sagalassos sergisi yapı kredi / "Bir Zamanlar Toroslar’da: Sagalassos” Sergisi Uzatıldı - Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık

Sagalassos Sergisi Yapı Kredi

sagalassos sergisi yapı kredi

Burdur’dan getirilen orjinal eserler Yapı Kredi Kültür Sanat’ta

Sagalassos Akdeniz’in en iyi korunmuş antik kentlerinden biri ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor. Sergide Burdur Arkeoloji Müzesi’nden getirilen yapıt bulunuyor. 28 Mayıs ’ye kadar sürecek sergide, prehistorik çağlarda Anadolu’da yaşadığı kanıtlanan ve Burdur yöresinde kalıntılarına rastlanan mamut kemiklerinden, Roma imparatorları Marcus Aurelius ve Hadrian’ın anıtsal boyuttaki heykellerine kadar çok sayıda ve farklı türde tarihi eser var. İstiklâl Caddesi üzerindeki Yapı Kredi Kültür Sanat’ın üç katına yayılan sergide yer alan inanç ritüellerini yansıtan pişmiş toprak figürinler, Tanrı, Tanrıça ve kahraman heykelleri, Büyük İskender heykelciği, taş aletler, süs eşyaları, pişirme ve yemek kapları Sagalassos ve Pisidia bölgesinin geçmişine ışık tutuyor. Sergiye, Sagalassos ve içinde bulunduğu Pisidia bölgesinin bütün tarihi katmanlarının paylaşıldığı kapsamlı bir kitap eşlik ediyor. Yapı Kredi Yayınları tarafından Türkçe ve İngilizce hazırlanan kitapta 27 makale yer alıyor.

İMPARATOR’LA KARŞILAŞMA

Müze girişinde ziyaretçileri karşılayan heykel, İmparator Marcus Aurelius’un heykeli. Sagalassos Roma İmparatorluk Hamamı kazılarında açığa çıkarılan heykelin orijinali yaklaşık 5 metre yüksekliğinde. Sergiye getirilen parçalar arasında heykelin beyaz mermerden yontulmuş başı, kolları ve bacakları görülüyor. Sergide, Sagalassos’a “Pisidia’nın birinci kenti” unvanını veren İmparator Hadrian heykeline ait büst de bulunuyor. İmparator Hadrian ve Marcus Aurelius, Roma’nın “Beş İyi İmparatoru” arasında yer alıyor.

Sergide antik Pisidialı Rhodon ve Eirènè de ziyaretçileri bekliyor. MS 3. yüzyıla tarihlenen ve Rhodon olarak isimlendirilen Romalı bir erkek ve yüzyıla tarihlenen ve Eirènè olarak isimlendirilen Bizanslı bir kadının kafatası, uzmanlar tarafından yeniden yüzlendirme tekniğiyle orijinaline yakın görünümlerine kavuşturuldu. Yüz rekonstrüksiyonunu bilim ve yaratıcılığın birleşimi olarak niteleyen kazı başkanı Jeroen Poblome, dijital yüz rekonstrüksiyonunun yüzde 75 kesinliğe sahip olduğunu belirtiyor. Gerçek isimleri bilinmeyen Pisidialılara araştırma ekibi tarafından Rhodon ve Eirènè isimleri verildi.

Sagalassos Arkeolojik Araştırma Projesi Başkanı Prof. Dr. Jeroen Poblome, Türkiye’nin arkeolojik potansiyelinin çok yüksek olduğunu ve bu potansiyelin son yıllarda giderek arttığını belirtiyor. Sergiyle Tanrılar, bitkiler ve insanlarla Sagalassos’un bütün renklerini göstermek istediklerini söyleyen Poblome: “Biz de dağlarda yaşıyoruz. Pisidia’da Hepimiz bu tarihin bir parçasıyız” diyor.


Sagalassos

Yapı Kredi Kültür Sanat

İş kapsamı:
Sergi Tasarımı ve Grafik Tasarım
İşveren:

Yapı Kredi Kültür Sanat

Alan:
m2

Proje Fotoğrafları:
Bruno Vandermeulen, Danny Veys

 

Proje Detayı

“Bir Zamanlar Toroslar’da: Sagalassos” sergisinde, prehistorik çağlarda Anadolu’da yaşadığı kanıtlanan ve Burdur yöresinde kalıntılarına rastlanan mamut kemiklerinden, Roma imparatorları Marcus Aurelius ve Hadrian’ın anıtsal boyuttaki heykellerine kadar çok sayıda ve farklı türde tarihi eser yer alıyor. Antik Sagalassos sakinlerinin gündelik ve sosyal yaşamlarını, inanç ritüellerini yansıtan pişmiş toprak figürinler, tanrı, tanrıça ve kahraman heykelleri, Büyük İskender heykelciği, taş aletler, süs eşyaları, pişirme ve yemek kapları başta olmak üzere Sagalassos ve Pisidia Bölgesi’nin farklı dönemlerine tarihlenen ve geçmişe ışık tutan eserler, Yapı Kredi Kültür Sanat’ın üç katına yayılan kronolojik ve tematik bölümler halinde görülebilir.

27 Kasım &#; 28 Mayıs

Sergi tasarımı ve grafik tasarım
Cem Kozar, Işıl Ünal, PATTU

Ekip
Pelin Alkan, Ömercan Çakır, Serra Uludağ, PATTU

 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir