konsinye ne demek / konsinyasyon - Nedir Ne Demek

Konsinye Ne Demek

konsinye ne demek

Konsinye Ara&#; Nedir? Ara&#;larda Konsinye Satış Ne Anlama Gelir?

Konsinye Araç Nedir?

Konsinye araç, bir satıcının, malı satmadan önce bir başka kişi veya şirkete verdiği ve satıcının malın mülkiyetini elinde tuttuğu bir araçtır. Bu durumda, satıcı malı konsinye olarak verir ve satılmadan önce satıcının mülkiyetinde kalır. Konsinye araçlar genellikle satıcıya satış sürecinde esneklik sağlar ve depolama veya taşıma gibi masrafları azaltırken satışları artırabilir.

Satıcı, mal satıldığında satış fiyatının belirli bir yüzdesini alır ve kalan kısmı konsinye aracın sahibine öder. Bu şekilde satıcının stok riski azalır ve satışları artırırken, alıcılar da ürünleri daha çeşitli bir şekilde satın alma fırsatı bulabilir.

Araçlarda Konsinye Satış Ne Anlama Gelir?

Konsinye satış, bir satıcının, mal sahibinin ürünlerini müşterilere satması için izin verdiği bir satış yöntemidir. Bu yöntemde, mal sahibi (konsinye veren), ürünlerini satıcının (konsinye alan) satış noktasına gönderir. Satıcı, bu ürünleri stoklarında tutar ve müşterilere satar. Satıcı, mal sahibine, sattığı ürünlerin bedelini öder ve satılmayan ürünleri geri gönderir.

Konsinye satış, satıcının ürünlerin mülkiyetini elinde tutmadığı ve stoklarını riske atmadığı için satıcılar için avantajlı bir yöntemdir. Mal sahibi için ise, ürünlerin satışını artırma fırsatı sunar ve satılmayan ürünler için stok maliyetlerinden kurtulma imkanı verir.

Konsinye Satışın Özelliği Nedir?

Konsinye satış, malın satıcısı tarafından, alıcının malı sattığı veya başka bir şekilde tüketiciye ulaştırdığı zamana kadar alıcı tarafından ödenmeyen bir satış türüdür. Bu tür bir satışta, mal satıcının mülkiyetinde kalırken, alıcı malı depolayabilir, sergileyebilir veya müşterilere sunabilir.

Konsinye Araç Nedir Araçlarda Konsinye Satış Ne Anlama Gelir

Konsinye satış işlemi, satıcının malı alıcının stokunda tutmasına izin verir ve böylece alıcının talep ettiği ürünleri stokta tutmasını gerektirmez. Satıcılar, bu şekilde, ürünlerinin piyasada daha fazla görünürlüğünü artırabilirler.

Satıcının malı geri almama riski, alıcının işletmesindeki ürünlerin satışı ile gerçekleşir. Konsinye satış, tedarik zinciri içindeki birçok endüstride kullanılır. Örneğin, konsinye satış mücevherat, giyim, mobilya, kitap, gıda ve içecek gibi perakende endüstrilerinde oldukça yaygındır.

Araçlarda Konsinye Satış Nasıl Yapılır?

Konsinye satış, bir satıcının ürünlerini müşteriye teslim edip satışı gerçekleştirmesi yerine, ürünleri müşteriye teslim edip satışını gerçekleştirdikten sonra satıcının belirli bir süre içinde ürünlerin parasını ödemesi prensibine dayanan bir satış yöntemidir.

Araçlarda konsinye satış yapmak için, öncelikle araç sahibiyle bir konsinye sözleşmesi yapmanız gerekmektedir. Bu sözleşmede, araç sahibi ile siz arasındaki hak ve yükümlülükler, ürün fiyatları, satış süresi ve ürün iadesi gibi konular belirtilir.

Konsinye İhracat İşlemleri

Konsinye İhracat


Konsinye ihracat nasıl yapılır?

Konsinye İhracat: Kesin satışı daha sonra yapılmak üzere (beyannamenin intaç tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde) yurt dışındaki alıcılara, komisyonculara, ihracatçının yurt dışındaki şube veya temsilciliklerine mal gönderilmesini ifade etmektedir.

Bu çerçevede tek seferde hepsi hemen satılmayan, ileriki bir zamanda parça parça satılabilecek eşyalar için konsinye ihracat şekli kullanılabilmektedir.

İşlem aşamaları şu şekilde yapılmaktadır:

1- İhracatçı Konsinye satış faturası düzenler. Fatura üzerinde “Konsinye İhracattır.” ibaresini ekler.
2- E-birlik sisteminde beyanname elektronik ortamda oluşturulurken beyan kodu: konsinye ihracat seçilir ve Haneye “Konsinye İhracattır.”  şerhi düşülür. Ödeme şekli mal mukabili seçilir.
3-Konsinye İhracat için elden evrak aslı ile İhracatçı Birliğine başvuru yapılmasına gerek bulunmamaktadır. E-birlik sisteminde elektronik olarak beyanname oluşturulurken, beyan kodunun konsinye ihracat olarak seçilmesi ve beyannamenin Hanesine “Konsinye İhracattır.” Şerhinin düşülmesi halinde, beyanname tescilden önce elektronik ortamda otomatik olarak İhracatçı Birliği Onay Masasına aktarılır. Onay masası ile görüşüp birlik onayı alınması gerekir.
4-Birlik onayı alındıktan sonra beyanname tescil edilip gümrükteki işlemleri sonuçlandırılır.


KONSİNYE İHRACATIN KAPATILMASI

1- Konsinye İhracatın kati satışı yapıldıktan sonra ihraç beyannamesi ve kesin satış faturası ya da birden fazla fatura varsa faturaların tamamı ile birlikte İhracatçılar Birliğine müracaat edilir. Birlik konsinye ihracatın kapatılması ile ilgili gerekli işlemleri gerçekleştirir.
2- Konsinye ihracatta gönderilen malların beyannamenin intaç tarihinden itibaren 1 yıl içinde satışının yapılması esastır. Bu süre, haklı ve zorunlu nedenlere istinaden müracaat edilmesi halinde, izni veren İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğince iki yıl daha uzatılabilir.
(Genelde 1 yıl dolduktan sonra 30 gün içerisinde başvuru yapılması halinde süre uzatımı yapılmaktadır. )
3- Eşyaların bir kısmının konsinye süresi içinde satılamaması halinde gümrük mevzuatı çerçevesinde geri getirilmesi gerekmektedir.

 

Konsinye İhracat (İhracat Yönetmeliği-Madde 9)

Konsinye ihracat, kesin satışı daha sonra yapılmak üzere yurt dışındaki alıcılara, komisyonculara, ihracatçının yurt dışındaki şube veya temsilciliklerine mal gönderilmesini ifade eder.

Konsinye ihracat başvuruları ilgili İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine yapılır (İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliklerine gitme zorunluluğu yoktur. E-Birlik ve E-gümrük yoluyla elektronik olarak beyanname onayı yapılır. Beyannamede 44 nolu haneye konsinye yazılır ve faturaya konsinye şerhi düşülür.).

Madde ve/veya ülke politikası açısından Ticaret Bakanlığınca getirilebilecek düzenlemeler kapsamındaki mallarla ilgili konsinye ihraç talepleri Bakanlığın görüşü alındıktan sonra, bunun dışında kalan mallara ilişkin talepler ise doğrudan İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğince sonuçlandırılır.

İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğince konsinye ihracat olarak onaylanmış gümrük beyannamelerinin otuz gün içinde gümrük idarelerine sunulması gerekir.

İhracatçılar, konsinye olarak gönderilen malların kesin satışının yapılmasından sonraki otuz gün içinde durumu, kendileri tarafından düzenlenmiş kesin satış faturası veya örneği ve gerekli diğer belgeler ile birlikte izni veren İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine bildirir.

Konsinye olarak gönderilen malın ihraç tarihinden itibaren bir yıl içinde kesin satışının yapılması gerekir. Bu süre, haklı ve zorunlu nedenlere istinaden müracaat edilmesi halinde, izni veren İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğince iki yıl daha uzatılabilir.

Konsinye olarak gönderilen malın, konsinye ihraç izin süresi içinde satılamaması halinde, malın gümrük mevzuatı çerçevesinde yurda getirilmesi gerekir.

KDV açısından henüz bir satış kesinleşmemiş olup, konsinye olarak teslimde mal ihracı olmadığından KDV ye tabi olmayacaktır. Kesin satışının gerçekleştiği tarihte tam istisna kapsamında KDV Kanununun ve maddeleri gereği mal ihracından KDV istisnasına tabi olacaktır.

 

Konuyla İlgili Mevzuat

funduszeue.info

 

Gümrükler Genel Müdürlüğü nün İhracat Rejimi ile ilgili tarihli sayılı tasarruflu yazısı

T.C.

BAŞBAKANLIK

GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI

Gümrükler Genel Müdürlüğü

SAYI : BGÜM
KONU:Konsinye ihracatta ödeme şekli

/

GÜMRÜK VE MUHAFAZA BAŞMÜDÜRLÜĞÜNE

Müsteşarlığımıza intikal eden yazılardan, konsinye ihracatlar için EDİ ve BİLGE sisteminde beyanname tescil edildiğinde, ödeme şekilleri içerisinde konsinye ihracat bulunmaması nedeniyle, genellikle "mal mukabili" ödeme şeklinin işaretlendiği ve beyannamenin 44 nolu sütununa açıklama yapılmak suretiyle işlem yapıldığı anlaşılmıştır.

Konuya ilişkin olarak T.C. Merkez Bankası A.Ş.'nden alınan tarihli sayılı yazıda, konsinye ihracatın<funduszeue.info#Madde%%20(Konsinye%20%C4%B0hracat)>, ileri bir tarihte satılmak üzere dış alıcılara, komisyonculara ya da ihracatçıların dış ülkelerdeki şube ve temsilciliklerine emaneten mal gönderilmesi olup, süresi içinde satışı yapılan malların bedellerinin Kambiyo Mevzuatına göre, satışı yapılmayan malların ise Gümrük Mevzuatı çerçevesinde yurda getirilmesinin gerektiği,

Konsinye ihracatta kambiyo takibinin, malların yurt dışında satışını müteakip ihracatçının malların alıcısına kestiği kesin satış faturası tarihinden, mal mukabili ihracatta ise fiili ihraç tarihinden itibaren yapıldığı,

Buna göre, kambiyo takibi açısından konsinye ihracatla ilgili gümrük beyannamelerinde ödeme şekli olarak "mal mukabili"nin seçilmesi ve tescil ile onay işlemlerinde gümrük beyannamesinin 44 numaralı sütununa mutlaka "Konsinye İhracattır" ibaresinin konulmasının uygun olacağı ifade edilmiştir.

Bu itibarla, ihracat işlemi yapan firmalarca EDI ve BİLGE sisteminde konsinye ihracatlara ilişkin beyanname tescil edildiğinde, "mal mukabili" ödeme şeklinin işaretlenmesi ve ihracat beyannamesinin 44 nolu sütununa "Konsinye İhracattır" ibaresinin konulması suretiyle işlem yapılması gerekmektedir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Abdurrahman DEMİR
Daire Başkanı

D A Ğ I T I M :
Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüklerine
 

Konsinye İhracatta E-Fatura

Vergi Usul Kanunu uygulamasında; konsinyatör ile konsinyi arasında yapılan yazılı bir sözleşme ile konsinyasyon suretiyle satılacağı belirlenen konsinye malın satılması halinde, bu satış işlemine ait belgenin, malı satan konsinyi tarafından gerçek satış bedeli üzerinden malın alıcısına düzenlenmesi, konsinyatörün de konsinyinin sattığı mallara ilişkin fatura düzenleme süresi olan 7 günlük periyotlar halinde kendi sattığı bedel üzerinden konsinyiye fatura düzenlemesi gerekmektedir.

Dolayısıyla, konsinye olarak yurt dışına mal gönderilmesinde, söz konusu malların ihracatı (yurt dışına gönderilmesi) aşamasında konsinyatör tarafından fatura düzenlenmemesi, ancak konsinye malın konsinyi tarafından satılmasını müteakiben 7 gün içerisinde konsinyatör tarafından yurt dışındaki konsinyi adına fatura düzenlemesi icap etmektedir.

konsinyatörün konsinyiye yaptığı teslimin emaneten yapılan bir mal teslimi olduğu ve ekinde geçici ihracat beyannamesi açıldığı ancak konsinye malın konsinyi tarafından satılmasını müteakiben 7 gün içerisinde konsinyatör tarafından yurt dışındaki konsinyi adına fatura düzenlemesi durumunda bu faturanın kesin satışa ilişkin fatura olması ve geçici ihracatla başlayan sürecin kesin ihracata dönüşmesi nedeniyle ekinde yeni bir gümrük beyannamesi açılması gerekiyorsa bu beyanname ekindeki faturanın ihracat e-Fatura olarak düzenlenmesi gerekecektir. ekte gçb olmayacaksa bu fatura e-arşiv olarak düzenlenecektir. Bu durumda profil tipi Temel/Ticari, fatura tipi İstisna seçilerek kesilebilecektir.

Dolayısıyla ilk fatura emaneten teslim olarak kabul edildiğinden ve gerçek bir satış olmadığından fatura olarak kabul edilmeyeceği için kağıt ortamında düzenlenecektir.

funduszeue.info

Gelir İdaresi Başkanlığı E-Fatura Forum sekmesinde, Konsinye ihracatlarda 2 ayrı fatura kesilmesine yönelik sorulan bir soru üzerine başkanlık tarafından cevap verildi.
Zirve- Haber ici - Güncel Haberler


Verilen cevap göre, Vergi Usul Kanunu uygulamasında konsinye malın satılması halinde, bu satış işlemine ait belgenin, malı satan konsinyi tarafından gerçek satış bedeli üzerinden malın alıcısına düzenlenmesi, konsinyatörün de konsinyinin sattığı mallara ilişkin fatura düzenleme süresi olan 7 günlük periyotlar halinde kendi sattığı bedel üzerinden konsinyiye fatura düzenlemesi gerekiyor.

Konsinye olarak yurt dışına mal gönderilmesinde, söz konusu malların ihracatı (yurt dışına gönderilmesi) aşamasında konsinyatör tarafından fatura düzenlenmemesi, ancak konsinye malın konsinyi tarafından satılmasını müteakiben 7 gün içerisinde konsinyatör tarafından yurt dışındaki konsinyi adına fatura düzenlemesi gerektiği belirtiliyor.

 

Konsinye Satış Nedir? Konsinye Usul&#; Satışlarda Belgeler Ne Zaman D&#;zenlenir?

Haberin Devamı

Konsinye Satış Nedir? 

 Konsinye satışı, malların mülkiyetinin başkasına devir edilmeksizin konsinye malı alan kişiye verilmesidir. Konsinye işlemi, bir işletmenin daha önceden tespit edilmiş olan bir fiyatla ya da günün koşullarına göre satılmak için diğer işletmeye mal göndermesidir. 

 Malı gönderen işletmeye ya da tüccara konsinyatör; malı satmak için teslim alan tüccar veya işletmeye de konsinye adı veriliyor. Alınan komisyon bedeli karşılığında bir fatura düzenlemesi gerekir. Fatura satılan emtia veya yapılan iş karşılığında düzenlenen vesikadır. Verilen hizmet için tahsil edilen tutar üzerinden fatura düzenlenmesi verilen hizmet adına aracılık yapan şirkete ödenen komisyona yönelik adı geçen şirket tarafından komisyon tutarı kadar fatura düzenlenmesi gerekir.

Haberin Devamı

Konsinye Usulü Satışlarda Belgeler Ne Zaman Düzenlenir?

 Konsinye satışlarda dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır; 

Malın satıcı tarafından konsinye malı alana gönderilmesi durumunda, düzenlenen sevk irsaliyesinin üzerine “Konsinye olarak sevk edilmiştir.” ifadesi olan mallar teslim edilir.

Konsinye malı alan kişi, bu malı alıcıya teslim ettiği günden itibaren 7 gün içinde faturasını keser.

Bu durumda süreç, malın alıcıya konsinye malı alan firma tarafından teslim edilmesi ile başlamış olur.

Konsinye malı alan firmalarda satılmayan konsinye mal varsa, bu mallar konsinye malı veren firmanın stoklarında da görünür.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası