teveccühünüz kelime anlamı / Teveccühünüz kelimesinin anlamı nedir? Teveccühünüz ne demektir?

Teveccühünüz Kelime Anlamı

teveccühünüz kelime anlamı

Teveccüh Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir? Teveccühünüz Ne Demek?

Nezaketten dolayı kullanılan ve günümüzde hala değerlendirilen önemli sözcüklerden biridir. Böylece bir iltifat yapılmak istendiği zaman tek kelime eşliğinde kolayca bunu gerçekleştirme şansı elde edilir.

Teveccüh Ne Demek?

Yapılan bir iltifata aynı şekilde karşılık vermek için kullanılan kelimeye teveccüh denir. Genelde güzel bir karşılık geldiği vakit teveccühünüz biçiminde kullanılan bir sözcüktür. Yani asıl siz öylesiniz ya da iltifatı aynı şekilde karşılık verdiğini göstermek şeklinde öne çıktığını ifade etmek mümkün. Eskiden daha çok kullanılan bir kelime olmasının yanı sıra, günümüzde hala kullanılan sözcükler içerisinde yer alır.

Teveccüh TDK Sözlük Anlamı Nedir?

Türk Dil Kurumu kapsamında bakıldığı zaman teveccüh kelimesi, bir iltifata karşı verilen sözcük olarak değerlendirilir. Türkçe üzerinden ise ‘o sizin güzelliğiniz ya da asıl siz öylesiniz’ gibi anlamlar dahilinde kullanılan bir sözcüktür. Bu sayede karşılıklı olarak güzel iltifatlar tek bir kelime ile beraber kolayca gerçekleştirilir.

Teveccühünüz Ne Demek?

Teveccüh kelimesi taşımış olduğu anlamı doğrultusunda daha çok teveccühünüz sözcüğü üzerinden değerlendirilir. Bir kişi güzel bir iltifat gerçekleştirdiği vakit, karşıdaki kişi teveccühünüz şeklinde bir karşılık verir. Sonuç olarak karşılıklı olarak kişi ya da kişiler birbirlerine güzel sözler iletmiş olurlar. Çok olmasa bile günümüzde hala değerlendirilen, taşıdığı anlam üzerinden kullanılan sözcüklerden biridir.

‘’Bugün çok şıksınız. Teşekkür ederim Teveccühünüz.’’

Yukarıdaki örnek cümle de olduğu gibi çok şık olduğunu söyleyen bir kişiye karşı, aynı şekilde onun da şık olduğunu anlatmak amaçlı teveccühünüz kelimesi kullanılır. Sonuç olarak ise yapılan bir iltifata karşı güzel bir karşılık verilmiş olur. 

Teveccühünüz Ne Demek? Teveccühünüz Nedir? Teveccühünüz Tdk Kelime Anlamı

Haberin Devamı

Teveccühünüz kelimesi teveccüh sözcüğünden türemiş olan bir kelimedir. Kökeni Arapça olan bu kelime özellikle yazılı metinlerle ve edebi eserlerde sıkça karşılaşılan bir sözcük olarak öne çıkıyor.

Teveccühünüz Ne Demek?

 Teveccühünüz kelimesi karşı taraftan gelen iltifatlar karşısında ‘o sizin güzelliğiniz’ ya da ‘asıl siz öylesiniz’ anlamının dile getirilmesidir. Yapılan bir iltifat ile beraber güzel sözlere karşılık vermek amaçlı teveccühünüz kelimesi kullanılır.

Teveccühünüz Nedir?

 Bir kişi karşındaki bireyden güzel sözler ve olumlu cümleler aldığında, saygınlık amaçlı teveccühünüz kelimesini kullanır. Burada ‘o sizin iyiliğiniz;’ ya da ‘asıl siz öylesiniz’ gibi karşılık getiren kelime olarak öne çıkıyor. Bir örnek vermek gerekirse ‘teveccühünüz efendim’ şeklinden günlük yaşamda ya da edebi eserlerde değerlendirilmektedir.

Haberin Devamı

Teveccühünüz TDK Kelime Anlamı

 Arapça kökenli teveccüh kelimesinden türeyen ve Türkçede yer alan teveccühünüz sözcüğü, günlük yaşamda hem yazılı hem de sözlü olarak hala yaygın şekilde kullanılıyor. Türk Dil Kurumu'na bakıldığında ise teveccühünüz sözcüğü aynı şekilde O sizin güzelliğiniz ya da asıl siz de öylesiniz gibi anlamlar taşımaktadır. Böylece karşı tarafa aynı şekilde iltifat edebilmek için bu cümleyi kullanabilirsiniz.

Teveccühünüz ne demek?

Arapçadan dilimize giren teveccüh kelimesi, "birine yüz çevirme, güler yüz gösterme, bir yöne yönelme, birine ilgi gösterme" anlamlarına gelir.

Teveccühünüz kelimesi ise, bir kimseye edilen bir iltifat, övgü, güzel söz karşısında teşekkür belirtmek için kullanılan, kibar bir söyleyiştir.

"O sizin iyi görüşünüz, siz iyi görüyorsunuz" gibi bir anlam taşır. Güzel söz söyleyene yalnızca teşekkür etmeyi değil, onu övmeyi de amaçlayan bir laftır. "Asıl siz öylesiniz, o sizin güzelliğiniz, sizin kibarlığınız" demek için söylenir.

Teveccüh ne demek?

1. Bir yana doğru yönelme, yüzünü çevirme.

2. Güler yüz gösterme, yakınlık duyma, hoşlanma, sevme.

Teveccühünüz kelimesinin sözlük anlamı

1. iyi görüşünüz, iyi değerlendirmeniz anlamında kullanılan bir söz.

Teveccühünüz kelimesinin cümle içinde kullanımı

- Ne kadar da kibarsınız, hayran olmamak elde değil.

- Teveccühünüz efendim.

Teveccühünüz kelimesinin İngilizcesi

1. That's very kind of you!

Kaynak:

www.tdk.gov.tr

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası