kısa vadede paramı nasıl değerlendirebilirim / Birikimlerimi Nasıl Değerlendirebilirim? | funduszeue.info

Kısa Vadede Paramı Nasıl Değerlendirebilirim

kısa vadede paramı nasıl değerlendirebilirim

Parayı değerlendirmenin yolları Hangi yatırım araçlarına yatırım yapılır? Parayı değerlendirme yöntemleri nelerdir?

Tasarruf yaparak biraz para biriktirdikten sonra paray&#; nas&#;l de&#;erlendirece&#;inizi dü&#;ünüyorsan&#;z sizin için, paran&#;z&#; de&#;erlendirebilece&#;iniz en iyi yollar&#; derledik.
Hangi yat&#;r&#;m arac&#;na yat&#;r&#;m yapmak kazand&#;r&#;r sorusu soranlara bu yat&#;r&#;m araçlar&#;n&#;n kazand&#;rd&#;&#;&#; gibi kaybettirebilece&#;ini de belirtelim. Geleneksel olarak yast&#;k alt&#;nda para biriktirme ya da alt&#;n al&#;p bir kö&#;ede bekletme dönemleri geride kald&#;. Art&#;k alt&#;n d&#;&#;&#;nda; vadeli mevduat, döviz, hisse senedi, repo, yat&#;r&#;m fonu gibi birçok yat&#;r&#;m yöntemleri var. Pek paray&#; de&#;erlendirmenin yollar&#; nelerdir? Hangi yat&#;r&#;m araçlar&#; daha çok kazand&#;r&#;r?

PARANIZI DE&#;ERLEND&#;RMEN&#;N EN &#;Y&#; YOLLARI!

Tasarruf yaparak biraz para biriktirdikten sonra paray&#; nas&#;l de&#;erlendirece&#;inizi dü&#;ünüyorsan&#;z sizin için, paran&#;z&#; de&#;erlendirebilece&#;iniz yat&#;r&#;m yöntemleri derledik. Param&#; nas&#;l de&#;erlendirelim sorusuna cevap aramay&#;n, i&#;te paran&#;z&#; de&#;erlendirece&#;iniz en önemli 10 öneri! A&#;a&#;&#;da listeledi&#;imiz yat&#;r&#;m araçlar&#; kesinlikle kar sa&#;layacak olarak görmemenizi ve de&#;i&#;en kur fiyatlar&#;na göre kaybetme riskinizin de oldu&#;unu belirtelim.

paran&#;z&#; de&#;erlendirece&#;iniz en önemli 10 öneri

ALTINA YATIRIM YAPMAK KAR SA&#;LAR MI?

Türk insan&#;n&#;n en çok sevdi&#;i yat&#;r&#;mlardan birisi de alt&#;na yat&#;r&#;m. Alt&#;na yat&#;r&#;m yapmak karl&#; m&#;d&#;r net cevap veremiyoruz ama geçmi&#; tarihlerdeki fiyatlar&#; kontrol etti&#;imizde, alt&#;n fiyatlar&#; uzun vadede her zaman karl&#; olmu&#;tur. Alt&#;n ve k&#;ymetli metaller her zaman yükselen ve de&#;eri artan önemli bir yat&#;r&#;m arac&#;d&#;r. Son y&#;llarda alt&#;nla birlikte gümü&#;ün de fiyatlar&#; artm&#;&#;, güm&#; de yat&#;r&#;mc&#;s&#;na kar getiren bir yat&#;r&#;m arac&#; olmu&#;tur. Neye yat&#;r&#;m yapsam daha çok kar al&#;r&#;m ara&#;t&#;rmas&#; yapanlar için önerilerimizden birisi de alt&#;n olacakt&#;r. Örne&#;in y&#;l&#;nda TL olan çeyrek alt&#;n&#;n fiyat&#; 'de TL'yi bile görmü&#;tür. Bu yüzden alt&#;n al sat yapmak ve alt&#;na yat&#;r&#;m yapmak uzun vadeli olursa kazanç sa&#;layabilir. K&#;sa vadeli yat&#;r&#;mlarda kaybetme riski olabilir.

Alt&#;na yat&#;r&#;m yapmak karl&#; m&#;d&#;r

DÖV&#;Z YATIRIM YAPMAK KARLI MIDIR?

Alt&#;ndan sonra en çok bilinen ve Türk halk&#;n&#;n yat&#;r&#;m yapt&#;&#;&#; araç dövizdir. Döviz hesab&#; açarak dövize yat&#;r&#;m yap&#;yor özellikle dolar ve euro al&#;yoruz. Dövize yat&#;r&#;m yapmak kar sa&#;lar m&#; sorusuna ise &#;öyle cevap verelim; 'te dolar fiyat&#; 2, lira iken &#;u an dolar&#;n fiyat&#; 7, lira oldu. Daha çok borç al&#;p verirken dolar üzerinden bu i&#;lemi yapmay&#; tercih ediyoruz. Dolar&#;n sürekli uzun vadede ç&#;k&#;&#; gösterdi&#;ini belirtelim fakat k&#;sa vadede kaybetme riski olabilir.

Dövize yat&#;r&#;m yapmak kar sa&#;lar m&#;

MEVDUATA YATIRIM

Paran&#;z&#; mevduata yat&#;r&#;m yaparak de&#;erlendirebilirsiniz. Mevduata yat&#;r&#;m yapmak nedir ya da mevduat nedir gibi sorular&#;n cevab&#;n&#; ar&#;yorsan&#;z; mevduata yat&#;r&#;m yapmak Türk Liras&#;na yat&#;r&#;m yapmakt&#;r. Türk Liras&#;na yap&#;lan yat&#;r&#;m&#;n en güzel taraflar&#;ndan birisi de paran&#;z&#;n ne kadar oldu&#;unu bilmeniz ve de&#;erinin dü&#;meyece&#;ini görebilmenizdir. Kazanc&#;n&#;z&#;n alt&#;na dü&#;me durumu olmayaca&#;&#; için risksiz ama çok kazanç sa&#;lamayan bir yat&#;r&#;m yöntemidir. Param&#; mevduata yat&#;r&#;m yapsam kar sa&#;lar m&#;y&#;m diye soracak olursan&#;z; kazanç k&#;sm&#;, bankan&#;z&#;n verdi&#;i vadeli mevduat faiz oran&#; ve paran&#;z&#;n miktar&#;na göre de&#;i&#;kenlik gösterecektir. Vadeli mevduat garantili bir yat&#;r&#;md&#;r, size çok kazanç sa&#;lamayabilir ama alt&#;n ve döviz de oldu&#;u gibi çok kazanaca&#;&#;m derken tehlikeli sularda yüzmezsiniz.

mevduata yat&#;r&#;m yapsam kar sa&#;lar m&#;y&#;m

H&#;SSE SENED&#; KARLI MIDIR?

Hisse senedine yat&#;r&#;m yapmak kar sa&#;lar m&#;? Son zamanlarda Borsa &#;stanbul'da ya&#;anan hareketli günlerden dolay&#; bu sorunun cevab&#; çok ara&#;t&#;r&#;lmaya ba&#;land&#;. Borsa ve hisse senedi en fazla riski ta&#;&#;yan yat&#;r&#;m gruplar&#;ndand&#;r. Hisse senedi nas&#;l al&#;n&#;r merak edenlerin mutlaka bir uzmanla birlikte çal&#;&#;mas&#;n&#; öneriyoruz. Yat&#;r&#;m uzmanlar&#;n&#;n yönlendirmesiyle hisse senedi belki karl&#; olabilir fakat kulaktan dolma bilgilerle hisse senedi al&#;p borsaya girmeyi dü&#;ünüyorsan&#;z bu &#;ekilde risk almaman&#;z&#; tavsiye ederiz. Ya borsa endeksi çok dü&#;ükken denemek amaçl&#; küçük miktarlarla hisse alabilir ya da garanti oldu&#;unu bildi&#;iniz ka&#;&#;tlardan alabilirsiniz.

Hisse senedine yat&#;r&#;m yapmak kar sa&#;lar m&#;

EMLAK GAYR&#;MENKUL ALIMI

Son y&#;llar&#;n en gözde yat&#;r&#;mlardan birisi de gayrimenkule yap&#;lan yat&#;r&#;md&#;r. Özellikle ald&#;&#;&#;n&#;z gayrimenkulün yeri de&#;erlendiyse ald&#;&#;&#;n&#;z fiyat&#;n 3 ya da 4 kat&#;na satman&#;z da mümkün olabilir. Son zamanlarda tan&#;nm&#;&#; sanatç&#;lar&#;n ço&#;u geleceklerini garanti alt&#;na almak için ev ald&#;&#;&#;n&#; aç&#;kl&#;yorlar. Gayrimenkule yat&#;r&#;m yapmak kar sa&#;lar m&#; sorusuna cevap olarak, yükselen emlak fiyatlar&#;n&#;n birkaç y&#;l sonra dü&#;ebilece&#;ini de belirtelim. Ula&#;&#;m&#; kolay olan, metro, metrobüs gibi ula&#;&#;m araçlar&#;na yak&#;n olan konutlardan sat&#;n almak karl&#; olabilir.

Gayrimenkule yat&#;r&#;m yapmak kar sa&#;lar m&#;

BES'E YATIRIM

Zorunlu olarak ba&#;lat&#;lan bireysel emeklilik sistemine birçok çal&#;&#;an kendi karar&#;yla son vererek yat&#;r&#;m yapmak istemiyor. Bireysel olarak da BES'e yat&#;r&#;m yapman&#;n birçok yolu var. &#;lk yayg&#;n oldu&#;u dönemlerde BES'e yat&#;r&#;m yapanlar oldukça güzel sonuçlar ald&#;. BES'e yat&#;r&#;m yapmak karl&#; m&#;d&#;r? BES'e yap&#;lan yat&#;r&#;m da mevduata yap&#;lan yat&#;r&#;m gibi kazançl&#; olmasa da de&#;erli bir yat&#;r&#;m arac&#;d&#;r. BES'e yat&#;r&#;m yaparken en büyük avantaj&#;n&#;z devletin sa&#;lad&#;&#;&#; %25’lik gelir vergisidir. Siz e&#;er BES hesab&#;n&#;zdan liral&#;k bir birikim yap&#;yorsan&#;z devlet size destek olarak her ay bu miktar&#; lira olarak hesab&#;n&#;za yat&#;r&#;lmas&#;n&#; sa&#;lar. BES'te yapt&#;&#;&#;n&#;z birikimleri dilerseniz Bireysel Emeklilik Sigortas&#; &#;irketleri arac&#;l&#;&#;&#; ile; fon, tahvil ve hisse senedi gibi yerlerde de de&#;erlendirilir. Bireysel Emeklilik Sigortas&#; &#;irketinin size belirledi&#;i y&#;l bittikten sonra birikiminizi maa&#; olarak alabilir ya da tamam&#;n&#; çekebilirsiniz.

REPOYA YATIRIM

K&#;sa dönemli bir menkul k&#;ymetin belirli bir süre sonra ilk sat&#;c&#; taraf&#;ndan geri al&#;nmas&#; i&#;lemidir. Peki repoya yat&#;r&#;m yapmak kar sa&#;lar m&#;?Repo i&#;lemlerine konu olabilecek menkul k&#;ymetler &#;unlard&#;r; devlet tahvilleri, hazine bonolar&#;, banka bonolar&#;, banka garantili bonolar, kamu ortakl&#;&#;&#; idaresi ve Toplu Konut idaresince ihraç edilen borçlanma senetleri ile borsa i&#;lem gören borçlanma senetleri.

YATIRIM FONU ALMAK KARLI MIDIR?

Yat&#;r&#;m fonu almak karl&#; m&#;d&#;r? Yat&#;r&#;m Fonlar&#; halktan toplad&#;klar&#; paralar kar&#;&#;l&#;&#;&#;, hisse senedi, hazine bonosu, alt&#;n gibi sermaye piyasas&#; araçlar&#;ndan olu&#;turduklar&#; portföyleri yönetirler. Risk ve getiri yönünden iki tip fon vard&#;r. A tipi ve B tipi fonlar. A tipi fonlar, hisse senedi içerdi&#;inden daha fazla fiyat dalgalanmas&#;na sahiptir. Fon kazançlar&#; Kurumlar Vergisinden muaf tutulmu&#;tur. Gelir vergisi ise sadece B Tipi Yat&#;r&#;m Fonlar&#;n&#;n geliri üzerinden %11 oran&#;nda stopaj ve fon pay&#; kesilerek yat&#;r&#;l&#;r.

Yat&#;r&#;m fonu almak karl&#; m&#;d&#;r

L&#;K&#;T FON ALIMI

Sabit getirili ürünler, tahvil bono repo gibi %, bono repo bono ya da hisse senedi olabilir. Likit fon kar getirir mi? Likit fonlar B tipi yat&#;r&#;m fonu grubuna giriyor. günden k&#;sa vadeli ka&#;&#;tlar var sabit getirili ürünleri bar&#;nd&#;r&#;r.

DEVLET TAHV&#;L&#;

Devlet tahvili devletin 1 y&#;ldan uzun vadeli borçlanma ihtiyaçlar&#;n&#; kar&#;&#;lamak için Hazine Müste&#;arl&#;&#;&#; taraf&#;ndan ç&#;kar&#;lan borçlanma senetleridir. Bu finansal araç uygulamas&#;nda devlet belirtilen tarihte -vade- faiz getirisiyle beraber ödeme yapmay&#; garanti eder. Devlet tahvili almak kar sa&#;lar m&#;? Devlet tahvillerinden tüzel ki&#;iler faydalanabildi&#;i gibi, bankalar da tahvilleri bilançolar&#;n&#;n aktif kaleminde yat&#;r&#;m arac&#; olarak bulundurabilirler. Devlet tahvilleri sabit faizli, de&#;i&#;ken faizli olabildi&#;i gibi dövize endeksli de olabilirler.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Birikim Hedefleyenler İçin: Vadeli Mevduat ve Birikim Hesabının Tüm İncelikleri

Birikim Hedefleyenler İçin: Vadeli Mevduat ve Birikim Hesabının Tüm İncelikleri

22 Kasım • 6 Dakika Okuma Süresi

Kendiniz veya aileniz için birikim yapmak istiyor ancak nereden başlayacağınızı, hangi hesabı açmanız gerektiğini bilmiyor musunuz? O zaman bu yazı tam size göre! Hesap türlerini, hangi hesabın nasıl avantajları olduğunu öğrenmek için buyurun okumaya

Vadeli mevduat hesabı ile birikim hesabı arasındaki fark nedir?

Yatırılan paranın belirli bir süre içinde faiz getirisi sağladığı hesaba vadeli mevduat hesabı denir. Vadeli mevduat hesabına yatırdığınız anapara,1 ay, 3 ay, 6 ay veya 1 yıl gibi belirlediğiniz vadelerde faiz oranı sağlar.

Birikim hesabı ise kendi bütçenize göre birikim hedefleri koyabildiğiniz para yatırma/çekme işleminde bozulmayan hesap türüdür. Birikim hesaplarında belirlediğiniz bir hedef doğrultusunda (Eğitim, konut vb.) birikiminizi artırmayı amaçlayabilirsiniz. Vadeli mevduat hesapları ise vadeli birikiminiz üzerinde azami faiz kazanmayı amaçladığınız hesaplardır. Vadeli mevduat hesaplarını mobil/internet ve şubeden dilediğiniz para biriminde açabilir, tercihinize göre enflasyon endeksli, ara dönem ödemeli ya da standart vadeli hesaplarda varlığınızı değerlendirebilirsiniz. Birikim hesabında ise az veya hiç birikimi olmayan insanların, para biriktirmek için Net Hesap, Kolay Birikim gibi ürünlerle birikim yapabilmeleri sağlanır. Şimdi, Garanti BBVA bünyesinde bulunan mevduat ve birikim hesaplarına kısaca göz atalım.

Vadeli mevduat hesabı tipleri neler?

e-Vadeli Hesap: İnternet üzerinden açılan vadeli hesap türüdür. e-Vadeli Hesap ile açılış işlemi dâhil olmak üzere birçok işlemi bankaya hiç uğramadan gerçekleştirebilirsiniz. e- Vadeli Hesaplarda vade başlangıç tarihi ile hesap açılış tarihi aynıdır, bu nedenle hesap açıldığı andan itibaren faiz kazanmaya başlarsınız. Hesabın vadesinden önce kısmi çekim yaptığınızda, kalan bakiye aynı vade ve faiz oranı ile artmaya devam eder.

Tüm işlemleri elektronik ortamda gerçekleştirdiğiniz için kağıt tüketimi yapmaz ve böylece sürdürülebilirliğe de katkıda bulunmuş olursunuz.

Vadeli TL Hesabı: Riske girmeden birikimleriniz için getiri elde edebileceğiniz Vadeli TL Hesabı’nı 1, 3, 6 ve 12 ay vadeli olarak açabilirsiniz. Vadenizin sonuna kadar piyasanın faiz oranlarından etkilenmeden sabit getiri kazanabilirsiniz. Garanti BBVA şubelerine uğrayarak 32 günden güne kadar dilediğiniz vadede kırık vadeli mevduat hesabı, Garanti BBVA İnternet Bankacılığı’nı ziyaret ederek ise güne kadar kırık vadeli mevduat hesabı açmanız mümkün. Ayrıca Vadeli Mevduata Para Yatırma Emri sayesinde vade tarihinde otomatik olarak hesaba para yatırılmasını sağlayabilirsiniz.

Elma Mevduat Hesabı: Aylık ödeme işlemlerinizi gerçekleştirirken, bakiyenizi limitler kapsamında gecelik olarak elma mevduat faiziyle (yıllık brüt %5) değerlendiren hesap türüdür. Hesabınıza para geldiğinde Elma Mevduat Hesabı paranızı gecelik mevduat faizi ile değerlendirilir. Bu sayede bankacılık işlemlerinizi gerçekleştirirken paranızı değerlendirmeye devam edebilirsiniz. Üstelik paranızı değerlendirirken dilediğiniz zaman nakit de çekebilirsiniz. Elma Mevduat Hesabı’nda fon alım ve satım işlemleri belirli saatlerde gerçekleştirilir. Bu hesapla aynı zamanda taksit, kira, elektrik, telefon gibi düzenli ödemelerinizi, otomatik ödeme talimatı ile ödeyebilirsiniz.

Enflasyona Endeksli Vadeli Mevduat Hesabı: Hiçbir zaman enflasyonun altında kalmadan kazandıran hesap türüdür. Uzun vadeli, faiz korumalı ve ara faiz ödemeli olarak üç çeşide ayrılır. 92 - gün arası vadeler arasında açılabilir. (Seçeceğiniz hesabın çeşidine göre değişir) Hesaptaki anaparanız enflasyona karşı değer kaybetmez. Birikimlerinizi enflasyona karşı koruyabilir ve reel getiri de sağlayabilirsiniz. Üstelik Enflasyona Endeksli Vadeli Mevduat Hesabı’nın vergi avantajı da vardır. 1 yıldın uzun süreli, enflasyon oranına bağlı olan ve değişken faiz oranı uygulanan uzun bu vadeli mevduat hesabında, %0 gelir vergisi kesintisi de uygulanır.

Uzun vadeli, faiz korumalı ve ara faiz ödemeli enflasyona endeksli vadeli mevduat hesapları hakkında detaylı bilgi almak ve hesabın diğer özelliklerini öğrenmek için bu sayfaya göz atabilir veya şubelerimizi ziyaret edebilirsiniz.

Biriktirdiğini Ödeyen Mevduat Hesabı: Vade sonunu beklemeden belirlenen ara dönemlerde düzenli faiz getirisi sağlayan, 1 yıllık vadeli açılan mevduat hesabıdır. Bu hesap ile faizinizi 12 aya sabitleyerek, 1, 3 veya 6 aylık periyotlarla düzenli faiz getirisi elde edebilirsiniz. Biriktirdiğini Ödeyen Mevduat Hesabı’nda, değişen güncel faiz oranlarından faydalanabilir, bu oranlara göre hesabınızı yeniden vadelendirebilirsiniz. Ayrıca talimat vererek, belirlediğiniz zaman diliminde faiz getirinizi de çekebilirsiniz.

Ayrıca Garanti BBVA vadeli mevduat faizi hesaplama aracı ile günlük, aylık ya da yıllık, türk lirası ve döviz birikimlerinizin getirilerini kolayca hesaplayabilirsiniz.

Birikim hesapları

Garanti BBVA bünyesinde yer alan, hedefinize yönelik birikim hesaplarını aşağıdan inceleyebilirsiniz.

Birikimli Altın Hesabı: Güvenli bir şekilde altın cinsinden birikim yapabileceğiniz bir hesap türüdür. Altınlarınızı vadesiz olarak hesabınıza yatırabilir, hesabınızdaki altın birikimine istediğiniz an, şubeden, Garanti BBVA Mobil veya Garanti BBVA İnternetten ulaşabilir, üzerine altın ekleyebilir veya dilediğiniz tutarı nakit olarak çekebilirsiniz.

Garantili Gelecek Hesabı: Çocuklarınızın eğitim hayatını, vefat veya kaza gibi beklenmeyen durumlara karşı güvenceye almanızı sağlayan özel bir birikim hesabıdır. Gelecek Hesabında, çocuklarınız için aylık azami TL olmak üzere belirlediğiniz tutarda birikim yapabilirsiniz. Hesaptaki birikimleriniz, SMART Temkinli Fon ile değerlendirilir. Bu fon orta veya uzun vadede, normal mevduattan daha fazla getiri elde etmenizi sağlar. Hesabınızı kendiniz veya çocuğunuz adına açabilirsiniz.

Kolay Birikim Hesabı: Düzenli veya düzensiz olarak para biriktirebileceğiniz, birikim hesabıdır. Bu hesabı sıfır bakiye ile açmanız da mümkündür. Belirlediğiniz birikim tarihleri arasında, birikim tutarı kadar para yatırıp, hesabınızdan para çekmediğiniz takdirde, aynı birikim dönemi için elde ettiğiniz kazancın üzerine ek faiz getirisi de alabilirsiniz. Düzenli birikim tutarını yatırmadığınız ay içinde hesabınız kapanmaz, yalnızca ek faiz getirisi elde edemezsiniz.

Net Hesap: Bu hesapta, biriktirmeye başladığınız an, belirlediğiniz vade sonunda ne kadar kazanacağınızı görebilirsiniz. Birikim hedefleriniz için nasıl hareket etmeniz gerektiğini ‘’net’’ bir şekilde görebilirsiniz. 12 ayda TL, 18 ayda TL, 24 ayda TL’ye kadar net getiri elde edebilirsiniz. Net Hesap’ta, biriktirmeye başladığınız andan itibaren vade sonunda ne kadar kazanacağınıza bakabilirsiniz. Bu bilgilerden yararlanarak birikim hedefinize nasıl ve ne zaman ulaşılacağınızı tahmini olarak görebilirsiniz.

Konut Hesabı: Birikiminizle ev sahibi olabileceğiniz hesap türüdür. Kendi adınıza kayıtlı bir konutun sahibi değilseniz ve en az 36 ay düzenli birikim yaptıysanız devlet katkısı kazanabilir, mevcut birikiminizin üç katına kadar kredi alıp, konut sahibi olabilirsiniz. 

Gelecek planlarınız için hangi hesabın size uygun olduğuna karar verdiyseniz, size en yakın Garanti BBVA şubesini ziyaret ederek, hesap açım işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

__________

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

yılında yatırımcı parayı nereye yatırmalı?

y&#;l&#; piyasalar aç&#;s&#;ndan oldukça hareketli geçti. Pandemi k&#;s&#;tlamalar&#;n&#;n kald&#;r&#;lmas&#;, Rusya-Ukrayna sava&#;&#;, di&#;er ülke merkez bankalar&#;n&#;n tersine Türkiye’deki faiz indirimleri, yüksek enflasyondan korunmak isteyenlerin Borsa &#;stanbul’a ak&#;n etmesi. Yabanc&#; yat&#;r&#;mc&#;lar&#;n pay&#;n&#;n yüzde 30’un alt&#;na indi&#;i Borsa &#;stanbul’a ’de milyon yeni yerli yat&#;r&#;mc&#; kat&#;ld&#;. Yüzde ’e varan yükseli&#;i ile Borsa &#;stanbul yurtd&#;&#;&#; piyasalardan aç&#;k ara pozitif ayr&#;&#;t&#;. Peki bu seyir y&#;l&#;nda da devam edecek mi? Türkiye ve dünyan&#;n yeni y&#;lda iki önemli gündem maddesi var. Türkiye’deki seçimler ve ABD Merkez Bankas&#;’n&#;n (Fed) faizlerle ilgili ataca&#;&#; ad&#;mlar. Bunlar piyasalar&#;n ana trendini etkileyecek iki ana madde olarak öne ç&#;k&#;yor.

Yükseli&#; h&#;z kesebilir

Türkiye’deki geli&#;meleri seçim öncesi ve sonras&#; olarak analiz etmek gerekir. &#;çinde bulundu&#;umuz ‘dü&#;ük faiz/ stabil kur’ resmi seçime kadar devam edecek gibi. Dolay&#;s&#;yla borsay&#; destekleyen bu görünüm endekste yükseli&#;in devam&#; olarak yorumlanabilir. Ancak genel beklenti bu yükseli&#; beklentisinin y&#;l&#;ndaki gibi büyük boyutlarda olmayaca&#;&#; yönünde. Yani yükseli&#;in h&#;z keserek devam edece&#;i görü&#;ü hakim. H&#;z kesmesinin alt&#;nda yatan gerekçe ise &#;irket karlar&#;n&#;n yeni y&#;lda geride b&#;rakt&#;&#;&#;m&#;z y&#;l kadar güçlü olmayaca&#;&#;na yönelik tahminler. Gedik Yat&#;r&#;m’a göre ’te BIST ortalamas&#;n&#;n reel olarak yüzde 25 üzerinde bir faaliyet kar&#; dü&#;ü&#;ü ya&#;anabilir. Bunda kaynakl&#; yüksek baz etkisi, global büyümede yava&#;lama, TL’nin üretici fiyatlar&#;na nazaran güçlü kalmas&#; ve ihracatç&#; &#;irketleri karl&#;l&#;klar&#;nda azalma ihtimali etkili olabilir.

Yönü seçim belirleyecek

Seçime kadar olan süreçte mevcut para politikas&#;n&#;n seçim sonras&#; de&#;i&#;ebilece&#;i ihtimaline yat&#;r&#;m yapmak isteyen yabanc&#;lardan da bir miktar giri&#; gözlenebilir. Bu da yine endeksteki yükseli&#; e&#;ilimini destekleyecektir. Havayolu, bankac&#;l&#;k, ileti&#;im, sigortac&#;l&#;k ve çimento sektörleri yeni y&#;lda öne ç&#;kabilir. A1 Capital Genel Müdür Yard&#;mc&#;s&#; Baki At&#;lal, alternatifsiz olan Borsa &#;stanbul’da yeni yat&#;r&#;mc&#; giri&#;leriyle endeksteki yükseli&#; e&#;iliminin seçime kadar sürece&#;ini söylüyor. Yat&#;r&#;mc&#;lar&#;n bu süreçte hikayesi olan hisseleri tercih etmesi gerekti&#;ine dikkat çeken At&#;lal’a göre, seçim sonras&#; için ise sonuçlara göre pozisyon al&#;nmal&#;. BIST Endeksi’ne yönelik beklentilere bakarsak endeksin seviyelerinin üzerinde kal&#;nmas&#; halinde puanlar&#;n hedeflenece&#;i belirtiliyor. Seçim sonras&#; dönem için kritik nokta; uygulanacak yeni para politikas&#;. &#;ktidar de&#;i&#;se de de&#;i&#;mese de yüksek faiz art&#;r&#;mlar&#;n&#;n konu&#;uldu&#;u bir ortam hisse senetlerine olumsuz yans&#;yacakt&#;r. Gelelim küresel piyasalar&#;n ana gündem maddesi olan Fed’e yönelik beklentilere. Piyasalardaki genel görü&#; Fed’in politika faizini y&#;l&#;n ilk çeyre&#;inde yüzde 5’e yükselttikten sonra y&#;l&#;n sonlar&#;na kadar bu seviyede tutaca&#;&#; yönünde. Fed, sonu ya da y&#;l&#; ba&#;&#; gibi faiz indirimlerine kademeli bir &#;ekilde ba&#;layabilir. Bu da küresel risk i&#;tah&#;n&#; art&#;rabilir ve hisse senedi piyasalar&#;nda yukar&#; yönlü hareketleri destekleyebilir.

Sabit getirili enstrümanlar&#;n cazibesi kalmad&#;

Yeni ekonomi modeli kapsam&#;nda yüksek enflasyonist ortamda faiz indirimlerine gidilmesi; mevduat, bono, tahvil gibi sabit getirili finansal enstrümanlar&#;n cazibesini iyice azaltm&#;&#; durumda. Yüzde 80’ler civar&#; bir enflasyonun oldu&#;u bir ortamda yüzde 20 civar&#; bir mevduat faizi yat&#;r&#;mc&#; için çekici olmuyor. Böyle olunca da yat&#;r&#;mc&#;lar alternatif bir getiri aray&#;&#;&#;na giriyor. Mevduat faizlerinde seçimlere kadar olan süreçte bir de&#;i&#;iklik beklenmiyor. Di&#;er taraftan Kur Korumal&#; Mevduat (KKM) ürünü Türk Liras&#; cinsi yat&#;r&#;m yapacaklar için TL mevduattan daha mant&#;kl&#;. Çünkü KKM ile hem kurlardaki olas&#; art&#;&#;lardan kaynaklanacak getiri f&#;rsat&#;ndan yararlan&#;l&#;yor hem de kurlarda hareket olmad&#;&#;&#; ya da dü&#;ü&#; oldu&#;u dönemlerde faiz getirisi elde edilebiliyor. Tahvil, bono taraf&#;nda da durum pek farkl&#; de&#;il. Ancak &#;irketlerin ç&#;kard&#;&#;&#; borçlanma senetlerinde getiriler Devlet &#;ç Borçlanma Senetleri’ne (D&#;BS) oranla bir miktar daha yüksek.

Döviz yat&#;r&#;mc&#;s&#; için zor dönem

Döviz yat&#;r&#;mc&#;s&#; için y&#;l&#; pek de iyi geçmedi. y&#;l&#;n&#;n son günlerinde kur TL seviyelerine kadar t&#;rmanm&#;&#; ve ard&#;ndan Kur Kurumal&#; Mevduat (KKM) ürünü devreye al&#;nm&#;&#;t&#;. KKM’nin hayata geçmesiyle h&#;zla geri çekilen kurlar, y&#;l&#;n&#;n ikinci yar&#;s&#;nda dar bir bantta hareket etti. Öyle ki kur art&#;&#;&#;n&#;n durmas&#;, faizlerdeki cazibenin ortadan kalkmas&#; KKM’den çözülmeleri de ba&#;latt&#;. Döviz her ne kadar yat&#;r&#;m arac&#; olarak görülmese de Türkiye’de geçmi&#; y&#;llarda ya&#;anan ekonomik krizler, dövizde kemikle&#;mi&#; bir yat&#;r&#;mc&#; kitlesi olu&#;mas&#;na neden oldu. Dolay&#;s&#;yla mevcut konjonktür her ne kadar döviz aleyhine olsa da toplam mevduatlar içerisinde dövizin pay&#; hala çok yüksek. Dolarda y&#;lsonu beklentileri y&#;l&#; döviz yat&#;r&#;mc&#;s&#; için oldukça kritik. Seçimler tüm piyasalar gibi döviz piyasas&#;nda sert fiyat hareketlerine neden olabilir. Ancak uzmanlar&#;n büyük bölümü seçime kadar olan süreçte kurlarda yukar&#; yönlü sert bir fiyat hareketi beklemiyor. Seçim sonras&#;nda iktidar&#;n de&#;i&#;ip de&#;i&#;meyece&#;i, yeni dönemde mevcut para politikas&#;n&#;n sürüp sürmeyece&#;i kurlarda yönü belirleyecek. Gedik Yat&#;r&#;m, sonu için TL dolar kuru tahmininde bulundu. Buna göre dolardaki art&#;&#; beklentisi yakla&#;&#;k yüzde Merkez Bankas&#;’n&#;n son beklenti anketine göre ise dolar kuru y&#;l&#;n&#; TL seviyelerinden tamamlayacak. Paras&#;n&#; dövizde tutmakta &#;srar edenler için Türk Hazinesi’nin ç&#;kard&#;&#;&#; eurobondlar da iyi bir alternatif olarak öne ç&#;k&#;yor. Bankalar Döviz Tevdiat Hesaplar&#;’na (DTH) yüzde 1’in alt&#;nda y&#;ll&#;k faiz verirken bu oran baz&#; bankalarda yüzde ’e ç&#;kabiliyor. Bu oran eurobondlarda yüzde ’a ç&#;kabiliyor. Öte yandan dövize endeksli yat&#;r&#;m fonlar&#; da yine bir di&#;er seçenek.

Alt&#;n&#;n y&#;ld&#;z&#; yeniden parl&#;yor

ABD Merkez Bankas&#;’n&#;n (Fed) yüksek enflasyonla mücadele için faiz art&#;r&#;mlar&#;na ba&#;lamas&#; alt&#;n fiyatlar&#;na büyük darbe indirmi&#;ti. 8 Mart ’de dolar seviyelerinin üzerini gören alt&#;n&#;n ons fiyat&#; 3 Kas&#;m’da dolara kadar geriledi. Fed’in faiz art&#;r&#;mlar&#;n&#;n sonuna geldi&#;ine yönelik beklentilerin kuvvetlenmesi alt&#;na olan talebi son aylarda yeniden canland&#;rd&#; ve alt&#;n&#;n onsu y&#;l&#; dolar seviyelerinden tamamlad&#;. Fed’in faiz art&#;r&#;mlar&#;n&#; tamamlamas&#; ve indirimlerin daha yüksek sesle konu&#;ulmaya ba&#;lanmas&#; halinde alt&#;na talebin artmas&#; bekleniyor. Onsta yüksek beklenti Swiss Asia Capital Genel Müdürü Juerg Kiener geçti&#;imiz günlerde yapt&#;&#;&#; aç&#;klamada, alt&#;nda yukar&#; yönlü büyük bir hamle ihtimalinin yüksek oldu&#;unu belirterek ons ba&#;&#;na 4 bin dolar&#;n görülebilece&#;i tahmininde bulundu. Ancak bu tahmin di&#;er uzmanlar taraf&#;ndan biraz ‘uçuk’ bulundu. Slatestone Wealth K&#;demli Piyasa Stratejisti Kenny Polcati, “Alt&#;n portföylerde olmal&#;, daha iyi performans gösterebilir ancak 4 bin dolar hedefim yok” dedi. Türkiye’de ise alt&#;n fiyat&#;n&#; dolar kurundaki art&#;&#; ve ons belirliyor. Dolay&#;s&#;yla gram alt&#;n fiyat&#;n&#;n seyri dolar&#;n hareketine de ba&#;l&#;.

Kripto paralarda beklenen ‘bo&#;a’ gelecek mi?

Geride b&#;rakt&#;&#;&#;m&#;z y&#;l&#;n en kötü performans gösteren yat&#;r&#;m arac&#; hiç &#;üphesiz kripto paralar oldu. Kas&#;m ay&#;nda 69 bin dolar seviyelerini gören ve bin dolar rakamlar&#;n&#;n konu&#;uldu&#;u Bitcoin, dolar seviyelerine kadar geriledi. Bitcoin’de ya&#;anan bu yüzde 75’in üzerindeki kay&#;p alt coinlere çok daha büyük oranlarda dü&#;ü&#; olarak yans&#;d&#;. Bitcoin’de kritik seviyeler Baz&#; alt coinlerde kay&#;p yüzde 99’lara ula&#;t&#;. Yani 1 sene önce dolar olan yat&#;r&#;m 10 dolara indi. Yat&#;r&#;m araçlar&#; aras&#;nda denetimin olmad&#;&#;&#; ve riski en yüksek varl&#;k olan kripto para ekosisteminde ’de ya&#;anan iflaslar ve Fed’in faiz art&#;r&#;m süreci bu kötü gidi&#;te etkiliydi. Türkiye’de de önemli bir kitlenin ilgi gösterdi&#;i kripto paralar ile ilgili ’e yönelik beklentiler &#;u a&#;amada olumlu. Yeni iflaslar&#;n olmad&#;&#;&#; bir durumda kripto paralar, yeni y&#;lda yaralar&#;n bir k&#;sm&#;n&#; sarmaya çal&#;&#;abilir. Ama bu alana yat&#;r&#;m yapacaklar çok dikkatli olmal&#; ve tasarruflar&#;n&#;n küçük bölümünü buraya ay&#;rmal&#;. Bitcoin’de dü&#;ü&#;ün durmas&#; için ilk a&#;amada dolar seviyeleri a&#;&#;lmal&#;. Buran&#;n alt&#;na inilmesi durumda dolar, alt&#;nda dolar seviyeleri görülebilir. Bitcoin’de olas&#; bir rahatlamadan bahsetmek için dolar hacimli a&#;&#;lmal&#;.

Yat&#;r&#;m fonlar&#;nda i&#;i ehline b&#;rak&#;n!

Tasarrufu olup da bunu de&#;erlendirebilmek onlar&#; biriktirmek kadar zor. Teknolojinin bu kadar ilerlemesi, finans piyasalar&#;n&#;n geli&#;melere an&#;nda tepki vermesi yat&#;r&#;m kararlar&#;nda zamanlaman&#;n önemini iyice art&#;rd&#;. Günlük ya&#;ant&#; içerisinde tüm geli&#;meleri takip edip, analizini yap&#;p, bunu yat&#;r&#;m kararlar&#;na yans&#;tmak herkesin harc&#; de&#;il. Özellikle finansal okuryazarl&#;&#;&#; olmayanlar için al&#;nacak yanl&#;&#; kararlar telafisi uzun y&#;llara mal olacak kay&#;plar ortaya ç&#;karabilir. Hem tasarruflar&#;n&#; enflasyon kar&#;&#;s&#;nda korumak hem de büyütmek isteyen ama tüm gün ekran ba&#;&#;nda olamayanlar için yat&#;r&#;m fonlar&#; cazip bir araç. Profesyoneller taraf&#;ndan yönetilen, her geli&#;meyi an&#;nda takip edip ve yat&#;r&#;m karar&#;na çevirebilen yat&#;r&#;m fonlar&#; önemli getiriler sunuyor. ’nin gözde yat&#;r&#;m arac&#; olan hisse senedi, hisse a&#;&#;rl&#;kl&#; fonlar da yat&#;r&#;mc&#;s&#;n&#; sevindirdi. Risk profilinize göre istedi&#;iniz kurumun fonunu Tefas arac&#;l&#;&#;&#;yla alabiliyorsunuz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası