hamileyken saç boyama zararlımı / Hamilelikte saç boyanır mı? | Hamilelik

Hamileyken Saç Boyama Zararlımı

hamileyken saç boyama zararlımı

Anne adaylarının hayatlarında, hamileliğin başlaması ile birlikte bazı değişiklikler olur. Annelerin bebeklerinin sağlığını korumak için bazı alışkanlıklarından biraz uzak durması gerekebilir. Bu bağlamda hamilelikte saç boyası kullanımı merak edilen bir konudur. Hamilelikte saç boyanır mı sorusuyla sık karşılaşan jinekologlar, bu konuda farklı görüşlere sahiptir; ancak genel kanı hamilelikte saç boyası kullanımında bir sakıncanın olmadığı yönündedir.

Yapılan çalışmalara göre, hamileyken saç boyama işleminin kesin olarak kanıtlanmış bir zararı bulunamamıştır; ancak ne yazık ki bu araştırmalar yüzde yüz kesin sonuç vermemektedir, çünkü yeterli sayıda deney yapılamamaktadır. Hayvanlar üzerinde yapılan denemelerin sonuçlarına göre bu yargıya varılmıştır. 

Gebelikte saç boyanır mı sorusunun en çok üzerinde durulan iki cevabı vardır. İlkine göre ilk 3 aydan sonra saç boyasının hamilelikte bir zararı yoktur. İkinci cevaba göre ise saçların dipten boyanması sakıncalıdır. 

Bu Cevaplar Neye Göre Veriliyor?

Şimdi cevapları tek tek inceleyelim. Neden gebelikte ilk 3 aydan sonra saç boyamada sakınca görülmemektedir. Aslına bakılırsa, ilk ay kullanılsa zararı vardır diyebileceğimiz bir araştırma yok; ancak bebeği riske atmamak adına önlem amaçlı bu şekilde yapılması önerilmektedir. 

Bebekler, anne karnında yaşama tutunma sürecini 3 ay sonunda büyük çoğunlukla tamamlar. En çok düşük riski de ilk 3 ay içerisinde olur. Eğer bebek anne karnında bu süre sonunda herhangi bir problem yaşamadıysa, büyük oranda hayata merhaba diyecek diyebiliriz.

Bu aşamada bebek kendi savunma sistemini de geliştirmeye başlar. Bu yüzden anneler hamilelikteki ilk ayları atlattıktan sonra saç boyasını kullanırken biraz daha rahat olabilirler. 

Hamilelikte Dip Boyamanın Ne Zararı Var?

  • Saç boyası birçok kimyasal bileşenin bir araya gelmesi ile oluşur. Doğal ve organik boyalar da bu kategoriye dahildir. Boyama işini aslında renk pigmentleri yapsa da cansız olan saç hücrelerine bu pigmentlerin tutunması için kimyasal maddelere ihtiyaç vardır. Saç telleri cansız hücrelerden oluştuğu için bu hücrelerden vücuda kimyasalların aktarılması söz konusu değildir. 
  • Saç derisine temas eden boyadaki kimyasal maddeler deri tarafından emilebilir. Saç derisi, yaşayan hücrelerden oluştuğu için kimyasal maddeleri emerek kana karıştırabilir. Bu yüzden gebelikte saç boyarken saç diplerinin boya ile temas etmemesine özel gösterilmesi konusunda görüş birliği vardır.
  • Yapılan araştırmalar, saç derisinin bu kimyasalların ne kadarını emdiğini henüz kesin olarak ölçememiş olsa da önlem olarak hamilelikte saç boyanması önerilmez. 

Neden Kesin Bir Cevap Verilemiyor?

Sağlıkla ilgili araştırmaların kesin olarak bir sonuca bağlanabilmesi için deneylerin defalarca tekrarlanması gerekiyor. Etik olarak bir hamile kadının bu tür bir araştırma için denek olarak kullanılmasına imkân olmadığı için araştırmalar ancak geri bildirimlere göre cevaplandırılabiliyor. Deneyler hayvanlar üzerinde yapılabiliyor, ancak genetik olarak benzerlik taşıyan hayvanların fizyolojik yapıları insanlardan çok farklı olduğu için deneylerin kesin bir sonuca dayandırılması imkânsız oluyor. Bu yüzden hamilelikte saç boyamanın zararları nelerdir sorusuna kesin bir yanıt verilemiyor.

Hafta Hafta Gebelik makalelerimiz için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Hafta Hafta Gebelik: https://www.bebek.com/?s=hafta+hafta+gebelik

Boyalardaki Tehlikeli Maddeler Ve Zararları Nelerdir?

Saç boyaları temel olarak üç ana kategoriye ayrılır. Kalıcı, yarı kalıcı ve geçici saç boyaları. Tüm boya tipleri, büyük oranda hidrojen peroksit olmak üzere yaklaşık 5000 farklı kimyasal madde içerir. Türlerine göre içerdiği kimyasallardan bazıları aşağıdaki gibidir. (*)

Kalıcı Saç Boyaları: Para-fenenediamine, Para-toluylenediaminei Para-diaminler Ortho- veya para-aminofenols. 

Yarı Kalıcı Saç Boyaları: Nitroanilinler, Nitrofenilendiaminler, Nitroaminofenoller, Azo türevleri, Anthraquinone. 

Geçici Saç Boyaları: Azo türevleri, Azine türevleri, Thiazine türevleri, Indoaminler Trifenilmethane. 

Saç boyalarındaki bu kimyasalların her birinin farklı etkileri olsa da cilt kanseri, meme kanseri, lösemi ve mesane kanseri gibi tehlikeli hastalıklara yol açabilmektedirler.

boyadaki tehlikeli maddeler

Hamilelikte Saç Boyama İşlemi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Bilinen bir zararı olmayan hamileyken saç boyamanın, olası zararlarını da yok etmek için bazı noktalara dikkat etmek gerekir:

  • Boyaların içerdiği kimyasal maddelerin bazıları buharlaşabilen ve uçucu maddelerdir. Bu maddelerin solunması da kimyasal maddelerden etkilenmeye neden olabilir. Bu yüzden hamilelikte saç boyası kullanılırken, hava alan ve mümkünse açık bir alanda boyama işi yapılmalıdır. 
  • Boya yapacak kişi kim olursa olsun mutlaka eldiven kullanmalıdır. Çıplak elle boyaya temas edilmemelidir.
  • Çıplak tene bulaşan boyanın arınması çok zordur. Herhangi bir vücut uzvuna temas eden boya derhal bol su ile yıkanmalıdır.

Saç boyası hamilelikte zararlı mı sorusundan ziyade, saç boyası hamilelikte hangi koşullarda zararlı sorusunu kendimize sormamız ve ona göre davranmamız gerekir. 

Hangi Boya Türleri Daha Zararsızdır?

Doğal ve organik boyaların zararsız olduğu görüşü kısmen doğru olsa da tüm boyalar kimyasal içerdiği için masum boyalar kategorisine herhangi bir çeşidi ekleyemeyiz; ancak daha az kimyasal içeren boyaları tercih etmenizde fayda var. Özellikle amonyak içermeyen saç boyalarını tercih edebilirsiniz. Gebelikte saç boyamanın zararlarını en aza indirgemek için dikkat etmeniz gereken bir nokta daha vardır. Boya çok uzun süre saçta kalmamalıdır. Mümkün olan en kısa sürede boyama işlemi tamamlanmalı, sonra ılık su ile bolca yıkanıp durulanmalıdır. Hamilelikte saç boyası kullanmak tedbiri elden bırakmadıkça güvenlidir. 

Kaş Ve Kirpiklerin Boyanmasında Bir Sakınca Var Mıdır?

Hamilelikte saç boyanması dikkat edildiği takdirde güvenlidir, ancak kaş ve kirpiklerin boyanması önerilemez. Çünkü kaşlar ve kirpiklerin boyanması sırasında boyanın tene temas etme olasılığı çok daha yüksektir. Bu yüzden kaş ve kirpik için saç boyası kullanımı önerilmemektedir. 

Saç Boyası Yerine Kına Kullanmanın Farklı Bir Etkisi Var Mıdır?

Kına ile saç boyamanın ispatlanan bir zararı yoktur. Kına doğal bir madde olduğu için boyalara göre daha güvenlidir. Eğer kınanın vereceği renk konusunda endişeniz yoksa, boya yerine kına tercih etmeniz daha az kimyasal maddeye maruz kalmanız açısından daha az zararlıdır. Bu yüzden hamilelikte saç boyası yerine kına tercih edilebilir. 

Hamilelikte Saç Boyama Önerileri

  • İlk üç veya dört ay boya kullanmamaya çalışın. 
  • Üçüncü aydan sonra saçınızı boyatırsanız, boyanın saç derisine ve diplere fazla temas etmemesine özen gösterin.
  • Boyama işlemini mutlaka çok iyi hava alan bir alanda yapın.
  • Doğal boyalar bulmaya çalışın. Kına ile de boyama yapabilirsiniz.
  • Boyama işlemi sırasında mutlaka eldiven kullanın.
  • Boyayı saçınızda uzun süre bekletmeyin. 
  • Durulama aşamasına özen gösterin. Berrak su akana kadar saçınızı durulayın.
  • Kaş ve kirpik gibi boyaması zor, boyanın deriye temas etme ihtimalinin yüksek olduğu yerleri boyamaktan kaçının.
  • İki boyama arasında 5-6 ay zaman bırakın. 

Hamilelikte saç boyası kullanmanın kanıtlanmış bir zararı yoktur. Dikkatsiz kullanım sonucu ortaya çıkabilecek sorunlar olabilir. Anneler bu konuda daha dikkatli olurlarsa ve kurallara uyarlarsa kendilerinin ve bebeklerinin sağlığını korurken kişisel bakımlarını da sağlayabilirler. Kadınlar güzelliklerini korumak için mutlaka çeşitli yolları deneyeceklerdir, ancak unutulmamalıdır ki anneler her zaman güzeldir ve güzel kalacaktır. 

HAMİLELİKTE TÜYLENME! Konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

HAMİLELİKTE TÜYLENME! https://www.bebek.com/hamilelikte-tuylenme/

Hamileyken saç boyatmak zararlı mı?

Amerikan Hastanesi Kadın Sağlığı Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Alper Mumcu, hamilelikte saç boyatma ile ilgili şu bilgileri veriyor.

Hamilelikte saç boyatma sorusu klinik uygulamalarda en sık karşılaştığımız sorular arasında yer alıyor. Sorunun cevabını vermek yalnızca ülkemizde değil tüm dünyada çok zor. Çünkü, hemen hemen tüm toplumlarda toplumun bir kısmının bunun gelişmekte olan bebek için zararlı olacağını düşünürken, diğer kısmında tam tersi düşünce hakim ve ne yazık ki bu fikir ayrılığı kadın doğum hekimleri arasında da mevcut. Bazı hekimler daha seçici davranmakta ve ilk trimesterdan sonra saç boyatmaya izin vermektedir.

Yapılan çalışmaların hiçbirinde hamilelikte saç boyatmanın zararlı olabileceğine yönelik herhangi bir bulgu elde edilememiştir. Saç boyaları hakkında en çok araştırma yapılan kozmetik ürünleridir.

Kadınların ayda 1 ya da 2 kez saçlarını boyattıklarında kullanılandan çok daha fazlası ile yapılan hayvan deneylerinde gelişmekte olan fetusta herhangi bir teratojen (anomaliye sebebiyet verici) etki saptanamamıştır. Bilinen bir başka gerçek ise saç boyalarındaki kimyasal maddelerin hemen hepsinin yüksek düzeyde toksik olmasıdır.

Konu hakkında dünyadaki en saygın kurumlardan biri olan ve üreme sistemi üzerindeki potansiyel riskleri inceleyen Amerikan Teratoloji Enformasyon Servisi, "Eldeki veriler sınırlı olmasına rağmen çok büyük bir olasılıkla hamilelikte saç boyatmak güvenlidir" şeklinde görüş bildirmektedir. Benzer şekilde Amerikan Obstetrisyenler ve Jinekologlar Cemiyeti (ACOG) da hamilelikte saç boyatma ve permanın sakıncalı olmadığını yayınladığı bültenlerde duyurmuştur. Bazı doktorlar hastalarına bitkisel özlü saç boylarını kullanmalarını önermektedirler.

Piyasada bu türden çok sayıda ürün bulunmaktadır. Ancak bu ürünlerin içerikleri incelendiğinde tıpkı kimyasal boyalarda olduğu gibi pek çok katkı maddesinin bulunduğu kolaylıkla görülebilir.

Sonuç olarak hamilelikte saçlarımı boyatabilir miyim sorusunun cevabı EVET'tir.

Eğer doktorunuz saçlarınızı boyatmanıza izin vermiyorsa ya da boya için ilk trimesterin bitmesini beklemenizi öneriyorsa ona hangi gerekçeyle ve hangi bilimsel veriye dayanarak izin vermediğini sorun.

Evde saç boyamanın püf noktaları

False

Hamilelikte saç boyanır mı?

Hamilelikte olabildiğince sağlıklı olmak isteyen ve bebeğin gelişimine olumsuz etki etmekten endişe duyan anneler, çoğunlukla hamilelikte saç boyatma konusunda çekingen davranıyor. Huffington Post’un haberine göre, belirli önlemler alındıktan sonra hamilelikte saç boyası kullanmak, anne için de bebek için de güvenli. New York’tan Dr. Angela Lamb, “saç boyası, kan dolaşımına karışıp bebeğe ulaşacak kadar uzun bir süre deriyle temas etmez” diyerek, hamilelikte saç boyamanın güvenli olduğunu ifade ediyor. Dermatolog Dr. Jennifer MacGregor ise, saç derisinin boyayı çok az miktarda absorbe ettiğini doğruluyor ancak, saç derisinde bulunabilecek kesik veya açık yaralar varsa, boyanın daha çok deri altına nüfuz edeceğini hatırlatıyor.


Hamilelikte saç boyamak için genellikle ilk üç ayın, yani ilk trimesterin geçmesini beklemek gerektiği söylenir. Ancak uzmanlar, bunun da özellikle bir etkisinin olmayacağı görüşünde. Yani aslında, hamileliğin herhangi bir zamanında saç boyası kullanmak güvenli sayılıyor. Ancak ilk haftalarda görülebilen mide bulantısı ve benzeri belirtiler anne adayını çok fazla rahatsız ediyorsa, bu süreçte saç boyatmak elbette doğru bir tercih olmayacaktır. Saç boyası malzemelerinin yoğun kokusu, mide bulantısı şikayetini artırabilir. Böyle bir durumda, saç boyamak için yoğun belirtilerin geçmesini beklemek mantıklı olacaktır.




Saç boyası kullanırken, hamilelik sürecinde olsun olmasın, her zaman öncelikle dikkat edilmesi gereken şey, alerjik reaksiyonların gelişip gelişmediği. Daha önce saçınızı boyatmış olsanız bile, cildiniz yeni bir boya türüne alerjik reaksiyon gösterebilir ve kızarıklıklar, kaşıntı gibi belirtiler ortaya çıkarak boya cildinize zarar verebilir. Bu nedenle boyama işleminden önce kafada küçük bir noktada saç boyası testi yapmak kesinlikle tavsiye edilir.


Hamilelikte mümkün olduğunca kimyasallardan uzak kalmayı tercih ediyorsanız, doğal içerikli saç boyaları da tercih edilebilir. Evde kullanacağınız boyaların kullanım talimatlarını dikkatlice okuduğunuzdan emin olmalı, kimyasalları daha uzun süre solumamak içinse mümkünse boyama işlemi sırasında birinden yardım almalısınız.



Referanslar: Julia Brucculieri ''Is Dyeing Your Hair When You're Pregnant Really That Bad? Doctors Weigh In.'' (30 Mart 2018) Şuradan alındı: https://www.huffpost.com/entry/hair-dye-during-pregnancy_n_5abcf8aee4b04a59a3154eb3




nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası