eczacılık hakkında herşey / Eczacı - Vikipedi

Eczacılık Hakkında Herşey

eczacılık hakkında herşey

Eczacı Hakkında Bilgi

Ana Sayfa> Meslekler Hakkında Bilgiler> Eczacı Hakkında Bilgi

Eczacı Hakkında Bilgi

Eczacı

TANIM

Doktorlarca düzenlenen reçetelerde yer alan hazır ilaçları müşteriye satan, hazırlanması gerekli ilaçları hazırlayan, laboratuarda, ilaçların geliştirilmesi ve analiziyle ilgili araştırmalar yapan kişidir.

GÖREVLER

▪ Reçetede yer alan hazır ilaçları müşteriye sunar, ilaçların kullanımı hakkında müşteriye bilgi verir,

▪ Reçetesiz satılan ilaçlar konusunda müşteriyi bilgilendirir,

▪ İlaç ve tıbbi ürünler hakkında gereken bilgileri verebilmek için bilimsel verileri değerlendirir,

▪ İlaçlar ve ilaçların üretiminde kullanılan maddeleri bilir,

▪ Kendisi tarafından hazırlanması gerekli olan ilaçları, formüllerine uygun olarak hazırlar veya hazırlanmasını denetler,

▪ İlaçları laboratuarlarda fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik yönden kontrol eder,

▪ Tıbbi veya diğer amaçlar için kullanılan toksin ve zehirli maddeleri hazırlar ve kurallarına göre dağıtımını yapar, bozulmaya karşı önlem alır,

▪ Özel zehirli maddeleri içeren reçetelerin kayıtlarını tutar; veteriner ilaçları, tarım ilaçları, tuvalet ve kozmetik ürünlerin kullanılmaları konusunda önerilerde bulunur,

▪ İlaçların araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde birinci derecede görev alır; ilaçların ve kozmetiklerin endüstriyel üretimini ve kalite kontrolünü planlar ve gerçekleştirir,

▪ Eczane, ecza deposu gibi, ilaçların dağıtım ve satış zincirinde çalışan eczacılar ilaçlarla ilgili giriş belgesi, fatura, reçete gibi tüm kayıtları tutar. Özel zehirli maddeleri psikotrap ve uyuşturucu maddeleri içeren ilaçlarla ilgili tüm kayıtları tutar,

▪ Eczacılık uygulamaları ile ilgili yeterli hukuki ve diğer gerekli bilgiye sahiptir.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

▪ İlaç yapımında kullanılan araç ve gereçler,

▪ İlaç kontrolünde kullanılan araçlar,

▪ Çeşitli doğal ve kimyasal maddeler.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Eczacı olmak isteyenlerin;

▪ Üst düzeyde genel yeteneğe sahip,

▪ Kimya ve biyoloji konularına meraklı ve bu alanda başarılı,

▪ Sorumluluk duygusu yüksek,

▪ Dikkatli, tertipli ve düzenli,

▪ İlaç ve kimyasal maddelere karşı alerjisi olmayan

kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Eczacılar genellikle eczanelerde, sağlık hizmeti sunan laboratuarlarda, devlet dairelerinin sağlıkla ilgili bölümlerinde, bazen de ilaç fabrikalarında veya ilaç depolarında görev yaparlar. Çalışma ortamı çok temizdir, ancak ilaç ve kimyasal madde kokusu vardır. Eczanelerde görev yapan eczacılar, insanlarla etkileşim halindedirler. Eczacılar çalıştıkları yerleşim yerinde, hazırlanan plan dahilinde, nöbet tutmak zorundadırlar. Nöbet günlerinde eczacıların görev başında olmaları gerekir.

MESLEK EĞİTİMİ MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Eczacılık mesleğinin eğitimi, aşağıda adı verilen üniversitelerin Eczacılık Fakültelerinde verilmektedir.

▪ Anadolu Üniversitesi (Eskişehir) Eczacılık Fakültesi,

▪ Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi,

▪ Atatürk Üniversitesi (Erzurum) Eczacılık Fakültesi,

▪ Ege Üniversitesi (İzmir) Eczacılık Fakültesi,

▪ Erciyes Üniversitesi(Kayseri) Eczacılık Fakültesi,

▪ Gazi Üniversitesi (Ankara) Eczacılık Fakültesi,

▪ Hacettepe Üniversitesi (Ankara) Eczacılık Fakültesi,

▪ İnönü Üniversitesi (Malatya) Eczacılık Fakültesi,

▪ İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi,

▪ Marmara Üniversitesi (İstanbul) Eczacılık Fakültesi,

▪ Mersin Üniversitesi Eczacılık Fakültesi,

▪ Yeditepe Üniversitesi (İstanbul) Eczacılık Fakültesi.

ÖN EĞİTİMDE BAŞARILI OLUNMASI GEREKEN DERSLER

▪ Kimya,

▪ Fizik,

▪ Matematik,

▪ Biyoloji.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Mesleğin eğitimine girebilmek için,

▪ Lise veya dengi okul mezunu olmak,

▪ Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı 'nda (LYS) "Eczacılık" lisans programı için yeterli "MF-3" puanı almak.

▪ Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda "Eczacılık" lisans programı ile ilgili en az bir yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir.

Bu yüksek öğrenim programında öğrenim görmek isteyen adaylar liselerin Fen, Fen Bilimleri, Klasik Fen, Matematik, Tabii Bilimler alanlarından mezun iseler, ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme sınavında (LYS) diğer alanlardan mezun olanlara göre daha yüksek bir ağırlıklı puan elde etmekte ve öncelikle yerleştirilmektedirler.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Mesleğin eğitim süresi 5 yıldır. Eczacılık fakültelerinde dersler teorik ve pratik olarak yürütülmektedir. Öğrenciler uygulama derslerini fakülte laboratuarlarında sürdürmekte ve eğitim süresi boyunca kamuya açık bir eczanede veya hastanede bir eczacının denetiminde asgari 6 ay olan zorunlu stajı tamamlaması gerekmektedir.

Eczacılık eğitimi süresince; Bitki ve Hayvan Biyolojisi, Genel ve Anorganik Kimya, Organik Kimya, Analitik Kimya, Farmasötik Kimya (Medisinal ürünlerin analizi dahil), Genel ve Uygulamalı Biyokimya (Klinik Biyokimya), Anatomi ve Fizyoloji; Tıbbi Terminoloji, Mikrobiyoloji, Farmakoloji ve Farmakoterapi, Farmasötik Teknoloji, Toksikoloji, Farmakognozi, Ulusal Mevzuat (Eczacılık Mevzuatı) ve Mesleki Etik" derslerini alırlar.

Bu derslerin yanında temel dersler; Fizik, Matematik, İstatistik vb. ile tüm üniversite öğrencilerinin almakla yükümlü olduğu Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ve Yabancı Dil, dersleri verilmektedir..

EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA VE UNVAN

Eğitimini başarı ile tamamlayanlara "Eczacılık" lisans diploması ve "Eczacı" unvanı verilir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Özel ve kamu hastane ve laboratuarlarında,İlaç endüstrisine yönelik fabrika ve depolarda, kendilerine ait veya hastanelerde bulunan eczanelerde çalışırlar.

Son yıllarda bitkisel asıllı ilaçlara olan talebin artması nedeniyle eczacılara yeni iş alanları doğmuştur. Ayrıca kozmetik maddelerin üretim ve araştırma-geliştirme aşamalarında da görev yapan meslek elemanları vardır.

Ülkemizde kamu sektöründe eczacılara olan gereksinim oldukça azalmıştır. Eczacılar özel sektörde üretim ve pazarlama alanlarında çalışabilirler. Ayrıca son yıllarda ilaç tanıtıcısı olarak çalışanlar da bir hayli fazladır. Eczacılar Odasından alınan bilgiye göre mezun olan öğrencilerin % 80'i kendi eczanelerini açmaktadır. Ancak eczane açmak oldukça büyük sermaye gerektirmektedir.

Son yıllarda eczane sayısının artması, özellikle büyük şehirlerde kazançların düşük olmasından dolayı, her yıl bir kısım eczane kapanmaktadır. İşletmecilik konusunda kendisini yetiştiren ve yabancı dil bilen mezunların iş bulma olanakları artmaktadır.

EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ

EĞİTİM SÜRESİNCE

Meslek eğitimi süresince kazanç söz konusu değildir. Ancak koşulları uygun olan öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan kredi alabilirler.

Ayrıca, çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından sağlanan kredi ve burslardan faydalanabilirler.

EĞİTİM SONRASI

Kamu kurumlarında çalışan eczacılar, sağlık hizmetleri sınıfında görev yaparak bu grubun aldığı zam ve tazminatlardan funduszeue.info eczanelerini açanların kazancı eczanenin bulunduğu semte göre değişmektedir.

MESLEKTE İLERLEME

Çeşitli kamu ve özel sektöre ait işyerlerinde yönetici kademelerine yüfunduszeue.info eğitiminden sonra yüksek lisans, doktora yapabilir, araştırma görevlisi olabilir ve akademik kariyer funduszeue.info işletmesini kuranların (eczane, ecza deposu,ilaç fabrikası) işletmelerini ve faaliyet alanlarını büyüterek eczacılık alanında işletmeci olarak ilerlemeleri mümkündür.

BENZER MESLEKLER

▪ Farmakolog,

▪ Kimyager,

▪ Fizyolog,

▪ Biyolog,

▪ İşletmeci.

EK BİLGİLER

YARARLANILAN BİLGİ KAYNAKLARI

▪ Meslek elemanları,

▪ Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Başvuru Kılavuzu,

▪ Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu - ,

▪ ÖSYM Üniversiteler Yükseköğretim Programları ve Meslekler Rehberi - ,

▪ tarih ve sayı ile tarih ve sayılı Doktorluk, Hemşirelik, Ebelik, Diş Hekimliği, Veterinerlik, Eczacılık Ve Mimarlık Eğitim Programlarının Asgari Eğitim Koşullarının Belirlenmesi ile Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik.

▪ Meslek Danışma Komisyonu (MEDAK) üyesi kuruluşlar.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

▪ İlgili eğitim kurumları,

▪ Türkiye İş Kurumu web sayfası funduszeue.info

▪ Ulusal Meslek Bilgi Sistemi funduszeue.info

▪ Türkiye İş Kurumu Meslek Bilgi Merkezleri.

#funduszeue.info

tageczacımesleklermeslek bilgilerimeslekler hakkında açıklamalaren güzel mesleklerbilinen mesleklermeslekler ansiklopedisiTürk meslekler sözlüğümeslek araştırmalarıbilgi bankasıhakkında bilgilermeslek sözlüğüsevilen mesleklermeslek özelliklerimesleklerin görevlerimeslek aletlerimeslekler için gerekli özelliklermesleklerin çalışma ortamı ve koşullarıiş bulma olanakları

Eczacı Hakkında Yorum Yazın

Eczacı Hakkında Yorumlar

kimyager deniz istediğim bilgi yeteneklerdi. sağolun o da yok.

Metin Bence gayet yaralıydı teşekkürler

eczacı eczacılık mesleğini müşteri odaklı yazıp, eczacılığı yeterli bir şekilde anlatmamışssınıfunduszeue.infoçı en iyi bilen 1.sırada eczacı gelmektedir. üretiminden hastaya verilmesine kadar sorumludur ve her şeyi bilmektedir.

Omer Hic yardimci olmadi tesekkurler.

Yazılan 4 yorum görüntüleniyor

Yeni Eklenen Meslekler Hakkında Bilgiler

Eczacı Hakkında Bilgi

kaynağı değiştir]
Farmacia funduszeue.info

Tarihsel olarak eczacıların bir sağlık profesyoneli olarak temel rolü, hastalara reçete edilen ilaçları kontrol etmek ve doktorlara dağıtmaktı. Günümüzde dünyadaki eczacıların rolü, hastalara ve sağlık hizmeti sağlayıcılarına ilaçların seçimi, dozajları, etkileşimleri ve yan etkileri hakkında tavsiyelerde bulunmaya ve reçeteyi yazan doktor ile bir hasta arasında aracı görevi görmeye evrilmiştir. Eczacılar, ilaçların güvenli ve etkili kullanımını sağlamak için hastaların sağlığını ve hastalığın ilerleyişini izler. Eczacılar yapma ilaç (majistral) hazırlama pratiği yapabilir; bununla birlikte artık birçok ilaç, ilaç firmaları tarafından standart bir dozaj ve ilaç dağıtım sistemiyle üretilmektedir. Bazı hukuk sistemlerinde, eczacıların ya bağımsız olarak kendi yetkisiyle ya da üzerinde anlaşılmış bir protokol üzerinde anlaşmaya varılması yoluyla birincil bakım doktoru ile işbirliği halinde reçete yazma yetkisi vardır.[6]

Türkiye'de ise eczacıların reçete yazma yetkisi yoktur; bu yetki sadece hekim, diş hekimi ve veteriner hekimlere mahsustur.[7]

Artan sayıda ilaç tedavisi, yaşlanan ancak daha bilgili ve talepkâr nüfus ve sağlık sisteminin diğer alanlarındaki eksiklikler, eczacının klinik danışmanlık becerilerine olan talebi arttırıyor gibi görünmektedir.[1] Eczacıların şu anda başlıca Amerika olmak üzere dünyada üstlendiği en önemli rollerden biri farmasötik bakımdır.[8] Farmasötik bakım, sonuçları iyileştirmek için hastalar ve hastalık durumları, ilaçlar ve her birinin yönetimi için doğrudan sorumluluk almayı içerir. Farmasötik bakımın birçok faydası vardır: ilaç hatalarının azalması; ilaç yönetiminde artan hasta uyuncu; hipertansiyon ve diğer kardiyovasküler hastalık risk faktörleri dahil olmak üzere daha iyi kronik hastalık durumu yönetimi;[9] güçlü eczacı-hasta ilişkisi; ve tıbbi bakımın uzun vadeli maliyetlerinin azalması.

Eczacılar, sağlık sorunları olan hastalar için genellikle ilk temas noktasıdır. Bu nedenle eczacılar, hastalardaki ilaç yönetimini değerlendirmede ve hastaları hekimlere sevk etmede önemli bir role sahiptir. Bu roller şunları içerebilir, ancak bunlarla sınırlı değildir:

Eğitim ve yeterlilik[değiştir kaynağı değiştir]

Tarih[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası