lale soğanı nasıl ekilir / Lale soğanı dikimi ne zaman ve nasıl yapılır? - Pratikse Com

Lale Soğanı Nasıl Ekilir

lale soğanı nasıl ekilir

Ters Lale Soğanı Dikimi ve Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Ters Lale Soğanı Dikimi ve Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Merhaba Bitki Severler, bugün sizlerle birlikte ''Ters Lale Soğanı Dikimi ve Bakımı'' hakkında konuşacağız, isterseniz başlayalım.


                                                                                    Görsel: Pixabay

Ters Lale Nedir? İlk Önce Bununla Başlayalım

Zambakgiller familyasına ait, yüksek rakımlı yerlerde (genelde dağ ve bayırlarda) yetişir. Anadolu'ya has bir çiçek türüdür. yapraklı ve boynu eğik çiçek yapısı vardır. Kendine has renkleriyle çok özel bir çiçek olduğunu belli eder. Halk içinde ''Ağlayan Gelin, Ağlayan Lale'' olarak da bilinir. Genel olarak hüznü simgelediği söylense de, ilkbahar mevsiminin geldiğinin habercisidir Ters Lale. Soğuklar biter bitmez, ilkbahar mevsiminde o güzelim, gösterişli boynu bükük çiçeklerini açmaya başlar.

Ters Lale Soğanı Dikimi ve Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Öncelikle şunu söylememiz gerekiyor. Bize en çok sorulan sorulardan bir tanesi ''Ters Lale soğanımı ektim, yeşil kökleri çıktı ama çiçek açmadı.'' ve türevleri oluyor. Ters Lale soğanını çimlendirebilmek ve çiçek açtırabilmeniz için soğuk yerlerde muhafaza etmeniz gerekiyor. Unutmayın, Ters Lale serin havaların, soğuk mevsimlerin çiçeğidir. Sonbahardan, ilkbahara kadar çimlenebilir. Yer yer yapılan hatalardan yine bahsedeceğiz, isterseniz gelin sizin için listelendirdiğimiz dikim ve bakım aşamalarına geçelim.

Dikimi: Elinizde bulunan Ters Lale soğanlarını nereye dikeceğimiz önemli detaylardan birtanesidir. Saksıda mı yetiştirmek istiyorsunuz, yoksa bahçe gibi açık alanlarda mı?

Eğer saksıda ekmeye karar verdiyseniz şu adımları takip etmeniz gerekiyor:

1. Ters Lale'yi ekeceğiniz saksının derin olması gerekiyor, örneğin 5 litrelik bir saksı olabilir.

2. Mutlaka Ters Lale Soğanı'nı ekeceğiniz saksının altında, su tahliye kanallarının olması gerekiyor.

3. Toprak seçimini; humuslu, kumlu (su tutmayan) topraktan yana yapmanız Ters Lale Soğanı'nın çimlenmesinde önemli rol oynayacaktır.

4. Saksının yarısına kadar belirttiğimiz toprak çeşidiyle doldurup, Ters Lale Soğanı'nın sivri ucu yukarı gelecek şekilde saksı ortasına konumlandırılmalıdır. Ters Lale'yi yerleştirdikten sonra üstünü dikkatlice kapatmalısınız. En çok yapılan hatalardan biri, Ters Lale Soğanı'nın saksıdaki konumunu ayarlayamamaktan kaynaklanıyor. Bulunduğunuz iklim eğer ılıman bir iklimse Ters Lale Soğanları'nın ucu hafif açık kalmalıdır. Eğer karasal iklimdeyseniz tamamen kapatmanız gerekiyor. Buraya dikkat edelim.

5. Son olarak, ektiğimiz Ters Lale Soğanı'nın çimlenmesi için soğuk bir yerde bırakılması gerekiyor. Balkon, teras, bahçe gibi yerler uygun olabilir. Direkt olarak içerde oda sıcaklığında çimlenemez. Mutlaka soğuk alması gerekiyor.

Eğer bahçede ekmeye karar verdiyseniz: Yukarda belirttiğimiz toprak çeşitlerinden, bahçenizde uygun bir alan seçip yine Ters Lale Soğanı'nın ucu yukarı gelecek şekilde ekiminizi yapabilirsiniz.

Ters Lale Soğanı Bakımı, Sulama ve Gübreleme

Yukardaki işlemleri başarıyla yerine getirdik, bir zaman sonra Ters Lale Soğanlarımız çimlenmeye başladı ve yeşil gövde kısmını bize gösterdi. Peki, ne yapacağız? Asıl macera şimdi başlıyor!

Sulama: Ters Lale Soğanı, çimlendikten hemen sonra günde bir sulanmalıdır. Sulama aralıklarında düzenli olmanız ve aşırıya kaçmamanız gerekiyor. Her sulamada yüzeysel, köklere gelecek az miktarda su yeterli olacaktır.

Gübreleme: Ters Lale Çiçeği'nin hemen çiçek dökmemesi ve istenilen kalibrede çiçek-gövde oluşturabilmesi için bitkinizi iyi beslemeniz gerekiyor. Bunun için dengeli kompoze gübreler (fosfor ve potasyum ağırlıklı) kullanmanız, kök gelişimini ve çiçek yapısında önemli rol oynayacaktır. 

Peki soğanımız yetişti, çiçeklerimiz açtı. Genel rutin bakımı bundan sonra nasıl seyredecek? İsterseniz gelin onu da sizlere açıklayalım.


                                                                                 Görsel:Pixabay

Ters Lale Bakımı

Yukardaki işlemlerden sonra Ters Lale Çiçeği'nin rutin bakımı sulama, bulunması gerek ortam ve besin ihtiyaçlarından oluşuyor. 

Bulunması gereken ortam: Ters Lale Çiçeği, gelişimini tamamladıktan sonra iç mekanlarda konumlandırılabilir. Güneşi seven bir yapısı olduğundan, ne kadar güneş ışığı alabilirse o kadar canlı kalacaktır. Saksı ve bahçe ekimlerinde bu detaya dikkat etmelisiniz.

Sulama: En dikkat edilmesi gereken husus, Ters Lale Çiçeği'nde sulamada aşırıya kaçınılmamalıdır. Bulunduğunuz bölgenin hava şartlarına göre, elle toprağa temas ederek çiçeğin su ihtiyacını ölçmelisiniz. Haftada en az 1 kere su verilmesini öneriyoruz fakat aşırıya kaçınılması durumunda Ters Lale Çiçeği'nin kökleri çürüyecek ve maalesef solmasına neden olacaktır. Dikkat!

Gübreleme: Yukarda soğan dikiminde bahsettiğimiz gübre çeşitleriyle gübrelemeye devam edebilirsiniz. Bu yöntem bitkinizin uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.

İşte bu kadar! Umuyoruz bu detaylı bakım yazımız hoşunuza gitmiş ve size bir şeyler katmışızdır. 

Okuduğunuz için teşekkür ederiz, bizi instagram ve facebook üzerinden takip etmek isterseniz lütfen BURAYA tıklayın.

Eğer sizde bu güzel Ters Lale Soğanı'na sahip olmak isterseniz BURAYA tıklayarak siparişi verebilir, FideButik'in ayrıcalıklı dünyasına sizde katılabilirsiniz. Ayrıca siz bitki severler için 7/24 satış sonrası desteğimiz ile sorun ve görüşlerinizi bize bildirebilirsiniz..

Paylaş:

Lale soğanı dikimi ne zaman ve nasıl yapılır?

Lale soğanı dikimi aslında çok geniş bir zaman aralığında yapılabilir. Eylül ayından Mart ayının ilk haftasına kadar lale soğanı dikebilirsiniz. Hatta havalar serin gidiyorsa Mart ortasını bile bulabilir.

Lale soğanı ne zaman dikilir?

Lale soğanlarını dikmek için toprağa ve soğanlar arasındaki mesafeye dikkat etmek gerekir. Dar bir alanınız varsa soğanları bu alana çapraz şekilde aralarında cm boşluk kalacak şekilde dikin. Lale soğanını dikerken cm yükseklikte çukur açıp lale soğanının sivri yeri yukarı gelecek şekilde bu çukura yerleştirin. Lale soğanını dikince hemen ardından sulamanız önemlidir. Soğanları diktiğiniz toprak çok ıslak olmamalıdır aksi halde lale soğanları çürür. Çok kuru kalırsa da kök salamaz ve kururlar.

Çekirdekten limon filizlendirme nasıl yapılır?

funduszeue.info

Lale soğanı için toprak doldururken geçirimli toprak oluşturmaya özen gösterin. Mesela 30 cm derinliğindeki bir saksının dibine cm yüksekliğinden çakıl taşı koyup üzerine toprark koyarak laleleri dikerseniz çok daha iyi yetişir ve kök salarlar. Topraktan süzülen ve dipte biriken su köklere değmediğinden lale soğanları daha güzel büyür.

Lale soğanı ne zaman çiçek açar?

Lale soğanı mart-mayıs ayları arasında çiçek açar. Lale soğanını eylül ayında diktikten sonra donmasını önlemeniz gerekmektedir. Saksıların üzerine sera görevi görecek bir poşet kapatabilirsiniz. Ya da 10 cm kalınlığında saman ile saksıları doldurarak sert kış aylarını bu örtünün altında geçirmesini sağlayabilirsiniz.

Lale soğanı nerede satılır?

İstanbul’da yaşayanlar lale soğanlarını Eminönü’nden rengarenk ve çok ucuza satın alabilir. 1 liraya siyah lale satan bile var. Lale nerede satılır diyorsanız Eminönü’ne mutlaka gidin deriz.

funduszeue.info

Facebook/pratikse

Instagram/pratikse

Lale bakımı nasıl yapılır? Lale çiçeğinin özellikleri nelerdir?

Lale bakımı nasıl yapılır? Lale çiçeği anlamı nedir? Özellikleri nelerdir? Ne zaman açar? Toprak ve saksı seçimi nasıl olmalı? Lale ne zaman dikilir? Nasıl sulanır? Lale bakımı hakkında merak edilen tüm bu soruların yanıtını Bitkili Evim&#;den Naz Irmak Saf anlattı.

LALE BAKIMI NASIL OLMALI?

Lale çiçeği aydınlık ortamları çok sever. Fakat güneş ışığına direk maruz bırakılmamalıdır. Işığa yönelme meyilli olduğu için düzenli olarak bulunduğu yerdeki yönü değiştirilmelidir. Böylelikle düzgün ve dik formda gelişim gösterecektir. Az ışık alan ortamları sevmez. Beslenemez ve bunu hemen çiçeklerini sarartarak belli eder. Yine ışıksız kalması ölmesine neden olabilir.

Lale çiçeği ile eğer bir saksıda ya da bahçede başka çiçeklerle yan yana ekilerek aranjman oluşturmak isterseniz gül ya da ortanca gibi çiçeklerle yan yana dikmek uygundur. Bazı çiçeklerle bir arada ne yazık ki yaşayamaz ve zarar görür.

saksıda lale bakımı

Lale çiçeği, suyu seven bir bitkidir. Fakat topak kurudukça sulama yapılmalıdır. Lale çiçeği haftada iki kere olmak kaydıyla üstten sulama yapılmalıdır. Özellikle yazın suya fazla ihtiyaç duymaktadır. Su toprağın her tarafını eşit şekilde ıslatmalısınız. Sulama miktarı çok yoğun olmamalı ve mümkünse aynı kap ile yapılmalıdır.

Lale çiçeği kışın oda sıcaklığı 12 derecenin altına düşmediği ortamda bakılmalıdır. Yaz dönemince çiçeklerini açar ve kışa doğru çiçeklerini dökerek uykuya geçer.

Lale çiçeği, rüzgardan etkilenir. Bu nedenle rüzgardan korumak gerekir. Rüzgar çiçeği sallar ve köklere hava girip çiçeğin ölmesine sebebiyet verir.

Lale çiçeğinin toprağı havaların artık sıcaklaşmaya başladığı dönemde Nisan ortalarında değiştirilebilir. Değişim yapacağınız zaman saksı boyutunuda bir derece olarak büyütebilirsiniz.

Lale çiçeğine  aşırı sulama, rüzgarlı ortam, hava deliksiz saksı kullanımı,  kalitesiz ve verimsiz toprak kullanımı ve mantar gibi hastalıklar zarar vermektedir.

LALE ÇİÇEĞİ ANLAMI

Lale çiçeği aşk anlamı taşır. Öte yandan zarif ve asil anlamlarını da taşımaktadır.

Kırmızı rengi aşk, beyaz rengi saf ve temiz duygular, sarı renk sevgi, pembe rengi ise sadakat anlamı taşır.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Çiçeklerin anlamları nedir? 20 farklı çiçek ve anlamı

LALE ÇİÇEĞİ ÖZELLİKLERİ

Anavatanı Batı Asya olan, ilk olarak Türkiye’de yüzyıldan beri süslemelerde önemli yer tutan, bahçe süslemelerinde yine kültürel birçok sanat eserinde desen olarak yer alan çiçeklerden biridir Lale çiçeği.

Zambakgiller (Liliaceae) familyasının Tulipa cinsini oluşturan güzel çiçeklere sahip, soğanlı ve çok yıllık otsu bitkilerdir. İngilizcede tulip denmesinin nedeni Osmanlı sarıklarına benzettikleri içindir.

Lale soğanı

Ülkemizde güzelliğiyle ebru sanatı, çini sanatı, hat sanatı, kilimlerde desen olarak yer verilmiştir. Yine Osmanlı’da bir döneme ‘Lale devri’ ismi verilmiştir. Lale çiçeği İstanbul’un simgesi haline gelmiştir. Lale çiçeği Avrupa kıtasına çok geç ulaşmıştır. Lale soğanı Hollanda’ya ulaştıktan sonra yavaş yavaş dünyanın da duymaya başladığı bir çiçek olmuştur. Hollanda için lale günümüzde hala ekonomik bir öneme sahiptir. Gökkuşağının tüm renklerine sahip çiçekleri vardır. Kırmızı, sarı, pembe, beyaz ve ara tonların hepsine sahiptir.

Ticari amaçlı kesme çiçekçilik için lale tarlaları vardır. Çiçekler açmak üzereyken toplanır. Vazolarda yer verilerek iç dekorasyonda kullanılmaktadır. Fakat lale çiçeği toprakta bakılacaksa iç mekan bakımı için uygun değildir. Bahçe ya da balkonda dış mekanda bakılabilir.

NİSAN GÜZELİ ADIYLA DA BİLİNİR

Lale çiçeği baharın habercilerinden biridir. Nisan ayında birçok yerde rastlamak mümkündür. Hatta lale çiçeğine bu nedenle ‘nisan güzeli’ de denilmektedir. Özellikle de İstanbul’un birçok  yeri lalelerle süslenir ve harika bir renk şöleni oluşur.

LALE NE ZAMAN DİKİLİR?

Lale çiçeği soğanlı bir bitkidir. Soğanların dikim zamanını düzgün ayarlamazsanız bitkiniz umduğunuz gibi bir gelişim göstermeyebilir. Toprak soğumadan yani kış dönemine tam olarak geçiş başlamadan lale çiçeğini bahçe ya da saksılara dikebilirsiniz. Böylelikle ilkbahar dönemine kadar sağlıklı bir gelişim gösterecektir. Ve yine bir sonraki sonbaharda da lale çiçeğiniz bahçe ve balkonlarınızı renklendirmeye devam edecektir.

Kesme çiçek olarak satın aldığınız lale çiçeği vazo içerisinde de büyümeye devam eder. Bu nedenle uygun boyutlu bir vazoda yer açabilirsiniz. Uzun formlu bir vazo lale çiçeği için uygun olacaktır.

Lale çiçeği solduktan hemen sonra soğanları korumaya alınmalıdır. Saksıdan çıkartılan soğanlar sarılıp serin ve karanlık bir kilerde muhafaza edilebilir. Zamanı gelince yeniden toprakla buluşturabilirsiniz. Soğanlarını toprak altında kendi üretir. Böylelikle her bir ayrı soğan yeni bir lale çiçeği demektir. Tohumdan da üretilir. Fakat bu zor bir işlemdir.

LALE NE ZAMAN AÇAR?

Nisan güzeli adıyla da bilinen lale, genellikle nisan ayında çiçek açar.

Ekim ayında hangi çiçekler ekilir? 10 soğanlı bitki çeşidi

Ekim ayında hangi çiçekler ekilir? 10 soğanlı bitki çeşidi

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası