menopozda ter basması nasıl önlenir / Özel Buhara Hastanesi - Makaleler

Menopozda Ter Basması Nasıl Önlenir

menopozda ter basması nasıl önlenir

Menopozda ateş basması atakları (flushing)

Nörotransmitter iki sinir hücresi arasındaki bağlantıyı sağlayan kimyasal bir maddedir. Daha basit bir anlatımla nörotransmitterleri iki sinir hücresi arasında bilgi alışverişini sağlayan ulaklar olduğu söylenebilir. Bu ulakların işlevleri sayesinde beyinde bulunan milyarlarca sinir hücreleri saniyenin binde birinden daha kısa bir sürede birbirleriyle etkileşimde bulunabilirler.

Bir ismi hatırlamak, bir cümleyi ezberlemek, bir bedensel hareket yapmak, bir duygu yaşamak ve daha binlerce ruhsal ve bedensel işlev beyin içindeki ve dışındaki bölgelere bu kimyasal maddeler aracılığıyla iletilir ve işlem tamamlanır.

Nörotransmittter maddelerinin azalması veya çoğalması bu işlevlerin aksamasına neden olabilir. Başta serotonin adı verilen madde olmak üzere henüz yapısı tam olarak aydınlatılamamış olan binlerce madde nörotransmitter olarak görev yapmaktadır.

Günümüzde çeşitli ruhsal hastalıkların tedavisinde nörotransmitter dengesini sağlamaya yönelik ilaçlar başarıyla kullanılabilmekte ve her geçen yıl bu ilaçlara yenileri eklenmektedir.

Menopoz döneminde santral sinir sisteminde östrojen etkisinin azalmasına bağlı olarak ateş basması, uyku bozuklukları, mood (duygulanım) değişiklikleri, hafıza bozukluğu ve Alzheimer hastalığı ortaya çıkabilmektedir.

Menopozda ateş basması nasıl geçer?

Kadınların menopoz süresince yaşamış oldukları ve sık sık tekrarlanan ateş basması menopozun belirtileri açısından doğaldır. Vazomotor olarak adlandırılıan ateş basması bazı semptomların ortaya çıkması ile yaşanmaktadır. Bu ateş basmaları en az bir kaç yıl sürmesi ihtimalini taşımaktadır. Bazen de daha fazla uzayabilir. Bazen ilk yıllarda görülmese de sonradan ortaya çıkabilmektedir. Bu ateş basmalarının nedeni tam olarak bilinmemesine rağmen vücudun ısı sisteminin bozulması ile ortaya çıkması ihtimali üzerinde durulmaktadır. Vücuttaki ısı düzeninin bozulması ile özellikle geç saatlerde ve gece ortaya çıkabilmektedir. dakikalık bir süreçtir ve sonrasında kaybolur.

Genelde ateş basmaları vücudun üst kısmında yüz, göğüs ve kafada ortaya çıkar. Bu yüzde kızarma, sıcaklık hissi, üşüme, kollarda uyuşma, titreme, nabız yükselmesi, uyuşukluk hissi ve halsizlik gibi belirtiler vermektedir. Genelde %80 civarındaki kadında bu durum bir yıllık bir süreçle devam etmektedir. Ateş basmaları 60 yaşlarına ve hatta 70 li yaşlara kadar devam edebilir, ihtimalleri söz konusu olmaktadır. Bu biraz kültürel alt yapıya ve beslenme alışanlıklarına göre değişiklikler göstermektedir. Tedavi ihtiyacı gereken durum her kadında ortaya çıkmayabilir. Sık sık görülmenin yanında gün içinde bir kez de görülebilmektedir.

Ateş basmaları; kütürel etkilerle ve beslenme alışanlıkları ile artabilir. Fiziksel olrak hareketsiz yaşamakta etkenleri artırır. Kilolu kişilerde daha sık görülür ve erken başlaması ve geç bitmesi ihtimali yüksek olmaktadır.

Ateş basması nasıl geçer?

  • Kalın ve dar giysiler giyilmemeli
  • Sıcak ortamlarda fazla kalmamalı
  • Sıcak duş yapmamalı, ılık tercih etmeli
  • Bol su içmeli
  • Stresli ortamlardan uzak durmalı
  • Pamuklu çamaşırları tercih etmeli
  • Acı ve baharat içeren gıdalardan uzak durmalı
  • En az gün içinde yarım saat yürüyü, egzersiz ve spor yapılmalı
  • Sigara ve alkol tüketmemeli
  • Kafein ve çay gibi içecekler fazla tüketilmemeli

Ateş basmasına neden olan durumları kişi belirlemeli ve bu durumlarda olmaktan kaçınmalıdır.

Menopozda yaşanan sıcak basması ile baş etmenin yolları

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı seafoodplus.info Meriç Çağrı Ağır, “Menopoza geçişin yaygın bir semptomu olan sıcak basmaları gerçekten rahatsız edici bir sağlık sorunudur. Öylesine rahatsız edicidir ki bazı hastalarımız, sıcak basmalarının günlük yaşamlarını kesintiye uğrattığını ifade eder. 

Sıcak basmalarının, günün hangi saatinde hastaları yakalayacağı belirsizdir. Hastaların bazıları bu sorunu sadece gece bazıları gündüz yaşadığını belirtirken bazılarıysa tüm gün yaşadığını söylüyor.

Sıcak basması genellikle yüz, boyun, kol, el bölgelerinde ya da bazen vücudun üst yarısında aniden yanma, terleme, kızarma ve sıcaklık hissi şeklinde görülür. Genellikle 5 dakika kadar sürer ve geçer. Geceleri uykudan uyandıracak şekilde ateş basması uyku düzenini bozabilir.

Sıcak basmalarından rahatsızlık duyan, kişilerin atması gereken bazı adımlar vardır. Bu adımların atılması, kişilerin semptomları yönetme konusunda daha iyi kararlar vermesine yardımcı olabilir” yorumunda bulundu. 

Ateş basmasından ilaç kullanmadan nasıl kurtulabilirsiniz?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meriç Çağrı Ağır, “Bu problemi yaşayan kişiler, ilaç tedavisini düşünmeden önce ilk olarak yaşam tarzınızda bazı değişiklikler yapmayı denemeli. Meslektaşlarım ve ben de hastalarımıza herhangi bir ilaç önerisinde bulunmadan önce minimum 3 ay boyunca yaşam tarzında bazı değişiklikler yapmasını tavsiye ederiz.

-Sıcak basmaları geceleri sizi ayakta tutuyorsa, yatak odanızı daha serin tutun ve yatmadan önce az miktarda soğuk su içmeyi deneyin.

-Sıcak basmanın başlangıcında çıkarılabilen katmanlar halinde giyinin.

-Sıcak bastığında kullanmak için taşınabilir bir fan bulundurun.

-Alkol, baharatlı yiyecekler ve kafeinden uzak durun. Bunlar menopoz semptomlarını daha da kötüleştirebilir.

-Sigara içiyorsanız sadece menopoz semptomları için değil, genel sağlığınız için de tütün ve tütün ürünlerini bırakmaya çalışın.

-İdeal kilonuzu korumaya çalışın. Çünkü fazla kilolu veya obez kadınlar daha sık ve şiddetli sıcak basmaları yaşayabilir.

-Kendinizi sakinleştirmek için yoga ve benzeri teknikleri, zihin-vücut uygulamalarını deneyin” dedi.

Menopozda yaşanan sıcak basması ile baş etmenin yolları

Sıcak basmalarını tedavi etmek için hormonsuz seçenekler var mı?

seafoodplus.info Meriç Çağrı Ağır, “Yaşam tarzı değişiklikleri, semptomlarınızı ortadan kaldırmak için yeterli değilse sıcak basmalarını yönetmek için hormon içermeyen seçenekler işinize yarayabilir. Hormon alamıyorsanız veya potansiyel risklerinden endişe ediyorsanız bunlar iyi bir seçim olabilir.

Sıcak basmaları yönetmeye yardımcı olmak için antidepresan kullanan kadınlar, depresyonu tedavi etmek için ilacı kullananlara göre genellikle daha düşük doz alır” diye konuştu.

Sıcak basmaları ve gece terlemeleri hormon alarak nasıl tedavi ediliyor?

seafoodplus.info Meriç Çağrı Ağır, “Bazı kadınlar, sıcak basmalarını tedavi etmek için hormon almayı seçebilir.

Menopoz geçişi sırasında yumurtalıklar gittikçe daha yavaş çalışmaya başlar ve östrojen ve progesteron gibi hormonların üretimi zamanla azalır. Bu tür değişikliklerin sıcak basmalarına ve diğer menopoz semptomlarına neden olduğuna inanılmaktadır.

Hormon tedavisi vücuttaki östrojen ve progesteron seviyelerini dengeler. Kullanabilen kadınlarda sıcak basmaları için oldukça etkili bir tedavi yöntemidir.

Hormonlar, sıcak basmaların sayısını ve şiddetini azaltmada çok etkili olabilir. Vajinal kuruluğu ve kemik kaybını azaltmada da etkilidir.

Hormon kullanımının nispeten hafif yan etkilerinden bazıları arasında meme hassasiyeti, lekelenme, aylık dönemlerin geri dönüşü, kramp veya şişkinlik bulunur.

Doktorunu  hormonların türünü ve miktarını, kullanım şeklini, doz zamanlamasını değiştirerek bu yan etkilerin kontrol edilmesinde yardımcı olabilir veya zamanla kendiliğinden kaybolabilir” açıklamasında bulundu. 

Sıcak basması yaşadığı halde kimler hormon tedavisi olamaz?

"Bazı kadınlar sıcak basması probleminin tedavisi için hormon kullanmamalı. Aşağıdaki durumlarda menopoz semptomları için hormon tedavisini önermiyoruz" diyen seafoodplus.info Meriç Çağrı Ağır şunları söyledi:

-Meme kanseri veya rahim kanseri geçirdiyseniz,

-Felç veya kalp krizi geçirdiyseniz ya da ailenizde felç veya kalp hastalığına dair pozitif öykünüz varsa,

-Kan pıhtılaşması olduysa veya kan pıhtılaşmasına yatkınlığınız varsa,

-Nedeni bilinmeyen bir vajinal kanamanız varsa,

Karaciğer hastalığınız varsa,

-Safra kesesi hastalığınız varsa

-Daha evvel hormon ilaçlarına karşı alerjik reaksiyonlarınız olduysa hormon kullanamazsınız.

Tabii ki en doğru kararı almak ve belirtilerinizi tedavi etmek için hormon almanın size uygun olup olmadığını öğrenmek ancak uzman bir doktora başvurmanızla mümkün olacaktır."

Menopoz dönemindeki ateş basmasını ve terlemeyi azaltmak ve baş edebilmek için neler yapılabilir?

Menopoz dönemindeki ateş basmasını ve terlemeyi azaltmak ve baş edebilmek için neler yapılabilir? Menopoz bir anda gerçekleşmez. Adetin tam olarak kesilmesi gerçekleşmeden önce senelik bir geçiş dönemi yaşanır. Bu dönemde adet kanamaları artabilir, azalabilir veya araları uzun sürebilir.

Menopoz dönemindeki ateş basmasını ve terlemeyi azaltmak ve baş edebilmek için neler yapılabilir?

Menopoza yaklaşan kadının adet kanamasının artması normaldir. Fakat bu kanama şiddetli olursa hekimi ile görüşmesi gereklidir. Menopoza geçiş döneminde kadın azalan östrojen yani kadınlık hormonu miktarına uyum sağlar. Bazı kadınların ateş basması şikayetinin diğerleri kadar olmaması buna bağlıdır.

Menopoz döneminde ateş basması ve terleme en sıkıntılı belirti olabiliyor. Ateş basması ve terleme nedeniyle evden çıkamayan, uyku problemi yaşayan bir çok kadın var. Gece terlemesi ve ateş basması gece boyunca dört kere olunca kadında uyku kalitesi düşüyor ve yorgunluk halsizlik ve gündelik işlere odaklanamama hatta hayattan zevk alamamaya dahi sebep olabiliyor.

Ateş basması ve terlemenin sıklığını ve verdiği rahatsızlığı, uygulaması kolay birkaç yöntemle azaltabiliriz. Sigara, ateş basması ve terlemeyi arttırır. Sigarayı bırakmak çok faydalı olacaktır. Ayrıca kafein de ateş basması ve terlemeyi arttırdığı için kafein içeren içecekler mesela çay, kahve, soğuk çay, yeşil çay tüketimini azaltmanız veya kesmeniz iyi gelir. Acı baharatlar da bu şikayetleri arttıracağı için tüketilmemesi gereklidir.

Gece yastığınızın altına koyacağınız buzlu bir kalıp sayesinde yastığınızı soğutmak ve ateş hissettiğinizde yastığı çevirerek serinlemek iyi gelebilir. Ayrıca uyuduğunuz odanın serin olması da ateş basması ve terleme sıklığını azaltır.

Gün içinde kat kat giyinmek ve hava geçiren kumaşlar giymek gerekir. Terlemeye başladığınızda üzerinizdekileri incelterek rahat edeceğiniz sıcaklığa ulaşabilirsiniz.

Yürüyüş beden ve ruh sağlığı için çok faydalıdır. Yürüyüş veya egzersiz yapmakta ateş basması ve terleme şikayetini azaltır.

Soya ve karayılan otu düşük doz östrojen içerir. Yukarıda saydığımız önlemleri yapıyor ama hala çok şikayetiniz varsa bu tür ürünleri tüketebilirsiniz, en azından ateş basmasının sıklığını biraz azaltacaktır.

Hormon tedavisi eskiden düşünüldüğü gibi kalp ve kemik sağlığına iyi gelmediği görüldü, bu nedenle menopoza giren her kadına verilmiyor. Ama ateş basması ve terleme şikayeti çok şiddetli olan kadınlar için kullanabiliyoruz. Ayrıca bazı antidepresan veya gabapentin gibi hormon içermeyen ilaçlar ateş basması şikayetini azaltır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir