücudun birçok noktasında hasara neden olur. Bu yüzden diyabet hastası olan kişilerin kan şekeri seviyesini optimum seviyede tutması kritik öneme sahiptir. Biberiye çayı, yüksek kan şekerinin düşürülmesine yardımcı olur.

3. Biberiye çayı stresle mücadeleye yardımcı olur, hafızayı geliştirir

Zaman zaman hepimiz stresli dönemler yaşıyoruz. Böyle zamanlarda hafızamızın kötüleştiğini, ruh halimizin bozulduğunu hissediyoruz. Böyle zamanlarda günde 1 fincan biberiye çayı tüketmek hem hafızanızı geliştirir hem de stresle mücadele etmenize yardımcı olur. Eğer çayını tüketemiyorsanız, biberiye yağını birkaç defa soluyarak içinize çekmek de işe yarayacaktır.

4. Biberiye çayı beyin sağlığını destekler

Yapılan araştırmalar, biberiye çayının beyin hücrelerinin ölümünü engelleyerek beyin sağlığını destekleyebildiğini gösteriyor. Öte yandan biberiye çayı, beynin yaşlanmasıyla birlikte gelen negatif etkilerin de azaltılmasına yardımcı oluyor.

Biberiye yağının faydaları nelerdir?

1. Biberiye yağı beyin fonksiyonlarını geliştirmeye yardımcı olur

Antik Yunan ve Roma’da biberiye bitkisinin hafızayı güçlendirdiğine inanılırdı. Günümüzde yapılan araştırmalar da bunu destekler nitelikle. Biberiye bitkisinden elde edilen biberiye yağı koklamak, asetilkolin yeniden maddenin bozulmasını önlemeye yardımcı oluyor. Bir beyin kimyasalı olan asetilkolin; düşünme, konsantrasyon ve hafıza açısından çok önemli. Bazı araştırmalar, biberiye yağı ve bazı esansiyel yağları koklamanın ileri yaşlarda demans veya Alzheimer hastalarında beyin fonksiyonlarını desteklediğini gösteriyor.

2. Biberiye yağı saçların uzamasına yardımcı olur

Biberiye bitkisinden elde edilen biberiye yağının, erkek tipi kelleşme denilen saç kayıplarını önlediği biliniyor. Altı ay boyunca günde iki defa saç derisine biberiye yağıyla masaj yapıldığında, saç kalınlığının arttığı tespit edilmiş.

3. Biberiye yağı ağrıyı azaltmada etkilidir

Geleneksel tıpta, biberiyenin ağrıyı azaltmak için kullanıldığı bilinmektedir. Araştırmalar da bunu destekler nitelikte. Yapılan bir araştırma kapsamında inme geçiren ve omuz ağrısı olan kişilere iki hafta boyunca biberiye bitkisinden elde edilen biberiye yağıyla günde 2 defa 20’şer dakika masaj yapılmış. İki hafta sonunda biberiye yağıyla masaj yapılan kişilerin ağrısının yüzde 30 oranında azaldığı, biberiye yağı kullanılmadan masaj yapılanlarda ise ağrıdaki azalmanın yüzde 15’te kaldığı görülmüş.

4. Biberiye yağı kan dolaşımını artırır

Yaz veya kış mevsimi fark etmeksizin elleriniz ve ayaklarınız hep soğuksa, kan dolaşımınız yavaş olabilir. Biberiye yağı, kan dolaşımının artırılmasına yardımcı olur. Özellikle soğuk havalarda el ve ayaklarınıza biberiye yağıyla masaj yaparak daha kolay ısınmanızı sağlayabilirsiniz.

Biberiye yağı nasıl kullanılır?

Biberiye yağı havayla solunarak veya topikal olarak dışarıdan uygulanarak kullanılabilir. Biberiye yağının kıvamı oldukça yoğundur bu yüzden biberiye yağını kullanırken sadece birkaç damla yeterli olacaktır. Bazı üreticiler biberiye yağının yenebileceğini söylese de esansiyel yağların (uçucu yağların) yenmemesi daha faydalıdır. Biberiye yağı yenerek tüketilmemelidir.

Biberiye yağı havayla solunarak kullanılabilir

Biberiye yağını havayla birlikte solumanın en kolay yolu, şişesini açıp kokusunu birkaç kere içinize çekmektir. Alternatif olarak bir mendile birkaç damga damlatabilir veya elinize bir damla damlatıp bu şekilde soluyabilirsiniz.

Biberiye yağını evinizdeki buhurdanlıklarda da rahatlıkla kullanabilirsiniz. Evinize verdiği hoş kokusunun yanı sıra sakinleştirici, stres azaltıcı etkileri vardır. Yine de evinizde bebek veya küçük çocuk varsa esansiyel yağları (uçucu yağları) ne kadar soluduklarını kontrol edemeyeceğiniz için dikkatli olmak gerekir.

Biberiye yağı topikal olarak dışarıdan uygulanabilir

Biberiye yağını cildinize uygulayabilirsiniz. Ancak genellikle biberiye yağı gibi uçucu yağların (esansiyel yağ) sabit yağlarla seyreltilmesi gerekir. Böylelikle cildinizde oluşabilecek hassasiyetlerin önüne geçilmiş olur. Biberiye yağını sabit yağlarla seyrelttikten sonra vücudunuzda istediğiniz bölgeye masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Ancak biberiye yağı veya bir başka yağı hasar görmüş cilde veya yara üzerine uygulamamaya dikkat etmelisiniz.

Biberiye yağını kimler kullanmamalı?

Biberiye yağının faydaları kadar dikkat edilmesi gereken noktaları da vardır. Eğer hamileyseniz, epilepsi rahatsızlığınız varsa veya yüksek tansiyon probleminiz varsa biberiye yağını kullanmamalısınız. Biberiye yağı, bazı durumlarda bu kişiler için zararlı olabilir. Evinizde bebek veya küçük çocuk varsa biberiye yağını kullanırken dikkatli olmalısınız.

Biberiye bitkisi nasıl yetiştirilir?

Biberiye bitkisini kuru veya taze olarak manavlarda, marketlerde ve pazarlarda kolaylıkla bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra siz de bahçenizde veya balkonunuzda biberiye yetiştirebilirsiniz.

Sıcak ve nemli havayı seven biberiye bitkisi, soğuk havalara dayanamaz. Biberiye bitkisinin üzerinde açan ufak mavi çiçekleri, ilkbahar ve yaz boyunca kalır. İğne yapraklı ve yıl boyunca yemyeşil bir bitki olan biberiye, verdiği hoş kokuyla bahçenizde veya balkonunuzda tatlı bir hava yaratır.

Biberiye nasıl ekilir?

Biberiye bitkisinin taze olan kökleri, kış aylarında ıslak toprakta kalırsa zarar görebilir. Bu yüzden biberiyeyi ilk birkaç yıl saksı içinde yetiştirmek daha iyi olacaktır. Birkaç yıldan sonra gelişen ve büyüyen biberiye bitkisini dilerseniz bahçenize ekebilirsiniz.

Biberiye bitkisinin tohumlarının çimlenmesi bir yıl alabilir. Bu yüzden saksıda biberiye yetiştirmek istiyorsanız, genç biberiye fidesi satın alabilir veya çiçeklenme sonrasını bekleyerek yıllanmış biberiye bitkisinden bir dal kopararak köklendirebilirsiniz.

Biberiye bitkisini bahar veya sonbahar aylarında ekebilirsiniz. Biberiye bitkisi dona dayanıklı olmasına rağmen soğuk ve ıslak toprağın birleşimi biberiye köklerine zarar verebilir. Bu yüzden biberiye bitkisinin yaz kış güneşli ve korunaklı bir yerde olması gerekir.

Biberiye bitkisinin odunsu bir hal almaması için biberiye bitkisini budamanız gerekir. Çiçeklenme bittikten sonra, biberiye bitkisini budamanız yeterlidir.

Kaynaklar:
https://www.healthline.com/nutrition/rosemary-oil-benefits
https://www.healthline.com/nutrition/rosemary-tea#1
https://www.almanac.com/plant/rosemary
https://www.gardenersworld.com/how-to/grow-plants/how-to-grow-rosemary/

Biberiye çayı faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Biberiye çayı nasıl yapılır ve demlenir?

Bulunması en kolay bitkilerden biri de biberiyedir. Bu bitkinin yapraklarından yapılan çay insan bedenindeki birçok organa faydalıdır. Çay olarak hazırlanırken oluşturduğu buharla bile şifa dağıtır. Buhar banyosu yöntemi ile uygulama yapıldığı zaman üst solunum yollarını açar. Antiseptik özelliği bulunur. Bu sayede ağız ve diş sağlığı için de faydalıdır. Boğazda ve ağızda oluşabilecek yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Ayrıca buhar banyosu yöntemi ile baş ağrılarını giderir ve solunum yollarına iyi gelir. Kaynatılırken buharı solunduğu zaman nefes açıcı özelliği de vardır. Hazımsızlığı giderir. Mide bulantılarından kurtarıcı etkisi de vardır. Mide ağrısını dindiren biberiye çayı neye iyi gelir?

Biberiye çayı ne işe yarar?

Biberiye bitkisi içerdiği C vitamini ile çok güçlü antioksidan kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirici bir etkisi de vardır. Sindirim sisteminin sağlıklı ve düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar. Biberiye bitkisi özellikle et yemeklerine verdiği lezzet ile de bilinir ancak çayı birçok derde şifadır. Gün içinde bir bardak tüketimi gerçekleştirildiğinde ağrılardan bulantılara birçok sıkıntının çözümünde yardımcı olur. Birkaç dakika içinde kolayca hazırlanabilen biberiye çayı faydaları:

  • Sindirime yardımcı olur, hazımsızlık ve kabızlık sorunlarını giderir.
  • Hafızayı güçlendirir, odaklanma problemlerine çaredir.
  • Baş ağrısını giderir. Migreni olanlara uzmanlar tarafından tavsiye edilir.
  • Regl döneminde yaşanan ağrıları gidermeye yardımcı olur, adet söktürür.
  • Ödem atmaya yardımcı olur.
  • Vücuda yardımcı olan yararlı bağırsak bakterilerinin artmasını sağlar.
  • Ağız ve diş sağlığını koruyucu etkisi ile ağızda oluşan yaraların iyileşmesini sağlar.
  • Kanser tedavisine yardımcı olur. Özellikle meme kanserinin riskini azaltır.
  • Kabızlığı giderir.
  • Buhar banyosu yapıldığında burun tıkanıklıklarını açar.
  • İdrar söktürücü özelliği bulunur.
  • Bağırsak hareketlerini düzenleyici etkisi vardır.
  • Mide ağrılarını giderir.

Uzman bir doktora danışılarak kullanılmalıdır. Günde bir fincandan fazla tüketilmesi zararlı olabilir. Özellikle anne adayları, kronik hastalıkları bulunanlar, düzenli ilaç kullanan kişiler ve alerjik bünyeleri olanlar başta gelmek üzere olası yan etkileri bulunabilir. Epilepsi hastalığına sahip olan kişiler bu çayı tüketmelidirler. Aksi takdirde hastalığın krizleri tetiklenebilir. Aşırı tüketimi de zehirlenmeye sebep olur.

Biberiye çayı nasıl yapılır?

Biberiye çayı hazırlamak son derece kolaydır. Kaynar su içine atılarak demlemeye bırakılır. Su ile birlikte kaynatılması önerilmez, aksi takdirde sahip olduğu vitaminler ve faydaları yok olur. Süzüldükten sonra birkaç dakika içinde tüketilmelidir. Arzuya göre içmeden önce içine limon da dilimlenebilir. Bal ekleyerek içimi de mümkündür. Biberiye çayı tarifi için gerekli olan malzemeler şu şekildedir:

  • Aktarlardan kolayca bulunabilecek olan biberiye bitkisi
  • Bir su bardağı temiz içme suyu
  • Arzuya göre limon ve bir çay kaşığı bal

Biberiye çayı nasıl demlenir?

Kaynar suyun içine atılan biberiye birkaç dakika bekledikten sonra süzülerek tüketilmelidir. Aşırı tüketimden kaçılmalıdır. Her gıda ürününde olduğu gibi biberiye bitkisinin aşırı tüketimi de zehirlenmeye sebep olabilir. Bir su bardağı temiz içme suyuna kaynadıktan sonra bir dal biberiye yaprağı atılarak demlenir. Su ile birlikte kaynatılmaması gereken bitkilerden biridir. Biberiye çayı tarifi şu şekildedir:

  • Temiz içme suyu bir cezvede kaynatılır.
  • Biberiye bitkisi kaynayan suyun içine atılır.
  • En fazla on beş dakika boyunca bekletilerek demlenir.
  • Süzgeç yardımı ile süzülür.
  • Arzuya göre limon ve bal eklenerek tüketilir.

Biberiye çayı zayıflatır mı?

Hiçbir gıda ürünü direkt olarak zayıflatıcı etkiye sahip değildir. Ancak kilo vermeye yardımcı ürünler vardır. Biberiye de çay olarak tüketildiği zaman kilo vermeyi hızlandırıcı etki sağlar. Bağırsakları çalıştırır, metabolizmayı harekete geçirir. Kilo alımını önlemek için tüketilebilir.

Biberiye çayı adet söktürür mü?

Biberiye bitkisi ve bu bitkiden yapılan biberiye çayı regl dönemi için de sıkça tercih edilir. Bu dönemde yaşanan ağrıların hafiflemesinde yardımcı olur. Ayrıca adet söktürücü özelliği de bulunur.


ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Biberiye nedir? (Biberiyenin faydaları nelerdir?)

Akdeniz bölgesine özgü her daim yeşil bir çalı olan bitkisiyle oldukça fazla alanda kullanılan biberiye Avrupa, Asya ve Amerika'da yüzyıllar boyunca birçok hastalığı tedavi etmek için kullanıldı. Baharat olarak çok yaygın kullanılan biberiyenin yağı ve çayı da şifa amacıyla kullanılıyor.

Vitamin ve mineral açısından zengin olan biberiye bitkisinin hafızayı güçlendirici etkisi nedeniyle alzheimer ve demans hastalığına karşı koruyucu olarak kullanılması öneriliyor.

İtalyan, Yunan ve Türk mutfağının önemli bir baharat olarak bilinen biberiye bitkisi özellikle marinasyon işleminde sıkça tercih ediliyor. Et, tavuk ve patates gibi gıdalara lezzet katıyor.

BİBERİYENİN FAYDALARI

Yüksek miktarda A vitamini ve C vitamini yanında B6 vitamini, B1 vitamini ve B9 vitamini içeriyor. Magnezyum, kalsiyum, bakır, manganez ve demir minerallerini de içeriğinde barındıran bitkinin insan sağlına bilinen birçok faydası bulunuyor. 

- İltihap giderici özelliğiyle sindirimi hızlandırıyor ve kolaylaştırıyor.

- Kas spazmI ve ağrı giderici özelliğiyle biliniyor.

- Kalp sağlığını koruyor.

- Sinir fonksiyonlarının iyileşmesine yardımcı oluyor. Özellikle ataksi, bunama, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların önlenmesinde kullanılıyor.

-Kilo verme ile ilgili etkili sonuçlar veriyor.

- Suyun vücuttan atılım hızını artırarak, idrar söktürüyor.

- Biberiyede bulunan karnosol, rosmarinik, betülinik ve karnosik-asit kansere karşı koruyucudur. Bitkinin özleri cilt kanseri, lösemi, meme ve karaciğer kanseri, prostat, mesane, yumurtalık, kolon, akciğer, ve pankreas kanserlerine karşı etkili sonuçlar veriyor.

BİBERİYE ZARARLARI VE YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Biberiye düşük dozlarda alındığında genellikle güvenli oluyor ancak yüksek dozlarda kullanıldığında ciddi yan etkilere yol açabiliyor. Bunlar akciğer ödemi, kusma, spazm ve hatta koma şeklinde görülebiliyor. Erkeklerde sperm sayısında, yoğunluğunda ve hareketliliğinde düşüşe neden olabiliyor ve hamile kadınlarda düşüğe neden olabiliyor. Nane ve benzer bitkilere alerjisi olan kişilerin ise tüketmemesi öneriliyor.

BİBERİYE ÇAYI TARİFİ

Sıcak suyun içine serçe parmak büyüklüğünde taze zencefil, bir dal taze biberiye ve yarım tatlı kaşığı bal eklenip eriyene kadar karıştırılır. 10 dakika demlemeye bırakılır. Süzülerek içilir. Günde 1 fincandan fazla tüketilmemesi önerilir. Düzenli kullanımlarda ara verilerek içilmesi gerekir.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ NASIL GÜÇLENDİRİRİZ?

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir